bebeğe gaz yapan yiyecekler ibrahim saraçoğlu / İbrahim Saraçoğlu'ndan süt arttırıcı incir-havuç kürü - Anne/Çocuk Haberleri

Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler Ibrahim Saraçoğlu

bebeğe gaz yapan yiyecekler ibrahim saraçoğlu

Anne Sütünü Artırıcı Bitkisel Kürler Nelerdir?


Emzirme dönemi annelerin oldukça hassas ve stresli olduğu bir dönemdir. Bu dönemde tüketecekleri besinler süt verimliliğini arttırmaktadır.Prof.Dr.İbrahim Adnan Saraçoğlu'nun anne sütünü arttırılmasında önerdiği kürleri, besinleri ve doğal gıdaları uygulanması ve tüketmesi faydalı olmaktadır.


  • Taze beyaz üzüm
  • Dereotu
  • İncir (taze veya kurutulmuş)
  • İncir-havuç
  • Taze beyaz dut
  • Haşlanmış taze beyaz dut kurusu

Kürleri Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1) Hamile bayanların, bebeklerini emziren annelerin mevsiminin dışında yetişen hormonlu ve ebter tohumlu sebzeleri tüketmemelerini özellikle belirtmek isterim.

2) Aynı anda birden fazla kürün uygulanmaması gerekmektedir.

3) Aşağıda birbirlerinden farklı birkaç tane kür önermiş bulunuyorum. Bu kürlerin tamamı anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir. Özellikle, incir-havuç kürü ve taze beyaz dut oldukça güçlü bir galactogoguedur (anne sütünü artırıcı). Bebeklerini emziren annelere öncelikle incir-havuç kürünü uygulamalarını öneririm.


Anne Sütünü Artırıcı Bitkisel Kürler 


Kür 1:
 Taze Beyaz Üzüm 

Günde iki porsiyon taze beyaz üzüm tüketmek anne sütünü artırıcıdır.


Kür 2:
 Dereotu

Sabah-akşam yemeklerden önce tüketeceğiniz dereotu sütünüzün artmasını sağlayacaktır.

İbrahim Saraçoğlu Dereotu Kürü


Kür 3:
 Kuru İncir

Anne sütünü artırmak için haşlanmış kuru incir suyu da içebilirsiniz. Sekiz-dokuz adet kuru inciri yarım litre klorsuz suda en fazla on dakika haşlayınız. İkiye böldüğünüz suyu sabah-akşam olmak üzere günde iki kere tüketiniz.


Kür 4: Kuru İncir&Havuç


Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine sekiz - dokuz adet kuru inciri ikiye bölüp atınız. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte beş dakika kaynatınız. Beşinci dakikadan sonra içerisine bir adet havucu dilimleyip ağzı kapalı olarak kısık ateşte üç dakika daha kaynatınız. Ilıyınca süzünüz. Yirmibir gün boyunca öğleden önce ve öğleden sonra aç veya tok karnına birer su bardağı içiniz.

DİKKAT

Bu kürler aynı anda uygulanmaz. İncir-havuç kürü hariç, uygulama süresi bir haftadır. Bir haftanın sonunda uygulama bırakılır. Bir hafta uyguladığınız herhangi bir kürden sonra tekrarlama ihtiyacı duyarsanız bu defa başka bir kürü uygulamanızda bir sakınca yoktur. Örneğin, bir hafta taze beyaz üzüm kürü uygulayıp bıraktınız. Daha sonraki bir dönemde yine bir hafta olmak üzere dereotu veya kuru incir kürünü uygulayabilirsiniz


Üst Kısımda Belirtilen Kürler Haricinde Diğer Yardımcı Kürlerse Şunlardır:

  • Anason
  • Kereviz
  • Taze kereviz yaprakları
  • Bal kabağı
  • Çilek
  • Kıvırcık salata
  • Sumak
  • Rezene çayı
  • Tere


Ayrıca, anne sütü arttırıcı olarak Dut Pekmezi kullanılması faydalı olacaktır. Dut pekmezinin, geleneksel yöntemlerle, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan ve yüksek ısıl işlem uygulamadan hazırlanmış olmasına dikkat ediniz. Doğal ve katkısız olmalıdır.

Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar varsa mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle, bilmeniz gereken kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikâyetiniz ne olursa olsun, burada ki bilgilerle kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. 

Not: Tüm bu kürler kullanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus; bitkinin raf ömrüdür. İkincisi bitkinin doğru zamanda toplanış olmasıdır. Üçüncüsü ise bitkinin nasıl kurutulmuş olduğudur. Her bitkinin özelliğine göre kurutulmuş olması gerekir. Bazı bitkiler gölgede, bazıları güneşte, bazıları ise karanlıkta kurulması gerekir. En önemlisi ise kullanacağınız bitkinin mutlak surette doğru tür olmasıdır. Eğer doğru bitki türü değil ise kürün etkisini büyük oranda azaltmaktadır.


Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir? Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer? - Bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri

Bebeklerde en sık karşılaşılan problemlerden biriside gaz sancısıdır. Gaz sancısı hem bebeğe hem de ebeveynlere ciddi sıkıntılar yaşatmaktır. Bebeklerde tükettikleri gıdalar sonucunda belli bir hazımsızlık problemi yaşadıklarında hemen arkasından gaz sancısı meydana gelir. Gazını çıkartmakta zorlanan bebek ve ebeveynlerde bu durum işkence haline dönüşebilir. 

Bebeklerde gaz sancısı neden olur?

Bebeklerde gaz sancısının meydana gelmesindeki en önemli etken annenin beslenme şeklidir. Anne bebekte gaza neden olabilecek besinler tükettiğinde bu durum bebeğinizde gaz sorununa sebebiyet verebilmektedir.

Annenin tükettiği besinleri bebeğin hazmederken zorlanması gaz probleminin en önemli sebepleri arasındadır. Bebeğin bağırsak ve sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması gaz problemlerinin meydana gelmesinde ki diğer önemli etkendir. Bu nedenden dolayı annenin, bebeğin kolayca sindirebileceği besinleri tüketmesi gerekmektedir.

Günde 3 saati geçen ve kronik olarak 2-3 haftadan uzun süren gaz sancılarında bir uzman görüşü alınılması önemlidir.

Bebeklerde gaz sancısı belirtileri nelerdir?

Karnı tok ve uykusunu almış olan bir bebeğin ağlaması genel olarak bir sancısı olduğuna işaret eder. Bunun yanı sıra, gaz sancısı çeken bebekte kızarma, ağlama, dizlerini karın bölgesine çekme yumruklarını sıkma gibi fizyolojik belirtiler görülür. Ayrıca karın bölgesinde oluşan şişlik ve kabızlık da gaz sancısına işaret ediyor olabilir.

Hem bebeğinizin hem de kendinizin gaz problemi yaşamasına engel olmak için ilk olarak şu soruların cevaplarını bilmekte fayda var. Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir, bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri nelerdir, bebeklerde gaz sancısı için bitkisel yöntemler hangileridir gibi soruların cevaplarını birazdan vereceğiz.

İlk olarak bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir sorusuna cevap verelim…

"Bebeklerde gaza ne iyi gelir?" sorusunun cevaplarını maddeler halinde sıraladık:

1- Bebeğinize vereceğiniz biberonun içerisindeki havayı boşaltın. Bunu emzikle gerçekleştirebilirsiniz.

2- Annenin bebeği emzirirken gaz yapan yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir.

3- Bebeği sık sık ve az az beslemeye özen gösterin.

4- Beslenme sonrası bebeği dik olarak (yaklaşık 45 derecelik bir açıyla) yarım saat kadar oturur pozisyonda tutun.

5-Bebeğinizin biberonu boş bir şekilde emmemesine özen gösterin.

6- Bebeğinizi emzirdikten yarım saat sonra karın kısmına masaj uygulayın.

7- Gazını bir türlü çıkartamadığınız bebeğinize sıcak duş aldırabilirsiniz. Suyun kaynar olmamasına özen gösterin.

Bebeğinizde gaz sancısına vermiş olduğumuz yöntemleri denemenize rağmen bir türlü sonuç alamıyorsanız bitkisel yöntemleri tercih edebilirsiniz.

Bebeklerde gaz sancısı ne zaman geçer?

Bebeklerin sindirim sisteminin gelişim sürecine bağlı olarak gaz sancıları 12. haftaya kadar sürebiliyor. Bazı özel durumlarda bu sürecin 18 haftaya da uzadığı da görülebilmekle birlikte 12. hafta sonrası şiddetli gaz sancısı yaşayan bebeklerin bir uzmana gösterilmesi önerilir. Ayrıca anne sütünü erken bırakan veya ek besine erken başlayan bebeklerde gaz sancısı görülme süreci daha uzun olabilir.

Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer - Bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri

Bebeklerde gaz sancısına iyi gelen bitkisel yöntemlernelerdir?

Rezene

Bebeklerde gaz problemlerine rezenenin iyi geldiği bilinmektedir. Bebeklerde gaz oluşunu engelleyen 1½ çay kaşığı rezene tohumlarını 4 fincan suda 10 dakika kaynatın. Soğutun ve gün boyunca 2 veya 3 kez küçük dozlarda bebeğinize verin. Emziren anneler de bu kaynatmayı içebilirler.

Elma sirkesi

Bebeklerde gaz ağrısına iyi gelen en etkili ve doğal yöntemlerden birisi de elma sirkesidir. Su içmeye başlayan bebeğinizin suyuna bir iki damla damlatılan sirke, gaz oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.

Anason ve kimyon

Anason ve kimyonu suda kaynatın. Daha sonra süzüp bebeğinize yemek yedirmeden on dakika önce 2 çay kaşığı içirin.

Sıcak havlu yöntemi

Sıcak havlu yöntemiyle bebeklerinizde meydana gelen gaz sancısından kurtulabilirsiniz. Sıcak ayaklarına değdirin. Ancak çok sıcak olmamasına dikkat edin. Bu yöntemi deneyen anneler oldukça memnun kaldıklarını belirtiyorlar.

Karın masajı

Bebeğinizin karnına saat yönünün tersine dairesel hareketlerle masaj uygulayın. Bu yönteminde gaz sancısını azaltmada etkili olduğu bilinmektedir.

Çörek otu

1 çay kaşığı çörek otunu bir bardak suda içerisine bir adet hurma atarak kaynatın. Daha sonra 1 çay kaşığı olacak şekilde bebeğinize içirin.

Bebeklerde gaz sorunu nasıl çözülür?- İbrahim Saraçoğlu yöntemi

Bebeklerde gaz sorununa karşı Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun vermiş olduğu bir bitkisel yöntem var.

Malzemeler

- 1 çay kaşığı kimyon
- Kaynar su

1 çay kaşığı toz kimyonu kaynar suyun içerisine atın. Bir taşım kaynatın ve ocaktan alın. Daha sonra tülbentle süzün. Daha sonra iki çay kaşığı toz şeker ilave edin ve iyice karışmasını sağlayın. Çay kaşığı ile bebeğinize yavaş yavaş içirebilirsiniz.

Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir? Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir, ne zaman geçer? Evde doğal ve bitkisel çözümler nelerdir?

Bebeklerdeki gaz problemleri genellikle beslenme sırasında yutulan hava kabarcıklarından kaynaklansa da bebeklerin dış dünyaya uyum sağlama sürecinde yaşanan fizyolojik bir durumdur. Bunun yanı sıra bazı bebeklerde de doğuştan gaza karşı duyar gelişebilir. Bu süreç ne kadar bebekler için zorlu geçse de aynı şekilde anne ve baba içinde zorlu bir süreçtir. Bebeklerde gece/gündüz uykusuzluk ve ağlama problemleri, kızarma, özellikle akşam saatlerine doğru yaşanan huysuzlukların temelinde gaz problemleri yatar. Bebek 2-3 haftalıkken gaz sancısı problemleri görülmeye başlanır ve ilerleyen süreçlerde (4-6 haftalık) yoğunlaşabilir. Gaz problemlerinin artmasıyla birlikte bebeklerde ağlama nöbetlerinin sıklaşmasının yanı sıra gece uykusu da olumsuz etkilenir.

Bebeklerde gaz sancısı nasıl olur?

Bebeklerde karında şişme ve sertleşme varsa ve emdikten sonra ağlayarak memeden uzaklaşıyorsa gaz problemi yaşıyor olabilir. Bu belirtilerin yanı sıra günün aynı saatlerinde ağlama, ayakları karna doğru çekme, ellerini yumruk yapma ve kızarma gibi durumlar da varsa yüksek ihtimalle gaz sancısı yaşıyor olabilir. Bebeklerde gaz oluşumun birçok nedeni olabilir. En temel nedeni sık sık emzirmektir. Emzirme esnasında bebekler hava yuttuğunda gaz sancısı yaşayabilir. Bebeklerde gaz sancısının nedenleri:

  • Bebeklerin belli bir yaşa kadar gelişmeleri devam eder bu süreçte de organlarının beklentinin altında çalışması oldukça normaldir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin sindirim sistemlerinin gelişmemiş olması sindirim sisteminde gaz oluşumunu tetikler. Sindirim sisteminde oluşan gazın henüz gelişmemiş olan boşaltım sistemi tarafından da dışarıya atılamaması bebek için oldukça rahatsız edici gaz sancısı sorununa dönüşür.
  • Bebeklerde anne sütünden kaynaklı laktozun sindiriminde rol oynayan laktaz enzim düzeyinin düşük olmasıdır. Bu durumda sindirim yetersizliğini beraberinde getirir.
  • Bebeğin gaz oluşumunda oldukça etkili yöntemlerden biri de bebeğin beslenme ve ağlamalarında yutulan havanın sindirim sistemlerinde hava kabarcıklarına dönüşmesidir. Oluşan bu gaz bağırsaklarda birikerek gerginlik ve basınç oluşturur. Bu da bebeklerde ağrılara neden olur, şiddetli ağlamaların ve uykusuzluğun da sebebidir.

Bebeklerde gaz sancısı belirtileri nelerdir?

Bebeklerde gaz nedeniyle şiddetli ağlamalar olur. Bu durumda bebek ağlarken dizlerini karnına doğru çekmeye çalışır. Bu bebeğin her ağlamasının nedenini gaz sancısı yapmaz, düzelmeyen durumlarda bebek ilk olarak doktora götürülüp muayene ettirilmelidir. Bebeklerle gaz sancısı belirtileri genellikle şu şekilde seyreder:

  • Uzun süreli ve şiddetli ağlıyorsa
  • Ağlarken dizlerini karnına doğru çekiyorsa
  • Huzursuz ve huysuz görünüyorsa
  • Beslenmede ve uyumada sorun yaşıyorsa
  • Yemek yedikten sonra rahatsız görünüyorsa
  • Karnı olduğuna göre daha şişkin gözüküyorsa

Bebeğiniz bu sorunları yaşıyorsa gaz sancısı yaşıyor olabilir. Bu belirtiler yaşanıyorsa ilk olarak durumun ciddileşmemesi ve yanlış tanı konulmaması için bebek en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer?

Bebeklerin beslenme şekillerinden kaynaklı olan gaz sancılarını geçirmek oldukça kolaydır. Sindirim sistemini ve boşaltım sistemini rahatlatarak bebeklerinizin sancılarını azaltabilir ve gaz çıkarmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bu yöntemlerin yanında şu yollar da izlenebilir:

  • Bebeğinizi kundak yapın. Kundak yapılan bebek kendini anne karnında hissederek rahatlamaya başlar.
  • Bebeğinizi kucağınıza alarak sallamaya başlayın, bebeğinizi kundak yaparak da kucağa alıp rahatlamasına yardımcı olunabilir.
  • Beslenme sonrasında bebeklerinizin sık sık mide gazını çıkarın.
  • Bebeğinize beslenme sonrası masaj yapın.
  • Bebeğinizi gün içerisinde sıkça hareket egzersizleri yaptırın.

Bebeklerde gaz sancısı ne zaman geçer?

Bebeklerdeki gaz sancıları genellikle doğumdan sonra 2-3. haftada başlar ve giderek artmaya devam eder. Pek çok bebekte sindirim sistemlerinin ve boşaltım sistemlerinin gelişimiyle 3. veya 4. haftada kendiliğinden geçmeye başlar. Ama bazı istisnai durumlarda da daha uzun sürebilir. Bu durumda da bebeğinizin doktor kontrollerini aksatmamak gerekir.

Bebeklerde karın şişliği için ne yapılır?

Bebeklerde gaz sorununun olduğunu açıkça belli eden belirtilerden biri de karnın şiş olma durumudur. Bebekler gaz sancısından dolayı dizlerini karnına doğru çeker ve ellerini yumru şeklinde sıkmaya başlar. Bebeğinizin gazını çıkarmak ve karın şişliğini azaltmak için çeşitli yöntemler vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Banyo sırasında ya da emzirme zamanından yarım saat önce bebek yağını ya da zeytinyağını elinize dökerek bebeğinizin karnına yavaşça masajlar yapın. Parmaklarınızla bebeğin karnına saat yönünde daireler çizin. Ardından belini iki taraftan ellerinizle kavrayıp baş parmaklarınızla nazikçe aşağı doğru çektirin. Bu masajı bebeğiniz giysili olduğu zamanda yapabilirsiniz ama çıplak ten üzerinde daha etkili olacaktır.
  • Emzirme/beslenme sonrasında bebeğin karın kısmına hafif baskı yapacak şekilde kucağınıza alın, bebeğin çenesini omzunuza yaslayarak bebeğin sırtını ovun. Ancak mide üzerine fazla baskı yaparsanız kusabilir bu nedenle fazla baskı yapmaktan kaçının.
  • Bebeğin karnı bir bacağının üzerine denk gelecek şekilde yatırıp sırtını ovalayabilirsiniz.

Birçok yöntemin dışında bebeğinizin karnının şiş olması başka nedenlerden dolayı da olabilir bu yüzden aşırı şişkinlik durumunda bebeğinizi doktora götürüp muayene ettirin. Bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm yolu bulmak zordur. Her bebeğin uygulamalara tepkisi farklı olabileceği gibi gaz sancısının nedenleri de bebekten bebeğe göre değişebilir. Bebeklerin vücut sistemleri gelişmemiş olduğu için ebeveynler bu tür sorunlarla sık sık karşılaşmaktadır. Kesin bir çözüm yolu olmamakla birlikte gaz sancısını azaltmak için pek çok farklı yöntem vardır. Gaz sancılarını önlemede bazı konulara dikkat ederek bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm bulunabilir:

  • Bebeği mümkünse sadece anne sütü ile beslemek.
  • Bebeği biberonu emerken boşluk kalmak şekilde tutmak ve doğru biberon tercihi yapmak.
  • Bebeği gereğinden fazla beslememek.
  • Bebeğin sıcak ve aşırı soğuk ortamlarda bulunmasını engellemek.
  • Çok dar kıyafetler giydirmemek.
  • Her emzirmeden sonra gazını çıkarmak.

Bebeklerde gaz sancısı için bitkisel çözümler nelerdir?

Bebeklerde gaz sancısı için bitkisel çözümler de bulunur. Yapılan vücut masajları ya da egzersizleri yeterli gelmiyorsa gaz sancısı için hem anne hem de bebe için bitkisel çözümlere ve doğal yöntemlere başvurulabilir. Emziren anneler fasulye, soğan, brokoli gibi gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalılardır.

Normal şartlar altında bebeklerin ilk 6 ay anne sütü dışında herhamgi bir gıda tüketmemeleri gerekir. Ancak bazı durumlarda örneğin gaz sancısı gibi durumlarda bitkisel çaylardan yararlanılabilir. Bitkisel çay tüketiminde dikkat edilmesi gereken şey bebeğie bir iki çay kaşığından fazla içirmemektir. Dereotu, papatya, zencefil, kimyon ve anason gibi çeşitli doğal bitki çayları da bebeklere çay kaşığı yolu ile verilebilir. Bebeğin gaz sancısına iyi gelir ve ağrılarını azaltır. Sindirim ve boşaltım sistemini rahatlatarak bebeğin kolay gaz çıkarmasında etkili olur.

Gaz sancısına iyi gelen İbrahim Saraçoğlu kürü tarifi nedir?

Gaz sancısına iyi gelen İbrahim Saraçoğlu kürü tarifi için gerekli malzemeler:

  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı toz kimyon
  • 2 çay kaşığı toz kaşığı şeker

İlk olarak bir su bardağı suyu bir demliğe alın, ardından demlikte bulunan su kaynamaya başlayınca içerisine 1 çay kaşığı toz kimyonu ekleyin. Su bir kere kaynayana kadar bekletin. Su kaynadıktan sonra ocaktan alıp bir bez ya da tülbent yardımıyla suyu süzerek bir bardağa aktarın. Süzdüğümüz bir bardak sıcak karışımı ılıyana kadar bekletin. Ilıyan karışımı tatlandırmak için içerisine 2 çay kaşığı şekeri elleyin. Hazır olan karışımı 1 çay kaşığı olacak şekilde bebeğe içirebilirsiniz. Bu karışımı gün içerisinde belli aralıklarla bebekler içebilir bir anda içmeleri onları rahatsız edebilir. Bebeğinizin alerjik reaksiyon göstermesi ve ters bir tepki vermesine karşılık bir sağlık uzmanına danışılması daha iyi olacaktır.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır