alında büyük sivilce / Akne ( Sivilce ) Neden Oluşur? Sivilce nasıl geçer? | Özel Başarı Hastanesi

Alında Büyük Sivilce

alında büyük sivilce

AKNE ( SİVİLCE ) NEDEN OLUŞUR? SİVİLCE NASIL GEÇER?

Akne (Sivilce) Nedir?

Akne (sivilce), kıl kökleri ve yağ bezlerinde meydana gelebilen bir sağlık problemidir. Yağ bezleri, cildi nemli tutmak amacıyla sebum adı verilen yağ salgılamaktadır. Bu bezlerin tıkanması sonucunda iltihaplı sivilce ve kistler oluşabilmektedir.

Akne çok yaygın görülmektedir. Her ırktan ve yaştan insanda sivilce vardır. 40'lı ve 50'li yaşlarındaki insanlar bile sivilceye sahip olabilir. Bununla birlikte, sivilce en çok ergenlik çağında görülür. Ergenlik döneminde, hem erkek hem de kızlarda erkek cinsiyet hormonlarının (androjenler) seviyeleri artmakta ve bunun sonucunda yağ bezleri daha fazla yağ üretmektedir.

Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir. En yaygın sivilce türleri şunlardır:

  • Beyaz sivilce (kapalı komedonlar): Bu sivilceler kapalı halde ve küçük beyaz iltihap dolu tepeye sahiptir. 
  • Siyah noktalar (açık komedonlar): Bu sivilcelerin tepesinde küçük, siyah bir açıklık vardır. Bu sivilceler siyah olmasına rağmen bu kir nedeniyle oluşmamıştır. Sebum havadaki oksijen sonucunda siyah renge dönüşür. 
  • Papüller: Bunlar yumuşak, küçük pembe yumrulardır. 
  • Püstüller: Lezyonun üstünde irin, altındaki ciltte kırmızı renk olan sivilcelerdir. Bunlar iltihaplı aknenin özellikleridir. 
  • Nodüller: Derinin derinliklerinde ortaya çıkan sert, büyük, ağrılı sivilcelerdir. 
  • Kistler: İrin dolu, derinde bulunan, ağrılı sivilcelerdir ve sıklıkla yara izlerine neden olur. 


Sivilce neden olur?

Ergenlik döneminde yükselen hormon seviyeleri sivilceye neden olabilir. Akne oluşumuna yatkınlık genellikle kalıtsaldır. Sivilce oluşumunun diğer nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Kadınlarda adet döngüsü sırasında değişen hormon seviyeleri
  • Hamilelik sırasında oluşan hormon değişiklikleri
  • Doğum kontrol haplarının kullanımı
  • Bazı ilaçlar (kortikosteroidler, lityum ve barbitüratlar gibi)
  • Saç derisinden gelen yağ, gres ve bazı kozmetiklerin kullanımı
  • Beslenme şekli

Sivilceleri sıkmak veya cildi çok sert biçimde ovalamak sivilceleri daha da kötüleştirebilir ve sivilce izine sebep olabilir. Cilt ayrıca kasklardan, sırt çantalarından veya dar kıyafetlerden kaynaklanan sürtünme veya basınç sonucunda, kirlilik ve nem sebebiyle de tahriş olabilir. Sırt çantaları ve kıyafetler sırt sivilceleri oluşturabilir.



Sivilce belirtileri nelerdir?

Akne, apsesi olmayan sivilceler veya patlayarak daha büyük apselere neden olan irin dolu kistler şeklinde görünebilir. Vücudun herhangi bir yerinde akne oluşabilir. Bununla birlikte, akne en çok, aşağıda bahsedilen yüksek miktarda yağ bezlerinin bulunduğu bölgelerde görülür:

  • Yüz
  • Göğüs
  • Sırtın üst bölgeleri
  • Omuzlar
  • Boyun

Akne, diğer cilt rahatsızlıklarının belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Tanı için mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.


Sivilce nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz genellikle cildinizi inceleyerek sivilceyi teşhis edebilir.



Sivilce Tedavisi ve Kullanılan Sivilce İlaçları

Doktorunuz, hangi tedavinin sizin için en iyi olduğunu belirlerken yaşınızı, genel sağlık durumunuzu, sivilcenin tipini, seviyesini ve diğer faktörleri dikkate alacaktır.

Akne tedavisi, sivilce izlerini en aza indirmeye ve görünümü iyileştirmeye odaklanır. Akne tedavisi, cildinize uyguladığınız veya hap şeklinde aldığınız sivilce ilaçlarını içerebilir. Bu sivilce ilaçlarından bazılarının doktorunuz tarafından reçete edilmesi gerekir. Bazı durumlardaki sivilcelere her iki türün kombinasyonu önerilebilir.

Cilde direk uygulanan sivilce ilaçları genellikle sivilceyi tedavi etmek amacıyla reçete edilir. Bunlar sivilce izi için krem, jel, losyon veya çözelti formunda olabilir. Örnekler şunları içerir:

TedaviEtki
Benzoil PeroksitBakterileri öldürür
AntibiyotiklerBakterilerin büyümesini durdurmaya veya yavaşlatmaya yardımcı olarak iltihabı azaltır. Eritromisin ve klindamisin yaygın olarak kullanılmaktadır.
RetinoidlerYeni akne lezyonlarının gelişimini durdurur ve hücre yenilenmesini teşvik ederek sivilceleri tedavi eder. Bu tip ilaçların arasında tretinoin, adapalen ve tazaroten bulunmaktadır.

Topikal tazoroten, azelaik asit, salisilik asit ve dapson da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ağızdan aldığınız sivilce ilaçları veya oral antibiyotikler genellikle orta - şiddetli geçmeyen sivilceleri tedavi etmek için reçete edilir ve aşağıdakileri içerebilir:

  • Doksisiklin
  • Eritromisin
  • Tetrasiklin
  • Minosiklin
  • Sulfamethasoxazole / trimetoprim
  • Dapson

Spironolakton veya doğum kontrolü hapları, kadınlar tarafından hormon seviyelerini etkileyerek akne oluşumunu azaltmak için kullanılabilir.

Orta ila şiddetli akneyi kontrol etmek için fotodinamik tedavi adında bir lazer prosedürüdü de kullanılmaktadır.

İzotretinoin, şiddetli, kistik veya iltihaplı akne için ağızdan alınan reçeteli bir ilaçtır. Diğer yöntemlerin yaygın yara izini önleyemediği durumlarda kullanılır. İzotretinoin, cilt yağı yapan yağ bezlerinin boyutunu azaltır. Bu etkiler sivilce gelişimini azaltır. İzotretinoin, kullanan insanların çoğunda sivilceyi temizleyebilir. Bununla birlikte, ilacın önemli yan etkileri olabilir. Hamile olan veya hamile kalmak isteyen kadınlar, izotretinoin almamalıdır. İlaç bebekte doğum kusurlarına neden olabilmektedir. İzotretinoin kullanımı ayrıca düşük veya erken doğuma neden olabilir.

Doktorunuz sivilce izlerini en aza indirmek için gerekli tedavileri önerecektir.

Akne genellikle kronik bir durum olsa da, sadece ergenlik döneminde sürse de ömür boyu geçmeyen sivilce izleri bırakabilir. Sivilce izleri genellikle krater benzeri izlere benzer. Uygun tedavi, sivilce izini azaltmaya yardımcı olsa da aşağıda bahsedilen bazı dermatoloji prosedürleri sivilce izini daha da azaltmaya yardımcı olabilir:

  • Dermabrazyon: Bu prosedür, küçük yara izlerini, küçük cilt yüzey düzensizliklerini, cerrahi izleri ve sivilce izlerini en aza indirmek için kullanılmaktadır. Cildi "aşındıran" bir elektrikli makine ile cildin üst katmanları çıkarılmaktadır. Cilt işlem sonrasında iyileştikçe daha pürüzsüz ve taze görünür. Yan etkileri nedeniyle günümüzde çok tercih edilmemektedir.
  • Kimyasal peeling: Bu tedavi genellikle güneşten zarar görmüş cildi, düzensiz pigmentleri ve yüzeysel izlerini azaltmak için kullanılır. Deriye uygulanan bir kimyasal ile cildin üst tabakası soyulur. Üst katmanı kaldırarak cilt yenilenir ve cildin görünümünü iyileştirir. seans gerekebilir.
  • Dermal dolgu enjeksiyonları: Bunlar, vücudun kaybedilen doğal kollajeninin yerini alması amacıyla cildin altına enjekte edilir. Enjekte edilebilir dermal dolgular genellikle kırışıklıkları, yara izlerini ve yüz hatlarınındaki bozuklukları tedavi etmek için kullanılır. Çukur sivilce izleri için zaman zaman tercih edilir.
  • Lazer yüzey yenileme: Bu tedavide hasarlı cildi yenilemek için yüksek enerjili ışık kullanır. Kırışıklıkları, ince izleri ve sivilce çukurlarını azaltmak için kullanılmaktadır. 
  • Fototerapi: Fototerapinin sivilceye neden olan bakterilerin sayısını azalttığı gösterilmiştir. Mavi ışık ile gerçekleştirilen fototerapi kullanılır ultraviyole (UV) ışık kullanmaz, bu nedenle daha önceki ışık tedavisi türlerinde olduğu gibi cilde zarar vermez. 
  • Punch greftleri: Punch greftleri, yaralı cildin yerini alması amacıyla kullanılan küçük deri greftleridir. Sağlam bölgelerden alınan küçük deri parçaları, sivilce çukuru olan alanlara transfer edilir.
  • Otolog yağ transferi: Otolog yağ transferi, vücudunuzdaki başka bir bölgeden alınan yağı cildinize enjekte eder. Bu yöntem, şiddetli akneden kaynaklanan yara izlerinin neden olduğu derin kontur kusurlarını düzeltmek için kullanılır. Yağ zaman içinde cilt tarafından geri emilebileceğinden, işlemi tekrar ettirmeniz gerekebilir. 

Sivilcelerin komplikasyonları nelerdir?

Akne, ömür boyu sürecek fiziksel izler bırakabilir ve kişide özgüven problemlerine neden olabilir.



Sivilce önlenebilir mi?

Akne, ergenlik döneminde meydana gelen normal hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple sivilce oluşumunun tamamen önlenmesi çok zor, hatta imkansızdır.

Ancak sivilceye neden olabilecek maddelerden kaçınmak akne oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. Belirli ilaçlar (kortikosteroidler, lityum ve barbitüratlar gibi), yağlı ürünler veya belirli kozmetiklerin kullanımı akne riskini arttırmaktadır. Ayrıca saçın günlük yıkanması, saç derisindeki yağın cildinize bulaşmasını önleyerek akne oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. Aknenin erken tedavisi, daha kötüye gitmesini ve iz oluşumunu engelleyebilir.



Doktorunuzu ne zaman aramalısınız?

Akne yaygın görülen bir durumdur. Evde bakım ile geçmeyen, şiddetli veya yara izi bırakan sivilceleriniz varsa, doktorunuza danışın.

Akne ( Sivilce ) Neden Oluşur? Sivilce nasıl geçer? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Vücudun Farklı Bölgelerinde Çıkan Sivilcelerin Sebeplerini ve Onlarla Baş Etme Yöntemlerini Anlatıyoruz!

Haberler

Yaşam

Güzellik

Vücudun Farklı Bölgelerinde Çıkan Sivilcelerin Sebeplerini ve Onlarla Baş Etme Yöntemlerini Anlatıyoruz!

Sivilce deyip geçiyoruz ama aslında her sivilce birbirinden farklı sebeplere sahip. Sivilcenin çıkma sebebini bilmeden tedavisini gerçekleştirmek zor. Vücudun farklı bölgelerinde çıkan sivilcelere bu kez daha yakından bakıyoruz.

Alın

Alın

Nasıl başa çıkılır?

Nasıl başa çıkılır?

Çene.

Çene.

Nasıl başa çıkılır?

Nasıl başa çıkılır?

Saç çizgisi, kulak çevresi.

Saç çizgisi, kulak çevresi.

Nasıl başa çıkılır?

Nasıl başa çıkılır?

Yanaklar.

Yanaklar.

Nasıl başa çıkılır?

Nasıl başa çıkılır?

Burun.

Burun.

Nasıl başa çıkılır?

Nasıl başa çıkılır?

Boyun.

Boyun.

Nasıl başa çıkılır?

Nasıl başa çıkılır?

Sırt ve ense.

Sırt ve ense.

Nasıl başa çıkılır?

Nasıl başa çıkılır?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

İltihaplı sivilce (akne) nedir, nasıl geçer?

Sivilceden (Akneden) bahsediliyorsa hepsinin ortak bir özelliği vardır: Tıkanmış gözenekler. İltihaplı sivilceyi (akneyi) iltihaplı olmayan sivilceden (akneden) ayıran nokta ise tıkanmış gözeneklerin içindeki bileşenler ve altında yatan nedenlerdir.

İltihaplı Sivilcelerin (Aknelerin) Diğer Sivilcelerden (Aknelerden) Farkı Nedir?

İltihaplı sivilce (akne) ; şişmiş, kızarmış, yağ ve ölü deri hücreleri ile derinlemesine tıkanmış gözeneklerden Propionibacterium acnes (P. acnes) olarak adlandırılan bakterinin etkisiyle ortaya çıkar. İltihaplı olmayan sivilceler (akneler) ise bunun aksine cilt yüzeyine daha yakındır ve bakteri içermez.

İltihaplı Sivilce (Akne) Türleri Nelerdir?

İltihaplı sivilceler (akneler) birbirinden farklıdır ve her iltihaplı sivilce (akne) türünde işe yarayan ayrı ayrı tedavi yöntemleri bulunur. İltihaplı sivilcelerin (aknelerin) geçmesi doğru tedavi yönteminin tercih edilmesine bağlıdır. Bu yüzden cildinizdeki sivilcenin (aknenin) türünü tespit etmeniz oldukça önemlidir.

En sık rastlanan iltihaplı sivilce (akne) türleri aşağıdaki gibidir;

  • Papüller: Bunlar küçük, pembe-kırmızı yumrular şeklinde cilt yüzeyinde görülürler.
  • Püstüller: İçi irin dolu papüllerdir.
  • Nodüller: Deri altında yerleşen daha sert pembe-kırmızı kabartılardır.
  • Kistler: Kistler en ciddi iltihaplı sivilce (akne) tipidir. Nodüller gibi cilt yüzeyinin altında bulunurlar. İrin dolu, genellikle büyük olan kistler dokunulduğunda acı verirler.

İltihaplı sivilceler (akneler) yüzde daha yaygın olarak görülse de boyun, göğüs, sırt ve omuzlarda da çıkabilir.

İltihaplı Sivilceler (Akneler) Nasıl Tedavi Edilir?

İltihaplı sivilce (akne) yayılabilir ve geçtiği zaman iz bırakabilir, bu sebeple çıktığı anda tedaviye hemen başlamak en iyisi olacaktır. Sivilce (akne) tipi ne olursa olsun ilk yapılması gereken uygun sivilce (akne) karşıtı ürünler ile günlük bakımın sağlanmasıdır. Günlük bakıma düzenli bir şekilde devam etmek gerekir. En az haftada etki beklenmeli, yağlanma kontrol altına alındığında veya sivilceler (akneler) geçtiğinde bile doğru bakım ve tedavi bırakılmamalıdır.

1. Dermozkozmetik Ürünler

İltihaplı sivilceler (akneler) için birçok farklı reçetesiz, dermokozmetik ürün mevcuttur. Aşağıdaki bilgiler ışığında bu ürünlerin içinde çoğunlukla bulunan üç ana maddeyi yakından tanıyabilirsiniz;

Benzoil peroksit:
Bu bileşen sivilce (akne) gelişiminde önemli rol oynayan P. Acnes isimli bakteriyi azaltarak yardım olur ve böylece iltihaplı sivilceyi (akneyi) azaltır. Bazı kişilerde cildi kurutup tahriş edebilir.

Salisilik asit: Bu madde cilt yüzeyinde sebumla birleşip gözenekleri tıkayan ölü hücrelerin soyulmasını ve atılmasını sağlar. Bu yolla gözeneklerin derinliklerindeki ölü hücreler ciltten arındırılır. Ayrıca iltihaplı sivilce (akne) lezyonlarının azalmalarını sağlar ve tekrar çıkmalarını önler. Salisilik asit tüm cilde uygulanabilir fakat cildin yeterince nemli olduğundan emin olunmalıdır. Çünkü bu bileşen zamanla kuruluğa neden olabilir.

Sülfür: Bu maddeyi birçok sivilce (akne) tedavi ürününde bulabilirsiniz ama en iyi sonuç hafif ve iltihaplı olmayan sivilcelerde (aknelerde) alınır. İltihaplı sivilceleri (akneleri) kötü etkilemez fakat tedavi açısından da pek bir işe yaramayacaktır.

Cilt bakım rutininize salisilik asit ve benzoil peroksit içeren bir temizleyici ekleyerek başlayabilirsiniz. Değişiklik fark edinceye kadar birkaç ay geçebilir. Unutmayın ki iltihaplı sivilce (akne) her zaman hafif ve reçetesiz cilt bakım ürünlerine cevap vermeyebilir. Özellikle de aşırı yayılmış ve tekrar tekrar oluşuyorlarsa bu ihtimal artar. Üç ay geçmesine rağmen herhangi bir değişiklik gözlemlemiyorsanız bir dermatoloğa görünmeyi düşünebilirsiniz.

2. Reçeteli İlaç Tedavileri

Semptomlarınıza bağlı olarak dermatoloğunuz bir veya birkaç reçeteli ilacın kombinasyonunu ya da topikal sivilce (akne) kremlerini önerebilir, bunlar aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır;

Topikal retinoidler: Retinoidler, ölü cilt hücrelerini temizleyen güçlü A vitamini türevleridir. Bazı reçetesiz yaşlanma karşıtı ürünlerde yer almakla beraber reçeteli ve güçlü retinoidler en çok iltihaplı sivilceler de (akneler de) etkilidir. Retinoidler, kızarıklık ve soyulmalara sebep olmasının yanı sıra, cildinizi UV ışınlarına karşı da daha hassas bir hale getirir. Bu nedenle retinoid kullanırken güneş kremi kullandığınızdan emin olmanız gerekir.

İzotretinoin:
A vitamininden türetilen bu oral ilaç, sivilce (akne) için reçete edilen en güçlü tedavilerden biridir. İzotretinoin bir dizi yan etkiye neden olabilir. Bu nedenle topikal veya sistemik diğer tedavilere cevap vermeyen veya çok şiddetli iltihaplı kistik sivilce (akne) problemi yaşayanlar için reçete edilir. Eğer hamileyseniz, emziriyorsanız ya da hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız izotretinoin kullanılmaz.

Oral antibiyotikler:
Antibiyotikler P. Acnes baskılayarak iltihaplı sivilcelerin (aknelerin) gerilemesini sağlar. İltihaplı sivilceleriniz (akneleriniz) varsa dermatoloğunuz günlük bakım ürünleri ve topikal tedaviyle birlikte ağız yoluyla alınan bir dizi antibiyotik ilaç reçete edebilir. Antibiyotikler genelde yaygın sivilcelerde (aknelerde) bakterileri kontrol altına almak için geçici olarak kullanılır.

Topikal antibiyotikler: Oral versiyonlarının aksine deriye sürülen topikal antibiyotikler sadece iki aya kadar günde iki kere şeklinde kısa bir zaman dilimi süresince alınabilir. Fakat, oral antibiyotikler kadar güçlü olmadıkları için daha hafif sivilce (akne) tiplerinde en iyi etkiyi gösterirler.

Hormon tedavileri: Bazı iltihaplı sivilcelerin (aknelerin) sebebi hormon dengesizliğidir. Bu gibi durumlarda dermatoloğunuz hormon düzenleyici ilaçlar yazabilir. Ek olarak, doğum kontrol hapları, adet döngülerinden önce ve döngü sırasında daha fazla iltihaplı sivilce (akne) yaşayan bazı kadınlar için işe yarayan bir ilaçtır. Anti-androjen ilaç türleri ise alışılmadık derecede yüksek androjen seviyelerinin neden olduğu nodüllere ve kistik akneye yardımcı olabilir.

3. Cilt Bakımı

Eğer cildinize düzenli olarak bakım yapmazsanız, iltihaplı sivilcelere (aknelere) karşı koyan hiçbir tedavi yöntemi işe yaramaz. Yukarıda bahsi geçen tedavi metotlarından en iyi verimi alabilmek için cilt bakım tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun;

  • Hiçbir sivilce (akne) lezyonunu patlatmaya çalışmamalısınız, bu özellikle iltihaplı sivilce (akne) için önemlidir. Bunu yapmak hem iltihaplanmayı artırır hem de iz oluşumuna yol açabilir.
  • Yüzünüzü sabah ve gece cildi tahriş etmeyen, nazik ve jel bazlı bir temizleyici ile yıkayın.
  • Siyah nokta ve gözenek genişliği sorunu yoğunsa yıkama sonrası tonik, haftalık maske veya eksfoliasyon yapan ürünlerle derin temizlik yapın.
  • Spor yaptıktan hemen sonra duş alın.
  • Temizleme rutininizi bir nemlendirici ile tamamlayın. Özellikle kuruluk olan deri bölgelerinde bu adımı atlamak cildinizdeki doğal yağları ve suyu tüketebilir. Buna karşılık, yağ bezleriniz daha fazla yağ üretir, bu da daha fazla akneye (sivilceye) yol açar. Öte yandan, nemlendiricilerin sık ve yoğun kullanımı da sivilceyi (akneyi) artırabilir. Az miktarda, özellikle kuruluk olan yerlere uygulayın. 
  • Her gün güneşten koruyucu bir krem veya güneş koruyucu içeren bir nemlendirici kullanın. Bu, cildinizi UV ışınlarından korumaya yardımcı olmakla birlikte, cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getiren retinoidler veya diğer tedavilerde olmazsa olmaz bir adımdır.
  • Makyaj yapacaksanız, gözeneklerinizi tıkamayacak veya sivilcelerinizi (aknelerinizi) daha da kötüleştirmeyecek yağsız ve komedojenik olmayan seçenekleri deneyin. Ayrıca gece yüzünüzü yıkamadan önce makyajınızı iyice çıkardığınızdan emin olun.

İltihaplı Sivilceyi (Akneyi) Geçirmek İçin Ne Yapmalı?

İltihaplı sivilceleri (akneleri) tedavi etmek bazen imkansız bir görev gibi hissettirebilir. Yağsız bir nemlendirici, jel bazlı bir temizleyici ve sivilce (akne) izlerine karşı salisilik asit içeren basit bir cilt bakım rutini benimseyerek işe başlayın. Eğer iltihaplı sivilceniz (akneniz) hafifse, muhtemelen reçetesiz ürün ve bakım yöntemlerinden iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bunları birkaç hafta deneyin ve sivilcenin (aknenin) nasıl tepki verdiğini gözlemleyin. Eğer birkaç ay sonra herhangi bir gelişme gözlemlemezseniz doktorunuzdan randevu alın.

İltihaplı sivilceyle (akneyle) yaşamak zorunda değilsiniz. Günümüzde birçok iyi tedavi yöntemi var ve içlerinden biri cildinizi temizlemeye yardım edecektir. Sizin için işe yarayanı bulmak sadece biraz zaman ve sabır gerektirir. Dermatoloğunuz sizi inceledikten ve sizden gerekli testleri istedikten sonra önereceği tıbbi tedaviyle çok daha hızlı bir cevap almanız mümkündür. Böylece ulaşılan sonuç sizi daha fazla mutlu eder.

“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.

Akneli Y&#;z Haritası: &#;enede, alında, burunda, yanaklarda, kulaklarda, sa&#; &#;izgisinde ve kaşta sivilce neden &#;ıkar?

Yüzünüzdeki sivilceler sadece tıkanmış gözeneklerden, hormonlardan ve bakterilerden kaynaklı çıkmıyor. Sivilcelerin çıktığı bölge genel sağlığınız hakkında çok şey söylüyor.

1. Alın ve burnunuzdaki sivilce (T Bölgesi)

T bölgesinde tekrarlayan sivilceler temel olarak aşırı sebum, yağ üretimi veya stres nedeniyle oluşur. Stres ve yağ üretimi ilişkili olmamakla birlikte, stres sivilcenizi kesinlikle kötüleştirebilir.

tıp öğrencisinin katılımıyla yapılan bir araştırmada, katılımcıların yaklaşık % 67'sinde stres ile tetiklenen akne olduğu tespit edildi. Ayrıca alnınızdaki sivilceler, kötü beslenme ve saç ürünlerinde yer alan gözenek tıkayıcı bileşenlerden kaynaklı da olabilir.

2. Saç çizgisinde sivilce

Bazı saç bakım ürünleri, yağlı ve su bazlı kimyasallar içerir. Saç derinize bakım ürününü uyguladığınızda, alnınızı, özellikle de saç çizginize yakın kısmı tahriş eder. Eğer saç çizginizin yakınında tekrarlayan sivilceleriniz varsa, sebebi kullandığınız saç bakım ürünleridir.

Akneli Yüz Haritası: Çenede, alında, burunda, yanaklarda, kulaklarda, saç çizgisinde ve kaşta sivilce neden çıkar

3. Kaş çevresinde sivilce

Kaşlarınızda akne varsa, tahriş olmuş bir saç folikülünden (kaş veya yüz makyajından veya saç bakım ürünlerinden) kaynaklanır. Kaş şekillendirme ürünleri kullanıyorsanız, gözenekleri tıkayan içerikli olmadıklarından ve aplikatörü sık sık temizlediğinizden emin olun. Tıraş, iple kaş alımı ve kaşların yol açtığı batık kıllar da sivilceye neden olabilir.

4. Yanaklarda sivilce

Kirli yastık kılıflarından makyaj fırçalarına, cep telefonlarından strese kadar, yanaklarınızda tekrarlayan sivilcelerin birçok nedeni vardır. Konuşurken, telefonu kulaklarımıza tutuyoruz ve ekran yanaklarımıza dokunuyor. Bir araştırma, cep telefonu ekran yüzeylerinin çoğunun mikrop ve bakteri barındırdığını ortaya koydu.

5. Çene ve çene hattında sivilce

Hormonlarınız çoğunlukla çene ve çene hattında akneye neden olur. Bir araştırma, hormonal aknenin esas olarak yüzün alt kısmında, yani çene ve çene hattınız yoğunlaştığını söylüyor. Başka bir deyişle, yüzünüzün bu kısmındaki sivilce, hormon üretimini düzenleyen endokrin sisteminizle ilgilidir. Genellikle, vücudunuzda aşırı androjen olduğunda yağ bezleriniz aşırı aktif hale gelir.

Ayrıca, adet döngüsü boyunca ve yalnızca progestin içeren doğum kontrol ilacı kullanıyorsanız hormon üretimi artar. Hormonlarınız beslenmenizden de etkilenir. Çok sayıda süt ürünü içeren yüksek karbonhidratlı bir beslenme düzenine sahipseniz, hormon seviyeleriniz artacaktır.

Akneli Yüz Haritası: Çenede, alında, burunda, yanaklarda, kulaklarda, saç çizgisinde ve kaşta sivilce neden çıkar

6. Kulaklarda sivilce

Bakteri birikmesi (temiz olmayan kulaklıklar kullanmak veya parmaklarınızı kulağınıza sık sık sokmak nedeniyle), stres, hormonal dengesizlik, gözenek tıkayan saç bakım ve kozmetik ürünleri gibi etkenler kulaklarda da sivilceye neden olabilir.

Akne oluşumunu önlemek için ipuçları

  • Yüzünüzü temiz tutun ve özellikle kirli ellerle sıkça dokunmaktan kaçının. Ayrıca, yüzünüzü yıkamak için sabun ve sert yüz yıkama malzemeleri kullanmayın.
  • Çok fazla işlenmiş yiyecek yeme alışkanlığından kurtulun. Beslenmenizde şekeri azaltın. Cipsler, kızarmış yiyecekler ve gazlı içecekler kan şekeri seviyenizi yükseltir ve vücut düzeninizi etkiler.
  • Süt ürünlerinin alerjik sonuçlara neden olduğunu tespit ederseniz tüketimini azaltın.
  • Bolca su için. Susuz kalan vücut daha fazla yağ üretir. Ayrıca, susuz kaldığınızda, hücreleriniz düzgün şekilde çalışamaz.
  • Gözenek tıkamayan ürünlere geçin. Pomad içeren saç bakım ürünlerini kullanmaktan kaçının.
  • Sivilceyi patlatmanın cazibesine direnmenin zor olduğunu biliyoruz, ama bunu yapmaktan kaçının. Bu, iltihaplanmayı kötüleştirir ve iltihap sonrası ciltte leke kalma riskini arttırır.
  • Stresin sivilceleri daha da kötüleştirdiğini bilmeyen yoktur. Stresi azaltmak için aktif önlemler alın. Yoga, meditasyon, bahçe işleri, aromaterapi veya sevdiğiniz diğer aktiviteleri deneyin.

MAHMURE ÖZEL

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası