parayı altına çevirmek caiz mi / Sual Başlıkları

Parayı Altına Çevirmek Caiz Mi

parayı altına çevirmek caiz mi

Diyanet açıkladı! Altına yatırım yapmak caiz mi?

Ramazan ayında hangi davranışların dinen uygun olmadığı daha çok merak edilir. Yatırım da bunlardan farklı değil. İşte bu doğrultuda Türkiye Cumhuriyeti Diyanet işleri Başkanlığı'na çok merak edilen "Altına yatırım yapmak caiz midir?" sorusu soruldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı "Altına yatırım yapmak haram değildir," dedi.

Nedenlerini ise şöyle açıkladı:

" Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir."

Bigpara'nın sorusuna cevap olarak Diyanet, bankalarla işlemlerin de nasıl dine uygun yapılabileceğinin yanıtı verdi:

"Buna göre bankalarının satışa sunduğu altını o günkü altın kuru üzerinden satın almak suretiyle paranın altına endekslenmesinden sonra bu altının bankaya emanet olarak bırakılması, daha sonra istenildiği vakit yeni kur üzerinden tekrar bankaya satılması caizdir."

VADELİ İŞLEMLER DİNEN UYGUN DEĞİL


"Altın, TL, döviz vd. paraları alıp-satmada vazgeçilmez temel iki kuraldan birisi alınan ve satılan para cinsi malların farklı olması, diğeri ise yapılan işlemin veresiye ve vadeli olmamasıdır," diyen Diyanet detaylı bilgiler verdi:

"Buna göre alınan ve satılan para cinsi malların bedeli peşin (elden ele) taraflarca birbirine takdim edilirse, yapılan işlem sahih olur. On-line satış işleminde bedeller karşılıklı hesaplara otomatik geçiyorsa bu da caizdir. Ancak ilgili kuruluş, bu işlemi kaydi olarak yaptığı gibi, emanet bırakan kişinin her istediği anda bu altınları fiziki olarak kasadan çıkartıp müşteriye teslim edebilmelidir. Aksi takdirde bu işlem sanal bir alış veriş olacağı için caiz olmaz."

Kaynak: Haber 7

CEVAP:

Günümüzde banka ve diğer bazı finansal kuruluşların altın hesabı aracılığıyla yaptıkları işlemler temelde ikiye ayrılır:

1) Türev nitelikli işlemler: Yani kasada da başka bir yerde de altın bulunmadığı halde, elektronik ortamda veya kâğıt üzerinden kaydi şekilde altın alım ve satımı, hatta fon işletimi yapılmaktadır. Bu tür işlemler fıkhın konuya ilişkin birçok kuralının ihlalini barındırdığından fıkhen caiz değildir.

2) Bizzat altını alıp satmak suretiyle yapılan işlem: Bu da iki şekilde olmaktadır:

Birincisi, bankanın kasasında, -bu kasa ister merkezde isterse şubede olsun fark etmez- belli bir miktar altın bulunur. Banka para yatıran kişiye, yatırdığı paraya karşılık gelen miktarı altın olarak ya hemen teslim eder yahut onun adına açılan hesaba kaydeder. Kişi istediği zaman gidip altını ya bizzat ya da TL veya başka para birimine bozdurarak alır. Bu şekildeki bir işlemde fıkhen sakınca yoktur. Elden alındığında “fiili kabz”, hesaba kayıt şeklinde teslim alındığında ise “hükmi kabz” gerçekleşmiş olur. Altın kişinin hesabına kaydedilmek şartıyla, talep edildiğinde bir veya iki gün gibi bir süre içerisinde teslimi fıkhen mahzur taşımaz. Önemli olan akdin bitirilmiş, bedellerin tarafların hesabına nakledilmiş ve fiilen yatırılmış olmasıdır.

İkincisi, bazı katılım bankaları altın borsasındaki depolarda adlarına belli meblağda külçe halinde altın alıp tutarlar. Talep eden müşterilerine bu depodaki altını satmakta (satın alan kişi adına altın hesabı açarak kaydetmekte), hesaba altın kaydedildikçe depodaki altından o miktardaki kısım düşülmekte ve böylece depodaki altının tükenmesi durumunda yeni bir meblağ alınıp işlemler onun üzerinden devam ettirilmektedir. Bu tür işlemde altınlar külçe halinde olduğundan, depolama, taşıma, bozdurma vb. masraflara katlanmamak, bu masrafları sonuçta müşteriye yansıtmamak için yani ticari nedenlerle küçük meblağlı işlemlerde altın bizzat teslim edilmemektedir. Fakat altını satın alan kişi veya kişiler (örneğin 1 kg. ve katları gibi, bankaya göre değişmekte) belli bir yekûn tutan altını satın alır da bizzat teslimini talep ederlerse bu durumda bahsedilen masraflar yansıtılarak teslim edilmektedir.

Sonuç olarak birinci şıkta (türev nitelikli işlemler) anlatıldığı şekliyle altın ticareti fıkha aykırıdır.

İkinci şıkta (bizzat altını alıp satmak suretiyle yapılan işlem) söz konusu edilen her iki işlem çeşidi de anlatılan şekilde gerçekleştirilmek şartıyla caiz olur. Burada önemli olan, işlemin anlatıldığı gibi gerçekleşip gerçekleşmediğinin net bir şekilde belirlenmesidir.

Bununla ilgili görüntülü cevabımızı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

seafoodplus.info

Prof. Dr. Servet Bayındır

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir