emlakçı oranları / Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır, Kim Öder? | MAPFRE Blog

Emlakçı Oranları

emlakçı oranları

emlakçı komisyon oranları

Emlakçı komisyon oranları !

Emlakçılar, gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı, rehin vb. aynı hak tesisi gibi tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda aracılık ediyor.

Anlaşma sağlanması halinde alınan emlakçı komisyonu, alım satım işlemi ile kiralama işlemlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor. 

Emlakçıya alım satım işlemi için her iki taraf da komisyon ödemek zorunda oluyor. Ancak kiralama için yalnız kiracıdan komisyon talep ediliyor.

Alım satım işlemi için satış bedeli üzerinden komisyon ödeniyor. Kiralamalarda ise kontrat süresi ne olursa olsun, 1 yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanıyor. Emlakçı komisyon oranları şu şekilde sıralanıyor;

ALIM - SATIM..

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV

KİRALAMA..

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin

Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?

Belki yeni bir ev kiralamak, belki de ne zamandır planladığınız ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmek üzeresiniz. Bu süreçte kiraya çıkacaksanız depozito, en az bir aylık kira bedeli, nakliye gibi giderleriniz olacak. Eğer ev satın alacaksanız tapu, evi yenilemeyi planlıyorsanız da tadilat masrafları ile karşılaşabilirsiniz. Evi sahibinden değil, bir aracı vasıtasıyla evi kiralayacak veya satın alacaksanız bu durumda emlakçı komisyonunu da işin içine katıp bütçenizi bu doğrultuda planlamanız gerekebilir. Peki; emlakçı komisyonu nedir, emlakçı yüzde kaç komisyon alır?

Emlakçı Komisyonu Ne Kadar?

Emlakçının kiralama ya da alım-satım işlerinde aldığı net bir miktar yoktur. Emlakçı, kira ya da satış bedeli üzerinden belirli bir oranda komisyon alır.

“Emlakçı komisyonu yüzde kaç?” sorusunun yanıtı da kiralama ve satış işlemlerine göre farklılık gösterir. Bu oranlar ise Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik doğrultusunda belirlenmiştir:

  • Emlakçı, satış sonrasında hem satıcıdan hem de alıcıdan ayrı ayrı en fazla satış bedelinin %2 + KDV’sini (%18) alabilir. 
  • Kiralama işlemlerinde “Ev kiralarken emlakçı ne kadar komisyon alır?” sorusunun cevabı ise en fazla bir aylık kira bedeli + KDV (%18) olabilir.

Emlakçı Komisyonunu Kim Öder?

Bütçenizi bu doğrultuda oluşturacağınız için kiralama ya da alım-satım işlemlerinde hizmet aldığınız emlakçının hakkı olan komisyonu kimin alacağını merak ediyor olabilirsiniz. Hemen söyleyelim: “Yeni alıcı ya da ev sahibi komisyon verir mi?” sorusunun yanıtı hem “evet” hem “hayır”. Çünkü bu sorunun cevabı, işlemin kiralama ya da alım-satım olmasına göre değişiklik gösterebiliyor.

  • Yukarı da da bahsettiğimiz gibi gayrimenkul alım-satım komisyonu hem alıcı hem satıcı tarafından ayrı ayrı ödenir. Eğer alıcı ve satıcı arasında bir anlaşmaya varıldıysa emlakçıya ödenecek toplam bedeli sadece alıcı da ödeyebilir.
  • Kiralama işlemlerinde ise -aksi bir anlaşma yoksa- emlakçı hizmet bedeli yeni kiracı tarafından ödenir.
Emlakçı Komisyonu Yüzde Kaç

Ev Kiralarken Emlakçı Komisyonu Hesaplama Nasıl Yapılır?

İhtiyaçlarınıza ve isteklerinize cevap verecek bir ev buldunuz. Evinizi kiralayıp bir an önce taşınmak için sabırsızlanıyorsunuz! Peki, ev kiralama işlemlerinde emlakçı komisyonu nasıl hesaplanır?

  • Kiralayacağınız evin aylık kirasının TL olduğunu varsayalım. Bu doğrultuda ’in KDV’sini hesaplamalı ve bir aylık kira bedeliyle toplamalısınız.
  • x 18 =
  • / = TL ( TL’nin KDV bedeli)
  • TL (bir aylık kira bedeli) + TL (KDV bedeli) = TL

Bu durumda aylık kira bedeli TL olan bir ev için vermeniz gereken emlak komisyonu maksimum TL olmalıdır.

Ev Alım-Satımında Emlakçı Komisyonu Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yıllar boyunca yaptığınız birikimi yaşam alanına dönüştürme zamanı geldi! Haydi gelin şimdi, ev alım-satımındaki giderlerden biri olarak kabul edebileceğimiz emlakçı hizmet bedeli nasıl hesaplanır, anlatalım.

  • Satın alacağınız ya da satacağınız evin bedelinin TL olduğunu varsayalım. Bu hesaplamayı yaparken satış bedelinin %2’sini hesaplamalı ve KDV’yi eklemelisiniz. Çıkan bedelin hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerektiğini bir kez daha not düşelim.
  • x 2 =
  • / = TL (satış bedelinin %2’si)

Buna ek olarak şimdi KDV de hesaplanmalı ve çıkan sonuca eklenmeli.

  • x 18 =
  • / = TL (KDV bedeli)
  • TL (satış bedelinin %2’si) + TL (KDV bedeli) = TL

Hem alıcı hem de satıcı tarafından emlakçıya ödenmesi gereken komisyon TL’dir. Yani emlakçı TL’lik bir evin satışından toplam TL gelir elde eder.

Emlakçı Komisyonu Hesaplama
Emlakçıya Komisyon Verilmezse Ne Olur?

Emlakçının göstermiş olduğu evi daha sonradan emlakçıyı aradan çıkarıp kiraladınız ya da satın aldınız. Böyle bir durumda emlakçıya komisyon ödemek durumunda kalır mısınız? Eğer kiraladığınız ya da sattığınız/satın aldığınız evin komisyon bedelini ödemezseniz neyle karşılaşırsınız?
Öncelikle emlakçı aracılığıyla kiraladığınız ve sattığınız ya da satın aldığınız gayrimenkul için emlakçı komisyonunu ödemeniz gerektiğinin altını çizelim. Alım-satıma aracılık sözleşmesinde yer alan emlakçı faktörü yok sayıldığında hukuki işlem başlatılabilir.
Eğer emlakçıyı aradan çıkarıp evin kiralanması ya da satışı gerçekleştirilmeye çalışılırsa bu durumda -bir sözleşme yapıldıysa- sözleşme doğrultusunda komisyonun ödenmesi gerekir. Fakat şunu net bir biçimde söyleyebiliriz ki satın almadığınız ya da kiralamadığınız, yani sadece emlakçı aracılığıyla gördüğünüz bir gayrimenkul için bedel ödemeniz gerekmez. Fakat ilçe dışında bir gayrimenkule bakıyorsanız bu durumda emlakçı, yol masraflarını talep edebilir.

Konut Sigortaları ile Yaşam Alanınızı Güvence Altına Alın

Ev sahibiyseniz gayrimenkulünüze, kiracıysanız yaşam alanınıza zarar gelmesini elbette istemezsiniz. Hiç merak etmeyin; olası risklere karşı evinizi güvence altına alacak sigorta ürünleri ile yanınızdayız! Hırsızlıktan su baskınına, hatta taşıt çarpmasına kadar pek çok konuda teminat sunan Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası ve deprem nedeniyle evde meydana gelebilecek hasarlara karşı maddi güvence sunan DASK ile evleriniz risklere karşı koruma altında. Dilerseniz konut sigortası ve DASK arasındaki farkları incelemek ve teminatlara göz atmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Emlak alım satımı yaparken ya da kiralarken bazı kişiler bu süreci kendileri yönetme yoluna gidebilir. Fakat çoğu zaman konunun uzmanı bir danışmandan yardım almanın da pek çok avantajı bulunur. Böyle zamanlarda alıcı ile satıcı ya da ev sahibi ile kiracı arasındaki prosedürleri verimli şekilde yönetecek pozisyonda bulunan emlak danışmanları devreye girer. Kiralama ya da satış gibi süreçler olumlu bir neticeye ulaştığında da bu işe emek harcayarak geçimini sağlayan emlakçılar, taraflardan yasa ile belirlenen oranlarda komisyon kazanır. Bir gayrimenkulün alımı, satımı ve kiralaması esnasında bir emlak danışmanı rol oynuyorsa ona ödenmesi gereken tutara emlakçı komisyonu denir.

“Yeni eve taşınma sürecinde nelere dikkat edilmelidir?” konusu araştırılırken bu tutarın da göz önünde bulundurulmasında yarar vardır. “Emlakçı komisyonu ne kadar?” sorusunun cevabı yasa ile belirlenmiş durumdadır. Gayrimenkul alım satımı ya da kiralanması durumunda farklı hesaplama yöntemleri kullanılır. Emlakçı komisyonu yılı değerleri için satış ya da kiralama durumunda gerçekleşen para alışverişine göre önceden hesap edilebilir. Güncel yasaya göre uygulanması zorunlu olan emlak komisyon oranlarını aşağıdaki tablodan incelemeniz mümkündür.

Güncel Emlakçı Komisyonları*

İşlemTutar
Emlak alım satım işlemlerinde%4 (Her iki taraftan %2’şer olacak şekilde)
Emlak kiralama işlemlerinde1 aylık kira bedeli


Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?

Emlakçı komisyonu hesaplaması yılında yenilenen Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’ne göre yapılır. Komisyonun belirlenmesinde kullanılan oranlar ve uygulamaya ilişkin detaylar ilgili yönetmeliğin maddesinde açıklanır. Emlakçı Komisyonu Kanunu, taraflar açısından tapu alım ve satım işlemleri sırasında da önem arz eder. Bu konuda “Adım adım tapu alım ve satım işlemleri” başlıklı yazımız üzerinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Emlakçı Komisyonu Oranı Nasıldır?

  • Gayrimenkulü satan ve satın alan tarafların her biri satış bedeli üzerinden en fazla %2 oranında komisyon ödemesi yapmakla yükümlüdür. Bu durumda emlakçı komisyonu oranı, emlağın anlaşılan KDV hariç değeri üzerinden %4’ü geçemez.
  • Sonraki adımda ise “Emlak komisyonu faturası nasıl kesilir?” konusu gündeme gelir. Belirlenen komisyon tutarına bu aşamada %18’lik KDV tutarı da eklenerek emlakçı tarafından fatura düzenlenir.
  • Gayrimenkulün kiralanması durumunda ise emlakçının hizmetine karşılık olarak alacağı bedel, KDV hariç olarak sözleşmede belirlenen bir aylık kira tutarını geçemez.

Emlakçı Komisyon Sözleşmesi Hangi Maddeleri İçerir?

İlgili kanununa göre hesaplanan emlakçı komisyonu tutarının taraflar açısından kabulüne ilişkin olarak bir aracılık sözleşmesi imzalanabilir. Üç tarafın da imzasının bulunduğu bu sözleşme ile satış işlemi hem alıcı hem satıcı hem de emlakçı açısından güvence altına alır. Hukukî dilde “Tellaliye Sözleşmesi” olarak da anılan bu anlaşma üç ana bölümde toplanır. Taraflar, sözleşmenin konusu ve sözleşmenin koşulları olarak isimlendirilen bu bölümlerin maddelerine ait detaylar şu şekildedir;

  • Alıcı, satıcı ve emlak danışmanının isim, ünvan, kimlik ve iletişim bilgileri
  • Sözleşmeye konu olan taşınmazın bedeli
  • Taşınmaza ait adres, cins ve tapu bilgileri
  • Sözleşmeye esas emlakçı komisyonunun tutarı
  • Komisyonun kim tarafından ve ne şartlar ile ödeneceği
  • Varsa vekilin yükümlülükleri
  • Temerrüt faizi ile ilgili açıklamalar
  • Anlaşmazlık durumunda başvurulacak icra dairesi ve mahkeme bilgisi

Emlakçı Komisyonunu Kim Öder?

“Emlakçı komisyonunu kim öder?” konusunda toplumsal alışkanlıklar ve geleneksel beklenti sebebi ile akla ilk olarak alıcı gelebilir. Ancak son yıllarda gerçekleşen gayrimenkul piyasası düzenlemeleri ve sayısı artan kurumsal firmalar sayesinde emlakçı komisyonu konusundaki uygulamalar giderek daha standart bir hâl almaktadır. Kiralama ve alım satım yaparken emlak danışmanı ile imzalanan sözleşme kapsamında tarafları ilgilendiren diğer konular yanında emlakçı komisyonu ödemesi de garanti altına alınır.

Geçerli yönetmelik uyarınca ve sözleşmede belirtildiği şekilde ev satış işlemi için hesaplanan komisyon ikiye bölünür. Komisyonun ev sahibi ve alıcı tarafından eşit oranlarda ödenmesi yasal bir yükümlülüktür. Bununla beraber alıcı ve satıcı başına en fazla %2 olabilecek komisyon tutarının sözleşme öncesinde tarafların uzlaşması çerçevesinde daha düşük bir oranda hesaplanması da mümkündür. Kiralama işlemlerinde ise aksi bir anlaşma olmadığı takdirde bir aylık kira tutarında emlakçı komisyonu ödenir. Ödeme kiracı tarafından yapılır. Komisyonun herhangi bir nedenle ödenmemesi durumunda emlak danışmanı sözleşmeye dayanarak yasal yollara başvurup parayı tahsil etme yoluna gidebilir.

Emlakçı Komisyonu İade Edilebilir mi?

Bir aracı üzerinden işlem yapılması gündeme geldiğinde “Emlakçı komisyonu iade edilir mi?” sorusu sıkça gündem olur. Bu işlemler için öncelikle gayrimenkul aracılık sözleşmesi imzalanacağı için komisyon ödenmesi zorunluluğu doğar. Sözleşme bir anlamda da taşınmazın satışı ya da kiralanması için vaktini, emeğini ve parasını harcayan emlak danışmanının aradan çıkarılarak işlem yapılmasını önler. Genel olarak bu anlaşmalar, alıcı ve satıcı satıştan tapu aşamasında caysa bile emlakçının hizmetinin karşılığını alabileceği koşulu ile düzenlenir. Dolayısıyla “Emlakçı komisyonu geri alınır mı?” sorusunun cevabı hayırdır. Ancak emlakçı komisyonunun iade edilebileceği bazı istisnai durumlar da söz konusudur. Prosedürler sırasında işveren dışında karşı taraftan kaynaklı olarak satış gerçekleşmediğinde bu tutarın geri ödenmesi mümkündür.

Emlakçı Komisyonu Sözleşmesi İptali Nasıl Olur?

Emlak danışmanı aracılığı ile gerçekleştirilen muamelelerde yasa çerçevesinde tarafların yükümlülük ve hakları imzalanan sözleşme ile teminat altına alınır. Fakat bazı nadir durumlarda herhangi bir yasal yaptırıma başvurulmaksızın emlakçı komisyon sözleşmesi iptali söz konusu olabilir. Kredi çekilerek gerçekleştirilecek konut alımı işlemlerinde bankanın onay vermemesi sebebi ile satış gerçekleşmeyebilir. Buna bağlı olarak da sözleşme iptal edilerek eğer ödenmiş ise emlakçı komisyonu iadesi yapılabilir. Satın alınacak ya da kiralanacak taşınmazda daha sonradan oturuma engel bir durumun tespit edilmesi de benzer şekilde sözleşmenin geçersiz kılınması ile sonuçlanır.

Emlakçı Komisyonu Vermek Yasal mı?

Emlakçıya verilen komisyonun yasal olup olmadığı, bu yolla satış işlemi yapmak isteyenler ile ev arayan kiracılar tarafından araştırılan bir konudur. “Emlakçı komisyonu yasal mı?” sorusunun yanıtı eğer ilgili aracılık sözleşmesi yapılmış ise kesinlikle evettir. yılında yenilenen Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği ile emlak komisyonunun yasal çerçevesi de belirlenmiştir. Buna göre sözleşmeye konu gayrimenkulün satışı ya da kiralanması için uzmanlığını ve emeğini ortaya koyan emlak danışmanı, hizmetine karşılık olarak belirlenen ücreti almaya hak kazanır.

Emlakçı Komisyonu Ödemek Zorunlu mudur?

Gayrimenkul aracılık sözleşmesi imzalandıktan sonra bazı istisnalar haricinde emlakçı komisyonu ödenmesi zorunlu hâle gelir. Prosedürler sırasında taraflar arasında köprü vazifesi gören emlak danışmanının satış ya da kiralama gerçekleştiğinde hizmetinin karşılığı olarak yasayla belirlenen şekilde komisyon alması olağandır. Bu aşamada satış işlemlerinde belirlenen taşınmaz değerinin en fazla %4’ü ve kiralamada ise bir aylık kira karşılığı olacak şekilde bir ücret tespit edilir. Emlak danışmanın yasal hakkı olan bu tutarı ödemek tarafların ortak yükümlülüğüolsa da bazen yapılan anlaşma ile komisyonun tamamı tek taraftan tahsil edilebilir. Örneğin, “Emlak balonu nedir? Patlarsa ne olur?” başlığı altında değerlendirilen senaryonun gerçekleşmesi durumunda komisyon ödemelerinin alıcı lehine uygulanması motive edici bir unsur olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası