kapalı havuza giderken alınması gerekenler / Denize, havuza, plaja giderken mutlaka almanız gereken 20 şey! - Mavi Kadın

Kapalı Havuza Giderken Alınması Gerekenler

kapalı havuza giderken alınması gerekenler

10 soruda havuzda dikkat etmeniz gerekenler

Haberin Devamı

Havuzlar sizin çekindiğiniz bir konu mu?
- Hayır. Yüzme hemen her yaşta yapılabilecek, sakatlanma riskinin en az olduğu spor dallarından biri. Elbetteki açık bir denizde yüzmenin keyfini havuzla kıyaslamak mümkün değil. Ama günümüz şehir yaşamında veya mevsimsel olarak da bunu düzenli hale getirmek o kadar kolay değil. Standartlara uygun bir şekilde kontrolleri yapılan havuzlarda güvenle yüzülebileceği kanaatindeyim. Keza kendim de son bir yıldır haftada üç gün bir saat kadar zamanımı, sağlıklı yaşam adına güvenli bulduğum bir havuzda yüzerek geçiriyorum.
Hepsi güvenli mi?
- Her havuz güvenli olmayabilir. Bu nedenle günlük olarak havuz suyunun sıcaklık, pH yani suyun asidik ve bazik aktivite ölçümü, serbest klor miktarı gibi parametrelerinin takip edildiği havuzların kullanımına dikkat edilmeli. Havuz kullanım alanındaki bir panoda bu parametreler sürekli veya günde en az üç defa yazılı olarak görülebilecek şekilde ilan edilmeli.
Bizim, o havuzun sağlıklı olup olmadığını anlamamıza yardımcı olacak ipuçları var mı?
- Havuz suyu fiziksel olarak bakıldığında renksiz, tortusuz, berrak ve dibi net olarak görülebilmeli. Isıysa ideal olarak derece olmalı.
Temizliği nasıl yapılmalı?
- Erişkin havuzlarının yılda en az bir defa, çocuk havuzlarınınsa ideal olarak ayda bir defa boşaltılarak temizlenmesi gerekiyor.
Hangileri sağlıklıdır?
- Sağlık Bakanlığımız tarafından yayımlanan yönetmelik gereği ve il sağlık müdürlükleri tarafından belirli aralıklarla açık ve kapalı havuzların denetimi yapılıyor. Bu denetimlerde havuz sularının mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel analizlerinin belirli aralıklarla izlendiğinin kayıtları, kullanılan kimyasalların (yosun önleyici, parlatıcı, çöktürücü vs.) bakanlık onaylı ruhsatlı ürünler olup olmadığı da değerlendiriliyor. Ayrıca kişiler havuz alanında bulunan havuz pH değerinin etkin bir dezenfeksiyon açından sürekli veya günde en az 3 defa izlendiği ve ideal olarak pH aralığının aralığında olduğunu takip edebilir.
 Enfeksiyon riskinden kaçınmak için tavsiye ettiğiniz özel bir saat dilimi var mı?
- Özel bir saat olmasa da, Dünya Sağlık Örgütü’nün ’da yayımladığı bir rehberde havuzdaki insan sayısının da önemli olduğu vurgulanmıştı. Bu nedenle insan sayısının az olduğu zaman dilimlerini tercih etmenizin daha doğru olacağı kanaatindeyim.

10 soruda havuzda dikkat etmeniz gerekenler

Yrd. Doç. Dr.
Zehra Çağla Karakoç
Beraberinde getirdiği riskler neler?
- Havuzlar göz, deri, kulak, gastrointestinal sistem ve başka viral enfeksiyonlar (örneğin çocuklarda el-ayak-ağız hastalığı havuz suyu yutulmasıyla) gibi hastalıkların bulaşmasına neden olabilir.
 Peki, nasıl korunuz?
- Öncelikle bulaşıcı hastalığı olan kişi ve çocukların iyileşinceye kadar havuzları kullanmaması, göz enfeksiyonlarından ve kimyasal tahrişlerden korunmak amacıyla gözlük kullanılması, havuz öncesi ve sonrası duşalınması önemli. Ayakta gelişebilecek siğil gibi enfeksiyonlardan korunmak amacıyla ayak banyosu kullanımı da öneririm. Havuzda kusma ve dışkı kaçırma gibi bir durum fark edildiğinde hemen havuz dışına çıkılmalı, o gün için havuz kullanımı sonlandırılmalı. Çünkü çok miktarda bakteri standart klorlamayla ölmüyor. Ehil kişilerce yapılacak olan gerekli temizlik, şok klorlama, ek filtrelemeler ve kimyasal kontroller sonrası tekrar havuz kullanılabilir.
Yüzücülere düşen nedir?
- Havuza girmeden önce mutlaka duşalmak Bir dakikalık bir duş çok sayıda mikroptan arınmamızı sağlayarak hepimiz için daha güvenli bir havuzda yüzmeyi sağlar. İshal durumda erişkin veya çocuklar havuzu kullanmamalı. Keza genital enfeksiyonu olanlar ve regl olanlar da öyle İshali olan bir kişinin havuzu kullanmaması çok önemli çünkü ishalli bir hastadan havuz suyuna milyonlarca mikroorganizma karışarak diğer sağlıklı kişilerde enfeksiyona neden olabilir. Havuz suyunu yutmayın çünkü havuz suyu sağlıklı kişilerce yutulursa bu mikroorganizmalar onlarda da hastalığa neden olabilir. Çoğu mikroorganizma havuz sularında kullanılan klor gibi dezenfektanlarla ölürken, örneğin Cryptosporidium gibi mikroorganizmalar klorla dezenfekte edilmiş havuz suyunda yedi gün kadar canlı kalabilir. Havuz sonrasında derideki klorun uzaklaştırılması amacıyla duş alın ve ıslak mayonuzu değiştirin.
Havuzlara kesinlikle girmemesi gereken bir grup var mı?
- Bir yaş altı bebekleri henüz tam olarak gelişmemiş bağışıklık sistemleri nedeniyle enfeksiyonlara açık olduklarından halka açık bir havuza sokmayın. Bez kullanan bebeklerin dışkı ve idrarının havuz suyuna bulaşma riski nedeniyle uygun değil. Yaşlı kişilerde dışkı ve idrar kontrolüyle ilgili bir problem yoksa havuz kullanımlarında bir sakınca yok. Hepatit B, Hepatit C ve HIV virüsünün havuz suyuyla bulaşma riski yok.

Termal otellere giderken yanımızda neler götürmemiz gerekir?

Termal oteller arasından birine giderken yanınıza almanız gerekenler klasik bir otel tatilinden biraz farklıdır. Her şeyden önce bu tesislerin bünyesinde sauna, açık/kapalı termal havuz, masaj odası, hamam ve buhar odası gibi hem bedeninize hem de ruhunuza iyi gelecek odaların yer aldığı spa bölümleri bulunur. Dolayısıyla da bu seyahatlerde zamanınızın büyük çoğunluğunu otelin spa bölümünde geçirirsiniz. Yanınıza almanız gerekenler de buna göre şekillenir.

  • Mutlaka yedeklerinin de bulunduğu bikini/mayo şort
  • Spa ve havuz başı gibi kaygan zemine sahip alanla için kaymaz terlik
  • Otelin verdiğini tercih etmeme durumunda kullanabileceğiniz havlu/bornoz
  • İçerisinde lif, topuk taşı ve kese gibi hamamda kullanmaya uygun malzemelerin olduğu kendinize ait bir hamam seti
  • Aldığınız spa hizmetine bağlı olarak cildinizde meydana gelebilecek kurumaya karşı cilt nemlendiricileri
  • Tatlı, tuzlu ya da termal suya bağlı olarak saçınızda meydana gelebilecek yıpranmalara karşı saç bakım kremi/bakım yağı.
  • Spa ortamının sıcaklığından kaynaklı olarak olası bir rahatsızlanmaya karşı yanınızda bulundurmanız gereken bir sağlık kiti (Gideceğiniz otelde mutlak bir sağlık görevlisi olacaktır; ancak acil durumlar için işe yarayacağını düşündüğünüz ilaç ve sağlık malzemelerini yanınızca götürmenizde fayda var.

 

Denize, havuza, plaja giderken mutlaka almanız gereken 20 şey!

Yaz deyince akla tatil, tatil deyince ise deniz ve havuzda keyifli zaman geçirme gelir. Plaj çantamızı hazırlarken aman bir şey unutmayayım diye çoğumuz tedirginlik yaşarız. İşte bu korkunuza son verecek deniz ve havuzda iken ihtiyacınız olacak şeyler listesi:

DENİZE VEYA HAVUZA GİDERKEN YANIMIZA NELER ALMALIYIZ?

  1. Mayo, pareo vb. yüzme giysileri
  2. Sahilde giymek için terlik
  3. Güneş kremi
  4. Güneş gözlüğü
  5. Plaj havlusu
  6. Palet, can simidi, kolluklar, deniz yatağı
  7. Telefon kulaklığı (Şezlongta uzanırken birşeyler dinlemek isteyebilirsiniz)
  8. Powerbank, şarj aleti
  9. Kitap (Sahilde kitap okumak çok zevkli)
  10. Plaj şemsiyesi
  11. Yedek deniz mayosu
  12. Ağrı kesici, yanık kremi, yara bandı, soğutucu jel ped gibi ilk yardım malzemeleri
  13. Plaj çantası
  14. Top (Sahilde top oynamak isteyebilirsiniz)
  15. Su altı çekimler için koruyucu telefon kılıfı
  16. Dalış maskesi
  17. Hasır kilim
  18. Şampuan
  19. Dergi
  20. Plaj elbisesi (Plajda giymek için)
  21. Temiz kıyafetler ( Plaj sonrası giymek için)
  22. Kulaklık (eczaneden temin edeceğiniz kulaklık, kulağa su kaçmaması adına kullanılabilir)
  23. Çikolata, cips vb aburcurlar. (Yüzme çok kalori yaktırır ve kısa sürede acıkmanıza neden olur. )

DENİZ SUYUNUN SAĞLIĞA NE GİBİ FAYDALARI VAR?

Deniz suyu bol miktarda vitamin ve mineral barındırır. Bu özelliğiyle depresyon tedavisinde etkilidir. Stresle mücadele etmeyi kolaylaştırır. Anksiyete (kaygı bozukluğu) olan kişiler için de çok yararlıdır.

Öte yandan deniz suyunda bulunan lityum, brom ve magnezyum maddeleri serotonin ve melatonin oranını düzenler. (Bunlar, mutluluk hormonları olarak bilinir.)

Deniz mineralleri cilt tarafından hızlı bir şekilde emilir. Bütün organlar, ihtiyaç duyduğu kadar minerale kavuşur. Deniz suyundaki kalsiyum kemiklere iyi gelir. Magnezyum ve potasyum ise kaslar için çok önemlidir. İyot minerali tiroid fonksiyonlarının düzgün çalışmasında büyük rol oynar. Tenimize deniz suyu temas ettiğinde bu minerallerin hepsini doğal yoldan karşılamış oluruz.

Deniz suyunun tuzlu olduğunu hepimiz biliriz. Ancak bu tuz, sağlığımız için gerekli bileşenler açısından zengin bir tuzdur. Denizde yüzerken sudaki mineraller derimiz aracılığıyla vücudumuza geçer ve kan vasıtasıyla organlara dağılır. Söz konusu mineraller bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Bir güzel güneşlendiniz, doya doya yüzmenin tadını çıkardınız. O gece bebekler gibi, mışıl mışıl uyuyacağınızdan emin olabilirsiniz. Çünkü deniz suyunun yapısındaki magnezyum minerali, sinirleri ve kasları yatıştırır. Böylelikle stres seviyesini düşürür. Aynı zamanda bu mineraller, uykusuzluğun doğal tedavisinde büyük bir yer tutar.

Deniz suyunun saç derisine de faydası vardır. Saç diplerinin sebum miktarını dengeleyen deniz suyu, saçlı deriyi rahatlatır. Saç diplerinde kaşıntı ve buna benzer hafif sorunları da ortadan kaldırabilir. Anti-fungal etkiye sahip olan deniz suyu, kepek probleminden kurtulmanıza da yardım edebilir. Saçların daha dolgun ve canlı görünmesine katkıda bulunan deniz suyu, içerdiği minerallerle saçı ve saç derisini besler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası