kalın yapraklı aloe vera / Aloe vera bitkisi bakımı ve solan aloe vera bitkisinin canlandırılması - Pratik Bilgiler

Kalın Yapraklı Aloe Vera

kalın yapraklı aloe vera

Aloe Vera Nasıl Bakılır: 10 Adımda Evde Aloe Vera Bakımı

Tropik bölgelerde yetiştirilen aloe vera, 'sarısabır' ismiyle de bilinir. Ana vatanı Afrika olan bu bitki, uygun koşullar sağlandığında evde de yetiştirilebilir. Aloe veranın içinde bulunan jel, özellikle cilt bakımı için oldukça önemlidir. Kozmetik sektöründe sık sık kullanılan aloe vera bitkisini evde yetiştirmek için bazı temel prensipleri öğrenmeniz gerekebilir. 'Evde aloe vera nasıl bakılır?' diye merak edenler için, aloe vera bitkisini yetiştirirken ihtiyaç duyacağınız püf noktalarını sizlere sunuyoruz. İşte, 10 adımda aloe vera bakımı:


  1. 1. Adım: Aloe Verayı Güneşli Bir Yere Koyun

Aloe vera güneşi seven bir bitkidir. Tamamen gölge olan yerlerde aloe vera bitkisi büyümez. Aloe vera için en uygun ortam, doğrudan güneş ışığı almayan mutfak pencereleri ve güneşli balkonlardır. Aloe vera günde saat güneş aldığında daha verimli büyür. Donma ihtimali yoksa yaz aylarında bitkinizi dışarıya koyabilirsiniz. Ancak soğuk havalarda bitkiyi korunaklı bir yere almak gerekir. Azcık soğuk havalar bile aloe vera jelinin donmasına ve pelte pelte olmasına yol açabilir.

  1. 2. Adım: Tedbirli Sulama

Aloe vera fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu yüzden sulama işlemi oldukça önemlidir. Yüzeyin 5 cm altındaki toprak kuruyana kadar sulama işlemi yapılmamalıdır. Bitkiyi fazla sulamak köklerin çürümesine ve mantara yol açabilir. Bu da bitkinin kısa sürede ölmesine yol açar. Sulama zamanının gelip gelmediğinden şüphelenirseniz, birkaç gün daha bekleyebilirsiniz. Aloe vera bitkisini yazın haftada bir kez, kışın ise ayda 2 kez sulayabilirsiniz. Bitkiyi yavaş yavaş ve derinden sulamaya özen gösterin.

  1. 3. Adım: Gübreleme

Nisan'dan Eylül ayına kadar olan sürede aloe vera bitkisi kuvvetle büyür. Büyümesini hızlandırmak ve güçlendirmek için ayda iki kez gübre verebilirsiniz. Gübreyi suyla seyreltip, sulama yapacağınız günler ekleyebilirsiniz. Kış aylarında gübreleme yapmamaya dikkat edin.

  1. 4. Adım: Böceklere Dikkat Edin

Aloe vera bitkisini çok seven unlu bitler ve bazı haşereler, bitkinin özünü emebilirler. Bitkinin böceklenmesini büyümesini olumsuz etkiler. Bu durumdan korunmak için zehirsiz ve doğal haşere ilacı kullanabilirsiniz.

Aloe vera bakımı nasıl yapılır, nasıl çoğaltılır, neden sararır?

Aloe vera bitkisi, uzun ve içi jel ile dolu yapraklara sahiptir. Baz&#; hastal&#;klar&#;n tedavisinde kullan&#;lan bu jel ayn&#; zamanda pek çok ki&#;isel bak&#;m malzemesinin içeri&#;inde bulunur. Özellikle cilt problemlerine kar&#;&#; h&#;zl&#; bir çözüm üretmek için aloe veran&#;n etkilerinden faydalan&#;l&#;r. 'den fazla türü bulunan aloe vera bitkisinin do&#;ru bir &#;ekilde yeti&#;tirilmesi ve buna ba&#;l&#; olarak sa&#;l&#;kl&#; bir &#;ekilde büyümesi için dikkat edilmesi gereken birtak&#;m detaylar mevcuttur. Kullan&#;lan toprak ve saks&#;n&#;n yan&#; s&#;ra sulama miktar&#;, toprak ve saks&#; de&#;i&#;imi, bitkinin ihtiyac&#; olan güne&#; &#;&#;&#;&#;&#; seviyesi gibi bak&#;m a&#;amalar&#; bitkinin sa&#;l&#;kl&#; bir &#;ekilde ya&#;am&#;n&#; sürdürebilmesi için önemli faktörlerdir.

ALOE VERA NEREDE YET&#;&#;&#;R?

Aloe vera bitkisi genel olarak çöl iklimine sahip olan s&#;cak bölgelerde, özellikle bat&#; Hint Adalar&#;nda ve Amerika k&#;tas&#;n&#;n güneybat&#;s&#;nda yeti&#;ir.

Aloe veran&#;n yeti&#;ti&#;i yerler genel anlamda rüzgar ak&#;mlar&#;n&#;n etkisi alt&#;nda de&#;ildir.

Genel olarak 60 ile cm aras&#;ndaki yükseklikte yeti&#;ir. Kimi bölgelerde aloe vera bitkisinin boyu çok k&#;sa olabilir. Bu durum bitkinin hasta oldu&#;una anlam&#;na gelmez, bölgedeki ko&#;ullar&#;na ba&#;l&#; normal bir durumdur.

Aloe veran&#;n yeti&#;ti&#;i yerler s&#;cak oldu&#;undan dolay&#; yapraklar&#; da kaktüs bitkisini and&#;ran bir yap&#;ya sahiptir. Dikenli ve testere di&#;li yapraklar&#; olan aloe vera bitkisinin yeti&#;ti&#;i yer elveri&#;li iklim ko&#;ullar&#;na sahip ise, yaz aylar&#; boyunca çiçek açabilir.

ALOE VERANIN SAKSISI NASIL OLMALI?

Aloe vera için kullan&#;lacak saks&#;n&#;n delikli saks&#; olmas&#; gerekir. Ayn&#; zamanda fazla suyun akaca&#;&#; bir tabla, fazla verilen suyun akmas&#;na olanak sa&#;lar ve bitkinin zarar görmesini engeller.

Tabladaki suyun s&#;k s&#;k bo&#;alt&#;lmas&#; bitkinin daha iyi yeti&#;ebilmesi aç&#;s&#;ndan önem ta&#;&#;r.

Aloe vera, düzgün bak&#;ld&#;&#;&#;nda h&#;zl&#;ca büyüyen bir bitkidir. Dolay&#;s&#;yla saks&#;n&#;n büyük olmas&#; bu aç&#;dan avantaj sa&#;lar. Bu tercih, bitki büyüyüp geli&#;ti&#;inde saks&#; ve toprak de&#;i&#;imi için yeterli vakit yoksa yakla&#;&#;k on gün kadar zaman kazand&#;r&#;r.

ALOE VERANIN TOPRA&#;I NASIL OLMALI?

Aloe veran&#;n toprak seçimi bitkinin yeti&#;ebilmesi ad&#;na önem ta&#;&#;r. Aloe veran&#;n topra&#;&#; organik madde aç&#;s&#;ndan zengin olmal&#;d&#;r. Humuslu ve geçirgen yap&#;daki bir toprakta daha iyi yeti&#;me imkan&#; bulan aloe veran&#;n sa&#;l&#;kl&#; bir &#;ekilde yeti&#;ebilmesi için mutlaka topra&#;&#;n&#;n çe&#;itli vitaminler bar&#;nd&#;rmas&#; gerekir. Geçirgen yap&#;daki toprak kullan&#;m&#;, bitkinin besinleri ve suyu almas&#;na imkan sa&#;lar. Zaten bu aç&#;dan zengin olan toprak bitkinin ihtiyac&#;n&#; kar&#;&#;layacakt&#;r. Fakat ayn&#; zamanda topra&#;&#;n&#;n çok uzun süre vitaminsiz kalmamas&#; önemlidir. Vitaminsiz kalan toprakta aloe vera bitkisi geli&#;mez ve o bitkiden verim al&#;nmaz.

Aloe veran&#;n yapraklar&#; ve açt&#;&#;&#; çiçekler e&#;er sa&#;l&#;kl&#; ise vitamin kullan&#;lmas&#;na gerek yoktur. Fakat e&#;er bitkinin çiçekleri solmu&#; ve sararm&#;&#; ise bitkinin yeniden çiçek açmas&#; ve iyi yeti&#;ebilmesi için seralarda sat&#;lan çiçek vitaminlerinin kullan&#;lmas&#; gerekir. Bu sayede bitki gereken besin deste&#;ini alm&#;&#; olur. Bitkiye vitamin deste&#;i yap&#;l&#;rken genel olarak bir litre su içerisine bir kapak vitamin dökülür ve iyice kar&#;&#;t&#;r&#;l&#;r. Daha sonra sulama yaparken bu vitaminli su kullan&#;l&#;r. Bu i&#;lem aloe veran&#;n durumuna göre on be&#; günde bir ya da ayda bir kere olmak üzere uygulanabilir. Aloe vera bak&#;m&#; nas&#;l yap&#;lmal&#;d&#;r sorusuna bu &#;ekilde cevap verirken tüm bu detaylar&#;n haricinde aloe veran&#;n fazla bak&#;ma ihtiyaç duymad&#;&#;&#; ve buna ba&#;l&#; olarak birçok bitkiye nazaran daha kolay yeti&#;tirilmeye uygun oldu&#;undan söz edilebilir.

ALOE VERA NASIL SULANMALI?

Aloe vera bitkisi fazla suland&#;&#;&#;nda köklerinde çürüme meydana gelir. Bu nedenle toprak tamamen kurumadan sulama i&#;lemi yap&#;lmamal&#;d&#;r. Toprak tamamen kuru kalmad&#;&#;&#;nda sulama yap&#;lmas&#; bitkinin sararmas&#;na neden olabilir. A&#;&#;r&#; kahverengi ve yumu&#;ak toprak, aloe vera bitkisinin çok fazla suland&#;&#;&#;n&#; gösterir.

Sulama i&#;lemi mümkünse düzenli &#;ekilde ayn&#; gün aral&#;klar&#;yla ve ayn&#; saatlerde yap&#;lmal&#;d&#;r.

Bir di&#;er önemi nokta ise, kullan&#;lan su kab&#;n&#;n hep ayn&#; miktarda doldurulmas&#;d&#;r.

Sulama yaparken mevsim dolay&#;s&#;yla olu&#;an farkl&#;l&#;klar&#;n&#;n da gözetilmesi gerekir. Bitkinin so&#;uk k&#;&#; aylar&#;nda haftada bir ya da iki kere sulanmas&#; yeterlidir. Yaz aylar&#;nda ise haftada üç ya da dört kere sulama yap&#;labilir.

Sulama s&#;ras&#;nda yapraklara su temas etmemelidir. Yapraklar&#; &#;slanan aloe vera, h&#;zla çürüyebilir ya da yapraklar bu sudan zarar görebilir.

"Aloe vera hastaland&#;" &#;ikayeti genellikle sulama i&#;leminde yap&#;lan hatalardan dolay&#; ortaya ç&#;kar. Bilinçli bir &#;ekilde sulama yap&#;lmad&#;&#;&#; takdirde bitki hastalan&#;r. Aloe veran&#;n yapraklar&#; ince bir hal al&#;r ya da k&#;vr&#;l&#;r ise; bu durum bitkinin susuz kalmas&#;yla aç&#;klanabilir. Düzenli olarak suland&#;&#;&#;nda ise bir ay gibi k&#;sa bir süre içerisinde kendini toparlar.

ALOE VERANIN GÜNE&#; I&#;I&#;I SEV&#;YES&#; NASIL OLMALI?

Aloe veran&#;n iyi yeti&#;mesi için her zaman güne&#; &#;&#;&#;&#;&#; alan ve ayd&#;nl&#;k olan yerlere ihtiyac&#; vard&#;r. Bu alanlarda çok daha kolay büyüyüp geli&#;me f&#;rsat&#; bulur. Ayn&#; zamanda yapraklar&#; da gün &#;&#;&#;&#;&#;na ihtiyaç duyar. Bu nedenle aloe vera yapraklar&#;n&#; da gün &#;&#;&#;&#;&#;n&#;n oldu&#;u tarafa yöneltmek gerekir. Aloe vera yapraklar&#; güne&#; &#;&#;&#;nlar&#;n&#;n geldikleri tarafa do&#;ru yönelebilir. Bu nedenle saks&#;y&#; birkaç günde bir kendi çevresinde döndürmek gerekir. Bu durum yapraklar&#;n e&#;it &#;ekilde uzamas&#;na olanak sa&#;lar. Bitkinin yeteri kadar güne&#; görmemesi yapraklar&#;n a&#;a&#;&#;ya do&#;ru çekilmesine neden olmaktad&#;r. Fakat aloe vera kendisini kolay bir &#;ekilde iyile&#;tirebilen bir bitki oldu&#;undan dolay&#; yakla&#;&#;k bir hafta güne&#; görmesi yapraklar&#;n&#;n eskisi gibi olmas&#;n&#; sa&#;lamaktad&#;r.

Aloe vera bitkisi so&#;uk iklim ko&#;ullar&#;na uyum sa&#;lamakta zorlan&#;r. -7 derece s&#;cakl&#;&#;a kadar ya&#;ayabilen aloe veran&#;n iyi yeti&#;mesi için yine de ortam s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n derecelerde olmas&#; gerekir.

Bitkiyi rüzgar ak&#;mlar&#;ndan korumak gerekmektedir. Hafif esintili ortamlar sorun olmaz ancak çok ciddi rüzgarl&#; ortamda büyümekte ve yeti&#;mekte zorlan&#;r. E&#;er aloe vera bitkinizi ev içerisinde yeti&#;tiriyorsan&#;z, hava ak&#;mlar&#;ndan koruman&#;z önemlidir. Bunun için bitkiyi iki cam&#;n ya da iki kap&#;n&#;n aç&#;k oldu&#;u taraflara koymaman&#;z gerekir.

ALOE VERA NASIL BUDANIR?

Aloe vera bitkisinin dallar&#;n&#;n üzerindeki çiçekler soldu&#;u zaman budama i&#;lemi yap&#;lmas&#; gerekir. Budama i&#;lemi, bitkinin bir kez daha çiçek açmas&#;n&#; sa&#;lar.

Aloe vera bitkisinin üzerindeki solan yapraklar kesilmelidir. Kesilen bölgede hava ak&#;m&#; olmamal&#;d&#;r. **Bunun için so&#;uk silikon ya da mum ile budama yap&#;lan bölgenin üzeri kapat&#;lmal&#;d&#;r

**. E&#;er kesilen bölge kapat&#;lmazsa, bitki hastalanabilir. Daha sonras&#;nda ise kök çürümesi, yapraklar&#;n üzerinde olu&#;an lekelenmeler, sararmalar ve mantarlar gibi sorunlar ortaya ç&#;kar.

ALOE VERANIN TOPRAK DE&#;&#;&#;&#;M&#; NASIL YAPILMALIDIR?

Aloe veran&#;n toprak de&#;i&#;imi i&#;leminin y&#;lda bir kez yap&#;lmas&#; yeterlidir. Bitki çok fazla sulanmad&#;&#;&#;ndan toprakta vitamin azalmas&#; ve çürüme meydana gelmez.

Toprak de&#;i&#;iminin ilkbahar aylar&#;nda yap&#;lmas&#; bitkinin beslenmesi ve geli&#;imi aç&#;s&#;ndan önemlidir. Aloe vera, zor köklenen bitkiler aras&#;ndad&#;r. Dolay&#;s&#;yla toprak de&#;i&#;iminin s&#;k yap&#;lmas&#; do&#;ru olmaz.

&#;ste&#;e ba&#;l&#; olarak iki ya da üç y&#;lda bir saks&#; de&#;i&#;imi yap&#;labilir. Saks&#; ve toprak de&#;i&#;imi s&#;ras&#;nda eskiden kullan&#;lan saks&#;n&#;n boyutundan biraz daha büyük bir saks&#; seçilmesi köklerin s&#;k&#;&#;mas&#;n&#; engeller.

ALOE VERA NASIL ÇOA&#;LTILIR?

Aloe vera bitkisi, genellikle kendisiyle ayn&#; özellikteki saks&#; bitkileriyle ayn&#; &#;ekilde, kökten ay&#;rma yöntemiyle ço&#;alt&#;l&#;r. Saks&#;da olu&#;an yeni bitki toprak de&#;i&#;imi esnas&#;nda kök k&#;sm&#;ndan ayr&#;larak küçük bir saks&#;ya dikilir. Böylelikle bitki ço&#;alt&#;lm&#;&#; olur. Ço&#;alt&#;lan ve yeni dikilen bitkinin saks&#;s&#;n&#;n küçük olmas&#; gerekir. Bunun nedeni bitkinin de henüz olgunla&#;mam&#;&#; olmas&#;d&#;r.

Ço&#;altma i&#;lemi büyük saks&#;larda yap&#;ld&#;&#;&#; takrdirde bitki topraktaki vitaminlere kolayca ula&#;amaz ve sa&#;l&#;kl&#; bir biçimde büyüyemez. Yeni bitkinin de di&#;eriyle ayn&#; durumda ve iyi bir biçimde yeti&#;ebilmesi için ayn&#; bak&#;m sürecine ihtiyac&#; vard&#;r.

ALOE VERA SUDA KÖKLEND&#;RME NASIL YAPILMALI?

Aloe vera bitkisinin suda köklendirme yöntemiyle ço&#;alt&#;lmas&#; da mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken husus aloe veran&#;n ya&#;&#;d&#;r. Suda köklendirme i&#;lemi yap&#;lacak bitkinin en az iki ya&#;&#;nda olmas&#; gerekir. &#;ki ya&#;&#;ndan küçük bitkiler suda düzgün biçimde kök tutmazlar.

Suda köklendirme i&#;lemi için; bitkinin ana gövdesinden ayr&#;lan yaprak suya koyulur. Suya koyulan yaprak kök yapana kadar beklenir. Yakla&#;&#;k on gün içerisinde köklenen bitkinin ayr&#; bir saks&#;ya al&#;narak dikilmesi yeni bitki olu&#;umunu sa&#;lar.

ALOE VERA YAPRAKTAN ÜRET&#;M NASIL OLUR?

"Aloe vera, yapra&#;&#;ndan dikilir mi?" ya da **"Aloe vera yapra&#;&#; nas&#;l dikilir?"

**diye merak edenlere bunun mümkün olmad&#;&#;&#;n&#; söyleyebiliriz. Aloe vera bitkisi ancak kökünden ço&#;alt&#;labilen bir bitkidir.

ALOE VERAYA ZARAR VEREN &#;EYLER NELERD&#;R?

Aloe vera bitkisine zarar veren &#;eylerin ba&#;&#;nda bitkinin çok fazla sulanmas&#; gerekir. Gere&#;inden fazla sulanan aloe vera bitkisinin kökünde çürüme meydana gelir. Ayr&#;ca aloe veran&#;n bulundu&#;u saks&#;n&#;n deliklerinin kapat&#;lmas&#; ve dolay&#;s&#;yla fazla suyun deliklerden tablaya akmamas&#; da aloe veraya zarar verir.

Aloe vera topra&#;&#;n&#;n vitaminsiz kalmas&#; da yine bitkinin yeti&#;mesi aç&#;s&#;ndan olumsuz bir durumdur. Ayr&#;ca toprak seçiminin organik madde içeren topraktan yana yap&#;lmamas&#; da aloe vera bitkisini olumsuz yönde etkiler. Bu tip topraklarda bitki büyüyüp geli&#;emez.

Özellikle k&#;&#; aylar&#;nda yeti&#;tirilen aloe vera bitkisinin d&#;&#;ar&#;da b&#;rak&#;lmamas&#; gerekir. Geceleri meydana gelecebilecek çi&#;, k&#;ra&#;&#; gibi hava olaylar&#; aloe vera bitkisine zarar veren unsurlardand&#;r.

Aloe vera bitkisinin zarar görmemesi için sert rüzgar ak&#;mlar&#;ndan uzak tutulmas&#; gerekir.

ALOE VERA KÖK ÇÜRÜMES&#; NEDEN OLUR?

Aloe vera bitkisinde meydana gelen kök çürümesinin pek çok nedeni olabilir. Bu nedenlerin ba&#;&#;nda, kötü mantarlar&#;n bitkiyi hasta etmesi gelir.

Bir di&#;er neden ise aloe vera bitkisinin gere&#;inden çok sulanmas&#;d&#;r.

Kökte meydana gelen çürümenin belirtisi ise koyu kahverengi yapraklard&#;r. Ayr&#;ca aloe vera bitkisinin yapraklar&#;nda görülen lekelenmeler de kök çürüklü&#;ünü i&#;aret eder. "**Aloe vera yapraklar&#; sarard&#;"

ya da "aloe vera yapraklar&#; çürümesi"** gibi sorunlar da yine köklerin çürümesinden dolay&#; ortaya ç&#;kar.

Kök çürümesi büyümeyi yava&#;latt&#;&#;&#; gibi yapraklar&#;n sararmas&#;na da neden olur. Çürüyen kök aloe veran&#;n iç k&#;s&#;mlar&#;na yay&#;l&#;r ve hem yapraklar&#; sertle&#;tirir hem de lekelenmeye neden olur.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

kaynağı değiştir]

"Aloe vera" dan alınan şeffaf jel ve sarı lateks ticari ürünler üretmek için kullanılır.[16][17] Aloe jeli genellikle yanıklar, yaralar, donma, cilt döküntüleri, sedef hastalığı, Herpes labialis veya kuru cilt gibi cilt rahatsızlıkları için topikal ilaçların yapımında kullanılır.[16][17] Aloe lateksi bireysel olarak kullanılır veya kabızlık tedavisi için yutulması gereken diğer bileşenlerle birlikte bir ürün olarak üretilir.[16][17] Aloe lateksi, "reçine" adı verilen kurutulmuş bir formda veya "aloe’nin kurutulmuş sıvısı" olarak elde edilebilir.[18]

Zehirlilik[değiştir

Aloe vera bitkisi bakımı ve solan aloe vera bitkisinin canlandırılması

Aloe vera bitkisi sağlığımıza fayda sağlamanın yanında güneşten yanmış cildimizi yatıştırır, aynı zamanda da vücudumuzun detoksuna yardımcı olur. Aloe vera bitkisini evde yetiştirmek de çok kolay. Dünya çapında tıbbi olarak kullanılan en önemli bitkiler arasında yer alan aloe vera, anti-enflamatuar, antibakteriyel özellikleri ve yara iyileştirici özelliklere sahip. Ayrıca, aloe vera bitkisinin suyu iştahı artıyor, sindirimi hızlandırıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Hal böyle olunca herkes evinde aloe vera yetiştirmek istiyor. Bu durumda aloe vera bakımı, solan aloe vera çiçeğinin canlandırılması konusu öne çıkıyor. Size vereceğimiz ipuçlarına uyarak aloe vera bakımını ve solan aloe vera bitkisinin nasıl canlandırılacağını öğrenebilirsiniz.

ALOE VERA ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Aloe vera bitkisi bakımı ve solan aloe vera bitkisinin canlandırılması

Eğer tropik bölgelerde yaşamıyorsanız, bir ev bitkisi olarak iç mekanlarda aloe vera yetiştirmek kolay. Aloe vera güçlü güneş ışığını tercih eder. Aşırı sulamanın onu öldürmesi çok olası.

Aloe vera düşük ışıkta yetişir ve ara sıra sulandığı halde hayatına devam edebilir. Ancak aloe vera bitkisinin son nefesini ne zaman alacağını tahmin etmek zor.

SOLMUŞ BİR ALOE VERA BİTKİSİ BELİRTİLERİ

Aloe vera bitkisi bakımı ve solan aloe vera bitkisinin canlandırılması

Aşağıdaki işaretler aloe vera çiçeğinizi sağlıklı olmadığını gösterir.

  • Yaprakları düz yatıyorsa,
  • Yapraklar ince, kıvrılmış ve sarı veya kahverengiyse,
  • Bitki çok yavaş büyüyorsa,
  • Kökler siyah ve pusluysa,

Eğer bitkiniz bu belirtilerin biraz altında görünüyorsa endişelenmeyin. Canlandırmak için gerekli önlemleri alırsanız hayatta kalma şansı artar.

ALOE VERA ÇİÇEĞİNİZİ CANLANDIRMAK İÇİN ÖNERİLER

Aloe vera bitkisi ölümünün en yaygın nedeni, kök çürüklüğü. Durumun bu olup olmadığını belirlemek için, bitkiyi saksınızdan çıkarmanız gerek.

Malzemeler

  • Mala
  • Lastik el eldiven
  • Pot - Kök sistemden 1/3 daha büyük
  • Sprey şişesinde su
  • Etli bitkiler için kullanılan saksı toprağı

1. Adım: Aloe vera bitkisini kabından çıkarın ve köklerini inceleyin

Aloe vera bitkisi bakımı ve solan aloe vera bitkisinin canlandırılması
  • Toprağı gevşetmek için saksının içine bir mala sürün. Bitki bu şekilde çıkacak.
  • Bitkiyi mümkün olduğu kadar sabit tuttuğunuzdan emin olun, çiçeği çekmeyin.
  • Üzerlerine su püskürterek kökleri temizleyin.

2. Adım: Sağlıksız kökleri inceleyin

Aloe vera bitkisi bakımı ve solan aloe vera bitkisinin canlandırılması
  • Kökleri, siyah veya puslu kökler açısından inceleyin.
  • Varsa, dikkatlice kesmek için sterilize bir bıçak veya makas kullanın.

seafoodplus.infoım: Aloe vera çiçeğinizi uygun saksı ve toprağa ekin

  • Sağlığa zararlı köklerin kesilmesi ve solmuş yaprakların çıkarılmasından sonra aloe verayı yeni bir toprağa ve saksıya gömün.
  • Bitkinin kök sisteminden 1/3 daha büyük bir saksıya alın. saksının dibini bir kahve filtresiyle hizalayın ve etli bitkiler için saksı toprağı ile yarıya kadar doldurun.
  • Eğilmiş bitkinin kökünü tencereye yerleştirin ve toprakla örtün. Kök topunun tümünün toprakla kaplı olduğundan emin olun.
  • Bitkinin tabanına birkaç tutam su püskürtün. Yeni saksıya yeniden ayarlamak ve kırılan kökleri onarmak için bitkinin birkaç güne ihtiyacı olduğu için fazla su dökmeyin.

Aloe vera çiçeği bakımı

  • Taze aloe vera jeli kullanmak istediğinizde yaprakları kesmeyin.
  • Yaprak tabanını, yaprağın toprağa temas ettiği keskin bir bıçakla kesin. Benzer şekilde ölü yaprakları keserek sağlıklı bir büyümeyi sağlayın.
  • Ayrıca jeli ayıklayabilir ve daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz .
  • Suyun buharlaşmasını azaltmak için toprağın üstüne çakıl yerleştirin.
  • Sadece toprak kuruduğunda su verin. Toprağın kuru olup olmadığını, parmağınızı toprağa bastırarak anlayabilirsiniz.
  • Bitkileri soğuk aylarda daha az, sıcak aylarda daha fazla sulayın.
  • Çiçeğiniz dışarıda ise, her 2 haftada bir sulanması yeterli olmalıdır.
  • Bitkiyi içeride tutarsanız 3 veya 4 haftada bir sulayın.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir