maaşın 4 1 nasıl hesaplanır / Maaş Haczi 1/4 Nasıl Hesaplanır - Hacizden Kurtulma Yolları - Ekonomi

Maaşın 4 1 Nasıl Hesaplanır

maaşın 4 1 nasıl hesaplanır

Maaş Haczi

Maaş Haczi Nedir?

Maaş haczi kısaca alacaklının borçlu aleyhine başlatmış olduğu icra takibinin kesinleşmesi ile borçlunun maaşının bir bölümüne haciz konulması ve yapılan bu kesintinin borçtan mahsup edilmesini sağlamasıdır. Borçlunun özel sektörde veya kamuda çalışıyor olması bu durumu etkilemez. 

Alacaklının maaş haczi talebi ile birlikte icra müdürlüğünce borçlunun işverenine maaş haciz müzekkeresi çıkartılır. İşveren kendisine tebliğ edilen bu müzekkereye borçlunun maaşı üzerine haciz işlemi uygulanıp uygulanamadığı, maaş üzerinde başkaca hacizlerin bulunup bulunmadığı, işçinin maaş miktarını ve borçlu işyerinden ayrılmışsa bu durumu bildirerek müzekkerenin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde cevap vermek durumundadır. İşveren, borçlunun maaşına haciz işlemi uygulanmışsa kesilen bu tutarı dosyaya göndermelidir.

Maaş haczi borçlunun yalnızca çıplak ücretini kapsamaz. Ücret, ikramiye, prim, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, sosyal yardımlar gibi alacaklar da maaş haczi hesabında dikkate alınmalıdır. 

Maaş Haczi ile Ne Kadar Kesinti Yapılır?

Maaş haczinin miktarı belirlenirken iki kanun maddesinden faydalanılır. İcra ve İflas Kanunu’nun maddesinde maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının en az ¼’ü’nün haczedilmesi gerektiği düzenlenmiştir.

‘’haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz.’’

Bu düzenlemenin aksine Sayılı İş Kanunu uyarınca bir işçinin aylık ücretinin en fazla ¼’ü haczedilebilecektir. Dolayısıyla her iki kanun maddesi birlikte değerlendirildiğinde bir işçinin maaşının ¼’ü haczedilebilecektir. 

‘’İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.’’

Borçlunun maaşından yapılacak olan kesintinin bir istisnası nafaka alacağıdır. Aylık nafaka alacağı borçlunun maaşının ¼’ünden fazla ise, nafaka tutarı kadar kesinti yapılabilir. Önemle belirtmek gerekir ki bahse konu bu istisna birikmiş nafaka alacakları için geçerli değildir.

Maaş Haczi ¼ nasıl hesaplanır? Maaş haczi hesaplama işleminde borçlunun yalnızca çıplak ücreti değil ikramiye, prim, fazla mesai ücreti, sosyal yardımlar gibi ek ödemeler de dikkate alınarak hesaplama yapılması gerekmektedir.

Kıdem Tazminatına Haciz Konulur mu?

İşçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, sendikal tazminat gibi alacaklarına haciz konulabilir. Ancak bunlar maaş haczi kapsamında değerlendirilmediğinden ¼ sınırı uygulanmayacaktır. Dolayısıyla alacaklı tarafından bu alacakların tamamına haciz konulabilecektir.

Nafaka Maaştan Kesilir mi?

Nafaka alacağı maaştan kesilebilir. Öyle ki aylık nafaka alacakları için maaş kesintisi ¼ ile sınırlandırılmaz. Nafaka miktarı borçlunun maaşının ¼’ünü aşıyorsa borçlunun maaşından nafaka miktarı kadar kesinti yapılır. Ancak birikmiş nafaka alacakları bu istisnaya tabi değildir. 

Nafaka alacakları öncelikli alacaklardandır. Maaş haciz sırasında işverene sonradan tebliğ edilmiş olsa dahi ilk sıraya konulur ve direkt olarak kesinti yapılmaya başlanır.

Hangi Alacaklara Haciz Konulamaz?

Borçlunun işverenden tahsil edeceği bazı alacak ve tazminatlara haciz konulamaz. Bunlar İcra ve İflas Kanunu Maddesinin Fıkrasında şu şekilde ’’Vücut veya sıhhat üzerine ika edilen zararlar için tazminat olarak mutazarrırın kendisine veya ailesine toptan veya irat şeklinde verilen veya verilmesi lazım gelen paralar’’ ifade edilmiştir.

İlgili maddeye göre iş kazaları veya meslek hastalıkları sebebiyle işçiye ödenen tazminat ve alacaklar haczedilemez. Sürekli ve geçici iş göremezlik tazminatları, dava sonucunda hükmedilen bakıcı aylıkları, kısa çalışma ödeneği gibi alacaklar da bu kurala tabidir. Bu kuralın istisnası yine nafaka alacaklarıdır.

Emekli Maaşına Haciz Gelir mi?

Emekli maaşlarına kural olarak haciz uygulanamaz. Ancak bu kuralın da istisnaları mevcuttur. Bu kuralın istisnaları SGK borçları, nafaka borçları ve emekli borçlunun muvafakat vermesi durumudur. 

Emekli olan borçlunun SGK’ya olan borçları nedeniyle maaşının ¼’üne haciz konulabilir. Nafaka borcu sebebiyle emekli borçlunun maaşına nafaka miktarı kadar haciz konulabilir.

Emekli borçlu maaşına haciz konulması konusunda muvafakat verirse her türlü borç için maaşına haciz uygulanabilir. Bu üç istisna dışında emekli olan borçlunun maaşına haciz konulamaz. Emekli maaşına bu istisnalar dışında haciz konulması halinde borçlu emekli maaşına haciz konulamaz dilekçe örneği düzenleyerek icra müdürlüğüne itirazda bulunabilir. 

Emekli Maaşına Haciz Gelir mi?

Emekli maaşlarına kural olarak haciz uygulanamaz. Ancak bu kuralın da istisnaları mevcuttur. Bu kuralın istisnaları SGK borçları, nafaka borçları ve emekli borçlunun muvafakat vermesi durumudur. 

Emekli olan borçlunun SGK’ya olan borçları nedeniyle maaşının ¼’üne haciz konulabilir. Nafaka borcu sebebiyle emekli borçlunun maaşına nafaka miktarı kadar haciz konulabilir.

Emekli borçlu maaşına haciz konulması konusunda muvafakat verirse her türlü borç için maaşına haciz uygulanabilir. Bu üç istisna dışında emekli olan borçlunun maaşına haciz konulamaz. Emekli maaşına bu istisnalar dışında haciz konulması halinde borçlu emekli maaşına haciz konulamaz dilekçe örneği düzenleyerek icra müdürlüğüne itirazda bulunabilir. 

Maaş Haciz Sırası Nedir?

Borçlunun maaşına birden fazla haciz konulabilir. Ancak her bir aylık dönem için borçlunun maaşından en fazla ¼ miktarında kesinti yapılabilecektir. Dolayısıyla birden fazla maaş haczinin tek seferde uygulanabilmesi mümkün olmadığından maaş hacizleri kendi arasında sıraya konulur. 

Hangi maaş haczinin hangi sıraya konulacağı maaş haciz müzekkeresinin işverene tebliğ tarihi ile belirlenir. İşverene ilk tebliğ olan maaş haczi ilk sıraya konulur. İlk sırada bulunan maaş haczi dosya borcunun kapatılması ile sona erer ve ikinci sıradaki dosya için kesinti yapılmaya başlanır. Yukarıda bahsettiğimiz üzere nafaka alacakları bu sıra kuralının istisnasıdır.

Maaş Haczi Ne Zaman Biter?

Maaş haczi, maaş haczinin uygulandığı dosya borcunun herhangi bir sebeple kapatılması neticesinde sona erer. Maaş haczi ile borç biter mi? Dosya borcu haricen ya da toplu bir şekilde ödeme ile kapanabileceği gibi maaştan yapılan kesintiler sayesinde de kapanabilir. 

Maaş Haczinde İşverenin Sorumluluğu

Usulüne uygun olarak işverene tebliğ edilen maaş haczi müzekkeresi sonunda işveren borçlu işyerinde çalışmaya devam ediyorsa maaşından ¼ oranında kesinti yapmak ve kesintiyi dosyaya göndermek zorundadır.

İşveren bu sorumluluğunu yerine getirmezse kesinti yapması gereken tutar kadar borçtan sorumlu olacaktır. Salt bu nedenle işverenin borcun tamamından sorumlu tutulması beklenemez. Ancak işveren kesinti yapmadığı süre boyunca kesinti tutarı kadar borçtan sorumlu olacak bu nedenle hakkında icra takibi başlatılabilecektir. 

Borçlunun işveren nezdindeki çalışmasının sona erdiği durumlarda işveren gecikmeksizin bu durumu maaş haczi cevap dilekçesi ile icra dairesine bildirmekle yükümlüdür. Aksi halde Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında soruşturma başlatılacaktır.

İşveren borçlunun maaşından kesinti yapıyor ancak bu kesintiyi icra dairesine göndermiyorsa işçiye karşı sorumluluğu da ortaya çıkacaktır. İşverenin bu tavrı işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme hakkı verecektir. 

Maaş Haczi Sorgulama

Maaşında haciz olup olmadığını sorgulamak isteyen borçlu UYAP Vatandaş Portal üzerinden hakkında açılmış icra takiplerini görebilecektir. Bu takip dosyaları içerisinde maaşında haciz bulunup bulunmadığı konusunda bilgi sahibi olabilir.

Maaş Haczine İtiraz Nasıl Yapılır?

Borçlu, ödeme emri daha önce kendisine tebliğ edilmemişse yahut borcu ödediyse maaş haczine itirazda bulunabilir. Borçlu itirazıyla birlikte maaş haczi kaldırma talebi dilekçesini icra dairesine sunarak maaş haczine itiraz edebilir.

İşveren tarafından kanunda öngörülen istisnalar dışında maaş haczi kesinti ¼ üzerinde yapılırsa işçi bu uygulamaya karşı da itirazda bulunabilir. 

Maaş Haczi Müzekkeresi Örneği

Maaş Haczi Müzekkeresi Örneği

Maaş Haczi Kalkıyor mu?

Çalışan borçluların en çok ilgilendiği sorulardan birisi de maaş haczi kaldırılacak mı sorusudur. Maaşa haciz kalkıyor , maaşa haciz kalkıyor gibi haberler şuanda gerçeği yansıtmamakla birlikte henüz böyle bir düzenleme mevcut değildir. Maaş haczi ile ilgili gerek alacaklı gerek borçlu gerekse de müzekkere muhatabı işveren alanında uzman bir icra avukatı ile temasa geçip, hukuki destek alması hak kayıplarına uğranılmaması anlamında önem arz etmektedir. 

Netten Brüte Maaş Hesaplama

netten brute maas hesaplama

 

 

Netten brüte maaş hesaplamalarınızı Kadim Hukuk ve Danışmanlık güvencesiyle yapabilir, maaş hesaplama aracımız ile net maaşınızı öğrenebilirsiniz. Netten brüte maaş hesaplama ekranında, hesaplanmasını istediğiniz net ücreti girerek brüt ücret olarak karşılığını hesaplayabilirsiniz. Hesaplama yılı yılı olup bu yılın yasal parametrelerine göre hesaplama yapılmaktadır. Netten brüte maaş hesaplama yılı için netten brüte hesaplama yapılmaktadır. Asgari ücretin altında maaş girişinde hesaplama yapılmamaktadır.

Netten brüte maaş hesaplama için programımızı kullanabilirsiniz.

netten brute maas hesaplama nasil yapilir

Netten Brüte Maaş Hesaplama Neden Önemli?

Net maaş ve brüt maaş uygulamaları nedeniyle maaş hesaplaması çoğu zaman karışıklığa neden olmaktadır. Bu yüzden maaş hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Netten brüte maaş hesaplama  veya brütten net maaş hesaplama  yaparken bazı formüllere başvuruluyor.

  • Brüt maaş, kısaca çalışanın aylık kazancından kesintiler yapılmadan önceki maaşıdır. En basit haliyle brüt maaş hesaplaması Brüt Maaş = Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi kullanılarak yapılır.

Örnek verilecek olursa ,45 + + 60 + + 7,56 = TL brüt maaş sonucuna ulaşılmaktadır.

  • Net maaş, brüt maaştan yapılan kesintiler sonucunda ortaya çıkar. Yani net maaş işçinin eline kesinti olmadan geçen paradır.

En basit haliyle net maaş hesaplaması Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) baz alınarak hesaplanır. &#; 7,56 &#; &#; 60 – = ,45 TL net maaş sonucuna ulaşılmaktadır.

Bu formüllerle kolayca netten brüte maaş hesaplama  yapılabilir. Netten brüte maaş hesaplama  programı sayesinde detaylı hesaplamalar yapılır ve yapılan girdilere bağlı olarak doğru sonuca ulaşılır. Bu yüzden maaş hesaplama araçları netten brüte brütten nete maaş hesaplamalarında kişiye kolaylık sağlar. Karışık formüllere ihtiyaç duymadan Kadim Hukuk ve Danışmanlık Netten brüte maaş hesaplama aracı ile brütten nete ve netten brüte maaş hesaplamasını kolayca yapabilirsiniz.

brutten nette maas hesaplama

Netten Brüte Maaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

Net maaştan brüt maaşı bulabilmek için kanuni kesintiler ile net maaş tutarı toplanır. Kanuni kesintileri; SGK İşçi Primi, Gelir Vergisi, Damga Vergisi, İşsizlik Sigortası (İşçi Payı) oluşturmaktadır. Net maaşa bu kanuni kesintilerin toplamının eklenmesiyle brüt maaş hesaplanır. Gelir vergisi hakkında bilgisi seafoodplus.info sitesinden öğrenebilirsiniz.

Net Maaş = Brüt Maaş – [SGK İşçi Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi + İşsizlik Sigortası (İşçi Payı)]

İş Kanunu’na göre ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır.

Brüt maaş, çalışanın aylık ücretinden kanuni kesintiler yapılmadan önceki maaşıdır. Net maaş, brüt maaştan kanuni kesintiler yapıldıktan sonra geriye kalan tutardır. Çalışanın eline geçen maaştır.

  • Netten Brüte Maaş Hesaplama Damga Vergisi

Hizmet karşılığı alınan ücret ve tüm ek ödemeler damga vergisine tabi olup damga vergisi, brüt ücret üzerinden hesaplanıp bu ücret üzerinden kesinti yapılarak alınmaktadır. Ücret hesaplamalarında uygulanan damga vergisi oranı %0, (binde 7,59) dur.

  • Netten Brüte Maaş Hesaplama Kısa Yolu Var mı?

Net maaş, çalışanın eline geçen tutar bazı katsayılarla çarpılarak sonuçlar elde edilmektedir. Ancak çoğu zaman bu sonuçlar tam doğru sonucu vermemektedir.

Brütten Nete Maaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

Brüt maaştan net maaşı hesaplayabilmek için brüt maaş tutarından kanuni kesintiler toplamının çıkarılması gerekir.

Brüt Maaş = Net Maaş + [SGK İşçi Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi + İşsizlik Sigortası (İşçi Payı)]

Netten Brüte Maaş Hesaplama Formülü

Kesilen SGK İşçi Priminin üst sınırı (tavan) bulunmaktadır ve Gelir Vergisi artan oranlı olarak uygulanmakta olup kümülatif gelir dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır.

Net Maaş = Brüt Maaş – [SGK İşçi Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi + İşsizlik Sigortası (İşçi Payı)]

Netten Brüte Maaş Hesaplama Örneği

Net maaş üzerinden brüt maaş tutarı hesaplanırken net maaşa yapılan kanuni kesintilerin eklenmesi gerekmektedir. Kanuni kesintiler;

  • Sosyal Sigorta Primi (İşçi Payı) = Brüt Maaşın %14&#;ü
  • İşsizlik Sigortası (İşçi Payı) = Brüt Maaşın %1&#;i
  • Gelir Vergisi Tutarı = Gelir Vergisi Matrahı x Gelir Vergisi Oranı
  • Gelir Vergisi Matrahı = Brüt Maaş – SGK İşçi Primi – İşsizlik Sigortası (İşçi Payı)
  • Damga Vergisi Tutarı = Brüt Maaş x Damga Vergisi Oranı (%0,)

Brüt maaşın B olduğu düşünüldüğünde ve net maaşın ,00 TL olduğu örnekte;

Net Maaş = Brüt Maaş – [SGK İşçi Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi + İşsizlik Sigortası (İşçi Payı)]

,00 TL = B – [B x 14/ + 85B/ x 15/ + B x 1/ + B x 0,/]

Kesintiler Toplamı = B + B + B/ = B/

Kesintiler Toplamı Brüt Maaştan çıkarıldığında = B/

= B/ ise B = ,22 TL dir. Net maaş ,00 TL iken Brüt Maaş ,22 TL olarak hesaplanır.

netten brute maas hesaplama formulu

Netten Brüte Maaş Hesaplama Programı Hakkında

  1. Netten brüte maaş hesaplama ile ilgili olarak kesin bordro işlemleri öncesi uzman avukat veya danışman bilgisine başvurulması tavsiye olunur.
  2. Rakam asgari ücretin altında olduğunda hesaplama yapılmaz.
  3. Hesaplamalarda Türk Lirası esas alınmıştır.
  4. Hesaplamalar, ücreti aylık olarak belirlenen çalışanlar için, her ay 30 gün üzerinden değerlendirilerek yapılmaktadır.
  5. yılı ve sonrası için AGİ hesaplanmaz.
  6. Burada hesaplanan tutarlar bilgilendirme amaçlıdır, Netten brüte maaş hesaplamaya dair hiçbir sorumluluk kabul edilmez, kesin bordro mahiyetinde değildir ve kesin bordro olarak gösterilemez, ibraz edilemez.
  7. sayılı kanunun 4 (a) maddesine göre hizmet akdine tabi olan Emekli çalışanlar için, Sosyal Güvenlik Destekleme Primi (SGDP) çalışan payı oranı, sigortalının prime esas kazancının %&#;i ve işveren payı %&#;idir.
  8. sayılı kanunun 9. maddesinde yer aldığı üzere işveren tarafından ödenen Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi, sigortalının prime esas kazancının %2&#;si oranındadır. Yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre değişiklik göstermeden, tüm yıllar için ( &#; ) Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi %2&#;ye sabitlenerek İşveren SGK Payı hesaplamaları yapılmaktadır.
  9. Kesinti ve ek ücretlerde farklılık olabileceğinden dolayı, kesin bordro ile kuruş veya tutar farklılıkları olabilir.
  10. Kesin bordro işlemleri öncesi ve sonrası, uzman veya danışman bilgisine başvurulmalıdır.
  11. Netten brüte maaş hesaplama programı rakamı girdiğinizde otomatik hesaplar.
  12. Asla hukuki bir mütalaa veya kesin bilgi niteliğinde değildir. Hukuki destek alınması tavsiye edilir. Netten brüte maaş hesaplama  yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve Kadim Hukuk ve Danışmanlık, onun üye firmaları veya ilişkili kuruluşları tarafından profesyonel bağlamda herhangi bir tavsiye veya hizmet sunmayı amaçlamamakta ve bilgilerin doğruluğuna dair herhangi bir garanti vermemektedir.

Netten brüte maaş hesaplama için programımızı kullanabilirsiniz.

kadim hukuk danismanlik

Part Time Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Yarı zamanlı çalışma olarak da bilinen Part time, son yıllarda Türkiye ve Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlandı. 

İşletmelerin iş gücü talebi ve işsizlik sorunu gibi toplumu ilgilendiren konulara Part time çalışma sisteminin büyük ölçüde faydası gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda yılında sayılı İş Kanunu ile yasal olarak Yarı Zamanlı çalışma sistemi yasal olarak kayıt altına alınarak belirli düzenlemelere tabi tutulmuştur.

Part time çalışma süresi tam zamanlı çalışanlara göre daha az olduğu için genellikle öğrenciler, emekliler ve ev hanımları tarafından tercih ediliyor. 

Part Time Çalışma Nedir?

Part Time çalışma, İş Kanunu maddelerine göre kısmi süreli çalışma, tam zamanlı çalışma süresinin 2/3 oranında mesai yapan personelin çalışma sistemine verilen addır. Part time çalışma sistemini tam olarak anlayabilmek için öncelikle tam zamanlı çalışma modelini öğrenmemiz gerekir. 

Tam zamanlı çalışma süresi haftalık 45 saat ile sınırlıdır ve 6 gün çalışmış olan personele 1 gün haftalık izin verilmesi zorunludur. Bunun üzerine part time çalışma sistemini hesaplayacak olursak 6 gün içinde 30 saat çalışma süresi sınırı vardır. 

Part Time Çalışma Şartları?

Part time çalışma şartları, tam zamanlı çalışan personele uygulanan şartlardan farklı olamaz. Yine İş Kanunu yönetmeliğine göre iki farklı çalışma sistemine tabi personeller için aynı şartların sağlanması gerekmektedir. 

Part time çalışan personel, prim, gıda, iletişim, yol masrafı gibi ödemelerden yararlanabilir. Haftalık izinleri haftada maksimum 30 saat çalışma süresi üzerinden hesaplanır. Ayrıca farklı işletmelerde part time çalışmaya sigortalı olarak devam edebilir. 

Part Time Çalışma Saati Ne Kadar? 

Part time çalışma saatinin sınırı vardır ve bu sınırın altında belirli bir süre yoktur. Yasal olarak part time çalışan olmanız için bir işletmede haftada 30 saat günde ise 11 saatten fazla çalışmamanız gerekir. Çalışmanın geçtiği aydaki çalışma gününe göre hesaplanacak üst sınırı geçmemek üzere haftalık 30 saat çalışma yapılabilir. Hatta işyerinde haftalık çalışma süresi 45 saatin altında ise bu çalışma süresi dikkate alınarak hesap yapılır. 

Part Time Çalışanların Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Part time yani yarı zamanlı çalışanların sigorta primi ile tam zamanlı çalışanların sigorta primi hesaplaması farklılık göstermektedir. Tam zamanlı çalışanların sigorta primi hesaplamasında aylık çalışılan gün sayısı baz alınırken, kısmı zamanlı çalışanların sigorta primi hesaplamasında aylık toplam çalışma saati baz alınıyor. 

Part time çalışmada, bir aylık süreçte 7,5 saatlik çalışma için 1 güne tekabül eder. Her çalışma saati 1 gün sigorta primine eşittir. Örnek verecek olursak ayda saat çalışan bir personelin sigorta primini hesaplamak için saati ile bölmemiz gerekir. Bu işlemi gerçekleştirdiğimizde sonuç 16 çıkmaktadır. Yani ay sonunda saat çalışan personele 16 gün üzerinden sigorta prim bildirimi yapılır.

Part Time Çalışma Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Part time çalışma maaşı, tam zamanlı çalışan personelin saatlik ücreti ile aynı olmak zorundadır. Genellikle Part time çalışma ücreti asgari ücret baz alınarak hesaplandığı için bu örnek üzerinden size aktarmaya çalışacağız. 

1 Temmuz tarihinden itibaren asgari ücret ,32 Türk Lirasıdır. Yine part time aylık çalışma süresini saat olarak kabul ederek hesaplamamıza başlayacağız.

  • Yarı zamanlı çalışmada her saatlik mesai 1 güne tekabül eder. Bu sebeple personel her saatlik çalışmaya ,32 TL / 30 = ,07 TL ödeme alır. Saatlik ücret ise 50,67 TL'dir.
  • saat 16 part time çalışma gününe eşit olduğu için yarı zamanlı çalışanın alacağı asgari ücret ,07 TL x16= ,23 TL’dir. 

Part-Time Çalışanlar İçin Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? 

Daha önce de belirttiğimiz gibi part time çalışma şartları, tam zamanlı çalışan personele uygulanan şartlardan farklı olamaz. Bu durum kıdem tazminatı için de geçerlidir. İşçi çalışmaya başladığı tarihten kıdem tazminatı hak ediş süresi dolana kadar geçen süre baz alınarak kıdem tazminatı hesabı yapılır. Özet olarak kıdem tazminatı hesaplaması sigorta giriş ve çıkış tarihleri esas alınır. 

Kıdem tazminatı alabilmek için en son çalışılan iş yerinde en az bir yıl çalışılması gerekir. Bunu haricinde kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılma şartı vardır. Yani istifa ederek kıdem tazminatı alınamaz. 

Part Time Çalışanların Aylık SGK Bildirgesi Nasıl Yapılır?

Sosyal güvenlik bildirgesine göre kısmı zamanlı çalışanlara SGK bildirgesi yapılması zorunludur. Part time çalışan personel sigortalı olarak çalışmak istemese bile iş veren tarafından SGK bildirgesi yapılması gerekir. 

Part time çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildiri yapabilmesi için il olarak iş veren ve personel arasında iş sözleşmesi imzalanır. Part time çalışan, tam zamanlı çalışana göre eksik gün çalıştığı için bildiri yapılırken nedenini “06 Kısmi İstihdam” olarak belirtilmesi zorunludur. Ayrıca iş verenler tarafından part time çalışan personelleri için hazırlanan iş sözleşmeleri aynı zamanda eksik gün gerekçesi olduğu için saklanmak zorundadır ve istenildiğinde de SGK'ya verilmelidir. Düzenli olarak eksik gün bildirimi, ücretsiz izin belgesi gibi evrakların gönderilmesi gerekli değildir. 

Part Time Çalışanların Yan Hakları Nelerdir?

Tam zamanlı çalışanlarınız için verdiğiniz yemek ücreti gibi yan hakları, yarı zamanlı çalışanlarınız için vermek durumundasınız. yemek ücreti istisna bedeli ise ,80 TL’dir ( TL + %8 KDV). Bu tutarın 78,9 TL’ye kadar olan kısmı SGK ve işsizlik sigortası paylarından muaftır. Ayrıca ,80 TL’ye kadar gelir ve damga vergisinden de muaftır. Kısacası MultiNet yemek kartı ile %’e varan vergi avantajından faydalanabilirsiniz. Bunun dışında çalışanlarınız için MultiGift hediye kartı gibi yardımlarda da bulunabilirsiniz. Böylece part time çalışanlarınızın hem bağlılıklarını hem de verimliliklerini artırabilirsiniz.

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Maaş haczi 1/4 nasıl hesaplanır? Maaşın ne kadarı haczedilebilir ?


Maa&#; haczi, &#;cra &#;flas Kanunu Maddesi uyar&#;nca yap&#;lan, ki&#;inin düzenli olarak çal&#;&#;ma kar&#;&#;l&#;&#;&#; i&#;yerinden alm&#;&#; oldu&#;u ücretin belirli bir k&#;sm&#;na icra kanal&#; ile el konulmas&#;d&#;r. Bu tabii ki ki&#;inin borcuna göre de&#;i&#;ir. Baz&#; durumlarda alacakl&#;, borçlunun ta&#;&#;n&#;r ta&#;&#;nmaz tüm mallar&#;na haciz koysa da bu alaca&#;&#;na yetmeyebilir. Bu sebeple borçlunun maa&#;&#;na haciz koydurabilir.

MAA&#; HACZ&#; NASIL KONULUR? MAA&#;IN NE KADARI HACZED&#;LEB&#;L&#;R?

Çal&#;&#;an&#;n özel sektör ya da devlet çal&#;&#;an&#; olmas&#; haciz i&#;lemlerinde fark etmiyor. Maa&#; haczi konulmas&#; için öncelikle borçluya bir icra takibinin aç&#;lm&#;&#; olmas&#; ve o icra takibinin kesinle&#;mesi gerekiyor. &#;cra takibi kesinle&#;tikten sonra ki&#;inin çal&#;&#;&#;p çal&#;&#;mad&#;&#;&#; tespit ediliyor. &#;cra Müdürlü&#;ü 90 gün süre sonunda borcunu ödeyemeyen borçlu ki&#;ilere son olarak uyar&#; yapar ve 7 gün mühlet daha verir. Bu 7 gün ek sürede de yine ki&#;i borcunu ödemez ise maa&#;&#;na haciz gelmekle birlikte gecikme faizi ile beraber maa&#;&#;n&#;n 4’te 1’i kesilir. Ancak borç nafakan dolay&#; ise haczedilecek oran ki&#;inin nafaka borcuna göre de&#;i&#;iklik gösterir.

Alacakl&#;, aktif sigortal&#; çal&#;&#;an borçlunun maa&#;&#;n&#;n dörtte biri ile di&#;er ücretlerinin tamam&#;n&#;n haczini icra müdürlü&#;ünden talep edebilir. Ki&#;inin kabulü halinde bu oran de&#;i&#;ebilir. Yani borçlu ki&#;i maa&#;&#;ndan daha fazla kesinti yap&#;larak borcunun daha erken bitmesinin sa&#;lanmas&#;n&#; isteyebilir. Bu gibi durumlarda borçlunun r&#;zas&#;yla maa&#;a konulacak haciz oran&#; da yükseltilebilir. Bu haciz, borç miktar&#; bitinceye kadar geçerlidir.

MAA&#; HAC&#;Z ORANI NED&#;R?

Maa&#;, k&#;smen haczedilebilecek mal varl&#;klar&#; aras&#;ndad&#;r ve kanunun ön gördü&#;ü üzere en fazla maa&#;&#;n dörtte biri haczedilebilmektedir. Ki&#;inin net maa&#;&#;ndan (ele geçen) bulunan Aile Yard&#;m&#;, Asgari Geçim &#;ndirimi ve Çocuk paras&#; dü&#;üldükten sonra kalan k&#;sma 1/4 oran&#;nda kesinti yap&#;l&#;r. Bu oran ancak ve ancak borçlunun muvafakati ile yani onay&#;yla artt&#;r&#;labilir.

HACZE UYGUN OLAN &#;EYLER NELERD&#;R?

K&#;smen hacze uygun olan durumlara bakacak olursak; Maa&#;lar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa haklar&#; ve has&#;lat&#;, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maa&#;lar&#;, sigortalar veya tekaüt sand&#;klar&#; taraf&#;ndan tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir diyebiliriz.

&#;&#;VEREN MAA&#; HACZ&#;N&#; NASIL UYGULAR?

E&#;er ki&#;i çal&#;&#;&#;yor ise bu durumda alacakl&#; vekilinin talebi ile i&#;yerine icra müdürlü&#;ü taraf&#;ndan gönderilecek bir tebligat ile i&#;çinin maa&#;&#;na haciz konulmas&#; i&#;vereninden isteniyor. &#;&#;veren maa&#;&#;n dörtte birini haciz tebligat&#;nda verilen IBAN numaras&#;na yat&#;r&#;r. Daha fazlas&#;n&#; kesemez.

Benzer Haberler

"Cumhurbaşkanımız büyük bir müjde verecek"F5HABER-

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir