resim sanatı ile ilgili yazı / Bilim ve Sanat Vakfı

Resim Sanatı Ile Ilgili Yazı

resim sanatı ile ilgili yazı

Yazan: Kadir Arslan

Milattan binlerce yıl önce nihayet birileri eline bir nesne alıp ve o nesneyi iz bırakacak bir araca dönüştürerek sanatın temellerini atmış oldu. En azından ben öyle düşünüyorum. Geçen izlediğim bir belgeselde şempanzeler güzel görünmek için kulaklarına küpe niyetine otlar asıyordu; fakat bunu bizden taklit ederek mi öğrendiler yoksa bizim de ilk sanatsal deneyimlerimiz moda üzerinden mi gerçekleşti emin değilim. İlk deneyimin resim olduğu konusunda kalıcı ve büyük deliller mevcut aslında. Dağlarda ve henüz günümüz insanlarının bile zor yetişebildiği kuytu yerlerde ya da mağaralarda çok eskiye tarihlenen resim ve çizimler var. Ortaya çıkan ilk sanat deneyim müzik de olabilir aslında, alkışlarla tempo tutmayı ya da bir sopayı bir yüzeye vurararak belirli ritmik sesler çıkarmak&#; Mimari ? Edebiyatın ilk örnekleri yıl öncesine kadar gitse bile yeni sayılır aslında. Sinema ve diğerlerini saymama bile gerek olmadığını siz de takdir edersiniz.

Modern olarak nitelenen zamanda sanat birçok konudan sadeleştirilip ayrı bir yapı kazanmaya başlayınca sanatın ne olduğu, ne olmadığı ya da ne olması gerektiği bitmek bilmeyen bir tartışma konusu oldu. Yeni form ve tekniklerin keşfiyle de sanattaki değişim aşırı hızlandı ve muğlaklıkları da beraberinde getiren bu hızlı dönüşümler birçok akımın da var olmasının temellerini oluşturdu. Usta çırak ilişkisiyle nesilden nesile geçen bilgiler akademik bir niteliğe dönüşürken bağımsız sanatçıların örgütlenmesiyle de ortaya çıkan akımlar sayesinde de muğlaklıklar aşılıp sanatın her bir dalı durmadan yeni fikirler ve yapılarla dolup taştı. Kendini var edebilmiş bir sanatçının yapıtları ve tekniği muhataplar aşina oldukça kabul ediliyor ve akedemiye dahil ediliyor. Bugün resim sanatında akademilerde her türlü bilgi işleniyor ama sanırım sadece müzik alanındaki akademi buna direniyor. Konservatuarda metal müzik ya da tekno müzik eğitim dahilinde değil diye biliyorum.

Ben ressamım ve aslında belki de resim sanatı üzerine odaklanmam daha doğru olacak. Bugün yazının içinde sadece birkaç basit soru sormak istedim o kadar. Fırsat buldukça da yazmaya devem edeceğim. Zamanla da paydaşlarla (okurlarla) konuları daha derinlemesine analiz ederiz.

Gazete Sanat
kaynağı değiştir]
Boya uygulamak veya çıkarmak için kullanılan ince bıçak. Çeşitli pigmentlerin karışımını yapmak için de kullanılabilir.

Geleneksel yağlı boya resim tekniği genellikle sanatçının karakalem veya inceltilmiş boya ile konuyu tuvale çizmesiyle başlar. Yağlı boya, boyayı daha ince, daha çabuk veya daha yavaş kuruması için genellikle keten tohumu yağı, ressam Beyaz ispirto’su veya diğer çözücülerle karıştırılır. Çözücüler boyadaki yağı incelttikleri için boya fırçalarını temizlemek için de kullanılır. Yağlı boya uygulamasının temel bir kuralı 'fat over lean' (Türkçe:'yağsız') dır yani her ek boya tabakası daha çok kurumaya imkan vermek için alttaki tabakadan daha çok yağ içermelidir. Her ilave kat daha az yağ içeriyorsa son kat boya çatlar ve soyulur. Bu kural kalıcılığı sağlamaz; güçlü ve sabit boya eden olan yağın kalitesi ve türüdür.

Yağla kullanılabilen soğuk mum, reçine ve vernik gibi başka malzemeler de vardır. Bu ek malzemeler ressama boyanın yarı saydamlığını, boyanın parlaklığını, yoğunluğunu ve boyanın fırça darbesini tutma veya gizleme yeteneğini ayarlamasına yardımcı olur. Boyanın bu yönleri yağlı boyanın ifade kapasitesi ile yakından ilgilidir.

Geleneksel olarak boya, boyama yüzeyine genellikle resim fırçası kullanılarak aktarılırdı ancak palet bıçakları ve paçavra kullanmak gibi başka yöntemler de vardır. Yağlı boya diğer birçok ressam malzemesinden daha uzun süre ıslak kalır ve ressamın figürün rengini, dokusunu veya biçimini değiştirmesini sağlar. Zaman zaman ressam tüm boya katmanını kaldırıp yeniden resme başlayabilir. Bu, boya ıslakken bir süre için bir bez ve biraz terebentin ile yapılır ancak bir süre sonra sertleşen boya tabakası kazınmalıdır. Yağlı boya buharlaşma değil oksidasyon ile kurur ve genellikle iki hafta içinde dokunulduğunda kuru hale gelir (bazı renkler günler içinde kurur). Genelde vernik uygulanacak kadar kuruması altı aydan bir yıla kadar zaman alır.

Malzemeler[değiştir

Resim

Resim

Türkçe Resim kelimesinin İngilizce karşılığı.
adj. pictorial
n. picture, figure, drawing, painting, photo, image, illustration, tableau, tablature, dues, tax, effigy, likeness

Resim

varlıkların, doğa görünüşlerinin kalem, fırça gibi araçlarla kâğıt, bez vbüzerinde yapılan biçimleri; kimi eşyadan ve kimi işlerden alınan vergi.
bunu yapmak için gerekli yöntemleri öğreten sanat.
fotoğraf2.

Resim

Türkçe Resim kelimesinin Fransızca karşılığı.
image [la], dessin [le], peinture [la], photogramme [le], tableau [le], photogramme [le]

Resim

Türkçe Resim kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Abbild, Abbildung, Auflage, Aufriss, Bild, Bildnis, Dessin, Figur, Gebühr, Gemälde, Illustration, Impost, Malerei, Photo, Photographie, Zeichnung
adj. bildhaft

Resim

1 . Varlıkların, doğadaki görünüşlerinin kalem, fırça gibi araçlarla kâğıt, bez vb. üzerinde yapılan biçimleri:
"Konulu resim parçaları kendiliğinden ve doğru olarak yan yana gelivermiş, hikâye ortaya çıkmıştı."- T. Buğra.
2 . Bunu yapmak için gerekli yöntemleri öğreten sanat:
"Türkiye'de resim bir müddetten beri soysuz bir sanat hâline gelmeye başladı."- O. S. Orhon.
3 . Fotoğraf:
"Güzel İnebolu kızı, duvara yapıştırılan Gazi'nin resmine uzun uzun baktı."- A. Gündüz.
4 . hukukBazı eşyadan ve işlerden alınan vergi veya harç:
"Osmanlı Devleti'nin birçok vergi ve resimleri bu yüzden doğrudan doğruya yabancı alacaklıların cebine gider."- Y. K. Karaosmanoğlu.
5 . Tören.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
nın resmidir , resim almak , resim çekmek (veya çıkarmak) , resim gibi

Resim

Osmanlıca Resim kelimesinin Türkçe karşılığı.
Bir çeşit deve yürüyüşü.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır