malzeme bilimi ve mühendisliği ne iş yapar / Malzeme Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar? – Meslek ve Meslekler Sitesi

Malzeme Bilimi Ve Mühendisliği Ne Iş Yapar

malzeme bilimi ve mühendisliği ne iş yapar

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Nedir

Üniversite sınavları bitti, sıra geldi tercihlere.. Size bir önerimiz var; yüzyılın mühendisliğinde; gelişen sanayi ile üretim sektöründe sizlerde yerinizi almak istiyorsanız malzeme bilimi ve mühendisliği tam size göre bir bölüm&#;

Malzeme Bilimi Mühendisi Kimdir ?

Malzeme bilimi mühendisi, organik ve inorganik kökenli doğal ve sentetik hammaddelerden; seramik, metal, polimer esaslı ve birbirleri arasında kompozit malzeme dediğimiz karma malzemeleri; tasarlayıp, üretip, geliştirip insanlığın yararına sunan kişidir. Mikroyapı-özellik-performans üçlüsü malzeme bilimi mühendisliğinin temelini oluşturduğu için kullanım esnasında malzemenin göstereceği davranışlar iyi bilinmektedir. Üretilen malzemenin doktoruda denilebilir. Kullanılan yere göre istenilen performansa göre; özellikler değiştirilebilmektedir. Yani kim nerede kullanacak? Hangi ortamda? Ortam koşulları? İstenilen performans? Hangi sıcaklık? Basınç? Sorularıyla malzeme tasarımı yapılmakta, yani kim hangi malzemeyi isterse, üretim ona göre yapılmaktadır.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği  İş İmkanları Nelerdir

Tüm mühendislik bölümlerinde olduğu gibi malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünde iş imkanınız kendinizi alanınızda geliştirmeniz doğrultusunda kat kat artmaktadır. Sektör olarak; metalürji alanında döküm, plastik şekillendirme, ısıl işlem sektörlerinde, seramik , cam , plastik sanayi, beton, çimento, biyomalzeme, nanomalzeme ve kompozit malzeme sektöründe iş imkanınız bulunmaktadır. Ayrıca üniversitelerin araştırma merkezlerinde, araştırmacı, uzman olarak da iş imkanı bulmanız mümkündür. Alan çeşitli olduğu için tek bir alana yönlenmeniz, o alanda kendinizi geliştirmeniz iş imkanınızı artırmaktadır.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Metalürji Malzeme Mühendisliği ile Farkı Nedir?

Metalurji malzeme mühendisliği, malzeme mühendisliği, malzeme milimi ve banoteknoloji mühendisliği, seramik mühendisliği, polimer mühendisliği bölümleri malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünden türetilmiş bölümlerdir. Yurt dışında bu mesleklerin tek bir karşılığı vardır: Materials Science and Engineering yani Malzeme Bilimi ve Mühendisliği olarak adlandırılır. Ülkemizde yönelinen alana göre üniversiteler metalürji, seramik, nanoteknoloji isimlerini eklemişlerdir. Metalürji, seramik, polimer, kompozit, malzeme bilimi ve mühendisliğinin alt dallarıdır. İstediğiniz alana göre uzmanlaşabilirsiniz.

malzeme bilimi ve mühendisliği

Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin çalışma alanları aşağıdaki gibidir: Demir-Çelik sanayi, Demir-Dışı metal üretim sanayi, Cam, seramik ve refrakter sanayi, Döküm sanayi, Savunma sanayi, Uzay ve havacılık sanayi, Makine imalat sanayi, Nano-teknoloji ve ileri teknoloji malzemeleri, Kompozit malzeme üretimi, Yarı iletken malzeme üretimi, Otomotiv ve otomotiv yan sanayi, Uçak ve gemi imalat sanayi, Plastik teknolojisi, Kaynak malzemeleri üretimi sanayi, Metal şekillendirme ve işleme sanayi, Yüzey işlemleri ve kaplama sanayi, Elektrik-Elektronik malzeme üretimi, Manyetik malzeme üretimi, Biyomedikal malzeme üretimi, Kalite kontrol ve gözetim şirketleri, Alternatif sanayiler.

Ben Hasan Gül, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünden zorunlu yaz stajımın tamamlanmasıyla mezun oluyorum. İlk yazımda sizlere bölümü tanıttım. Yazılarımda gelişen malzeme teknolojisi dünyasını elimden geldiğince sizlere anlatmaya, tanıtmaya, sevdirmeye çalışacağım.

Unutmayın ki; geçmişten geleceğe değişmeyen tek gerçek; malzemesiz mühendislik olmaz.


Burak Gül yazarımızın aynı başlıklı yazısı:

Malzeme bilimi ve mühendisliğini metal, polimer, seramik, kompozit malzemeler üzerinde çalışan multidisipliner bir bilim ve mühendislik dalı olarak tanımlayabiliriz. Multidisiplinerden kastımız fizik, kimya, biyoloji ve matematik dallarını kapsamasıdır.

Peki bu malzemeler üzerinde çalışmaktan kastımız nedir?  

Malzemenin hammadde halinden başlayarak, tasarımında, üretiminde devam edip ve kalite kontrolünde çalışmaktır. Bununla da kalmayarak üretilen malzemenin Ar-Ge çalışmasında da bulunmaktadır. Kısacası ürünün kullanılacağı alandaki çalışma koşullarına göre (mekanik, fiziksel, çevresel koşullar) malzeme seçimi ve tasarımı yapar. Üretilen malzemenin kalite kontrol ve araştırma-geliştirmesini yapar.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin ilgilendiği en büyük çalışma alanlarından birisi de nanoteknolojidir. Günümüzde artık nanoboyutta teknoloji gelişimi bütün sektörlere yerleşmiştir.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği ABD ve Avrupa ülkelerinde önemli mühendislik dalları arasında yer almakta iken ülkemizde daha yeni gün yüzüne çıkmış bir dal diyebiliriz. Ülkemizde alanlaşmanın (branşlaşma) önemi artınca Malzeme Bilimi ve Mühendisliğine ihtiyaç duyulmuştur.

Üniversiteye yerleşecek arkadaşlara tavsiyem ise şudur; yeni buluşlar peşinde koşmak istiyorsa ve mühendislik benim işim diyorsa kesinlikle Malzeme Bilimi ve Mühendisliğini tercih etmelidir. (Gideceği üniversiteyi iyi tercih etmesi koşulu ile)

Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin çalışma alanları aşağıdaki gibidir:

  • Demir-Çelik sanayi,
  • Demir-Dışı metal üretim sanayi,
  • Cam, seramik ve refrakter sanayi,
  • Döküm sanayi,
  • Savunma sanayi,
  • Uzay ve havacılık sanayi,
  • Makine imalat sanayi,
  • Nano-teknoloji ve ileri teknoloji malzemeleri,
  • Kompozit malzeme üretimi,
  • Yarı iletken malzeme üretimi,
  • Otomotiv ve otomotiv yan sanayi,
  • Uçak ve gemi imalat sanayi,
  • Plastik teknolojisi,
  • Kaynak malzemeleri üretimi sanayi,
  • Metal şekillendirme ve işleme sanayi,
  • Yüzey işlemleri ve kaplama sanayi,
  • Elektrik-Elektronik malzeme üretimi,
  • Manyetik malzeme üretimi,
  • Biyomedikal malzeme üretimi,
  • Kalite kontrol ve gözetim şirketleri,
  • Alternatif sanayiler.

Bölüm Tan&#x;t&#x;m&#x;

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Nedir?

Metalurji ve malzeme mühendisliği, insanlığın ihtiyaç duyduğu, geleceğe dönük mühendislik malzemelerinin, çevresel sorumlulukların da göz önünde tutulduğu üretim yöntemleriyle üretilmesi ve geliştirilmesi, ancak "teknolojik-ekonomik-ekolojik" denge bileşenlerinin her birinin zorunluluk arz ettiği mühendislikler arası bir misyon ve strateji odaklı bir çalışma süreciyle mümkün olabilmektedir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği günümüzde kimya, makine, inşaat, uzay-uçak, elektrik-elektronik, çevre ve tıp alanlarına yayılmış çok disiplinli bir bilim ve teknoloji dalı olarak gelişmesini sürdürmekte ve verimlilik, enerji ve hammadde üçlüsü ile uyum içinde olan üretim süreçlerinin sektöre kazandırılmasında önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda Metalurji ve Malzeme Mühendisliğindeki gelişmeler, genel olarak Metalurjik proseslerin optimizasyonu, nümerik simülasyon ve modelleme üzerine yoğunlaşırken, çevresel Metalurji uygulamalarında da, çevre kirliliğine yol açmayacak nitelikte atılabilir atık üretmek, de-metalize edilmiş (metal iyonlarından arındırılmış) çözeltiyi kullanılabilir su halinde sisteme geri döndürme şeklinde atık su de-metalizasyonu, ikincil kaynakların yeniden değerlendirilmesine yönelik reaktör ve proseslerin tasarımı (ve geliştirilmesi) gibi konular önde gelmektedir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, hammadelerden başlayarak, metal, seramik ve polimer esaslı malzemelerin üretilmesini; üretilen malzemelerin özelliklerinin çeşitli sanayi dallarındaki ihtiyaçlara uygun hale getirilmesini konu alan bir mühendislik dalıdır. Havacılık başta olmak üzere, savunma sanayii, ağır sanayii, kimya sanayii, enerji, haberleşme, taşıma ve diğer sektörlerin ihtiyaç duyduğu üstün performanslı ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesi, ilerleyen teknoloji ve günümüzdeki pazar şartlarının kaçınılmaz gereğidir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bu tür ihtiyaçlara cevap verebilen üstün malzemeleri geliştirmiş ve ilerleyen teknoloji ile birlikte daha üstün olanları geliştirmeyi hedeflemektedir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerini tercih edecek adaylarda şu özellikler olmalıdır;
  • Yeni teknolojilere karşı ilgi duymak.

  • Karmaşık problemlerle uğraşmayı sevmek.

  • Yeni ortamlara, değişime ve sıkı çalışma temposuna uyum sağlamak,

  • El becerilerine hakim olmak, üretken olmak,

  • Öğrendiğini uygulama becerisine sahip olmak.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde kazanılan beceri ve davranışlar;
  • Analitik düşünme yeteneğini

  • Mühendislik yaklaşımını

  • Matematiksel ifade yeteneğini

  • Araştırma ve öğrenme yeteneğini

  • Öğrenmeyi öğrenme yeteneğini

  • Yazılım projesini geliştirme yeteneğine sahip olması

  • Takım çalışması ve yönetim tekniklerine uyumlu olması

  • Etkili iletişim tekniklerini kullanabilmesi

  • Yazılı ifade kabiliyetini geliştirmesi

  • Profesyonel davranış ve etik değerlere sahip olmayı öğretir.

Amacımız

Matematik, fizik, kimya, fizikokimya ve temel mühendislik konularında güçlü bir altyapıya sahip ve bunları alanında kullanabilen mezunlar yetiştirmek,

Modern mühendislik uygulamaları için gerekli teknikler ve donanımlar konusunda bilgi sahibi ve bu bilgileri tasarım, uygulama ve iletişim alanında etkili kullanabilen mezunlar yetiştirmek,

Metalurjik üretim yöntem parametreleri arasındaki ilişkiler ile tanımlı/tanımsız malzemelerin yapı-özellik-işleme-performans ilişkilerini standart veya tasarlayacağı deneysel yöntemlerle karakterize etme ve sonuçları yorumlama yeteneğine sahip mezunlar yetiştirmek,

Metalurji ve malzeme bilimi ve mühendisliğindeki temel kavramları bilen ve her türlü malzemeyi yapı-özellik-işleme-performans ilişkileri çerçevesinde değerlendirebilen mezunlar yetiştirmek,

Metal ve metal dışı mühendislik malzemelerinin doğal ve ikincil kaynaklardan üretilmesine, şekillendirilmesine, işlenmesine, korunmasına ve yüzey işlemlerine yönelik yöntem ve teknolojileri derinlemesine bilen ve bunların uygulanmasına ve geliştirilmesine katkı verebilecek mezunlar yetiştirmek,

Mühendislik problemlerini tanımlayabilen, çözüme uygun malzeme, sistem, ürün ve yöntem seçebilen, tasarlayabilen ve bunları kaynakların ve doğanın korunması ve kaliteli üretim öngörüsü ile ekonomik temelleri olan projelere dönüştürebilecek mezunlar yetiştirmek,

Mesleki ve etik sorumluluk bilinci oluşmuş, çağdaş ve toplumsal gelişmeleri takip eden, yorumlayan, etkin yazılı ve sözlü iletişim kurabilen, takım çalışmasına yatkın ve sürekli öğrenme gereğini algılamış mezunlar yetiştirmektir.

İş imkanları
  • Demir-Çelik Sanayi

  • Demir-Dışı Metal Üretim Sanayii (bakır, alüminyum, vb)

  • Cam, Seramik ve Refrakter Sanayi

  • Demir, Çelik ve diğer Metallerin Döküm Sanayi

  • Savunma Sanayi

  • Makine İmalat Sanayi

  • Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi

  • Uçak ve Gemi İmalat Sanayi

  • Kaynak Malzemeleri Üretimi Sanayi

  • Metal Şekillendirme ve İşleme Sanayi

  • Yüzey İşlemleri ve Kaplama Sanayi

  • Elektrik-Elektronik Malzeme Sanayi

  • Beyaz Eşya Sanayi

  • Manyetik Malzeme Üretim Sanayi

  • Biyomedikal Malzeme Üretim Sanayi

  • Enerji Sektörü

  • Plastik Teknolojisi

  • Kalite Kontrol ve Gözetim Şirketleri

  • Tüm Sektörlerde Kalite Departmanları

  • Ar-Ge Şirketleri ve Üniversiteleri kapsar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası