olasılık harf soruları / olasılık veya permütasyon sorusu - Matematik Kafası

Olasılık Harf Soruları

olasılık harf soruları

Olasılık ve sıralama soruları

Arkadaşlar sadece cevabı değilde anlatarak çözümleri paylaşırsanız daha iyi olur teşekkürler şimdiden.

1) a- HISTORY sözcüğündeki harflerden türetilen dört harflik sözcük sayısını bul.
b- Bunlardan kaç tanesi sessiz harf içerir?
c- Kaç tanesi sessizle başlar ve biter ?
d- Kaç tanesi sesli ile başlar?
e- Kaç tanesi y harfi içerir?
f- Kaç tanesi T ile başlar ve sesli harf ile biter?
g- Kaç tanesi T ile başlar ve S ile devam eder?
h- Kaç tanesi çift sesli içerir?

2) Bir kutudaki 3 paradan ikisi hilesiz, biri iki turalıdır.Rasgele seçilen bir para atılıyor.Eğer tura gelirse aynı para tekrar atılıyor.Eğer yazı gelirse, kalan iki paradan seçilen bir para atılıyor.

a-Turanın 2 kez gelme olasılığı nedir?
b- Aynı para 2 kez atılırsa, bu paranın 2 turalı para olma olasılığı kaçtır?
c- Yazının 2 kez gelme olasılığı nedir?

3) 120 öğrenciden 60'ı fransızca, 50'si ispanyolca ve 20'si hem fransızca hem ispanyolca öğreniyorlar.Sınıftan rasgele seçilen bir öğrencinin;

a- Fransızca yada ispanyolca öğrenen
b- Ne ispanyolca nede fransızca öğrenen öğrenci olma olasılığını bulunuz.

4) Bir kasaba halkının %40 ının saçı kahverengi, %25 inin gözü kahverengi ve %15 inin hem saçı hem gözü kahverengidir.Bu kasabadan bir kişi rasgele seçiliyor.

a- Seçilen bu kişinin saçları kahverengi ise, gözlerininde kahverengi olma olasılığı kaçtır?
b- Seçilen bu kişinin gözleri kahverengi ise, saçlarının kahverengi olma olasılığı kaçtır ?
c- Seçilen kişinin ne kahverengi gözlü nede kahverengi saçlı olma olasılığı nedir?

5) Bir öğrenci bir sınavda 13 sorudan 10 unu yanıtlamak zorundadır.

a- Öğrencinin kaç seçeneği vardır?
b- İlk iki soruyu yanıtlaması koşulu ile kaç seçeneği olur?
c- Ya birinci yada ikinci soruyu yanıtlaması koşulu ile kaç seçeneği olur?
d- İlk 5 sorudan 3 ünü yanıtlama koşulu ile kaç seçeneği vardır?
e- İlk 5 sorudan en az 3 ünü yanıtlama koşulu ile kaç seçeneği olur?

6) Aşağıdaki çizgide A, B, ...... , F adalar ve bunları birleştiren çizgilerde köprüler olsun.Bir kimse A dan başlayarak adadan adaya yürür.Aynı köprüyü 2 kez geçemeyeceğinden yürümesine ara verir.Ara vermeden önce bu kimse yürüyüşünü kaç şekilde yapabilir?


{A}------------{B}----------{C}-------------{D} (Şekilde E ve C adalarıda birbirine bağlı)
I I
I I
I I
{E}-----------{F}







Soru Sor sayfası kullanılarak Permütasyon konusu altında Kaç farklı kelime yazılabilir Soruları ile ilgili sitemize gönderilen ve cevaplanan soruları içermektedir. Bu soru tipine ait soruları ve yaptığımız detaylı çözümleri aşağıda inceleyebilirsiniz. Yardımcı olması dileğiyle, iyi çalışmalar…


1.SORU


2.SORU



Diğer Soru Tipleri için Tıklayınız.

Soru Sormak için Tıklayınız.

Konu Anlatımı İçin Tıklayınız.

Çözümlü Test İçin Tıklayınız.


Abone olarak daha fazla sayıda soru sorabilirsiniz. Abone olmak için Tıklayın.

Not: Bu sayfadaki sorular, ziyaretçilerimiz tarafından gönderilmiştir. Telif hakkını ihlal eden durumlar için lütfen iletişim sayfasından bize bunları bildiriniz. Kısa süre içerisinde sitemizden bu sorular kaldırılacaktır.

Not: Bu sitede yayınlanan çözümler, tamamen bu site için hazırlanmıştır. İzinsiz olarak yayınlanıp, çoğaltılması yasaktır.

MATEMATİK kelimesindeki harfler kullanılarak, “T” nin hemen sağında “A” harfi olan, anlamlı veya anlamsız 9 harfli kaç farklı kelime yazılabilir? A) 1000 B) 1170 C) 1260 D) 1440 E) 1560 www.matematikkolay.net    Çözüm: TA ifadesini tek harf gibi düşünelim. TA TA MMEİK 7 farklı harf var. TA’lar 2 tane ve M’ler de 2 tanedir. Tekrarlı permütasyondan; 7! 7. 6 2!2!   3 .5.4.3.2.1 02.Şub  21.60 1260 buluruz. 24 GARANTİ kelimesinin harflerinin yerleri değiştiri – lerek sessiz harfler bir arada olacak şekilde 7 harfli anlamlı ya da anlamsız kaç kelime yazılabilir? A) 24 B) 96 C) 144 D) 288 E) 384 www.matematikkolay.net Çözüm: Sessiz harfler G,R,N,T 4 tane Sesli Harfler A,A,İ 3 tane, 2’si aynı Sessiz harfleri 1 kabul edersek; A . A . Sessizler . İ kaç farklı şekilde dizilir bulalım.      Burada 4 eleman var ve ikisi aynı (A) . Tekrarlı permütasyon uygulanacak 4! 24 12 buluruz. 2! 2 Ayrıca, sessiz harfler kendi arasında 4! şeklinde yer değiştirir. Tüm durum 12.4! 12.24 288 buluruz.         11

 

Permütasyon Soruları

Permütasyon Soruları

Permütasyon Soruları Çözümlü Permütasyon soruları, permütasyon problemleri, permütasyon küme soruları ve tekrarlı permütasyon soru örnekleri. Şimdi hep birlikte permütasyon sorularına geçelim.

Permütasyon Soruları Çözümlü

Soru 1) 7 çeşit soğuk içecek ve 5 çeşit sıcak içecek ikram edilen bir toplantıda, toplantıya katılanlardan birisinin, sıcak veya soğuk içeceklerden birini kaç farklı şekilde seçebileceğini bulalım.

Çözüm:

Bir kişi sıcak veya soğuk içeceklerden birini seçeceği için, (sıcak ve soğuk birer içeceği birlikte seçmeyeceğinden) 5 + 7 = 12 değişik şekilde seçim yapabilir.

 

Soru 2) 10 kız, 15 erkek öğrencinin bulunduğu bir sınıfta, bir başkan ve bir başkan yardımcısı seçilecektir.

a) Kaç farklı seçim yapılabileceğini,

b) Başkan erkek, başkan yardımcısı kız öğrenci olmak şartıyla kaç farklı seçim yapılabileceğini,

c) Hem başkan hem de yardımcısının ikisinin de kız veya ikisinin de erkek öğrenci olması şartıyla kaç farklı seçim yapılabileceğini,

d) Birisinin kız, diğerinin erkek öğrenci olması şartıyla kaç farklı seçim yapılabileceğini bulalım.

Çözüm: 

a) Bir başkan ve bir başkan yardımcısının seçilebilmesi için sıralı bir biçimde iki iş birlikte yapılacaktır. Buna göre, sınıftaki 10 + 15 = 25 öğrenciden bir başkan 25 değişik şekilde seçildikten sonra kalan 24 öğrenciden bir başkan yardımcısı ise 24 değişik şekilde seçilebilir. Bu iki seçim birlikte ve sıralı bir biçimde yapılacağından, 25 . 24 = 600 değişik şekilde seçim yapılabilir.

b) 15 erkek öğrenciden bir başkan 15 değişik şekilde ve 10 kız öğrenciden bir başkan yardımcısı 10 değişik şekilde seçilebileceğinden, başkan erkek, yardımcısı kız öğrenci olacak şekilde, 15 . 10 = 150 değişik seçim yapılabilir.

c) Başkan ve yardımcısının kız öğrenci olabileceği durumların sayısı, 10 . 9 = 90 veya başkan ve yardımcısının erkek öğrenci olabileceği durumların sayısı, 15 . 14 = 210 olduğundan ikisinin de kız veya ikisinin de erkek öğrenci olduğu durumlarının sayısı, 90 + 210 = 300 dür.

d) Başkanın kız, yardımcısının erkek öğrenci olduğu durumların sayısı, 10 . 15 = 150 veya başkanın erkek, yardımcısının kız öğrenci olduğu durumların sayısı, 15 . 10 = 150 olduğundan birinin kız, diğerinin erkek olduğu bütün durumların sayısı, 150 + 150 = 300 dür. 

Burada, (c) ve (d) şıklarındaki durumların toplamının bütün durumlar (a seçeneği) olduğu, 300 + 300 = 600 şeklinde görülür.

 

Soru 3) A şehrinden B şehrine karayoluyla 4 farklı yoldan, B şehrinden C şehrine ise karayoluyla 5 farklı yoldan ve A dan C ye 3 farklı uçak şirketi vasıtasıyla havayolundan gidilebilmektedir.

Buna göre, A dan C ye gitmek isteyen bir kişinin kaç farklı seçim yapabileceğini bulalım.

Çözüm:

A dan C ye karayolundan 4 . 5 = 20 farklı yoldan, hava yolundan da 3 farklı yoldan gidilebileceğinden A dan C ye karayolu veya havayolu ile toplam 4 . 5 + 3 = 23 farklı yoldan gidilebilir.

 

Soru 4) Üç arkadaş birlikte bir belediye otobüsüne biniyorlar. Otobüste boş olan 6 koltuğa kaç farklı şekilde oturabileceklerlnl bulalım.

Çözüm: Üç arkadaştan birincisi boş olan 6 koltuktan birini 6 değişik şekilde seçip oturabilir. Birinci oturduktan sonra ikincisi boş kalan 5 koltuktan birini 5 değişik şekilde seçip oturabilir. ikincisi oturduktan sonra üçüncüsü boş kalan 4 koltuktan birini 4 değişik şekilde seçip oturabilir. O halde, bu üç arkadaş, boş olan 6 koltuğa, 6 . 5 . 4 = 120 değişik şekilde oturabilir.

 

Soru 5) 4 mektubun 5 posta kutusuna kaç farklı şekilde atılabileceğlni bulalım.

Çözüm:

Bir mektup, bir posta kutusuna 5 farklı seçim yapılarak atılabilir. O halde, 4 mektup, 5 . 5 . 5 . 5 = 54 = 625 farklı şekilde atılabilir.

 

Soru 6) 10 kişinin katıldığı bir sınavın başarılı olma bakımından kaç değişik şekilde sonuçlanabileceğini bulalım.

Çözüm: Sınava katılan her bir kişinin sınavı iki şekilde (başarılı olma ya da başarısız olma) sonuçlanabilir. Buna göre, sınava birlikte katılan 10 kişinin sınavı toplam, 

2 . 2 . 2 . 2 . 2 . 2 . 2 . 2 . 2 = 1024 farklı şekilde sonuçlanabilir.

 

Soru 7) A = {M, E, R, S, i, N} kümesindeki harfler kullanılarak, anlamlı ya da anlamsız, dört harfli;

a) Kaç farklı kelime yazılabileceğini,

b) "M" harfi ile başlayıp "E" harfi ile biten kaç kelime yazılabileceğini,

c) Sesli (ünlü) harlle başlayıp sessiz (ünsüz) harlle biten, harfleri tekrarsız kaç kelime yazılabileceğini,

d) "E" harfinin mutlaka bulunduğu kaç kelime yazılabileceğini,

e) Harfleri birbirinden farklı, "E" harfinin mutlaka bulunduğu kaç kelime yazılabileceğini bulalım.

Çözüm:

xyzt biçiminde dört harfli kelimeler yazılıyor olsun. İstenen şartlarda kelimelerin yazılabilmesi için;

x, y, z, t seçilmesi gibi dört işlem bir arada, sıralı bir biçimde yapılacaktır. Dolayısıyla istenen durumların sayısı çarpma kuralıyla bulunur. O halde,

a) x, y, z ve t den her birinin yerine 6 harften herhangi biri yazılabilir. Buna göre;

6 . 6 . 6 . 6 = 1296 farklı kelime yazılabilir.

b) "M" ile başlayıp "E" ile biten 1 . 6 . 6 . 1 = 36 değişik kelime yazılabilir.

c) x yerine sesli harflerden biri (E veya i) 2 değişik şekilde, t yerine sessiz harflerden biri (M, R, S, N) 4 değişik şekilde seçilip yazılabilir. Harfleri tekrarsız kelimeler yazılacağından,
x yerine ve t yerine yazılan birer harfin (2 harfin) dışında geriye kalan 6 - 2 = 4 harften biri 4 değişik şekilde y yerine ve bundan sonra geriye kalan 3 harften biri 3 değişik şekilde z yerine yazılabilir. Buna göre, sesli ile başlayıp sessiz ile biten, harfleri tekrarsız, dört harfli, 2 . 4 . 3 . 4 = 96 değişik kelime yazılabilir.

d) 4 harfli bütün kelimelerin sayısından, "E" nin bulunmadığı 4 harfli kelimelerin sayısı çıkarılırsa, "E" nin kesinlikle bulunduğu 4 harfli kelimelerin sayısı bulunmuş olur. "E" dışında, diğer 5 harften herhangi biri 5 değişik şekilde yazılarak oluşturulabilir. Buna göre, "E" nin bulunmadığı dört harfli, 5 . 5 . 5 . 5 = 625 değişik kelime yazılabilir. Dört harfli bütün kelimelerin sayısı 1296 olduğundan, "E" harfinin bulunduğu dört harfli kelimelerin sayısı, 1296 - 625 = 671 dir.

e)Harfleri farklı, dört harfli kelimeler; x yerine, 6 harften herhangi biri, y yerine kalan 5 harften herhangi biri, z yerine kalan 4 harften herhangi biri, t yerine kalan 3 harften herhangi biri yazılarak oluşturulur. Buna göre, harfleri farklı dört harfli, 6 . 5 . 4 . 3 = 360 değişik kelime yazılabilir. "E" harfinin bulunmadığı, harfleri farklı dört harfli kelimeler ise, x yerine "E" hariç kalan 5 harften biri, y yerine kalan 4 harften biri, z yerine kalan 3 harften biri, t yerine kalan 2 harften biri yazılarak oluşturulabilir. Buna göre, "E" harfinin bulunmadığı, harfleri farklı dört harfli kelimelerin sayısı, 5 . 4 . 3 . 2 = 120 dir. O halde, harfleri farklı, "E" harfinin mutlaka bulunduğu, dört harfli, 360 - 120 = 240 kelime yazılabilir.

Permüstasyon Sorularını (Online Test)


MatematikTutkusu.com Forumları
  1. 18 Tem 2012 01:53#1

    Olasılık Soruları

    s1) A = ( 1,2,3,4,a,b,c) kümesinin 5 elmanlı alt kümelerinin kaçında a elman olara bulunur, 4 bulunmaz....

    (cevap : 5)

    S2) KAVRUK kelimesindeki harflerin yerleri değiştirilerek 6 harfli anlamlı yada anlamsız kaç farklı kelime oluşturulabilir?

    (cevap: 360)

    S3) KIRIKKALE kelimesindeki harfler kullanılarak K harfi ile başlayıp E harfi ile biten 9 harfli kaç farklı kelime yazılabilir?

    (cevap : 1260)

    S4) Bir öğrenci 5 i aynı saatte okutulan 9 seçmeli dersden 3 ünü kaç farklı şekilde seçebilir?

    (cevap : 34)

    S5) anne , baba ve farklı yaşlardaki 5 çocuktan oluşan 7 kişik bir aile yuvarlak bir masa etrafında oturacaktır.

    buna göre büyük çocuk anne ile babanın arasında oturmak koşulu ile kaç farklı şekilde oturabilirler?

    (cevap : 48)

  2. 18 Tem 2012 11:55#2
    gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar)

    C-1

    4 bulunmaz dediği için kümeden çıkartalım,
    a bulunur dediği için bunu kullanalım, ancak bulunanların arasına yazdığımız için 4 tane eleman daha gerekli ki 5 elemanlı alt küme olsun.

    7 tane elemandan birini çıkarttık diğerini kullandık, geriye 5 eleman kaldı.
    Bu 5 elemandan 4 tanesini seçmeliyiz,
    C(5,4)=5 farklı seçim yapılır.

  3. 18 Tem 2012 11:57#3
    gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar)

    C-2

    Tekrarlı permütasyon,
    Tekrar eden 2 tane K harfi var, toplam 6 harf var.
    Öyleyse cevap 6!/2!=360 olmalıdır.

  4. 18 Tem 2012 11:59#4
    gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar)

    C-3

    Bir K harfini başa, bir E harfini sona yazdık.
    Geri kalan harfleri ortaya, bir önceki sorudaki gibi sıralamalıyız.

    Geri kalan harfler IRIKKAL,
    2 tane K,
    2 tane I harfi var.
    Toplam 7 harf var.

    Öyleyse sıralamamız, 7!/2!.2!=1260 farklı şekilde yapılabilir.

  5. 18 Tem 2012 12:02#5
    gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar)

    C-4

    Aynı saatte olmayan 4 taneden 3 tanesini seçebilir. C(4,3)=4 farklı seçim.
    Aynı saatte olmayan 4 taneden 2 tanesini + Aynı saatte olanlardan birini seçebilir. C(4,2).C(5,1)=30

    Toplam seçim sayısı 4+30=34 olacaktır.

  6. 18 Tem 2012 12:07#6
    gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar)

    C-5

    n farklı kişi, yuvarlak bir masa etrafında (n-1)! farklı şekilde oturabilir.

    Soruda Anne, Baba ve Büyük çocuk için kısıtlama getirildiğinden bu üçlüyü tek kişi gibi düşünelim,
    Bir de 4 tane çocuk var.
    5 kişiyi dairesel masa etrafına 4! farklı şekilde dizeriz.
    Anne ile Baba kendi aralarında 2! farklı şekilde yer değiştirebilir.
    Toplam dizilim 4!.2!=48 olacaktır.

  7. 18 Tem 2012 12:08#7
    gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar)

    Sorularınızın yeri burası değil. YGS&LYS forumlarına açınız.

  8. 18 Tem 2012 13:12#8

  9. 18 Tem 2012 13:22#9
    gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar)

    Bir şey değil


 
  1. Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!

Benzer konular

  1. Cevap: 1
    Son mesaj : 23 Oca 2014, 02:54
  2. Cevap: 2
    Son mesaj : 21 Oca 2014, 21:06
  3. Cevap: 11
    Son mesaj : 07 Eki 2013, 03:41
  4. Cevap: 1
    Son mesaj : 27 Mar 2011, 05:37
  5. Cevap: 3
    Son mesaj : 26 Mar 2011, 18:49

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası