sigortalı meslek kodu değiştirme / Sigortalıların Meslek Kodu Nasıl Düzeltilir? - MuhasebeTR

Sigortalı Meslek Kodu Değiştirme

sigortalı meslek kodu değiştirme

Kapsam

tarihi itibariyle Türkiye genelinde uygulamaya geçilen Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesiyle ilgili sayılı Kanunun /1 (n) bendinde; “Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır." hükmü yer almaktadır.

tarihli ve sayılı SGK Genel Talimatıyla, bu maddedeki idari para cezası uygulamasına ilişkin yapılacak işlemlerde;

  • / (n) hükmünün yürürlük tarihi 01/01/ olduğundan idari para cezasının da /Ocak ayı itibarıyla ancak muhtasar ve prim hizmet beyannamesine kademeli geçişin yapıldığı tarihler ve iller dikkate alınarak işlem yapılacağı,
  • İşverenlerin, sigortalı ile ilgili geriye yönelik veya mevcut durum için meslek adı ve kodu değişikliğine ilişkin talepte bulunması halinde işverenin talebi işleme alınarak idari para cezası uygulanmayacağı,
  • Ancak, sigortalının, meslek adı ve kodu değişikliğine dair talepte bulunması veya ihbar ve şikâyette bulunulması halinde ise SGK tarafından yapılacak inceleme sonucunda meslek adı ve kodunun yanlış bildirildiğinin anlaşılması halinde işyeri bazında ve her bir beyanname dönemi için idari para cezası uygulanacağı,
  • Diğer yandan, meslek kodu ve adının gerçeğe aykırı bildirildiğinin mahkeme kararı, kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatı gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde veya kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden tespit edilmesi halinde de idari para cezası uygulanacağı,

Açıklanmıştır.

Söz konusu SGK Özelgesine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

tarihli sayılı SGK Genel Talimatının metnine ulaşmak için tıklayınız.

SGK meslek kodu güncelleme ve SGK meslek kodu değiştirme işlemlerinin nasıl yapılacağı konusu hem işverenler tarafından hem de çalışanlar tarafından bize sıklıkla soruluyor. Bu yüzden SGK meslek kodu güncellemesinin nasıl yapıldığı konusuna ayrıntılı olarak yer vermek istedik.

Bildiğiniz üzere çalışanların hizmet beyannamelerinde meslek kodunun yer alması zorunlu hale gelmiştir. Özellikle çıraklık, kalfalık belgesi alacak kişiler için belge alınacak meslek grubunda belli bir sigortalılık süresi istenmekte ve bunun tespiti de SGK Tescil ve Hizmet dökümünde yer alan ilgili mesleğe ait meslek kodu ile yapılan bildirimlere göre yapılmakta.

Meslek kodları geriye dönük olarak da güncellenebiliyor. Şimdi hem geriye dönük meslek kodu nasıl değiştirilir, hem de işe giriş bildirgesinde SGK meslek kodu nasıl değiştirilir hem de sonraki verilecek beyannameler için meslek kodu değişikliği nasıl yapılır konusuna ayrıntılı değineceğiz.

Sgk meslek kodu nedir?

SGK meslek kodu, her bir meslek için belirlenen koddur. Çalışanların belirlenen kodlarla yani işyerinde yaptığı iş ile ilgili meslek kodu ile Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na bildirimi zorunludur. Aşağıda güncel bir listesi verilmiştir.

SGK meslek kodları ne işe yarar?

Peki meslek kodu ne işe yarar? Bu kodla çalışanın işyerinde yaptığı işe uygun kodla Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na bildirimi sağlanır. Örneğin aşçı ise büro elemanı olarak bildirilmesinin önüne geçilir. Bu da ileride sigortalı için referans olur. Özellikle kalfalık, çıraklık, ustalık belgesi alırken Mesleki Eğitim Kurumu belli bir kıdem şartı aramakta ve bunu da geriye dönük olarak meslek kodu ile yapılan bildirimlerden tespit etmekte. Bu yüzden çalışanların doğru kodla bildirimlerinin sağlanması önem arz etmekte.

Sgk meslek kodu değiştirme nasıl yapılır?

İşveren tarafından işçi meslek kodu güncellemesi işe giriş bildirgesi uygulamasında her zaman online olarak yapılabilir. SGK meslek kodu değişikliği için Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na dilekçe verilmesi gerekmez. Ancak bu değişiklik cari bildirge ve sonraki verilecek bildirgelerde meslek kodunun değişmesini sağlar yani geriye dönük işçi meslek kodu değiştirme imkanı sağlamaz.

Daha önce verilen hizmet bildirgelerinde geriye dönük meslek kodu güncellemesi işe giriş uygulaması üzerinden yapılamamakta. İşveren tarafından işveren dosyasının bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi&#;ne aşağıda örneği verilen dilekçe ile başvuru yapılması gerekmekte. İşveren talebi üzerinde çalışanın meslek kodu &#;a kadar olan kısım için güncellenebilmekte. Öncesi için herhangi bir sigortalı meslek kodu değiştirme yapılamamakta.

Meslek kodu güncellemesi nasıl yapılır?

Cari dönem ve sonrasında verilecek bildirgelerde meslek kodu değişikliği işe giriş uygulaması üzerinden kolayca yapılabilmekte. İşveren tarafından bu işlem her zaman yapılabilir ve meslek kodu değişikliği cezasına tabii değildir. İşe giriş bildirgesinde meslek kodu güncellemesi için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • İşe giriş ve işten ayrılış uygulamasına E bildirge kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapın.
  • Uygulamaya giriş yaptıktan sonra ana ekranda yer alan İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme menüsüne giriş yapın.
  • Açılan ekranda geçmişe dönük meslek kodu değiştirme ve güncelleme yapmak istediğiniz sigortalı T.C. numarasını yazarak Sorgulama yapın.
  • Sorgulama yaptıktan sonra sorgulama ekranının bir altında çıkan ve güncelleme yapmak istediğiniz işe giriş bildirgesini seçin.
  • Sigortalı Meslek Adı kısmında kişiye uygun meslek kodunu seçtikten sonra İleri diyerek personel meslek kodu değiştirme işlemini tamamlayın. Güncel meslek kodları listesi excel olarak aşağıda verilmiştir.  Hepsi bu kadar.

Buradan yapılan SGK işe giriş meslek kodu güncelleme ve değişikliklerin geçmişe yansımayacağını sadece cari dönem ve sonrasındaki bildirgelerde yeni meslek kodunun yer alacağını hatırlatmak isteriz. Geçmişe yönelik sigorta meslek kodu değiştirmek için aşağıda örneği verilen dilekçe ile SGK&#;ya işveren tarafından başvuru yapılması gerekmekte.

İşe giriş meslek kodu güncellemesi nasıl yapılır?

İşe giriş bildirgesinde meslek kodu güncelleme işlemi için yukarıda belirtilen yolu takip etmeniz gerekmektedir. Bu değişiklik işe giriş bildirgesi ve sonrasında verilecek beyannamelerde yeni kodla bildirim yapılması imkanı sağlar. Önceden verilen beyannamelerde değişiklik olabilmesi için aşağıda örneği verilen meslek kodu değiştirme dilekçesi örneği ile işveren dosyasının bağlı olduğu SGK Müdürlüğü&#;ne başvuru yapılması gerekmektedir.

E bildirge meslek kodu güncelleme nasıl yapılır?

SGK e bildirge ya da işveren sistemi üzerinden güncelleme yapılamaz. İşe giriş bildirgesinde mesleki kodları nasıl güncelleme yapacağınız ve geçmişe yönelik düzeltmenin nasıl ve ne şekilde yapılacağı yukarıda anlatılmıştır.

Sgk meslek kodu değiştirme dilekçe örneği

tarihine kadar olan bildirgeler için meslek kodu güncellemesi SGK tarafından işveren talebine istinaden yapılabilmekte. Geriye dönük meslek kodu değiştirme için işverenin örneği aşağıda verilen sgk meslek kodu değiştirme dilekçesi ile başvuru yapması yeterli.  Sgk da meslek kodu değişikliği için muhtasara geçişle birlikte cezai işlem uygulandığını belirtmek isteriz. Cezai işlem hakkında detaylar yazımızın devamında verilecektir.

  • &#;&#;&#;&#;. Sosyal Güvenlik Merkezine
  • Müdürlüğünüzde &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;.. işyeri sicil numarası ile tescilli işyerimizde &#;&#;&#;&#;&#;&#;. T.C. numaralı çalışanımızın &#;../&#;./&#;.-&#;../&#;./&#;&#;. tarihleri arasındaki meslek kodunun &#;&#;&#;&#;&#;. meslek kodu ile güncellenmesi hususunu arz ederim. 

Sgk meslek kodu değiştirme dilekçe örneği word olarak hazırlayarak bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi&#;ne elden ya da posta yolu ile gönderebilirsiniz.

Sgk meslek kodu geriye dönük değiştirme hangi tarihe kadar yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi geriye dönük değişiklik işlemleri dilekçe ile her zaman yapılabilir. tarihi ve sonrasındaki sigortalı bildirimler için meslek kodu güncellemesi yapılabilmekte.

Sürekli işçi meslek kodu değişikliği nasıl yapılır?

Taşerona bağlı olarak çalışırken Kamu&#;da sürekli işçi kadrosuna alınanların sigorta bildirimleri de SSK kapsamında olmaktadır. Dolayısıyla hem ileriye dönük hem de geriye dönük meslek kodu güncelleme işlemleri aynen yukarıda anlatıldığı gibi yapılmalıdır.

Sgk meslek kodu değiştirme ne zaman yansıyor?

SGK işçi meslek kodu değiştirme işlemi yapılır yapılmaz hizmet dökümüne yansır. İşe giriş uygulaması üzerinden yapılan değişiklikler ise sonraki verilecek bildirgelere hemen yansır.

Meslek kodu değiştirme hemen yapılıyor mu ?

Hem işe giriş üzerinden yapılan güncellemeler hem de SGK&#;ya dilekçe ile talepte bulunulan değişiklikler işlemin tamamlanmasının ardından hemen SGK Tescil ve Hizmet Dökümü&#;ne yansımakta. Tabi SGK&#;ya dilekçe ile başvurularda işlem hemen yapılırsa hemen yansır. Geç yapılırsa yapıldığı tarihte yansıyacaktır. E-devletten SGK meslek kodu öğrenme alt başlığında değişikliği nasıl görüntüleyebileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz.

SGK Meslek kodları

Meslek kodları listesi sürekli olarak güncellenmektedir. Biz bu yazımızda en güncel hali ile meslek kodları listesini size sunuyoruz. SGK güncel meslek kodları listesini buradan indirebilirsiniz: sgk meslek kodları excel indir.

Sgk işe giriş kodları

İşe giriş bildirgesinde gerekli olan sigorta meslek kodları listesi yukarıda güncel olarak verilmiştir. İşe giriş yapılırken gerekli diğer sigortalılık kodları ve işe giriş bildirgesi hakkındaki tüm detaylara ulaşmak ve sgk iş kolu kodlarına göz atmak için hemen  sgk işe giriş kodları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Meslek kodu değiştirme cezası ne kadar?

Önemli: Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan &#;Meslek Adı ve Kodu Değişiklikleri Hakkında Yapılacak İşlemler &#; başlıklı genel yazı ile meslek kodu değişiklik taleplerinde uygulanacak güncel işlemler ve ceza tutarları şu şekilde olacaktır;

  • İşe giriş bildirgesi uygulamasında yapılacak ve cari dönem ile sonrasında verilecek bildirgelerde değişiklik yaratacak olan sigortalı meslek kodu güncelleme işlemlerinde cezai işlem uygulanmayacak.
  • Cari dönem öncesini kapsayan geriye dönük sgk kodu değiştirmede ise muhtasar prim ve hizmet beyannamesine geçiş tarihi olan tarihi sonrası için cezai işlem uygulanacak.
  • İşverenin geçmişe dönük meslek kodu düzeltmeleri SGK tarafından işleme alınacak ve bunlar için cezai işlem uygulanmayacak. Ancak sigortalı tarafından verilecek dilekçeler SGK denetmenlerince gerekli araştırma yapıldıktan sonra işleme alınabilecek. Eğer Denetim neticesinde sigortalının meslek kodunun gerçeğe aykırı ya da yanlış bildirildiği tespit edilirse işverene her bir dönem için 1/10 tutarında ceza uygulanacak.
  • Yine mahkeme kararı, diğer Kamu Kurum ve Kuruluşların denetimleri sonucu sigortalının meslek kodunun gerçeğe aykırı bildirildiği tespit edilirse hatalı bildirilen her bir dönem için 1/10 tutarında idari para cezası uygulanacak.
  • Bildiğiniz gibi Temmuz ayına kadar muhtasar ve prim hizmet beyannamesi pilot illerde uygulanmış ve sonrasında /Temmuz ayı itibariyle tüm Türkiye&#;de geçiş yapılmıştır.
  • Buna göre muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçişle birlikte yapılmış olan geçmiş dönem meslek kodu değişiklik işlemleri için sigortalı başına aylık asgari ücretin 1/10&#;u tutarında idari para cezası uygulanacak.  Uygulanacak idari para cezası tutarı bir dönem için brüt asgari ücret tutarını geçemeyecek.

Sgk meslek kodu güncelleme cezası

Yukarıda belirtilen hükümler doğrultusunda geriye dönük işe giriş meslek kodu değiştirme kapsamında sigortalı başına her bir değişiklik dönemi için uygulanacak ceza tutarı 01 Ocak tarihinden itibaren yılında ,00 TL olacaktır. Toplamda bir dönem için uygulanacak SGK meslek kodu geriye dönük değiştirme cezası tutarı ise yılı için ,00 TL&#;yi geçemeyecektir.

SGK meslek kodu değiştirme cezası
Sigortalı başına
,00 TL
Toplamda maksimum uygulanabilecek
ceza tutarı
,00 TL

Meslek kodu sorgulama nasıl yapılır?

İşverenler çalışanın meslek kodunu işe giriş uygulama üzerinden İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme ekranına giriş sağlayarak görebilir. Çalışanlar ise SGK Tescil ve Hizmet Dökümünde meslek kodu alanından güncel meslek kodu ile geçmişte hangi meslek kodu ile bildirim yapıldığına dair sorgulama yapabilir. Çalışan olarak e devlet sistemi üzerinden meslek kodu görüntülemek ve SGK tescil hizmet dökümü sorgulaması yapmak için hemen  sgk hizmet dökümü sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK meslek kodu nasıl öğrenilir?

İşveren tarafından bildirilen meslek kodu meslek kodu listesinde yer alan koda uygun olarak bildiriliyor mu ? Bunu öğrenmek ve SGK meslek kodu sorgulaması yapmak çok kolay.

  • E-devlette SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sayfasına T.C. ve e-devlet şifreniz ile giriş yapın.
  • Hizmet dökümü sayfasında Meslek Kodu alt bölümünde yer alan kodun üzerine mouse okunu getirin.
  • Böylece e-devlet meslek kodu sorgulaması yapılmış ve hangi kodla bildirim yapıldığı açıklamalı olarak görülecektir.

Meslek kodu şikayeti nereye yapılır?

Bazı durumlarda işverenler çalışanları doğru meslek kodu ile bildirmeyebilmekte. İşçi talep etse bile işveren değişiklik işlemini yapmayabilmekte. Bu tür bir durum varsa yapılması gereken işlem işvereni şikayet etmek olacaktır. Alo hattını arayarak ya da işverenin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi&#;ne dilekçe ile başvurmak.

Başvuru üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu değişiklik talebini denetmenler tarafından inceler. Denetmenler tarafından işyerinde denetim yapılır. İşveren ve çalışanın ifadesi ile tanıkların ifadeleri alınır. Yapılacak denetim neticesinde eğer denetmen tarafından sigortalının değişiklik talebi uygun görülürse işlem yapılır ve işverene cezai işlem uygulanır.

Bağkur meslek kodu değiştirmesi nasıl yapılır ?

Yukarıda anlatılanların hepsi 4/1-a yani eski adıyla ssk kapsamında çalışanların SGK&#;ya bildirilen meslek kodlarının cari ya da geriye dönük olarak nasıl değiştirilebileceği ile alakalıdır. Eğer 4b yani bağkur meslek kodunuzun yanlış olduğunu düşünüyorsanız bir dilekçe ile bağkur dosyanızın olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi&#;ne başvurarak düzeltme yaptırabilirsiniz.

SGK meslek kodu değiştirme süresi

Eğer meslek kodu hatalı bildirildiyse işveren tarafından geriye dönük her zaman E-devlet meslek kodu değiştirme yapılabilir. Bu işlem için kanunen belirlenmiş bir süre yoktur. Ancak meslek kodu uygulaması tarihi ve sonrasında ilk defa başladığından belirtilen tarih ve sonrası için E SGK meslek kodu güncelleme talebi verilebilir.

SGK meslek kodu değiştirilebilir mi?

Meslek kodu hem cari dönem için hem de geçmiş dönem için sistem üzerinden değiştirilebilir. Geriye dönük değişiklik de her zaman yapılabilir. Bunun için SGK&#;ya dilekçe ile başvurulması gerekir.

Meslek kodunun önemi nedir?

Meslek kodları uygulaması temelde çalışanların haklarının korunması amacı ile getirilen bir sistemdir. Bu sistemle maaşları için asgari ücretin üzerinde alt tutar belirlenen çalışanların hem brüt hem de net kazançlarının bu tutarın altında olmaması sağlanmaktadır.

Meslek kodu farklı olursa ne olur?

Meslek kodunun çalışanın yaptığı işle uyumlu olması gerekmektedir. Farklı olarak bildirilmesi ve bunun tespiti durumunda işverene idari para cezası uygulanır.

Meslek kodu emekliliği etkiler mi?

Doğrudan emeklilik şartları üzerinde etkisi yoktur. Ancak örneğin bir mühendis iseniz brüt kazancınızın mühendisler için belirlenen tutar altında bildirilmeyeceğinden emeklilik kazanç ortalamasını olumlu olarak etkiler.

Meslek kodunu kim belirler?

Meslek kodları uluslararası kriterler ve ölçütler de esas alınarak Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

meslek kodu ne demek?

Büro işçisi olarak çalışanlara ait meslek kodudur.

meslek kodu ne demek?

İş makinelerinde operatör olarak çalıştırılanlar için meslek kodu olarak belirlenmiştir.

meslek kodu ne demek?

Bekçi olarak görev yapanların meslek kodu olarak belirlenmiştir.

SGK meslek kodu değişikliği nasıl yapılır?

Meslek kodu değişikliği işe giriş bildirgesi ve SGK işveren sistemi üzerinden işveren tarafından yapılır.

)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Bizden Haberler

SGK MESLEK KODU GÜNCELLEME

Sgk Meslek Kodları Güncellemesi

E-BİLDİRGE SİSTEMİ İŞVEREN GENEL

Sgk meslek kodları  ve Sgk meslek kodu güncellemesi,  geriye dönük meslek kodu güncellemesi nasıl yapılır konularında işverenlerimiz tarafından bize sıklıkla soru iletilmekte.  Bildiğiniz üzere meslek kodu uygulaması ilk defa 01 Ocak tarihi itibariyle zorunlu hale gelmiş ve sigortalıların aylık prim ve hizmet belgeleri ile sigortalı işe giriş belgelerindeki meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olması zorunlu hale getirilmiştir.

İşçinin yaptığı işe uygun olarak bildirilmeyen ya da hatalı olarak bildirildiği tespit edilen meslek kodları için cezai işleme tabi tutulabilirsiniz. Bu yüzden doğru kod ile bildirim yapmanız, yanlış bildirim yaptıysanız bile bunu düzeltmeniz gerekir. Sgk bildirgesinde meslek kodu değiştirme işlemlerini nasıl yapabileceğiniz konusunda yazımızın devamında bilgi bulabilirsiniz.

Sgk meslek kodu değiştirme

SGK işe giriş bildirgesinde yer alan çalışan meslek kodunu her zaman işe giriş uygulaması üzerinden güncelleyebilirsiniz. Bunun için belirlenen bir süre şartı yok. Tabi işe giriş bildirgesi üzerinde güncellemek bundan sonrasında verilecek bildirgelerde geçerli olacağından önceden verilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki kodların güncellenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvuru yapmanız gerekir.

SGK işe giriş bildirgesindeki güncelleme işlemi oldukça basit. Öncelikle  Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri uygulaması üzerinden e sgk şifresi ile sgk işe giriş sistemine giriş sağlayın. Buraya girdikten sonra İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme menüsüne girin.

Ardından meslek kodu güncellemesini yapmak istediğiniz kişinin T.C. numarasını yazarak Sorgula butonuna basın. Sigortalı Meslek Adı kısmında çalışanın işine uygun mesleği seçin ve İleri deyin. İşte hepsi bu kadar işe giriş belgesinde meslek kodunu güncellemiş olduk.

Bu işlem bundan sonra vereceğiniz aylık prim ve hizmet belgelerinde geçerli olacak. Cari dönem bildirgesini verdiyseniz bu belgeyi iptal ederek ek belgeyi yeniden düzenleyebilirsiniz. Süresi geçmiş aylık prim ve hizmet belgelerindeki meslek kodlarının güncellenmesi için ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvuru yapmanız gerekiyor.

Sgk meslek kodu güncelleme geriye dönük

Meslek kodları geriye dönük nasıl güncellenir bu yazımızda anlatmaya çalıştır. Geriye dönük güncelleme aylık prim ve hizmet belgesinde en fazla tarihinden sonraki dönemler için yapılabilir. Bu tarihten önceki hizmetler için geriye dönük değiştirme yapılamaz.

Meslek kodu güncelleme dilekçesi

Geçmiş meslek kodlarının güncellenmesi için aşağıda örneğini vermiş olduğumuz sgk meslek kodu değiştirme dilekçe örneği ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile başvuru yapmanız gerekiyor. Sgk meslek kodu değişikliği dilekçe örneğiniz aşağıdaki gibi olması yeterlidir;

HOPA Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü' ne 

Müdürlüğünüzde …………………….. sicil ve ……………. unvanlı işyerinde işlem görüyoruz. İşyerimizde 1 Şubat tarihinden beri çalışan ………………… T.C. numaralı ve ……………….. isimli işçimizin işe giriş tarihinden itibaren meslek kodunun ……………….. olarak güncellenmesi  hususunu, Arz ederiz. 

Meslek kodu değiştirme dilekçesi örneği ile talepte bulunmanız halinde talebiniz üzere Sosyal Güvenlik Kurumu gerekli güncelleme işlemini yapacaktır.

Sgk meslek kodu geriye dönük değiştirme cezası

Meslek kodu güncellemesi yukarıda da belirtildiği gibi işe giriş uygulaması üzerinden her zaman yapılabilmekte. Tabi bu uygulama üzerinden yapılan değişiklikler sonraki verilecek hizmet bildirgelerine yansımakta ve geriye dönük değişiklik yapmamaktadır. Geriye dönük güncelleme için ise dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir.

SGK işe giriş bildirgesi uygulaması üzerinden yapılan güncelleme ya da dilekçe ile SGK tarafından yapılacak güncelleme işlemleri idari para cezasına tabi değildir.

Meslek kodları

Önceki yıllarda olduğu gibi ’de de meslek kodlarının hem Sosyal Güvenlik Kurumu işe giriş bildirgesinde hem de aylık prim ve hizmet bildirgesinde çalışanın yapmış olduğu işe uygun bir kodla bildirilmesi Kanunen zorunludur. Aşağıda güncel meslek kodları listesi excel olarak verilmiştir.

Sgk meslek kodları excel

Meslek kodları listesi sürekli olarak güncellenmektedir. İşçinin mesleğine uygun kodla bildirim yapılması zorunludur. Güncel meslek kodları listesini buradan excel olarak indirebilirsiniz: meslek kodları listesi indir.

İşkur meslek kodları

Tüm mesleklere ilişkin kodlar Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Dolayısıyla hem İşkur hem de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kullanılan kodlar aynıdır. Yukarıda meslek kodları güncel listesi verilmiştir.

Sgk iş kolu kodları

Sosyal Güvenlik Kurumu işe giriş bildirgesi verilirken işkolu kodu da istenmektedir. Güncel işkolu kodları tablosu aşağıdaki gibidir;

Meslek kodu sorgulama

Güncel meslek kodları listesi yukarıda verilmiştir. Eğer işe yeni giren çalışan olarak işçi meslek koduna bakacaksanız yukarıdaki listeden bakabilirsiniz. İşçi olarak hangi meslek kodu ile bildiriminizin yapıldığını sorgulamak için ise e devlete giriş yapmanız gerekiyor. E devlet sisteminde SGK Tescil ve Hizmet Dökümü bölümünden sorgulama yaparak hizmet cetvelinizde hangi meslek kodu ile bildirim yapıldığını öğrenebilirsiniz.

E-devlet üzerinden meslek kodu sorgulaması yapmak için e-devlet şifreniz ile funduszeue.info sayfasına giriş yapın. Hizmet dökümünüzü açtıktan sonra hizmet dökümü Meslek Kodu alanı altındaki kodun üzerine gelerek hangi dönemde hangi kodla bildirim yapıldığına ilişkin sorgulama yapabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası