kahverengi burun akıntısı / Koyu renk akıntıya dikkat! - Sağlık Haberleri

Kahverengi Burun Akıntısı

kahverengi burun akıntısı

Sümük Nedir?

Sümük, solunum yollarının ilk koruyucudur.

Sürekli üretilen, günlük miktarı – ml olup, İçerisinde %95 su, %3 organik maddeler enzimler proteinler ve %2 mineraller olan yapışkan bir sıvıdır.

Yoğunluğu ve yapışkanlığı ve asiditesi içeriğindeki maddeler ile ilgilidir ve dış hava şartlarına ısıya, neme ve mikrop varlığına göre değişkenlik gösterir. Kuruyunca kalın ve yapışkan bir kabuk halini alır.

Burun içinin nemli kalmasını sağlayarak solunum havasını nemlendir, ısıtır ve buruna gelen yabancı maddelerin, tozların ve polenlerin yapışarak tutulmasını ve mikropların öldürülmesini sağlar. Bir taraftan yeni sümük salgılanırken kirlenmiş olan sıvı burun içindeki gözle görülmeyen ince 7 mikron büyüklükteki tüycüklerin (silya) saniyede ye varan titreşim hareketi ile arkaya, geniz boşluğuna doğru iletilip yutularak midede imha edilmesi sağlanır. Burun girişinde sümüğün yer değiştirmesi iki saat sürerken, iç ve orta kısımlarda 10 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşir. Böylece solunum havası akciğere mikropsuz, tozlardan arındırılmış sıcaklığı, vücut ısısına yaklaşmış ve nemlenmiş olarak iletilir

 

Sümük Salgısının artışı

Burundaki mikrobik hastalıklar, soğuk algınlığı, alerji, baharatlı yiyecekler, görevi vücuda giren zararlı maddeleri yok etmek olan burun salgısını artırır. Bu şekilde artan salgı ile daha kolay temizleme sağlanmaya çalışılır.

Soğuk hava burun içindeki ince tüycüklerin hareketini bozarak mikropların yerleşmesini ve hastalık yapmasını kolaylaştırır. Arkaya gönderilemeyen ve artmış olan salgı önden akar.

Alerji varlığında alerjenlerin solunum yollarına ve akciğere gitmesini önlemek için burun salgısı artar.

Kırmızıbiberde bulunan kapsaisin, sıvıyı inceltip akışkan hale getirerek doğal bir burun tıkanıklığını giderici görevi yapar.

Sümük bakteri, virüs gibi mikroplarla hastalık olduğunda miktarı artar. Başlangıçta koyu olmayan berrak sümük birkaç gün içinde koyulaşır, sarıdan yeşile değişen bir renk alır. Hastalık halindeki bu sümüğün arkaya, genize akan kısmı balgam olarak değerlendirilir.

Sümük Salgısının Azalması: 

Birçok hasta bunu burunda kuruma olarak tanımlamaktadır.
Sigara, endüstriyel artıklar egzost kokuları burun mukozalarını tahriş ederek salgının azalmasına ve kuruluğa neden olabilirler. Salgı azalınca kıvamındaki ve içeriğindeki değişim nedeniyle genizde akıntı hissi yaratabilir.


Geniz akıntısı nedir?

Burun ve sinüs dediğimiz kemik içi boşluklardan salgılanan ve "silia" diye isimlendirilen ince tüycüklerle sürekli geriye doğru atılan bu salgı kayar biçimde genize, oradan da aşağıya yemek borusuna gönderilir, normal şartlarda farkına varılmadan, hissedilmeden yutulur. Hastalık durumunda koyuluğunda tadında olan değişiklikler sonucu bu salgının genizde hissedilir hale gelmesi geniz akıntısı olarak tarif edilir.
 

Geniz Akıntısında Salgı değişiklikleri

Artmış ince salgı: Üst solunum yollarının virüs dediğimiz mikroplarla oluşan, soğuk algınlığı gibi basit enfeksiyonlarında, alerjide, soğuk havada, parlak ışıkta, belirli yiyecek ve baharatlarda, hamilelik ve hormon değişikliklerinde, doğum kontrol hapları, bazı yüksek tansiyon hapları gibi değişik ilaçlar kullanıldığında ve burun tıkanıklığı yapan burun kıkırdak ve kemik eğriliklerinde, burun eti büyümelerinde görülebilir.

Artmış, kalın salgı: Burun akıntısı, koyulaşıp, sarı, yeşil renk almaya başlarsa, bakteri denilen mikroplarla sinüs ve burun enfeksiyonu gelişmiş demektir. Çoğunlukla, kışın soğuk havalarda, nemsiz, sıcak ev ve binalarda, kalabalık ortamlarda yaşayan kişilerde sık görülür. Bazı ileri alerji durumları da bu tür koyulaşmış ve rahatsız edici salgılara sebep olur. Çocuklarda, burun içinde yabancı cisimler(fasulye, kağıt, oyuncak parçası gibi) enfeksiyon ve koyu salgı oluşturur.

Azalan salgı: Aşağıdaki durumların herhangi birinde olabilir:

*Sigara dumanı, endüstriyel kirlilikler, otomobil egzozu gibi çevresel uyarıcılar, burun salgısını azaltır. Salgı azaldığında, normalden daha fazla koyulaşır ve aldatıcı olarak artmış mukus gibi hissedilebilir.

*Burun hava akımının düzgün olmasını engelleyen burun eğrilikleri de salgının azalması veya çoğalmasına sebep olabilirler.

*Yaş arttıkça, burun salgısı azalıp, koyulaşır. Bu, geniz akıntısı gibi hissedilebilir.

*Burnu döşeyen mukoza denilen dokunun bazı hastalıklarında da salgını üretimi ve akımı etkilenebilir.

Vazomotor rinit denilen ve alerjik olmadığı halde burun etinde şişmelerle oluşan hastalıkta burun, tıkalı, şiş ve ıslak hissedilir, değişikliklere karşı aşırı hassastır.
 

Geniz Akıntısında Şikâyetler

Geniz akıntısı, çoğunlukla boğaz ağrısı ve yanmasına yol açar. Boğaz kültüründe hastalık mikrobu üremese bile bademcik ve boğazdaki diğer dokularda şişlik oluşarak, boğaz rahatsızlığı, gıcık hissi, bir şey takılmış hissi, öksürük ve balgam oluşabilir.

Geniz Akıntısında Tanı

Tedaviye başlamadan önce, tetkikler yapmak ve doğru teşhise ulaşmak gerekir. Öncelikle tam bir kulak, burun, boğaz muayenesi ile gerekli laboratuar ve röntgen tetkikleri yapılmalıdır.
 

Geniz Akıntısında Tedavi

Başarılı bir tedavi ile geniz akıntısı ve boğaz şikâyetleri çoğunlukla düzelir. Tedavide salgının daha sıvı olmasına ve böylece daha kolay akıp kaymasına çalışılır. Özellikle, çok sıvı almayan yaşlılarda akıntı koyulaşır. Bu kişiler, günde en az 8–10 bardak su içmeli, kahve ve mümkünse idrar söktürücü ilaçlardan uzak durmalıdır.

Bakteriyel enfeksiyonlar: Antibiyotikler ile tedavi edilir. Ancak ilerlemiş ve kronikleşmiş sinüzitlerde sinüslerin açılması ve akıntının sağlanması için operasyon yapılması gerekebilir.

Alerji: Mümkünse, alerji oluşturan maddeden uzak durulmalıdır. Antihistaminik, dekonjestan, kromolin sodyum, kortizon türü ilaç ve spreyler, alerji aşıları kullanılabilir. Bazı hastalarda antihistaminiklerin, akıntının koyulaşmasına ve kurumasına sebep olarak şikayetleri artırabileceği unutulmamalıdır.

Gastroözefajeal reflü: Reflüyü azaltmak için yatarken başı yüsekte olmalı, yatmadan önce en az saat yemek yememeli, kafein ve alkolden uzak durulmalıdır. Gerektiğinde mide asidini önleyici ilaçlar kullanılabilir.

Yapısal bozukluklar: Sinüslerin boşalmasını engelleyen ve kronik sinüzite yol açan burun eğriliği , burun duvarındaki keskin bir çıkıntı, salgıyı arttırabilir,koyulaştırabilir.. Burun duvarındaki bir delik, kabuklanmaya yol açabilir. Yapısı ve fonksiyonu bozulmuş burun etleri ve polipler de benzer problemlere yol açabilir.Sıklıkla tedavi cerrahidir.

Burun içinin iyice yıkanması, kalınlaşmış veya azalmış salgının uzaklaştırılmasını sağlayabilir. Bunun için özel hazırlanmış solüsyonlar kullanılmalıdır.

Burundan Su Gelmesi Normal Midir? Burundan su neden gelir? Gelen Şeffaf Sıvı Ne Anlama Gelir?

Burundan Su Gelmesi Normal Midir?

Bazı kişilerde farklı nedenlere bağlı olarak burundan su gelebilir. Berrak renkli bir sıvı olan bu akıntı burun deliklerinden dışarı çıkabildiği gibi boğazın arkasından geniz akıntısı şeklinde de gelebilir. Özellikle soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi durumlarda burundan su gelebilir. Burun akıntısı şeklinde olan bu su gelmesi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar.

Akut sinüzit ve migren burundan su gelmesinin en önemli nedenleri arasında gösterilebilir. Ayrıca burun spreylerinin aşırı kullanımı nedeni ile burundan su gelebilir. Burun akıntısı sürekli kronik bir hale geldiği zaman mutlaka uzman bir doktora danışılması gerekir. Burundan su gelmesi çeşitli nedenlere bağlı olarak oldukça normal karşılanabilir. Burundan su gelmesinin altında yatan nedenler araştırılmalıdır.

Burundan Gelen Şeffaf Sıvı Ne Anlama Gelir?

Burundan gelen şeffaf sıvı alerjik burun akıntısı olabileceği gibi bazı durumlarda daha ciddi anlamlar taşıyabilir. Burundan hafif bir şekilde akıntı gelse de burundan gelen şeffaf sıvı akıntısının ciddi sonuçları olabilir. Bu akıntı beyindeki omurilik sıvısının akıntısı olabilir. Bu durumda tedavi geciktirilir ise ciddi sorunlara da yol açabilir.

Halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunları da beraberinde getiren şeffaf sıvı mutlaka iyi incelenmelidir. Ayrıca burundan şeffaf sıvı gelmesi çoğunlukla soğuk algınlığı, nezle ve alerjilerden de kaynaklanmalıdır. Burundan gelen şeffaf sıvının en önemli nedenlerinden bazıları da polip, tümör, yabancı cisim, migren ve ya tümör de olabilir. Ayrıca akut sinüzit sonucunda da burundan şeffaf sıvı gelebilir. Bu sıvının ne olduğunun bilinmesi için mutlaka uzman hekime danışmak gerekecektir.

Burundan Şeffaf Sıvı Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?

Burundan şeffaf sıvının gelmesinin pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Akıntı şeklinde görülen bu şeffaf sıvı burun dokularının tahriş olması sonucunda ortaya çıkabilir. Aynı zamanda soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi nedenler sonucu da burundan şeffaf sıvı gelebilir. Burunda yabancı cisim olması, polip, tümör ve ya migren nedeni ile burundan şeffaf sıvı gelir.

Kuru havalarda ve hormonal değişikliklerde de burundan şeffaf sıvı gelebilir. Sigara dumanı ile mesleki astım kaynaklı burun akıntıları da yaşanır. Bunun yanı sıra beyin omurilik sıvı kaçağı da burundan şeffaf sıvı gelmesine neden olabilir. Alerjilerin yanı sıra uzun süre burun damlası kullanılması da burundan şeffaf sıvı gelmesine neden olur. Aşırı fiziksel aktivite ile cinsel ilişki de bu nedenler arasındadır.

Burun Akıntısını Ne Durdurur?

Burundan şeffaf sıvı gelmesi yani akıntıyı durdurmak için bazı metotlar uygulanır. Özellikle alerji ve ya soğuk algınlığından kaynaklanan burundan şeffaf sıvı gelmesini durdurmak için sıcak bir duş alınmalıdır. Ayrıca kuru havayı önlemek için buhar makinesi kullanılabilir. Tuzlu su çözeltisi burun deliklerine nazikçe sıkılarak burun da temizlenir.

Burun akıntısını önlemek için bol miktarda sıvı tüketilmesi önerilir. Bu dönemde kahve, siyah çay ve limon suyundan da uzak durulması çok önem taşır. Sıcak buhar teneffüs etmek de çok önemlidir. O nedenle şeffaf burun akıntısı olan kişiler buhar banyosu yapmalılar. Buhar banyosu için kaynayan su içerisine papatya ve ya mentol atılabilir. Bu hem genizleri açar hem de burundan şeffaf sıvı gelmesini de engeller.

Burundan kahverengi sümük gelmesi bazı hastalıkların nedeni ve belirtisi olabilmektedir. İnsanların hapşırmaları ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar yaşamaları halinde burunlarında akıntı olması normaldir. Tıpta burun mukusu denilen bu akıntı halk arasında sümük şeklinde adlandırılıyor. Farklı renklerde mukus burundan gelebiliyor.

Burundan gelen mukusun renginin şeffaf olması halinde bunu insanlar pek sorun etmemektedirler. Bunun yanında yeşil, sarı, kırmızı ya da kahverengi olması halinde endişe edilebilmektedir. Sümüğün rengi şeffaf olmaktan farklıysa ve kişinin başka yoğun şikayetleri de bulunuyorsa mutlaka doktora gitmesi tavsiye edilmektedir.

Burundan Kahverengi Sümük Gelmesi Neden Olur?

Burundan kahverengi sümük gelmesi neden olur denildiğinde bunun kişinin sinüs kanallarında yoğun olarak mukusun birikmesinden kaynaklandığı düşünülebilir. Ayrıca kişinin eski kanı bedenden çıkıyordur. Burun sık silinmekten dolayı tahriş olduğunda da bu renkte sümüğün olduğu görülebilmektedir. Burnundan mukusun kahverengi olarak geldiğini gören kişilerin şu şekilde sorunları olabilir.

  • Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyordur
  • Burun çok silinmekten tahriş olmuş ve kılcal damarlar kanamıştır
  • Enfiye çekenlerinde mukusları kahverengi olur
  • Sinüs kanallarında biriken mukus renk değiştirerek vücuttan atılıyordur

Sıkça Sorulan Sorular

Burundan kahverengi sümük gelmesi neden olur?

Burundan kahverengi sümük genellikle sigara içmek, hava kirliliği, toz ve diğer kirleticilerin neden olduğu burun mukozasının tahrişi sonucu oluşabilir.

Kahverengi sümük kokuya neden olur mu?

Evet, kahverengi sümük kokuya neden olabilir. Burun salgıları, bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların biriktiği bir bölgedir. Bu bakteriler zamanla koku sorunlarına neden olabilir.

Kahverengi sümük ne kadar süre devam eder?

Kahverengi sümük, genellikle tahrişin nedenine ve tedavinin etkililiğine bağlı olarak birkaç gün veya birkaç hafta boyunca devam edebilir.

Kahverengi sümük alerjik bir reaksiyonun belirtisi olabilir mi?

Evet, kahverengi sümük alerjik reaksiyonların bir belirtisi olabilir. Alerjik reaksiyonlar, burun akıntısı ve kaşıntı gibi semptomlarla birlikte kahverengi sümük üretimine neden olabilir.

Kahverengi sümük nasıl tedavi edilir?

Kahverengi sümüğün tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Burun tahrişinin nedeni sigara içmek veya hava kirliliği gibi bir faktörse, bu faktörlerden kaçınmak veya azaltmak önemlidir. Bir enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa, doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Alerjik bir reaksiyon nedeniyle oluştuysa, alerjinin nedeni ortadan kaldırılmalı veya alerji ilaçları kullanılmalıdır.

Kategoriler YaşamEtiketler Burundan jöle kıvamında sümük, Burundan siyah sümük gelmesi, Kahverengi sümük, Kahverengi sümük neden olur, Sarı burun akıntısı, Sümük renkleri ve Anlamları, Turuncu sümük nedenleri, Yetişkinlerde tek taraflı burun akıntısı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası