yanakta uyuşma neden olur / Dil Uyuşması Nedir, Neden Olur? Dilde Uyuşma Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer? - Sağlık Haberleri

Yanakta Uyuşma Neden Olur

yanakta uyuşma neden olur

Yüz Felci

YÜZ FELCİ
Tıbbi olarak “Fasiyal Paralizi” olarak adlandırılan bu durum, yüzün bir kısmında veya tamamında meydana gelen hareket kaybını anlatmaktadır. İnsan yüzünün her bir yarısındaki kaslar, o taraftaki “tek bir sinir” tarafından çalıştırılırlar. Bu sinirin hastalandığı veya hasara uğradığı durumlarda, o sinirin çalıştırması gereken kaslarda felç meydana gelir. “Fasiyal sinir” olarak adlandırılan bu sinir (7. Kranial sinir), kulak kemiği içerisinde çok dar bir kanaldan geçtikten sonra kafatası dışına çıkar ve o taraftaki yüz kaslarını çalıştırmak üzere dallanma gösterir.
Neden olur?
Yüz felcinin onlarca değişik nedeni olabilir. En sık rastlanan yüz felci “idiyopatik periferik fasiyal paralizi” olarak isimlendirilen durumdur. Burada, ortada görünür bir neden yokken birden başlayan tek taraflı bir yüz felci söz konusudur. Hastaların bir çoğu öncesinde geçirdikleri bir gribal enfeksiyon olduğundan veya yüzlerinin soğukta/rüzgarda kaldığından bahsederler. Ve bu gibi bir nedene bağlı olarak “fasiyal sinir” in kulak içindeki dar kanalda şişerek sıkıştığı ve çalışamaz hale geldiği düşünülmektedir. (Sinir sıkıştığında, sıkıştığı noktadan ileriye akım iletemez ve kendisiyle bağlantılı olan kaslar da çalışamaz)
Bunun dışında kulak ve kafa travmaları, kulak ameliyatları, kulak tümörleri, fasiyal sinir ve beyin köşe tümörleri, tükürük bezi tümörleri yüz felci yapabilen nedenlerdir.
Belirtiler Nelerdir?
Başlangıç belirtileri dilin bir yarısında uyuşma ve tat almada azalma, kulak kepçesinde ağrı, yüzde / göz kenarında uyuşma, karıncalanma veya seğirmelerdir. Bazen de bu belirtiler gece uykuda geçirilir ve hasta sabaha tam bir yüz felci ile uyanabilir. Genellikle ilk anda aslında yüzün “sağlam” olan yarısında çarpılma olduğu, dudakların o tarafa kaydığı zannedilir. Daha dikkatle bakılınca diğer yüz yarısında kasların çalışmadığı fark edilir. Hasta, o taraftaki gözünü kapatmakta, kaşlarını kaldırmakta güçlük çeker veya hiç yapamaz. Burun kenarından aşağı inen oluk silikleşir. Ağız köşesi aşağı kayar. Hasta ıslık çalma hareketini yapamaz, dudak kenarını oynatamaz, gülerken o taraf hareket etmez.
Nasıl teşhis edilir?
Teşhis esas olarak muayene ile konur. Rahatsızlığın şiddetini ve iyileşme potansiyelini belirlemek üzere bir takım testler yapmak mümkündür. Ancak test sonuçları ne olursa olsun, esas olan klinik düzelmedir. Yüz felci, Kulak Burun Boğaz, Nöroloji, Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Göz Hastalıkları bölümlerinin birlikte takip etmeleri gereken bir durumdur. Hatta geç dönem tedavisinde Plastik ve Rekonstrüktif cerrahinin de konusudur.

Nasıl Tedavi Edilir?
Yüz felci % oranında kendiliğinden düzelir. Ancak kendiliğinden düzelmeye bırakılmamalı, teşhis koyulur koyulmaz derhal tedaviye başlanmalıdır. Çünkü iyileşmediği takdirde ciddi estetik kusura yol açar. Ayrıca göz kapağı yeterli kapanmadığından gözün kornea (şeffaf) tabakasında zedelenme ve yaralara neden olabilir. Bu da körlüğe kadar giden göz rahatsızlıklarının başlangıcı olabilir.
Tedavi hafta kadar sürer. Tedavide amaçlanan sinirdeki şişmeyi azaltarak sıkıştığı kemik kanal içerisinde rahatlamasını sağlamaktır.
Tedavide pek çok ilaç kullanılagelmekle beraber, temel ilaçlar kortizon ve anti-virüs ilaçlardır. Etkin bir tedavi için kısa süreli yüksek doz kortizon verilir. Özellikle şeker hastalığı olanlarda dikkatli olunmalı, gerekirse hastanede yatırılıp kan şekeri kontrolü sağlanarak tedavi verilmelidir.
Anti-virüs ilaçlar özellikle ilk 3 gün gibi erken dönemde değer taşır. Geç dönem tedavisinde çok etkili olmaz.
Bunların yanı sıra B-vitaminleri, mide koruyucu ilaçlar gibi destekleyici ilaçlar da verilebilir.
Uygun ilaç tedavisi ile düzelme sağlanamadığında, bir takım testler yapılarak kendiliğinden iyileşme şansı olup olmadığı araştırılır. İyileşme şansı azsa cerrahi tedavi düşünülür. Cerrahi tedavide amaçlanan siniri sıkıştıran kemik kanalın alınarak sinirin rahatlatılmasıdır. Uygun teknikle yapılan cerrahi tedavinin başarı şansı oldukça yüksektir.

FacebookTwitterPinterestRedditDeliciousLinkedinEmail

Nöroloji

Beyin ve Sinir Cerrahisi; beyin, omurilik ve sinirlerin doğuşsal bozukluklarından, damarsal hastalıklarına, tüm sinir sisteminin iyi ve kötü huylu tümörlerinden, sinir basılarına ve omurganın dejeneratif, travmatik ve konjenital hastalıklarının tanı ve cerrahi tedavisine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan bir bölümdür.

Merkezimizde beyin, omurilik, çevresel sinirler, kas ve iskelet sistemi ile ilgili muayene yöntemleri uygulanarak nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisi mümkün olabilmektedir.

Nöroloji uzmanımız Dr. Ebru ÖZAY tarafından gerçekleştirilen muayene ve tetkik işlemleri İleri görüntüleme ve tanı ünitemizdeki BT, MRG, PET, Anjiografi, EEG, EMG, Doppler Ultrasonografi cihazları ile desteklenmektedir.

Ayrıca hastalar nöroloji, fizik tedavi, ortopedi, endokrinoloji bölümleriyle birlikte gereklilik halinde multidisipliner olarak değerlendirilip, tedavileri çok yönlü olarak sürdürülebilmektedir.

Nörolojik Hastalıklar: 
 

Baş Ağrısı: Başağrısı nörolojık hastalıklar içinde en sık görülenidir. Herkes hayatı boyunca en az bir kere baş ağrısından yakınır. Baş ağrısı, sinüzit, kulak ve diş iltihapları, boyun fıtığı, hipertansiyon, stres, ateş, beyin tümörleri,beyin kanaması menenjit,gibi nedenlerle oluşabilir. Bunların bazısı hayatı tehdit eden durumlardır. Ayrıca migren grubu baş ağrılarından toplumda yüksek oranda vardır. Migren diyebilmek için öncelikle başka bir nedenin dışlanması gereklidir. Tanı yöntemleri olarak beyin görüntüleme ve EEG önemlidir.

Epilepsi (Sara): Her yaşta ortaya çıkabilen bir kliniktir. Epilepsi çeşitli özellikte nöbetlerle seyreder. Nöbet çeşitleri çok değişken olup basit bir dalma bile epilepsi nöbeti olabilir. Erişkin yaşta başlayan nöbetler beyin tümörüne bağlı olabilir. Epilepsi tanısında beyin MR ve EEG tetkiki önerilen inceleme yöntemleridir.

Beyin Damar Hastalıkları (Felçler-İnme): Nörolojide üçüncü sıklıkta rastlanan hastalıklardır. Beyin kanaması ya da beyin damar tıkanıklığına bağlı olabilir. Vücudun bir tarafında uyuşma, kuvvetsizlik, dil ve dudakta uyuşma beyin damar hastalığı bulgusu olabilir. Beyin damar hastalıkları ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırayı almakta olup erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıcıdır.

Multipiskleroz (MS): Özellikle genç yaşta görülen, çok değişik bulgularla seyreden bir hastalıktır. Baş dönmesi, kolda uyuşma, bacaklarda kuvvetsizlik, çift görme gibi değişik bulgularla seyreder. Tanısında beyin MR ıgörüntülemesi çok önemlidir.

Baş dönmesi ve Denge Bozuklukları: Sıklıkla damar sertliğine bağlı olarak gelişir Beynin denge merkezinin kanlanmasının azaldığı durumlarda ,beyincik tümörlerinde gözlenir. Tanısında beyin MR ve Doopler usg merkezimizde yapılmaktadır.

Parkinson Hastalığı: Ellerde titreme, yürüme bozukluğu, hareketlerde kısıtlılık bulguları ile seyreder. İleri yaşlarda sıklığı artar.

Periferik Sinir Hastalıkları: Özellikle şeker ve böbrek hastalıkları ile endokrin hastalıklara eşlik eden el ve ayak uyuşması ve karıncalanması ile yanmalara rastlanır.

Tüm hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için randevu alabilir veya 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.


Bilgilendirme amaçlıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası