yavru kediye ne zaman mama verilir / Yavru kediler 2 – 6 Ay arası nasıl beslenir? İlk aylar için rehber » Petibom

Yavru Kediye Ne Zaman Mama Verilir

yavru kediye ne zaman mama verilir

Evimizin biricik neşeleri olan yavru kedilerimizin düzgün beslenmeleri sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Fakat söz konusu yavru kediler olduğunda beslenmelerine dair doğru bilinen pek çok yanlış vardır. Eğer siz de yavru kediler ne zaman mama yer yavru kedi beslenmesine dair tüm ipuçları gibi aramalar yapıyorsanız, bu yazımız tam size göre!

Yavru kedilerin gelişim gösterdikleri her hafta beslenme düzenlerinde değişiklikler gerektirmektedir. Bu yüzden sağlıklı bir büyüme süreci için beslenme düzenlerine dikkat etmek önemlidir. Gelin yavru kedilerin nasıl beslenmesi gerektiğine bir bakalım. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

🎁 Minik patili dostunuza güzel bir jest yapmaya ne dersiniz? Eğer yeni bir kedi sahiplendiyseniz veya senelerdir bir kedi ile birlikte yaşıyorsanız Muhiku’nun evcil hayvan ürünleri ile onu mutlu etmenin tam zamanı. Şimdi siz de bu kategoriyi keşfederek minik dostunuz için güzel bir seçim yapabilirsiniz.

Yeni Doğan Kediye Ne Zaman Mama Verilir?

1-aylik-yavru-kedi-ne-yer

Bir kedinin doğumundan itibaren en az ilk 4 hafta anne sütüyle beslenmesi zorunlu bir ihtiyaçtır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, yavru kedilerde ilk doğdukları andan itibaren anne sütüyle beslenirler. Bu 4 haftalık süreç içerisinde kesinlikle ilave gıda tüketimi yasaktır.

4 hafta sonrasında yavru kediniz muhtemelen katı gıdaya ilgi göstermeye başlayacaktır. Bu süreçte yavru kediler için üretilmiş gıdaları suyla yumuşatarak vermenizde fayda vardır. Kediniz 1 ayını doldurduktan sonra yavaştan yumuşak kedi mamalarıyla beslemeye başlayabilirsiniz.

Eğer annesi olmayan bir yavru kedi sahiplendiyseniz, veteriner kontrolünde özel üretim süt tozlarını tercih etmelisiniz. Bu süt tozlarının iyi bir marka olması daha güvenilir bir yöntem olacaktır.

1 Aylık Yavru Kedi Ne Yer?

1 aylık kedi anne sütünden yeni ayrılmış kedidir. Bu yüzden yetişkin kediler gibi kuvvetli çenelere ve sindirim sistemlerine sahip değillerdir. Yavru kediniz için veterinerinizin önerdiği süt tozunu kısa bir süre devam edebilirsiniz. Buna ek olarak yavru kediler için üretilen kuru mamaları ıslatarak küçük ölçülerle verebilirsiniz.

Bir diğer ek gıda ise yalnızca suda haşladığınız eti ve tuz ya da yağ eklemediğiniz etlerden minik parçalar verebilirsiniz. Fakat bu ek gıdanın sıklıkla verilmemesi gereklidir. Arada sırada kedinize ödül niteliğinde olması sağlığı açısından önemlidir.

1 Aylık Yavru Kedi Su İçer mi?

1 ayın sonunda anne sütünden kesilen yavru kediniz temiz su içmeye başlayabilir. Verdiğiniz suyun temiz olması önemlidir. Yavru kedilerin sindirim sistemleri hassastır bu yüzden temiz su içmeleri gerekmektedir.

Yavru Kedilere Ne Zaman Mama Verilir?

yavru-kediler-ne-kadar-mama-yer-yavru-kediye-bir-gunde-ne-kadar-mama-verilmeli

Pek çok kedi sahibinin en merak ettiği yavru kedilere ne zaman mama verilir sorusuna 5 haftalık cevabını verebiliriz. Yavru kediler doğumlarından itibaren en az 4 hafta anne sütüyle beslenir. Bu süreç içerisinde kedinize ek gıda vermemeniz gerekir.

4 haftası bittikten sonra ufak ufak takviye gıdalara geçiş yapabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey yavru kediler için özel üretim kuru mamaları tercih etmenizdir. Bebek kedilerin sindirim sistemleri için sağlıklı olan bu mamalar aynı zamanda çiğnemeleri için de uygundur.

Yavru Kedi Ne Zaman Kuru Mama Yer?

Yavru kedi ne zaman kuru mama yer sorusuna vereceğimiz yanıt benzerdir. 4 haftası dolduktan sonra yumuşatarak kuru mama verebilirsiniz. 5. hafta itibariyle ise yavaş yavaş normale dönebilirsiniz. Yalnızca yavru kedi mamalarını tercih etmelisiniz.

Yavru Kediler Ne Zaman Yaş Mama Yer?

Elbette hepimizin bildiği gibi kediler yaş mamaya aşıktır. Yalnız unutulmamalıdır ki yaş mamaların fazla tüketilmesi ishal gibi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Yavru kedi yaş maması ne zaman verilir konusunda ise biraz dikkatli olmak gerekir.

Piyasada gördüğünüz her yaş mamayı kedinize vermemelisiniz. İçerikleri iyi olan ve güvenilir marka olan yaş mamaları tercih etmeniz önemlidir. 4.haftanın bitimiyle birlikte yavru kedinize yaş mama verebilirsiniz. Ancak çok az ölçüde vermeniz önemlidir.

Yaş mama başlangıcında veteriner tavsiyesi önemlidir.

Yavru Kedi Ne Zaman Ek Besin Yer?

Kedinize vereceğiniz ek besinin ne olduğu çok önemlidir. İnsanların tükettiği her besin kediniz için uygun değildir. Özellikle de yavru kedi söz konusu olduğunda bu çok önemlidir.

5.haftasına giren yavru kedilere suda haşladığınız et veya balık verebilirsiniz. Tuz ve yağ ilave etmeden vermeniz ise oldukça önemlidir. Az miktarda vereceğiniz bu besinler kedinizi oldukça mutlu edecektir.

Yavru Kediye Ne Zaman Yemek Verilir?

Yavru kedinize ev yemeği vermemelisiniz. Evde hazırladığımız yemeklerin içerisinde tuz, baharat ve yağ olduğu için kedilere pek de yararlı değillerdir. Bu yüzden yalnızca yavru kedi değil yetişkin bir kedinin de ev yemeği yememesi daha doğru bir tercih olacaktır.

Bu yüzden yavru kediler ne zaman yemek yer sorusuna bu şekilde bir cevap vermemiz daha doğru olacaktır.

Yavru Kedi Maması Ne Zamana Kadar Verilir?

yavru-kedi

Kedi sahiplerinin merak ettiği bir diğer soru yavru kedi maması ne zamana kadar verilirdir. Yavru kediniz 12 aylık olana kadar bu mamalarla beslenmelidir. Bu durumun ana sebebi yavru kedilerin gelişim sürecinde ek vitamin ihtiyaçları olmasıdır.

Kedinizin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için özel mama tüketmeleri önemlidir. Bu yüzden kaliteli bir markadan alacağınız yavru kedi mamasını 12 aylık olana kadar kullanabilirsiniz.

Kediler Ne Zaman Yetişkin Maması Yer?

Yavru kedilerin çeneleri yetişkin kediler kadar güçlü değildir. Bu yüzden de 12 aylık olana kadar minik taneli mamalar yemeleri önemlidir. Bu yüzden yavru kediler ne zaman yetişkin maması yer sorusuna 12 aylık olduklarında cevabını verebiliriz.

Yavru Kediye Ne Zaman Su Verilir?

Pek çok yavru kedinin en merak ettiği soru yavru kediye ne zaman su verilirdir. Yavru kediler anne sütünden kesildikleri 4.hafta itibariyle yavaş yavaş su içmeye başlayabilirler. Bu noktada temiz su içimi çok önemlidir.

4.hafta itibariyle yavru kedinize su verebilirsiniz. Fakat söz konusu bir can büyütmek olduğu için, beslenme konusunda bir veteriner hekimine başvurmanız daha doğru olacaktır.

🐈 Dilerseniz Kedi Beslenmesi – Sokak ve Ev Kedileri Ne ile Beslenir? blog yazımızı da okuyabilirsiniz.

 

 

Yavru Kediler ne yer? ne kadar yemeli? Beslenme tablosu

Eğer bir kedi sahiplendiyseniz yavru kedi ne kadar mama yer? beslenmesi konusunda detaylı bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Bir tasa mama koyup öylece bırakmak doğru bir davranış olmadığı gibi daha fazlasına ihtiyacınız var. Kedinin cinsi, sağlık durumu ve yaşının baz alınması gerektiği gibi bunlara ek olarak kullandığınız mamanın türü, ev ortamı ve sahip olduğunuz kedi sayısına göre dahi bir beslenme düzeni oluşturmanız gerekiyor.

Yaşamı idame ettirmek için beslenme daha doğrusu doğru beslenme tüm canlılar için olduğu gibi kedinizin de sağlıklı bir yaşam sürmesi için oldukça hassas bir konudur. Buna bağlı olarak kullandığınız mamanın kalitesinden ne sıklıkla beslediğinize kadar tüm detaylar büyük önem arz ediyor.

Bilinen en yaygın hatalardan biri fazla beslemektir. Unutmayalım ki, aynı insanlarda olduğu gibi yemeğin fazlası obezite sorununa yol açıyor. Bilhassa evcil hayvanların belirli bir oranı ya fazla kilolu ya da obezlerdir. Maalesef bu durum yaşam standartlarında büyük düşüşe ve sağlık problemlerine işaret ediyor. Çözüm olarak bir veteriner hekimine danışıp kedinize özel olarak mama türü, miktarı ve besleme aralıklarını belirleyebilirsiniz.

Belirsiz olan en büyük sorunlardan biri olarak görülen beslenme sıklık düzeni için yapılması gereken ilk adım kedinizin gün içerisinde alması gereken besinlerin miktarını belirlemek olacaktır. Bu aşamayı geçtikten sonra öğünlere bölerek bir rutin oluşturmanız gerekiyor.

İçindekiler

Yaş Gruplarına Göre Beslenme Sıklığı

Yavru kediler ne kadar mama yer? Kedilerin Beslenme sıklığı hakkında bilgiler

Yemek yiyen yavru kediler

Yavru kedilerin beslenme sıklığı bu dönem içerisinde önemlidir. Zira büyümeleri ve enerjilerini toplamaları adına yetişkin kedilere oranla daha fazla besin almaları gerekiyor. Fakat geniş perspektifle bakıldığında hem metabolizmaları çok hızlı olduğu için hem de mideleri çok küçük olduğu için sık sık beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Akabinde bu durum büyümeye başladıkça azalıyor. Kedinizin gelişimini yakından takip ederek ne denli besine ihtiyaç duyup duymadıklarını anlayabilirsiniz. Bu da size kedinizi ne sıklıkla beslemeniz gerektiği konusunda yol gösterici olacaktır.

  • 2 haftalık yavru kedi için;3 ile 4 gram olan yavru kedi sütü, her 2-3 saatte bir olarak gün içerisinde 8-12 kez verilmelidir.
  • 3-4 haftalık yavru kediler için; 5-6 gram olan yavru kedi sütü günde 8 defa olacak şekilde 3 saatte bir verilmelidir.
  • Sütten kesilen 4 haftalık yavru kedi için; 13-17 gram olan yavru kedi sütü günde 6 kez olacak şekilde 4 saatte bir verilmelidir.
  • Dört haftalık yavru kediler için; sütten kesilerek 13-17 gramlık kuru/yaş yavru kedi mamasına geçiş yapılarak, 8 saatte bir olmak üzere günde 3 defa verilmelidir.

6 haftalık kediler belirli saatler aralığında üç veya daha az beslenmesi gerekirken, 12 haftalık kediler besin ölçülerini biraz daha artırarak yine günde üç öğün beslenmelidir. Son olarak 6 aylık kedileri ise günde iki defa olacak şekilde besleyebilirsiniz.

Yetişkin Kedileri Besleme Sıklığı 

Kediler 1 yaşına ulaştıklarında yetişkin olarak nitelendiriliyor olup önündeki 9 sene boyunca gün içerisinde 12’şer saat aralıklar ile iki defa kuru mama verilebilir. Eğer 12 saati geçerse kedinizin midesi hiperasidik tepki verebilir ve bulantı yaşamasına sebep olabilir.

Yaşlı Kedileri Besleme Sıklığı

Yaş almış kedilerin beslenme aralığı daha ön planda olup ihtiyaç kapasitesine göre daha sık mama verilebilir. Bakımına daha çok özen gösterilmesi gereken bu kedilerin yiyecekleri besinlerin verilme sıklığı ve içeriği için bir veteriner hekimden yardım almak daha doğru olacaktır.

Kedinizin Sağlık Durumuna Göre Besleme Sıklığı

Eğer kedinizde şeker hastalığı varsa, insülin iğnesi vurduktan sonra beslenilmesi gerekiyor. Hipertiroidizmi mevcutsa bu hastalığın kısa zaman içerisinde tedavi edilmesi gerekir. Hipertiroidizmde kediniz her ne kadar normal miktarda beslense de kilo kaybı görülür çünkü metabolizma hızlı artmış durumdadır.

Hamile Kedileri Besleme Sıklığı 

Kedinizin hamilelik sürecinin başlamasından son bulmasına kadar olan süreç içerisinde devamlı olarak  besin alımı gerçekleştirmesi kaçınılmaz bir durumdur. Özellikle doğumun son 1/3’lük bölümünde yavrular çok hızlı bir şekilde büyümeye başladığı için besin ihtiyacı % 50 kadar artırıyor diyebiliriz.

Tüm bu faktörlere dayanarak normalde yemesi gereken miktarın neredeyse iki katı kadar fazla yemesi oldukça olağan bir durum olarak görülüyor. Burada önemli olan kedinizin durumunu kontrol etmenizdir. Bu süreçte aşırı kilo alımının olması doğumu zorlaştırabilir. Kedinizde anormal bir kilo artışı farkediyorsanız veteriner hekiminizle iletişime geçin. Bunun yanında bu kedileri beslemenin hiç bir zorluğu yoktur. Herhangi bir saat aralığı veya öğün adeti vermemize de gerek yok.

Siz onlara yiyebileceği kadar mamayı verirseniz kendileri doyana kadar yiyeceklerdir ve doyum hissine ulaştıkları zaman bırakacaklardır. Bu dönemi enerjisi yüksek şekilde tamamlayabilmesi adına gün içerisinde sıkça ancak az miktarda mama ile besleyin.

Sizin İçin En Uygun Besleme Sıklığı Hangisidir?

Kameraya bakan kedi

Kedileri besleme için genellikle saatli besleme, serbest besleme ve karışık besleme olarak üç farklı yol izleniyor. Her biri hakkında bilgi vermekle beraber sağladığı artılara ve eksilere de değineceğiz. Ancak unutmayın ki her canlı kendine özeldir ve çeşitli farklılıklara sahiptir. İlk etapta kedinizi iyi analiz edin ve gereken beslenme sıklığını ona göre oluşturun.

Serbest Besleme 

Serbest besleme adından da anlayacağınız üzere herhangi bir saat üzerine kurulu bir düzen aralığını yansıtmıyor. Ancak bunu tercih ediyorsanız dikkat etmeniz gereken en büyük husus kuru mama kullanılmasıdır. Zira yaş mamanın gün boyunca dışarıda kalması doğru değil. Eğer bir günden fazla zaman geçtiyse ve kuru mamasını yemediyse onu da vermemelisiniz.

Artı yönleri için; kediniz kendi isteği doğrultusunda bir beslenme düzeni yaratıyor diyebiliriz. Ancak eksi noktası ise oldukça önemli olan obezite sorununa yol açmasıdır. Ayıca bir durum daha var ki o da birden fazla kedi besliyorsanız hangisinin ne sıklıkta ve hangi miktarda yediğini takip edemeyişinizdir.

Serbest beslenmeyi en iyi şekilde empoze etmenin yolu gün boyunca yemesi gereken miktarı kabına doldurun ve eğer mamasını bitirirse tekrardan mama koymayın. Bu şekilde kediniz mamasından tasarruf etmeyi kendisi öğrenecek.

Saatli Besleme

Gün boyunca yalnızca belirlenen saatlerde mama verilen beslenme düzenine saatli beslenme deniyor olup mama türü (yaş mama, kuru mama) önemli değildir. Sağladığı artılar arasında; mamanın kullanım miktarını ayarlayabilme ve birden fazla kedinin yaşadığı ortamda daha fazla mama yeme üstünlüğünün ortadan kalkması yer alıyor.

Eksi noktası ise kediniz belirlenen saatlerin dışında mama yemek için diretebilir. Bu duruma adapte olamayıp yeme kontrollerini kaybedebilir. Bir veteriner hekimin verdiği programa uyuyorsanız kedinizin yemesi gereken miktar ve sıklığı doğru şekilde uygulayabilirsiniz.

Karışık Besleme

Yaş mamayıgün içerisinde iki defa,kuru mamayı ise her zaman yiyebileceği şekilde uygulanan beslenme şekli karışık besleme olarak adlandırılıyor. Bu besleme şekli kedinizin kendi yeme sıklığını belirlemesi ve hem yaş hem kuru mamanın faydalarını görmesi açısından büyük yarar sağlıyor.

Ancak bu besleme şekli yine bir obezite sorunu ile karşı karşıya bırakabilir. Bunu engellemek adına mamaları ölçülü vermek ve bittiğinde yeniden koymamak gerekiyor. Birden fazla kedi sahibi iseniz hangisinin ne kadar yiyeceğini bilemeyeceğiniz için daha fazla yemesine de yol açabiliyor.

Kedinizi Beslemek ile İlgili Önemli Detaylar

  • Kedinize yaşam evresine uygun (yavru kedi, yetişin kedi veya yaşlı kedi) eksiksiz bir mama verin. Mamanın ambalajında hangi yaşam evresini hedeflediği yazacaktır.
  • Kedinizi ne kadar ve ne sıklıkla besleyeceğinizi bilmiyorsanız, mamanın ambalajındaki talimatları izleyin.
  • Kedinize vegan ya da vejeteryan diyet vermeyin. Kediler zorunlu etoburlardır ve bu kediler için gerekli olan ve sadece ette yer alan bazı besinlerin olduğu anlamına gelir. Bu yüzden kediler et içermeyen bir diyetle beslenirlerse çok rahatsız olabilirler.
  • Kedinizi beslemeyi ve meşgul etmeyi daha keyifli bir hale getirmek adına besleme zenginleştirme oyuncağı kullanabilirsiniz. Hatta kendiniz de besleme zenginleştirme oyuncakları yapabilirsiniz.
  • Diyet ile ilgili herhangi bir sorunuz ya da kedinizin kilosu ile ilgili bir endişeniz varsa veteriner hekiminiz ile konuşmalısınız.

Kedimi Ne ile Beslemeliyim?

En yakın Petshop‘un evcil hayvan maması reyonuna gittikten sonra pek çok kedi mamasına rastlayacaksınız. Ancak bu kadar çok seçenek varken, kediniz için en iyisinin hangisi olduğuna nasıl karar vereceksiniz? Öncelikle kediler için özel olarak formüle edilmiş mamaları seçmelisiniz. Köpek maması kesinlikle uygun değildir ve insanlara yönelik mamalar, kedinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri karşılayamayabilir. Kediniz için en iyi mama saygın bir markanın eksiksiz kedi maması olacaktır. Bunun dışında veteriner hekiminiz kediniz için en iyi mamayı size yönlendirmek için elinden geleni yapacaktır. Ev yapımı kedi mamaları ara sıra yapılan ikramlar arasında iyi bir seçenektir ancak veteriner hekiminiz tavsiye etmediği sürece, kedinizin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve minerallerin doğru dengesini vermekte zorlanabilirsiniz. Eğer kedinizi kaliteli kedi maması ile besliyorsanız, yine veteriner hekiminiz tarafından önerilmedikçe, vitamin takviyesi yapmanıza gerek yoktur. Vitamin takviyeleri kedinize zarar verebilecek bir beslenme dengesizliğine neden olabilir.

Kedimi Hangi Mamalarla Besleyebilirim?

Masada oturan kedi

Kedi sahipleri, kedilerin ikramları sevdiklerinin fazlasıyla farkındadırlar. Eğer kedinize ödül mamaları vermeyi tercih ederseniz, kilo almamaları için gün boyunca sınırladığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Kediler için özel olarak hazırlanmış mamalar, az miktarda pişmiş tavuk ya da balık içerse de, her zaman yemek artıkları ve çiğ etten çok daha iyi bir seçenek olmuştur. Gıda zenginleştirme bulmacaları ve oyuncakları, hem kedinizin meşgul olmasını sağlar hem de mama alımını sınırlandırır. Öte yandan kedinize ilgi göstermeli ve onunla oyun oynamalısınız. Böylelikle potansiyel kilo alımı olmadan kediniz ile aranızdaki bağı güçlendirmiş olacaksınız.

Kedinize Nasıl Yemek Yedirirsiniz?

Kediler sunulan yemeği beğenmezlerse, tercih ettikleri bir şey gelene kadar uzun bir süre bekleyebilirler. Bazı kediler diğerlerinden daha huysuz olurken, bazıları da hastalık veya stresten dolayı yemek yemeyi tercih etmezler. Kediniz yemek yemeyi bırakmışsa ve bu anormal bir durumsa, altta yatan hastalıkları ve davranış sorunlarını öğrenmek için veterinere gitmelisiniz. Ayrıca kedinizi yemeye teşvik etmek için aşağıdakileri yapabilirsiniz;

  • Farklı zamanlarda farklı yaş ve kuru mamalar sunmak ve yavaş yavaş yeni yiyecekler vermek
  • Islak yiyecekleri doğrudan buzdolabından vermek yerine oda sıcaklığında bekletip vermek
  • Büyük bir porsiyon vermek yerine küçük ve düzenli miktarlarda yemek vermek (bu şekilde vermek daha az bunaltıcıdır ve yiyeceklerin daha taze olmasını sağlar)
  • Güçlü bir koku ile yemekleri sunmak (yemekleri ısıtmak kokunun artmasını sağlar ancak çok sıcak yapmamaya özen gösterilmeli)
  • Yemeğe bir damla lezzetli maya özü, balık yağı ya da yavru kedi maması eklemek (bu yiyecekleri iştah açıcı hale getirir ancak düzenli olarak yapılmamalıdır)
  • Onunla birlikte oturup elle beslemek (bu onların iştahını tetikler ancak yine de zorlanıyorlarsa az miktarda tavuk ve balık vermeyi deneyin)
  • Tahılsız kedi maması önerin

Kedimi Ne Sıklıkla Beslemeliyim?

Kediniz 6 aylıktan büyükse, onu günde 2 kez beslemek bir sorun teşkil etmez. Kediniz 1 yaşından büyükse, onu günde sadece bir kez beslemenizin sakıncası yoktur ancak bu her kediye göre farklılık gösterebilir. Ve bu nedenle kedininiz iki kez beslenmeye ihtiyacı duyabilir.

Yavru Kediler Neyle Beslenir? 

Anne kediye hamileliği sırasında ve emzirirken dengeli bir beslenme sağlarsanız, yavrularını sütten kesilene kadar 6 ila 8 haftalık olana kadar besleyecektir. 3 ila 4 haftalıkken iyi ezilmiş yavru kedi maması vererek sütten kesme sürecini başlatabilirsiniz. Eğer birden fazla yavru kediniz varsa, beslenmelerine daha erken yaşlarda özel yavru kedi sütü ekleyebilirsiniz. Yavru kedinin annesi yavrusunu besleyemiyorsa ya da yavru kedi yetim kaldıysa, beslenmeyi üstlenmeniz gerekmektedir.

Bonus: Veteriner Ne Zaman Aranmalı?

  • Normalde iyi yerken bir anda durursa
  • 48 saattir bir şey yemediyse
  • Açlığa alışırsa
  • Ağzının sadece bir tarafıyla yemek yiyorsa
  • Yemek yerken gıcırdama sesi çıkarıyorsa
  • Normalden belirgin şekilde daha fazla içmeye ve yemeye başlarsa
  • Belirgin bir neden olmadan kilo kaybederse
  • Kusuyor ya da ishalse veterinere danışmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru kedilere kaç ay sonra kuru mama verilir?

Yavru kedilerin beslenmesi ve enerji ihtiyaçları, yetişkin dönemlerine nazaran iki hatta üç kat fazladır. Yavru kediler 6 – 7 hafta süren anne sütü ile beslenmeyi bıraktığında, düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmaları gerekmektedir. Çok hızlı ve kademeli büyüyen yavru kediler, büyüme dönemlerinde alışkanlıklarının dışına çıkarak günde 4 – 5 öğün beslenmelidir. Yavru kedilerin yanlarında her zaman bir su kabı bulunmalı ve temizliği kontrol edilmeli.

1 aylık yavru kedi nasıl beslenir?

Sıradan bir yavru kedinin 100 gramlık vücut ağırlığı içi 30 ml süte ihtiyacı vardır. Eğer yavru kedinin gelişmesi yeterli değilse ve öğünlerinin tam olarak karşılanmadığını düşünüyorsanız, ek beslenme verebilmeniz mümkün. Eğer kedinize fazla yemek vermeye çalışırsanız, bu kedinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. 1 haftalığa kadar yavru kediler 2 – 3 saatte bir beslenmeli, 2 haftalık yavru kediler 4 – 6 saatte beslenmeli, 3 haftalık ve daha büyük yaştaki kediler ortalama 6 – 8 saatte bir beslenmelidir.

Yavru kediye süt nasıl verilir?

Yavru kedinizi biberon ile besleyebilirsiniz. Sütün ısısının 30 – 35 derece olmasına özen göstermelisiniz ve sütü ısıtmadan kesinlikle vermemelisiniz. Aynı zamanda hazırladığınız mamanın taze olmasına da dikkat etmelisiniz. Cezve yardımı ile de sütü ısıtabilirsiniz. Cezvenin içine su koyun ve sütle doldurduğunuz biberonu cezvenin içine koyun. Su kaynadıktan sonra ısısına bakın ve ondan sonra kedinize verin.

Sağlık açısından Royal canin markasına ait Royal Canin Babycat Milk Yavru Kedi Süt Tozu 300 Gr ürününü kıllanmanızda fayda var.

Yavru kedi sütü ne zaman bırakmalı?

Yavru kedi 6 hafta sonra sütü bırakmalı ve mamalar ile tanışmalıdır. Yavru kedilerin en az 1 ay anne sütü ile beslenmesi gerektiğini unutmamalısınız. Yalnız bu süre anneye ve yavrularının durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Anne kedinin yavrusu fazlaysa, sütü bırakma süreleri 2 aya kadar uzayabilir. Zaten yavru kediler dişlerinin çıkması ile beraber kendiliğinden sütten kesilmeye başlayacaklar. Anne sütünün yetersiz kaldığından eminseniz, 1 aydan sonra yavru kedinize mama vermeye başlayabilirsiniz. Mama, anne sütü ile desteklendiği zaman yavru kedilerin gelişimleri çok daha güçlenmektedir. Hem bu sayede yavru kedi mama alışkanlığıda kazanmış olacaktır.

Yavru kediye zararlı verilmemesi gereken besinler nelerdir?

Yavru kediler sütten kesilince, doğuştan gelen anne sütünü sindirme yetenekleri kaybolur. Bu yüzden yavru kedilere inek sütü verilmemelidir. Ayrıca insanların tükettiği ev yemekleri ya da besinler de kedinin sağlığını olumsuz anlamda etkileyebilir. Yavru kedinize her yediğiniz yemeyi vermemelisiniz. Kedinizin yaşına ve ağırlığına göre doğru mama veya arada kedi süt tozu  ile beslemeniz gerekmektedir.

Yavru kedi beslenme tablosu nasıl olmalı?

HaftalarKedi Yavrusunun Ortalama AğırlığıGünlük Mama Miktarı Günlük Öğün
1113 gr32 cc6
2198 gr56 cc4
3283 gr80 cc3
4368 gr104 cc3
5450 gr128 cc3

Yavru kediye kuru mama olarak ne verilmeli?

1 – 4 aylıkken ek vitamin güçlü besin desteği olarak, Royal Canin Mother & Baby Cat 34 Anne ve Yavru Kedi Maması tavsiye edilir. Yavru kedilerin ağız ve diş yapılarına uygun olan bu yumuşak mama, içeriğindeki ham maddeler sayesinde güvenilir bir şekilde sindirilebilir. Aynı zamanda kolaylıkla çiğnenebilir ve sütten kuru mamaya geçişte kolaylık ve rahatlık sağlar.

Yavru kedi su içer mi?

Yavru kediler için de su oldukça gereklidir. Kediler 2 aylık olduklarında vücutlarındaki su oranı %75’e ulaşır. Yavru kedinizin hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için düzenli olarak su içmesi gerekmektedir. Eğer kedinizin az su içtiğini düşünüyorsanız, bu miktarı artırmak için ilgisini çekebilecek mama ve su kaplarını tercih edebilirsiniz.

Kediler günde ne kadar yemeli?

Ortalama bir kedinin yaklaşık 5 kg ağırlığında olduğunu düşünürsek, bir ev kedisinin günde 250 kaloriye ihtiyacı vardır. Kedinizi protein içeren kaliteli bir kuru mama ile besliyorsanız, her gün sadece yaklaşık 1/3 ila 1/2 fincan mamaya ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz.

Bir kedi günde ne kadar (kaç gram) mama yer?

  • 1,5 kg – 2,5 kg kediler için: 20 – 30 gr mama
  • 2,5 kg – 4,5 kg kediler için: 30 – 50 gr mama
  • 4,5 kg – 6,5 kg kediler için: 50 – 70 gr mama

*Kedinizi sahip olduğu niteliklere göre hangi sıklıkla beslemeniz gerektiği hakkında artık yeterince bilgi sahibi olduğunuzu söyleyebiliriz. Küçük dostunuzun sizinle beraber daha uzun yıllar sağlıklı ve mutlu yaşamasını istiyorsanız bu konuda gerekli özeni göstereceğinize kuşkum olmadığını belirterek birbirinizden hiç kopmamanızı temenni ederim…

Sıkça Sorulan Sorular

6 aylık olana kadar yavru kedinize günde 3-4 ödül mama vermeye devam etmelisiniz. Sonrasında, günde 2-4 öğün verebilirsiniz.

Yavru kediniz dört haftalıkken katı mamaya ilgi göstermeye başlayacaktır. Bu durumda yavru kedinizi sütten kesmeye başlayabilirsiniz. Yavru kedinizin katı mamaya geçişini kolaylaştırmak için tanelerinin ıslatılarak yumuşatılabilen ve püre haline getirilebilen özel mamaları veya yaş mamaları tercih edin.

Beş haftalık olduklarında kedi yavrulan günde yaklaşık 3 öğün kuru mama yerler, ama sütlerini içmeye de devam ederler. Sütten kestiğiniz dönemde dışkısına dikkat edin,çünkü beslenme değişimi ishale yol açabilir. Sütten kesilme dönemine gelmiş bir kediye artık bir tuvalet kutusu da gerekir.

Yavru kedi maması ile beslenen bir kedinin 8 – 16 hafta arasında günde 25 – 35 gram aralığında mama tüketmesi önerilmektedir.

  • çiğ yumurta
  • çiğ balık
  • şeker ve şekerli ürünler
  • mantar
  • tuz
  • İçinde kafein olan gıdalar
  • Sulu ya da laktozsuz: Süt
  • Her şeyin fazlası zarar: Ciğer

Yavru kedilerin yiyebileceği mama markaları Proplan ,royal canin kitten , nd , acana , tirendline gibi mama markalarıdır.

Kedilere Ne Sıklıkta ve Hangi Miktarda Yaş Mama Verilmeli?

Kediler için en faydalı gıdalar kuru mamalardır. Tüylü dostlarımızın ana besinleri olan kuru mamalar etçil canlılar olan kedilerin ihtiyaç duyduğu proteinin yanında mineral ve vitaminleri de barındırır. Fakat kediler az su tüketen canlılardır ve kuru mamalar katı gıdalar oldukları için tamamen kuru mama ile beslenme zaman zaman kedilerin sindirim problemleri yaşamalarına neden olur. Ayrıca kedilerin lezzetli ve yumuşak bir öğüne de ihtiyaçları vardır. Bu gereksinime cevap vermek için kedi sahiplerinin belirli aralıklarda ve oranlarda kedi yaş mama çeşitleri arasından kaliteli bir seçim yaparak kedilerine yedirmeleri gerekir.

kedilere yaş mama hangi aralıklarla verilir

Yaş Mama Kedilere Hangi Sıklıkta Verilmeli?

Kedi konserve mamaları ile ilgili bilinmesi gereken ilk nokta yaş mamaların kedilerin temel gıdası olmadığıdır. Kediniz öncelikli olarak düzenli biçimde kuru kedi maması ile beslenmelidir. Yaş mama ise kedi için bir yan gıdadır ve kediler tarafından her zaman tüketilmesi gerekmez. Fakat tüm kedi sahiplerinin bildiği gibi kediler yaş mama gördüklerinde heyecanla yemek isterler. Kuyruklu dostlarımız tarafından çok sevilen bu mamalar ölçülü biçimde ve ancak haftada 2 ya da 3 kez kedilere yedirilmelidir. Yaş mamalarda bu sıklığın üzerine çıkılması bağırsak sorunlarını beraberinde getirebileceği gibi kedinin kuru mamaya ilgisini de azaltacak ve dengesiz beslenmenin getirdiği sağlık sorunları baş gösterecektir. Fakat yaş mamaların kediler tarafından hiç tüketilmemesi de doğru değildir. Yaş mamalar kedilerin sindirim sisteminin düzenlenmesi ve su ihtiyacının giderilmesi için en az haftada iki kez tüketilmelidir. Ama bu sıklığın haftada üçün üzerine çıkmaması da sağlanmalıdır.

>> Yavru Kedi Konserve Mamaları

kedilere yaş mama ne zaman verilir

Kediler Hangi Miktarlarda Yaş Mama Yemeli?

Kedilere günlük ana gıdaları olan kuru mamaların yanında haftada 2 ya da 3 kez yaş mama verilmelidir. Kedinize vereceğiniz yaş mama miktarını belirleyen ise kedinin yaşı, cinsi, kilosu, kalori ihtiyacı ve özel sağlık durumu olmaktadır. Kediniz bir yaşından küçükse ona mutlaka yavru kediler için özel olarak üretilen yaş mamaları vermeniz gerekir. Birçok kedi sahibi yavru kedilerin kalori ihtiyacı yüksek olduğu için onlara bolca yaş mama verir. Burada unutulan nokta yaş mamaların henüz hassas bir sindirim sistemine sahip olan küçük kedilerin bağırsaklarını bozabileceğidir. Bu nedenle yavru kedilere mümkün olduğu kadar az miktarlarda yaş mama yedirilmelidir.

>> Yetişkin Kedi Konserve Mamaları

Yetişkin kedilerde ise yaş mama miktarı kedinin kilosuna göre hesaplanmalıdır. Kediniz aşırı kilolu ise yaş mama obeziteye giden yolu kısaltacaktır. Zayıf ve 6 kilogram civarındaki normal ağırlığa sahip kedilerde yaş mama miktarı kilolu kedilere göre daha fazla ayarlanmalıdır. Hamile kediler ile yeni doğum yapmış kediler çok fazla kaloriye ihtiyaç duydukları için onlara da daha çok miktarda yaş mama verebilirsiniz.

Kedinize yaş mama verirken paketin tamamını asla kullanmayın. Paketten çıkan mamayı mutlaka parçalara bölün ve bozulmadan saklamaya özen gösterin. Zira kedi yaş mamaları çabuk bozulan ürünlerdir ve hava almadan buzdolabında saklanmalıdırlar. İyi muhafaza ettiğinizden emin olmadığınız konserve mamaları kedinize yedirmeyin. Mama tazeliğini koruyamadıysa kedinize ciddi zararlar verebilir.


Sahte Kedi Köpek Maması Nasıl Anlaşılır? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası