burunda damar atması / Beyin Ve Sinir Hastalıkları - Yüz Seyirmesi ve Tedavisi - DoktorTakvimi.com

Burunda Damar Atması

burunda damar atması

Tanım: Göz ve yüzün bir tarafındaki kasların istem dışı, gayri-iradi, kendiliğinden zaman, zaman kasılmalarına verilen addır. Yüz seyirmeleri tipik olarak gözün etrafında başlar daha sonra diğer ağız etrafındaki yüz kaslarına sirayet eder. Seyirmeler 1 dakika veya birkaç dakika sürer. Seyirmeler çoğunlukla yorgunluk, stress, anksiyete, heyecan esnasında artarken istirahat ve uyku esnasında azalmaktadır.
 
Yüz seyirmelerinin tarihçesi:
 
İlk defa 1888 yılında yüz seyirmesinin tarifi yapılmış olup, 1940 yıllarda kadavra çalışmalarında yüz sinirleri üzerine atardamar temasları bildirilmiştir. 1945 yılında beyincik tümörlü hastalarda yüz seyirmeleri olduğu bildirilmiştir. 1947 yılında ilk defa yüz seyirmeli hastalarda atar damar basısı tanımlanmıştır. Günümüzde yüz seyirmeli pek çok hastalar ileri görüntüleme teknikleri ile atar damar basıları tesbit edilmektedir.   
  
Yüz seyirmelerinin  genel özellikleri:
 
Görülme sıklığı: 100 000 kadın da 14- 15, 100 000 erkek arasında 7- 8  kişi olarak rastlanmaktadır. Bu oran trigeminal nevraljili (TN) hastalara göre daha az olup 5 TN hastaya karşılık 1 yüz seyirmesi görülmektedir. 
En sık 40-60 yaşlarında görülmelerine rağmen 70 yaşlarda 100 000 kişide 40 kadar çıkmaktadır. Kadınlar erkeklere göre iki kat daha fazla etkilenmektedir. Asya kökenlilerde daha sık görüldüğü bildirilmiş bunun nedeni bu bölgede yaşayanların beyincik kemiğinin daha dar hacımlı olmasına bağlanmıştır.
 Familyal vakalar bildirilmekle birlikte, herediter formları sık değildir. Tüm yüz seyirmelerinin % 1-2 sinde ailevi geçiş bildirilmiştir.
 
Yüz seyirmelerinin klinik özellikleri:
 
Yüz seyirmeleri aralıklı harketlerle seyreden kronik seyirli bir hastalık olup, hastalar yüz kaslarında ağrısız, tekrarlayıcı, gelip geçici titreme hareketlerinden bahsederler. Yüzün tek tarafındaki kaslarda aralıklı düzensiz kasılmalar olup bu kasılmalar tek taraflı göz çevresindeki kaslarda başlar sonraları ağız etrafındaki kaslarda bazende boyun kasların da bile görülür. Bu istemsiz hareketler hasta tarafında durdurulamaz özellikle heyecan, anksiyete, konuşma, çiğneme ve efor esnasında artar, uyku esnasında % 80 olguda gözlenebilir
 
Yüz seyirmelerinin sebeb ve oluşumu:
 
Yüz seyirmeleri iki grubda sınıflandırılmaktadır:
 1: Primer (birincil) yüz seyirmesi 
Bu grub yüz seyirmesi aynı tarafta yüz siniri felci olmaması, atar damar basısı dışında lezyon olmaması ve kronik gidişli olması genel özelliğidir. Bu grubdaki hastalarda bir geniş atar damar yüz sinirine bası oluşturarak sinirdeki iletimi  engelleyerek seyirmelere neden olmaktadır. Bu teoriye transmission blok teorisi adı verilmekte olup 1968 de Gardner tarfından tanımlanmıştır.
 2: Sekonder yüz seyirmesi genellikle altta yatan başka hastalıklar yüz seyirmesinden sorumludurlar bunlardan;
 
Kafa travması
Beyin tümörleri (köşe tümörleri, paget hastalığı
Beyin damar hastalıkları (anevrizma, AVM)
Multipl skleroz
 
Yüz seyirmelerinin teşhisi:
 
1: İyi bir anemnez ve nörolojik muayene: yüz seyirmelerinde yüz kaslarının hareketlerinin görülmesi bu hastalığın tanısında yeterlidir. Seyirmeleri ortaya çıkarmak için hastayı konuşturmak önemlidir. Hastanın konuşması veya heyacanlanması bu hastalığın görüntüsü olan seyirmeleri görünür hale getirir. Primer yüz seyirmelerinde nörolojik muayene genellikle normaldir. Buna karşılık sokonder  seyirmelerde ise sebeb olan hastalığın beyinciğe veya diğer komşu beyin sapı sinirlerin basısına ait nörolojik şikayet ve bulgularına neden olabilir.
 2: Görüntüleme yöntemlerinden beyin Magnetik Rezonans (MR) tekniği hem primer hemde sekonder yüz seyirmelerine neden olan sebebi ortaya çıkarmaktadır. Burada bu tekniği kullanırken özellikle yüz sinirine ait bir araştırma ve inceleme yapmak önemlidir. Bir normal beyin MR inceleme tekniğinde bu hastalığın nedenini çoğu kez gösteremez. 
3: Yüz sinirinin fizyolojik ileti çalışmalarından EMG( eloktromyelografi) tekniği ise bu yüz sinirini taklid eden bazı hastalıkları ayırd etmek için önemlidir.
   
Yüz seyirmelerinin ayırıcı tanısı:
 
 1: Fasial tik: Yüz kasları dışında vucudun diğer kaslarında benzer istemsiz hareketler olmasıdır. Hemifasial spazmdan farkı hareketlerin kısmen baskılanmasıdır.
 2: Blefarospazm: İki taraflı simetrik ve senkron göz kaslarının tutulması ile hemifasial spazmdan ayırd edilir.
 3: Oromandibüler distoni: altyüz, çene,dil, boğaz ve ağız kaslarında tekrarlayıcı ve devamlı kasılmalar vardır göz kasları tutulmaz.
 4: Fasial miyokimi: Yüz kaslarında devamlı ve dalglara benzer istemsiz kasılmalardır.
 5: Tardif disknezi: Yüz, boyun, kollarda sterotipik hareketlerdir. Gövdede dönme, yüzde buruşma hareketleri tipiktir. 
 6: Fokal epilepsi nöbetleri: Yüzün bir yarısını etkileyen fokal saralar yüz seyirmelerine karışır. EEG önemlidir.
 7: Psikojen: Geceleri uykuda olmazlar.
 
Yüz seyirmelerinin tedavisi:
 
1: Tıbbı tedavi
 2: Cerrahi tedavi
 
 Tıbbı tedavi: Burada kullanılan ilaçlarlardan:  karbomezapin, antikolinerjikler, baklofen, haloperidol, gabapentin, ve diğer ilaçların amacı sedasyondur. Belki bu ilaçlar sadece hafif vakalarda ve cerrahi teknikler uygulanamayan hastalarda düşünülebilir. Bunun dışında yüz seyirmelerinin tedavi seçeneği olarak düşünülmemelidir. Bu tedavi etkisi sınırlıdır.
 Botiliniyum toksin enjeksiyonu: Asetil kolin sinapsını inhibe ederek hedef organda nöronal aktivite kaybıne neden olur. İlk defa 1985 yılında yüz seyirmelerinde kullanılmış başarı oranı farklı raporlara göre %75-90 ulaşmakta etki süresi birkaç ay ile sınırlı olmakta mutlaka tekrarlanması gerekir. Göz kuruluğu, göz kapağında ve yüz kaslarında felçler, çift görme, aşırı göz yaşı salgılanması gibi komplikasyonları vardır. En sık komplikasyon % 20 oranında göz kapağı düşüklüğüdür bu tedavinin en önemli dezavantajları yüksek maliyeti ve tekrarlı enjeksiyon ihtiyacıdır.
 

Cerrahi tedavi: Bu tedavi seçeneği bu hastalıkta altın standart yöntem mikrovasküler dekompresyondur (MVD). Bu tedavi seçeneğinde iki endikasyon vardır.
 1: Tekrarlıyan botoks enjeksiyonları başarısız olduğunda
 2: İlk tedavi seçeneği olarak uygulanmaktadır. 
  Öncelikle yüz ağrılarında olduğu gibi yüz seyirmelerinin adının doğru konması tedavinin başarısıda oldukça önemlidir. Eğer birincil yüz seyirmesi var ise MVD tekniği tecrübeli ellerde ve merkezlerde yapılırsa % 90 üzerinde hem kozmetik hemde fizyolojik başarı vardır. 

Burnum Seyiriyor, Burun Atmasının Nedenleri Ve Tedavisi Nedir?

Burun seyirmesi, stresten, beyin tümörüne kadar çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen bir durumdur. Burun seyirmesi, burun atması olarak da bilinir. İşte burun seyirmesinin nedenleri ve tedavisi:

Sinir hasarı

Sinir sisteminde görülen çeşitli problemler, burnun seyirmesine neden olabilmektedir. Bu problemler şunlardır; ALS (Miyotropik Lateral Skleroz), MS (Multipl Skleroz), Kas hastalığı, Parkinson hastalığı, Brakiyal pleksus yaralanması (Brakial pleksus yaralanmaları, bir sinir zedelenmesidir. Bu yaralanmaların çoğu doğum sırasında omuz ve boyundaki sıkışmalardan kaynaklanmaktadır), Kas zayıflığı.

Hayati tehlikeye neden olan durumlar

"Burnum neden seyiriyor?" sorusuna verilecek cevaplar içinde, aslında hayatı tehdit eden unsurlar da bulunur. Beyin tümörü, felç, travmatik bir beyin hasarı, geçici iskemik atak (yaklaşan bir inmenin işareti olarak da bilinir), yüz, baş veya boyna alınan darbe gibi ciddi sorunlar da burunda seyirmeye yol açabilir. Bu seyirme, derecesine göre çeşitli şekillerde gerçekleşebilir, yalnız kendiniz hissedip başkaları tarafından fark edilmeyebilir yahut çevrenizdeki kişiler tarafından fark edilebilecek kadar şiddetli olabilir. 

Burun seyirmesinin diğer nedenleri

  1. Kullanılan ilaçların yan etkileri
  2. Uykusuzluk
  3. Heyecanlanma yahut herhangi bir şeye aşırı duygusal tepki
  4. Kas distrofisi (Kas dokusunun kaybına neden olan kasların zayıflamasına neden olan kalıtsal bir hastalıktır.)
  5. Stres
  6. Beslenmede potasyum eksikliği
  7. Burun içindeki egzersizin yol açtığı kılcal damarlarda yaralanmalar
  8. Böbreklerde yaşanan sorunlar
  9. Tourette sendromu gibi tik bozuklukları
  10. Aşırı yorgunluk hallerinde
  11. Böbrek yetmezliği, böbrek taşları ve böbrek anomalisi gibi böbrek rahatsızlıkları
  12. Nörolojik kaynaklı seğirme nedenleri
  13. Miyotrofik lateral skleroz (ALS)

Burun seyirmesi nasıl geçer?

Burun seyirmesinden muzdaripseniz ilk yapmanız gereken bir nöroloji uzmanına başvurmak olmalıdır. Doktor durumun nedenini tespit ettikten sonra gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Ayrıca burun seyirmesinin geçmesi için size tavsiyelerimiz şunlardır;

Uykunuzu yeterli alın.

Kola, kahve, çay, çikolata gibi besinler kafein deposudurlar. Aşırı miktarda alındıklarında burun seyirmesi yapabileceklerinden bu gıdaların tüketimini sınırlandırın.

Muz, ıspanak, mercimek gibi potasyum açısından zengin gıdalar sofranızdan eksik olmasın.

Stresten, sizi üzen kişilerden uzak durun.

Doktorunuza danışıp 1 bardak suya bir çay kaşığı tuz karıştırıp bu su ile burnunuza su çekip günde kez bu solüsyonu kullanabilirsiniz.

Burun seyirmesi ile ilgili doktorlara sorular

Sual: 2 gündür özellikle akşamları burnumda seyirme oluyor, bu durum neden olur?

CEVAP

Doktor Hakan Ertok'un cevabı: (Burnunuzdaki seyirmenin en önemli sebebi,son günlerde yaşamış olabileceğiniz ruhsal stres ya da sıkıntı olabilir. Seyirme refleksi, kasları çalıştıran sinir demetlerinin istem dışı elektrik boşalmaları neticesi meydana gelir. Bu seyirmeleriniz daha uzun sürecek olursa ya da şiddet ve süresinde artış olacak olursa; bir nöroloji uzmanına başvurmanız gerekecektir.)

Sual: 4 ay önce burnumdan estetik ameliyatı oldum. Bu olaydan sonra burnumda aşırı şekilde seyirme başladı. Bu durum neden olur?

CEVAP

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Prof. Dr. Fuat Yüksel'in cevabı: (Kılcal sinirlerde geçici hasar vardır. Merak etmeyin, bu tür şeyler 3-4 ayda geçer.)

Burun Seyirmesi

Burun Seyirmesi
Burun seyirmesi: Birçok nedenden kaynaklanan bir durum olan burun seyirmesi aynı zamanda burun atması olarak da adlandırılır. Burun damarından kaynaklanan burun seyirmesikendi kendine iyileşme gösterir.

Burun seyirmesi nedenleri,

Genellikle sinir sisteminde oluşan birtakım sorunlar nedeniyle ortaya çıkan burun seyirmesi, MS hastalığı, miyotropik lateral skleroz, Parkinson hastalığı, kas hastalıkları ve sinir zedelenmesi gibi sinir hasarlarında sık görülmektedir. Bunun yanı sıra burun seyirmesi travmatik beyin hasarları, beyin tümörü, baş ve boyun bölgesine alınan birtakım darbelerden de kaynaklanabilir. Bu durumda ortaya çıkan burun seyirmesi bazı durumlarda Dışarıdan bakıldığı zaman görülebilirken bazı durumlarda ise burun seyirmesini sadece kişi kendi hisseder. Bu nedenlerin yanı sıra aynı zamanda birtakım ilaçların yan etkisi, aşırı stres, uykusuzluk, potasyum açısından yetersiz beslenme, böbrek taşı, böbrek anomalisi ve böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklar, nörolojik nedenler, birtakım egzersizlerden kaynaklanan kılcal damar yaralanmaları, kas dokusunun zarar görüp zayıflamasına yol açan bir hastalık olan kas distrofisi, birtakım tik bozuklukları ya da aşırı heyecan burun seyirmesi nedenleri arasında sayılabilir.

Burun seyirmesi nasıl geçer,

Bir hastalık olarak değerlendirilmeyen burun seyirmesi altında yatan neden ortadan kaldırıldığı takdirde zaman içerisinde giderek azalarak kaybolan bir durumdur. Burun seyirmesi önlemek için aşırı stres heyecan gibi durumlardan uzak durulması ile aynı zamanda vücut yorgun bırakılmamalı ve dinlenmeye özen gösterilmelidir. Bununla beraber düzenli uyku, çay, kahve, kola ve çikolata gibi kafeinli yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketilmemesi gerekir. Aynı zamanda potasyum eksikliğinden de kaynaklanabilen burun seyirmesi problemi ile karşı karşıya gelmemek için ıspanak ve muz gibi potasyum içeren yiyeceklerin tüketilmesi ile bu problemin önüne geçilebilir.

Son Güncelleme : 25.06.2023 06:48:02

Burun Seyirmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


1 Yorum Yapılmış "Burun Seyirmesi"

Burnumun hemen yan kısmında sürekli seğirme durumları meydana geliyor. Bu durumlar beni ciddi anlamda etkiliyor. Bu nedenle ben doktora gitmeyi düşünüyorum ama çevremdeki birçok kişi gerek olmadığını söylüyor. Doktora gitmesem herhangi bir sorun olur mu yoksa gitmemi tavsiye eder misiniz?
Harika. 05.10.2018 23:03:07

CEVAP YAZ

Ameliyatsız Burun Düzeltme
Ameliyatsız Burun Düzeltme
Ameliyatsız Burun Düzeltme, Burun çoğu kişinin hayatı boyunca takıntı haline getirdiği bir organ türüdür. Günümüzde oldukça çok burun estetiği tercih edilmektedir. Fakat hemen hemen herkes burun estetiğinin ameliyat ile gerçekleştiğini bilmektedir. Ç...
Bebeklerde Burun Akıntısı Ve Hapşırık
Bebeklerde Burun Akıntısı Ve Hapşırık
Bebeklerde burun kaşıntısı ve hapşırık, bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Özellikle hapşırık denildiğinde akla ilk gelen hastalık grip veya nezledir. Her iki hastalığın en yaygın olarak karşılaşılan belirtisi akıntıdır. Bebekler yetişkinle...
Burun Akıntısı İçin İlaç
Burun Akıntısı İçin İlaç
Burun Akıntısı İçin İlaç; Burun akıntısı, özelikle kış aylarında görülen bir rahatsızlıktır. Bazı kişiler burun akıntısını önemsememektedirler. Burun akıntısı aslında ilerlediğinde çok büyük hastalıklara yol açabilen bir rahatlıktır. Kişilerde burun ...
Burun Hastalıkları
Burun Hastalıkları
Burun Hastalıkları, Solunum sistemimizin başlangıç organı olan burnumuz aynı zamanda koku alma organımızdır. Ayrıca dış görünüşe önem verenler için burun güzelliği önemlidir. Burnumuzun dışarıda ve korunaksız oluşu onun, çoğu zaman burun hastalıkları...
Burun Kaşıntısı
Burun Kaşıntısı
Burun kaşıntısı başta alerji olmak üzere soğuk algınlığı ve daha birçok sebep buna neden olabilir. Burun koklama ve nefes almaya yarayan yukarıdan aşağıya doğru uzanan ve her iki tarafta deliği bulunan bir kemik yapısıdır. İçerisi kıllarla kaplı olan...
Avamys Burun Spreyi
Avamys Burun Spreyi
Avamys burun spreyi, alerjiyle verilen savaşın tedavisinde kullanılan inhaler bir ilaçtır. Kortizon hormonu içeren kortikosteroid ilaç grubunda yer almaktadır. Alerjisi bulunan hastalarda sıkça görebileceğimiz türden olan bu ilaç, farklı dozlarda ve ...
Burun Yapısı
Burun Yapısı
Burun Yapısı, Solunum sisteminin başlangıcını oluşturan burnumuz, nefes almanın yanında koku alma ve güzel görünüm sağlama görevleri de vardır. Burnumuz karşıdan bakıldığında baş simetrisini oluşturması açısından bir ölçü olarak kabul edilir. Burnumu...
Sinüzit Burun Tıkanıklığı
Sinüzit Burun Tıkanıklığı
Sinüzit burun tıkanıklığı; sebeplerinden bir tanesi olarak bilinmektedir. Burun tıkanıklığının gerçekleşmesine neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bu sebeplerden bir tanesi de sinüzittir. Sinüs, göz ve burnun altında bulanan kemiklerin içinde yer...
Burun Kılları
Burun Kılları
Burun Kılları: Burundan alınan havanın, burun kılları tarafından, temizlenerek vücuda temiz hava girişi sağlanır. Burna gelen hava içerisinde bulunan ve vücuda zararı dokunabilecek toz ile partikül parçaları, burun içerisinde bulunan kıllar taraf...
Yüksek Tansiyon Burun Kanaması
Yüksek Tansiyon Burun Kanaması
Yüksek tansiyon burun kanaması; nedenleri arasında yer almaktadır. Tansiyon, kan basıncını ifade etmek amacıyla kullanılan tıbbi bir terimdir. Kan basıncı seviyesinin yaş ve hamilelik gibi bazı özel durumlar hariç ortalama 11-12 civarında olması gere...
Burun Kenarı Kızarıklığı
Burun Kenarı Kızarıklığı
Burun Kenarı Kızarıklığı: Birçok nedenden kaynaklanan burun kenarı kızarıklığı bazen basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi bazen de ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği için dikkate alınması gereken bir durumdur. Kişide dış görünüş olarak o...
Burun Büyümesi
Burun Büyümesi
Burun Büyümesi: Rinofima olarak adlandırılan bu durum bir cilt sorunu olarak kişilerinin dış görünüşü açısından oldukça sıkıntı yaratan bir durumdur. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülen burun büyümesi birçok nedenden kaynaklanabilen bir du...

 

Burun Kemiği
Burun Yamukluğu Ameliyatı
Burun Estetiği Sonrası Burun Ucu Şişliği
Burun Akıntısı
Gece Burun Tıkanıklığı
Burun Akıntısına Ne İyi Gelir
Burundan Beslenme
Burun
Burun Spreyi
Hapşırınca Burundan Kan Gelmesi
Burun Ucu
Burun Bandı
Burun Düzleştirici
Burun İltihabı
Bebeklerde Burun Temizliği
Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir
Açık Burun Ameliyatı
Burun Kemiği Ameliyatı Sonrası
Ameliyatsız Burun Düzeltme
Bebeklerde Burun Akıntısı Ve Hapşırık
Burun Akıntısı İçin İlaç
Burun Hastalıkları
Burun Kaşıntısı
Avamys Burun Spreyi
Burun Yapısı
Sinüzit Burun Tıkanıklığı
Burun Kılları
Yüksek Tansiyon Burun Kanaması
Burun Kenarı Kızarıklığı
Burun Büyümesi

Popüler İçerik

Burun Düzleştirici

Burun Düzleştirici

Burun Düzleştirici, Burun yapısı kişilerin doğal görünüm itibariyle yüze güzellik katan ve yüze estetik görünüm oluşturmaktadır. Yüz güzelliği özellik...

Burun İltihabı

Burun İltihabı

Burun iltihabı: Rinit olarak adlandırılan burun iltihabı oldukça yaygın görülen bir sağlık problemidir. En çok çocuklarda görülebileceği gibi aynı zam...

Bebeklerde Burun Temizliği

Bebeklerde Burun Temizliği

Bebeklerde burun temizliği; çok önemlidir. Bebek bakımı özen ve dikkat gerektiren bir meseledir. Bebekler hayatlarını idame ettirmek konusunda neredey...

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir

Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir, bebeklerde huysuzluğa ve rahatsızlığa neden olan burun tıkanıklığı, aynı zamanda anneye de rahatsızlık ve...

Açık Burun Ameliyatı

Açık Burun Ameliyatı

Açık Burun Ameliyatı, Burun ameliyatı genel olarak iki şekilde yapılmaktadır. Bu yöntemler açık burun ameliyatı ve kapalı burun ameliyatı olarak bilin...

Burun Kemiği Ameliyatı Sonrası

Burun Kemiği Ameliyatı Sonrası

Burun Kemiği Ameliyatı Sonrası, Burun kemiği ameliyatı genellikle ani olarak gerçekleşen travmalara bağlı burun yapısı bozulmalarında yapılan bir amel...

Burun ahtapotu hastalığı nedir? Burun ahtapotu hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Günümüzde sık görülen hastalıklardan biri olan burun ahtapotu hastalığı, kişide nefes almayı olumsuz yönde etkileyen ancak kısa süreli bir tedaviden sonra tamamen ortadan kalkabilen bir hastalıktır. Peki, burun ahtapotu hastalığı nedir? Burun ahtapotu hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Yayınlanma: 08:22 - 06 Aralık 2018 Güncellenme:

Burun ahtapotu hastalığı nedir? Burun ahtapotu hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Orta ve ileri yaştaki kişilerde sıklıkla görülen ve kısa süreli ve basit bir tedaviyle tamamen ortadan kalkabilen burun ahtapotu hastalığı nedir? Burun ahtapotu hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

BURUN AHTAPOTU HASTALIĞI NEDİR?

Burun ahtapotu, burun içerisinde et büyümesine bağlı olarak meydana gelen bir burun içi hastalığıdır. Burun deliklerinden boğazın altına kadar uzanabilen et parçalarına, halk arasında burun ahtapotu, tıp dilinde ise adenoid ve polip denir. Bu et parçaları hava akımını engeller ve geniz yolunu tıkayarak insanların nefes almasını zorlaştırır. Burun içi mukoza tabakasının büyümesi ile tek veya küme şeklinde meydana gelen burun ahtapotu doğuştan ya da çeşitli nedenlerden dolayı daha sonradan meydana gelmektedir. Özellikle yetişkinlerde ve yaşlı grupta çok sıkça görülür.

Burun ahtapotu hastalığı iş ve sosyal aktiviteleri olumsuz etkiler. Genellikle uygulanan kısa süreli tedavi sonrasında tamamen geçebilme imkânına sahiptir. Burun ahtapotu hastalığı kişiyi psikolojik yönden olumsuz etkiler.

burun sözcü ile ilgili görsel sonucu

BURUN AHTAPOTU HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Burun ahtapotu rahatsızlığının en önemli belirtisi nefes alıp verme esnasında güçlük çekilmesidir. Bu belirtiye ek olarak aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

– Burun dış yüzeyinin hafif şişmesi
– Burun iç ve dış yüzeyinde kızarıklık oluşması
– Burun içerisinde ağrı oluşması
– Burun içerisinde kaşıntı oluşması
– Burun içerisinde acı

BURUN AHTAPOTU HASTALIĞININ NEDENLERİ

– Sıklıkla soğuk algınlığı hastalıklarına maruz kalınması
– Saman nezlesi hastalığına sıklıkla maruz kalınması
– Burun içerisinde yer alan mukoza tabakasının büyümesi gibi faktörler burun ahtapotu hastalığının nedenleridir.

BURUN AHTAPOTU HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Burun ahtapotu hastalığının tedavisinde en önemli yöntem cerrahi müdahaledir. Özel bir cihaz sayesinde gerçekleştirilen cerrahi operasyonda burun içerisinde meydana gelmiş olan fazla et veya et parçacıkları bir ya da rahatsızlığın derecesine göre en fazla iki seans sonrasında alınarak hasta tekrar eski sağlığına kavuşturulmaktadır. Genel anestezi yöntemi ile ve tel bir halka yardımı ile polipin sıkıştırılması işlemi ile tedavi sonuçlandırılmaktadır.

Burun tıkanıklığı: Burun tıkanıklığı nedenleri ve tedavisi...İlginizi ÇekebilirBurun tıkanıklığı: Burun tıkanıklığı nedenleri ve tedavisi...

Ağrısoğuk algınlığı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası