kaktüsler nasıl çiçek açtırılır / Kaktüs Nasıl Çiçek Açar? Kaktüsler Ne Zaman Çiçek Açar? - En Son Haberler - Milliyet

Kaktüsler Nasıl Çiçek Açtırılır

kaktüsler nasıl çiçek açtırılır

Çiçeklerin yaşam koşulları ve ihtiyaç duydukları bakım birbirlerinden farklıdır. Öte yandan, evinde çiçekli bitki yetiştirmek isteyen ancak bu konuda tecrübesi olmayan kişiler için kaktüsler doğru bir tercih olacaktır. Kaktüsler, ev ve ofis ortamında uzun yıllar yaşayabilen, sıcağa ve soğuğa dayanıklı bitkilerdir. Yılan kaktüs de bunlardan biridir. Yılan kaktüsün çiçekleri turuncu ile kırmızı arasında bir renge sahiptir. Peki Yılan Kaktüs ne zaman çiçek açar? Yılan Kaktüs bakımı nasıl yapılmalı?

Yılan Kaktüs Ne Zaman Çiçek Açar?

Bahçe işleriyle ilgilenmeye yeni başlayan veya ilk kez yılan kaktüs yetiştirmeyi deneyen çoğu insan, &#;Neden yılan kaktüs çiçek açmıyor?&#; sorusuna cevap arar. Yılan kaktüsler, çiçek açabilen bitkiler arasında yer alır ancak uygun bakım sağlanmazsa çiçek açmayabilirler. Peki yılan kaktüs çiçek açması için ne yapmalı?

Kaktüslerin büyük çoğunluğunda olduğu gibi, yılan kaktüsler de yılda yalnızca 1 kez çiçek açar. Yılan kaktüs çiçek tomurcuğu genelde kendini haziran ve temmuz ayları arasında, yani yaz mevsiminin ilk yarısında göstermeye başlar. Bununla birlikte açmış olan çiçeğin ömrü de genellikle hafta aralığındadır. Sonrasında ise çiçeğin yaprakları dökülecek ve bakımı aksatılmadığı sürece bir dahaki yıl tekrar açacaktır.

Yılan Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Yılan kaktüs bakımı

Yüzlerce farklı çeşidi bulunan kaktüsler, doğru şekilde bakıldığında renkli çiçekleriyle ve devasa boyutlara ulaşabilen gövdeleriyle sahiplerini ödüllendirirler. Yılan kaktüsün bakımı yapılırken, üzerinde durulması gereken 4 ana husus ise şu şekildedir:

  • Toprak seçimi
  • Sulama sıklığı
  • Saksı boyutu ve değişimi
  • Güneş ışığı miktarı

İç mekânda yılan kaktüsün bakımıyla ilgili detayları gelin hep beraber inceleyelim.

Toprak Seçimi

Yılan kaktüsün bakımı ne kadar iyi yapılırsa yapılsın, kaktüsün içinde bulunduğu toprak uygun özelliklere sahip olmadığı sürece, bitkinin gelişmesi oldukça zordur. Bu nedenle, çiçekçilerden alınan yılan kaktüslerinin toprağı, eve gelindiğinde mutlaka değiştirilmelidir.

Geçirgenliği iyi olan ve su tutmayan topraklar, yılan kaktüs yetiştirmek için idealdir. Yılan kaktüs için toprak seçerken toprağın şu özelliklere sahip olmasına dikkat edebilirsiniz:

  • İnce kum karışımı içeren
  • Perlit oranı yüksek olan
  • Kaktüslere özel üretilmiş kömür ve taş parçaları içeren

Öte yandan, su depolama özelliği ile öne çıkan torf topraklar tercih edilmemelidir. Aksi takdirde yılan kaktüslerde çürüme ve bozulma görülebilir.

Sulama Sıklığı

Sulama Sıklığı

Kaktüsler çöl ikliminde hayatta kalabilen, fazla suya gereksinim duymayan bitkilerdir. Bu nedenle, bu bitkilerin kısa aralıklarla ve günlük olarak sulanmamaları gerekir. Yaz mevsimlerinde haftada 2 kez, kışın ise haftada 1 kez sulanmaları yeterli olacaktır. Hatta kış aylarında 3 ay sulanmasa dahi, yılan kaktüslerinin hayatta kaldığı bilinmektedir.

Öte yandan, bahçe gibi açık alanlarda bakılan yılan kaktüsleri, evdekilerden daha az sulanmalıdır. Bununla birlikte, eğer yılan kaktüsünüzün susayıp susamadığından emin olamıyorsanız, parmağınızı saksının içine batırarak toprağın kuruluğunu ölçebilirsiniz. Eğer toprak elinize yapışıyor ve nemli hissettiriyorsa, bir süre daha sulamayı erteleyebilirsiniz. Ayrıca toprak veya saksı değişimi yaptıysanız, yılan kaktüsünüzü hemen sulamak yerine, bir süre bekleyip bitkinize alışma süresi tanımanız yerinde olacaktır.

Saksı Boyutu ve Değişimi

Kaktüsler, geniş boyutlu saksılardan hoşlanmayan ve kendileriyle uyumlu boyutlardaki saksıları seven bitkilerdir. Bununla birlikte, saksı değişimlerinin genelde yılda bir defa yapılması yeterlidir. Her değişimde, bir önceki yıla oranla 2 numara daha büyük bir saksı kullanılması gerekir.

Öte yandan, bakımını eksiksiz yaptığınız yılan kaktüs büyümüyor ise tercih ettiğiniz saksının boyutu, bitkiye oranla fazla büyük kaçmış olabilir. Yılan kaktüsler için başlangıçta 5,5 cm çapında ve 4 cm derinliğindeki saksılar yeterli olacaktır. Bununla birlikte, saksının dibinde mutlaka delikler bulunmalıdır. Son olarak, saksının alt kısımlarına çakıl taşları serpiştirmek, fazla suyun bitkiye nüfuz etmesini engellemeyi sağlar.

Güneş Işığı Miktarı

Yılan kaktüs ne zaman çiçek açar?

Kaktüsler, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bitkilerdir. Bundan dolayı evde yetiştirilen kaktüsler, evin en çok güneş alan bölümüne yerleştirilmelidir. &#;Yılan kaktüs neden incelir?&#; diye soranlar için ise verilecek tek cevap, bitkinin yeterli güneş ışığı alamadığıdır. Öte yandan, yılan kaktüslerinin öğle saatlerinde doğrudan güneşe maruz kalmasını engellemek gerekir.

Aynı zamanda yılan kaktüsleri, yazın 40 derece üzerindeki sıcaklıklara, kışın ise sulanmadığı takdirde derece sıcaklığa kadar dayanabilir. Bununla birlikte, eğer yılan kaktüsleri 10 derece ve altındaki sıcaklıklarda muhafaza edilecekse, bir poşetle kaplanmaları yararlı olacaktır.

Eğer bitkilerle ilgilenmeye yeni başlamış olan biriyseniz &#;Bakımı En Kolay 15 Bitki&#; yazımızdan da yararlanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yılan kaktüsün çiçeği ne renktir?

Genellikle yılan kaktüslerinin çiçeği turuncu ve kırmızı arası bir renktir.

Yılan kaktüsü özel bir bakım gerektirir mi?

Her bitki gibi yılan kaktüs de çiçek açabilmek için ilgi ve sevginin yanı sıra bazı özel bakım rutinlerine ihtiyaç duyar.

Yılan kaktüsü direkt olarak güneş almalı mıdır?

Güneşi çok seven bitkiler olmalarına rağmen yılan kaktüsler, özellikle öğle saatlerinde direkt olarak güneş almamalıdırlar.

Evimizi, bahçemizi ve hatta iş yerlerimizi süsleyen kaktüsler, son yıllarda tercih edilen en gözde bitkilerden biri oldu. Birbirinden farklı yapılarının yanında kolay bakımıyla da bitki severleri oldukça etkiliyor. Ve tabi ki de açtıkları çiçekler Her ne kadar çiçekli bitkiler kategorisinde yer almasa da, bir sukulent türü olan kaktüsler de çiçek açar. Sarı, pembe, beyaz, kırmızı ve daha birçok renkte çiçek açan kaktüslerin çiçek açması için ne yapmalıyız? Her kaktüs çiçek açar mı? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Her Kaktüs Çiçek Açar Mı?

Kaktüs, çiçek açan bir bitki türüdür ve bitkiye ihtiyacı olan bakım sağlandığında zamanı geldiğinde çiçek açacaktır. Her kaktüs türünün çiçeklenmesi için istediği şartlar farklıdır. Bitki bakımından ayrı olarak da kimi türler için kaktüsün yaşlanması gerekir. Bazı kaktüs türleri bir yaşında bile açarken bazı kaktüslerin çiçek açabilmesi için uzun yıllar gerekebilir. Kaktüsler genellikle yılda bir kez çiçek açar ve çiçekleri kısa ömürlüdür. Tomurcuk dönemleri uzun sürse de açan çiçeğinin ömrü bir, iki gün sürer. Bazen de bazı türlerin çiçekleri bir hafta açık kalabilir. Kaktüs çiçekleri gündüz açarken, akşam kapanır. Her kaktüsün açtığı çiçeğin rengi ve şekli farklıdır. Aynı aileden olan kaktüsler benzer çiçekler açacaktır.

Kaktus-cicer-acar-mi

Kaktüs Çiçek Açması İçin Ne Yapılır?

Kaktüs bitkisinin çiçek açabilmesi için öncellikle bakımının doğru sağlanmış olması, kısaca bitkinin sağlıklı olması gerekir. Kaktüs türlerinin hemen hemen çoğu aynı bakımı istese de bazı türler daha hassas olabiliyor. Bu yüzden, bitkinizin türünü bilmek, doğru bakım için oldukça önemlidir. Genel olarak kaktüs bakımından bahsetmek gerekirse; doğru toprak, kuruyunca sulama ve yeterli güneş ışığı. Kaktüslerin sağlıklı gelişimiyle birlikte çürümesini engellemek için drenajı iyi, geçirgen yapıda su tutmayan toprak tercih edilmeli. Toprak dibi dahil tamamen kuruduğunda sulanması ve gün içerisinde sabah veya akşam güneşini almalı.  Eğer kaktüse doğru bakım sağlanırsa zamanı geldiğinde çiçek açacaktır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazı türler hemen bir yaşında ve hatta yavruyken bile çiçek verebilir. Fakat, bazı türler için bu seneler geçmesi demektir. Buna ek olarak, kaktüsler normal şartlarda doğada yetişen bir bitki türüdür ve bu bitkinin saksıda olması da bitkinin çiçek açmasını engelleyebilir. Örneğin, Her kaktüs severde olan Opuntia microdasys, bildiğimiz adıyla Tavşan Kulağı kaktüsü sarı renkte çiçek açan bir kaktüs türüdür. Bakımı ve hatta üretimi çok kolay olan bu türün saksıda çiçek verme ihtimali çok azdır. Tavşan kulağı sarı çiçeklerini göstermek için hem yıllanmak hem de doğal ortamını ister. Buna karşı, Echinopsis oxygona, Kaynana Topuzu, kaktüsü ise hemen hemen her sene birden fazla çiçek açar. Peki kaktüsün çiçek açması için ne yapılmalı?

  • Kaktüslerin çiçek açması için sulama önemlidir. Kaktüsler aşırı sulama sevmezler, fakat çok kuru da bırakılmamalı. Toprağı tamamen kuruduğunda tüm saksıya nüfuz edecek şekilde sulama yapılmalı. Doğru sulama ile kurumuş bir kaktüsü canlandırabilir ve hatta çiçek açmasını bile sağlayabilirsiniz. Çiçeklenme döneminde kaktüsler daha fazla su ihtiyacı olduğu için, özellikle bu dönemde çok fazla kuru bırakılmamalı.
  • Gün içerisinde yeterli güneş ışığı almalı. Yaz veya kışın fark etmeksizin sabah veya akşam güneşi almalıdır. Direkt öğle güneşi, özellikle yaz aylarında kaktüsler için tavsiye edilmez. Yakıcı olabileceği için bitkilerin yapraklarının yanmasına ve hatta plastik saksıda bitkinin köklerine bile zarar verebilir.
  • Kaktüsler için kış bakımı, bikinin gelişim dönemi olan bahar ayında gelişimine ve çiçek açmasına yardımcı olur. Kışın kaktüsleri soğuk fakat aydınlık bir yerde bakılarak, kış bakımı sağlanabilir. Kaktüslerin gelişimi kışın durur ve bu süreci bitkilerin dinlenme süreci olarak görebilirsiniz. Bu süreçte kaktüslerin sulanmaması gerekir. Sıcak ortamda bakılan kaktüslere kış bakımı uygulanmaz. Kış bakımı hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için “Kaktüslerde Kış Bakımı” yazımıza bakabilirsiniz.
  • Kaktüslerin gelişim dönemlerinde, bu türler için uygun olan besin veya gübre vererek de çiçek açmasına yardımcı olabiliriz. Burada önemli olan kullanılan ürünün kaktüsler için olması ve belirtilen ölçülerde kullanılması. Gübreleme işlemi bahar aylarında bitkilerin gelişimin destek vermek için kullanılır. Mart ve Haziran ayları arasında yaklaşık olarak ayda 2 kez olacak şekilde bu işlem yapılabilir. Ben iki yıldır Yeşil Vadi Solucan Gübresi kullanıyorum ve bitkilerimin çoğu gelişim dönemlerinde çiçekleniyor.

kaktüs-çiçeği

Kaktüsler Ne Zaman Çiçek Açar?

Kaktüsler çok sıcak veya çok soğuk havalarda gelişim göstermezler. Tam bir bahar bitkileridir. Kışın soğuklarla birlikte kış bakımına alınır ve sıcakların gelmesiyle de gelişime başlar. Bu gelişim döneminde bitkiler enerjilerini kendilerini büyütmekle, yavru vermekle veya çiçek açmakla harcar. Kaktüsler baharla birlikte çiçek açmaya başlar. Kimi kaktüs Mayıs gibi çiçek açarken kimisinin de açması yaz sonunu bulabilir. Kaktüslerin çiçekleri kısa ömürlü ve genellikle yılda bir kez açar. Fakat, bazen aynı yıl içerisinde aynı anda veya farklı zamanlarda birden fazla çiçek açabilir.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Takip Et

En Kolay Çiçek Açan Kaktüsler

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazı türlerin çiçek açması için uzun yıllar gerekirken, bazıları için bir yıllık doğru bakım yapılması yeterlidir. Kolay çiçek açan kaktüsleri ise:

  • Chamaecereus silvestrii -Yılan kaktüs: Bahar dönemiyle birden fazla kırmızı çiçek açan bir kaktüs türüdür.
  • Echinopsis oxygona: Kaynana topuzu: Kaktüs dediğimiz aklımıza ilk gelen “Kaynana Topuzu” kendisinden büyük pembe çiçek açar. Bir tane veya birden fazla açabilir. Tomurcuk dönemi uzun sürer, çiçeklerinin ömrü bir gündür.
  • Echinopsis subdenuata: Her yıl bir veya birden fazla beyaz renkli büyük çiçek açar.
  • Gymnocalycium mihanovichii: Küçük bir kaktüs türü olsa da genellikle yılda bir kere pembe çiçek açar.
  • Mammillaria elongata: Doğru bakımla her yıl çiçek açan bir kaktüs türüdür. Aynı anda birden fazla açar. Çiçekleri küçüktür ve beyaz renklidir.
  • Mammillaria mystax: Taç şeklinde çiçeklenen bir kaktüs türüdür. Çiçekleri küçük ve pembe renklidir.
  • Opuntia ficus-indica – Kaynana Dili: Meyvesiyle bilinen yayılan bu tür, saksıya dikildiğinde de çiçek açar. Tüm Opuntia türleri gibi sarı çiçek açar.
  • Rebutia fabrisii: Minik çiçekleri olan bu türde aynı anda birden fazla açabilir. Yukarıda bahsettiğimiz türlerden farklı olarak çiçekleri turuncu renktedir.

kaktüs çiçeği

Yukarıda sizinle çiçek açan kaktüslerden ve kaktüslerin nasıl çiçek açtığından bahsettik. Belirttiğimiz gibi, kaktüslerin doğru bakımı çiçek açması için oldukça önemlidir. Kaktüsler bahar aylarında çiçek açmaya başlar. Sonbahara kadar kaktüsler çiçek açmayı sürdürür. Çiçeklenme dönemlerinde su ihtiyacı normal zamana kadar biraz daha artar. Bu dönemlerde kaktüsü kurutmamak gerekir. Kaktüs çiçekleriniz kuruduğu zaman da onları keserek bitkiden ayırmanız gerekir. Çiçek kısmı kuru olsa bile, bitki enerjisini çiçeğe vermeye çalışır, bu da bitkinin kendin geliştirmesini engelleyebilir. Kaktüs çiçekleri hakkında düşünce ve sorularınızı aşağıdaki yorum kısmından bizle paylaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası