genizler nasıl temizlenir / Geniz Akıntısı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi | Anadolu Sağlık Merkezi

Genizler Nasıl Temizlenir

genizler nasıl temizlenir

Geniz Akıntısı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Geniz akıntısı nedir?

Geniz akıntısı; burun boşluğu ile ağız boşluğunun bağlantısını sağlayan geniz bölgesinden, (nazofarenks) ağız boşluğunun arkası ve gırtlağa doğru çeşitli sebepler nedeniyle berrak veya iltihaplı sıvı akıntısının meydana gelmesidir. Akıntıya bağlı olarak burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu ve gırtlak gibi anatomik bölgelerde çeşitli seviyelerde iltihaplanma gelişebilir veya dokularda bozulmalar ortaya çıkabilir. Geniz akıntısı sıklıkla basit üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişebilse; bazı önemli sağlık problemleri de geniz akıntısı ile ortaya çıkabilir.

Geniz akıntısı nasıl gelişir?

Sağlıklı kişilerde burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu gibi anatomik bölgelerin duvarları mukoza adı verilen dokularla kaplıdır. Mukoza hem bu bölgelerin dış etkenlere karşı korunmasında bir bariyer görevi görürken, hem de solunum ve beslenme gibi dış ortamdan vücut içine giriş yapan maddelerin temizlenmesi ve havanın ısıtılıp nemlendirilerek vücut için en uygun hale getirilmesinde rol oynar. Özellikle burun boşluğu ve geniz bölgesine ait mukoza hem solunan havanın nemlendirilmesi; hem de mikroorganizmalardan temizlenmesi için gün boyunca salgı üretir.

Burun salgısının çeşitli sağlık problemleri nedeniyle miktarının artması, fizyolojik olarak temizlenmesinin aksaması veya iltihaplanması durumunda burun ve geniz akıntısı problemleri ortaya çıkar. Burun salgısı; burun delikleri üzerinden drene olamadığında geniz bölgesi üzerinden gırtlağa doğru akabilir. İltihaplı geniz akıntısı temas ettiği anatomik bölgelerde iltihaplanmaya yol açarak enfeksiyonun yayılmasına ve çeşitli ek şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olur.

Geniz akıntısı neden olur?

Geniz akıntısı şikayeti çok çeşitli rahatsızlıklardan ileri gelebilir. Geniz akıntısının etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi için, altta yatan problemin doğru tespit edilebilmesi gerekir. Bu doğrultuda, aşağıdaki hastalıklarda geniz akıntısı görülebilmektedir:

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları: Burun boşluğu, geniz gibi solunum yollarını etkileyen viral, bakteriyel veya mantar enfeksiyonlarında hem bu bölgelerin salgı miktarı artar, hem gelişen ödem nedeniyle drenajı engellenir, hem de iltihaplanır. Bu nedenle iltihaplı geniz akıntısı şikayeti görülebilir.
  • Sinüzit: Burun boşluğunda yer alan paranazal sinüslerin iltihaplanması sonucu geniz akıntısı ortaya çıkar.
  • Anatomik problemler: Burun boşluğunun ortasında yer alan burun duvarındaki (septum) eğrilikler, burun etlerinin (konka) büyük olması gibi mukoza salgısının drenajını olumsuz etkileyen her türlü anatomik problemde geniz akıntısı görülebilir.
  •  Alerji: Çeşitli maddelere karşı alerjik olan kişilerde, vücut alerjik maddenin girişini engellemek için mukoza salgısını artırır. Sonuçta artan salgı geniz akıntısı olarak karşımıza çıkar.
  • Soğuk ve kuru hava: Dış ortamdan solunan soğuk ve kuru hava burun boşluğunu tahriş eder ve mukoza dokusunda ödeme neden olabilir. Sonuçta mukoza salgısı artarak geniz akıntısına neden olur.
  • Gebelik: Hamilelikle birlikte değişen hormon dengesine bağlı olarak mukoza dokuları genleşir ve salgı miktarını artırır. Sonuçta gebelikte geniz akıntısı şikayeti ortaya çıkabilir.
  • Baharatlı yiyecekler: Çok miktarda baharat içeren gıdaların tüketilmesi burun mukozasını tahriş ederek salgı miktarında artışa ve geniz akıntısına sebep olur.
  • Kanser: Burun boşluğu, paranazal sinüs veya geniz bölgesinde gelişen tümörler tek taraflı olarak mukoza salgısı drenajını olumsuz etkileyerek geniz akıntısı yapabilir.
  • İlaçlar: Bazı tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları gibi ilaçlar yan etki olarak geniz akıntısı yapabilir.

Bunların dışında özellikle ağız boşluğunun arka kısmı ile yutak ve gırtlak bölgesinde çeşitli sıvıların birikmesi ve temizlenememesi durumlarında geniz akıntısı varmış gibi hissedilebilir. Örneğin, yutma güçlüğü gelişen hastalarda tükürük birikmesi veya reflü şikayeti olanlarda mide asit salgısının birikmesi durumlarında geniz akıntısı varmış gibi bir his ortaya çıkabilir.

Geniz akıntısı belirtileri nelerdir?

Geniz akıntısı şikayeti gelişen kişilerde sıklıkla altta yatan sağlık sorununa bağlı olarak ek belirtiler meydana gelebilir. Buna göre aşağıdaki semptomlar sıklıkla geniz akıntısına eşlik eder:

  • Burun tıkanıklığı
  • Burun akıntısı
  • Öksürük
  • Boğazda şişlik
  • Boğaz ağrısı
  • Hapşırma
  • Baş ağrısı
  • Kötü ağız kokusu
  • Bulantı – kusma
  • Yutma güçlüğü
  • Ses kısıklığı

Geniz akıntısı tanısı nasıl konur?

Geniz akıntısı ile ilgili sorunun doğru tespit edilebilmesi için, öncelikle geniz akıntısı sıvısının muayene edilmesi önemlidir. Akıntının berrak, seröz yapıda olması veya yeşil, visköz ve iltihaplı görünmesi farklı tanı ihtimallerini gündeme getirecektir. Bu bağlamda, geniz akıntısı ile beraber burun akıntısı şikayetinin birlikte varlığı da ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur.

Geniz akıntısına yol açabilecek anatomik bozuklukların tespit edilmesi adına burun boşluğunun içine gönderilen kameralı özel ekipmanlar vasıtasıyla detaylı fizik muayene sıklıkla başvurulan yöntemler arasındadır. Nazal endoskopi adı verilen bu yöntemle burun ve geniz akıntısının hangi bölgeden kaynaklandığı, altta yatan muhtemel organik problemlerin incelenmesi ve geniz akıntısı sıvısının muayenesi mümkün olmaktadır.

Bunların dışında, üst solunum yollarının detaylı incelenmesi adına direkt röntgen grafisi, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabileceği gibi; enfeksiyon ve benzeri durumların varlığını gösterebilecek çeşitli kan tahlillerinden de yararlanılabilir.

Geniz akıntısı tedavisi nasıldır?

Geniz akıntısının giderilmesinde en önemli nokta, geniz akıntısına yol açan asıl sebebin doğru teşhis edilmesidir. Bu doğrultuda, uzman bir hekim tarafından hastanın ayrıntılı öyküsünün sorgulanması ve detaylı fizik muayene yapılması gerekir. Bu değerlendirmeler sonunda, hekimin gerekli görmesi durumunda ek görüntüleme ve laboratuar tetkiklerine başvurulması gerekebilir. Tüm bunların ışığında elde edilen verilere dayalı olarak tanı kesinleştirilir ve uygun tedavi planlanır.

Geniz akıntısı şayet üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanıyorsa, sıklıkla viral etkenler nedeniyle geliştiğinden, semptomatik tedaviler tercih edilir. Burun mukozasındaki iltihabın giderilmesi ve mukoza salgısının azaltılmasına yönelik olarak anti-inflamatuvar ilaçlar ve nazal spreyler reçete edilebilir. Grip gibi bazı virüs etkenlerine karşı antiviral tedaviler kullanılabilir.

Sinüzit gibi bakteriyel enfeksiyonlara bağlı durumlarda antibiyotik tedavisi sıklıkla gerekir. Anatomik problemler nedeniyle gelişen geniz akıntısının tedavisinde önce ilaç tedavisi denense de; sıklıkla cerrahi yöntemlerle anatomik sorunların giderilmesi gerekebilir. Alerjiye bağlı geniz akıntılarında alerjen etkenlerden uzak durulmasının yanında, uygun antihistaminik ve anti-inflamatuvar ilaçlar kullanılır.

Bunların dışında geniz akıntısının giderilmesinde evde yapılabilecek çeşitli uygulamalar ve önlemler bulunur:

  • Tuzlu su veya okyanus su içerikli burun yıkama solüsyonları gün içinde sıklıkla kullanılabilir.
  • Çok baharatlı gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Sigara gibi zararlı alışkanlıklara son verilmelidir.
  • Ortam havasının ılık tutulması ve sık sık nemlendirilmesi faydalıdır.
  • Bol sıvı tüketilmesi ve geniz akıntısı durumunda çorba, çay gibi sıcak içeceklerin alınması şikayetin ortadan kaldırılmasında yardımcıdır.
  •  Geniz akıntısı durumunda yatıldığında, başın yukarıda kalacak şekilde desteklenmesi veya çift yastık kullanılması uyku kalitesini artırmada ve geniz akıntısının çevre dokulara yayılmasının önlenmesinde etkilidir.
  • Geniz akıntısı ile karışabilen reflü şikayetinin giderilmesi için beslenme alışkanlığına dikkat edilmesi, kilo verilmesi ve gerekli görüldüğünde mide asidini düzenleyici ilaçların kullanılması faydalıdır.


Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Doğan, çocuklarda geniz eti ve bademcik sorunları ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. 

 

Geniz Eti Nasıl Teşhis Edilir?

Çocukta geniz eti büyümesini düşündüren semptomlar varsa burun içinden küçük bir kamerayla geniz bölgesine bakılarak tanı konulabilir. Eğer çocuğun bu muayeneye uyum sağlamasında sorun yaşanıyorsa hava yolunu gösteren bir direkt grafi çekilebilir. Bu filimde geniz etinin hava yolunu ne kadar kapattığını görebiliriz.

BT, MR Gibi Görüntüleme Yöntemlerine İhtiyaç Var mı?

Çocuklarda BT tercih ettiğimiz bir görüntüleme yöntemi değildir. Muayene sırasında geniz etinin görüntüsü ve hastanın genel durumu başka bir kitleyi düşündürüyorsa o zaman MR çekilebilir. Rutin tanı yöntemi olarak kullanılmaz.

İlaçla Tedavi Edilebilir mi?

Geniz etinin büyüme sebebi olarak alerji ön plandaysa alerji ilaçları ile küçülmesi mümkündür. Alerji ilaçlarının yanı sıra deniz suyu spreyleri ile burun temizliği yapılması da faydalı olur.

Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekli?

Başlıca ameliyat endikasyonları arasında aşağıdaki durumları sayabiliriz:

  • Burun tıkanıklığı
  • Uykuda nefesini tutma
  • Sık tekrarlayan geniz eti iltihabı
  • Sık tekrarlayan orta kulak iltihabı
  • Konuşma bozukluğu
  • Diş ve çenede yapısında bozulma
  • Büyüme ve gelişme geriliği

Geniz eti büyümesine bağlı uyku kalitesi bozulabilir. Bu da uykudaki büyüme hormonu salınımını azalttığı için çocuklarında büyüme gelişmeleri olumsuz etkilenebilir. Yine geniz eti nedeniyle burundan değil de ağızdan solunum yapan çocuklarda çene ve diş yapısı değişebilir, bu çocuklarda diş çürükleri daha sık görülür.

Basın Yansımaları: seafoodplus.info


Kullanıcılar bunları da aradı:

Yayın Tarihi : 15/04/

Sin&#;zit Nasıl Boşaltılır? Evde Sin&#;zit Boşaltma ve Temizleme Yolları Nelerdir?

Sinüsler, yüz ve kafa bölgesinde bulunan boşluklar içerisinde yer alır. Bu sinüsler enfeksiyon sebepleriyle sinüzitleri oluşturuyor. Sinüzit, genellikle soğuk algınlığı ve alerjik nedenlerden dolayı ortaya çıkıyor. Soğuk kış aylarının gelmesiyle birlikte, kişilerde sinüzit belirtileri ortaya çıkıyor. Sinüzit genellikle sıvı akıntısı oluşturur. Bu hastalıkta erken tedavi, hastalığın ilerlememesi için çok önemli bir konudur.

Sinüzit Nasıl Boşaltılır?

Bu hastalığa sahip olan kişiler nasıl kurtulacağı hakkında bilgi sahibi olamayabiliyor. Sinüzit problemlerine bazı bitkisel çözümler aranabiliyor. Fakat bu gibi durumlarda her zaman doktorlara görünmek daha sağlıklı bir durum olacaktır. Sinüzit ağrıları ve burun tıkanması için doktorlar özel spreyler verebiliyor. Bu spreyler belirlenen zamanlarda kullanılarak, sinüzit etkileri ortadan kaldırılabiliyor. Geçmeyen ve uzun süren sinüzit hastalığı için, cerrahi operasyonlar tercih edilebiliyor.

Sinüzit boşaltmak için bazı yöntemler bulunuyor. En çok tercih edilen ve yaygın olarak kullanılan Balon Sinüsoplasti yöntemidir. Bu yöntem ağrı ve kanama oluşturmayan bir yöntemdir. Hastalarda herhangi bir yan etki oluşturmamasından dolayı çok fazla tercih edilerek uygulanıyor.

Sönmüş bir balkon tıkanmış sinüs bölgesine röntgenlerin yardımıyla yerleştiriliyor ve bu balon daha sonra şişiriliyor. Tedavi uygulamasının bir sonraki günü kişiler normal yaşantısına kaldığı yerden devam edebiliyor. Bu tedavi yöntemi yaklaşık olarak 20 dakika sürüyor. Bu tedavi yöntemi sadece 17 yaş üzerinde olan kişiler için yapılıyor.

Evde Sinüzit Boşaltma Ve Temizleme Yolları Nelerdir?

Sinüzit hastaları, sinüzit boşaltmak için birçok doğal yönteme başvurabiliyor. Sinüzit sıvı birikmesi ve akması olarak bilinen bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorunu kişilerin yaşam kalitesini şiddetli ağrıların yaşanmasıyla birlikte düşürebiliyor. Özellikle burun tıkanıklığı nefes almada güçlük yaşanmasına neden oluyor. Evde uygulanabilen bazı sinüzit boşaltma yöntemleri bulunuyor. Sinüzit hastaları tuzlu suları çok sever. Yaz aylarında denize girildiğinde bu hastaların kendini daha iyi hissettiği görülmüştür.

Sinüslerde oluşan tıkanıklığı gidermek için kullanılan bir yöntem, tuzlu sudur. Belirli miktarda bir su kaynatılır ve daha sonra soğumaya bırakılır. Soğuyan su içerisine bir bardak kadar ılık su eklenir. Bu suların içerisine karbonat ve bir tatlı kaşığı deniz tuzu eklenir. Daha sonra iğnesi çıkmış olan bir enjektörden yardım alınarak, buruna sıkılabilir. Fakat tüm bu durumların doktor kontrolünde yapılması ve doktorların önermediği tedavi yöntemlerinin uygulanmaması gerekir. 

Sinüzit Nasıl Boşaltılır Evde Sinüzit Boşaltma ve Temizleme Yolları NelerdirSinüzite Ne İyi Gelir?

Sinüzit kış aylarında daha çok tetiklenen bir hastalıktır. Özellikle grip gibi hastalıklar sinüziti daha fazla arttırır. Sinüzite iyi gelen bazı durumlar bulunuyor. Sinüzit kişilerin baş ağrısı ve burun tıkanıklığı yaşamasında çok etkili oluyor. Sinüsler sürekli olarak dolarak, insanları olumsuz olarak etkileyebiliyor. Sinüziti iyileştirmek veya bir süre rahatlamak için şu yöntemler uygulanabilir;

Kuru papatya ile buhar banyosu yapmak

Pamuğa okaliptüs yağı damlatılarak burun içine sürülmesi

Zencefili sıcak suda demleyerek içilmesi

Soğanı sıcak suda kaynatarak içilmesi

Sinüzit Tedavi Yöntemleri

Sinüzit olan kişiler doktorlar tarafından muayene ediliyor ve seviyesi tespit ediliyor. Bu seviyelere göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. Pek çok kişi sinüzit sorununa bitkisel çözümler arayarak, bu sorundan kurtulmayı hedefliyor. Fakat mutlaka bu durumlarda doktorlara muayene olmak önemlidir.

Sinüzitten dolayı oluşan ağrı ve burun tıkanıklıkları doktorların vereceği spreyle azaltılabilir. Fakat sinüzitin devamlı olması ve ağrıların şiddetini arttırması durumunda doktorlar bu kişiler için ameliyat işlemlerini gerçekleştirerek hastaların iyileştirilmesini sağlayabilir.

Sin&#;s Temizleme Nasıl Yapılır? Evde Sin&#;s Temizliği Yapmak İ&#;in &#;neriler

Sinüzit geniz yollarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Halk arasında burnun direği denilen bölümün üst kısımları bu rahatsızlıktan etkilenir. Tıkanan sinüsler ise doğru metotlar ile temizlenir. 

Sinüs Temizleme Nasıl Yapılır?

Geniz yollarının iltihaplanması sonucu oluşan sinüzit önemli bir rahatsızlıktır. Sinüzit ise burnun üst kısımlarını etkilemektedir. Bu bölgede tıkanıklık oluştuktan sonra ensede, yüzde, alın bölgesinde ve yüzde şiddetli ağrılar oluşur. Sinüslerin boşaltılmaması ve akıtılmaması nedeni ile çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığa erken önlem alınmaz ise haftalarca ve aylarca bu sorun ile boğuşulabilir.

Sinüzit ilerleyen dönemlerde şiddetli baş ağrılar, yüksek ateş ve sinüslerde ağrı oluşturabilir. Akut ve kronik sinüzit nedeni ile yaşam olumsuz etkilenebilir. Sinüsleri temizlemek için doğru yöntemler kullanılmalıdır. Bunun için 45 derecelik bir açı ile arkaya doğru otururken baş bölgesi sağa ve sola doğru çevrilmelidir. İşaret parmakları burnun üst kısmındaki sert kemikli yapının üstüne konulur. Burnun yanlarındaki kemiğin bittiği yere gelene kadar da doğru hareket ettirilir. 

Evde Sinüs Temizliği Yapmak İçin Öneriler

 - Kemikteki küçük bir çentiği bulunana kadar işaret parmakları ile göz çukurunun kemikleri üzerinde gezinilir. Ayrıca 20 saniye boyunca bu bölgeye masaj yapılır. Yapılan bu masaj hareketleri rahatlama sağlar. 

 - Dil damağa doğru baskı uygulanarak 1 saniye boyunca ittirilir.

 - Baş parmak kaşların tam ortasına yaklaşık 1 saniye bastırılır. 

 - Ayrıca sırasıyla bu iki yöntem de 30 saniye boyunca tekrarlanır. 

 - Sinüslerdeki iltihaplar ile mücadele edebilmek için vücudun sıvı takviyesine ihtiyaç duyulmalıdır. Bu nedenle günde en az 2,5 litre su içilmelidir. 

 - Taze ananas tüketilmesi burun ve sinüslerin şişmesini engelleyerek iltihapları da azaltır.

Sinüs İltihapları Nasıl Temizlenmelidir?

Sinüs iltihaplarının temizlenmesi ağrıyı azaltacaktır. Hastalık belirtilerinin de yok edilmesi bu şekilde sağlanır. Özellikle zencefil içeriğindeki gingerol maddesi sayesinde solunum ve sindirim sistemi hastalıkları için kullanılıyor. Zencefil sinüslerdeki zayıf dokuları da onarır. Potasyum içeren elma sirkesi aşırı mukus üretimini ve baskıyı azaltır.

 Elma sirkesi enfeksiyonlu bölgedeki mukusun temizlenmesini sağlar. Böylece mukus da burundan atılır. Özellikle vücudun kendini toplayıp iyileştirmesi için kaliteli bir uyku da oldukça önem taşır. Kişi tıkandığı zaman sırt üstü yatmalıdır. Sinüzit problemi yaşayan kişiler yatmadan önce 4 ve ya 6 saat öncesinden kafein, alkol ve şekerli yiyecekler tüketmemeliler. Yatmadan önce egzersiz yapılmaktan kaçınılmalı.

Sinüs Temizleme Metotları İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sinüslerin doğru bir şekilde temizlenmesi için farklı metotlar uygulanabilir. Evde doğal yöntemler ile sinüsler temizlenir. Sinüzit problemi yaşayan kişiler düzenli ve rutin aralıklar ile egzersiz yapmalılar. Ayrıca stres de yönetilebilmeli. Stresli bir yaşam tarzı bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu da enfeksiyon ile mücadele etmeyi zorlaştırır.

Stresi azaltmak sinüziti yenmenin ön koşullarından bir tanesidir. Arkadaşlar ile sosyalleşmek, müzik dinlemek ve stresi azaltan etkinlikler yapmak da gerekir. Sinüzit rahatsızlığına sahip olan kişilerin sigara içmemeleri gerekir. Bunun yanı sıra sinüzit rahatsızlığı olan kişiler yatarken mutlaka başlarını yüksek bir yere yaslamalılar. Bu şekilde rahat bir uyku uyuyabilirler. Doğal kürler ile sinüsler de temizlenir. 

Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinüzit belirtileri görüldüğü andan itibaren mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekir. Ayrıca sinüs temizleme yöntemleri ile sinüsler de doğru bir şekilde temizlenir. Soğuk algınlığına bağlı sinüzit tedavisinde antibiyotikler kullanılmalıdır. Semptomların kötüleşmesi durumunda ise doktora gidilmesi gerekir. Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır. Bu şekilde sinüsler de doğal yollar ile temizlenir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir