kalorifer kömürü sobada yanar mı / Kömür sobasını kalorifer sistemine çevirdi, tüm odaları aynı anda ısıttı - Yaşam Haberleri

Kalorifer Kömürü Sobada Yanar Mı

kalorifer kömürü sobada yanar mı

Kömür sobasını kalorifer sistemine çevirdi, tüm odaları aynı anda ısıttı

Giresun'da yaşayan Mücahit Yüksel, gazetecilere yaptığı açıklamada, sobalı olan evine kat kaloriferi sistemi kurmak için bir süredir araştırma yaptığını söyledi.

"2 HAFTADIR EVİMİ, GELİŞTİRDİĞİM SİSTEMLE ISITIYORUM"

Katı yakıtlı kazanların fiyatlarının yüksek olması nedeniyle evindeki sobayı değerlendirmeye karar verdiğini dile getiren Yüksel, "Bir ay önce sobamı kat kaloriferi kazanına dönüştürmeye karar verdim. Bir hafta içerisinde de tüm çalışmaları tamamladım. İki haftadır da evimi geliştirdiğim sistemle ısıtıyorum." dedi.

"SICAK SU ELDE ETMEK İÇİN BİR SİSTEM KURDUM"

Yüksel, sobanın içerisindeki tuğlalı kısmı çıkarttığını ifade ederek, "Buraya sıcak su elde etmek için bir sistem kurdum. Yine borular da bu sistemde bulunuyor. Sobadan elde edilen sıcak su borulardan geçerek evimdeki peteklere ulaşıyor. Soba ile sadece bir odayı ısıtırken, geliştirdiğim sistemle evimdeki tüm odalarını ısıtmam mümkün oldu." diye konuştu.

Kömür sobasını kalorifer sistemine çevirdi, tüm odaları aynı anda ısıttı


GELİŞTİRDİĞİ SİSTEM 300 LİRAYA MAL OLDU

Geliştirdiği sistemin 300 liraya mal olduğunu ve hem soba keyfi hem de kalorifer konforunu bir arada yaşadıklarını belirten Yüksel, şunları söyledi:

"Tüm malzemeleri de hurdacılardan aldım. Bana 300 liraya mal oldu. Sobada yemek bile pişiriyoruz. Geliştirdiğim sobada tüm katı yakıtları kullanmam söz konusu. Yani bir sobada yanabilecek tüm yakıtları kullanabiliyorum. Şu anda evimin her yerinde istediğim düzeyde sıcaklık verme imkanım söz konusu. Sistemle yakıt giderimde de ciddi oranda tasarruf sağladım."

Mücahid Yüksel, kalorifer sistemini geliştirmek için deneme çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Bireysel Konutlarda Isınma

BİREYSEL KONUTLARDA ISINMA

1- KAT KALORİFERİ SİSTEMLERİ

Bireysel konutlarda ısınmada fındık, erik, ceviz, limon, portakal, ayva ve karpuz kömürleri kullanılmaktadır. Burada en önemli konu kazan sisteminiz için en uygun ebatta ve kalitede olan kömürü kullanmaktır. Halkça bilinen iri kömür uzun dayanır tabiri kesinlikle yanlıştır. Burada önemli olan kazan büyüklüğüne ve kapasitesine göre ideal büyüklükteki kömürü seçmek  önemlidir. Küçük kapasiteli bir kazana ithal sibirya ayva kömürünü attığınız zaman kömür yeterince temiz hava alamadığı için verimli olarak yanmaz, hem ısınmada sıkıntı yaşanır hem de daha fazla kömür tüketirsiniz.

KAZANLAR İÇİN İDEAL BOYUTLU KÖMÜRÜ İNCİ ENERJİ TAVSİYE EDİYOR

FINDIK15.000-250.000kkal/kg kapasiteli otomatik yüklemeli kazanlar
ERİK250.000kkal/kg kapasiteli ve üzeri otomatik yüklemeli kazanlar
CEVİZ15.000-100.000kkal/kg kapasiteli elle yüklemeli kazanlar
LİMON100.000-200.000kkal/kg kapasiteli elle yüklemeli kazanlar
AYVA200.000-500.000kkal/kg kapasiteli elle yüklemeli kazanlar
KELLE500.000kkal/kg kapasitelive üzeri elle yüklemeli kazanlar

2- SOBA SİSTEMLERİ

Sobayla ısınma, çok uzun yıllardır  insanların tercih ettiği bir ısınma yöntemidir. Sobayla ısınma hem ekonomik hem de her yerde uygulanabilen bir sistem olduğu için uygulanması çok kolaydır. Ama soba sisteminiz, bacanız ve kömürünüz iyi değilse de en kötü ısınma sistemidir. Bu yüzden sobanızı ve kömürünüzü alırken çok dikkat etmeniz gerekiyor. Biz de İNCİ KÖMÜR olarak sobalar için en kaliteli kömürleri müşterilerimize sunmaktayız.

Kaliteli kömür denildiği zaman vatandaşımız en çok kömürün iriliğine ve parlak görünmesine bakmaktadır. Ama bu tamamen hatalı bir yaklaşımdır. Kömür kesinlikle bakılarak anlaşılan bir enerji kaynağı değildir. Kömürün kalitesi ilgili kurumlarda yapılan analizler sonucunda belli olmaktadır. Kömürün kalorisi, külü ve  kükürt oranı kalitesini etkileyen başlıca faktörlerdir. Sobalar için de en uygun kömürün kalorisi aşağıdaki oranlarda olmalıdır.

Soba için İdeal Kalitedeki Yerli Kömürün ÖzellikleriANALİZ DEĞERLERİ
Kalorisi4.500kkal/kg-5.000kkal/kg
Kül oranı%10-18
Kükürt oranı%1 maksimum
Uçucu Nem oranı%25-35
Soba için İdeal Kalitedeki İthal Kömürün ÖzellikleriANALİZ DEĞERLERİ
Kalorisi6.500kkal/kg-7.000kkal/kg
Kül oranı%10-15
Kükürt oranı%1 maksimum
Uçucu Nem oranı%20-25

Kömür nasıl yakılır

Admin

Kömür nasıl yakılır

 

SOBALARDA YAKMA TALİMATI

 

Kömürün verimle yanması için üstten tutuşturunuz. Sobanın duman sızdırmasına karşın soba borularının dirsek ve uzatmalarına dikkat ediniz. Sobayı 3/2 oranında doldurunuz. Soba borularını çekişi engellemeyecek şekilde uzun tutunuz.ve az sayıda dirsek kullanınız. Bacanızı en az yılda 1-2 defa temizleyiniz. Sobada yanan kömürün üstüne kömür atmayınız, yanan kömür kül haline dönüştükten sonra külün üstüne kömür ilave ediniz. Yanan sobanın içine herhangi aliminyum, gazete parçası, poşet v.s gibi atık maddeler atmayınız. Bu gibi durumlarda bacanızın çabuk kurum yapmasına ve bacaların tıkanmasına sebep verebilir.


Kömürün daha dayanıklı olması için hava şartlarına uygun olarak, sobanın hava kapağını uygun şekilde açık/kapalı tutunuz. Kömürün kısmen yanmayıp kor haline gelmeden, alt ve üst hava alma kapaklarını kapatmayınız. Isıdan daha iyi verim almak için sobayı duvar mesafesinden en az 50-60 cm uzak tutunuz. Sobayı tutuşturmak için tahta parçası, çıra tavsiye ediyoruz. Başka atık maddelerle tutuşturulduğu takdirde, hem bacanıza hemde sağlığınıza zararı olabilir. NOT: Lodoslu ve rüzgarlı havalarda soba yakmamaya özen gösteriniz. Ciddi ölümlere, zehirlenmelere sebebiyet verebilir. Ülkemizde 1 yılda yüzlerce insan bu sebepten dolayı ölmektedir.

 

KALORİFERLERDE YAKMA TALİMATI

 

Kalorifer Kazanına kömür ilave etmek gerektiğinde yeni kömürü yanmakta olan korun üzerine değil yanlarına yerleştirin. Ateş ve küllük kapağını açmayınız, kapaklar üzerindeki klapeler vasıtasıyla hava girişini ayarlayınız ve istenilen yanmayı sağlayınız. Kazan su sıcaklığını dış ortam sıcaklığına göre ayarlayıp yakışı sağlayınız. Baca damperini yakışa göre ayarlayınız. Geceleri kazan uyutma yöntemini uygulayınız ki ilk tutuşturma masrafınız olmasın.

Enerji tasarrufu sağlamak ve çevreyi kirletmemek için kömürü doğru yakmamız gerekir

Soba yakarken;

İthal kömür; yerli kömüre göre daha uzun süre yanarken, daha fazla ısı vermektedir. İthal kömür üsten yakılmaya uygundur. Sobayı alttan yakmak, kömür bitimine doğru üsten kürek kürek kömür ilavesiyle sürekli yanmayı sağlasa da doğru bir yakma tekniği değildir. Alttan yanan sobalarda yanıcı gazlar tamamen yakılmadan/eksik yanma çıkarlar, enerji kaybı fazla olur ve fazla duman çıkar. Alttan yakılan sobaların geceleri hava klapeleri/kapakları kapatılarak/kısılarak sobanın uzun süre yanmasının beklenmesi zehirlenmelere davetiye çıkarmaktır.

Sobanızı üsten yakarak bacadan daha az duman çıkışını sağlayarak çevreyi daha az kirletir ve en önemlisi zehirlenme riskini en aza indirir. Üsten yakılan sobalar da yanmanın kesintili olması ve üsten kömür ilavesinin kesinlikle yapılmaması kullanımı biraz zahmetli yapsa da uçucu gazların ısıtılması ve daha fazla yakılması, az duman çıkması ve yanma veriminin yüksek olması gibi avantajlara sahiptir.

 

Kalorifer kazanlarını yakarken;

Kömür kalorifer kazanlarında yakılırken de yana (sağa/sola) yastıklama yöntemi ile yakılmalıdır. Yeni kömür, gaz çıkış tarafına (arka) atılmamalıdır. Yeni kömür hem rasgele hem de kor halinde yanan kömürün hava almasını engelleyecek şekilde atılmamalıdır. Kömür kalorifer ızgarası üzerine düzgün durmalıdır. Kalorifer kazan boruları ve bacası her yıl temizlenmelidir.

Kömür depolamadaki önlemler:

  • Depoda havalandırma penceresi olmalı ve devamlı açık tutulmalıdır,
  • Kömür kuru olmalı ve üzerine su dökülmesi önlenmelidir.
  • Eski kömür yeni kömürle karıştırılmamalıdır,
  • Yığın yüksekliği 1metre ve eni 5 metreyi geçmemelidir; aksi taktirde kömür kendiliğinden kızışarak için için yanabilir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir