anksiyete kas güçsüzlüğü / Kas Güçsüzlüğüne Sebep Olan Durumlar | Prof. Dr. Alev Leventoğlu

Anksiyete Kas Güçsüzlüğü

anksiyete kas güçsüzlüğü

Koronavirüsü ağır geçirenlerde bu sendromlar çıkıyor: Kas güçsüzlüğü, anksiyete ve hafıza sorunu

İngiliz uzmanlar koronavirüs sonrası hastalarda görülen sendromları tespit etti. İngiltere Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü (NIHR), tarafından açıklanan sendromlar koronavirüsü hastanede ağır geçiren hastalarda sonraki aşamalarda görülebiliyor.

ANKSİYETE, KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ VE HAFIZA SORUNU GÖRÜLÜYOR

Enstitüsü akademisyenleri, hastaneye yatan kişilerde kas güçsüzlüğü, travma nedeniyle anksiyete veya hafıza sorunu yaşandığını vurguladı.

Enstütü hastaneye yatan kişilerde uzun süreli veya kalıcı hasarlar tespit etti. Uzmanların 4 başlıkta topladığı sendromlardan yoğun bakım sonrası sendromu (PICS); hastane yatan ve yoğun bakıma alınan koronavirüs hastalarında, daha sonra ortaya çıkan rahatsızlıkları içeriyor. Bu kişiler, çok uzun süre hareketsiz kalınması nedeniyle kas güçsüzlüğü, travma nedeniyle anksiyete veya başka bir akıl sağlığı sorunu yaşadı.

BEYİN FONKSİYONLARINDA DEĞİŞİM

Tipik olarak yoğun bakım sonrası sendrom, bir şeyleri hatırlayamama gibi bazı beyin fonksiyon bozukluğuna neden oldu.

Hastaneye solunum zorluğu sebebiyle yatan pek çok koronavirüs hastası, daha sonra devam eden ‘aşırı yorgunluk’ ve ‘hatırlama’ güçlüğü çekti.

Diğer 3 sendromu yaşamayan ve koronavirüs süresince ‘değişken’ rahatsızlıklar geçiren kişiler, ‘Uzun vadeli Covid sendromu (LTCS)’ adı altında toplandı. Bu kişiler koronavirüs süresince vücutlarının değişik yerlerinde hastalık belirtisi gösterdi, örneğin bazı hastalar 6 hafta ağır baş ağrısı çekerken başka bir hasta 6 ay boyunca kalp aritmisi sebebiyle baygınlık geçirdi. NIHR farklı belirtiler içeren bu sendromu, koronavirüsün teşhisini en çok zorlaştıran sendrom olarak nitelendirildi.

Kas romatizması terimi, genellikle kaslarda ağrıya ve rahatsızlığa neden olan bu tür hastalıkları ifade etmek için kullanılır. Kas romatizması, aslında birçok farklı durumu ifade eden, romatizma, kaslar, eklemler, kemikler, tendonlar ve diğer bağ dokularında ağrı, şişlik, sertlik ve hareket kısıtlılığı gibi belirtilere neden olan bir dizi hastalığı kapsayan bir terimdir.

Bu yazıda

Kas romatizması olarak adlandırılan durumlar arasında fibromiyalji, kas spazmları, kas zorlanmaları, kas iltihabı (myozit) ve kas lifi yırtılmaları yer alabilir. Bu durumlar genellikle ağrı, hassasiyet, kas güçsüzlüğü ve hareket kısıtlılığı gibi belirtilere neden olabilir.

Kas romatizması kimlerde görülür? &#; Miyalji kimlerde görülür?

Kas romatizması genellikle kaslarda ağrı, gerginlik veya hassasiyet şeklinde kendini gösterir. Miyalji her yaşta kişide görülebilir, ancak bazı faktörler bu durumun ortaya çıkma olasılığını artırabilir. Miyaljinin görüldüğü bazı yaygın faktörler:

  • Fiziksel aktivite ve egzersiz: Aşırı fiziksel aktivite veya yoğun egzersiz miyaljiye neden olabilir. Kaslar aşırı çalıştığında veya yeterince dinlenme şansı bulamadığında ağrı ve gerginlik ortaya çıkabilir.
  • Stres ve anksiyete: Yoğun stres ve anksiyete, vücutta kas gerginliği ve ağrıya neden olabilir. Bu durum kas romatizması semptomlarının ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir.
  • Travma ve yaralanmalar: Kaslarda meydana gelen travma, yaralanma veya zorlamalar miyaljiye yol açabilir. Örneğin, kas spazmları veya kas zorlanmaları miyalji semptomlarına neden olabilir.
  • Oturarak çalışma veya hareketsiz yaşam tarzı: Sürekli oturma pozisyonunda çalışmak veya hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürmek, kaslarda gerginlik ve ağrıya neden olabilir. Bu durum özellikle ofis çalışanları ve bilgisayar kullanıcıları arasında yaygın olabilir.
  • Romatoid artrit ve diğer romatizmal hastalıklar: Miyalji, bazı romatizmal hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Örneğin, romatoid artrit gibi inflamatuar eklem hastalıkları miyalji semptomlarına neden olabilir.
  • Fibromiyalji:Fibromiyalji, yaygın kas ağrısı, yorgunluk ve uyku bozuklukları ile karakterize kronik bir romatolojik hastalıktır. Fibromiyalji olan kişilerde miyalji yaygın bir semptomdur.

Kas romatizması belirtileri nelerdir?

  • Yaygın kas ağrısı
  • Kas hassasiyeti ve gerginlik
  • Hareket kısıtlılığı
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Uyku sorunları
  • Kas spazmları
  • Kas krampları

Miyalji semptomları bireyler arasında farklılık gösterebilir ve şiddeti değişebilir. Belirtiler, sürekli veya aralıklı olarak ortaya çıkabilir ve uzun süreli veya kronik bir şekilde devam edebilir. Eğer miyalji semptomlarından şüpheleniyorsanız, bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Doğru tanı ve tedavi için uzman tavsiyesi almanız gerekmektedir.

Kas romatizması neden olur?

  • Kas zorlamaları ve yaralanmalar: Aşırı fiziksel aktivite, ağır kaldırma, yanlış pozisyonda çalışma veya spor yapma gibi durumlar kaslarda zorlamalara ve yaralanmalara neden olabilir. Kaslarda gerilme, kas lifi yırtılmaları veya spazmlar meydana gelerek miyalji semptomlarına yol açabilir.
  • Stres ve anksiyete: Yüksek stres seviyeleri ve sürekli anksiyete, kas gerginliği ve kas romatizması semptomlarına katkıda bulunabilir. Stresli durumlar kaslarda sıkılaşmaya ve ağrıya neden olabilir.
  • Oturarak çalışma ve hareketsizlik: Uzun süreli oturarak çalışmak veya hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürmek kaslarda gerginlik ve zayıflığa neden olabilir. Bu durum kaslarda ağrı ve rahatsızlık hissine yol açabilir.
  • Romatizmal hastalıklar: Bazı romatizmal hastalıklar, kas romatizması semptomlarına neden olabilir. Örneğin, fibromiyalji, romatoid artrit, lupus ve polimiyalji romatika gibi hastalıklar kas ağrısı, gerginlik ve hareket kısıtlılığına yol açabilir.
  • Yanlış vücut duruşu: Yanlış duruş, uzun süreli oturma veya ayakta durma pozisyonları kaslarda gerginliğe ve ağrıya yol açabilir. Uzun süreli olarak doğru olmayan vücut duruşu, kaslarda dengesizliklere ve kas romatizması semptomlarına neden olabilir.
  • Enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar: Bazı enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar kaslarda ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir. Örneğin, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, grip, soğuk algınlığı veya iltihaplı kas hastalıkları kas romatizması semptomlarına yol açabilir.
  • Diğer faktörler: Bazı durumlar veya faktörler de miyaljiye katkıda bulunabilir. Bunlar arasında hormonal dengesizlikler, vitamin ve mineral eksiklikleri, uyku bozuklukları, bağışıklık sistemi bozuklukları ve bazı ilaçların yan etkileri yer alabilir.

Kas romatizması nasıl teşhis edilir?

  • Tıbbi geçmiş ve semptom değerlendirmesi: Doktor, hastanın semptomlarını ve tıbbi geçmişini ayrıntılı bir şekilde değerlendirir. Semptomların başlangıcı, şiddeti, süresi, tetikleyici faktörler ve diğer ilgili faktörler hakkında bilgi toplanır.
  • Fizik muayene: Doktor, kaslarda hassasiyet, gerginlik, spazm veya diğer belirtiler açısından bir fizik muayene gerçekleştirir. Kaslara basınç uygulanarak veya belirli hareketler yaparak ağrı veya rahatsızlık seviyeleri değerlendirilir.
  • Kan testleri: Bazı durumlarda, kan testleri istenebilir. Bu testler, enfeksiyonların veya inflamasyonun varlığını kontrol etmek veya romatizmal hastalıkları tespit etmek için yapılabilir.
  • Görüntüleme testleri:Röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) veya ultrason gibi görüntüleme testleri, kas ve eklem yapısını değerlendirmek için kullanılabilir. Bu testler, kas yaralanmalarını, tümörleri veya diğer yapısal sorunları tespit etmeye yardımcı olabilir.
  • Elektromyografi (EMG):EMG testi, kasların elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılır. Kaslarda sinir hasarı veya kas zayıflığı gibi sorunları tespit etmeye yardımcı olabilir.
  • Biyopsi: Nadir durumlarda, kaslardan bir doku örneği alınarak biyopsi yapılabilir. Bu, kas iltihabını veya diğer kas hastalıklarını teşhis etmek için kullanılabilir.

Miyaljinin tanısı, semptomların, fizik muayene bulgularının ve yardımcı tanı testlerinin birlikte değerlendirilmesiyle konulur. Tanı, semptomların diğer hastalıklarla karıştırılmasını önlemek ve uygun tedavi yöntemlerini belirlemek için önemlidir. Bu nedenle, miyalji semptomlarından şüpheleniyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

kasil

Kas romatizmasına ne iyi gelir? &#; Miyaljiye ne iyi gelir?

Miyalji veya kas romatizması semptomlarını hafifletmek ve tedavi etmek için aşağıdaki yöntemler ve tedavi seçenekleri faydalı olabilir:

  • Dinlenme ve aktivite kontrolü: Kaslara yeterli dinlenme vermek, semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir. Aşırı fiziksel aktivite veya ağır egzersizlerden kaçınmak önemlidir. Aktiviteleri dengeli bir şekilde planlamak ve hareketleri yavaşça gerçekleştirmek, kasların üzerindeki stresi azaltabilir.
  • Isı veya soğuk uygulama: Kas ağrısını hafifletmek için ısı veya soğuk uygulamaları kullanılabilir. Sıcak duş, sıcak su torbası veya sıcak kompres gibi yöntemler kasları rahatlatabilir. Soğuk uygulama ise kas iltihabını azaltabilir. İhtiyaç durumunda, hangi yöntemin size daha iyi geldiğini deneyerek belirleyebilirsiniz.
  • Masaj terapisi: Profesyonel bir masaj terapisti tarafından yapılan masaj, kas gerginliğini azaltabilir ve kaslara rahatlama sağlayabilir. Masaj, kan dolaşımını artırarak iyileşmeyi destekleyebilir. Ancak, masaj öncesi doktorunuza danışmanız önemlidir.
  • Egzersiz ve esneme: Yavaş ve düzenli egzersizler, kasları güçlendirebilir ve esnekliğini artırabilir. Uygun bir egzersiz programı ve esneme rutini, kas romatizması semptomlarını hafifletebilir. Ancak, egzersizlere başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
  • Stres yönetimi: Stresin kas romatizması semptomlarını tetikleyebileceği bilinmektedir. Stres yönetimi teknikleri, yoga, meditasyon, derin nefes alma ve gevşeme egzersizleri gibi teknikler, stresi azaltabilir ve kasları rahatlatabilir.
  • İlaç tedavisi: Şiddetli miyalji semptomları için doktorunuz reçete edebileceği bazı ilaçlar önerebilir. Ağrı kesiciler, kas gevşeticiler veya nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID&#;ler) gibi ilaçlar semptomları hafifletebilir. Ancak, ilaç kullanımı konusunda doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
  • Fizik tedavi:Fizik tedavi seansları, kasları güçlendirmek, esnekliği artırmak ve semptomları hafifletmek için etkili olabilir. Fizyoterapist, size özel egzersizler, masaj ve diğer tedavileri önerebilir.

Fibromiyalji Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Fibromiyalji, genellikle yorgunluk, depresyon, uyku bozukluğu, kognitif bozukluk, sindirim ve idrar sorunları eşliğinde yaygın olan bir ağrı ile karakterize kronik bir kas-iskelet hastalığıdır. Fibromiyalji, insanları fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak etkiler. Çocuklar da dâhil olmak üzere her yaştan insanda görülür. Fibromiyalji kelimesinin tam anlamıyla anlamı kaslardaki, bağlardaki ve tendonlardaki ağrıdır. Ancak bu hastalık, ağrıdan çok daha fazlasıdır ve kişiden kişiye değişen diğer birçok semptomla kendini gösterir. Doktorlar, bu hastalıkla ilgili semptomların bir kombinasyonuna veya hastanın yorgunluk, hassasiyet, işlevsellik ve genel sağlık sorunları dâhil olmak üzere nasıl hissettiğini temel alarak teşhis eder. Birlikte var olan sağlık durumlarını (örneğin, lupus, tiroid hormon direnci, romatoid artrit) ekarte etmek veya tanı koymak için laboratuvar testleri gerekebilir. Fibromiyalji, beyindeki sinir ve ağrı sinyalleriyle ilgili bir sorundan kaynaklanabilir. Başka bir deyişle, bu hastalığa yakalanmış kişilerde beyin, günlük ağrı ve diğer duyusal deneyimleri yanlış algılar ve bu da hastayı fibromiyaljisi olmayan kişilere kıyasla basınç, sıcaklık (sıcak veya soğuk), ışık ve gürültüye karşı daha hassas hale getirir.

Fibromiyalji Kimlerde Görülür?

Fibromiyalji, çocuklar dâhil her yaştan insanı etkileyebilir. Bununla birlikte, çoğu insanda bu hastalık orta yaşta teşhis edilir ve yaş ilerledikçe insanların hastalığa yakalanma olasılığı artar. Lupus veya romatoid artrit hastalarının fibromiyaljiye yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Diğer bazı faktörler bu hastalığın başlangıcı ile zayıf bir şekilde ilişkilidir. Bu olası risk faktörleri ise şunlardır:

  • Kadınların erkeklere oranla 2 kat daha fazla fibromiyaljiye yakalanma riski vardır.
  • Araba kazaları, travma sonrası stres bozukluğu gibi stresli veya travmatik olaylar.
  • Sık sık tekrarlayan yaralanmalar.
  • Hastalıklar (viral enfeksiyonlar gibi).
  • Aile öyküsü.
  • Kilo artışı ve obezite.

Fibromiyalji Nedenleri Nelerdir?

Fibromiyaljinin ana nedeni teferruatlı bir şekilde bilinmese de yapılan araştırmalarda genetik faktörlerin bu hastalığı etkili görülmüştür. Bu durumdan dolayı aile bireyinde fibromiyalji görülen insanların bu hastalığa yakalanma ihtimali kat artmaktadır. Bununlar beraber çevresel bazı faktörler de bu hastalığa sebep olan çok önemli nedenlerden biridir. Özellikle çocukluk dönemlerinde atlatılan fiziksel ve duygusal olaylar bu hastalık için büyük nedenler arasında olduğu görülmektedir. Fibromiyalji ayrıca psikolojik boyutu olan bir sorundur. Depresyon, uyku bozukluğu ve anksiyete sorunun yüksek olan insanlarda çok daha fazla görülmektedir. Çoğunlukla yaş arasındaki kadınlarda çok daha fazla görülen bu hastalık, erkeklerde de görülebilmektedir. Mutsuzluk ve stres psikolojik dengenin çökmesine sebep faktörler olduğu için çalıştığı işten memnun ve mutlu olmayanların bu hastalığa yakalanma riski oldukça fazladır.

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık vücudun içinde dalgalar halinde hareket edebilen, zonklama, dağılma veya yoğun bir şekilde bıçaklanma gibi duyumlara neden olan ısrarcı, yaygın bir ağrı ile kendisini gösterir. Basınç veya sıcaklıklardaki hafif olan değişimler bile (temas dâhil) rahatsızlığı tetikler. Bazı insanlar oldukça tutarlı semptom düzeyleri sürdürürken, bazıları ise aktivite periyodları ile değişen remisyon dönemleri geçirir. Bu hastalık ağrının ötesinde,  çoklu organ sistemlerini etkileyen bir dizi semptomla ilişkilidir.

Bunlar;

  • Genellikle kronikleşmeye başlayan yorgunluk,
  • Kas ve kas spazmı, kas güçsüzlüğü ve çene ağrısı gibi eklem semptomları,
  • Konsantrasyon kaybı, oryantasyon bozukluğu gibi bilişsel belirtiler,
  • Uyku bozuklukları,
  • Vertigo, migren veya ışığa, sese ve kokuya duyarlılık gibi beyinsel duyarlılık semptomları,
  • İshal, kabızlık, şişkinlik veya mide krampı gibi gastrointestinal sorunlar,
  • Mesane ağrısı, idrar yaparken ağrı veya idrar yapma sıklığı gibi idrar problemleri,
  • Depresyon, ruh hali değişikliği veya panik atak gibi psikolojik sorunlar,
  • Ağrılı dönemler. Pelvik bölgesinde ağrı veya erken menopoz gibi üreme semptomları,
  • Geçici saç dökülmeleri, kalp çarpıntısı ve dokuda iyi huylu büyüme (lipomlar) de görülebilir.

Fibromiyalji Nasıl Teşhis Edilir?

Fibromiyalji teşhisi oldukça zor olabilir. Ağrının fibromiyaljiden kaynaklandığını belirten tek bir test veya muayene yoktur. Fibromiyalji olduğundan şüphelenilen kişilerin kan testleri ve röntgenleri istenebilir. Bunun bir parçası olarak kaslarda ve kemiklerde olası diğer ağrı nedenlerini araştırmaktır.

Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyaljinin tedavisinde istikrar ve dikkat çok önemlidir. Doğru bir şekilde hastalığın tanısı konulamaz ise çok daha farklı bir hastalığın tedavisine başlanmış olabilir ve bu durumda hasta çok gereksiz bir ilaç yükü altına girmiş olabilir. Bu durum da fibromiyalji kronikleşerek, tedavisi imkânsızlaşabilir. Daimi doktor değiştirmek, tedavileri yarıda bırakmak ve daha farklı tedaviler peşinde olmak da bu hastalığın semptomlarının giderek kötüleşmesine sebep olabilir.  Bu hastalıkla doktorun önereceği ilaçların titiz bir şekilde kullanılması çok önemlidir.

Fibromiyalji hastalığı olan kişilerin ayrıca ilaç tedavilerine ek olarak günlük aktivitelerinde de bazı değişiklikler yapması önerilir. Stres ve sinirden arındırılmış, düzenli ve kaliteli bir yaşam ile birlikte dengeli, sağlıklı beslenme ve uyku düzeni bu hastalığın tedavisinin başarı oranını yüksek oranda arttırır. Vücut yeterince dinlenemediği zamanlar, insanlar, gündelik hayatta karşılaştığı en küçük bir soruna bile çok aşırı tepki verebilir.

Bu hastalığın ayrıca tedavisinde en önemli kural doktor ile hastanın işbirliğidir. Hastaya özel uygulanan tedavi çeşitleri arasında kök hücre uygulamaları, fizik tedavi yöntemleri ve egzersiz  programlara arasından kombinasyonları bulunur. Özellikle son yıllarda kök hücre (PRP) yöntemiyle bu hastalığın ana sebeplerinden olan fibrozitleri (ağrılı kas) bertaraf etmek daha kolay olacaktır.

Fibromiyalji tedavisinde hastadan hastaya değişebilecek bazı önemli fizik tedavi çeşitleri şunlardır;

  • Sorunlu bölgelere yapılan enjeksiyonlar,
  • Ozon terapisi,
  • Elektroterapi adı verilen uygulamalar (Ultrason Tedavisi, Hvgs, Tens, Biofeedback, Enterfrensiyel Akımlar),
  • Sıcaklık,
  • Dokulara yapılan masaj,
  • Klasik türlü masajlar,
  • Vücudu germe ve gevşetme işlemleri,
  • Prp (Kök hücre-Trombositten Zengin Plazma),
  • Nöralterapi, Manipülasyon ve Proloterapi işlemi.

    İletişim: 58 00 – 22 72 – 22 72 – 22 72 – 22 72 &#; 94 00

Anksiyete Kavramı

ANKSiYETE KAVRAMI

Sıkıntı, bunaltı, endişe, kaygı anksiyete karşılığı olarak kullanılan kelimelerdir.
     Hastalar bu durumu "kötü bir şey olacakmış hissi", “sürekli bir tedirginlik, "hoş olmayan bir endişe hali" ya da "nedensiz bir korku" şeklinde ifade ederler.
     Psikiyatrik açıdan anksiyete; bedensel belirtilerin de eşlik ettiği, normal dışı, nedensiz bir tedirginlik ve korku hali diye tanımlanabilir. Kişi huzursuzdur, kötü bir şey olacağından endişe etmektedir, ancak bu durumu açıklayacak nesnel bir tehlike ya da tehdit kaynağı gösterememektedir.
     Anksiyete, korkuya benzer bir duygu olmakla birlikte, anksiyeteyi ortaya çıkaran uyaran korkudaki kadar net değildir. Korku, güvenliği tehdit eden ya da etmesi olası bir tehlike karşısında yaşanan tepkidir. Korkunun aşırı olmasına ise fobi denmektedir.
     Günlük yaşamda korku ile anksiyeteyi ayırmak kolay değildir. Örneğin, kötü davranan bir yönetici karşısında yaşanan tedirginlik korku olarak nitelenebilir. Oysa aynı duygu, yöneticiye duyulan öfke duygusunu kontrol etme çabasının yarattığı anksiyete de olabilir.
     Anksiyete sık yaşanan bir duygudur ve her zaman bir hastalık belirtisi değildir.  Okulun ilk gününde, özel biri ile yaşanan ilk randevuda ya da yeni ve değişik bir etkinliğin başlangıcında anksiyete duyulması normaldir.
     Normal anksiyetenin organizmayı uyarıcı, koruyucu ve motive edici özellikleri vardır.
Anksiyetenin uyarıcı rolü: Kişinin yaralanma, acı, cezalandırılma, ayrılık, düş kırıklığı gibi durumlara karşı kendisini hazırlamasını sağlar.
Anksiyetenin koruyucu rolü: Tedbir almayı ve eğer olumsuzluklar yaşanırsa daha kolay atlatmayı sağlar.
Anksiyetenin motive edici rolü: Başarısız olma endişesi nedeniyle daha çok çalışmaya sevk eder.

       EĞER;
     •    Uyaranın şiddeti ile ortaya çıkan anksiyete uyumlu değilse, örneğin; basit bir günlük olay aşırı heyecan yaratıyorsa,
     •    Anksiyete zamanla azalmak yerine değişmiyor ya da şiddetleniyorsa, örneği, ilk işe başlanınca hissedilen huzursuzluk zamanla azalmıyor ya   da giderek şiddetleniyorsa,
     •    Anksiyete ağırlıklı olarak bedensel belirtilerle kendini gösteriyorsa, örneğin; huzursuzluk duygusu yanında çarpıntı, yorgunluk, baş ağrısı gibi belirtiler önde gelen yakınma ise,
     •    Anksiyeteye katlanılamıyor ve işlevsellik bozuluyorsa, örneğin; yaşanan belirtiler nedeniyle yaşam kalitesi bozulmuş ve kişinin verimi düşmüş ise,
     •    Kişi kendi, kendini tedaviye çalışıyorsa, örneğin; sıkıntı gidermek için alkole başvuruyor ya da işini bırakmanın sorunlarını çözeceğine inanıyor ise anksiyete anormal hale gelmiş demektir. Tedavi gerektirir bir psikiyatrik bozukluktan şüphelenmek gerekir.

     Anksiyetenin klinik belirtileri 4 grupta toplanır.

      1) Psişik Belirtiler:
Hafif bir sıkıntı ya da sinirli olma hissinden, şiddetli bir kontrolünü kaybetme, çıldırma ya da ölüm korkusuna kadar uzanan geniş bir yelpazede yer alan belirtilerdir. İç sıkıntısı, kötü bir şey olacakmış hissi, sinirlilik, huzursuzluk, gelecekle ilgili endişeli beklentiler, olayların hep kötü yönlerini görme, karamsarlık, kontrolünü ya da yaşamı kaybetme korkusu anksiyete durumlarında sık rastlanan belirtilerdir.

      2) Fiziksel Belirtiler: Aşağıda anksiyetenin sistemlere göre fiziksel belirti dağılımı gösterilmiştir.

    KALP-DAMAR SİSTEMİ    Nabız artışı, çarpıntı hissi, göğüs ağrısı, baygınlık hissi
    KAS-İSKELET SİSTEMİ        Baş, bel, sırt, karın ağrıları, sızı, seğirme, sertlik, ürperme, yorgunluk
    NÖROLOJİK SİSTEM     Baş dönmesi, uyuşukluk, görme bulanıklığı, titreme, güçsüzlük
    GASTROİNTESTİNAL SİSTEM    Yutma güçlüğü, karın ağrısı, bulantı, barsak huzursuzluğu, ishal, kabızlık
    GENİTO-ÜRİNER SİSTEM     Sık idrar, sıkışma hissi, cinsel bozukluk, adet sorunları
    OTONOM SİNİR SİSTEMİ    Ağız kuruması, terleme, baş ağrısı, ateş basması, ellerin buz gibi olması
    SOLUNUM SİSTEMİ    Göğüste basınç hissi, soluğun kesilmesi, soluğun yetmeme hissi, iç çekme, nefes darlığı, sık nefes alıp verme

     3) Bilişsel Belirtiler: Kişinin kendisini ya da dış dünyayı acayip olarak algılaması, yer, zaman, kişilerle ilgili yanılsamalar, olayların anlamını değerlendirmede yanlışlıklar, odaklanma bozukluğu ve hatırlama güçlüğü anksiyete durumlarında ortaya çıkan bilişsel belirtilerdir.

     4) Davranışa Ait Belirtiler: Sıkıntı veren ortamlardan kaçınma ya da öfkeye bağlı davranış bozuklukları anksiyete durumlarında karşılaşılan davranış bozukluklarıdır.
Bu belirtiler birçok bedensel hastalıkta da ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin görüldüğü her durumun bir psikiyatrik sorun olduğunu söylemek doğru değildir. Önemli olan bu belirtilerin psikiyatrik bozukluklarda da ortaya çıkabileceğini akılda tutmaktır.
Baş dönmesi, çarpıntı gibi bedensel belirtileri olanlar, bedensel bir hastalık olmadığı birçok araştırma ile kanıtlanmış olmasına karşın, yine de bu yakınmaların psikolojik olabileceğini kabullenmekte güçlük çekerler. Bu nedenle de psikiyatrik başvuru ve tedavilere olumsuz bakabilirler.



     OLGU ÖRNEKLERİ

     1.    S.N, 58 yaşında, evli 3 çocuklu, ev hanımı, kadın hasta. Üşüme, titreme, baş dönmesi, titreme, çabuk sinirlenme ve unutkanlıktan yakınıyor. Yakınmalarının yıllardır var olduğunu ifade ediyor. Sık sık doktora başvurduğunu, birçok tetkik ve tedavi uyguladığını ancak herhangi bir bedensel hastalık teşhis edilemediğini ve yakınmalarının geçmediğini, tam tersi giderek şiddetlendiğini tanımlıyor. Yakınları, S.N.’nin hiçbir iş yapamadığını, sürekli olarak hastalığını konuştuğunu, defalarca doktora götürmelerine karşın bir sonuç elde edemediklerini belirterek, ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirtiyor.
Hastanın tıbbi tetkikleri ve tedavileri incelendi ve yakınmalarının anksiyete belirtileri ile uyumlu olduğu sonucuna ulaşıldı. Hasta tedavinin gereklerini yerine getirdi. 6 ayın sonunda hasta, zaman zaman yakınmaları olsa bile, eskiye oranla kendisini çok daha iyi hissettiğini ve günlük işlevlerini rahatlıkla yerine getirebildiğini ifade etti. Yakınları, hastanın kendi anlattığından çok daha iyi durumda olduğunu belirtti.

     2.    A.S. 23 yaşında, özel bir şirkette çalışan, bekar, erkek hasta. 3 ay kadar önce şiddetli bir baş dönmesi yaşadığını ve sonrasında tomografi dahil bir çok tetkik yaptırdığını ve değişik doktorlara başvurduğunu ifade ediyor. Yakınmalarının düzelmediğini, tam tersi arttığını ve yaşam kalitesinin çok bozulduğunu, işine bile gitmekte zorlandığını söylüyor. Herhangi bir tıbbi neden bulunamadığını, psikiyatriste başvurmasının önerildiğini ancak psikiyatrik bir sorunu olduğunu düşünmediğini belirtiyor.
Hasta değerlendirildi, yakınmalarının bir anksiyete bozukluğu ile ilişkili olduğu teşhis edildi, bilgilendirildi, ikna edildi ve tedavi önerilerinde bulunuldu. İki ay içerisinde yakınmalarda gerileme oldu, hastanın tıbbi harcamaları ve tedavi arayışları sona erdi. İş performansı normale döndü.

     3. 
   M.N. 63 yaşında, ilkokul mezunu, 4 çocuklu, ev hanımı. Yıllardır bir teşhis konamayan ve iyileşmeyen baş ağrısı yakınması var. Sorulduğunda unutkanlık, uyku sorunları, çarpıntı, nefes almakta güçlük, çabuk yorulma yakınmalarının da olduğunu belirtiyor.
Tıbbi geçmişi değerlendirildiğinde, baş ağrısının olası tüm nedenlerinin araştırıldığı görüldü. Yakınmalarının anksiyete belirtileri olabileceği sonucuna varıldı. Hasta psikiyatrik tanıya katılmadı, tedavi önerilerini uygun bulmadı. Psikiyatrik bir bozukluğa sahip olabileceği olasılığını göz önünde bulundurması önerilerek görüşme sonlandırıldı. Sonuç bilinmiyor.


Yorumlar- Yorum Yaz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası