kalanşonun bakımı / Kalanşo Bakımı ve Çoğaltılması - Pratikse Com

Kalanşonun Bakımı

kalanşonun bakımı

Kalanşo Bakımı ve Çoğaltılması

Her yerde gördüğümüz bir çiçek olan Kalanchoe çiçeğinin Türkçesi Kalanşo. Sukulent ailesinden bir bitki olan Kalanşo çiçeği bakımı ve çoğaltılması ile ilgili bilgileri araştırdık.

Kalanşo çiçeği nasıl bir çiçek?

Kalanşo çiçeği Afrika ve Asya kökenli tropik bir bitki. Kalanşo türlerinin çoğu Madagaskar’da bulunuyor. Bakımı ve çoğaltılması çok pratik bir çiçek olan Kalanşo, minik çiçekleri ile evinizi renklendirecek bitkilerden.

Kalanşo bakımı nasıl yapılır?

Kalanşo bakımı son derece basit bir çiçektir. Orta derece sıcaklık sever. Güneş ışığı alan bir yerde bakılmalı ancak direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Düzenli sulamayı ihmal etmemek gerekir. Toprağı kuru ise spreyleme veya yavaş yavaş su dökme yapabilirsiniz. Ayda 1 defa gübrelemek önemlidir. Kalanşo çiçekleri veya yaprakları kurur ise budama makası ile hasar vermeden kesip alın.

Soğuk havayı sevmeyen Kalanşo çiçeği yazın gölgede, kışın güneş alan bir yerde bakılabilir. İdeal sıcaklığı derece arasında olan bir bölge uygun olacaktır.

Yılda bir kez besin takviyesi vermeniz yeterlidir. Orkide bitki besinini Kalanşo için de kullanabilirsiniz.

Kalanşo sulama sıklığı nedir?

Kalanşo çiçeğini kışın haftada 1 gün yazın ise haftada 2 gün sulamanız yeterlidir. Toprak tamamen kuruduğunda bu sıklıktan daha fazla da su verebilirsiniz. Ölçütünüz toprağın kuruluğu olmalıdır. Kalanşo sulaması için kullanacağınız suyun gün dinlendirilmesi olması çiçeğin gelişimi için önemlidir.

Kalanşo çoğaltma yöntemleri

Kalanşo bitkisi suda veya direkt toprakta çoğaltılabilir. Bir dalını kırıp suda bekleterek köklendirebilirsiniz. Köklendikten sonra toprağa ekebilirsiniz. Kalanşo bitkisi tek bir yapraktan bile çoğaltılabilir. Kırılan Kalanşo dalını direkt olarak toprağa da ekebilirsiniz. Dalı direkt toprağa ekecekseniz ekmeden önce gün kağıt havlu üzerinde bekletin. Bu sayede kırılan yerdeki yaranın iyileşmesini sağlayacaksınız.

Pratikse

Kalanşo (Kalanchoe) &#;i&#;eği nedir, nasıl bakılır? Kalanşo &#;i&#;eği bakımının p&#;f noktaları

Kumla birebir karıştırılmış funda ve bahçe toprağı kalanşo çiçeği için en idealidir.

Kalanşo çiçeğinin, ilkbahardan kışa kadar doğrudan güneş ışığı almayan, kışın ise aydınlık bir yere yerleştirilmesi gerekir.

Bu hassas bitki türü soğuğu sevmez. Bu nedenle kış aylarında 5 derecenin altında sağlıklı gelişim gösteremez.

Kalanşo çiçeği çok fazla suyu da sevmez. Dolayısıyla kışın çok fazla sulanmamalı, ancak kurumasına da izin verilmemeli, toprağı nemli tutulmalıdır.

Kalanşo çiçeği bakımının püf noktaları

Düzenli sulanması ve kuruyan çiçeklerin budanması kalanşo çiçeğinin sağlıklı büyümesi açısından çok önemlidir.

Kalanşo çiçeği dış etkenlerden çok kolay etkilenebilir. Bu hassas yapısı kalanşo çiçeğinin kısa sürede unlu bit gibi hastalıklara yakalanmasına sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, çiçeği mutlaka saksıdan çıkartılmalı ve köklerinde var olan eski toprağı temizlemeniz gerekir.

Gözle görülen yerler pamuk yardımıyla temizlenmeli ve bitkiye arap sabunlu su hazırlanıp bir püskürtücü yardımıyla sıkılmalıdır.

Yeni saksıda yeni toprakla dikimi gerçekleştirilmeli ve toprağın en üstüne toz tarçın serpilmelidir.

Kalanşo çiçeği ne zaman açar?

Kalanşo çiçeği sonbahardan ilkbahara kadar açar. Fakat yazın çiçek açmaya bir süre ara verir. Anlaşılacağı gibi sıcaklardan hoşlanmayan bir bitkidir.

kalanşo çiçeği nasıl çoğaltılır?

kalanşo çiçeğini çoğaltmak aslında çok basit. Çiçeğin herhangi bir dalını koparıp tekrar toprağa dikmeniz yeterli olacaktır.

False

Kalanşo çiçeği bakımı nasıl olmalı? Uzun süreli ve rengarenk çiçekleriyle hemen hemen herkesin gözdesi bir bitkidir. Genellikle hediye olarak çok kullanılır. Yerini sevdiğinde ve bakımı iyi sağlandığında çiçeklerini uzun süre saklayan ve her sene de açan bir sukulent türüdür. Çiçekleri gibi kendi de uzun ömürlüdür. Biz kısaca Kalanşo dediğimiz bu türün bilimsel adı Kalanchoe Blossfeldiana’dır. Kalanchoe, içerisinde ’den fazla tür barındırır, kısaca Kalanşo ( Kalanchoe) bu türlerin genel adıdır. Aşağıda sizinle Kalanchoe blossfeldiana bakımını paylaştık. Bu bahsettiklerimize dikkat ederseniz, bitkiniz her yıl tekrardan çiçeklenecektir. Kalanşo çiçeği bakımı püf noktalarını merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Takip Et

Kalanşo Çiçeği Bakımı

Kalanşo aslında bir sukulenttir. Bu yüzden sukulent bakımına alışkınsanız, bu türe çok kolay bir şekilde bakabilirsiniz. Kalanşo'nun iki türü vardır. İlki Kalanchoe blossfeldiana diğeri de Kalanchoe blossfeldiana 'Calandiva'. Kalanchoe blossfeldiana'nın çiçekleri tek katlı ve daha serbesttir. Bu türü yabancı kaynaklarda genellikle Flaming Katy (Ateşli Katy) olarak görebilirsiniz. Diğer isimleri ise: Christmas Kalanchoe, Florist Kalanchoe, Madagascar Widow’s Thrill. Diğer tür olan Kalanchoe blossfeldiana 'Calandiva' ise ilk bahsettiğimiz türün varyetesidir. Çiçekleri daha sık ve katmerlidir bu yüzden daha bodurdur. İkisinin de bakımı aynıdır, sadece çiçek türlerine göre isimleri farklılaşır. Peki Kalanşo çiçeği bakımı nasıl olmalı? Kalanşo çiçeği tam bir bahar bitkisidir. Çok sıcak ve çok soğuk ortamları sevmez. Ev içerisinde kolaylıkla bakabilirsiniz. Balkonda, dışarıda bakıyorsanız soğuk havalarda gözlemlemeniz gereken bir türdür. Özellikle -5 derece altında, donma gösterebilir. Güneş ışığını çok sever. Sabah veya akşam güneşini direkt olarak alabilir. Yazın direkt öğle güneş ışığından korumanız gerekir.

Kalanşo sulama

Kalanşo Türleri Nelerdir?

Kalanşo Sulaması Nasıl Olmalı?

Kalanchoe blossfeldiana, bir sukulent türü olduğu için; diğer sukulentler gibi gövde ve yapraklarında su barındırır. Susuzluğa dayanıklıdır. Kalanşo çiçeğinin toprağı ne zaman tamamen kuruduysa, bitkinizi o zaman sulamanız gerekir. Sulama yapılmadan önce bitkinin dip kısmı da kontrol edilmeli. Sadece bitkinin yüzeyi kuruduğunda sulama yapıldığında, dip kısmı hala ıslak olabilir. Böyle bir durumda, sulama yapıldığında; bitki fazla suya maruz kalarak çürümeye başlar. Bitkinin çürümesini engellemek için toprağın tamamen kuruduğundan emin olmalıyız. Genel bir sulama aralığından bahsetmek mümkün değil. Bulunduğunuz bölge, kullandığınız toprak ve saksı, bitkinin konumlandırılması ve aldığı güneş sizin sulama aralığınızı belirleyen faktörlerdir. Çok sıcak bir yerde konumlandırdığınızda, toprak daha hızlı kuruyacağı için daha sık sulamak zorunda kalırken, daha soğuk bir yerde geç kurumasından dolayı iki sulama arasındaki zaman artacaktır. Bu yüzden, bitkinin sulama aralığına kendiniz karar vermeniz gerekecek. Sulama yaparken, su tüm saksıya nüfuz etmeli. Toprağın her kısmına su gelmeli. Sulama, akşam saatleri yapılması tavsiye edilir. Bitkinin yaprağına gelen su güneş ile karşılaştığında yanıklar oluşabilir.

Kalanşo bakmı

Kalanşo Toprağı

Kalanşo için en uygun toprak drenajı iyi (su tutmayan),çamurlaşmayan topraklardır. Kaktüs ve sukulentler için kullandığımız karışım topraklarını bu bitki için de kullanabilirsiniz. Marketlerde, özellikle bahar aylarında satılan topraklar kalitesiz olduğu için bitkilerin hastalanmasına sebep olmasının yanında sineklenme de yapmaktadır. Kaktüs toprağı almadan önce içeriğini kontrol etmemiz gerekir. Kalanşo, kolay hastalanan bir bitkidir. Bu yüzden, su tutan bir toprak kullandığınız zaman, nemden unlu bit oluşabilir. Buna ek olarak, fazla suya maruz kaldığı için kökten çürüme yapabilir. Son olarak, kaktüs topraklarında bitkinin kökü daha rahat hareket edecektir.

Kalanşo Saksısı Nasıl Olmalı?

Kalanşo yayılan ve ağaçlaşan bir bitkidir. Bu yüzden kullanacağınız saksının ağzı geniş olursa, bitki daha rahat hareket edecektir. Kalanşolar, özellikle Kalanchoe blossfeldiana, uzayan bir bitki türü de olduğu için, bodur saksılarda gelişim gösterirken denge sorunu yaşayabilir. Çok büyük olmaması şartıyla, bitkiye oranla iki kat büyük bir saksı tercih edebilirsiniz. Eğer kökü yoksa, daha küçük saksı tercih ederek, kök gelişimini tamamlamasını beklemeniz daha sağlıklı olacaktır. Her yapıda saksı kullanabilirsiniz. Boyasız toprak saksılar, nefes alabildiği için tüm bitki türleri için daha sağlıklıdır. Toprağın daha rahat kurumasına yardımcı olurlar. Sukulentler için altı delik saksı tercih etmeliyiz. Bu Kalanşo çiçeği için de geçerlidir. Altı delik saksılar, sulama sonrası fazla suyun atılmasına yardımcı olur. Böylece, bitkinin çürüme riski azaltılmış olur. Eğer kullandığınız saksının altı delik değilse de drenaj sağlamanız gerekir. Pomza ve lav kırığı gibi taşlarla drenaj yapılabilir. Saksının dibine, topraktan önce bir sıra bu taşları koymanız yeterli olacaktır.

Kalanşo Çiçeğimi Nerede Bakmalıyım?

Kalanchoe blossfeldiana’nın çiçek açabilmesi için bakımının doğru yapılması gerekir. Kalanşonun çiçek açabilmesi için toprak ve sulama dışında aldığı ışık da önemlidir. Kalanşo genel olarak çok sıcak veya çok soğuk havaları sevmez. Ev içerisinde bakılabilir. Ev içerisinde pencere kenarları, yeterli ışığı almaları için uygundur. Dışarıda bakacaksanız, kışın çok soğuklarda dikkatli olmanız gerekir. Bulunduğunuz bölgede don olayları yaşanıyorsa, bitkinizi içeri almanızı öneririz. Kışın, sıcak bir ortamda bakılacaksa da ısıtıcılardan uzak konumlandırılmalı. Kalanşo çiçeği güneş ışığını sever. Yazın, sabah veya akşam güneşi aldırabilirsiniz. Fakat, diğer sukulentlerde olduğu gibi, bu bitkiyi de direkt öğle güneşinden korumalıyız. Bunlara ek olarak, ortamın esintili olmasının da bitki gelişimine katkısı çoktur. Esintili ortamda nem oranı düşük olacaktır.

Kalanşo çiçek

Kalanşo Çiçek Açar Mı?

Beyaz, pembe, kırmızı, sarı, turuncu renklerde çiçek açar ve çiçekleri uzun sürelidir. Doğru bir bakım sağlandığında Kalanşo’nuz çiçek açacaktır. Çiçek açtığı zaman, bitkinin su ihtiyacı artacaktır. Sulama aralığını çok açarsanız, çiçekleri kuruyabilir. Kuruyan çiçekleri, bitkiden ayırmalıyız. Baharda, Kalanşo’nun çiçek açabilmesi için, kışın soğuk bir ortamda bakarak, kış bakımı sağlayabilirsiniz. Kış bakımı uygulanan bitkiler, bahar döneminde daha kolay çiçek açar. Kalanşo, sukulent türü olduğu için, kışın kış bakımına almanız durumunda, ayda bir sulamanız yeterli olacaktır. Kalanşo çiçeklenme dönemi değişiklik gösterir. Eğer mevsimde çiçekli olabilmesi, tomurcuk açması mümkündür. Bu yüzden kışın eğer çiçekleri varsa, kış bakımına almak yerine, bitkinizi düzenli sulayarak çiçekli kalmasını da sağlayabilirsiniz.

Kalanşo Gübre Kullanımı

Kalanşo için kaktüs ve sukulent bitkileri için uygun olan bitki besinlerinden kullanabilirsiniz. Toprak gübre ve sıvı besin olarak ayrılır. Gübreden sağlıklı bir verim alabilmek için kullandığınız ürünün üzerinde yazan kullanım talimatlara mutlaka uyulmalı. Ben sıvı ve konsantre solucan gübresi kullanıyorum. Gübreleme işlemi bahar ve yaz arası yapılabilir. Ayda iki defa olacak şekilde, temmuz başına kadar gübreleme yapabilirsiniz.

kalanşo çiçeği

Kalanşo Yaprak Sararması

Kalanşoda en çok görünen sorunlardan biri yaprak sararmasıdır. Yaprak sararmasının birçok nedeni olabilir. Kalanşo yaprak sararması nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Kalanşo ve Unlu Bit

Kalanşo, bağışıklığı zayıf bir bitki türü olduğu için hastalanmaya oldukça müsaittir. Kalanşo deyince aklımıza gelen ilk hastalık unlu bittir. Unlu bit birçok yolla oluşabilir. Unlu bitin en büyük dostu Nem’dir. Kalanşolarda da unlu bit oluşumu genellikle fazla nemden kaynaklanmalıdır. Genellikle bahar aylarında mevsim geçişlerinde çok fazla görünmektedir. Esintili bir ortamda bakarak fazla nem riskini en aza indirebilirsiniz. Bunun dışında, unlu bit hızlıca yayılabilme özelliğine sahiptir. Bu yüzden, bir bitkide unlu bit oluştuysa ve bitkiler sık konumlandırıldıysa, diğer bitkilere çok kolay bir şekilde yayılacaktır. Yeni alınan bir bitkinin toprağını değiştirmemizin de sebeplerinden biri de unlu bittir. Toprakta olabileceği için, siz bitkiyi ilk aldığınızda unlu bit görmeseniz bile, toprak ve kök içerisinde yayılarak, gövdeye çıkar ve yanındaki tüm bitkilere yayılır. Eğer kalanşo çiçeğinizde unlu bit varsa;

Eğer, unlu bit olan Kalanşonuz için ilaç kullanmak istemiyorsanız, evde yapabileeceğiniz bazı karışımlarla da unlu bitten kurtulabilirsiniz. Bu karışımlar kimi zaman tam çözüm sağlarken kimi zaman da geçici çözüm olduğu görülmüştür. Bu yüzden en garanti çözümün ilaçlanma olduğunu söyleyebiliriz. Unlu bit olmuş kalanşo için ne tür karışımlar yapabiliriz?

Yukarıda bahsettiğimiz arap sabunu, sirke ve yağı 1 litre suya, 1 yemek kaşığı şeklinde ilave edilmesi yeterlidir. Alkol ve kolonya ile ilgili karışımlara da denk gelebilirsiniz. Fakat, alkol bazı bitkiler için zararlı olabileceği için kullanmamanızı öneririz. Bitkinizi unlu bitten ayırdıktan sonra toprağını değiştirmeniz gerekir. 

Beyaz kalanşo çiçeği

Kalanşo Üretimi

Kalanşo üretimi en kolay bitkilerden biridir. Çelik ile üretim yapabilirsiniz. Dalları olan bir bitki olduğu için, gövdeye yakın bir yerden dalı ayırabilirsiniz. Ayrılan dal, toprağa dikilir. İlk bir hafta sulanmamalı. Daha sonra hafif sulamalarla dikilen parça desteklenmeli. Kök oluşmadan fazla sulama, bitkinin çürümesine sebep olabilir. Kök oluşumu ile verilen su miktarı arttırılmalı. 

Kalanşo ve Küllenme Hastalığı

Kalanşo bitkilerde görünen bir diğer hastalık da küllenmedir. Küllenmenin sebebi de fazla nemdir. Güneşin yetersiz olduğu, nemin fazla olduğu yerlerde kalanşoda küllenme görülebilir. Küllenme bir mantar türüdür. Hızlı yayılan bir hastalık olduğu için erken müdahale etmezseniz bitkinizi kaybedebilirsiniz. Küllenme, yeni yaprakların gelişimini de engelleyecektir. Eğer kalanşo çiçeğinde küllenme görünüyorsa, mantar için kullanılan zirai ilaçları kullanmanız gerekir. İlaç alacağınız zaman bitki türünüzü belirtmeniz ve ona göre ilaç almanız ve ilaç üzerinde yazan kullanma talimatlarına uymanız gerekir. Küllenme hastalığı çok yaygınsa o yaprakları mutlaka ayırmanız gerekir. Küllenme olmaması için, drenajı iyi olan hızlı kuruyan bir toprak kullanmanız gerekir.

Yukarıda sizinle Kalanşo çiçeği bakımını detaylı bir şekilde anlattık. Karışım toprak, drenajlı saksı, uygun sulama ve aydınlık bir konum ile kalanşonuza çiçek açtırabilirsiniz. Kalanşo hastalanmaya müsait bir bitki olduğu için bakımını doğru sağlamanız bitkinizin sağlığı için verimli olacaktır. Kalanşo çiçeği hakkında merak ettikleriniz varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası