esogü hemşirelik dersleri / ESOGÜ Kampüs • – Telegram

Esogü Hemşirelik Dersleri

esogü hemşirelik dersleri

&#;niversitelerin tercihi: G&#;z d&#;neminde online eğitim

Güncelleme Tarihi:

EĞİTİM SERVİSİ

Oluşturulma Tarihi: Eyl&#;l 03,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Üniversiteler, YÖK’ün eğitim öğretim için 1 Ekim’i işaret etmesinin ardından akademik takvimlerini oluşturmaya başladı. Birçok üniversite güz dönemi yarıyılı eğitimlerini uzaktan yapmaya karar verdi. Uygulama gerektiren dersler ile final sınavları ise yüz yüze yapılacak.

Haberin Devamı

Üniversiteler öğrenciler ve ailelerinin merakla beklediği yeni akademik yıl takvimlerini açıklamaya başladı. İstanbul Teknik, İstanbul, Orta Doğu Teknik, Yıldız Teknik, Ankara gibi bazı üniversitelerde derslerin nasıl işleneceği henüz netlik kazanmadı. Üniversitelerden bazılarının aldığı kararlar şöyle:

Boğaziçi Üniversitesi: 22 Ekim’de başlayacak güz dönemi dersleri ağırlıklı olarak online olsa da bazıları yüz yüze yapılacak. Final sınavları yüz yüze olacak, derslik ve laboratuvarda yapılacak çalışmalara katılacak öğrenciler bir form dolduracak. Maske ve masefe kuralına uymak zorunlu olacak. Kültürel ve sportif faaliyetler ile kulüp faaliyetleri önceden başvurularak gerekli sağlık önlemlerinin alınması ile planlı bir şekilde yapılacak. Okuldaki yurtlardan biri de karantina yurdu olarak hizmet verecek.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 4, 5 ve 6’ncı sınıf klinik uygulamaları, Veteriner Fakültesi 4 ve 5’inci sınıf klinik uygulamaları, Sağlık Bilimleri Fakültesi ‘Ebelik’ programı 3 ve 4’üncü sınıf uygulamaları, Florance Nightingale Hemşirelik Fakültesi 4’üncü sınıf ‘klinik uygulama’ dersi hariç, üniversitenin tüm birimlerinde önlisans ve lisans dersleri, uygulamaları ve sınavları uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacak. Lisansüstü teorik dersler dijital imkânlarla uzaktan öğretim yöntemiyle, tez ve uygulamalar ise yüz yüze yapılacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi: Derslerin bir kısmı uzaktan, bir kısmı ise gerekli düzenlemeler ve önlemler alınarak yüz yüze yapılacak. YÖK’ün alacağı kararlar ve pandeminin gidişatı değişiklik yapılmasına neden olursa buna göre karar alınacak. 

Uludağ Üniversitesi: Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, çalışmaların devam ettiğini, uygulama ve staj gerektiren birimlerde derslerin küçük gruplar halinde ve yüz yüze yapılacağını diğer birimlerde hibrit eğitim öngördüklerini açıkladı. Öğrencilere yüz yüze eğitimi mi yoksa online eğitimi mi tercih ettiklerine yönelik soru sorulacağını belirten Rektör Kılavuz, yüz yüze eğitimi tercih edenler için derslikteki öğrenci sayısının, o dersi seçen öğrenci sayısının üçte birinin geçmeyeceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi: 26 Ekim’de başlayacak güz dönemi derslerinde örgün ve uzaktan eğitim birlikte uygulanacak. Üniversite senatosunun aldığı karara göre, güz yarıyılında tıp, diş hekimliği fakülteleri ve yabancı diller yüksekokulu hariç diğer fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulları eğitim ve öğretimlerinin yüzde 40’ını online (senkron) olarak yapacak.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi: Dersler uzaktan eğitimle yapılacak. Uzaktan yapılması mümkün olmayan uygulama dersleri için tedbirler alınacak.

Yıldız Teknik Üniversitesi: Tüm önlisans, lisans ve lisansüstü programları ve yabancı diller yüksekokulu eğitimleri uzaktan eğitimle senkron ve ders programlarında belirtilen saatlerde yapılacak. Bazı lisans ve lisansüstü derslerinin eş zamanlı olarak hem uzaktan hem yüz yüze yapılabilmesine imkân sağlanacak. Lisans ve lisansüstü eğitimde uygulamalı eğitim yapılması gereken durumlarda ders, proje, tez çalışmaları yüz yüze gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Bilgi Üniversitesi: Eğitim 5 Ekim’de başlayacak ve hibrit model uygulanacak. Dileyen öğrenciler derslerini uzaktan eğitim araçlarıyla dileyenler ise sınıf ortamında takip edebilecek.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi: Üniversite Senatosu, eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında derslerin, büyük çoğunlukla uzaktan öğretim yöntemiyle yapılmasını kararlaştırdı.

Ankara Üniversitesi: Rektör Prof. Dr Necdet Ünüvar, Twitter hesabından, üniversite senatosunun eğitim öğretim yılı güz yarıyılı öğretim süreçleriyle ilgili kararlarını yayımladı. Buna göre, klinik uygulama veya intörn eğitimi içeren programlarda karma eğitim (hibrit), diğer programlarda ise uzaktan eğitim yöntemleri uygulanacak. Teorik dersler ve teorik dersle bütünleşen laboratuvar uygulamaları uzaktan öretim yoluyla çevrimiçi yapılacak. Üniversitenin tıp, diş hekimliği, hemşirelik ve veteriner hekimliği programlarında yürütülen klinik uygulama veya intörn eğitimleri, pandemiden korunma, fiziki koşullar ve öğrenci sayıları dikkate alınarak seyreltilmiş gruplarla dönüşümlü olarak ilgili fakülteler tarafından planlanacak. Öğretmenlik uygulamaları, pandemi koşulları ve korunma kuralları dikkate alınarak ilgili kurumlarla işbirliği içinde yürütülecek.

Haberin Devamı

Bursa Teknik Üniversitesi: Senato’nun aldığı kararla yeni eğitim ve öğretim döneminin ilk yarısını, uzaktan eğitim yöntemiyle yürütecek. Toplam 11 maddeden oluşan işleyişte, ‘uzaktan eğitim faaliyetlerinin senkron ve asenkron yöntemlerle dersin yürütücü tarafından okul içerisinde ve ders programlarında belirlenen saatlerde yapılması’ öngörülüyor. Tüm alınan kararların, ‘pandemi sürecine bağlı olarak Yükseköğretim Kurumunun alacağı kararlara göre değişebileceği’ de vurgulanıyor.

İskenderun Teknik Üniversitesi: Üniversite Senatosu, Rektör Vekili Prof. Tolga Depci başkanlığında toplanarak yeni dönemle ilgili kararlar aldı. Toplantıda salgın koşulları nedeniyle öğretimin güz döneminde uzaktan yapılması kararlaştırıldı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Tolga Depci, yüz yüze öğretim yapmayı çok istediklerini ancak toplum olarak içinde bulunulan sürecin buna çok elverişli olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi: Anadolu Üniversitsi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak ile ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu imzasıyla yayınlanan açıklamada, tüm dünyayı tehdit eden Kovid salgını nedeniyle bahar yarıyılında eğitim ve öğretim faaliyetleri büyük ölçüde uzaktan öğretim teknikleri kullanılarak yapıldığı belirtildi. Açıklamada, Kovid salgınının hala devam etmesi ve henüz vaka sayılarının beklenen seviyeye düşmemesi nedeniyle örgün eğitimin bütünüyle uygulanabilir olmadığı vurgulandı. Ancak üniversitelerin çok farklı alanlarda eğitim-öğretim faaliyeti göstermesi sebebiyle de tüm akademik birimlerde uzaktan eğitimin uygulanamayacağı ifade edildi.

Sakarya ile Sakarya Uygulamalı Bilimler üniversiteleri, Kovid tedbirleri kapsamında güz dönemi için sağlık birimleri dışında uzaktan eğitim modeli kararı aldı.

Üniversitelerin tercihi: Güz döneminde online eğitim

KONYA’DA ORTAK KARAR
Konya’daki Selçuk, Necmettin Erbakan ile Konya Teknik Üniversiteleri ortaklaşa olarak, eğitim öğretim güz yarıyılının uzaktan eğitimolacağı yönünde karar aldı. Üniversitelerkararlarını ortak açıklamayla duyurdu. Gerekçe olarak Konya’nın salgının en yoğun yaşandığı illerden birisi olması gösterildi.

10+ Yıllık Tecrübe

Hakkımızda

Biz Kimiz?

KEYPS, Kapitta Bilgisayar tarafından geliştirilmiş bir yazılımdır. Eğitim ve eğitimle ilgili yazılımlar geliştiren, yaratıcı düşünceyi ön planda tutan ve ARGE’yi hayatta kalma biçimi olarak gören bir kurumdur. Kurumumuz, eğitimde görülen boşlukların ve sorunların giderilmesine yönelik yazılım geliştirmek amacıyla faaliyetlerini yürüterek piyasaya sunmuştur.
İlköğretim, lise, ön lisans, lisans, uzmanlık ve yüksek lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumlarına, uzmanlık derneklerine ve sivil toplum örgütlerine yönelik hizmet vermektedir. KEYPS bu kurumların organizasyon yapılarının planlanması, stratejik planlarının geliştirilmesi ve uygulanması, eğitim programlarının planlanması ve uygulanması, eğitim kaynaklarının planlanması ve yönetilmesi ve akreditasyonlarına yönelik danışmanlık, eğitim, yazılım hizmeti veren ve eğitim müfredatları konusunda yayıncılık yapan bir markadır.
Örgün eğitim veren kurumların ve meslek örgütlerinin öğrencilerine ve üyelerine yönelik, nesnel gözlemlenebilir bir müfredat hazırlanması, eğitimin verilmesi ve ölçme değerlendirmenin tamamen elektronik ortamda geçekleştirilmesi amacıyla, Türkiye’de ilk defa firmamız tarafından oluşturulmuş, öğrencinin ve eğiticinin verimliliğini artıran özgün bir sistemdir.
KEYPS Yazılımı, tamamen YERLİ ve MİLLİ bir yazılımdır.

Misyonumuz

Kendisinden hizmet alan ve eğitim süreçlerine etki eden tüm paydaşların programlarını sistematik ve karşılaştırılabilir hale getirerek, kişilerin kariyerlerini özgürce tasarlamalarını sağlayan öncü bir eğitim ağı olmaktır.

Vizyonumuz

Yükseköğretim kurumlarının ve meslek örgütlerinin eğitimlerinin, ortam, girdi, süreç ve çıktı açısından en yüksek etkililik seviyesine taşınması amacıyla bu kurumlara danışmanlık, eğitim ve yazılım desteği vermek ve bu kurumların müfredatlarının güncel ve etkili kullanımını kanıta dayalı eğitim anlayışı ile geliştirerek, ulusal ve uluslararası standartları karşılamalarını ve talep edildiğinde akreditasyonlarını sağlayan bir sistem oluşturmak.

Müşterilerimizin sık kullandığı ürünlerimiz

MODÜLLERİMİZ

Eğitim Sürecinin Yönetilmesinde Rol Model!

KEYPS yazılımı, kurumların eğitim süreçlerinin planlanması, yönetilmesi ve akreditasyonlarına yönelik tüm desteği sağlamaktadır.

TEMS

Temel Eğitim Yönetim Sistemi

* Kullanıcı ekleyebilir, bilgilerini düzenleyebilir, tüm kullanıcılara ve bilgilerine erişebilirsiniz.
* Kullanıcıları gruplandırabilir ve gruplarına özel duyurular yayınlayabilirsiniz.
* Akademik yıl, sınıf ve şube ekleyebilirsiniz.
* Ders, ünite ve konu ekleyerek eğitim programınızı şekillendirebilirsiniz.

BABET

Soru Bankası ve Belirtke Tablosu

* Ders konularına kazanım, dosya ve link ekleyebilirsiniz.
* Kazanımlara uygun materyal [görsel (jpg, jpeg, png, mp3, wav, mp4) ses, video] ekleyebileceğiniz sorular oluşturabilirsiniz.
* Sorularınızda birçok soru türü kullanabilirsiniz.
-Çoktan Seçmeli
-Açık Uçlu
-Boşluk Doldurmalı
-Çoklu Seçmeli
-Eşleştirmeli
-OSCE

AKREDİS

Akreditasyon Yönetim Sistemi

* Akreditasyon standartlarını karşılamak için atılacak adımlar konusunda yol gösterici olur ve bu standartlara açıklamaları ile ulaşmanızı sağlar.
* Her adımı planlar, takvimi yönetir, iletişimi sağlar, kaydeder, toplantı düzenler, oylar, toplantıları tutanak altına alır, belgeler ve arşivleyip raporlamanızı sağlar.
* Öz değerlendirme raporunuza güncel olarak erişmenizi sağlar.

EXAM

Elekronik Sınav Uygulaması

* Elektronik sınavlarınızı tüm soru türlerini kullanarak hazırlayabilirsiniz.
* Elektronik sınav sonrasında şıklı soruların değerlendirilmesi sistem tarafından otomatik olarak yapılıfunduszeue.info açık uçlu sorular eğitici tarafından değerlendirilmektedir.
* Öğrenciler girdikleri sınavın sonuçlarını, genel not ortalamalarını görmekle birlikte yanlış yaptıkları soruların hangi konuya ait olduğunu da öğrenebilirler.

YOTA

Yoklama ve Takvim

* Eğiticiler sistemdeki QR kod ile yoklama alabilir.
* Öğrenciler kendilerine ait yoklama raporlarını görebilir.
* Eğitici ve öğrenciler akademik takvimde yer alan ders programlarını günlük, haftalık ve aylık olarak görüntüleyebilir.

ODEY

Öğrenci Değerlendirme

* Ölçme değerlendirme modelinizi yapılandırarak sisteme tanımlayabilirsiniz.
* Öğrencilerin derse, döneme, yıla ait başarı puanlarını görüntüleyebilirsiniz.
* Sınıfların ve öğrencilerin başarı analizlerini grafik şeklinde inceleyebilirsiniz.

PRODEY

Program Değerlendirme (Geri Bildirim)

* Farklı soru tiplerinden (Çift Ölçekli, Evet-Hayır, Çoktan Seçmeli ve Çoklu Seçmeli) geri bildirim formları oluşturabilirsiniz.
* Program değerlendirme geri bildirimlerinizi eğiticilere, ders/ders kuruluna ve döneme yönelik olarak yapabilirsiniz.

OKARİS

Öğrenci Karnesi ve İşbaşı Değerlendirme

* Öğrencilerinizin stajlarda/intörnlükte gösterdikleri performansı uygun kontrol listeleri ile objektif bir şekilde değerlendirip, gelişimini desteklemek üzere geri bildirim verebilirsiniz.
* Klinik uygulamalar, ° değerlendirme ve hasta başı vizitlerinde öğrencileri sosyal ve teknik yeterlilikleri yönünden değerlendirebilirsiniz.

PORTA

Portfolyo ve Akademik Danışmanlık

* Danışmana atanan öğrencinin geçmiş eğitim hayatı, fakültedeki dersleri ve notları sistem üzerinden kontrol edebilir.
* Danışman, öğrenciyi psikolojik danışmana yönlendirerek öğrencinin gelişiminin sistem üzerinden takip edilebilmesini sağlar.

SİMLAB

Simülasyon Laboratuvarı

* Öğrencinin sosyal, klinik, akıl yürütme ve mesleki uygulama becerilerini simüle ortamlarda ölçebileceğiniz bu sınavları sistem üzerinden hazırlayabilmenizi sağlar.
* Öğrencinin anamnez esnasında hastaya sorması gerekenleri, fizik muayene bulgularını, laboratuvar ve görüntüleme tetkiklerini sorulara ekleyebilmesini sağlar.

STRAP

Stratejik Plan ve Sürekli Gelişim

* Fakültenin vizyon ve misyonuna uygun hazırlanan stratejik hedef ya da eylemlerin oluşturulup uygulanmasını, takibini ve değerlendirmesini yapmanızı sağlar.
* GZFT analiz sonuçlarınızı yazarken değerlerinizi, paydaşlarınızı göz önüne alarak hedeflerinizi ve eylemlerinizi oluşturmanızı sağlar.

PROCTOR

Güvenli Sınav

* Öğrenci yalnızca tek bilgisayardan sınava girebilir.
* Sınav esnasında öğrencinin görüntüsü, sesi ve ekranıyla birlikte bütün eylemlerinin logları kaydedilir. * Sınav esnasında ekran paylaşımı, kamera veya mikrofon kapatılırsa sınav ekranı kapanır.
* Sınav bittikten sonra istenilen öğrencinin video kayıtlarına ulaşılarak gözlemlenebilir.

EKARNE

Stajyer / İntörn Karnesi

* Öğrencilerin yeterliliklerini anabilim dallarına göre belirleyebilmenizi sağlar.
* Yeterliliklere ÇEP kodlarını (ÖnT, T vs) ve kota sayısını ekleyebilirsiniz.
* Öğrenciler stajlarda ve intörnlükte yaptığı uygulamaları eğiticisine bildirim olarak gönderebilir.
* Eğiticiler, öğrencilerin gönderdiği bildirimleri onaylayarak karnesinin oluşmasını sağlar.

Birlikte çalıştığımız kurumlar

  • -> TIP FAKÜLTELERİ

    * Ahievran Üniversitesi
    * Başkent Üniversitesi
    * BAU Batumi Üniversitesi
    * Beykent Üniversitesi
    * Bezmialem Üniversitesi
    * Bozok Üniversitesi
    * Gaziantep Üniversitesi
    * Kırıkkale Üniversitesi
    * Kıbrıs DAÜ Üniversitesi
    * Kütahya SBÜ Üniversitesi
    * Koç Üniversitesi
    * Lokman Hekim Üniversitesi
    * Marmara Üniversitesi
    * Maltepe Üniversitesi
    * Medeniyet Üniversitesi
    * Namık Kemal Üniversitesi
    * Osmangazi Üniversitesi
    * Ömer Halis Demir Üniversitesi
    * Uşak Üniversitesi
    * Semey Üniversitesi

  • -> DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTELERİ

    * Ankara Üniversitesi
    * Başkent Üniversitesi
    * Beykent Üniversitesi
    * Bezmialem Üniversitesi
    * Cumhuriyet Üniversitesi
    * Ege Üniversitesi
    * Gazi Üniversitesi
    * Lokman Hekim Üniversitesi
    * Marmara Üniversitesi
    * Osmangazi Üniversitesi
    * Selçuk Üniversitesi
    * Yeditepe Üniversitesi

  • -> UZMANLIK DERNEKLERİ

    * TTOD (Türk Tıbbi Onkoloji Derneği)
    * TOD (Türk Oftalmoloji Derneği)
    * EKMUD (Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği)

  • -> DİĞER FAKÜLTE VE KURUMLAR

    * Ahievran Üniversitesi Eğitim Fakültesi
    * Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığı
    * Bezmialem Üniversitesi (5 Fakülte)
    * İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi
    * Kütahya SBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi
    * Lokman Hekim Üniversitesi (6 Fakülte, 1 Enstitü)
    * Namık Kemal Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
    * Semey Üniversitesi (6 Fakülte)

 

İŞBİRLİKLERİMİZ

DentalMammoth

Diş Hekimliğinde Klinik Karar Desteği

KEYPS, Diş Hekimliği programları için DENTAL MAMMOTH ile yeni özellikler sunuyor!

CranioCatch

Diş Hekimliğinde Yapay Zeka Çözümü

KEYPS, Diş Hekimliği programları için CranioCatch ile yeni özellikler sunuyor!

İLETİŞİM

Ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Adresimiz:

Üniversiteler Mah. Cad. Ek Kuluçka Merkezi Biyoref Binası (3. Ar-ge Binası) No:8 Hacettepe Üniversitesi Teknokent Beytepe Çankaya/ANKARA

E-Posta:

[email protected]

Bizi Arayın:

(+90) 45 96

1 İlk ve Acil Yardım Programı Ders Müfredatı ve İçerikleri 1.Sınıf Güz Dönemi Kodu Dersin Adı T U K TAR ATATÜRK İLKELERİ VE İNKLAP TARİHİ I TUR TÜRK DİLİ- I YAD İNGİLİZCE-I BED BEDEN EĞİTİMİ- I ABT ACİL HASTA BAKIMI-I ABT ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMALARI I ABT AMBULANS SERVİS EĞİTİMİ- I ABT TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI ABT ANATOMİ TOPLAM Sınıf Bahar Dönemi Kodu Dersin Adı T U K TAR ATATÜRK İLKELERİ VE İNKLAP TARİHİ II TUR TÜRK DİLİ- II YAD İNGİLİZCE-II BED BEDEN EĞİTİMİ- II ABT ACİL HASTA BAKIMI-II ABT ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMALARI II ABT AMBULANS SERVİS EĞİTİMİ- II ABT SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ ABT FİZYOLOJİ TOPLAM

2 2.Sınıf Güz Dönemi Kodu Dersin Adı T U K ABT ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMALARI III ABT AMBULANS SERVİS EĞİTİMİ- III ABT ACİL HASTA BAKIMI-III ABT PSİKOLOJİ VE DAVRANIŞ BİLİMİ ABT MESLEKİ EĞİTİM I ABT SEÇMELİ I (TIBBİ TERMİNOLOJİ) TOPLAM Sınıf Bahar Dönemi Kodu Dersin Adı T U K ABT ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMALARI IV ABT AMBULANS SERVİS EĞİTİMİ- IV ABT ACİL HASTA BAKIMI-IV ABT MESLEKİ ETİK II ABT MESLEKİ İNGİLİZCE- I TOPLAM

3 Seçmeli Dersler Dersin Adı T U K Kimya ve Sağlik Temel Beslenme Hastalık Bilgisi Halk Sağlığı Çevre Koruma Beden Eğitimi Resim Müzik Sağlık Hizmetleri Yönetimi Kalite Güvencesi Ve Standartlari Kalite Yönetim Sistemleri İletişim ve Halkla İlişkiler Sağlık Sosyolojisi Sağlık Psikolojisi Toplam Kredi Evde Bakım Hizmetleri Yönetimi Kısaltmalar: T = Haftalık teorik ders saati; U = Haftalık uygulama ders saati; K = Dersin kredisi Not: Ders kredileri 1 saat uygulama 1 kredi, 2 saat uygulama 1 kredi, saat uygulama 2 kredi olarak hesaplanacaktır

4 DERS İÇERİKLERİ TAR Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I (2 0 2) İnkılâbın tanımı, I. Dünya Savaşı na kadar Osmanlı Devleti ndeki gelişmeler, I. Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Anlaşması, Mustafa Kemal Paşa nın hayatına Genel bir bakış, Cemiyetler ve Faaliyetleri, Mustafa Kemal Paşanın Samsun a çıkışı, Kongreler, Meclis-i Mebusan ın Toplanması ve Misak-ı Milli, TMMM nin Açılması, Sakarya zaferine kadar Milli Mücadele, Sakarya Zaferi, Milli Mücadele nin Mali Kaynakları, Büyük Taarruz, Mudanya Mütarekesi, Saltanatın Kaldırılması, Lozan Barış Konferansı 1. Mustafa Kemal Atatürk. (). Nutuk (Söylev), C.I-II, T.T.K. Ankara. 2. Niyazi Berkes. ().Türkiye de Çağdaşlaşma, İstanbul. 3. Enver Ziya Karal. (). Atatürk ve Devrim (Konferanslar ve Makaleler), T.T.K. Ankara. 4. Enver Ziya Karal. (). Atatürk ten Düşünceler, M.E.B. Yay. Ankara. TAR Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II (2 0 2) Cumhuriyetin İlanı, Halifeliğin Kaldırılması, Anayasası, Çok Partili Yaşam Deneyimi, Şeyh Sait Ayaklanması, Cumhuriyete Karşı Diğer Tepkiler, Menemen Olayı ve çeşitli alanlardaki inkılâplar 1. Mustafa Kemal Atatürk. (). Nutuk (Söylev), C.I-II, T.T.K. Ankara. 2. Niyazi Berkes. (). Türkiye de Çağdaşlaşma, İstanbul. 3. Enver Ziya Karal. (). Atatürk ve Devrim (Konferanslar ve Makaleler), T.T.K., Ankara. 4. Enver Ziya Karal. (). Atatürk ten Düşünceler, M.E.B. Yay., Ankara. 5. Ahmet Mumcu. (). Tarih Açısından Türk Devriminin Temelleri ve Gelişimi, Ankara.

5 TUR Türk Dili I (2 0 2) Dilin tanımı ve özellikleri, dilin sosyal hayatımızdaki yeri ve önemi; dil-düşünce, dil-millet ve dilkültür bağlantısı, yeryüzündeki diller, kaynak ve yapı bakımından dünya dilleri, dil farklılaşması, yazı dili, konuşma dili, noktalama işaretleri, türk dilinin gelişimi, ses bilgisi, anlam ve görevleri bakımından kelimeler 1. Ergin, M. (). Üniversiteler İçin Türk Dili. İstanbul. Bayrak Yayınları. 2. Kaplan, M. (). Kültür ve Dil. İstanbul. Dergâh Yayınları (8. baskı). 3. Fuat, M. (). Dil Üstüne. İstanbul. Adam Yayınları. 4. Aksan, D. (). Türkçe nin Gücü. Ankara. Bilgi Yayınevi (4. baskı). 5. Karamanlıoğlu, A. F. (). Türk Dili. İstanbul: Dergâh Yayınları (3. baskı). 6. Anday, M. C. (). Dilimiz Üstüne Konuşmalar. İstanbul. Yapı Kredi Yayınları. 7. Karaağaç, G. (). Dil Tarih ve İnsan. Ankara. Akçağ Yayınevi. 8. Aksan, D. (). Dil Şu Büyülü Düzen. Ankara. Bilgi Yayınevi. 9. Banarlı, N. S. (). Türkçe nin Sırları. İstanbul. Kubbealtı Neşriyatı ( baskı). TUR Türk Dili II (2 0 2) Sözcük bilgisi, sözcük türleri; cümle bilgisi ve Türkçenin sözdizimi; kompozisyon, sözlü ve yazılı kompozisyon türleri; sözlü ve yazılı anlatım teknikleri; Türkçenin günümüz sorunları; metin (şiir, roman, öykü, deneme vb.) çözümleme yöntemleri ve uygulamaları. 1. Ergin, M. (). Üniversiteler İçin Türk Dili. İstanbul. Bayrak Yayınları. 2. Kaplan, M. (). Kültür ve Dil. İstanbul. Dergâh Yayınları (8. baskı). 3. Fuat, M. (). Dil Üstüne. İstanbul. Adam Yayınları. 4. Aksan, D. (). Türkçe nin Gücü. Ankara. Bilgi Yayınevi (4. baskı). 5. Karamanlıoğlu, A. F. (). Türk Dili. İstanbul: Dergâh Yayınları (3. baskı).

6 6. Anday, M. C. (). Dilimiz Üstüne Konuşmalar. İstanbul. Yapı Kredi Yayınları. 7. Karaağaç, G. (). Dil Tarih ve İnsan. Ankara. Akçağ Yayınevi. 8. Aksan, D. (). Dil Şu Büyülü Düzen. Ankara. Bilgi Yayınevi. 9. Banarlı, N. S. (). Türkçe nin Sırları. İstanbul. Kubbealtı Neşriyatı ( baskı). YAD Yabancı Dil I (2 0 2) Temel zamanlar ve kipler, isim, sıfat, edat ve zarflar, şart cümleleri, isim fiiller, başlangıç orta düzey altında İngilizce deki temel zamanlar ve kipler; isim, sıfat, zamir, edat ve zarflar; şart cümleleri; isim fiiller; edilgen yapı; karşılaştırma yapıları, cümle dizini; dolaylı tümleç; soru-yanıt kalıpları; sıfat cümlecikleri ve İngilizce kelime bilgisi. 1. Target Vocabulary 1, 2, Murphy, R. (). English Vocabulary in Use. Cambridge. 3. Dictionary of Contemprary English, Longman. 4. Walker, E., Elsworth, S. (). New Grammar Practice for Elementary Students Longman: England. 5. Walker, E., Elsworth, S. (). New Grammar Practice for Pre-Intermediate Students Longman: England Murphy, R. (). English Grammar in Use. Cambridge. YAD Yabancı Dil II (2 0 2) Dolaylı anlatımlar, cümle dizini, sıfat cümlecikleri ve orta ve üst seviyede kelime bilgisi, başlangıç orta düzey altında İngilizce deki temel zamanlar ve kipler; isim, sıfat, zamir, edat ve zarflar; şart cümleleri; isim fiiller; edilgen yapı; karşılaştırma yapıları, cümle dizini; dolaylı tümleç; soru-yanıt kalıpları; sıfat cümlecikleri ve İngilizce kelime bilgisi. 1. Target Vocabulary 1, 2, Murphy, R. (). English Vocabulary in Use. Cambridge. 3. Dictionary of Contemprary English, Longman.

7 4. Walker, E., Elsworth, S. (). New Grammar Practice for Elementary Students Longman: England. 5. Walker, E., Elsworth, S. (). New Grammar Practice for Pre-Intermediate Students Longman: England Murphy, R. (). English Grammar in Use. Cambridge. BED Beden Eğitimi I (2 2 3) Orta mesafe ve uzun mesafe koşular, sprintler, atma ve atlamalar, güç geliştirme, güç geliştirme ek ağırlıklar kullanmak, güç geliştirme ek ağırlıklar kullanmak, basketbolda pas ve turnpike, basketbolda şut ve oyun kurma, voleybolda pas manşet, voleybolda servis ve smaç. 1. Araci Hikmet (). Okullarda Beden Eğitimi, Ankara. 2. Beden Eğitimi ve Sporda Temel İlkeler. BED Beden Eğitimi II (2 2 3) Kasların ortak özellikleri, iskelet kası fonksiyonları, kasın kaslanması, kas kasılma tipleri, kas hipertrofisi, kas atrofisi, kas kuvveti, kas dayanıklılığı, kasta enerji meydana gelişi ve kullanılışı, kalbin atım sayısı, egzersizde atım volümü düzenlemesi, egzersiz esnasında kalp atım volümü artışı, sporcu kalbi, egzersizde solunum volüm ve kapasite değişmeleri, sigaranın zararları, oksijen açığı ve oksijen borcu, sporcularda ısı düzenlenmesi, hipotermi ve hipertermi, sporcularda ısınma, kuvvet antrenmanlarının prensipleri, doping. 1. Araci Hikmet. (). Okullarda Beden Eğitimi ANKARA. 2. Beden Eğitimi ve Sporda Temel İlkeler.

8 ABT Acil Hasta Bakımı I (2 1 2) Hastane öncesi acil bakım, vital bulgular, hastanın alanda muayenesi ve kanama kontrolü, kardiopulmoner resisitasyon (erişkin çocuk, bebek) yabancı cisim ile boğulmalarda ambulans, kardiovasküler aciller, solunum acilleri, abdominal acillerde değerlendirme ve acil bakım. Farmokolojik kırık, çıkık ve burkulmalarda değerlendirme ve bakım, nörolojik hastalarda acil yardım, diabetli, dispneli ve felçli hastaya yaklaşım ve epilepsi ve nöbetlerde bakım ve tedavi, göz, kulak, burun, boğaz acillerinde yaklaşımlar. gastro intestinal sistem acilleri, bulaşıcı hastalıklarda bakım, üriner sistem problemleri, batın, ve genital bölge yaralanmalarının değerlendirilmesi ve acil bakımı, jinekolojik aciller, hamilelik ve doğumda acil bakım uygulamaları çocuk acillerinde değerlendirme ve bakım, geriatrik aciller, psikiyakrik acillerde değerlendirme, uygun davranış ve girişimler, kanserli hastalarda acil olabilecek durumlar, triage (ayrım-triaj) kuralları nelerdir, ne şekilde uygulanır, klinikte eğitim ve uygulama çalışmaları, Asepsi, antisepsi kuralları ve yöntemleri, vital bulgular ölçümü ve değerlendirilmesi, ilaç uygulama yolları ve teknikleri, oksijen uygulama yolları ve teknikleri, aspirasyon teknikleri uygulamalar 1. Hemşirelik Esasları. (). Anadolu Üniversitesi. AÖF Yayınları No Eskişehir. 2. Gündem, D., Üçan, E.S. () Paramedikler İçin Mesleksel Beceriler Dokuz Eylül Üni. Rektörlük Matbaası İzmir, 3. Hackman J.D, Rosenthal R.E, Worsing R.A, Me Fee, AS. (). Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi, Türkçe 3. Baskı, Mısırlı Matbaası, İstanbul. ABT Acil Hasta Bakımı II (2 1 2) Temel yaşam desteği, asit-baz, sıvı elektrolit dengesi ve dengesizlikleri, solunum sistemi tıbbi acilleri, (KOAH, pulmoner ödem, pulmoner emboli, bronşial astım) diabetus mellitus komplikasyonları ve acil bakım 1. Hackman J.D., Rosenthal R.E, Worsing R.A., Me Fee, A.S. (). Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi, Türkçe 3. Baskı, Mısırlı Matbaası, İstanbul.

9 2. Krohmer J.R. (). Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD. 3. Bledsoe BE, Porter RS, Shade BR. (). Paramedic Emergency Care, Pratice,.Hall, 2. ED. USA. Krohmer J.R. (). EMT Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD. 2. Bledsoe B.E., Porter R.S., Shade B.R. (). Paramedic Emergency Care, Pratice Hall, 2. Ed. USA. 3. Ekşi A., Sezer Y., Köymen H. (). Hastane Öncesi Acil Bakımda Kullanılan Sabitleme Ekipmanları, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Basımevi. ABT Acil Yardım Kurtarma Çalışmaları II (2 3 4) Kanamalar, yumuşak doku travmaları, kardiak aciller, nörolojik aciller ve bu hastalara yaklaşımlar, geriatrik aciller, göz acilleri, kulak, burun boğaz acilleri, psikiatrik aciller 1. Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi. (). Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi 3. Baskı, Mısırlı Matbaası İstanbul. 2. Sözüer, E., Küçükaydın, M. (). Acil Yardım ve Travma El Kitabı. Ankara. 3. Uçan, E.S., Çelikli, S., Üstünkarlı B.N., Ersoy, G. (). Paramedik (Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri İçin). Dokuz Eylül Üni. Yayını. İzmir.

10 ABT Ambulans Servis Eğitimi I (1 3 3) Acil tıp servisi sistemi nedir, ambulans ve acil bakım tekniklerinin bu sistemdeki yeri ve yasal sorumlulukları nelerdir, hastanın hareket ettirilmesi ve taşınması metodları nelerdir, ambulans servisi standartları, trafik ambulans-motor dersleri sınıfta ve alanda vaka çalışmaları, kırık, çıkık, ve burkulmalarda kullanılan aletler, özel malzemeler (doğum seti, yanık seti, travma seti vb.) nelerdir, nasıl kullanılır, çevresel acillerde (yanık, suda boğulma, zehirlenme, sıcak, soğuk çarpması vb.) değerlendirme ve acil bakım nasıl verilir, sınıfta ve alanda vaka çalışmaları, klinik eğitim ve uygulamalar, araç ve ekipman kontrolünde dikkat edilmesi gerekenler, ambulans sürücülüğü pratikleri, radyo ile iletişim, yangın söndürme ve önleme, sınıfta ve alanda vaka çalışmaları, klinikte eğitim ve uygulama çalışmaları, hastayı emniyetli transfer etmek, partneri ile kendisini koruması 1. Krohmer JR. (). EMT Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD, 2. Bledsoe BE, Porter RS, Shade BR. (). Paramedic Emergency Care, Pratice Hall, 2. Ed. USA. 3. Ekşi A., Sezer Y., Köymen H. (). Hastane Öncesi Acil Bakımda Kullanılan Sabitleme Ekipmanları, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Basımevi. ABT Ambulans Servis Eğitimi II (1 3 3) Duman zehirlenmelerinde yapılacaklar kırık, çıkık ve burkulmalarda kullanılan alet ve malzemeler, özel malzemeler, doğum seti, yanık seti, travma seti çevresel aciller, yanıklar, sıcak acilleri, soğuk acilleri, zehirlenmeler, tehlikeli maddeler, radyasyon acilleri vaka çalışması, klinikte uygulama. 1. Krohmer JR. (). EMT Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD. 2. Ekşi A., Sezer Y., Köymen H. (). Hastane Öncesi Acil Bakımda Kullanılan Sabitleme Ekipmanları, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Basımevi.

11 ABT Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı (2 2 3) Bilgisayara giriş, bilgisayar birimleri (donanım birimleri), bilgisayar türleri, bilgisayar kullanımı, bilgisayarın tarihçesi, bazı terimlerin açıklanması, windows işletim sistemi, microsoft office programlarının kullanımı, çeşitli uygulamalar. 1. Bal, H. Ç. (). Bilgisayar ve Internet Kullanımı, Abp Yayınevi. 2. Çömkelçi M. (). PC Donanımı, Alfa Yayınları. 3. Durubal İ. (). Microsoft Office XP. Arkadaş Yayınevi. 4. Johnson, S., Allen, D.W. (). Internet Öğrenim Kılavuzu, Alfa Basım Yayım Dağıtım, İstanbul. ABT Sağlık Hizmetleri Yönetimi (2 0 2) Yönetim kavramı, yönetimin ilkeleri, yönetimin fonksiyonları, sağlık hizmetleri, sağlık hizmetlerinin yönetimi, hastaneler, hastanelerin temel özellikleri, hastanelerin işlevleri 1. Ertürk, M. (). İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon, Beta Yayın İstanbul. 2. Ertürk, M. (). İşletme Biliminin Temel İlkeleri, Beta Yayın, İstanbul. 3. Burnak, N. (). Toplam Kalite Yönetimi İstatistiksel Süreç Kontrolü, Tekam, Eskişehir. 4. Çoruh, M. (). Sağlık Sektöründe Toplam Kalite Yönetiminin Yeri, Haberal Eğitim Vakfı, Ankara.

12 ABT Anatomi (2 0 2) Anatomiye giriş, hareket sistemi, kemik, eklem ve kas konusunda genel bilgiler, alt ve üst ekstremite damarları, toraks duvarı anatomisi, kalp, perikardiyum ve dolaşım sistemi, akciğerler ve plevra, farinks, özefagus ve mide, ince ve kalın barsaklar, karaciğer, pankreas, dalak, ürogenital sistem, sinir sistemi ve duyu organları (göz ve kulak anatomisi) 1. Ortuğ, G. (). Anatomi A.Ü.Açık Öğretim Fakültesi Yayınları Eskişehir. 2. Özden, M. (). Anatomi ve Fizyoloji. Feryal Matbaası Ankara. 3. Zeren, Z. (). İnsan Anatomisi. Ekim Yayınları İstanbul. 4. Sobotta, J. (). Atlas of Human Anatomi 5. Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Ders Notları, Moore, K. L., Dalley, A. F. (). Anatomy. 4th Ed. Williams and Wilkins. ABT Fizyoloji (2 0 2) Hücre fizyolojisi, kas-sinir fizyolojisi, dolaşım sistemi fizyolojisi, homeostaz ve kanın özellikleri, hemoglıbin, kan grupları, anemiler, bağışıklık sistemi, kanamanın durdurulması, pıhtılaşma ve pıhtılaşma bozuklukları, solunum sistemi fizyolojisi, solunum mekaniği ve gazların özellikleri, sindirim sistemi fizyolojisi, boşaltım sistemi fizyolojisi, duyu organları fizyolojisi, merkezi sinir sistemi fizyolojisi, endokrin sistem fizyolojisi 1. William F. Ganong. (). Tıbbi Fizyoloji. İstanbul: Barış Kitabevi. 2. Arthuır funduszeue.info, M.D. (). Tıbbi Fizyoloji. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi 3. Gökhan, N. Çavuşoğlu, H. Kayserilioğlu, A. (). İnsan Fizyolojisi. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevi 4. Tuncel, N. (). Fizyoloji. Anadolu Üniversitesi Yayınları. Eskişehir. 5. Çağlayan, Ş.().Yaşam Bilimi Fizyoloji. Panel Matbaacılık İstanbul.

13 ABT Acil Yardım ve Kurtarma Çalışma III (2 3 4) EKG yorumlama, ileri yaşam desteği, enfeksiyon hastalıklarından korunma, onkolojik hastalıklar, travmalı hastaya acil bakım. 1. Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi. (). Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi (3. Baskı) Nasetti Ltd,, Mısırlı Matbaası, İstanbul. 2. Sözüer, Erdoğan, Küçükaydın, Mustafa, Baktir, Ali, Tatlışen, Atilla, Kahraman, Cemal, Andaç, Halit, Boyacı, Adem; Tayyar, Mehmet, Başbuğ, Mustafa, Ökten, İ. Suat, Koç, Kemal, Taşdemir, Kutay, Bilen, Ayşegül. (). Acil Yardım ve Travma El Kitabı, Ankara. 3. Uçan, Eyüp Sabri, Çelikli, Semra, Üstünkarlı, Barış Nursun, Ersoy, Gürkan. (). Paramedik (Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri İçin). Dokuz Eylül Üni. Yayını; İzmir- 4. Krohmer JR. (). EMT Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD. 5. Bledsoe BE, Porter RS, Shade BR. (). Paramedic Emergency Care, Pratice Hall, 2. Ed. USA. ABT Acil Yardım Kurtarma Çalışmaları IV (2 3 4) Uygulamada paramedik öğrencilerin iyi bilmesi gereken, kanamalar, yumuşak doku travmaları, kardiak aciller, nörolojik aciller ve bu hastalara yaklaşımlar geriatrik aciller göz acilleri, KBB acilleri, psikiatrik acillerde uygulamalı olarak çalışacaklardır 1. Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi. (). Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi (3. Baskı) Nasetti Ltd,, Mısırlı Matbaası, İstanbul. 2. Sözüer, E., Küçükaydın, M., Baktir, A., Tatlışen, A, Kahraman, C., Andaç, H., Boyacı, A., Tayyar, M., Başbuğ, M., Ökten, İ. Suat, K., Kemal, T.K., Bilen, A., (). Acil Yardım ve Travma El Kitabı. Ankara.

14 3. Uçan, E.S., Çelikli, S., Üstünkarlı, B.N., Ersoy, G. (). Paramedik (Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri İçin), Dokuz Eylül Üni. Yayını; İzmir- 4. Krohmer JR. (). EMT Basic Field Care Mosby, Missouri, ABD. 5. Bledsoe BE, Porter RS, Shade BR. (). Paramedic Emergency Care, Pratice Hall, 2. Ed. USA. ABT Ambulans Servis Eğitimi III (1 3 3) Acil durumlara, felaketlere yaklaşım, tiajın nasıl yapılacağı ve duman zehirlenmeleri 1. Krohmer JR. (). EMT Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD, 2. Ekşi A., Sezer Y., Köymen H. (). Hastane Öncesi Acil Bakımda Kullanılan Sabitleme Ekipmanları, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Basımevi. ABT Ambulans Servis Eğitimi IV (2 1 2) Paramedik adaylarının sık karşılaşabilecekleri acil yardım, kurtarma ve ambulans donanımı hakkında bilgi vermek ve beceri kazandırmak. 1. Krohmer JR. (). EMT Basic Field Care, Mosby, Missouri, ABD, 2. Bledsoe BE, Porter RS, Shade BR. (). Paramedic Emergency Care, Pratice Hall, 2. Ed. USA. 3. Ekşi A., Sezer Y., Köymen H. (). Hastane Öncesi Acil Bakımda Kullanılan Sabitleme Ekipmanları, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Basımevi.

15 ABT Acil Hasta Bakımı III (2 1 2) Temel yaşam desteği, gastro intestinal sistem acilleri, hematolojik aciller, üriner sistem aciller, endokrin sistem acilleri, kadın üreme sistemleri, gebelikte görülen komplikasyonlar, normal doğum eylemi, yeni doğanın değerlendirilmesi, doğum sonu komplikasyonları, etkili iletişim prensipleri, sağlık, empati, stres kavramları, yaşlı, çocuk,duyma özürlü, görme özürlü gibi spesifik özellikteki hastalarda paramedik yaklaşımı, ani ölüm, terminal hastalık, kötüye kullanım, çocuk kötüye kullanım, intihar, ani bebek ölümü sendromu gibi bunalım (kriz) olarak kabul edilen spesifik acil durumlarda paramedik yaklaşım 1. Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi (). 3. Baskı, Mısırlı Matbaası, İstanbul. 2. Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği. (). Anadolu Üni. AFÖ Yayını, Eskişehir. 3. İç Hastalıkları Hemşireliği. (). Anadolu Üni. AÖF Yayınları, Eskişehir. 4. Uçan, E.S., Çelikli, S., Üstünkarli B.N., Ersoy, G. (). Paramedik (Ambulans Ve Acil Bakım Teknikerleri İçin), Dokuz Eylül Üni. Yayını, İzmir. ABT Acil Hasta Bakımı IV (1 3 3) Acil bakım uygulamalarını öğretmek, yanıklı hastaya acil yaklaşım, sıcak ve soğuk çarpmaları, akut batın zehirlenmeler, sokmalar, ısırıklar, suyla ilgili tehlikeler, hamilelik ve doğum doğumla ilgili klinik uygulama, çocukluk çağı acilleri, ambulans uygulamaları geriyatrik dönem acilleri ve geriyatrik hastaya yaklaşım, vaka çalışması psikiyatrik aciller, onkolojik hastada acil yaklaşım, klinik uygulamalar. 1. Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi (). 3. Baskı, Mısırlı Matbaası, İstanbul. 2. Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği. (). Anadolu Üni. AFÖ Yayını, Eskişehir. 3. İç Hastalıkları Hemşireliği. (). Anadolu Üni. AÖF Yayınları, Eskişehir. 4. Uçan, E.S., Çelikli, S., Üstünkarli B.N., Ersoy, G. (). Paramedik (Ambulans Ve Acil Bakım Teknikerleri İçin), Dokuz Eylül Üni. Yayını, İzmir.

16 ABT Psikoloji ve Davranış Bilimi (2 0 2) Psikolojinin temel kavramları, öğrenme, gelişim, sosyal, cinsel, bilişsel gelişim, Psikolojik bozukluklar, kişilik kuramları, zekâ. 1. Ayvaşık, H.B., Sayıl, M. (). Psikolojiyi Anlamak, Türk Psikologlar Derneği Yayınları No, Ankara. ABT Meslek Etiği (2 0 2) Deontoloji nedir? (kelime ve anlama, görev, ödev, yükümlülük, zorunluluk ve sorumluluk kavramı), Türk deontoloji tüzüğü ve eleştirisi, metodoloji (yöntem bilgisi ) nedir?, tıp ve tıbbın dalları, tıp etiğinde hekim ve hastanın rolleri nelerdir?, yaşama saygı, hasta hakları, abortus ve ötenazi, organ naklinin tıp etiğindeki yeri, özerklik ve diğer etik kuralları nelerdir?, meslekte kişilik ve kişiler arası iletişim, insan hakları ve tıbbi etik, genetik ve etik, klonlama, cinsiyet seçimi ve nüfus kontrolü, alternatif tıp ve diğer uygulamalar. 1. Pieper, A. (). Etiğe Giriş. İstanbul Ayrıntı yayınları Ayrıntı , İnceleme dizisi Cevizci A.((). Etiğe Giriş. İstanbul Paradigma Yayınları. 3. Erdemir, A. D., Öncel, O., Aksoy, Ş. (). Çağdaş Tıp Etiği. İstanbul Nobel Tıp Kitabevleri. 4. Oğuz Y. N., Tepe H., Büken N.Ö., Kucur D.K. (). Biyoetik Terimleri Sözlüğü. Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları.

17 ABT Mesleki Eğitim I (2 0 2) Asepsi antisepsinin alanda kullanımı, kortikosteroid ve alanda kullanımı, defibrilasyon, EKG değerlendirilmeleri, ekipman çalışması. 1. Hemşirelik Esasları. (). Anadolu Üniv. AÖF Yayınları No Eskişehir. 2. Gündem, D, Üçan, E.S. (). Paramedikler İçin Mesleksel Beceriler, Dokuz Eylül Üni. Rektörlük Matbaası İzmir. 3. Hemşirelik Esasları TDFO Ltd.Şfunduszeue.info Ankara. 4. Hackman JD, Rosenthal RE, Worsing RA, Me Fee, AS. (). (Emergency Care and Transportation of the Sick and Injured) Hasta ve Yaralıların Acil Bakımı ve Nakledilmesi, Türkçe 3. Baskı, Mısırlı Matbaası, İstanbul. ABT Mesleki İngilizce I (2 0 2) İngilizce temel dilbilgisi kurallarını kullanabilme, Mesleki terimleri bilme ve kullanabilme, hedef dili konuşan kişilerle ve hastalarla iletişim kurabilme, kendi mesleğiyle ilgili ingilizce yayınları takip edebilme, kendilerini ingilizce ifade edebilme 1. Target Vocabulary 1, 2, 3 2. Murphy, R. English Vocabulary in Use. Cambridge Dictionary of Contemprary English, Longman

18 SEÇMELİ DERSLER Kimya ve Sağlık (2+0) 2 Kimyanın sağlık ile ilişkisi, tampon çözeltiler, asit yağmurları, küresel ısınma, ağır metal kirliliği, kimyasal bağların sağlık açısından önemi : H. P. Petrucci, W. S. Harwood, G. Herring, (), Genel Kimya 1 İlkeler ve Modern uygulamalar, Palme Yayınevi. E. Erdik, Y. Sarıkaya, (), Temel Üniversite Kimyası ve Problem Çözümleri, Gazi Kitabevi. C. Tüzün, (), Organik Kimya, Palme Yayıncılık. Temel Beslenme (2+0) 2 Beslenmenin tanımı ve önemi, sağlık ve beslenme, toplumda beslenme sorunları ve nedenleri, besin öğeleri, karbonhidratlar, proteinler, yağlar ve vitaminler, su ve mineraller, posa ve yaşlıda posalı gıdalarla beslenme, besin grupları ve besin piramidi, içecekler ve özellikleri, probiyotikler, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri, enerji gereksinimi, ideal boy ve kilo, obezite ve yol açtığı hastalıklar, diyabette beslenme, kardiyovasküler hastalığı olanlarda beslenme, yaşlılarda beslenme özellikleri. : Toşer, Ş.G. Temel Beslenme. Yapa Yayınları. Baskı, İstanbul. Önerilen Kaynaklar: H. Özpınar, (), Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri, İstanbul Medikal Yayıncılık. A. Baysal, (), Genel Beslenme, Hatiboğlu Yayıncılık. M. Kurban, Ş. Kaynak, (), Genel Beslenme, 1. Baskı, Palme Yayıncılık Prof. Dr. A. Baysal, (), Beslenme, Baskı, Seçkin Yayıncılık

19 Hastalık Bilgisi (2+0) 2 Hastalıklar hakkında genel bilgi, özellikle Kronik Hastalıklar, Sindirim sistemi kastalıkları, Solunum Sistemi Hastalıkları, Dolaşım Sistemi Hastalıkları, Kan Hastalıkları, Endokrin Sistem Hastalıkları, Ürogenital sistem Hastalıkları, Allerjik Hastalılar, Eklem Hastalıkları, Cerrahi Hastalıkları Önerilen Kaynaklar: Ed. Prof. Dr. Z. Durna, (), Kronik Hastalıklar ve Bakım, Nonel Tıp Kitabevi, İstanbul Doç. Dr. G. Kaptan ve Dr. Ö. Dedeli, (), Temel İç Hastalıkalrı Hemşireliği, Birinci Baskı, İstanbul Tıp Kitabevi Doç. Dr. G. Karadeniz, (), İç Hastalıkları Hemşreliğinde Teoriden Uygulamaya Temel Yaklaşımlar, Göktuğ Yayıncılık, Ankara Ş. Tanyer, (), Cerrahi Hastalıkları ve Bakımı, Sekizinci Baskı, Dizgi Ofset Matbaacılık, Konya Ed. Prof. Dr. T. Cantez ve Ark., (), Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitabevi Ed. Prof. Dr. A. Şirin, (), Kadın Sağlığı, Birinci Baskı, Bedray Basın yayıncılık, İstanbul Editörler: Prof. Dr. İ. Sayek., (), Sağlık Ansiklopedisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Güneş Tıp Kitabevleri Dr. S. Akgün ve Dr. S. Kalaca, (), Hastalıklar Bilgisi, Hatiboğlu Yayınları, Ankara Halk Sağlığı (2+0)2 Tıbbın tarihsel gelişmesi, temel sağlık hizmetleri, sağlık insan gücü, Türkiye de sağlık örgütlenmesi, bağışıklama hizmetleri, temel beslenme, sağlık eğitimi, işçi ve işyeri sağlığı, aile planlaması, tıp ahlakı. : Bertan, M. ve Güler, Ç. (). Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Güneş Yayınevi. Önerilen Kaynaklar: Özden, M. Sağlık Eğitimi. Sözen, C. (). Sağlık Eğitimi. Palme Yayıncılık. Ed. Doç. Dr. B. Erci, (), Halk Sağlığı Hemşireliği, Göktuğ Yayıncılık, Ankara

20 Ed. Prof. Dr. Z. Durna, (), Kronik Hastalıklar ve Bakım, Nonel Tıp Kitabevi, İstanbul Yard. Doç.Dr. İ. Ydın-Avcı, Enfeksiyon Hastalıkları, Genişletilmiş 2. Baskı, Göktuğ Yayıncılık, Ankara Çevre Koruma (2+0) 2 Çevre yönetmelik bilgisi, risk analizi, atık depolama, kişisel korunma önlemleri, uluslararası sağlık ve güvenlik ikazları, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliği, uluslararası sağlık ve güvenlik ikazları. : Çevre Koruma Rehber Kitabı. (). Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Bellek Kitabevi. Önerilen Kaynaklar: Çepel, N.(). Çevre Koruma ve Ekoloji Terimler Sözlüğü. Tema Vakfı Yayınları Ed. Doç. Dr. B. Erci, (), Halk Sağlığı Hemşireliği, Göktuğ Yayıncılık, Ankara Beden Eğitimi I (0+1)1 Beden eğitimi ve sporun amacı, seçkin sporlar ve herkes için spor, spor için organizmanın hazırlığı, sağlık ve eğitim, özel branş teorisi ve prototip : Mustafa YÜKSEL Ders Notları. Resim (2+0) 2 Estetik duygu ve becerilerin geliştirilmesi, resim yoluyla düşüncenin ifadesi, resim çizme teknikleri. :

21 Çağlarca, S. (). Kolay Resim Dersleri. Toker Yayınları. Müzik (2+0) 2 Müziğin temel bileşenleri, temel müzik bilgileri, nota bilgisi, müzikte aralık kavramı, müzikte ritm kavramı, şarkı dağarcığı oluşturulması; Türkiye de ve dünyada müzik tür ve biçimleri; geleneksel müzikten çağdaş müziğe geçiş, çalgı öğretimi, toplu çalma ve söyleme, eğitimde müziğin rolü, yaratıcılığı geliştirmede müziksel işitme. : Baran, İ.(). Temel Müzik Kuralları. Evrensel Müzikevi. Sağlık Hizmetleri Yönetimi (2+0) 2 Sağlıkta sosyal belirleyiciler, sağlık örgütlenmesinde temel ilkeler, türkiye sağlık sistemi ve sağlık göstergeleri, sağlıkta insangücü, sağlık mevzuatı, yataklı-yataksız tedavi kuruluşlarının idari organizasyonu, sağlık hizmeti ve hizmet kalitesi, kalite belgelendirme, denetim : Coşkun, A., Akın, A. (). Sağlık İşletmeleri Yönetim Rehberi. Seçkin Yayıncılık. Önerilen Kaynaklar: Kaptanoğlu, Y. A. (). Sağlık Yönetimi. Beşir Kitabevi. Kuyucubaşı, Ş. (). Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi. Siyasal Kitabevi. Işık, O., Tengilimoğlu, D. ve Akbolat, M. (). Sağlık İşletmeleri Yönetimi. Nobel Yayın Dağıtım. Kalite Güvence ve Standartlar (2+0) 2 Standardizasyon. Kalite ve kalite kavramları. Kalite güvence. Mesleki standartlar : J. Macdonald, Toplam Kalite Yönetimini Anlama,İstanbul, Ortaöğretimde Kalite ve Standardizasyon, TSE, Ankara,

22 M. Tekin, Toplam Kalite Yönetimi, Ankara, Toplam Kalite Yönetimi Cilt 1, MEB, Konya, Kalite Yönetim Sistemleri (2+0) 2 Kalite kavramı, Standart ve standardizasyon, Standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, Yönetim kalitesi ve standartları, Çevre standartları, Kalite yönetim sistemi modelleri, Stratejik yönetim, Yönetime katılma, Süreç yönetim sistemi, Kaynak yönetimi sistemi, EFQM mükemmellik modeli. : J. Macdonald, Toplam Kalite Yönetimini Anlama,İstanbul, Ortaöğretimde Kalite ve Standardizasyon, TSE, Ankara, M. Tekin, Toplam Kalite Yönetimi, Ankara, Toplam Kalite Yönetimi Cilt 1, MEB, Konya, İletişim ve Halkla İlişkiler (2+0) 2 Sözlü İletişim kurmak, Yazılı İletişim kurmak, Sözsüz İletişim kurmak, Biçimsel (Formal) İletişim kurmak, Biçimsel Olmayan (İnformal) İletişim kurmak, Örgüt dışı iletişim kurmak, : funduszeue.info Donald, Etkili Yönetim, Rota Yayın Yapım, İstanbul, S. Nogay, İşletme Bilgisi, Tekışık Matbaası, Ankara, M. Odman, Yönetici İçin Örgüt İçinde Davranış Kılavuzu, Öteki Ajans, Ankara İ. Özalp, Yönetim ve Organizasyon, AÖF Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, Z. Sabuncuoğlu ve M. Gümüş, Örgütlerde İletişim, Arıkan Yayınları, İstanbul, Ö. Şakar, N. Küçükarslan, Büro Yönetimi ve İletişim Teknikleri, Ekin Kitapevi, Bursa, M. Şevkatli, İnsan İlişkileri, TUTİBAY, Ankara, Doç.Dr.D. Tengillimoğlu Sağlık Kuruluşlarında Halkla İlişkiler, D. Gürüz, Halkla İlişkiler Teknikleri,

Daha göster

AçıklamaEskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir'de Üniversite yaşamını başlatan ve kuruluşları yılına dayanan Tıp, Mühendislik-Mimarlık ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin, Anadolu Üniversitesinden ayrılarak yeniden yapılanması ile kurulmuştur. 18 Ağustos 'te çıkan sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile, Tıp, Mühendislik-Mimarlık ve Fen-Edebiyat Fakülteleri, Sağlık Hizmetleri ve Eskişehir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları, Fen Bilimleri, Metalurji ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri ile yeni kurulan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, yılında Osmangazi Üniversitesi adıyla yeniden yapılanmştır. Daha sonra, 'te Sivrihisar Meslek Yüksekokulu, 'te Ziraat ve İlahiyat Fakülteleri, 'de Eğitim Fakültesi, 'de Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Mahmudiye Meslek Yüksekokulu ve Devlet Konservatuarı, 'de Diş Hekimliği Fakültesi, 'da Sanat ve Tasarım Fakültesi kurulmuştur. yılında üniversitenin ismi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 'ESOGÜ' olarak değiştirilmiştir. Üniversitede Öğretim yılı itibarı ile 9 Fakülte, 5 Enstitü, 14 Araştırma Merkezi, 3 Yüksek Okul ve 4 Meslek Yüksek Okulunda akademik, idari personel bulunmakta, Önlisans, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencisi eğitim görmektedir. Ayrıca Üniversitenin Meşelik ana kampus alanı içinde yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kişinin aynı anda faydalanabileceği ESOGÜ Merkez Kütüphanesi, kişilik 8 salonlu Kongre Merkezi, seyirci kapasiteli Kapalı Spor Salonu ve Kapalı Yüzme Havuzu yer almaktadır.

Kuruluş Yılı:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası