balkan antantı nerede imzalandı / BALKAN ANTANTI Ansiklopediler - TÜBİTAK

Balkan Antantı Nerede Imzalandı

balkan antantı nerede imzalandı

Balkan Antantı nedir, ne anlama gelir? Balkan Antantı tarihi, amacı, ülkeleri ve önemi

Artan bu tehlikelere karşı Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya; Atina’da bir araya gelerek, 9 Şubat tarihinde Balkan Antantı’nı imzalanmışlardır. Her ne kadar Türkiye; Bulgaristan ve Arnavutluk’u da bu pakta dâhil etmek istese de bu iki ülke üzerindeki Alman ve İtalyan baskısı bu duruma engel olmuştur.

Bu dört ülke arasında imzalanan Balkan Antantı’na göre;

  • Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya; kendi Balkan sınırlarının güvenliğini karşılıklı olarak güvence altına alacaklardır.
  • Antlaşmaya taraf ülkeler, çıkarları aleyhinde gelişmeleri müzakere edeceklerdir. Ayrıca pakta üye olmayan herhangi Balkan ülkesine karşı haber vermeksizin eylemde bulunmayacaklardır.
  • İmzalanan bu antant; tüm Balkan devletlerine açık olacaktır. Katılmak isteyenlerin katılımları, pakta üye ülkelerin imzasından sonra mümkün olacaktır.
  • Saldırı değil savunma amaçlı imzalanan bu antlaşma en az beş yıl süreyle geçerli olacaktır.

1 Eylül tarihinde başlayan 2. Dünya Savaşı Balkan Antantı’nın temellerini sarsmıştır. Özellikle senesinde İtalya’nın Yunanistan ve Yugoslavya’ya saldırmasıyla Balkan Antantı işlevini yitirmiş ve yılında resmen ortadan kalkmıştır.

Balkan Antantı Önemi

yılında imzalanan Balkan Antantı önemi; bölgedeki barışın korunmasına yönelik önemli bir adım olmasından ileri gelmektedir. Ayrıca bu antlaşma ile Türkiye ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesi gereğince hareket etmiş ve hem dünya hem de bölgesel barışa önemli bir katkı sunmuştur. Balkan Antantı’nın Türkiye için bir diğer önemi de sağlamış olduğu sınır güvenliğidir. Bu pakt ile Türkiye batı sınırlarını güvence altına almış ve Balkanlardaki politika hedefine ulaşmıştır.

Atat&#;rk'&#;n projesi Balkan Paktı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

9 Şubat tarihinde Atina’da Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya arasında bir pakt imzalandı. Bu paktın inşası, ön planda Türkiye’ye aittir ve Atatürk’ün projesidir. Sosyalist blokun ortaya çıkması, İkinci Cihan Harbi savaşından sonra Sovyet-Amerikan ekseninde ittifak sisteminin gelişmesi, bu yapıyı dağıttı.

Haberin Devamı

Daha önceden Türk-Yunan geriliminin bitişi, Venizelos’un Ankara ziyaretiyle başlamış sayılabilir. Türkiye-Yunanistan özellikle, Yunanistan’ın üzerinde ısrarla durduğu ve büyük devletlerce de empoze edilen mübadeleden sonra müspet bir raya oturmuştu. Hitler’in Almanya’daki iktidarı henüz ciddi bir atılımı olmadığı halde nutukları ve ideolojisi ile Avrupa’daki ilhak teşebbüslerinin Aristide Briand-Gustav Stresemann (Locarno) Antlaşması’nın dahi ihlaline söz konusu olduğu bir devirde, bu ciddi bir girişimdi.

ANA SEBEP İTALYA

Sovyetler Birliği, Balkan ülkeleri için bir tehlike teşkil edecek dönemde değildi. İtalya ise savaş kapasitesinin ötesinde Doğu Akdeniz’deki eğilimleri belirten Faşist Parti’nin nutukları dolayısıyla Balkan Antantı’nın kurulmasındaki ana sebeplerdendi. Romanya, Hitler ve müttefiklerinden çekindiği için bu pakta yanaşmıştı. Ayrıca Sovyet tehlikesini de tarih dolayısıyla küçümsemediği açık. Özellikle Bulgaristan ise Yunanistan ve Romanya ile olan sınır sorunlarından dolayı, bu paktın dışında kaldı ve ön görüşmelerde azınlıkların statüsünü bahane etti. Gerçekten Romanya’da Bulgar azınlık vardı ve Bulgaristan, Yunanistan içinde kalan Makedon nüfusu başlıca bir problem olarak benimsemiştir. İtalya konusunda ise Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya Krallığı arasında ciddi bir fikir ve işbirliği vardı. Ne var ki Venizelos paktın imzalamasından sonra İtalya ile de ilişkilere girerek ayrı bir politika geliştirecek ve Roma’yı ziyareti tercih edecekti. Buna karışlık Yugoslavya ile Türkiye bu konuda daha sabit ve tutarlı bir işbirliğini sonuna kadar devam ettirdiler. Pakt sırasında ebedi dostluk ve tarihi beraberlik söyleminin varlığı bile dikkat çekicidir. Başbakan Konstantinos Tsaldaris’in İnönü’yü ziyareti sırasında Türk basınında bu gibi yazılar görüldü ama asıl önemlisi İkinci Cihan Harbi’nden sonra Balkanlar’daki Komünist Rusya tehlikesine karşı Yunanistan’la Türkiye ilişkilerinin ismi geçen başbakanın lisanında (Bizde Çaldaris diye telaffuz ediliyor) konfederasyon sözüne dönüşeceği görülecektir.

Atatürkün projesi Balkan Paktı

Haberin Devamı

ENTERESAN MADDELER VARDI

Haberin Devamı

Balkan Paktı’nın ilginç hükümleri vardı, daha evvel devletler arasında yapılan ayrı anlaşmalara dayanarak kurulmuştur. 14 Eylül ’te Ankara ile Yunanistan, Ekim ’te yine Romanya-Türkiye, aynı yılın kasım ayında Türkiye-Yugoslavya arası dostluk ve saldırmazlık anlaşmaları Belgrad’da imzalandı. Yunanistan ve Türkiye arasında Balkan Antantı’nın getirdiği yakınlıklar vardır. Bunların en göze çarpanlarında biri iki ülke milletvekillerinin devlet araçlarında karşılıklı olarak ücretsiz seyahat hakkı bulunmasıdır. Yugoslavya ile olan anlaşmada ise burada bir adım daha ileri gidilmiştir. Kültürel temsile önem verildi. Bu çok ilginç bir kuruluştur. Yugoslavya’da Balkan Paktı gereği bir nevi kültür ataşesi bulundurma âdeti ’lara kadar devam etti. Türk maarifinin bir temsilcisi Belgrad’daydı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE YARDIM ELİ UZATTI

İkinci Dünya Savaşı’nda bunun pratik yararları görüldü. Yunan politikasını takip ettik. Alman işgali sırasında Türkiye büyükelçiliği ve delegasyon, Atina’yı Yunan milli hükümetiyle terk ederek Kahire’ye gitti. Büyükelçi Enis Aygen, Yunan milli hükümeti nezdinde büyükelçi olarak Kahire’de görev yapmıştır. Tabii savaş içindeki açlıkta Türkiye’nin o yıllarda pek de bolluk içinde olmamasına rağmen Yunanistan’a gıda yardımı yaptığı biliniyor. Alman işgali dolayısıyla Yugoslav Krallığı’nın milli banka rezervleri olan altını Ankara’ya naklettikleri bilinir. Muhafaza altında tutulan bu rezerv, Tito’nun İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki ziyareti sonrasında Yugoslavya’ya iade edilmiştir. Yeni kurulan Yugoslav Federatif Cumhuriyeti’nin hayatı bakımından önemli bir olay olduğu açıktır.

Haberin Devamı

Balkan Paktı zamanla anlamını kaybetmiştir. Sosyalist blokun ortaya çıkması İkinci Cihan Harbi savaşından sonra Sovyet-Amerikan ekseninde ittifak sisteminin gelişmesi, bu yapıyı dağıttı.

GERİLİM KADAR DOSTLUK DA

Zaman zaman Balkan ülkelerinin halledemedikleri azınlık sorunları daimi bir problem olarak bu gibi anlaşmaları zedelemiştir. Bugün de bu anlamda Balkanlar’da ittifak girişimlerinin ve mevcut ittifakların kusuruz ve baş ağrısız devam etmediği açıktır. Ancak şurası bir gerçek: Bu ülkelerin arasında tarihi, kültürel ve zihni benzerlik mevcut oldukça gerilim kadar dostluğun da yaşaması kaçınılmazdır.

#YAZAR#İlber Ortaylı#ATAT&#;RK

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Balkan Antantı’nın Sebebi - İmzalanma Sebebi – Nedenleri


Balkan Antantı’nın Sebebi - İmzalanma Sebebi – Nedenleri: Balkan Antantı Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya arasında 9 Şubat 'de Atina'da imzalandı. Türkiye daha 'da Balkanlarda sınırların karşılıklı güvence altına alınmasıyla ilgili toplu bir güvenlik sisteminin kurulması için girişimde bulunmuşsa da bir sonuç alamamıştı. 'larda doğu Balkan devletleri arasındaki anlaşmazlıkların bir kısmının çözülmesi, işbirliği için uygun bir ortam sağlamıştı. Bunun sonucu olarak yılına kadar her yıl Balkan konferansları düzelendi.

Bilhassa Nazi Almanya’sıyla o dönemde faşist bir yönetimin hüküm sürdüğü İtalya’nın balkanlardaki yayılmacı politikaları Balkan devletlerinin aynı çatı altında bir güvenlik ve işbirliği antlaşması ile birleşmesine neden olmuştur. İşte Balkan Antantı Balkan ülkeleri arasındaki bu işbirliği anlayışının sonucu olarak doğdu. Antantın oluşmasında Avrupa'daki huzursuzluk ve silahlanma yarışının da etkileri oldu. Özellikle İtalya’nın Balkanlar ve Doğu Akdeniz üzerindeki emelleri bu etkilerin en başında gelmiştir.

Kaynak: En Kapsamlı Atatürk Sitesi Atatürk İnkılapları tarafından muhtelif TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Konulu Ders Kitapları ve Çeşitli Belirli Günler ve Haftalar ile İlgili kitaplardan derlenerek oluşturulmuştur.

- Okuma Sayısı: Bu yazı defa okunmuştur.

YORUMUNUZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası