köprü egzersizi ne işe yarar / EVDE PİLATES TOPU İLE YAPILABİLECEK EGZERSİZLER NELERDİR?

Köprü Egzersizi Ne Işe Yarar

köprü egzersizi ne işe yarar

Hip Thrust Hareketi - Barbell ve Hip Bridge

Vücutta en önemli kas gruplarından biri olan, yüksek kas yoğunluğu sayesinde metabolizma hızınızı artıran, kalça kasları hip thrust hareketi ile geliştirilebiliyor.

Birden fazla yöntemle yapılabilen hip thrust, özellikle core kas gelişimini hedefleyen sporcuların mutlaka programlarına dahil etmesi tavsiye edilen hareketlerin başında gelmekte. Doğrudan kalça kaslarına odaklanan bu hareket, sadece tek bir bölgeyi çalıştırması nedeniyle alternatiflerine kıyasla daha yüksek verimliliğe sahip.

Hip Thrust Nedir?

Hip thrust, özellikle kalça kaslarına odaklanmış olan bir hareket olarak bilinmektedir. Bu kaslar için izole bir hareket formu olan hip thrust hareketi, tek bir kas grubuna odaklanması nedeniyle oldukça verimlidir.

Squat ile aynı bölgeyi çalıştıran hip thrust hareketi, bileşik bir egzersiz olmaması nedeniyle tercih edilmektedir. Sadece kalça bölgesindeki kasları çalıştıran hareketin birden fazla formu bulunmaktadır.

Hip Thrust Hareketinin Farklı Formları Neler?

Hip thrust hareketinin üç ayrı formu bulunmaktadır.

  • Barbell hip thrust: Barbell hip thrust, hareketin bench ve barbell ile birlikte yapılan formudur. Bir direnç egzersizi olması nedeniyle daha yüksek efor gerektirir.
  • Hip thrust: Herhangi bir ağırlığa ihtiyaç duyulmadan yapılan bu hareket kasların verimli bir şekilde çalıştırılmasına katkı sağlamaktadır.
  • Hip bridge: Hip thrust hareketinin bir diğer formu olan hip bridge, herhangi bir benche ihtiyaç duyulmadan yapılabilmektedir. Bu nedenle, özellikle evde spor yapan sporcular tarafından sıkça tercih edilmektedir.

Hip Thrust Hareketi Nasıl Yapılır?

Hip thrust yaparken başlangıçta ağırlıksız veya boş bar ile hareketi yapmanız tavsiye edilmektedir. Özellikle daha önce spor geçmişiniz yoksa veya yeni başlıyorsanız, boş olimpik bar ile hareketi kolayca tamamlayabilirsiniz. Eğer barın ağırlığı fazla gelirse ağırlık kullanmadan da yapılabilmektedir.

Hip thrust hareketini aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz;

  1. Sırtınızın kürek kemikleri bench üzerinde kalacak şekilde benche dayanın. Eğer barbell kullanıyorsanız kasık bölgeniz üzerinde olacak şekilde barbellin altında pozisyon alın.
  2. Nefes alın, nefesinizi verirken vücudunuzun alt ve üst kısmını yere paralel hale gelecek kadar yukarı doğru kaldırın. Sakatlıkların önüne geçilmesi ve kas gelişiminin maksimum seviyede tutulması için bu seviyeden daha yukarıya çıkılması edilmemektedir.
  3. Tepe noktasında ulaştığınızda, bir saniye boyunca kalça kaslarınızı sıkarak bekleyin ve nefes vererek yere doğru inin.
  4. Yere iniş yaptığınızda kalçanızın yere dokunmamasına, arada birkaç santimetre mesafe kalmasına dikkat edin.
  5. Yere inişi tamamladıktan sonra bekleme yapmadan hareketi tekrar edin.

Hip thrust, genellikle en fazla dört set tekrar ile yapılan bir hareket olarak bilinmekte. Tekrar sayısı kolay gelmeye başladıktan sonra ağırlık artırarak hareketlerden daha yüksek verim elde edebilir, kas gelişiminizi en üst seviyeye taşıyabilirsiniz.

Barbell Hip Thrust Nasıl Yapılır?

Hip thrust hareketinin barbell ile yapılan versiyonuna barbell hip thrust denmektedir. Hareketin yapılışı yine yukarıda anlatılanla aynı olmakla birlikte, sadece ağırlık eklenmektedir.

Hip Bridge Hareketi Nasıl Yapılır?

Özellikle evde kalça kası geliştirmek isteyenler için birebir olan bu egzersiz için herhangi bir bench ihtiyacı bulunmuyor. Az ekipmanla yapabileceğiniz bu hip thrust hareketi, kalça kaslarınızı sıkılaştırmak için işe yarar bir hareket.

  1. Sırt üstü uzanın ve ayaklarınızı kalçanıza doğru çekerek dizlerinizi yukarıda tutun.
  2. Sırtınız yerde kalacak şekilde, ayak tabanlarınızdan destek alarak kalçanızı yukarı doğru kaldırın.
  3. Tepe noktada bir saniye kadar bekledikten sonra tekrar ilk pozisyona dönün.

Hip bridge hareketi, herhangi bir ağırlık olmaksızın yapılabileceği gibi dilerseniz bir dumbell veya dolu bir pet şişeyle de yapılabilmektedir. Eğer ağırlık kullanacaksanız, ağırlığı kasık bölgenizin üzerine denk gelecek şekilde tutmanız, hareketten en yüksek verimi alabilmenize yardım edecektir.

Hip Thrust Hareketi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hip thrust, ağırlıkla yapılan ve kasları yoğun şekilde dirence maruz bırakan bir hareket olması nedeniyle, egzersize başlamadan mutlaka ısınma hareketleri yaparak vücudunuzu hazırlamanız tavsiye ediliyor.

Eğer ağırlık kullanıyorsanız, kaldırabileceğinizden yüksek ağırlıkları tercih etmemeniz, her zaman güvenli ağırlıklarla çalışmanız sakatlık riskinin önüne geçecektir.

Bununla birlikte, hareketi yaparken, iniş sırasında kalçanızı yere değdirmemeniz hareketi doğru şekilde tamamlamanız için oldukça önemli.

Hip Thrust Ne İşe Yarar? Hangi Kas Gruplarını Çalıştırır?

Hip thrust, izole bir hareket olsa da yapılışı sırasında birden fazla kas grubunda direnç oluşturmaktadır. Core egzersizlerden biri olarak da değerlendirilebilen bu egzersiz sırasında çalışan kas gruplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Birincil Kas Grupları

Hip thrust ve diğer formlarının çalıştırdığı birincil kas grupları aşağıdaki gibi;

  • Gluteus maximus, medius ve minimus: Birbiri ile bağlantılı olan bu üç kas grubu kalça kemiği etrafında bulunmaktadır.
  • Priformis, superior gemellus, obrurator internus, inferior gemellus, quadratus femoris: Hip thrust hareketinin çalıştırdığı bir diğer kas grubu olan bu kaslar, kalçanın alt kısmında yer almaktadır. Yine kalça bölgesinin geliştirilmesi için çalıştırılması oldukça önemli kas gruplarından biridir.

İkincil Kas Grupları

Hip thrust, temelde kalça kaslarına odaklanıyor olsa da hareket esnasında ikincil kas gruplarını da çalıştırmaktadır.

  • Biceps femoris, semitendinosus, semimembranossus: Arka bacak bölgesinde bulunan bu kas grupları, hip thrust egzersizi sırasında çalışmaktadır. Bu kas grubuna aynı zamanda hamstrings adı da verilmektedir.
  • Rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis: Bir diğer adıyla quadriceps adı verilen ön bacak kası grubu da bu egzersiz sırasında çalışmaktadır.

Hip thrust, her ne kadar ikincil kas olarak bacak kasları üzerinde direnç oluşturuyor olsa da ana kas grubu olarak kalça kaslarını geliştirmektedir. Bu nedenle bacak kasları için tek başına yeterli bir egzersiz değildir.

Fizyodemi

"

Köprü egzersizleri genellikle sırt ve kalça patolojilerine sahip kişilerde pelvik hareketleri fasilite etmek ve sırt ve kalça ekstansörlerini desteklemek için fizyoterapi programlarına eklenirler.

Bununla birlikte, köprü egzersizi sırasında sıklıkla kontrol edilemeyen aşırı lumbar lordoz, baskın erektör spina (ES) aktivitesi ve anterior pelvik tilt gözlenir ve bu aktivitenin tekrarlı olarak yapılması lumbar ve pelvik bölgeye olan kompresyon stresini arttırır. Dahası, köprü egzersizleri istenmeyen lumbopelvik hareketler düzeltilmeden yapılmaya devam ederse, sekonder lumbopelvik disfonksiyon ortaya çıkabilir.

Egzersiz sırasında dikkat edilmesi gereken temel faktörlerden biri kas içerisindeki liflerin dizilimi ve eklem pozisyonudur. Kastaki hareketin yönü ile kas liflerinin yönü örtüştüğünde kas kontraksiyonunun etkisi arttırılır.

Daha önce yapılan bir çalışmada farklı kalça abdüksiyon derecelerinde yüzüstü pozisyonda diz fleksiyonda iken yapılan kalça ekstansiyonları araştırılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre 30° kalça abdüksiyonu hamstringlere göre gluteus maksimus (GM) aktivitesinin ateşleme zamanında ve GM aktivitesini arttırmada en etkin pozisyon olarak bulunmuştur. Bununla birlikte bu pozisyon açık kinetik karakterli olduğundan, kapalı kinetik karakterli köprü egzersizi gibi bir egzersizde nasıl sonuçlar ortaya çıkacağı bilinmemektedir.

Bu nedenle bu çalışmada, istenmeyen lumbar ve pelvik kompansasyonları engellemek için köprü sırasında 0°, 15° ve 30° gibi farklı kalça abdüksiyon açılarında kalça ve sırt ekstansör kas aktivitesi ve anterior pelvik tilt açıları ölçülmüştür.

Köprü sırasında ES ve GM kaslarının aktivitesini kaydetmek için yüzeyel elektromyografi (EMG) kullanılmıştır.

Hazırlık aşamasında patellaların orta noktaları ile bileteral spina iliaka superior anteriorlara birer belirteç yapıştırılmıştır.

Belirteçlerin düz bir hat oluşturduğu pozisyon 0° kalça abdüksiyonu olarak belirlenmiştir. 15° ve 30° kalça abdüksiyonu gonyometre kullanılarak belirlenmiştir.

Köprü sırasında GM EMG amplitüdü 30° kalça abdüksiyonu sırasında en yüksek bulunmuş, bunu 15° ve 0° kalça abdüksiyonu sırasında oluşanlar izlemiştir.

ES EMG amplitüdü 30° kalça abdüksyonu sırasında 0° kalça abdüksiyonundan belirgin derece daha az bulunmuştur, buna rağmen 0° ve 15° veya 15° ve 30° arasında bir fark bulunamamıştır.

GM/ES oranı 30° kalça abdüksiyonu sırasında en yüksek bulunmuştur, bunu 15° ve sonrasında 0° kalça abdüksiyonu izlemiştir.

Tüm bunlara ek olarak kalça abdüksiyon derecesi arttıkça anterior pelvik tilt açıları dereceli olarak azalmıştır.

Bu çalışmadan elde edilen bulgular, yüzüstü pozisyonda 30° kalça abdüksiyonda GM aktivitesinin en yüksek olduğunu bildiren önceki çalışmayı desteklemektedir. Her iki çalışmadan elde edilen bulgulara göre hem açık kinetik halka hem de kapalı kinetik halka egzersizleri sırasında GM en fazla aktiviteyi 30° kalça abdüksiyonunda göstermektedir.

‘’Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre köprü egzersizini 30° kalça abdüksyonunda yapmak köprü egzersizi sırasında oluşacak aşırı anterior pelvik tilti engellemek için etkili bir yöntem olarak önerilebilir. Bununla birlikte köprü egzersizi bel ağrılı hastalarda yaygın olarak kullanıldığından, 30° kalça abdüksiyonu ile köprü yapmak istenmeyen aşırı lumbar ve pelvik hareketleri önlemede uygun olabilir.

Kang S-Y, Choung S-D, Jeon H-S, Modifying the hip abduction angle during bridging exercise can facilitate gluteus maximus activity, Man Ther. ;

Köprü hareketi neye yarar?

İçindekiler:

  1. Köprü hareketi neye yarar?
  2. Kobra egzersizi ne işe yarar?
  3. Plankın faydaları nelerdir?
  4. Yana bacak açma hareketi ne ise yarar?
  5. Köprü hareketi kalça eritir mi?
  6. Köprü Kurma hangi kasları çalıştırır?
  7. Bacak boyunu nasıl uzatabilirim?
  8. Boy uzatma egzersizleri işe yarar mı?
  9. Plank duruşu düzeltir mi?
  10. Her gün plank yaparsak ne olur?
  11. Bacak sıkılaştırmak için hangi spor yapılmalı?
  12. Hangi hareketler kalçayı büyütür?
  13. Kalça zayıflatmak için ne yapmalıyız?
  14. 14 yaşında boy uzar mı?
  15. Plank kaç kere yapılmalı?

Köprü hareketi neye yarar?

Köprüegzersizi, selülitleri önleyici bir etkisi bulunur. Stresi, rahatlatıcı bir egzersiz türü olarak azaltmaktadır. Belde mevcut ağrıları da azaltıcı özellik gösterir. Bunlara ilave olarak ilgili egzersizin sindirim sistemine olumlu yönde faydalarıolduğu bilinmektedir.

Kobra egzersizi ne işe yarar?

Yararları Sırtı, göğsü, omuzları, omurgayı ve karın kaslarını açar. Sırtı güçlendirir. Enerji verir, karın bölgesindeki organları canlandırır ve stresi giderir.

Plankın faydaları nelerdir?

Plank hareketi; kürek kemiği, köprücük kemiği ve omuz çevresindeki kaslar da dahil olmak üzere sırt kaslarını esnetir, esneklik kazandırır. Kalça kaslarını çalıştırır. Metabolizmanızı hızlandırır. Düzenli plank egzersizi duruşunuzu düzeltir.

Yana bacak açma hareketi ne ise yarar?

Bu egzersiz kalçaları şekillendirirken karın kaslarını da çalıştırıyor. Ertesi gün karın kaslarınızın nasıl ağrıdığını hissedeceksiniz. Bu egzersizi daha da zorlaştırmak için bacaklarınıza pilates bandı geçirerek de yapabilirsiniz.

Köprü hareketi kalça eritir mi?

Köprüpozisyonu, daha çok göbek bölgesini çalıştırsa da kalçave popo bölgesine de etki gösteriyor. Hareket, kas yapımına etki ettiği gibi esnekliği de artırıyor. İşte, göbek ve kalçanızı eritmekiçin yapmanız gereken en basit köprü hareketive iki ek hareket

Köprü Kurma hangi kasları çalıştırır?

Köprü Egzersizinin Faydaları Nelerdir?
  • Basen bölgenizi çalıştırırsınız.
  • Kalça bölgenizi şekillendirirsiniz.
  • Karın bölgesini çalıştırırsınız.
  • Selülitleri önleyici bir harekettir.
  • Stresi azaltır.
  • Sindirim için olumlu etkileri vardır.

Bacak boyunu nasıl uzatabilirim?

Öne doğru tekme atmak: Bu hareketle birlikte bacakların kasları gevşer ve esneme sonucunda bacakboyu uzar. Koşu ve yürüyüş: Koşu ve yürüyüş yapmak bacaklarda bulunan kemiklerin irileşmesini sağlar ve bu sayede bacakların uzamasına etki eder. İp atlamak: İp atlamak bacakkaslarını kolay bir şekilde uzatır.

Boy uzatma egzersizleri işe yarar mı?

Evet duruyor. Ama siz egzersizyapmaz, olduğunuz yerde durursanız boyuzaması da duruyor. Boy uzatmahareketleri düzenli uyguladığı takdirde belki de ergenliktekinden çok boyunuzun uzamasını sağlayacak.

Plank duruşu düzeltir mi?

Düzenli plankhareketini çalışmak sırt, omuz, kol ve boyun kaslarını kuvvetlendirdiğinden duruşunuzu da düzeltecektir.

Her gün plank yaparsak ne olur?

Her günyapılan plankegzersizi diğer alışılmış egzersizlere göre daha çok kalori yakar. Bu egzersiz ayrıca hayatındaki hareket seviyesi düşük kişiler için uygundur. Evde veya iş yerinde yapılacak 10 dakikalık egzersiz güniçinde hatta uyku esnasında bile metabolizmanızın daha çok çalışmasına sebep olacaktır.

Bacak sıkılaştırmak için hangi spor yapılmalı?

Sıkı Bacaklara Sahip olmak İsteyenler İçin Evde Yapılabilecek
  1. Sumo Squat.
  2. Makas Hareketi.
  3. 3. Yan Tekme Hareketi.
  4. Geriye Tekme Hareketi.
  5. Yan Bacak Hareketi.
  6. 6. Squat.
  7. Yerinde Hafif Koşu Hareketi.
  8. 8. Köprü Hareketi.
Daha fazla öğe

Hangi hareketler kalçayı büyütür?

Paylaş
  • Squat: Kalça büyütmek için en etkili egzersizlerden biridir.
  • Dumble ile Çalışma: Dumbell ile uyluk bölgesi çalıştırılmaktadır.
  • Yan yatarak yapılan Kalça Kaldırma Hareketi: Minder üzerine yan bir şekilde uzanılır.
  • Lunge: Bacakların ön ve arka kısımlarını çalıştırır.

Kalça zayıflatmak için ne yapmalıyız?

En etkili kalça küçültme hareketlerini sıralayalım.
  1. Bird Dog Hareketi. Bu harekete başlamadan önce, dizlerin üstüne çökerek yere oturulmalıdır.
  2. Squat. Ayaklar omuz hizasında açılır.
  3. Tek Bacak Kaldırma Hareketi.
  4. Bacakları Mideye Doğru Çekme Hareketi.
  5. Sandalye Pozisyonu Hareketi.
  6. Çapraz Mekik Hareketi.

14 yaşında boy uzar mı?

Bu dönemde yaklaşık 2 yıl içinde santimlik boyuzaması gözleniyor. Kızlarda büyüme ilk âdetten sonra yavaşlasa da tamamlanmıyor. Erkeklerdeyse büyüme hızı 14yaştan sonra yavaşlıyor ve yaşa kadar devam ediyor.

Plank kaç kere yapılmalı?

Çok egzersiz yapmaya alışkın olmayanlar bu hareketi yapmaya başlarken öncelikle plankpozisyonunu 10 - 15 saniye tutarak başlamalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapmaya alışkın kişiler için ise bu süre başlangıç olarak 2 dakikaya kadar çıkabilir. Sonrasında ise ara verilerek, 5 kez tekrar edilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası