oğlak ne zaman sütten kesilir / Oğlakların Beslenmesi ve Beslenme Yöntemleri - Keçiler - VetRehberi

Oğlak Ne Zaman Sütten Kesilir

oğlak ne zaman sütten kesilir

Bahar mevsimi gelince her sene içime bir sevinç dolar, bir de hüzün çöker.

Sevinç dolmasının sebebi gelen bahar ile tabiatın canlanması, ağaçların, bitkilerin yeşermesi, küçücük kuzuların oğlakların analarıyla beraber bu yeşilliklerde zıplamasıdır.

Hüzün dolmasının sebebi ise bu küçücük kuzuların ve oğlakların daha büyüyemeden kesilecek olmasıdır. Buna süt kuzusu ve süt oğlağı denmektedir. Kasap dükkânlarının yanından geçerken penceresinde “süt kuzusu veya süt oğlağı bulunur” yazısını görmüşsünüzdür. Bunun nasıl olduğunu araştırdığımızda vardığımız sonuç şudur. Kuzu veya oğlağın annesinden daha süt emerken, sütten ayrılmasına yakın zamanda kesilmesidir. Çünkü sütten ayrılmadan kesilen hayvanın eti yumuşak oluyormuş. Sütten kesilince eti sertleşiyormuş.

Veterinerlere sorduğumuzda belli bir yaşa gelmeyen bu yavruların etinin olgunlaşmadığını, tam bir et özelliği almadığını öğreniyoruz. Hayvan sahiplerine sorduğumuzda aslında küçük yavruları kestirmek istemediklerini, ancak hayvanların yem ihitiyacını karşılamak için buna mecbur kaldıklarını söylüyorlar.

Ülkemizde et sıkıntısı olduğu, mevcut hayvanların yetmediği, bunun için başka ülkelerden hayvan ve et ithal etmek durumunda kaldığımız ve bu ithal edilen hayvan ve etlerle ilgili tartışmalar devam ederken işte bu süt kuzularının ve süt oğlaklarının kesilmesi dikkat çekiyor.

Aslında İslam fıkhı kurbanda ne güzel ölçüler koymuştur. Belli yaşa gelmeyen hayvanlar kurban olmuyor. Koyun ve keçi bir yaşını doldurmuş olacak, ancak kuzu altı ayını doldurmuş olup annesi kadar gelişmiş olursa kurban olabilir. Büyük baş hayvanlar iki yaşını doldurmuş olacak. Deve ise beş yaşını doldurduğunda kurban edilebilmektedir. Büyük baş hayvanların daha geç olgunlaştığı anlaşılıyor.

Bu ölçüleri her zaman hayvan keserken uygulasak güzel olmaz mı? Elbette güzel olur. Ama hayvanın hastalanması, sakatlanması gibi bir durum müstesna görülebilir. Süt kuzular, süt oğlaklar hatta süt danalar büyüyüp belli bir olgunluğa erişince kesilse hem et kalitesi artacak, hem de kilo olarak daha fazla et temin edilerek dışarıdan ithal etmeye gerek kalmayacaktır. Bu konuda yönetmelikler olabilir ama durum budur. Yeni doğan kuzu ve oğlakların belki birçoğu diğerlerinin yemini karşılamak için veya başka sebeplerle kesilmektedir.

Buradan söyleyeceğimiz tüketiciler böyle etlere ilgi göstermeyelim. Üreticiler sabredip yavruların büyümesini beklesinler. Kestirmek gerekiyorsa büyüklerinden kestirsinler. Yetkililer önlem alıp hayvan sahiplerini desteklesinler. Süt emen kuzu ve oğlakları kesmek, hem ekonomik kayıp hem yeterli et özelliği taşımadığından sağlayacı fayda az, hem de ahlaki ve vicdani yönden etik değildir.

Özet:

Amaç: Avustralya’dan ithal edilen Saanen keçilerinde döl ve süt verim özellikleri ile oğlaklarda gelişme özellikleri belirlenmek amacıyla yapılmıştır.   Materyal ve Metot: Araştırmanın hayvan materyalini, 63 baş Saanen keçisi ile bunlardan doğan toplam oğlak oluşturmaktadır. Keçiler, Ağustos ayında çiftleştirilmiş ve doğumlar Ocak ayında gerçekleşmiştir. Oğlaklar yaklaşık 60 ± 5 günde sütten kesilmiştir.   Bulgular: Keçilerde gözlemlenen kısırlık oranı % 1,9, ikizlik oranı % 58,5 ve keçi başına oğlak sayısı 1,61 dır.  Oğlaklarda doğum, sütten kesim ağırlığı ve günlük ortalama canlı ağırlık artışı sırasıyla; , kg ve gramdır. Oğlaklarda ortalama yaşama gücü % dır. En önemli oğlak ölüm nedeni % ile enterotoksemi olarak belirlenmiştir. Saanen keçilerinde günlük ortalama süt verimi, laktasyon süresi ve laktasyon süt verimi sırasıyla; lt, gün ve lt dir.   Sonuç: Türkiye’ de hem saf yetiştirilen hem de yerli keçilerin ıslahı amacıyla yetiştirilen Saanen keçilerinde bu çalışma ile ele alınan özellikler bakımından saptamalarda bulunularak adaptasyonları değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
Özet:

Bu çalışmada, sütten kesimin süt keçilerinde süt miktarı, süt bileşenleri ve oğlakların büyüme hızına etkileri belirlenmiştir. Araştırma Türk Saanen genotipi 8 baş keçi ve tekiz oğlakları üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada süt kontrolleri sütten kesim öncesi dönemde elle ve tart-emzir-tart yoluyla yapılırken, sütten kesim sonrası elle sağım yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Süt ölçümleri 22 gün boyunca ve saatleri arasında yapılmıştır. Oğlaklar günde sütten kesilirken, sütten kesim öncesi ve sonrası 11’er gün canlı ağırlık takipleri yapılmıştır. Çalışmada, oğlakların canlı ağırlıklarının sütten kesim dönemleri ve cinsiyetlere göre önemli ölçüde farklılık gösterdiği belirlenmiştir (P≤0,05). Erkek oğlaklarda canlı ağırlıklarında herhangi bir olumsuzluk görülmezken, dişi oğlakların sütten kesimden sonra canlı ağırlıklarının düştüğü ve 6. günde dengelendiği görülmüştür. Sütten kesim öncesi ve sütten kesim sonrası dönemlere göre süt miktarı (kg), yağsız kuru madde oranı, protein oranı ve laktoz oranının sütten kesimden sonra önemli ölçüde düştüğü belirlenmiştir (P≤0,05). Sabah sağımlarında süt miktarının akşam sağımlarından %60 daha yüksek olduğu gözlenmiştir (P≤0,05). Sabah sağılan sütlerde süt bileşenleri düşük olmakla birlikte sadece süt yağ oranındaki fark önemli bulunmuştur (P≤0,05). Sonuç olarak, Türk Saanen keçilerinde sütten kesimin etkilerinin özellikle dişi oğlaklar ve anneler açısından daha fazla sayıda hayvan ve laktasyonun daha fazla süreci ile ele alınmasına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Oğlakların beslenmesi ve beslenme yöntemlerini ele almaya çalışacağız. Oğlakların beslenmesi Dünyada ve Türkiyede eskiden günümüze kadar birçok yöntemler denenmiştir ve denenmeye devam etmektedir. Burada temel ve önemli nokta keçi yetiştiricinin ihtiyacı olan yöntemi kendisinin seçmesidir.

Demem o ki eğer ki Saanen keçisi bakıyorsanız ve süt satışı yapıyorsanız sütü oğlağa emzirmek doğru olmaz. Ağız sütünü verdikten sonra sadece yeterli düzeyde süt vermeniz ya da süt maması gibi sütten daha ucuz olacak şekilde mamalar kullanılmalıdır. Bunun dezavantajı tabi ki işçfunduszeue.info da etinden yararlandığınız keçi yetiştiriciliği yapıyorsanız o zaman doğal büyütme ile oğlağı annesinden hiç ayırmazsınız.

Oğlakların beslenmesi ana başlık olarak 2 yöntemle büyütülür. Birinci yöntem doğal yöntem ikincisi ise Annesiz yöntem &#;dir.

1. Doğal (Sürekli Anne Yanında) Büyütme

Oğlakların beslenmesi, Türkiye’de keçicilik işletmelerinde oğlaklar genellikle doğal yöntemle yani ay süreyle anasının yanında bırakılıp onu emmesini sağlayarak büyütülür. Emiştirme döneminin süresi, işletmeden işletmeye ayrım gösterebilir. Ortalaması 60 gün olarak kabul edilebilir.

Oğlakların Annesinden Ayırmadan Beslenmesi

Oğlakların Yavrulukta Büyütülmesi

Süt keçiciliğine yönelecek işletmelerde oğlak verimi artacaktır. Bu durumdaki işletmelerde ikiz ya da üçüz oğlakların hızlı gelişmesini sağlamak, yemden yararlanmayı hızlandırmak ve sütten kesimden sonra oluşabilecek stresin etkisini azaltmak amacıyla yavruluk adı verilen düzenlemelerden yararlanılabilir. Yavruluklarda aynı zamanda temiz ve taze su bulundurulur.

Yavruluktan yararlanılarak uygulanan beslemede dikkat edilecek konular şunlardır:

  • Yavrulukta oğlakların önünde taze ve sürekli yem bulunması çok önemlidir.
  • Asla yavruluk boş bırakılmamalıdır.
  • Oğlaklar, yavrululuklara büyütme dönemine geçerken yavaş yavaş alıştırılmalıdır. Aksi durumda, birden bire başlayacak fazla karma yem tüketimi Çelerme ’ye (Enterotoksemi) neden olabilir.
  • Yemlikler, su, yağmur, kar gibi istenmeyen etmenlerden korunmalı ve bütün yemlikler karma yem ile dolu olmalıdır.
  • Islak yemler küflü olabilir, bu nedenle yemlikler, sık sık denetlenmeli, bozuk yemler varsa yemlikten uzaklaştırılmalıdır.
  • Özellikle karma yemliklerdeki yem akış hızı çok iyi denetlenmelidir.
  • Derin ve eğimli karma yem yemlikler, oğlaklar için bir tehlike oluşturabilir. Bu da oğlaklarda ölüme neden olabilir.
  • Açık yemlikler, oğlak büyütmede kullanılabilir. Ancak yemlikler sık temizlenmeli ve en az günde iki kez doldurulmalıdır.
  • Açık yemlikler kullanıldığında oğlaklar, kim zaman yemliklerin içine girerek idrar ve dışkı yaparlar. Bu durum aynı zamanda yem kaybına neden olur.

Oğlakların Beslenmesi için Kullanılacak Yavruluklar

Yavruluğun ölçüleri incelendiğinde dikey çubuklar arası aralık cm, çubukların yerden yükseklikleri ise 50 cm olmalıdır. Oğlakların geçecekleri alanın yüksekliği, en az cm olmalıdır. Dayanıklı ve uzun süre kullanılacak yavruluk kapısı, metalden yapılmalı, tercihen cm ya da cm kalınlığındaki paslanmaz çelik kullanılmalıdır. Kapı tahtadan yapılacaksa, sağlam olmalıdır. Ancak kullanım süresi, metal kapılara göre daha kısa olacaktır. Yavruluklar, oğlakların gün boyunca bölme içinde gezindikleri suluk, gölgelik ve diğer yapılara yakın olmalıdır. Oğlaklar, özellikle karınları doyurunca zıplama, tırmanma ya da diğer oyun davranışlarında bulunur. Bu amaçla yavruluk yakınlarına ağaç kütük, kaya parçası gibi cisimler konularak oğlakların oynamalarına yardımcı olunur.

2. Annesiz (Yapay-Elle) Büyütme

Oğlakların beslenmesi anasız büyütme, özellikle oğlak veriminin yüksek, buna karşılık keçi sütünün yüksek fiyatla değerlendirildiği ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de de süt keçiciliğinin gelişmesine koşul olarak oğlakların büyütülmesinde anasız büyütme devreye girebilir. Anasız büyütmede oğlaklar doğar doğmaz analarından ayrılarak, özel biberonlarla ya da özel emzikli kovalarla elden emzirilir. Bu büyütme yönteminde oğlakların besin gereksinimi ana sütü ya da aynı besin değerindeki “yapay süt” olarak adlandırılan özel mamalarla karşılanır.

Bu büyütme yönteminde, yeni doğan oğlakların ilk birkaç hafta her türlü çevresel etkilerden korunacakları bir ortamda bulundurulmaları gerekir. Özellikle çevre sıcaklığının önemi büyüktür. Oğlaklara sıcaklık bakımından rahat bir ortam sağlamak amacıyla reflektörlü ısıtıcı lambalardan yararlanılır. Yaklaşık 90 cm yükseğe yerleştirilen ve watt gücündeki bu lambalardan bir tanesi 15 oğlak için yeterli kabul edilir.

Bu yöntemde dikkat edilecek noktalar şunlardır;

  • Oğlaklar aç kalmamalıdır,
  • Ağıl iyi bir şekilde havalandırılmalıdır,
  • Sıcaklık  derece arasında tutulmalıdır,
  • Temiz ve sağlıklı bir ortam sağlanmalıdır.

Emiştirme süresi hafta ile 10 –12 hafta arasında değişebilmektedir. Emiştirme süresinin ve oğlaklara verilecek günlük yapay süt miktarının belirlenmesinde öncelikle keçi sütü ile yapay sütün, yani mamanın besin değeri ve fiyatı dikkate alınır. Yapay büyütmede genellikle uygulanan emiştirme süreleri ve tüketilen günlük süt miktarları aşağıda ki tabloda verilmiştir.

Günlük süt tüketimi (ml)

6 hafta8 hafta10 hafta
4 hafta iştaha göre6 hafta iştaha göre1 &#; 6 hafta ml
5 hafta son 4 haftanın 1/2 si7 hafta son 4 haftanın 1/2 si7 &#; 8 hafta ml
6 hafta son 5 haftanın 1/2 si8 hafta son 4 haftanın 1/2 si 9 hafta ml
7 hafta süt yok9 hafta süt yok10 hafta ml
11 hafta süt yok

Özellikle keçi sütünün yüksek fiyatla satıldığı yerlerde ve gerekli emiştirme düzeneği olan işletmelerde yetiştiriciler, oğlak büyütmede ana sütü yerine süt ikame yemi de kullanmaktadır. Ancak yapay sütle besleme, özellikle sağlık açısından dikkat ve titizlik isteyen bir uygulamadır.

Her emiştirme sonrasında ekipmanların temizliği çok önemlidir. Yapay emiştirmede genellikle iki tip emzik kullanılır. Bunların bir türü plastik kovalara takılır. Her kullanımdan sonra çıkartılır ve temizlenir, bir sonraki emiştirmeye hazırlanır. O takdirde oğlakları emzikli kovalara alıştırmak gerekir. Plastik tüpe bağlanan emziklerde ise, sütün akış hızı bir valf yardımıyla ayarlanır. Bu tip emziklerin temizliği daha zordur ve daha çok özen ister.

Temizlik ve sağlık koşullarına dikkat edilmemesi durumunda kanlı ishal (koksidiyoz) tehlikesi ortaya çıkabilir. Yapay büyütme yapılan keçicilik işletmelerinde oğlak bölmelerinin alanı, yaşa göre ve oğlak başına altlık kullanılan beton tabanlı ağıllarda m2, ızgara tabanlı ağıllarda ise m2 olarak hesaplanır.

Oğlakların Beslenmesi Memede Kalan Sütle (Kalıntı Süt) Büyütme

Makine ya da elle sağımla, keçiden alınamayan ve bu şekilde memede kalan sütle, oğlakların analarını emzirerek büyütülmesine kalıntı sütle büyütme denir. Bu yöntemle keçilerden hem daha fazla süt elde edilir, hem de oğlakların normal gelişmeleri sağlanır.

Yöntem başlıca 2 şekilde uygulanabilir.

  1. Tek sağım + Bir öğün oğlak emiştirme
  2. Çift sağım + Emiştirme

1. Tek sağım + Bir öğün oğlak emiştirme

Oğlakların ağız sütünü gün süreyle emmesinden sonra tek sağım + bir öğün oğlak emiştirme uygulamasına başlanır. Tek sağımdan sonra oğlaklar ana yanına bırakılır. Sağım sabah yapılıyorsa, oğlaklar akşama değin analarını emerler ya da anaları meradan dönünce emişlerine izin verilir, sonra ayrılır. Sağım akşam yapılacaksa, keçiler otlak dönüşü önce sağılır, sonra oğlaklar ana yanına bırakılır. Oğlaklar sabaha değin analarıyla birlikte kalabilirler. Ancak, keçiler otlağa çıkarılırken ayrılır. Bu yöntem, oğlak verimi yüksek melez sütçü keçilerde ya da yerli ırklarda uygulanabilir.

2. Çift sağım + Emiştirme

Bu yöntemde, oğlakların gün süreyle ağız sütü emmelerine izin verilir. Daha sonra keçiler sabah ve akşam sağılırlar. Sağımı takiben kalıntı sütü emmek üzere oğlaklar analarının yanına dakika süreyle bırakılır. Bol sütlü ve genellikle tek doğum yapan keçilerde bu yöntem uygulanabilir.

Tags:Oğlaklar nasıl beslenirOğlaklar nasıl büyütülürOğlakların beslenme yöntemleriOğlakların beslenmesiOğlakların beslenmesinde dikkat edilecek hususlar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası