pet ct çekimi ne kadar sürer / PET CT Nasıl Çekilir Kaç Dakika Sürer? | Biyorad Blog

Pet Ct Çekimi Ne Kadar Sürer

pet ct çekimi ne kadar sürer

PET Çekimi Ne Kadar Sürer? PET Nasıl Çekilir ve Kaç Dakika Sürer?

PET çekimi ne kadar sürer sorusuna her zaman net yanıt bulmak mümkün olmayabilir. Çekimin yapılacağı yerdeki yoğunluk ve işlem öncesi hazırlıklar süreyi etkilemektedir. Bu nedenle PET kaç dakika sürer sorusuna ancak ortalama bir rakam ile yanıt verilebilir. PET çekimi sonrası banyo yapılır mı sorusu da hastalar için önemlidir. PET nasıl çekilir ve kaç dakika sürer sorularının tüm yanıtlarını yazımızın devamında paylaştık.

PET Çekimi Ne Kadar Sürer?

PET/CT günümüzde birçok hastanın daha sağlıklı bir yaşama kavuşturulmasında oldukça önemli olan teknolojiler arasında yer almaktadır. PET/CT ile bilgisayarlı tomografi yönteminin birleştirilmesi birçok hastalığın teşhisi açısından önemli yöntemlerden biridir. Büyük bir oranda kanser tanı ve evrelerinde bu yöntem kullanılmaktadır.

Kanserin ilk defa teşhis edilmesi, hangi evrede olduğunun bilinmesi ve yayılma riskleri hakkında bilgi veren bir yöntemdir. Bu işlem öncesinde ve sonrasında hastaların mutlaka dikkat etmesi gereken birtakım detaylar bulunur. Çekim süresi de çekilecek bölgeye ortalama olarak 25 dakika sürmektedir.

PET Nasıl Çekilir?

PET çekimi için hastaların en az 6 saat kadar aç kalması gerekir. Bu süreçte ilk olarak hastaların kan şekerinin ölçümü yapılır. Kan şekeri istenilen sınırlarda tespit edilir ise hastaya damardan radyoaktif madde enjekte edilmektedir. Bu maddeler farklı türlerde olmakla birlikte genelde en çok tercih edilen ve kullanılan madde F Florodeoksiglikoz maddesidir. Enjeksiyon takibi sonrasında hastalar bir saat kadar bekletilir. Daha sonra ise hasta PET/CT cihazına çekim işlemi için makineye alınır.

PET Sonrası Banyo Yapılır mı?

PET çekimi sonrasında hastaların yiyip içmesinde bir sakınca yoktur. Hastalar saat boyunca radyasyon yaydığı için de gebelerden uzak durmalıdırlar. Bu işlem sonrasında hastaların banyo yapmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

ONLINE RANDEVU

PET BT

PET BT görüntüleme yöntemi son yıllarda onkolojik görüntüleme yöntemleri arasında tek bir çekim ile sağladığı detaylı fizyolojik ve morfolojik veriler ile öne çıkmaktadır. Yeni ve ileri teknoloji PET BT sistemlerinde toplam çekim süresi ortalama 15 dakika ve hatta daha da kısa sürelerde yapılabilmektedir. Görüntüleme kafa tavanı-üst uyluk arasındaki bölgeleri kapsar. Bazı özel durumlarda tüm vücut görüntüleme yapılır.


PET BT GÖRÜNTÜLEME NASIL YAPILIR

Çekim öncesi saatlik açlık gereklidir. Görüntüleme kanser türüne yönelik özel bir radyofarmasötiğin damar yolundan enjeksiyonu sonrasında 45 dk-1 saat süre özel bir odada bekledikten sonra yapılır. Görüntüler 70 cm çapında daire şeklindeki bir alandan hareket eden bir yatak üzerinde geçerken, sistem dedektörü ile tutulan fotonlardan elde edilir. Toplam çekim süresi ortalama 15 dakika sürmektedir. Ham görüntüler ileri teknoloji rekonstrüksiyonteknikleri ile 3 boyutlu hale getirilir. Tek bir seansta aynı bölgelerden alınan hem PET hem de BT görüntüleri üst üste getirilerek kanser hastalığı hakkında hem morfolojik hem de fizyolojik detaylı bilgilere ulaşılır. Yeni ve ileri teknoloji PET BT sistemleri sayesinde günümüzde 1 cm den daha küçük boyuttaki kanser odakları dahi teşhis edilebilmektedir.

HANGİ HASTALARA PET BT YAPILIR

PET BT hem kanser şüphesi taşıyan lezyonlarda tanı amaçlı kullanılmakta, hem de patolojik olarak tanı konulmuş kanser hastalarında , hastalığınilerilemesine (evreleme) yönelik bilgi vermektedir. Bunun dışında kanser tedavisi gören hastalarda tedaviye yanıtın değerlendirmesinde de kullanılmaktadır.
En fazla akciğer, meme, barsak, mide , özefagus, başboyun bölgesi kanserleri ile deri ve yumuşak doku tümörlerinde kullanılır.
Bunların dışında Alzheimer ve demans hastalarında erken tanı amaçlı ve yine epilepsi hastalığında hastalığa neden olan odağın belirlenmesinde kullanılabilir.
Ayrıca tıkalı olan koroner damarların kalp kasına ne kadar zarar verdiğini ve yaygınlığını belirlemede ,kalp krizi sonrası PTCA/stent- cerrahiden ne kadar fayda göreceğinin saptanmasında kullanılabilir.
Teknolojinin ilerilemesi ile PET BT sistemlerinde daha organ ve hastalığa spesifikradyofarmasötikler geliştirilmiş olup, günümüzde standart onkolojik ajan olan FDG dışında,  Ga DOTATATE ve Ga68 PSMA gibi ajanlar ile sırasıyla nöroendokrin ve prostat kanserlerinde de başarılı görüntülemeler yapılmaktadır. 

PET BT VE RADYASYON
Gelişmiş PET BT sistemlerinde hem BT de hem de PET de çok daha düşük doz radyasyon ile yüksek rezolüsyonlu tanısal görüntüler elde edilebilmektedir.  Çekim sonrasında hastaların verilen radyoaktif maddenin kısa yarılanma ömrü sebebiyle sadece saat kadar bebekler ve hamile bayanlardan uzak kalmaları gerekmektedir.  Emziren bayanlara PET BT çekimi yapılacaksa radyoaktif maddenin süte geçmesi nedeni ile 24 saat süre ile emzirmeye ara vermeleri tavsiye edilir.

 

B&#;L&#;M DOKTORLARI

Pozitron emisyon tomografi (PET) taraması vücudunuzdaki hastalıkları kontrol etmemizi sağlayan bir görüntüleme yöntemidir.

Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) kanser hücrelerinin artan glukoz alımına ve glikolizise göre değerli bilgiler sunar. Böylece henüz belirgin bir kitle oluşmadan, metabolik değişiklikler saptanabilir. Bunun için 2-deoksi [florin]-floro-D-glukoz (18 F-FDG) kullanılır. Başka bir deyişle kanser hücreleri glukozu normal hücrelerden daha fazla kullanır. PET-CT bu bilgiye dayanarak önceden işaretlenmiş glukozların vücuttaki anormal dağılımını araştıran bir görüntüleme yöntemidir. 

PET-CT vücudunuzdaki kanserli alanı değerlendirmede, kanserin evresini belirlemede, alınan kemoterapi/radyoterapi gibi tedavilerin kanserli alana etkisini gözlemlemede kullanılır. Böylece gereksiz tedaviler önlenir, gerekli tedavilerde bir an önce başlanabilir. Gerektiğinde de tedavi stratejisi değiştirilebilir.

PET CT, radyoaktif maddeler içeren özel bir ilaç kullanır. Bu ilaç, vücudun hangi kısmının incelendiğine bağlı olarak kolunuzdan damarınıza verilebilir,  yutulabilir, solunabilir veya damarınıza enjekte edilebilir.

Bir PET tarayıcı tarafından yapılan incelemeyle, doktorunuz organlarınızın ve dokularınızın ne kadar iyi çalıştığını görmesine yardımcı olur.

PET CT çekiminde vücudun belirli dokuları ve bazı hastalıklarda, daha yüksek bir kimyasal aktivite oluşacaktır. PET taramasında bu hastalık alanları parlak noktalar olarak ortaya çıkacaktır.

PET taraması kan akışını, oksijen kullanımını, vücudunuzun şekeri nasıl kullandığını ve daha fazlasını ölçebilir.

PET taraması tipik olarak ayaktan görüntüleme prosedürüdür. Test bittikten sonra gününüze devam edebilirsiniz.

Kanser hücreleri, kanserli olmayan hücrelerden daha yüksek bir metabolik hıza sahiptir. Bu yüksek düzeyde kimyasal aktivite nedeniyle kanser hücreleri PET taramalarında parlak noktalar olarak ortaya çıkar. Bu nedenle PET taramaları hem kanseri tespit etmek hem de aşağıdakiler için yararlıdır:

  • Kanserin yayılıp yayılmadığını görmek
  • Kanser tedavisinin işe yarayıp yaramadığını görmek
  • Kanserin tekrarlamasını tespit etmek

Bununla birlikte, bu taramalar doktorunuz tarafından dikkatlice okunmalıdır, çünkü kanser dışı durumların bir taramada kansere benzemesi mümkündür. Katı tümörlerin PET taramalarında görünmemesi de yaygındır.

PET-CT Neden Çekilir?

PET-CT Neden Çekilir?

  1. Kanser tanısı konulduğunda kanserin evresinin belirlenmesinde
  2. Kanser tedavisi sonrası değerlendirmede
  3. Ameliyat öncesi planlamada
  4. Radyoterapi planlamasında
  5. Tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde
  6. Takipteki tümör marker yüksekliklerinde
  7. Yaygın kanser varlığında primerin saptanmasına katkı sağlaması için
  8. Biyopsi rehberliği için tümör bölgesinin seçilmesinde

PET-CT Nasıl Çekilir?

PET-CT çekimi için en az saatlik açlık gerekir. Çekimden önceki günler zorlayıcı fiziksel aktiviteden uzak durmanız önerilir. Ayrıca şeker hastasıysanız şeker ilaçlarınıza devam etmeniz ve işlem sabahı kan şekerinizin mg/dL altında olması önemlidir. İşlem günü PET-CT çektireceğiniz merkez sizi özel bir odaya alır ve burada size damardan ilaç enjekte eder. İlacın vücudunuza dağılması için dakika civarı sizi bekletirler. Daha sonra sizi çekime alırlar. Çekim ağrısız bir işlemdir. Çekim sırasında cihazın uğultu ve tıkırtı şeklinde sesini duyabilirsiniz. Çekim süresi yaklaşık 30 dakikadır. Çekim sonrası bol su içmeniz önerilir. Aynı gün normal hayatınıza dönebilirsiniz. 

İşlemden Önceki Gün

Randevunuzdan yirmi dört saat önce, düşük karbonhidratlı ve şekersiz bir diyete uymanız istenecektir. Kaçınılması gereken yiyecekler ve içecekler şunlardır:

  • Tahıl
  • Makarna
  • Ekmek
  • Pirinç
  • Meyve ve meyve suları
  • Alkol
  • Kafeinli içecekler
  • Şekerleme, sakız ve nane

İşlem  Günü

İşlem için anestezi alıyorsanız, PET taramanızın tüm sabahı bir şey yiyip içmeyin. Herhangi bir ilaç almanız gerekiyorsa, sadece birkaç yudum su ile alın.

Anestezi almıyorsanız, taramanızdan önce altı saat boyunca herhangi bir şey yemekten kaçınmanız istenecektir. Sakız, öksürük damlaları veya şekerlerden sakınmayı unutmayın.

Bununla birlikte, su içebilecek ve önerilen ilaçları alabileceksiniz.

Bir hastane elbisesini giymeniz istenebilir. Metal test ekipmanlarını etkileyebileceği için, pearcing dahil olmak üzere taktığınız mücevherleri çıkarmanız gerekir.

PET-CT Hakkında Diğer Hususlar

Ayrıca doktorunuza, sahip olduğunuz herhangi bir tıbbi durumu da söylemelisiniz: Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuza söyleyin. Bu test bebeğiniz için güvenli olmayabilir.

Emziriyorsanız, işlemden 24 saat önce anne sütünüzü pompalamanız ve saklamanız gerekebilir – testten sonra 24 saat boyunca emziremeyeceksiniz.

Diyabetiniz varsa, test hazırlığı için özel talimatlar alacaksınız, çünkü açlık kan şekeri seviyenizi etkileyebilir. Muhtemelen normal dozdaki insülin dozunuzu almanız ve taramayı almaya başlamadan 4 saat önce hafif bir yemek yemeniz söylenecektir.

PET-CT Radyasyon İçerir Mi?

PET-CT çekimi sırasında vücudunuza verilen madde radyoaktif bir maddedir. Bu maddenin vücudunuzdan atılması ortalama saattir. Bu nedenle işlem sonrası saat süreyle bebeklerden ve gebelerden uzak durmanız önerilir. 

PET-CT Kaç Günde Çıkar?

PET-CT raporları nükleer tıp uzmanın yoğunluğuna göre değişmekle birlikte genellikle gün içinde çıkacaktır.  

PET-CT SGK Karşılar Mı?

PET-CT eğer kanser tanınız patolojik olarak mevcutsa ve SGK’nın PET-CT çekilme kriterleri sağlanıyorsa, SGK anlaşmalı merkezlerde SGK’sı olan hastalar PET-CT’yi genellikle ücretsiz çektirebilir. 

FDG Tutulumu Her Zaman Kanser Midir?

FDG tutulumu metabolizmanın yüksek olduğu ve yüksek miktarda glukoz kullanıldığında saptanır. FDG tutulumu kanserli alanlarda olabileceği gibi zaman zaman metabolizmanın hızlı olduğu normal dokularda da olabilir. Bu tutulum PET-CT değerlendirilirken nükleer tıp uzmanı tarafından gözden geçirilecektir. Böylece FDG tutulumunun normal bir durum mu yoksa anormal bir durum mu olduğu belirlenebilir.

PET Taramasından Sonra Ne Olur?

Testten sonra doktorunuz size ek bir şey söylemezse gününüzü devam ettirebilirsiniz.

Bununla birlikte, radyoaktif madde vücudunuzda yaklaşık 12 saat kalacağı için, bu süre zarfında hem hamile kadınlar hem de bebeklerle temasınızı sınırlandırmanız uygun olacaktır.

Testten sonra radyoaktif maddeleri vücudunuzdan hızlı çıkarmak için bol miktarda sıvı içiniz. Genellikle, tüm radyoaktif maddeler iki gün sonra vücudunuzu terk eder.

Yrd. Doç.  Dr. Çetin ALTUNAL

Genel Cerrahi Öğretim Üyesi

PaylaşTweetPinReddit

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası