hormon testleri tok karnına yapılır mı / Hormon Testi Aç mı Tok mu Yapılır? | Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi

Hormon Testleri Tok Karnına Yapılır Mı

hormon testleri tok karnına yapılır mı

Hormon Testi

Okuma Süresi: 4dakika

Hormon testi, genellikle kadın hastalıkları için istenen bir test olsa da çeşitli nedenlerden dolayı kan tetkikleri yöntemi ile birlikte yapılan test çeşididir. Test ile birlikte birçok hormonun durumu ve varsa sorunları öğrenilebilmektedir. Böylelikle de hastalık ve rahatsızlıklarla ilgili bir teşhis koyulabilmektedir. Yalnız hormon testi diğer testlere göre daha maliyetli olmaktadır. Bunun en büyük nedeni ise hormon testinin birden fazla testten oluşması ve diğer testlere nazaran daha zor yapılan bir test olmasından kaynaklanmaktadır.

Hormon testleri doktorunuzun istediği ve yapıldığı nedene göre en uygun zamanda yaptırılmalıdır. Çünkü sağlık açısından riskli bir durumun önceden fark edilebilmesi için hormon testi oldukça önemlidir. Özellikle kadınlardaki adet dönemleri ile ilgili durumlarda hormon testinin uzman tarafından uygun görülen vakitte yaptırılması büyük önem taşımaktadır.

Hormon Testi Hangi Durumlarda Yapılır?

Hormon testi birçok nedenden dolayı yapılmaktadır. Çünkü kadın hastalıklarının büyük bir çoğunluğu hormonel bozukluk nedeni ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bu rahatsızlık ve hastalıklardan şikayetçi olan kişiler için bir hormon testinin yapılması gerekmektedir. Özellikle genel bir şikayet olan adet düzensizliği için hormonlara bakılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Hiç adet olamama, fazla adet olma, az adet olma ya da adet periyodunun bozulması gibi tanımlamalar yapılmaktadır. Bunun yanında bazı hastalık ve rahatsızlıklar da sivilcelenme, göğüslerden süt gelmesi ve anormal tüylenme gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda doktor tarafından hormon testi yaptırılması talep edilmektedir. Test sonucu ile birlikte doğru bir hastalık ya da rahatsızlık teşhisi koyularak tedavi sürecine geçiş yapılmaktadır.

Ayrıca mevcut bir hastalığın seyrini kontrol etmek ve tedavinin sürecini yönetmek amacı ile de hormon testi istenmesi söz konusu olmaktadır. Bu testlere ise bazal hormon testleri denmektedir. Özel bir laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bu hormon testleri her hormon için ayrı ayrı yapılmaktadır. Eğer sizde hormonal bir sağlık sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız, Üsküdar Özel Hürrem Sultan Hastanesi bünyesindeki alanında uzman doktorlarımızdan rahatsızlığınız hakkında bilgi alabilir doktorunuzun isteyeceği tetkiklere göre yine uzman ekiplerimiz yardımı ile hormon testi yaptırarak hastalıklarınızın tedavi sürecinde destek alabilirsiniz.

Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Hormon testi, rahatsızlık durumu yaratan her hormon için ayrı ayrı yapılmaktadır. Bunun yanında her hormon testinin yapılış şekli ve ölçüm yöntemi de farklılık göstermektedir. Herhangi bir hastalık teşhisi için kandaki hormon seviyesinin tespiti yapılmaktadır. Test yapılırken kişiden yeterli miktarda kan örneği alınmaktadır. Daha sonrasında ise belirli işlemlerden geçirilerek ilgili test için hormon seviyesi ölçülmektedir.

Bir rahatsızlık söz konusu olduğunda bu bazı organların hormonal durumlarının fonksiyonlarını ölçmek için hormon testi yapılması ve alakalı organların fonksiyonlarının da değerlendirilmesi gerekmektedir. Böyle durumlarda ise sadece kandaki madde düzeyleri yerine diğer vücut sıvılarına da bakılmalıdır. Buna örnek olarak böbrek üstü bezine ait kortizol hormonu için idrar örneğine de gereksinim duyulmaktadır. Böylelikle doğru bir tayin yapılabilmektedir.

Hormon Testi ile Neler Anlaşılmaktadır?

Yapılan hormon testi ile birlikte sorun teşkil edebilecek birçok hormon seviyesi anlaşılmaktadır. Bu hormonlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • DHEAS
  • Testosteron
  • Prolaktin
  • LH
  • FSH
  • β hCG

Hormon Testi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Yapılan hormon testlerinin sonuçları hastalığa ve laboratuvara bağlı olarak değişen sürelerde çıkmaktadır. Ayrıca hormon testleri kan testi olarak da ele alınmaktadır. Kesin bir sonuç sunmamakla birlikte yine de doğru bir tayin yapabilmek için ihtiyaç duyulmaktadır. Üsküdar Özel Hürrem Sultan Hastanesi’nde yaptıracağınız hormon testi sonrası en kısa sürede sonuç alabilir ve alanında uzman doktorlarımız ile tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Regl Döneminde Hormon Testi Yapılır mı?

Eğer hastanın belirli bir kadın hastalığı şikayeti var ise o kişinin adet döngüsü belirlenerek bir gün belirlenir. Çünkü kadınlardaki hormon düzeyleri değişken olmakla birlikte fizyolojik olarak buna uygun sürecin bu döngüdeki hareketlere bağlı olmasıdır. Dolayısıyla adetliyken hormon testi yapılırken genellikle adet döngüsünün birinci günü dikkate alınarak gün belirlenir ve test için uygun gün oluşturulur.

Adetin Kaçıncı Gününde Hormon Testi Yapılır?

Kadınlarda adet düzensizliğinde hormonların düzeylerindeki değişiklik son derece etkili olduğundan dolayı adet döngüsüne göre bir gün seçilmektedir. Hormon testi için adet döngüsünün ilk günü seçilerek test aşaması başlamaktadır.

Tüm Hormon Testleri Aç Karnına Mı Yapılır?

Hormon testleri kan ölçümü bazlı olduğu için aç karnına yaptırılması gerekmektedir. Bunun nedeni ise dışarıdan alınan besin maddelerinin vücuttaki düzenlenmesinden sorumlu düzeyleri etkileyebileceği şeklinde açıklanmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir şey yemeden aç karnına hormon testi yapılmaktadır. Böylelikle de hormon testinden gelen sonuçlar çok daha doğru tayin yapabilmeyi sağlayacaktır.

Hormon testi yaptırabilmek için ne kadar süre aç kalınması gerektiğine gelinecek olursa da en az 8 ya da 12 saat aç kalınması gerektiği söylenmektedir. Vücutta araştırılan sağlık problemini doğru bir şekilde tespit edebilmek için yeterli bir süre aç kalınması gerekmektedir. Hormonların bazal değerlerine göre hareket edileceğinden dolayı aç karnına hormon testi yaptırılması uzmanlarca söylenmektedir.

Hangi Hormon Ne İşe Yarar?

Vücudumuzda bütün hormonların bir görevi bulunmaktadır. Bu görevler olarak LH ve FSH hormonları östrojen ve progesteron hormonlarının düzenli salgılanmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu hormonlar hipofiz bezinden salgılanmaktadır. Bir diğer hormon olan tiroksin hormonu ise tiroid bezinden salgılanmaktadır. Vücutta da pek çok işlevi bulunan bir hormon olarak geçmektedir. Hormonun azlığı ya da çokluğu ise adet düzensizliğine yol açabilmektedir. Bir diğer hormon olan Prolaktin hormonu da hipofiz bezinden salgılanarak meme dokusunda emzirme döneminde süt yapımını sağlamaktadır.

Östrojen hormunu ise kadınlık hormonu olarak geçmekte ve yumurtalıktan salgılanmaktadır. Kadınlarda gebelik döneminde kan düzeyi artmaktadır. Bunun yanında menopoz döneminde ise azalmaktadır. Progesteron hormonu da yumurtalıkta salgılanmaktadır. Pregesteron ve östrojen hormonlarının dengede olması son derece önemli olmaktadır. Bu dengenin bozulması ile vücutta pek çok rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.

Yapılan Hormon Testleri Nasıl Yorumlanır?

Hormon testi bir hastalık teşhisi ya da mevcut bir hastalığın seyrini öğrenmek için yapılmaktadır. Bu testler sonucunda ilgili hormonun seviyesi ya da değişkenliği öğrenilmektedir. İlgili uzman tarafından yapılan test ile birlikte hastalığın nasıl ilerlediği ortaya çıkmaktadır. Hormon testi sonuçlarının yorumlanmasında ise önceki test sonuçları ile karşılaştırma yapılmaktadır. Uzman doktorun belirlediği vakitlerde test yaptırarak buna uygun bir şekilde tedavi sürecine geçilmektedir. Birden fazla testten oluşan hormon testinden en iyi sonucu almak için uzman doktorun tavsiyelerini dinlemek son derece önemli olmaktadır. Yapılan hormon testi sonucunda pek çok hormon için değerler ortaya çıkarak hastalık ya da rahatsızlık için seyrin nasıl olduğu öğrenilmektedir.

Hormon Testi ile Hastalık Teşhisi Koyuluyor mu?

Pek çok kişi tarafından hormon testi ile birlikte hastalık teşhisi koyulup koyulmadığı merak edilmektedir. Bu soruya yanıt olarak hormon testlerinin hastalık ve diğer rahatsızlık teşhislerinde büyük ölçüde yardımcı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle mevcut olan hastalığın seyrini kontrol edebilmek için hormon testlerine son derece ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca birçok hastalığın teşhisi koyulabilmesi için hormon düzeyi değişikliğine ve seviyelerine bakılması gerekmektedir. Bu gibi durumlar için hormon testi yaptırılmalıdır. Hormon testinin sonuçlarına bakılarak da hastalık teşhisi koyulabilmektedir.

Paylaş:

Hormon Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Ne Zaman Yapılır, Aç Karnına Mı Yapılır?

Hormon testi; kandaki belirli parametre değerlerinin ölçüldüğü, çeşitli hastalıkların tanısının konmasında son derece önemli olan bir işlemdir.

Hormon Testi Nedir?

Hormon; iç salgı bezleri tarafından salgılanan ve kanda bulunan, organların düzgün çalışmasını ve hayati işlevlerin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlayan maddelerdir. Vücudumuzda birçok şeyi düzenleyen maddeler hormonlardır. Farklı hormonlar vücutta farklı işlemlerin gerçekleşmesine yol açarlar. Vücuttaki hormon dengesinin bozulduğu durumlarda pek çok organ düzgün çalışamaz ve hayati fonksiyonlar tehlike altına girer.

Hormonların kanda fazla veya az olması çeşitli vücut sistemlerinin işlerini düzgün yapamamalarına yol açacağından vücutta bir takım hastalıklar ortaya çıkar. Bu hastalıkların tedavisinde öncelikle tanı ve teşhis önemli olur. Bu gibi durumlarda kandaki hormon değerlerinin ölçülme işlemi yapılır. Hastadan alınan kandaki çeşitli değerlerin detaylı bir şekilde incelenme işlemine hormon testi adı verilir. 

Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Hormon testlerinin pek çok çeşidi vardır. Farklı hormon testleri vücuttaki farklı organların veya dokuların işlevlerini incelemeye yönelik olarak yapılırlar. Her hormon testinin uygulanma yöntemi de farklıdır. Ancak hormon testleri, genel olarak kandaki hormon değerlerini ölçme sistemi üzerine kurulu olduğu için hastadan alınan kan tüplerinin incelenmesi yoluyla gerçekleştirilirler.

Bazı hormon testleri vücuttaki doku ve organlara bağlı olarak farklı vücut sıvılarının incelenmesi yöntemiyle yapılır. Mesela böbrek üstü bezine bağlı çalışan hormonların testlerinde idrar seviyesi ölçülür. Tiroid hormon testinin yapılması ise dirseğin iç kısmından kan alınması yöntemiyle olur. Farklı hormon testlerinde bakılan bölgeler ve sıvılar da farklı olur.

Hormon Testi Ne Zaman Yapılır?

Hormon testleri; endokrin sistemine bağlı gelişen hastalıkların tanı ve teşhisinde uygulanan yöntemlerdir. Kronik hastalığı olan ve düzenli doktor kontrolü gerektiren hastalarda da düzenli aralıklarla hormon testleri yapılır. Farklı hormon testleri vücuttaki farklı organ ve dokuların incelenmesini sağlar. 

Tiroid tahlili gerektiren durumlarda tiroid hormon testi yapılır.

Adet kanamalarının düzensiz olması endokrin sistemine bağlı olabileceği için hormon testi yapılması gerektirir.

Kadın vücudunda anormal bir şekilde tüylenmeyle karşılaşılması hormon testi gerektirir.

Kemik erimesi görülen hastalarda kandaki D vitamin seviyesinin ölçülmesi için hormon testi yapılır.

Diyabet hastalarında sağlık açısından düzenli hormon testi yapılmalıdır.

Gebelerde bebeğin ve annenin sağlığı için hormon testleri yapılır.

Endokrin sistemine bağlı rahatsızlığı olan hastalarda hormon testleri yapılır.

Hormon Testi Aç Karnına Yapılır mı?

Hormonlar insan vücudundaki farklı organların düzgün çalışmasını sağlayan kan molekülleridir. İnsan vücudunda farklı fonksiyona ve yapıya sahip hormonlar bulunur. Bu hormonların her biri aynı yöntem ile bakılacak şekilde değillerdir. Bazı hormonlar kanda bazıları ise idrarda çıkabilir. Bu nedenle hormon testlerinde uygulanması gereken yöntemler de farklı olabilir. Ancak hormon testleri genel olarak hastalığın ve vücuttaki sorunun daha iyi anlaşılması için sabah aç karnına yapılan işlemlerdir.

Adetliyken Hormon Testi Nasıl, Ne Zaman Ve Aç Karnına Mı Yapılır?

Sağlıklı Yaşam

Adetliyken Hormon Testi Nasıl, Ne Zaman Ve Aç Karnına Mı Yapılır?

"Adet kadınlarda görülen kanamayı ifade etmektedir. Bu durumun bilinen bir diğer ismi de reglidir. Regli işleminin bilimsel anlatımı uterusun iç astarından düzenli olarak gerçekleşen genellikle aylık periyotlarla görülen kan ve mukozal dokunun uterus astarından boşaltılması eylemidir. Kadınlarda görülen bu eylem kadınların bazı hastalık durumlarında da etkili olmaktadır. Adetliyken hormon testi nasıl yapılır, ne zaman yapılır ve aç karnına yapılır mı detayları ile derledik."

Her kadın dönemsel olarak bazı durumlardan dolayı hormon testi yaptırmak zorunda kalabilir. Bu test için doktora başvurduğunda karşınıza bazı şartlar ya da engeller çıkabilir. Belki de adet dönemi hormon testlerini etkileyen bir faktördür. Bu yüzden de bu konuda bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

Adetliyken Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Bu başlık altında ilk olarak hormon testinin ne olduğunu açıklayalım. Bir hormon için ayrı ayrı olacak şekilde kandan ya da hormonun vücut içindeki metabolizmasına bağlı olan idrardan vücut sıvısı miktarının ölçülmesine dayalı teste hormon testi denmektedir.

Hormon testi adet durumuyla alakalı olarak da yapılabilir. Yani kadınlar adetliyken de adetin belirli günlerinde hormon testlerini yaptırtabilir. Bu takip için önerilen süre adetin başlangıcından itibaren 20. gündür. Adetliyken ya da değilken hormon testleri ilgili kişiden kan, idrar ve tükürük örneklerinin alınmasıyla yapılır.

Adetliyken Hormon Testi Ne Zaman Yapılır?

Adetliyken hormon testi elbette ki yapılabilir fakat bu testin yapılma zamanı vardır. Adetliyken hormon testi adet döneminin 2. ya da 3. günü yapılabilmektedir.

Hormon testi ilgili hastalığın tanısının koyulabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu yönteme basit olmasından dolayı sıklıkla başvurulur. Hormonlar vücutta salgılanır. Bu hormonlar aynı zamanda vücuttaki bazı işleyişlerden de sorumludur. Doğurganlık, sindirim sistemi, ruh hali, gelişme, büyüme ve kilo alıp verme işlevleri hormonların gerçekleştirdiği ve etkili olduğu işlevlerdir.

Kişilerde hormon yetersizliği ya da fazlalığı olabilir. Bu durum hormon testleriyle ortaya çıkar. Her iki durumda kişide bazı olumsuz sağlık sorunlarına yol açabilir. Hormon testi vücutta salgılanan hormon seviyelerini bizlere gösterir.

Hastadan alınan kan, idrar ve tükürük örnekleriyle hormon testleri yapılır. Bu örneklerde yer alan hormonların seviyeleri tek tek belirlenir ve incelenir.

Adet dönemi kadınlardaki hormon testi zamanını etkilediği için de doktorlar genellikle kadınlardan hormon testi isterken adet dönemini de gözetmeleri gerektiği söylenir.

Adetliyken Hormon Testi Aç Karnına mı Yapılır?

Hormon testi bir kişiden istendiğinde ilgili kişinin bazı kriterlere de dikkat etmesi gerektiği kendisine test öncesi hatırlatılır. Bu konulardan birincisi kadınlar için geçerli olan adet dönemi döngüsü ve zamanlarıdır. İkincisi ise açlık ve tokluk durumudur. Hatta hormon testi bu duruma göre zaman belirlenmesine tabi tutulur.

Adetliyken ya da değilken hormon testi aç karnına yapılır. Bu yüzden de ilgili kişiden hormon testini yaptırması için günün en erken saatleri olan ve kişinin aç olabileceği sabah 9 saatleri tercih edilir.

Bir hormon çeşidi olan prolaktin hormonu adetle ilgilidir ve bu yüzden bu hormonun ölçümü için adet zamanlarına dikkat edilir.

Bir de bu hormonun ölçümü için kadından testten bir önce cinsel ilişkiye girmemesi istenir. Çünkü hormon testinin sağlıklı sonuçlar vermesi için meme ucunun uyarılmaması gerekmektedir.

Hormon testlerinde büyüme hormonu, prolaktin hormonu, tiroid stimülan hormonu, folliküler stimülan hormonu, lüteinleştirici hormon, adrenokortikotropik hormon, antidiüretik hormon gibi çeşitli hormon düzeyleri incelenir.

Hormon testi gibi insan vücuduna yapılan pek çok sağlık testi açlık ve tokluk durumuna bağlı olarak gerçekleştirilir. Bazı testler tokken de yapılabildiği gibi hormon testi gibi testlerin yapılmasında açlık şartı sağlanır.

False

Laboratuvar Testleri İçin Hazırlık

GELİŞİM TIP LABORATUVARLARI'NA GELMEDEN ÖNCE HAZIRLIK GEREKTİREN TESTLER

12 SAAT AÇLIK GEREKTİREN TESTLER

(Sabah Aç Karnına Kan Alınması Uygundur)

  • ADH
  • Alkali fosfataz izoenzimleri
  • Büyüme hormonu ( GH )
  • C-peptid
  • Demir
  • Total Demir Bağlama Kapasitesi
  • Folik asit
  • Gastrin
  • Glukoz
  • Homosistein
  • İnsülin
  • İnsülin Direnci
  • Kalsitonin
  • Kolesterol (Total)
  • HDL Kolesterol
  • LDL Kolesterol
  • VLDL Kolesterol
  • Trigliserid
  • Kortizol
  • Laktat
  • Leptin
  • Lipoprotein (a)
  • Lipoprotein Elektroforezi
  • Osteokalsin
  • Piruvat
  • Safra asitleri
  • Serbest yağ asitleri ( FFA )
  • Trigliseridler
  • Vitamin B 12
  • Vitamin E
  • Üre Nefes Testi

ÖN HAZIRLIK GEREKTİREN TESTLER

Spermiyogram:

3-5 günlük cinsel perhiz döneminden sonra ve 1-2 ay aralıkla en az 3 defa inceleme yapılmalıdır. Analiz sonuçları birbirine %20 yakınlıkta ise ilave örneklere gerek yoktur.

Cinsel perhiz dönemi uzun ise (>7 gün), sperm motilitesi etkileneceğinden tercih edilmez.

Semen örneği, laboratuvarda özel hazırlanmış odada alınmalıdır.

Örneğin tamamı steril kap içine alınmalı ve herhangi bir kimyasal ile (sabun, deterjan vs.) temas etmemiş olmalıdır.

Dışkıda Parazit Aranması (Selofan Band İle):

Hasta sabah uyanır uyanmaz, laboratuvardan temin edilen, lam üzerine yapıştırılmış selefon bant, lam üzerinden ayrılır. Anal bölgeye düzgünce yapıştırılır ve çekilerek tekrar lam üzerine yapıştırılır.

Lamlar, en kısa zamanda laboratuvara ulaştırılmalıdır.

Üre Nefes Testi:

Hasta en az 6 saat aç olmalıdır. Sabah açlığı tercih edilir. 1 ay öncesinden antibiyotik, 1 hafta öncesinden asit inhibitörleri almamış olmalıdır.

Tedavi takibi için yapılacaksa, tedavi bitiminden 6 hafta sonra yapılmalıdır.

GastroPanel Test:

Örnek alımından en az 4 saat öncesinden itibaren hastanın hiçbir şey yiyip içmemesi gerekir, sigara da içilmemelidir (10 saatlik gece açlığı da uygundur). Hastanın aşağıda sıralanan, mide sıvılarının sekresyonu üzerine etkisi olan ilaçlar dışındaki rutin tedavisine izin verilir. Kullanılmaması gereken ilaçlar şunlardır:

 Örnek alımından 1 hafta önce kesilmesi gerekenler: Ranitidin (Esophex, Inside Brus, Ranicur, Ranil, Ranimex, Ranitidin, Ranitidine, Ranixal, Zantac), famotidin (Famotidin, Pepcid, Pepcidin, Pepcid Duo), nizatidin (Nizax), proton pompa inhibitörleri lansoprazol, omeprazol, pantoprazol, esomeprazol, rabeprazol etc. (Lansoprazol, Lansoprazole, Lanzo, Zolt, Losec, Omeprazol, Nexium, Pariet, Somac, Gasterix, Pantoloc, Giasemin, Panzor).

 Örnek alımından 1 gün önce kesilmesi gerekenler: Gastrik asit sekresyonunu nötralize eden tedaviler: antiasitler (Balancid Novum, Gaviscon, Link, Magnesium milk, Novaluzid, Rennie) ve mukoza koruyucu ajanlar (Alsucral, Antepsin).

DİYET GEREKTİREN VE 24 SAAT İDRAR TOPLANMASI GEREKEN TESTLER

Bu gruptaki testler 17-Ketosteroid, 5-HIAA, Serotonin, Adrenalin, VMA (Vanil Mandelik Asit), Metanefrin, ALA gibi testlerdir. Koruyucu gerektiren testlerde koruyucu madde, kabın içine baştan konulmalı ve idrar bunun üzerine toplanmalıdır. Koruyucu gerektiğinde laboratuvarımızdan sağlanabilir.

24 saatlik idrar toplamak için bazı testlerde önceden diyet yapmak, bazı ilaçları kullanmamak gereklidir. Bu testler ve yapılması gereken diyet şekli ile kullanılmaması önerilen ilaçlar, her test için ilgili bölümde ALIM ŞARTLARI kısmında detaylı olarak anlatılmaktadır. Ayrıca bu bölümün sonunda da gerekli bilgi verilmektedir. Hasta uygun şartlar sağlandıktan sonra idrar toplamaya başlamalıdır.

Hastaya 24 saatlik idrar toplama, hem yazılı olarak verilmeli hem de sözlü olarak anlatılmalıdır.

  1. 1. Gün, hasta sabah ilk idrarını (yataktan kalktığı saatteki idrarı, mesela saat 0800’de) tuvalete yapar. (Yani ilk günkü ilk idrar toplamaya dahil edilmeyecektir.) Bu ilk idrar dışarıya yapıldıktan sonraki idrarlar temiz bir kaba yapılarak biriktirilmeye başlanır.
  2. 2. Gün, hasta sabah ilk idrarını (yataktan kalktığı saatteki idrarı, mesela saat 0800’de), kabın içerisine yapacaktır. (Yani ikinci günkü ilk idrar toplamaya dahil edilecektir.)
  3. Laboratuvara transferinden sonra tüm idrar karıştırılır, volüm doğru olarak ölçülür, kaydedilir.
  4. Çalışılacak test için uygun miktar, tekrar ve ek testler için gerekli miktar ayrılır, kalanı atılır.

Yapılacak test ne olursa olsun korunmasız

idrarda oluşabilecek değişiklikler nedeniyle 2 saatin üzerinde bekletilecek ise kabın steril kullanımı tavsiye edilir.

Korunmasız idrarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik değişiklikler oluşabileceği unutulmamalıdır.

DİYET GEREKTİREN ve KULLANILAN İLAÇLARDAN

ETKİLENEN TESTLERDE

24 SAATLİK İDRAR TOPLANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

5-Hidroksi İndol Asetik Asit (5 HIAA): Muz, avakado, çikolota, balık, yumurta, domates, şeftali, elma, mandalina, fındık, fıstık gibi yiyecekler, asetominofen, salisilat, fenasetin, öksürük şurubu, naproksen, imipramin, metenamin, metakarbamol, isoniazid, MAO inhibitörleri, metildopa, reserpin, fenotiazinler 3 gün öncesinden itibaren kesilmelidir.

5-Hidroksitriptamin (Serotonin): Muz, avakado, çikolota, balık, yumurta, domates, şeftali, elma, mandalina, fındık, fıstık gibi yiyecekler, asetominofen, salisilat, fenasetin, öksürük şurubu, naproksen, imipramin, metenamin, metakarbamol, isoniazid, MAO inhibitörleri, metildopa, reserpin, fenotiazinler 3 gün öncesinden itibaren kesilmelidir.

 Adrenalin (Epinefrin): Reserpin, alfa-metildopa, MAO inhibitörleri, levodopa, öksürük kesici ve bronkodilatatör ilaçlar, burun damlaları, kalsiyum kanal blokerleri, konverting enzim inhibitörleri, bromokriptin, fenotiazid, trisiklik antidepresanlar, alfa ve beta blokerler, labetalol, mümkünse idrar toplanmasından 2 hafta öncesinden kesilmelidir. İdrar toplama süresince kafeinli ürünlerden kaçınılmalıdır.

Dopamin: Reserpin, alfa-metildopa, MAO inhibitörleri, levodopa, öksürük kesici ve bronkodilatatör ilaçlar, burun damlaları, kalsiyum kanal blokerleri, konverting enzim inhibitörleri, bromokriptin, fenotiazid, trisiklik antidepressanlar, alfa ve beta blokerler, labetalol, mümkünse idrar toplanmasından 2 hafta öncesinden kesilmelidir. İdrar toplama süresince kafeinli ürünlerden kaçınılmalıdır.

Hidroksiprolin: Mümkünse idrar toplanmasından 1 gün önceden itibaren jelatin içeren yiyecekler (şekerlemeler, tatlılar, dondurma gibi) ve et yenmemelidir. Aspirin ve hormonal ilaçların da kullanılmaması önerilir.

Homovanilik Asit (HVA): Mümkünse idrar toplanmasından 2 hafta öncesinden itibaren levodopa; 2 gün öncesinden itibaren aspirin, disülfiram, reserpin, piridoksin kesilmelidir.

Kalsiyum: Mümkünse idrar toplanmasından 3 gün önceden itibaren antiasit, fosfatlar, glukokortikoidler, karbonik anhidraz enzimleri, antikonvülzanlar, tiazid türevi diüretikler kullanılmamalıdır.

Koproporfirin: Hasta alkol ve aşırı sıvı alımından kaçınmış olmalıdır. Fenotiazin kullanmamış olması önerilir.

Kortizol: Spiranolakton gibi ilaçlar kullanmamalıdır.

Kreatinin: Hastanın sefalosporin grubu ilaçlar kullanmıyor olması tercih edilir. Etsiz diet yapması önerilir.

Kreatinin Klerensi: Hastanın sefalosporin grubu ilaçlar kullanmıyor olması tercih edilir. Etsiz diet yapması önerilir.

Metanefrin, Normetanefrin: 1 gece öncesinden itibaren sigara içilmemelidir. Buspiron, labetolol, sotalol, levodopa, asetominofen, metildopa, oxprenolol, oksitetrasiklin, fenilefrin, hidrazin türevleri, MAO inhibitörleri, proklorperazin, antihipertansif ilaçlar, bromokriptin, fenotiazinler, trisiklik antidepressanlar, propranolol mümkünse idrar toplanmasından öncesinde kesilmelidir.

Noradrenalin (Norepinefrin): Reserpin, alfa-metildopa, MAO inhibitörleri, levodopa, öksürük kesici ve bronkodilatatör ilaçlar, burun damlaları, kalsiyum kanal blokerleri, konverting enzim inhibitörleri, bromokriptin, fenotiazid, trisiklik antidepresanlar, alfa ve beta blokerler, labetalol, mümkünse idrar toplanmasından 2 hafta öncesinden kesilmelidir. İdrar toplama süresince kafeinli ürünlerden kaçınılmalıdır.

Oksalat: Hasta 24 saat önesinden itibaren C vitamini kullanmıyor olmalı.

Porfirin: Hasta alkol ve aşırı sıvı alımından kaçınmış olmalıdır. Fenotiazin kullanmamış olması önerilir.

Sistin: Hastanın penisilamin kullanmaması tercih edilir.

Üroporfirin: Hasta alkol ve aşırı sıvı alımından kaçınmış olmalıdır. Fenotiazin kullanmamış olması önerilir.

Vanilmandelik Asit (VMA): Muz, avakado, çikolata, balık, yumurta, domates, şeftali, elma, mandalina, fındık, fıstık gibi yiyecekler, asetominofen, salisilat, fenasetin, öksürük şurubu, naproksen, imipramin, metenamin, metakarbamol, isoniazid, MAO inhibitörleri, metildopa, reserpin, fenotiazinler 3 gün öncesinden itibaren kesilmelidir, 3 gün süreyle alkol almamalıdır.

ALKOL ALIMINDAN ETKİLENEN TESTLER

Antidiüretik Hormon (ADH)

Apolipoprotein A

Apolipoprotein B

HDL Kolesterol

Koproporfirin

LDL Kolesterol

Lipid Elektroforezi

Lipoprotein (a)

Porfirin

Total Kolesterol

Trigliserid

Üroporfirin

Vanil Mandalik Asit (VMA)

VLDL Kolesterol

İLAÇ DÜZEYLERİ İÇİN ÖRNEK ALINMASI

  • İlaç düzeyleri için örnekler, hastanın ilacını almasından hemen önce alınmalıdır.
  • Düzey takipleri açısından, mümkün olduğunca, hep aynı saatlerde alınmalıdır.
  • Gerekli koşullara uyulmadığı zaman, beklenmeyen değerler bulunabilir ve tedavinin yanlış yönlendirilmesine neden olabilir.
  • İlaç düzeyleri için gerekli ve ayrıntılı bilgiler, Test Programı bölümünde, ilgili testlerin içeriklerinde verilmiştir.

ÖRNEK ALIMLARI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

1) İdrar analizi için verilen idrar, kültür için uygun mudur?

Uygun değildir. Çünkü idrar kültürü için örnek verirken dış ortamdan bulaşmaları önlemek için, idrarın steril bir kaba alınması, ön temizlik yapılması ve idrarın ilk kısmi tuvalete yapıldıktan sonra orta idrarın steril kaba yapılması, son kısmın yine tuvalete yapılması gereklidir.

2) Bebekten idrar torbası ile idrar alırken ne kadar süre beklenilebilir?

Yeterli miktarda idrar birikinceye dek beklenilebilir. Ancak torbayı taktıktan sonra 30 dakika içinde yeterli miktar sağlanamadı ise torba yenisi ile değiştirilmelidir.

3) Kültür için idrar ne zaman verilmelidir ve ne kadar miktar gereklidir?

Mesanede en az 3 saat beklemiş olması gereklidir. Uygun temizlik sonrası verilecek 1-2 ml idrar yeterlidir.

4) Adet dönemlerinde idrar analizi ve kültürü yapılabilir mi?

Adet döneminde verilen idrarda adet kani bulunabileceğinden, kültür ve direkt mikroskobik incelemeler etkilenir. Mikroskobik incelemede görülecek eritrositlerin nereden kaynaklandığı ayırt edilemez. Adet kani ile vajinada normalde bulunan mikroorganizmalar, steril olması beklenen idrara bulaşabileceğinden yanıltıcı sonuçlar verir. Bu nedenle adet döneminde idrar analizi ve kültürü yapılmaz.

5) Antibiyotik kullanırken kültür testleri yapılabilir mi?

Antibiyotikler, bakterilerin üremesini azaltabileceği gibi üremeyi tamamen de önleyebilir. Dolayısı ile sonuçları etkiler. Bu nedenle kullanılan antibiyotik cinsine göre değişmekle birlikte son antibiyotik dozunun alımından en az 2 gün sonra kültür testi yapılması önerilir. Doktorunuz bilgisi dahilinde, antibiyotik kullanımı esnasında örnek verilmesi önerilmiş ise kullanılan antibiyotik ismi ve dozu laboratuar görevlisine bildirilmelidir.

6) Kültür testleri için aç olmak gerekir mi?

Gerekmez. Ancak boğaz ve balgam kültürü için son 1 saat içinde herhangi bir şey yenilmemesi gereklidir.

7) Boğaz kültürü alımından hemen önce su içilmesi tahlili etkiler mi?

Boğaz kültürü alınmadan önce (1 saat) bir şey yenilip içilmemeli ve gargara vb. gibi işlemler yapılmamalıdır.

8) Gaitada gizli kan testi yaptırmadan önce herhangi bir diyet gerekli mi?

Hayır, gerek yok. Laboratuarımızda kullandığımız yöntemlerde, sadece insan kanında bulunan bir maddeye (insan hemoglobini) duyarlı testlerle çalışıyoruz.

9) Parazitolojik incelemeler ve kültür testi için diski örneği laboratuara ne kadar sürede ulaştırılmalıdır?

Parazitolojik incelemeler için fındık büyüklüğünde diski örneğinin, özel kabında en geç 30 dakika içinde laboratuara ulaştırılması gerekir. Arka arkaya en az 3 gün örnek alınması parazit yumurtası görülme sansını arttırır.

Kültür için diskinin özellikle kanlı ve mukuslu kısımlardan örnek alınmalı özel taşıyıcı tüp içerisine konularak mümkün olan en kısa süre içinde laboratuara ulaştırılmalıdır.

10) Cinsel yolla bulasan hastalıklarla bulasan hastalıklar için üretral akıntı örneği verirken nelere dikkat etmek gerekir?

Akıntı kültürü alınırken, önce üretral ağzının steril mendil ile temizlenmesi sonrasında eküvyonlu çubuk ile akıntının alınarak özel taşıyıcı tüpe yerleştirilmesi ve en kısa sürede laboratuarımıza ulaştırılması gerekmektedir

11) Direkt mantar incelemesi veya mantar kültürü yapılabilmesi için ön hazırlık gerekiyor mu?

Mantar incelemesi ve mantar kültürü yaptırmadan önce en az 3 gün süreyle mantar ilacı kullanılmamalı, cilt veya tırnaktan alınacak örneklerde bu bölgelerin yıkanmaması önerilir. Eğer tırnaktan örnek alınacaksa, tırnağın bir hafta süre ile kesilmemesi gerekmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır