diş çıkarma belirtileri nelerdir / Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir? | Prima

Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir

diş çıkarma belirtileri nelerdir

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ne zaman başlar

Bebeklerin 20 süt dişinin genellikle aylarda başlayıp aylarda biten bir süreç olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Ancak ilk diş yaşı ay kadar erken olabildiği gibi 15 aylıkken ilk dişini çıkaran bebekler de vardır. Diş çıkarma belirtileri de bebekler arasında değişkendir. Anne babanın diş çıkarma yaşları, genetik ve hormonal yapı kadar beslenme durumu da bu konuda etkilidir” dedi.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde genellikle ilk çıkan dişin alt ön kesici dişler olduğunu dile getiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “İlk diş sonrası 6 ayda sırasıyla alt ve üstte 4’er kesici diş çıkar. Genelde kesici dişler simetrik çiftler olarak çıkarlar. Daha sonraki aylık dönemde 4 adet birinci süt azı dişleri çıkmaya başlar. Bir sonraki 6 aylık dönemde yani 18 ile 24 arasında 4 adet köpek dişleri çıkar. Son 6 aylık dönem yani aylar arasında ise 4 adet ikinci süt azı dişleri çıkarak tamamlanır.

Böylece bebeklerin süt dişlerinin tamamlanması 2, yaşını bulabilmektedir. Ayrıca 6 aylık sapmalar normal kabul edilebilir” şeklinde konuştu. Dişlerin bahsedilen çıkış sırasının bozulduğu durumların da görüldüğünü söyleyen Dr. Sokullu, “Üst dişlerin önce çıktığı, köpek ve azı dişlerinin eşzamanlı çıktığı çocuklar da görülebilir. İlk ayda hiç diş çıkarmamış olan bebeklerin sistemik bir sorun açısından değerlendirilmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

Diş etinde şişlik, hassasiyet ve morluk görülebilir

Diş çıkarma aşamasında damak kenarında şişkinlik, gerginlik ve ele gelen sertlik olabileceğini söyleyen Dr. Ayşe Sokullu, “Morumsu bir şişlik de gelişebilir. Buna ‘sürme kisti’ denir, dişin diş eti içerisinde hareketi sürecinde kılcal damar açılmaları ile oluşan kabarık yapıdır. Bunun için o bölgeye masaj uygulanması ya da diş kaşıyıcıları buzdolabında bekleterek soğuk ama donmamış olarak çocuğa vermek rahatlatıcı olabilir” dedi.

Bebeklerde ilk dişlerin eğri dizilimli çıkabildiğini, diş dizisi oluşup yan yana sıralanma gerçekleşene kadar bu durumun doğal olduğunu belirten Dr. Sokullu, “Ancak diş etinde şişkinlik ve hassasiyet, morluk gibi belirtilere rağmen devam eden aylarda diş çıkmazsa diş hekimine başvurmak gerekir. Diş çıkarma süreçlerinde şişlik genellikle hafta ile sınırlıdır. Giderek artan şişlikler, dişeti kanamaları, tekrarlayan aftlar gibi durumlar çocuk hekimine danışılmalı. Dişeti hastalıkları ve tekrarlayan aftlar bazen bağışıklık bozukluğu ile seyreden hastalıkların ilk habercisi olabilir” uyarısında bulundu.

Bebeklerde diş çıkarma döneminde, ateş 3 günden fazla sürüyorsa doktora başvurulmalı

Diş çıkarma döneminde hafif ateş görülebildiğinin, ancak günden uzun sürmediğinin altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Ateş derecenin üzerine çıkmaz. 38,5 derece ve üzeri ateşler, özellikle 3 günün üzerinde devam ediyorsa ve eşlik eden kusma, ishal, döküntü gibi ek belirtiler de varsa diş çıkarma dönemine denk gelen bir enfeksiyon olasılığı açısından çocuk doktoruna başvurulmalı” açıklamasında bulundu.

Salya artışı hemen diş çıkaracağını göstermez

Bebeklerde aylıktan itibaren tükürük bezlerinde salgı artışı ve eş zamanlı olarak ellerini ağza götürme, yumruğunu emme şeklinde hareketlerin yoğun olduğu bir dönem yaşandığını vurgulayan Dr. Ayşe Sokullu, “Salya artışı hemen diş çıkacağını göstermez. 15 aylık ilk dişini çıkaran bebekler bile aylıkken bu periyottan geçer. Diş çıkarma sırasında iyice artarak kendini gösterir” dedi. Diş çıkaran bebeklerde normalde var olan kaka kıvamının da biraz cıvık olabileceğini söyleyen Dr. Sokullu, “Ancak ciddi sıvı kaybettiren ishal diş çıkışına bağlanamaz. Kusmalar üst ön dişlerin çıkış ve değişme dönemlerinde kolay uyarılabilir. Viral enfeksiyonlar açısından değerlendirme gerekir” açıklamasında bulundu.

Diş temizliğine dikkat edilmeli

İlk dişlerin çıkışından itibaren diş temizliğine önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Değişecek olsalar da süt dişlerinin çürük olması genel sağlığa, ağız florasına ve kalıcı dişlerin sağlığına zarar verir. İlk aylarda temizleme mendilleri, arka dişler çıktıktan sonra küçük diş fırçaları temizlik için kullanılabilir.

Bebeklerde diş macunu ne zaman kullanılmalı?

Diş macununa ilk 3 yaşta gerek yoktur ve yutma/aspirasyon sebebi ile tehlikeli olabilir. 3 yaş sonrası diş macunu mercimek büyüklüğünde kullanılabilir. Fluorürlü bir diş macunu tercih edilir. Diş temizliğinde asıl olan macun değil doğru fırçalamalıdır; diş etlerini hırpalamayacak şiddette ama yeterli temizliği sağlayacak sürede fırçalama çocuklara öğretilmeli” dedi.

Araştırmalar, çocukların en geç bir yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmeleri ve günde en az iki kere dişlerini fırçalamaları gerektiğini gösteriyor. Bu nedenle çocukların ağız ve diş sağlığının devamı için siz de harekete geçin. İlk ağız ve diş muayenesi, çocuğun ilk dişi çıktıktan sonra 6 ay ile 1 yaş arasında olması gerekiyor.

Çocukların ilk ağız ve diş sağlığı muayenesi ne zaman yapılmalı?

İlk diş hekimi ziyaretinin bu kadar erken başlamasının en önemli nedeni, bebeklik döneminde dişlerin nasıl temizlenmesi gerektiğini ebeveynlere gösterebilmek ve yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak çok küçük yaşlarda oluşabilen biberon çürüklerinden bebeklerin korunmasını sağlamak.

Bebeklerin dişleri ne zaman fırçalanmaya başlanmalı?

Bebeklerde ilk diş çıktığı andan itibaren bebeklerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanmaya başlanması gerekiyor. Temizleme işlemi, her beslenmenin sonrasında bebekler için özel olarak üretilmiş diş fırçalarıyla yapılabiliyor. 0 ile 3 yaş arası fluorid içerikli diş macunu kullanımı önerilmemekle beraber, bu yaşlar arasında sadece su kullanarak diş fırçalamak temizlik için yeterli oluyor. Ayrıca çocuklar için özel olarak üretilmiş fluorid içermeyen diş macunları da kullanılabiliyor. Çocuğun dişleri 3 ile 3,5 yaşından itibaren 12 yaşına gelinceye kadar düşük oranda fluorid içeren çocuk diş macunlarıyla fırçalanabilir.

Bebeklerde süt dişlerindeki çürükler neden önemli?

Süt dişlerinin birinci görevi beslenmenin sağlanmasıdır. Süt dişlerinde oluşan çürükler beslenme sırasında ağrıya neden oluyor ve bunun sonucunda çocuk beslenmeyi reddediyor. Bu da çocuğun büyüme gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Bakteriler, çürük lezyonlarında sağlam diş yüzeylerine oranla daha çabuk ürüyor. Ağızdaki bakteri sayısının artışı, çocukların ağız ve diş sağlıkları için olduğu kadar, genel sağlıkları için de tehdit oluşturuyor.

Bebeklerde süt dişlerinin erken dökülmesi ne gibi sorunlara yol açıyor?

Süt dişleri, arkalarından gelen dişler için rehber görevini üstleniyorlar. Buna bağlı olarak süt dişlerinin erken kaybında diş dizisinde çapraşıklıklar ve çene gelişiminde bozukluklar meydana gelebiliyor. Çocuk, çok sayıda erken süt dişi kaybı sonucunda, görünümündeki ve konuşmasındaki bozukluklara bağlı olarak psikolojik sorunlar da yaşayabiliyor.

  • Çocuklarda çürüksüz dişler için:
  • Çocuğunuzu en geç bir yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine götürün.
  • Günde en az iki kez dişlerini fırçalayın.
  • Üç yaşından itibaren koruyucu uygulamalarını (fissür örtücü ve yüzeysel fluorid uygulamaları) yaptırın.
  • Çocuklarınıza ara öğünlerde tatlı besinler yerine, peynir gibi lifli gıdalar, meyve ya da kuruyemiş yedirin.
  • Ara öğünlerin arkasından dişlerini fırçalamasını ya da en azından ağzını çalkalamasını sağlayın. Xylitol içerikli sakızlar da, diş sağlığı açısından hem tükürük akış hızını artırması, hem de diş yüzeyindeki birikintilerin temizlenmesini sağlaması açısından yararlıdır.

Bebeklerde diş &#;ıkarma belirtileri nelerdir?

Bebeklerde, diş eti içinde gelişimini tamamlayan süt dişlerinin ağız boşluğuna ulaşması sürecine diş çıkarma denir. Bebeklerde diş çıkarma; genellikle 4. ile 7. ay arasında görülmeye başlamakla birlikte, ağız içindeki dişlerin türüne göre ortaya çıkma zamanı da değişiklik gösterir. Dişlerin çıkma süreci, her bebekte genetik ve çevresel faktörlerle ilişkili olarak farklı seyredebilmektedir.

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA SÜRECİ NASIL GELİŞİR?

Bebeklerin diş çıkarma dönemi genellikle 4. ve 7. aylar arasında olmakla beraber çok büyük değişiklikler de göstermektedir. 3. veya 4. ayda nadiren de olsa diş çıkarabilen bebekler olabildiği gibi ilk dişini , ayda çıkaran bebekler de olabilir. Süt dişlerinin tamamlanması 3 yaşına kadar gerçekleşir ve bu süreçte çocukta 20 tane süt dişi tamamlanmış olur. yaşından sonra da süt dişleri dökülür ve çocukta kalıcı dişler çıkmaya başlar. yaşına kadar bu süreç devam eder ve o yaşlara gelindiğinde 32 dişin tamamı çıkmış olur.

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri bebekten bebeğe farklılıklar gösterir. Hiçbir belirti vermeden diş çıkaran bebekler olabilir. Diş çıkarma sırasında bebeklerde genellikle aşağıdaki belirtiler görülür; Huzursuzluk Geceleri sık uyanma İştahsızlık Katı gıdayla beslenen bebeklerde anne sütü veya biberona daha çok yönelme Dışkısında hafif bir yumuşama Hafif bir ateş Ağrı Şişmiş diş etleri Kırmızı-sıcak yanaklar Aşırı salya Pişik Uyku düzeninde değişiklik Kulak ve yanağını kurcalaması, kaşıması Bir şeyler çiğneme isteği Genel bir huzursuzluk hali Ağız çevresinde döküntüler Bunlar süt dişlerini çıkarma sürecinde olan bebeklerde görülen rahatsızlıklardır. 5 yaşından sonra süt dişlerini döküp kalıcı dişlerini çıkarmaya başlayan çocukta ise bunlar görülmez.

DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ NASIL HAFİFLETİLİR?

Bazı bebeklerde diş çıkarma evreleri zorlu ve sancılı olabilir. Bu gerçekten bebekten bebeğe göre değişen, hatta bebeğin her diş çıkarmasında bile farklı olabilen bir süreçtir. Bebeği rahatlatmak ve diş çıkarma ağrısını hafifletmek için; Diş kaşıma oyuncağını soğutarak vermek, Havuç, salatalık, elma, kereviz sapı gibi meyve ve sebzeleri yine soğuk bir şekilde kemirmesi için hazırlamak, Temiz eller ile dairesel hareketlerle bebeğin diş etlerine bir süre masaj yapmak faydalı seçeneklerdir. Ancak bazı çocuklar bu dönemi biraz sıkıntılı ve yoğun olarak yaşayabilir. Hekiminizin de önerisiyle parasetamol içeren ilaçlar verebilirsiniz.

BEBEĞİN DİŞ ÇIKARMAK ÜZERE OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Diş çıkarma süreci her bebek için farklı olabilir ancak genel olarak en sık karşılaşılan diş çıkarma belirtisi bebeğin diş etlerinin kırmızı ve kabarık olmasıdır. Bebeğin diş çıkarmak üzere olduğunu belirten diğer işaretler: Bebeğin her zamanki haline göre daha huysuz, hassas ve huzursuz olması, çok hafif ateşinin olması ve her zamankinden fazla salyasının olması sayılabilir.

DİŞ ÇIKARMA KAÇ GÜN SÜRER?

Bebeklerde diş çıkarmanın kaç gün süreceğine dair kesin bir veri yoktur. Ancak araştırmalara göre bir dişin çıkış süreci 8 günden fazla sürebilir. Diş patlamadan gün önce belirtiler kendini gösterebilir. Özetle diş eti kabardıysa, dişin ortalama 4 gün sonra çıkması mümkündür. Bebeklerde diş çıkarmada ateş ne kadar sürer? Sanılanın aksine diş çıkarma sürecinin bebekte ateşe yol açtığını destekleyecek yeterli bilimsel kanıt yoktur. Diş çıkarmak bebeğin vücut ısısında hafif bir yükselmeye neden olabilir ancak bu yüksek ateşin diş süreciyle bağlantısı olduğunu göstermez. Diş çıkarmaya bağlı görülen hafif ateş genellikle herhangi bir medikal tedavi gerektirmez.

DİŞ ÇIKARMAYA NE İYİ GELİR?

Bebeği rahatlatmak ve diş çıkarma ağrısını hafifletmek için diş kaşıma oyuncağını soğutarak vermek, havuç, salatalık, elma, kereviz sapı gibi meyve ve sebzeleri yine soğuk bir şekilde kemirmesi için hazırlamak, temiz eller ile dairesel hareketlerle bebeğin diş etlerine bir süre masaj yapmak faydalı olmaktadır. Ancak bazı çocuklar bu dönemi, biraz daha sıkıntılı ve yoğun olarak yaşayabilir. Hekim önerisiyle parasetamol içeren ilaçlar verilebilir. Topikal benzokain içeren uyuşturucu bileşikler mevcuttur, ancak bazı araştırmalar bebeğin kanındaki oksijen seviyelerini etkileyebileceği için bunların çok dikkatli şekilde kullanılması gerektiğini göstermektedir. Bebeğin dişleri en geç ne zaman çıkar. Bebeklerin diş çıkarma dönemi değişiklikler göstermektedir. İlk dişini , ayda çıkaran bebekler olabilir. Buna ilaveten doğumda, “Natal Diş“ denilen fazladan dişle doğan bebekler de olabilir. Erken veya geç diş çıkarma büyük ölçüde genetik nedenlerle ilişkilidir. Bebeklerde diş çıkarma sırası değişir mi? Süt dişlerin ne zaman ve nasıl çıkacağı her bebek için farklı olabilir. Bebeklerin diş çıkarma zamanları değişkenlik gösterebilir. Bu normal bir durumdur. Bebeklerin gelişimleri sırasında bazı farklılıklar olabilir. Genellikle bebeğin diş çıkma sıralaması aşağıdaki gibidir: Alt öndeki kesici dişler bebeklerde ilk önce çıkma eğilimindeki dişlerdir.

Genellikle ay arasında belirirler. Bu iki diş genellikle aynı zamanda çıkar. Ama belli bir arayla çıktıkları da görülür. Daha sonra üst orta kesici dişler belirir. Genellikle zamanlaması aylar arasıdır. Üst yan kesici dişler, üst orta dişlerin sol ve sağ yanında aylarda çıkar. Alt yan kesici dişler, alt orta kesicilerin sol ve sağ tarafında aylarda belirir. Üstteki ilk azı dişleri genellikle aylar arasında çıkmaya başlar. Alttaki ilk azı dişleri genellikle aylar arasında çıkar. Üstteki köpek dişleri (üst kesiciler ve üst ilk azı dişleri arasında) genellikle aylar arasında çıkar. Alttaki köpek dişleri (alt kesiciler ve alt ilk azı dişleri arasında) genellikle aylar arasında çıkar. Üst ve alt ikinci azıların çıkışı ise genellikle aylar arasına denk gelir. Bebeğin 20 adet süt dişinin çıkışının tamamlanması genellikle 3 yaş civarını bulur. Yeni çıkan dişin bakımı nasıl yapılır? Bebeklerde diş bakımı bebeğin ilk çıkan dişleriyle birlikte başlamalı ve düzenli yapılmalıdır. Bebeğinizin dişleri gözüktüğünde parmağınıza nemli bir ince havlu veya bez sarıp her bir dişi önlü arkalı silerek temizleyin. Bebeğinizin dişlerini yemeklerden sonra ve yatmadan önce temizleyin. 2 yaşından önce macunsuz olarak fırçalama, diş fırçasıyla veya temiz bir gazlı bezle fırçalama, 2 yaşından sonra da macunla fırçalama yapmak gerekir. Ancak genel olarak yaş arası bebeklerde fluorid içerikli diş macunu kullanımı önerilmez.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir? Bebeklerde diş çıkarma ne zaman başlar? Nasıl anlaşılır?

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA NEDİR?

Bebeklerde, diş eti içinde gelişimini tamamlayan süt dişlerinin ağız boşluğuna ulaşması sürecine diş çıkarma denir. Bebeklerde diş çıkarma; genellikle 4. ile 7. ay arasında görülmeye başlamakla birlikte, ağız içindeki dişlerin türüne göre ortaya çıkma zamanı da değişiklik gösterir. Dişlerin çıkma süreci, her bebekte genetik ve çevresel faktörlerle ilişkili olarak farklı seyredebilmektedir.

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA NE ZAMAN BAŞLAR? DİŞ ÇIKARMA SÜRECİ NASIL GELİŞİR?

Bebeklerin diş çıkarma dönemi genellikle 4. ve 7. aylar arasında olmakla beraber çok büyük değişiklikler de göstermektedir. 3. veya 4. ayda nadiren de olsa diş çıkarabilen bebekler olabildiği gibi ilk dişini , ayda çıkaran bebekler de olabilir.

Süt dişlerinin tamamlanması 3 yaşına kadar gerçekleşir ve bu süreçte çocukta 20 tane süt dişi tamamlanmış olur. yaşından sonra da süt dişleri dökülür ve çocukta kalıcı dişler çıkmaya başlar. yaşına kadar bu süreç devam eder ve o yaşlara gelindiğinde 32 dişin tamamı çıkmış olur.

BEBEĞİN DİŞ ÇIKARMAK ÜZERE OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Diş çıkarma süreci her bebek için farklı olabilir ancak genel olarak en sık karşılaşılan diş çıkarma belirtisi bebeğin diş etlerinin kırmızı ve kabarık olmasıdır. Bebeğin diş çıkarmak üzere olduğunu belirten diğer işaretler: Bebeğin her zamanki haline göre daha huysuz, hassas ve huzursuz olması, çok hafif ateşinin olması ve her zamankinden fazla salyasının olması sayılabilir.     

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri bebekten bebeğe farklılıklar gösterir. Hiçbir belirti vermeden diş çıkaran bebekler olabilir.

Diş çıkarma sırasında bebeklerde genellikle aşağıdaki belirtiler görülür;

-Huzursuzluk
-Geceleri sık uyanma
-İştahsızlık
-Katı gıdayla beslenen bebeklerde anne sütü veya biberona daha çok yönelme
-Dışkısında hafif bir yumuşama
-Hafif bir ateş
-Ağrı
-Şişmiş diş etleri
-Kırmızı-sıcak yanaklar
-Aşırı salya
-Pişik
-Uyku düzeninde değişiklik
-Kulak ve yanağını kurcalaması, kaşıması
-Bir şeyler çiğneme isteği
-Genel bir huzursuzluk hali
-Ağız çevresinde döküntüler.

Bunlar süt dişlerini çıkarma sürecinde olan bebeklerde görülen rahatsızlıklardır. 5 yaşından sonra süt dişlerini döküp kalıcı dişlerini çıkarmaya başlayan çocukta ise bunlar görülmez.

DİŞ ÇIKARMA KAÇ GÜN SÜRER?

Bebeklerde diş çıkarmanın kaç gün süreceğine dair kesin bir veri yoktur. Ancak araştırmalara göre bir dişin çıkış süreci 8 günden fazla sürebilir. Diş patlamadan gün önce belirtiler kendini gösterebilir. Özetle diş eti kabardıysa, dişin ortalama 4 gün sonra çıkması mümkündür.

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMADA ATEŞ NE KADAR SÜRER?

Sanılanın aksine diş çıkarma sürecinin bebekte ateşe yol açtığını destekleyecek yeterli bilimsel kanıt yoktur. Diş çıkarmak bebeğin vücut ısısında hafif bir yükselmeye neden olabilir ancak bu yüksek ateşin diş süreciyle bağlantısı olduğunu göstermez. Diş çıkarmaya bağlı görülen hafif ateş genellikle herhangi bir medikal tedavi gerektirmez.

DİŞ ÇIKARMAYA NE İYİ GELİR?

Bebeği rahatlatmak ve diş çıkarma ağrısını hafifletmek için diş kaşıma oyuncağını soğutarak vermek, havuç, salatalık, elma, kereviz sapı gibi meyve ve sebzeleri yine soğuk bir şekilde kemirmesi için hazırlamak, temiz eller ile dairesel hareketlerle bebeğin diş etlerine bir süre masaj yapmak faydalı olmaktadır.

Ancak bazı çocuklar bu dönemi, biraz daha sıkıntılı ve yoğun olarak yaşayabilir. Hekim önerisiyle parasetamol içeren ilaçlar verilebilir.

Topikal benzokain içeren uyuşturucu bileşikler mevcuttur, ancak bazı araştırmalar bebeğin kanındaki oksijen seviyelerini etkileyebileceği için bunların çok dikkatli şekilde kullanılması gerektiğini göstermektedir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Bebeklerde Di&#; Ç&#;karma Belirtileri, Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Bebeklerde di&#; ç&#;karma belirtileri 6. aydan itibaren 1 ya&#;a kadar kendini gösterecektir. Süt di&#;lerini ç&#;karmaya ba&#;layan bebeklerde birçok belirti görülebilir. Belirtiler her bebek için farkl&#;l&#;k gösterebilir. Bebeklerin ilk di&#;leri 6. aydan aya kadar ç&#;kmaya devam eder. Öncelikle alt kesici di&#;lerle ba&#;layan bu dönem az&#; di&#;lere geldi&#;inde daha stresli bir süreç haline girer. Az&#; di&#;lerin di&#; etini delmesi biraz daha zor olaca&#;&#; için bebe&#;inizde a&#;lama krizlerine &#;ahit olabilirsiniz.

Bebeklerde Di&#; Ç&#;karma Belirtileri

  • Ate&#;lenme
  • Tükürük ak&#;nt&#;s&#;nda art&#;&#;
  • Öksürme
  • Uyku problemleri
  • &#;&#;tah ve kilo kayb&#;
  • Is&#;rma dürtüsü
  • Di&#; eti kanamas&#;
  • Huysuzluk
  • Di&#; eti kanamas&#;
  • Kab&#;zl&#;k veya ishal
bebeklerde di&#; ç&#;karma belirtileri

Di&#; ç&#;karma döneminde anne ve babalara verilecek en iyi tavsiye sakin kalmak olacakt&#;r. Bebeklerin bu dönemi ya&#;ad&#;&#;&#; ve ailelerin bu süreci atlatt&#;&#;&#; bilinmektedir. Bebe&#;inizin daha sakin &#;ekilde ve a&#;r&#; hissetmeden di&#; ç&#;karmas&#; için baz&#; tedbirleri almal&#;s&#;n&#;z. Bebeklerin geli&#;im dönemine göre di&#; ç&#;karma belirtileri nelerdir merak ediyorsan&#;z i&#;te arad&#;&#;&#;n&#;z yan&#;tlar!

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

Bebeklerde Di&#; Ç&#;karma Belirtileri Nelerdir?

1) Ate&#;lenme

Yüksek ate&#; 6 ayl&#;k bebeklerde di&#; ç&#;karma belirtileri olabildi&#;i gibi 38 dereceyi gören aileler için enfeksiyon belirtisi de olabilir. Bu nedenle bebe&#;in ate&#;ini sürekli kontrol etmenizde fayda olacakt&#;r. Di&#; ç&#;karan bebeklerde ya&#;anan ate&#;lenme normal kabul edilir. Fakat uzun süre ate&#; yüksekli&#;i hastal&#;k habercisi olabilir. Öncelikle bebe&#;in ate&#;ini dü&#;ürmeye çal&#;&#;abilirsiniz. &#;lk denemelerde ate&#; normale dönmüyorsa doktora görünmeniz en sa&#;l&#;kl&#; ad&#;m olacakt&#;r. Di&#; ç&#;karma sürecinde bebe&#;inizin ate&#;ini düzenli takipte olmal&#;s&#;n&#;z.

ate&#;

2) Tükürük Ak&#;nt&#;s&#;nda Art&#;&#;

E&#;er geli&#;imi çok iyi ise 4 ayl&#;k bebeklerde di&#; ç&#;karma belirtileri de ya&#;anabilir. Bu belirtilerden biri de salya ak&#;tma olacakt&#;r. Di&#; ç&#;karma döneminin ilk i&#;aretlerinden biri olan salya için yapabilece&#;iniz en faydal&#; &#;ey salyay&#; temizlemek olacakt&#;r. Çünkü her bebek di&#; ç&#;kar&#;rken salya ak&#;tabilir. Bunun için önlük veya di&#; simitleri kullanabilirsiniz.

salya

3) Öksürme

Öksürükler 5 ayl&#;k bebeklerde di&#; ç&#;karma belirtileri aras&#;nda yer alabilir. Öksürü&#;e neden olan bo&#;azda biriken salyalard&#;r. E&#;er derinden ve sürekli &#;ekilde öksürme varsa bebe&#;in doktora görünmesi daha iyi olacakt&#;r. Öksürük genellikle enfeksiyonun bir belirtisi de olabilir. Bu dönemlerde bebe&#;i her zaman temiz ve ferah odalarda uyutmal&#;s&#;n&#;z. Öksürü&#;ü tetikleyen faktörlerden uzak kalmak iyi olacakt&#;r. Geçmeyen uzun süren öksürükler için lütfen doktorunuza ba&#;vurunuz.

öksürme

4) Uyku Problemleri

Bebe&#;in uykusuz kalmas&#;na neden olan birçok etken olacakt&#;r. Di&#; etinde olu&#;an ka&#;&#;nma ve a&#;r&#;, öksürük ve stres bebe&#;inize uykusuz geceler ya&#;att&#;&#;&#; gibi sizi de etkilemektedir. Bu belirtiyi hissetti&#;iniz anda doktora görünüp gerekli kontrolleri yapt&#;rman&#;z&#; tavsiye edece&#;iz. Uzun süre uykusuz kalan bebeklerin uyku düzeni de bozulacakt&#;r.

uyku problemleri

5) &#;&#;tah Kayb&#;

Di&#; etinde olu&#;an ka&#;&#;nt&#; ve a&#;r&#;dan dolay&#; bebe&#;in i&#;tah&#; kapanabilir. Daha önce düzenli yemek yiyen bebe&#;iniz bu aralar yemekten kaç&#;yorsa bilin ki yak&#;n zamanda di&#; ç&#;kacakt&#;r. Özellikle de kat&#; g&#;daya geçi&#; döneminde i&#;tahs&#;zl&#;k ya&#;an&#;yorsa s&#;v&#; a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenmesi tavsiye edilebilir. Bu süreçte birçok bebek kilo kayb&#; ya&#;amaktad&#;r. Kilo kayb&#;na kar&#;&#; önlem almak için bebe&#;inize püre veya s&#;v&#; yiyecekler verebilirsiniz; elbette doktor onay&#; ile.

i&#;tahs&#;zl&#;k

6) Is&#;rma Dürtüsü

Bebekler ilk dönemlerinde a&#;&#;z yoluyla nesneleri tan&#;yaca&#;&#; için eline geçen her &#;eyi &#;s&#;rmak isterler. Di&#; ç&#;karma döneminde de bu hisleri devam eder. Ka&#;&#;nan di&#; eti için oyuncaklar&#; &#;s&#;r&#;p rahatlatmak onlar için bir çözüm olacakt&#;r. Fakat siz bu süreçte di&#; ka&#;&#;y&#;c&#; oyuncaklar&#; kullanabilirsiniz. Enfeksiyon almamas&#; için bu oyuncaklar&#;n sürekli temizlenmesine de özen göstermelisiniz.

bebeklerde di&#; ç&#;karma

7) Di&#; Eti Kanamas&#;

Di&#; ç&#;karmaya çok az bir süre kald&#;ysa, di&#;ler eti yar&#;p ç&#;kmak için kanamaya neden olacakt&#;r. Bu süreç biraz a&#;r&#;l&#; olabilir. Di&#; eti kanamas&#;na kar&#;&#; hafif so&#;uk bir bez yard&#;m&#; ile di&#; etine masaj yapabilirsiniz. Hafif so&#;uk olan bez a&#;r&#;y&#; ve ka&#;&#;nt&#;y&#; dindirecek kanamay&#; durduracakt&#;r. E&#;er kanama çoksa ve kendi imkanlar&#;n&#;z ile durduram&#;yorsan&#;z doktora gitmek için vakit kaybetmemelisiniz.

bebeklerde di&#; ç&#;karma belirtileri

8) Huysuzluk

Gergin ruh hali bebeklerde di&#; ç&#;karma belirtileri aras&#;ndad&#;r. Bebeklerin genel ruh hali huzursuz ve stresli olabilir. &#;stedi&#;ini elde edene kadar huzursuz olan bebekler, mutlu olduklar&#; nesneleri elde edince bu huzursuzluk ortadan kalkar. Di&#; ç&#;karma döneminde ise bebe&#;in mutlu olmas&#; için dikkatini da&#;&#;tacak oyuncaklar verilebilir. Gün içinde aç&#;k havada oyun oynanabilir. Bu belirti bebeklerde görülen ve oldukça normal kabul edilen bir di&#; ç&#;karma i&#;aretidir.

bebeklerde di&#; ç&#;karma belirtileri

9) Di&#; Etinde &#;i&#;me

Di&#;lerin ç&#;kmaya yak&#;n dönemde ya&#;anan &#;i&#;lik çok k&#;sa bir süre sonra di&#; ç&#;kaca&#;&#;na bir i&#;arettir. Di&#;, di&#; etine çok yak&#;nd&#;r ve alttan bir bask&#; halindedir. &#;i&#;li&#;e a&#;r&#; ve ate&#; de e&#;lik edece&#;i için doktor kontrolü ile ate&#; dü&#;ürücü &#;uruplar kullan&#;labilir. &#;üpheli bir &#;i&#;lik varsa hemen doktora gitmeniz daha do&#;ru olacakt&#;r.

di&#; eti &#;i&#;mesi

10) Kab&#;zl&#;k veya &#;shal

Baz&#; uzmanlar salyalardan dolay&#; bebeklerin di&#; ç&#;karma döneminde ishal oldu&#;unu ifade etmektedir. Baz&#; uzmanlar ise kat&#; g&#;dalar&#;n k&#;s&#;tlanmas&#;ndan dolay&#; ishal olduklar&#;n&#; belirtirler. Gün içinde çok s&#;k aral&#;klarla ishal durumu ya&#;an&#;yorsa muz püresi haz&#;rlayabilirsiniz. Geçmeyen ishal için doktora görünmelisiniz.

bebeklerde di&#; ç&#;karma

Di&#; Ç&#;karan Bebek &#;çin Ne Yap&#;labilir?

Bebe&#;iniz büyüdükçe ya&#;anan de&#;i&#;imlerden biri de di&#; ç&#;karmad&#;r; ola&#;an bir durumdur. Di&#;lerin ç&#;kmaya ba&#;lad&#;&#;&#; ilk haftadan itibaren damak görüntüsü de&#;i&#;ecektir. Di&#;in patlad&#;&#;&#; noktan&#;n hafiften k&#;rm&#;z&#; ve &#;i&#; olmas&#; sizi endi&#;eye dü&#;ürmesin. Bu bölgeden di&#; birkaç gün içinde kendini gösterecektir. Ya&#;anan a&#;lama krizleri, a&#;r&#;lar ve ate&#;ler için gerekli önlemleri al&#;p bebe&#;inizin sakinle&#;mesine odaklanmal&#;s&#;n&#;z. Peki, di&#; ç&#;karma belirtileri gösteren bebe&#;i rahatlatmak için neler yap&#;labilir?

  • Di&#;lerin ka&#;&#;nmas&#;n&#; rahatlatmak için di&#; ka&#;&#;y&#;c&#;s&#;n&#; buzdolab&#;nda beklettikten sonra verebilirsiniz.
  • Meyve yeme döneminde olan bebeklere so&#;uk meyve vererek di&#;in rahatlamas&#;na yard&#;m edebilirsiniz.
  • So&#;uk gazl&#; bezle damaklara masaj yapabilirsiniz. So&#;uk bez dama&#;&#;n rahatlamas&#;n&#; sa&#;layabilir.
  • Is&#;rmak isteyen ve gergin bebe&#;inize yine so&#;uk tatl&#; ka&#;&#;&#;&#;n&#; verin. Bu ka&#;&#;kla hem çi&#;neme dürtüsü giderilecek hem de damakta olu&#;an ka&#;&#;nt&#; dinecektir.
bebeklerde di&#; ç&#;karma belirtileri

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

Bebek Geli&#;imi, Do&#;um Sonras&#; 12 Ayl&#;k Bebek Geli&#;im Evreleri

Kolik Bebek Sendromu: 7 Soruda Dikkat Etmeniz Gereken Her &#;ey

Bebek Bak&#;m Çantas&#; &#;çinde Mutlaka Bulundurman&#;z Gereken 10 &#;ey

Bebeklerde Gaz Sanc&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir? Nas&#;l Geçer? Bitkisel Çözümler

Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler, Emziren Anneler Bu 7 Besine Dikkat!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası