2 sınıf metin türleri / Metin Türleri / Yazı Türleri - 8. Sınıf Konu Anlatımı | seafoodplus.info

2 Sınıf Metin Türleri

2 sınıf metin türleri

2. SINIF TÜRKÇE METİN TÜRLERİ VE HİKAYE UNSURLARI

METİN TÜRLERİ

VE

HİKAYE UNSURLARI

2. SINIF TÜRKÇE

HİKAYE UNSURLARI

METİN TÜRLERİ

METİN TÜRLERİ

METİN TÜRLERİ

2. SINIF TÜRKÇE

01 DÜZ YAZI NEDİR

02 DÜZ YAZI ÖRNEK

03 ŞİİR NEDİR

04 ŞİİR ÖRNEK

METİN TÜRLERİ

DÜZ YAZI

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

ŞİİR

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Cümlelerin paragraf boyunca ard arda sıralandığı cümlelere düzyazı denir.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Duyguların ya da hayallerin alt alta mısralar halinde yazıldığı metin türüne şiir denir.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

2. SINIF TÜRKÇE

1

2. SINIF TÜRKÇE

Düzyazılar paragraflardan oluşur.

Düz Yazı

2

Düzyazılar bir olayı anlatmak veya bir konu hakkında bilgi vermek amacı ile yazılabilir.

3

Masal, hikaye, öykü, roman, gazete ve dergi yazıları gibi metinler düz yazılara örnektir.

4

Düz yazıların bir ana fikri vardır.

OKUL ZAMANI

Sema, bu yıl okula başladı. Okulun ilk günüydü. Sema erken kalktı. Elini, yüzünü yıkadı. Kahvaltısını yaptı. Dişlerini fırçaladı. Okul kıyafetlerini giydi. Ayakkabılarını bağlayamadı. Annesi ona yardım etti. Beslenme çantasını aldı. Okul servisine doğru yürüdü.

2. SINIF TÜRKÇE

1

2. SINIF TÜRKÇE

Şiir cümlelerin alt alta satırlar halinde yazıldığı bir yazı türüdür..

Şiir

2

Alt alta yazılan satırların her birine mısra (dize) denir.

3

Şiir yazan kişilere şair denir.

4

Şiirlerin ana duygusu vardır.

5

Şiirlerde dizelerin sonundaki sesler birbirine benzer. Buna ses uyumu denir. Bu sayede şiirler hem akılda kalıcı olur hem de okurken keyif verir.

Güneş ufkun kenarından,

Yavaş yavaş yükseliyor.

Köyün yüce dağlarından,

Serin nefesler geliyor.

Sarı, yeşil, mavi renk renk,

Çiçekler açmış ovada.

Kelebekler benek benek,

Dolaşıyor havada.

İLKBAHAR SABAHI

2. SINIF TÜRKÇE

+bilgi

+bilgi

2. SINIF TÜRKÇE

+bilgi

HİKAYE UNSURLARI

+bilgi

Kahraman

YER

Zaman

OLAY

Ana Karakter (Kahraman)

Hikayede anlatılan olayı yaşayan kişi veya canlılar

Yer

Hikayede anlatılan olayın yaşandığı mekan

Zaman

Hikayede anlatılan olayın yaşandığı zaman

Olay

Hikayenin kahramanının başından geçenler

2. Sınıf T&#;rk&#;e Metin T&#;rleri (Hikaye, Masal Ve Şiir) konu anlatımı

Haberin Devamı

1.B. Lirik Şiir:

 Aşk, özlem, sevgi gibi duyguların anlatıldığı şiirlere lirik şiir denir. Düşünce ve gözlemlerden çok duygular ön plandadır. Cahit Sıtkı Tarancı, Abdülhak Hamit Tarhan ve Yahya Kemal Beyatlı, en önemli liri şairlerimiz arasında yer alır.

1 C. Didaktik Şiir

 Öğüt vermek için yazılan, öğretici şiirlere didaktik şiir denir. Dilimize Fransızcadan geçmiş olan ''didaktik'' sözcüğü ''öğretici'' demektir. Didaktik şiirde duygular ikinci plandadır. ''Düşünce şiiri'' olarak da bilinir. Tevfik Fikret ve Necip Fazıl Kısakürek, didaktik şiir türünde eserler kaleme almıştır.

1.D. Epik Şiir

 Genelde yiğitlik ve kahramanlık konularının işlendiği şiir türüdür. Genelde uzun yazılan epik şiirde öyküleme yöntemi de sıklıkla kullanılır.

1.E. Satirik Şiir

 İçinde kinaye ve tariz gibi söz sanatlarının kullanıldığı şiirlere satirik şiir denir. Toplumsal bir meseleye değinmek ya da bir kişiyi eleştirmek için yazılır. Divan edebiyatı şairlerinden Nefi'nin yazdığı şiirler, satirik şiir türüne örnek gösterilebilir.

2- Hikaye ve Türleri:

 Hikaye, bir düz yazı türüdür. Maupassant tarzı hikayelere olay, Çehov tarzı hikayelere durum öyküsü adı verilir. Her iki hikaye türünde de bulunması zorunlu unsurlar vardır. Bunlar olay, karakterler, zaman, mekan, dil ve anlatımdır. Her öyküde en az bir olay birkaç karakter aracılığıyla okura anlatılır. Öykünün geçtiği yerlere mekan denir. Geçmiş ya da şimdiki zamanda geçen öykülerin anlatım türleri ikiye ayrılır. Birinci kişi ağzından anlatımda olaylar ana karakterin gözünden anlatılır. Üçüncü kişi ağzında is anlatıcı yazardır. Ahmet Mithat Efendi ve Ömer Seyfettin en önemli hikayecilerimiz arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

1.A. Olay Hikayesi:

 Klasik vaka hikayesi adıyla da bilinen bu hikayelerde, karakterlerin duygu ve düşünceleri arka plandadır. Olaylar çok hızlı bir şekilde gelişir ve okurun merakı canlı tutulur. Olay örgüsü, giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. İlk örneklerini Fransız yazar Guy de Maupassant verdiği için, bu isimle özdeşleştirilmiştir.

1.B. Durum Hikayesi:

 Diğer adı kesit hikayesidir. Olay örgüsünden çok karakterlerin duyguları ve iç gözlemlerine yer verilir. Olay hikayesine göre çok daha sade bir üslupla yazılır. Hayatın içinden bir kesit sunduğu için giriş gelişme sonuç bölümlerinden oluşması zorunlu değildir.

3- Masal ve Türleri:

Haberin Devamı

 Olağanüstü olayların tamamen hayal ürünü olan karakterlerle anlatıldığı anonim halk edebiyatı türüdür. Sözlü kültürümüzde önemli bir yeri olan masallar üç türe ayrılır.

1.A. Asıl Masallar:

 Klasik masal türüdür. Külkedisi ve Kırmızı Başlıklı Kız, asıl masallara örnek gösterilebilir.

1.B. Zincirleme Masallar:

 Karakterlerin aynı kalıp anlatılan olayların değiştiği masallardır. Örneğin: Keloğlan Masalları, Nasreddin Hoca Masalları

1.C. Hayvan Masalları:

 Karakterlerinin hayvanlar arasından seçildiği masal türleridir. Çocuklara belli başlı konularda ders verme amacıyla yazılır.

Metin türleri örnekli konu anlatımı (bilgilendirici metin, hikaye edici metin, şiir)

METİN TÜRLERİ ( ÇEŞİTLERİ )

Metin türleri üçe ayrılır.

1 ) Bilgilendirici metin türü
2 ) Hikaye edici metin türü
3 ) Şiir

BİLGİLENDİRİCİ METİN

Okuyucuya bilgi ve haber vermek yada tanıtmak amacıyla yazılan ve okuyucuyu herhangi bir konuda aydınlatan metinlere BİLGİLENDİRİCİ METİN denir. Bu metinler yorum içermez.

Bilgilendirici metin örneği :

Nasrettin Hoca Eskişehir'in Sivrihisar'a bağlı Hortu köyünde doğdu. Akşehir'de öldü. Babası Hortu köyünün imamı Abdullah Efendi, annesi aynı köyden Sıdıka Hatun'dur. Nasrettin Hoca, insanlara doğru ve iyi yolu göstermeyi ve kötülüklerden sakınmayı fıkralarla anlatan bir kişiydi.

HİKAYE EDİCİ METİN

Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayları anlatan HİKAYE EDİCİ METİN adı verilir. Olaylar belli bir sıralama içinde olur. Hikaye unsurları (olay - olayın kahramanları - yer - zaman) bulunur.

Hikaye edici metin örneği :

Ravza ile Sümeyye iki iyi arkadaştılar. Aynı binada oturuyorlar ve aynı sınıfa gidiyorlardı. Çoğu zaman ödevlerini beraber yapıyorlar, beraber oyun oynuyorlardı. Asla kavga etmezler, anlaşamadıkları konuyu kavga ve kötü dille değil, güzel konuşarak çözerlerdi. Sınıfta gereksiz yere konuşmaz, parmakla söz alarak konuşurlardı. Çalışkan ve başarılı bir öğrenciydiler. Onların bu arkadaşlıkları herkese örnek gösteriliyordu. Sanki kardeş gibiydiler.

ŞİİR

Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, uyumlu bir dil kullanılarak dizeler (mısralar) halinde yazılmasına şiir denir. Şiir yazana ŞAİR denir.

- Şiirin her bir satırına dize (mısra) denir.
- Şiirlerde dizelerin bir araya gelmesiyle kıta'lar oluşur. Dört dizeden oluşan kıtalara dörtlük denir.

şiir bilgilendirici metin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir