çilek zayıflatır mı / AYRIK OTU - определение и синонимы слова ayrık otu в словаре турецкий языка

Çilek Zayıflatır Mı

çilek zayıflatır mı

Böğürtlen, hem güneyde hem de kuzeyde başarıyla yetişen ahududu ile ilgili dikenli bir çalıdır. Yeni çeşitleri arasında en popüler olanı baharsızdır. Onları doğru bir şekilde dikmek ve büyütmek, hem de bakımın özellikleri hakkında - daha sonra makalede.

Botanik tanım, karakteristik

Böğürtlen, çok sayıda diken bulunan Rosaceae ailesinin tırmanıcı bir çalısıdır. Bu bitkinin çoğu çeşidi 30 ° C'ye kadar dona dayanıklıdır. Ayrıca, sıcağa ve kuraklığa orta derecede dayanıklıdırlar.

Gelişimin ilk yılında böğürtlenin kökleri kuvvetli bir şekilde gelişir. Uzunluğu 6 metreyi geçfunduszeue.info atma zemin boyunca uzayacaktır. Tamamen sivri kaplı. Bir gövdede 5 yapraktan oluşan kompleks yapraklar, üzerinde yükselir. Bu bitki sapın zemine temas ettiği yerlerde kök alabilir, bu yüzden vahşi doğada neredeyse geçilmez çalılıklar oluşturur.

Gelişimin ikinci yılında, kök uzamayı bırakır ve koyu kahverengi bir renk kazanır. Şimdi yan dalları oluşturur. Böğürtlenin çiçeklenme ilkbahar geç başlar ve oluşan lateral dalları üzerinde oluşur. Beyaz veya soluk pembe çiçekler çapı 3 cm ulaşır. Böcekler tarafından tozlaşırlar ve yaz sonunda, bitki üzerinde lezzetli kuru meyveler ortaya çıkar.

Meyvelerin Özellikleri:

  • kısa peduncle;
  • silindirik şekil;
  • renk - koyu mor veya siyah;
  • ağırlık - yaklaşık 5 g;
  • tadı tatlı ve ekşidir.

Dikenli olmayan çeşitler ilk olarak Arkansas Üniversitesi'nde (ABD) geliştirildi. Bu bitkiler çiçek açmış ve bahçe ahududu ile aynı şekilde bozulmuştur: Gelişimin ilk yılındaki sürgünlerde.

Biliyor musunArılar yabani böğürtlen çiçeklerinden nektar toplar ve orijinal meyvemsi tada sahip onlardan koyu bal yapar.

Avantajlar ve dezavantajlar

  • Çivisiz çeşitlerin avantajları şunlardır:
  • yabani bitkilerden daha yüksek verim: 99 kg / ha'ya kadar;
  • travmatik olmayan bir meyve toplama şekli;
  • don direnci;
  • meyvelerin yüksek lezzetliliği.
  • Dezavantajları yabani türlerden çeşitlere gitti ve henüz tamamen kaldırılmadı:
  • dut eşit olmayan şekilde olgunlaşır;
  • çalı zararlılara (böcek, yaprak bitleri) saldırabilir ve mantarlardan etkilenebilir;
  • hafif bir iklim değişikliği (yağmur) bile çiçeklere yapılan böcek ziyaretlerinin sayısını önemli ölçüde azaltır, bu da verimi azaltır.

tür

Dünyadaki ticari ve amatör bahçeler için böğürtlen birçok çeşidini yarattı. En büyük gruplardan biri böğürtlen ve ahududu melezleridir. USDA ıslah programının bir parçası olarak geliştirilmiştir. Başlıca çeşitleri: Marion, Chehalem, Olali. Orijinal lezzet ve yüksek verimlilik ile karakterizedir. Çoğu çeşidin meyvesi Temmuz ayında başlar ve ağustos ayına kadar sürer. Ortalama verimleri yaklaşık 10 t / ha'dır.

Dikensiz çeşitler, ahududu ile aynı çalıları oluşturur. Büyüme gücü yüksektir ve destek için kafes gerekir. Bu grup şunları içerir: Black Atlas, Chester Tornless, Hull Tornless, Loch Ness, Navajo ve diğerleri. Birçok ülkenin yetiştiricisi bu yönde gelişmeler üzerinde çalışıyor.

Büyüme İçin Çeşit Seçimi

Çeşitliliği seçerken, meyve vermenin, verimliliğin ve hastalığa karşı direncin zamanlamasına dikkat edin. Bu önemlidir çünkü çalı meyveleri uğruna yetiştirilir ve verimleri çeşitliliğin özelliklerine, iklime ve hastalık direncine bağlıdır.

Biliyor musunBöğürtlen yapraklarından yapılan çay, halk tıbbında diyare ilacı olarak kullanılır.Amerikan İç Savaşı sırasındaki neredeyse tüm taarruzlarda, askerlerin böğürtlen çalılarını aramak için zaman harcadığı dizanteri salgınları gerçekleştiğinde ilan edildi.İlk çeşitleri, hasatlarını haziran ayında alabileceğiniz çalı bitkilerini içerir. Kara Siyah bu gruptaki en büyük meyvelerin sahibidir. Kiloları yaklaşık 10 gram'dır Natchez en eski çeşitlerden biridir. Meyveleri haziran ayının ortalarında olgunlaşır. Atserina, kuraklığa dayanıklı ancak çok sert olmayan bir böğürtlendir.

Kışa dayanıklı, çivisiz çeşitler kategorisinden, ° C'ye kadar dona dayanabilen büyük meyveli Polar'a dikkat etmek gerekir. Ve bu, bir tesis için maksimum kışa dayanıklılık göstergesi olarak kabul edilebilir. ° C'ye kadar dona dayanan bazı kaynaklarda belirtilen çeşitler Devlet Sicilinde kayıtlı değildir, bu nedenle bu bilgilerin güvenilirliğini onaylamanın bir yolu yoktur.

Tamir çeşitleri, özel ilgiyi hakediyor. Yılda 2 kez ürün verirler: ilk - yaz başında, ikinci - sonbaharda. Bu grubun piyasaya sunulan tek temsilcisi Prime Arc Freedom. Büyük meyveler ile karakterizedir - 15 g'a kadar, büyük böğürtlen hastalıklarına ve zararlılara karşı direnç.

Tarım teknolojisi

Ormanda hasat edilebiliyorsa, neden böğürtlen yetiştirdiğini hiç merak ettiniz mi? Tecrübeli bahçıvanlar size bunu yaptıklarını kesin olarak söyleyecektir, çünkü ekili çeşitlerin meyveleri daha büyüktür. Onlar için bir kafes takabilirsin ve sonra çalı fazla yer kaplamaz, ancak 20 kg çilek getirebilir. Böğürtlen yetiştiriciliği çok basittir. Başarılı bir bitki yetiştirmek için, ihtiyacınız olacak:

  • iniş için doğru yeri seçin;
  • bitki yetiştirmek;
  • Çalıların sulanması, üst kısımlarının yıkanması ve budamalarının organize edilmesi;
  • zamanında hastalıkları ve zararlıları önlemek.

Böğürtlen, dik dik veya asılı üzüm şeklinde büyür. Alan bir sorun değilse, olduğu gibi büyümesini bekleyin. Ve sitenin görünümünü korumak önemliyse ya da bölgenizde sınırlıysanız, dekoratif bir ızgara ya da kafes takabilirsiniz. Bu, çalı ve hasat için bakım yapmayı kolaylaştıracaktır.

Video: Böğürtlen Yetiştiriciliği

Zamanlama

Böğürtlen erken ilkbaharda ekilir. Hala baharda toprak donları olsa bile, bu kuyuya tahammül ediyor. Ancak bazı çeşitlerin daha sonra ekilmesi önerilir: ilkbaharın ortasında ve hatta yaz aylarında. Bunlar güney bölgelere yönelik bitkilerdir. Termometre -2 ° C'nin altına düştükten sonra onları sonbaharda ekemezsiniz. Sonbaharda ekilen çalılar dondan korunmalıdır. Ahududu gibi onlar da yere koyulur ve malçla kaplanır.

Arsadaki böğürtlenin neyle uyumlu olduğunu okumak ilginizi çekebilir.

Yer seçimi, yer hazırlığı

Alan güneş tarafından iyi aydınlatılmalıdır. Tercih edilen toprak: tınlı ya da kumlu tınlı. Asitlik seviyesi - pH'dır. Böğürtlen, asidik veya nötr toprakta iyi yetişir, fakat alkalide değil. İnmeden önce, toprağın çok yoğun olmadığından emin olun. Aksi takdirde, kumla seyreltin. Yoğun toprak köklerin gelişimini önler ve bu da bir bütün olarak çalıların gelişimi için kötüdür.

Yoğun killi topraklarda çok az organik madde vardır - en fazla% 2, bu toprak organik gübrelerle seyreltilmelidir: çürümüş gübreler, kompost. Toprağı samanla karıştırmak da birçok avantaj sağlar:

  • hava ve su dolaşımını iyileştirir;
  • ılımlı toprak nemi muhafaza edilir;
  • besinler kademeli olarak salınır ve gerektiği kadar bitkiye verilir;
  • Organik madde ayrıştırıldığında toprak sağlığı artar, çünkü birçok yararlı mikroorganizma ortaya çıkar.

Ağaç işleme yan ürünlerini sedir veya sedir talaşı gibi gübreler olarak kullanmaktan kaçının. Böğürtlen için uygun değildir.

Bitkilerin su ve besin maddeleri için rekabet etmelerini önlemek için, ekimden hemen önce bitki tamamen yabani otlardan arındırılmalıdır. Son iki yıldır kullanılmış olan böğürtlenleri domates, patates, patlıcan veya karabiber yetiştirmek için kullanmayın;

Bitki materyali seçimi, nasıl hazırlanır

Fidanlık çalılarının çoğu kaplarda gönderilir. Küçük bir tek namlulu esnek kaçış olacak. Toprak karışımı ile birlikte tencereden kalıcı bir yere bırakabilirsiniz. Fide sonunda kırılmamalı, iyi tanımlanmış bir büyüme tomurcuğunun yanı sıra yoğun bir kök sistemine sahip olmalıdır. Ondan yeni bir kaçış gelişecek.

Nerede eklenir: gölgede veya güneşte

Böğürtlen güneşli alanları tercih eder. Tam güneş ışığı, bitkileri sabahın erken saatlerinde veya öğleden önce sürekli güneş ışığı alan alanlara yerleştirmek anlamına gelir. Bitki ayrıca kısmen gölgeli bölgeleri tolere eder, ancak güneş günde en az 6 saat boyunca mevcutsa daha iyi büyür ve meyve verir. Belki de tohumlardan böğürtlen yetiştirmeyi okumalısınız.

İniş algoritması

Çoğu zaman, satın almadan önce, fideler bir serada yetiştirilir, bu da açık toprağa dikim için fazla hassas olabilecekleri anlamına gelir. Bu tür bitkiler için, ilkbahar donu tehdidinin geçmesinden sonra ekim daha iyidir.

İklimlendirme de önerilir. Bunun için, çalı ekimden önceki hafta boyunca bir süre dışarı alınır. Sertleşmiş bitkiler kalıcı bir yere dikildikten sonra daha iyi kabul edilir ve geliştirilir. Dikim için ihtiyacınız olacak: fide, toprağı daha gevşek hale getirmeniz gerekiyorsa, 0, 5–1 kova miktarında organik gübre, kum.

Adım adım böğürtlen dikmek:

  1. İniş deliklerini en az 1 m aralıklarla kazın. Bir çalı gelişmeye başladığında ihtiyaç duyulacak kadar büyük bir mesafe.
  2. Bitkiyi dikkatlice saksıdan alın, köklerini düzeltin.
  3. Toprak karışımını hazırlayın: toprağı karıştırın, organik gübreleri eşit parçalara karıştırın ve% 30'a kadar kum ekleyin.
  4. Fideleri çukura yerleştirin ve kökleri etrafındaki toprakla doldurun. Tesis, tencereye girdiği derinlikte kurulmalıdır.
  5. Büyüme tomurcuğunun toprak yüzeyinden 3 cm'den daha derin olmadığından emin olun.
  6. Kökleri toprağı sıkıştırın.
  7. Çalıyı dikkatlice sulayın.

Video: Böğürtlen Dikimi

Mevsimsel Bakım Kuralları

Deneyimli bir bahçıvan çalıların ne zaman sulanacağını bilir. Toprağın ne kadar çabuk kuruduğuna bağlıdır. Kuraklık sırasında, böğürtlen vurgulanır, ancak çok fazla nem de zararlı olacaktır. Bitki çok derin köklere sahip değildir, bu nedenle toprak kurur kurmaz su verilir.

Biliyor musunSolmuş yapraklar her zaman çalının susadığı anlamına gelmez.Isıda, suyu köklerinden nem sağlayabileceklerinden daha hızlı buharlaştırmaları nedeniyle kaybolurlar. Böğürtleni sabahın erken saatlerinde veya akşam geç saatlerinde sulayın. Öğlen, toprak buharlaşma nedeniyle çok fazla nem kaybedecek. Sularken, yaprakları ıslatmayın. Bu mantar ve küf gelişimi için iyi bir ortam sağlayacaktır. Toprağı çalının etrafına sulayın ve bitkinin üzerine dökmeyin.

Musluk suyu klor içerir. Bu tür suyla sürekli sulanırsa, bitkiler aşırı miktarda acı çeker.

Su böğürtlene ulaşmadan önce, sulanmadan önce içinde duracağı bir kap hazırlamanız güzel olacaktır.

Yabani otlar, besinler ve su için bitkiler ile rekabet ettiğinden, her sulamadan sonra çıkarılmalıdır . Kök bölgeye bir malç katmanı yerleştirerek görevi basitleştirebilirsiniz. Saman veya başka bir malzeme olabilir. Tabaka kalınlığı 5 funduszeue.info, yabancı ot büyümesini, toprağın sıkışmasını ve nemin hızlı buharlaşmasını önler. Ayrıca böğürtlen için uygun bahar bakımı hakkında da okuyabilirsiniz. İlkbaharda, çalılar büyüdüğünde, döllenmeleri gerekir. Dengeli miktarda azot, fosfor ve potasyum içeren karışımlar bunun için uygundur. Uygulama oranı, sıranın her 30 metrelik metresi için 25 kg'dır. Bunları suda eritebilir ve çalıları sulayabilir veya çalının çevresi boyunca küçük bir karık halinde besleyebilir ve ardından suyla doldurun. Emildiğinde, karıkları zemine doğru hizalamak gerekir.

Çalı biçme ve biçimlendirme

Erken ilkbaharda, filizler budanır: dallar uyarır üstleri kesilir. Yeni yanal sürgünler, çiçek tomurcukları koymak ve meyvelerin verimini arttırmak için yeni yerlerdir. Steril bir aletle iş yapın. Bunu yapmak için, alkol veya sulu beyazlık çözeltisi ile silin. Çekim 60 cm'den kısa ise, üst 3 cm'yi kesin.

Kış aylarında kurumuş veya zarar görmüş hastalıklı sürgünleri daima ilkbaharda kemirgen veya rüzgarla temizleyin. Böğürtlende, sadece gelişme süresinin üçüncü yılının sürgünleri meyve verir, bu nedenle, yaz aylarında, fide dalları mutlaka kesilir. Bu bitkiyi yenilerini yaratmaya teşvik eder.

Sütun ve tel kafes kurulum şeması

Kafanı monte etmek için ahşap destek direklerine veya metalin yanı sıra kulaklı tel ve vidalara ihtiyacınız olacaktır. Tahta boyamak gerekli değildir, ancak boya, kafeslerin ömrünü uzatacaktır. Destek kolonları yere 0, 5 m derinliğe kadar kazılır ve ardından üzerlerine bir tel çekilir. Alt sıra 0, 4 m yüksekliktedir ve vidalarla sabitlenmiştir. Sürgünler, onları sıkıştırmamak için yumuşak kumaş şeritlerle bağlanır.

2 mm çapında veya daha kalın bir tel kullanın. Tiner sarkacak ve kafes dağınık görünecektir.

Hasat ve depolama

Böğürtlen sıcağa ve dona dayanıklıdır ve bu nedenle hemen hemen her yerde yetişir. Berry toplama zamanı çeşitlilik ve iklime bağlıdır. Çoğu mahsul Temmuz ayında toplanır. Ancak daha kuzey bölgelerde Ağustos olabilir. Onarım çeşitleri yılda iki kez meyve verir: Haziran ayında ve daha sonra Ağustos ayının sonunda veya Eylül başlarında.

Berry toplama elle yapılır. Olgunlukları renklere göre belirlenir. Teknik olgunluk aşamasında, meyveler kırmızı ve tam olgunlaşma aşamasında, siyah veya koyu menekşe rengidir. Yağmur sonrası meyveleri seçmeyin. Hasattan önce kuru olmalıdırlar. Olgunlaşma aynı anda gerçekleşmez, bu nedenle, meyvelerin toplanması birkaç hafta boyunca gerçekleştirilir.

Toplanan meyveleri sadece birkaç gün saklayabilirsiniz, bu yüzden onları yemeniz veya dondurucuda dondurmanız gerekir. Ayrıca kış için meyve suyu, içecek, reçel veya başka müstahzarlar hazırlayabilirsiniz.

Kışa hazırlık, nasıl korunacak

Beşinci seviyenin altındaki kışa dayanıklılık bölgeleri için, kışın çalılıklarını örtmeniz gerekir. Meyvecilik önceki sezonun sürgünlerinde meydana geleceğinden, meyve sularının alternatif don ve çözülme sırasında donmasına izin vermemek önemlidir. Kış barınağını ne zaman bir böğürtlenden çıkarabileceğinize dair bilgilere dikkat edin. Böğürtlenin kışın korunması çok basittir. Dalları desteklerden çıkarın ve zemine yerleştirin. Malç tabakası ile örtün. İlkbaharın başlarında, yeni büyüme ortaya çıkmadan önce bunları kaldırın ve kafeslere bağlayın. Dik dik sürgünleri olan çeşitler dona karşı daha dayanıklıdır, ancak soğuk rüzgardan da korunmaları gerekir, bu nedenle deneyimli bahçıvanlar kış için tüm böğürtlen çeşitlerinin kaplanmasını tavsiye eder.

Üreme yöntemleri

Böğürtlenin çoğaltılması kolaydır. Birkaç şekilde çoğalır:

  • kesimler ;

  • bagajın köklenmesi ;

  • Genç sürgünler

Kullanılan yöntem ne olursa olsun, ana bitkinin tam bir kopyasını alacaksınız. Çok fazla çalılık almanız gerekiyorsa, kesimler kullanmak en iyisidir. 15 ila 20 cm uzunluğunda sulu ve katı bir dal bunun için uygundur, 5 cm derinliğe kadar bir turba ve kumdan oluşan ıslak bir karışım içine yerleştirilir, büyüme hormonuna dikmeden önce kesimlerin sonuna dayanabilir, ancak bu gerekli değildir. hafta içinde kökleri gelişmeye başlar. Biliyor musunBöğürtlen suyu bir anti-enflamatuar ilaçtır, boğaz eklemlerinden muzdarip olanlar için (artrit) tavsiye edilir.İnflamasyonu azaltmak için böğürtlen kaynağından losyonlar kullanılması önerilir.Kök işlemini ana tesisten ayırabilir ve ayrı ayrı dikebilirsiniz. Bu tür kesimler sonbaharda kazılır.Oldukça gelişmiş bir kök sistemine sahip olmalılar. İlkbahar ekimine kadar buzdolabında + 4 ° C'yi geçmeyen bir sıcaklıkta saklanırlar. Soğukla ​​sertleştikten sonra, tıpkı kesimler gibi, kum ve turba karışımına ekilir. Sürgünler ortaya çıkana kadar ekili bitkilerin bir gölgeli alana bir tencere yerleştirin. Köklü fidan bahçeye ekilir.

Böğürtlen, zemine temas ederse dalın herhangi bir yerinde kök alabilir. Bunun için dal toprağa bükülür ve bir braket ile sabitlenir. Sonra, köklendikten sonra, ana bitkiden ayrılırlar ve kalıcı bir yere nakledilirler.

Video: Böğürtlen nasıl çoğaltılır

Hastalıklar ve Zararlılar

Sağlıklı bitkiler her zaman kendi başlarına az sayıda böcek veya hastalık ile baş edebilir. Ancak bunların hiçbiri% korunmuyor, bu nedenle sadece tedaviye değil, hastalıkların önlenmesine de dikkat etmek gerekiyor. Böğürtlenin ana hastalıkları ve zararlıları neler olduğuna dikkat etmenizi öneriyoruz. Mantar hastalıkları çalıları zayıflatır ve mahsulün bir kısmının kaybına neden olur. Yapraklarda lekeler veya çiçek açarlar. Diğer rosaceae ile komşuluk, enfeksiyona katkıda bulunan ek bir faktördür, çünkü yaygın zararlıları vardır. Mantarlar rüzgâr, su ve bitkileri işlediğiniz aletle aktarılır.

Ana mantar hastalıkları:

  1. Lekelenme mordur - sürgünlerde ve yapraklarda mor lekeler ile kendini gösterir. Etkilenen bölgelerde, kaynaklanıyor çatlak ve kuruyabilir. Ayrıca kışın donun etkilerine karşı daha savunmasız hale gelirler. Arıtma için bir bitkiye Fundazol veya Topsin M ile püskürtülür.

  2. Lekelenme beyazdır - mora benzer belirtiler vardır. Mantar sporları yaprakların üzerinde beyaz lekelerdir. Onlar arttıkça, yapraklar düşer ve dallar ölebilir.

  3. Kahverengi lekelenme - içlerinde koyulaşan, kurumuş ve bu noktada delikler sac tabakada oluşan büyük lekelerle kendini gösterir.

  4. Antraknoz yaprakları ve sürgünleri üzerinde lila bir nokta. Mantarın etkisinin bir sonucu olarak, sürgünlerde koyulaşmalar ortaya çıkar ve meyvelerin fırçası kaybolur ve düşer. Çalıların enfekte olmuş kısımları uzaklaştırılır ve kalan kısımları mantar öldürücülerle muamele edilir.

  5. Gri çürüme meyveleri çürümeye ve sürgünlerin kurumasına sebep olur. Bu durumda, meyveler düşer ve mantar sporları dallara koyu lekelerle bulaşmaya devam eder. İşlem için, Bordeaux sıvısı ile püskürtme kullanılır (% 1).

Bakır bazlı püskürtme her türlü lekelenme ve mantar hastalıklarını gidermek için kullanılır. Это может быть бордоская жидкость (1%) или раствор медного купороса (0, 5%). İşlem 10 gün sonra tekrarlanır. Для профилактики в начале сезона до распускания почек проводят обработку «Триходермином». Önemli!З апрещено опрыскивать растения в период цветения. Это погубит насекомых-опылителей.Вирусные болезни переносятся насекомыми, поэтому важна профилактика появления вредителей. Вылечить вирусные или бактериальные заболевания нельзя. Поражённые растения обычно сжигают. Среди основных вирусных патологий: мозаика, кольцевая пятнистость, курчавость листьев. Для профилактики кусты обрабатывают «Пентафагом» 3 раза за период вегетации.

Вредителей, которые могут лакомиться частями растения, довольно много. Bunlar arasında:

  • почвенные вредители: медведка, личинки майского жука;
  • насекомые, которые питаются соками растений: тли, клещи, пилильщики;
  • насекомые, повреждающие плоды: долгоносик, почковая моль.

Большинство насекомых обитают на нижней стороне листовой пластины. Если растение сильно загущено или вокруг него растут сорняки, то это станет отличной средой для развития и размножения насекомых. Вот почему желательно вовремя удалять сорные травы и не допускать загущенности и плохой вентиляции куста. При обнаружении вредителей применяют инсектициды.

Banliyöde büyüyen özellikleri

Подмосковье относится к 4-й зоне зимостойкости с зимней температурой до °С. Для кустов ежевики — это слишком низкие температуры. Вы можете вырастить ягоды, если посадите морозостойкие сорта.

Бесшипный сорт Дойл отлично переносит низкие температуры и подходит для выращивания в Подмосковье. Ещё один подходящий сорт — это Иллини Харди. Он считается самым зимостойким из всех. Следующие 2 сорта также показывают хорошую устойчивость к заморозкам, хотя и предназначены для 5-й зоны — это Прайм Джим и Прайм Ян. Для успешного плодоношения их обязательно на зиму укрывают мульчей.

При правильном уходе ежевика имеет длительный срок существования и плодоношения. Её кусты могут регулярно плодоносить и за ними легко ухаживать. При наличии свободного места стоит рассмотреть возможность посадки на даче этих чудесных кустарников с полезными плодами.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası