l carnitine yararları ve zararları / L-Karnitin ve Yağ Yakımına Etkileri

L Carnitine Yararları Ve Zararları

l carnitine yararları ve zararları

Son zamanlarda satışları oldukça yükselen ek besin takviyesi L-karnitini mutlaka duymuşunuzdur. L karnitin shot, vitamin formlarda artık süpermarketlerde dahi yerini aldı. Peki supplementler piyasasında bu kadar nam salan karnitin nedir, ne işe yarıyor? Neden spor yapanlar, fitness ve vücut geliştirmeciler l karnitin kullanıyor? L-karnitin faydaları, kullanımı, zararları ve yan etkileri hakkında merak edilenleri bu yazıda sizler için derledik.

L-Karnitin Nedir? Ne İşe Yarar?

Levokarnitin olarak da bilinen karnitin aslında vücudun doğal olarak ürettiği bir amino asit yapısıdır. Ana işlevi, yağ asitlerini enerji olarak kullanmak üzere parçalamasıdır. Vücutta karaciğer ve böbrekler, lizin ve metionin amino asitlerinden L karnitin oluşturur. Böbrekler ayrıca karnitini daha sonra kullanmak üzere depolar ve fazlalığı idrar yoluyla atar.

l-karnitin nedir

L-carnitine supplement yağı enerjiye dönüştürdüğü için enerji üretiminde kritik rol oynar. Vücudun yağ asitlerini parçalamasına ve hücrelere güç sağlamak için onları enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Bu yüzden de genellikle sporcular L-karnitini yağ yakıcı olarak kullanmaktadır. L-karnitin yağ yakma ve enerji üretimini desteklemenin yanı sıra, genel beyin işlevini sürdürmek ve belirli rahatsızlık riskini azaltmak gibi vücuttaki diğer bazı işlevlere de yardımcı olur.

L-Karnitin Faydaları Neler?

Bir supplement olarak l-carnitine en bilinen faydaları zayıflama, kilo verme ve yağ yakma gibi duruyor. Ancak yaptığımız araştırmalar sonucunda diğer l karnitin faydalarını da aşağıda sıralıyoruz:

Kilo Kaybı ve Yağ Yakımı İçin L-Karnitin

L karnitin, enerji için yağ asitlerini yakmaya yardımcı olduğundan, birçok insan kilo vermeye yardımcı olabileceğini varsayıyor. Bunun için aslına bakarsanız daha fazla araştırma gereklidir, ancak bazı çalışmalar bu fikri desteklemektedir.

Kalp Sağlığı ve L Karnitin İlişkisi

L-karnitin faydaları araştırma olarak halen devam etse de, bazı kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle kalp krizini takiben kısa vadede kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabiliyor. Ayrıca göğüs ağrısı ve aritmi gibi kalp yetmezliği semptomlarına da iyi gelebiliyor.

Kanser Tedavisinde L Karnitin

Bazen kemoterapi gibi kanser tedavileri L karnitin eksikliğine sebebiyet verebiliyor. Bu durumlarda, L karnitin takviyeleri yorgunluk ve halsizlik gibi semptomların azaltılmasına yardımcı oluyor. Araştırmacılar şu anda bileşiği kemoterapiye bağlı doku hasarını önlemenin olası bir yolu olarak inceliyorlar, ancak bu araştırma henüz netlik kazanmadı.

Karaciğer ve Böbrek Hastalığı Tedavisi

Böbrekler ve karaciğer L-karnitin oluşturmaya ve kullanmaya yardımcı olduğundan, bu organlardaki hastalık veya organ yetmezliği L karnitin eksikliğine yol açmaktadır. Doktorlar, böbreklerin ve karaciğerin işlevini desteklemek ve L karnitin eksikliği önlemek için L karnitin takviyesi önerebilmekteler.

L-karnitin zararlı mı?

L-Karnitin Zararları ve Yan Etkileri

Çoğu insan L karnitini iyi tolere eder. Bununla birlikte, bazı kişiler L-karnitin alırken sindirim yan etkileri yaşayabilir.

  • Karın krampları
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal

Bazı araştırmalar, yüksek karnitin düzeylerinin ateroskleroz gibi uzun vadeli kardiyovasküler hastalık risklerini artırabileceğini düşündürmektedir. L karnitin takviyeleri, belirli antibiyotikler veya antikonvülzanlarla etkileşime girebilir.

L-Karnitin Nasıl Kullanılır?

Günde ne kadar L karnitin almalıyız? Sağlıklı insanları gıdalardan veya takviyelerden ekstra L karnitine ihtiyacı olmaz. Karaciğer ve böbrekler günlük ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretebilir. Vücut onu doğal olarak üretse de, karnitin bazı gıdalarda yaygın olarak bulunur. Balık, kırmızı et ve kümes hayvanları gibi hayvansal proteinler en iyi L karnitin kaynaklarıdır.

NIH‘ye göre, kırmızı et ve diğer hayvansal ürünleri içeren protein bazlı diyet uygulayan yetişkinler günde yaklaşık mg karnitin alırlar. Vegan diyet uygulayanlar ise günde yaklaşık mg alabilirler.

Genel olarak konuşursak, sağlıklı yetişkinlerin zayıflamak için ekstra karnitin almasına gerek yoktur. Ancak karnitin kullananlar mutlaka ek gıda takviyelerinde olduğu gibi doktorlarına danışmalıdır. Bir ek gıda takviyesinin sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersizin yerini alamayacağını unutmayın. Spor öncesi sonrası supplementler sadece yapacağınız fitness ve beslenme programı rutininize doktorunuz tarafından gerekli görüldüğü takdirde katkı sağlarlar.

L Carnitine Faydaları Nelerdir? Karnitinin Zayıflamaya Ve Yağ Yakmaya Etkileri

L karnitin genel olarak gıdalarda bulunan bir doğal maddedir. Bu doğrultuda farklı besin kaynaklarını tüketmek suretiyle o kaynağı elde etmek mümkün. Vücut için enerji ile beraber yağların doğru şekilde kullanım açısından büyük öneme sahip olan bu yapı, mutlaka vücutta belli bir oranda olması gerekmektedir.

L Carnitine Faydaları Nelerdir?

Özellikle spor yapan kişiler için l carnitine büyük bir öneme sahiptir. Zira özellikle enerji ihtiyacı ile beraber vücudun spor sonrası gereksinimlerini karşılama noktasında destek sağlar. Tabii bunun dışında daha birçok farklı destek verdiğini söylemek mümkün.

- Düzenli olarak alındığı zaman kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

 - Depresyon ve stres gibi psikolojik sorunların üstesinden gelme imkanı verir.

 - Kas kütlesi artışı ile beraber kaslarda güçlenme imkanı verir.

 - Emzirme esnasında kadınlarda meydana gelen keratin eksikliğini giderme olanağı sağlar.

 - Yağların doğru şekilde yakılması ve kullanılmasına destek verir.

 - Önemli oranda günlük enerji ihtiyacını sağlar.

 - Laktik asit birikimini azaltmaya yardımcı olur.

 - Yağ asitlerini kandan mitokondriye taşır ve hücrelerde enerji üretimini destekler.

Karnitinin Zayıflamaya Etkileri

Özellikle egzersiz esnasında önemli katkıları bulunan karnitin açısından en merak edilen konulardan biri zayıflatıp zayıflatmadığıdır. Yapılan araştırmalar neticesinde kartinin maddesinin zayıflama konusunda önemli bir destek sağladığı ortaya çıkarıldı. Tabii tek başına kullanıldığı zaman obezite veya aşırı kilolu durumu azaltma olasılığı olmadığını söylemek gerekir. Mutlaka doğru beslenme ve egzersiz ile beraber diyet uygulaması gerekmektedir. Buna istinaden l kartinin desteği alınabilir ve sağlıklı ve güvenli bir şekilde zayıflama imkanı elde edilebilir.

Karnitinin Yağ Yakmaya Etkileri

Kantinin vücuttaki yağın hızlı şekilde yakılmasına olanak tanımaktadır. Bu da doğal olarak dengeli bir biçimde kilo verme imkanı destekliyor. Özellikle yağ asitlerini enerji olarak kullanım imkanı veren kartinin, bir taşla iki kuş vurma olanağı vermektedir. Hem vücudun farklı bölgelerindeki fazla yağlar yakılır hem de iyi bir enerji imkanı sağlanır. Tabii mutlaka dengeli bir biçimde almak büyük öneme sahiptir. Özel ürünler üzerinden takviye şeklinde alınacak ise aşırıya kaçılmamalıdır. Aksi takdirde istemeyen bazı durumlar ile karşı karşıya kalmak mümkün.

L Carnitine (L Karnitin) nedir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları nelerdir?

L Carnitine; vücut tarafından doğal yolla üretilen ve yağ oksidasyonu denilen ve bir süreçle, yağın enerjiye dönüşmesini sağlayan ikincil bir amino asittir. L carnitine aynı zamanda çeşitli hastalıkların önünü açan oksidatif strese karşı azalma sağlar. Vücudumuz L Carnitine’i karaciğer ve böbreklerde üretir, kas, kalp, beyin ve spermde depolar. Üretilen bu Carnitine yeterlidir. Ancak bazılarında yeterli üretim yapmayarak, dokulara taşınması sağlanmayabilir.

L Carnitine’nin Faydaları Nelerdir;

Hastalıkların oluşma ve gelişme sürecini hızlandıran serbest radikallere karşı vücudu korumaya çalışan L Carnitine; beslenme bozukluğu, kalp damar hastalığı ve diyabet hastalığında korunma süreci sağlar.

L Carnitine, anjin hastalarının göğüs ağrısı çekmeden egzersiz yapmalarını sağlar. Ancak L Carnitine almak için öncelikle doktora başvurmak ve tavsiye almak gereklidir.

Yaşanan kalp krizi sonrasında LCarnitine alımı, funduszeue.info krizi riskine karşı koruma sağlıyor ancak bunun için kesin sonuçlar mevcut olmadığından hekim tavsiyesiyle hareket etmek gereklidir.

Damar sertleşmesi, periferik damar hastalığı, bacaklarda oluşan kramplar ve oluşan ağrıların ve belitilerin azalmasında LCarnitinekullanmı etkili olabiliyor.

L Carnitine;diyabetik nöropatide kol,bacak ve ayaklarda beliren his kaybı ve ağrıların giderilmesinde fayda sağlıyor. Ayrıca zedelenmiş sinirlerin tedavisine etki ediyor ancak bu konuda kesin bilgiler için hala araştırılmalar sürmektedir.

Alzhemier için L Carnitine etkisi, araştırılmakta ancak yeterli sonuçlar elde edilmediği için kesin bilgiler verilememektedir.

L Carnite üretimi böbrekler tarafından sağlandığı için böbrek hastaları için hekim önerisiyle takviye alınması gerekebilir.

L Carnitine eksikliği erkeklerde sperm sayısını azalttığı için takviye alınması önemli olabilir.

Diyabet hastalığı ya da prostat ameliyatı sonunda sertleşme sorunu yaşayan erkekler, L Carnitine kullanarak bu sorunu çözme imkanına kavuşabilirler.

Hipertroidi olan hastaların yaşadığı sinirlilik, uykusuzluk, titreme ve çarpıntı gibi hallerde etkilerin azaltılması için hekime danışarak L Carnitine kullanabilirler.

L Carnite kullanımı sonunda, zayıflamak için fayda sağladığı yönünde yapılan araştırmalar,  böyle bir ihtimalin olmadığını  ortaya çıkarmıştır.

L Carnitine’nin bulunduğu gıdalar; kırmızı et, süt ürünleri ve özellikle kuzu etinde mevcuttur. Ayrıca kuşkonmaz, balık, kümes hayvanları, avokado ve buğdayda da bulunmaktadır.

L Carnitine’nin fazla alınımı sonucunda oluşan zararları

L Carnitine günde 3 gramdan fazla tüketildiğinde;

  • Mide bulantısı sık görülür.
  • Kusma hali oluşur.
  • ishal yapabilir.
  • Vücutta kokuya neden olur.
  • Kaşıntı yüksek doz alındığında görülür.
  • Nöbet hali oluşabilir. Daha önce nöbet rahatsızlığı yaşananlarda görülür.

Hamilelikte yan etkisi olup olmadığı konusunda kesin kanıtlar yoktur ancak risk almamak için kullanmak için hekim önerisi dikkate alınmalıdır.

Damar sertliği sorunu yaşayanlar, hipotroidi olanlar, siroz, karaciğer ve böbrek hastaları, yüksek tansiyonu olanlar hekim tavsiyesi olmadan kullanmamalıdırlar.

BLOG

Hiç şüphesiz ki egzersiz ve beslenme, hedef ne olursa olsun daima birlikte ele alınan konular olmuşlardır. Hal böyle olunca, kas kütlesi artışından kilo kaybına yardımcı olmaya kadar vücut kompozisyonunda iyileştirmeler elde etmek üzere pek çok kategoride çeşitli besin takviyeleri pazara sunulmuştur.

Hatta öyle ki, COVID krizinin ortasında, yılında Milyar ABD Doları olarak tahmin edilen küresel Spor Besin Takviyeleri (supplement) pazarının, yılına kadar Milyar ABD Doları büyüklüğe ulaşacağı ve dönemi boyunca %'lik bir birleşik yıllık büyüme oranı (CAGR) elde edeceği tahmin edilmektedir (şekil 1) (1).

Şekil 1: Spor besin takviyelerinin küresel pazardaki büyüklüğü

Besin takviyeleri serimizin bu bölümünde de sizlerle yağ yakımını ve kilo kaybını hızlandırmaya yardımcı olduğu öne sürülen takviyelerden biri olan L-karnitini ele alacağız, hazırsanız başlayalım.

L-Karnitin nedir?

L-karnitin yukarıda da bahsettiğimiz üzere bir besin takviyesidir (supplement). Depolarının yaklaşık %98'i, kaslarda, eser miktarlarda ise karaciğer ve kanda bulunan (16, 17) L-karnitinin, yağ asitlerini hücrenin mitokondrisine taşıyarak enerji üretiminde çok önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir (2, 3, 4).

Mitokondriler ise, hücrelerde bir nevi enerji santrali görevi görerek kullanılabilir enerji üretmek için bu yağları yakan yapılardır. Vücut lizin ve metionin amino asitlerinden L-karnitin üretebilse de, araştırmalar yeterli miktarda üretim için bol miktarda C vitaminine de ihtiyaç olduğunu göstermektedir (5).

Vücutta üretilen L-karnitine ek olarak, et veya balık gibi hayvansal besinler tüketerek de az miktarda L-karnitin almak mümkündür (tablo 1) (6). Veganlar veya bazı genetik bozuklukları olan bireylerde yeterli üretim ve besin yoluyla almak zorlaşacağından ötürü, L-karnitin bazı kişilerde kimi zaman özellikle gerekli bir takviye haline gelebilmektedir (7).



İlginç bir şekilde, besinlerden alınan L-karnitinin, takviye olarak alınanlara kıyasla daha yüksek emilim oranına sahip olduğuna dair çalışmalar vardır. Örneğin çalışmalardan birinde, besinlerden alınan L-karnitinin % oranında emildiği, takviye olarak alındığında ise % oranında emildiği gösterilmiştir (18).

Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!

 

iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!

 

Google Play'den ücretsiz indir!

L-Karnitin Türleri

L-karnitin, vücutta, gıdalarda ve çoğu takviyede bulunan standart biyolojik olarak aktif karnitin formudur. Aşağıda diğer birkaç karnitin türü yer almaktadır:

D-karnitin: Araştırmalar, bu aktif olmayan formun, diğer daha faydalı formların emilimini engelleyerek vücutta karnitin eksikliğine neden olabileceğini göstermektedir (8, 9).

Asetil-L-karnitin: Genellikle ALCAR olarak adlandırılan bu form, muhtemelen beyin için en etkili formdur. Araştırmalar, nörodejeneratif hastalığı olan bireylerde faydalı olabileceğini göstermektedir (10).

Propionil-L-karnitin: Bu formun, periferik damar hastalığı ve yüksek tansiyon gibi dolaşım sorunları konusunda faydalı olduğu gösterilmiştir. Kan akışını iyileştiren nitrik oksit üretimini artırabilmektededir (11, 12).

L-karnitin L-tartrat: Bu form, hızlı emilim oranı nedeniyle genellikle supplementlere eklenen formdur. Egzersize bağlı kas ağrısına ve toparlanmaya yardımcı olabileceğine dair çalışmalar vardır (13, 14, 15).

Çoğu insan için asetil-L-karnitin ve L-karnitin, genel kullanım için en etkili gibi görünse de, kullanım daima kişisel ihtiyaçlara göre önceliklendirilmelidir. Biz burada yazının içeriği gereği kilo kaybına olan etkilerine odaklanacağız.

 

L-KarnitinKilo Kaybına Yardımcı Olur Mu?

L-karnitin, enerji için yakılmak üzere hücrelere daha fazla yağ asidi taşınmasına yardımcı olduğundan, teorik olarak, L-karnitin'i kilo kaybı takviyesi olarak kullanmak mantıklıdır. Ancak insan vücudu son derece karmaşık bir mekanizmadır ve geçmişte hem insanlar hem de hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar çelişkili sonuçlar ortaya koymuştur (19, 20, 21, 22). Örneğin, Haftada dört defa egzersiz yapan 38 kadın üzerinde yürütülen sekiz haftalık bir çalışmada, L-karnitin alan ve almayanlar arasında kilo kaybı açısından bir fark görülmemiştir (19). Dahası, L-karnitin alan beş katılımcı mide bulantısı veya ishal yaşamıştır. Başka bir çalışmada da benzer şekilde, 90 dakikalık sabit tempoda bisiklet antrenmanı sırasında L-karnitin alımının yağ yakımı üzerindeki etkileri izlenmiş ve dört hafta boyunca takviye almanın yağ yakımını artırmadığı görülmüştür (23). Öte yandan bazı çalışmalarda tam tersi etkiler bildirilmiştir (24, 25).

Ele aldığımız tüm yazılarda olduğu gibi, konu üzerine çelişkili kanıtlar olduğunda bizler sistematik derleme ve meta-analizlerin sonuçlarına bakıyoruz. Meta-analizler çok sayıda araştırmadan toplanan bilgiler ışığında genel eğilimin hangi tarafa doğru olduğunu görmek için özel istatistiksel analizlerin yapıldığı bir nevi "araştırmaların araştırması" niteliğindeki çalışmalardır ve bilimsel kanıt piramidinde en üst basamakta yer almaktadır (şekil 2).

Şekil 2: Çalışmaların kalitelerine göre bilimsel kanıt hiyerarşisi

Aşağıda konuya ilişkin meta-analizlerin genel bulguları yer almaktadır:

  • Çoğunlukla obez bireyler veya yaşlı yetişkinleri içeren dokuz çalışmanın dahil edildiği tarihli bir analiz, L-karnitin alan bireylerin ortalama 2,9 pound (1,3 kg) daha fazla kilo verdiğini buldu (26).
  • katılımcıdan oluşan 37 randomize kontrollü çalışmanın dahil edildiği tarihli bir meta-analiz, L-karnitin takviyesinin, özellikle aşırı kilolu/obeziteli yetişkinlerde vücut ağırlığı, BMI ve yağ kütlesi üzerinde hafif bir azaltıcı etki sağladığını buldu (27).
  • katılımcıdan oluşan 43 çalışmanın dahil edildiği tarihli bir başka meta-analiz, obez ve aşırı kilolu yetişkinlerde L-karnitin takviyesinin ağırlık, BMI, bel çevresi ve yağ kütlesi üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu, vücut yağ yüzdesi üzerinde ise etkisi olmadığını gösterdi (28).

Güvenlik ve Yan Etkiler

Yüksek dozlarda L-karnitin, kan basıncı ve ateroskleroz riskini olumsuz şekilde artırabilen serum trimetilamin N-oksit (TMAO) seviyelerini artırabilmektedir (). Ancak çoğu insan için günde 2 gram veya daha azı nispeten güvenlidir ve ciddi yan etkileri yoktur. Bununla birlikte mide bulantısı ve mide rahatsızlığı dahil olmak üzere bazı hafif yan etkiler bildiren çalışmalar da vardır (19, 32). Bir çalışmada, 21 gün boyunca her gün 3 gram L-karnitin alan kişilerde dahi herhangi bir olumsuz etki görülmemiştir (33). L-karnitin takviyelerinin güvenliği konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Dozaj

L-karnitin kullanım dozu için genel olarak günlük mg arası önerilmektedir (34).

Kullanmalı Mısın?

L-karnitin seviyeleri hangi besinlerin tüketildiğine ve vücudun ne kadar ürettiğine göre değişmektedir. Bu nedenle, hayvansal ürünleri kısıtladıkları veya bunlardan kaçındıkları için vejeteryanlarda ve veganlarda L-karnitin seviyeleri genellikle daha düşük olma eğilimindedir (7, 35). Dolayısıyla bu kişiler L-karnitini takviye olarak kullanmayı düşünebilirler. Ancak hiçbir çalışmanın, bu kişilerde takviye olarak kullanımına yönelik faydaları doğrulamadığı unutulmamalıdır.

Öte yandan kilo verme konusundaki etkilerine dair meta-analizlerde bildirilen sonuçlar minimal düzeyde olduğundan ve yukarıda bahsettiğimiz bazı risk ve yan etkilerinden dolayı yazarlar normal bir beslenme ve egzersiz düzeni ile kilo vermeye çalışmanın daha uygun bir seçenek olduğunu belirtmişlerdir (27).

ÖZETLE

  • L-karnitin takviyesine yönelik meta-analizler genellikle obez ve yaşlı yetişkinleri kapsamaktadır dolayısıyla sonuçlar diğer bireyler için genellenemeyecektir.
  • Bu çalışmalar L-karnitin kullananlarda kilo kaybına yönelik faydalı etkiler bildirse de, kilo kaybı miktarı hafif düzeydedir.
  • Her ne kadar L-karnitini besinlerden almak kısmen zor olsa da, mevcut çalışmaların beslenmeden alınan miktar ile takviye olarak alınan miktarı eşitleyerek her iki koşulu da kıyaslamaması, tam bir karşılaştırma yapılabilmesine gölge düşürmektedir.
  • Hem L-karnitin kullanımına yönelik bazı risk ve yan etkiler hem de sınırlı faydaları göz önüne alındığında, normal egzersiz ve beslenme düzeni ile aynı etkileri almaya çalışmak uygun bir seçenek gibi görünmektedir.
  • Müsabık sporcular için en ufak faydaların dahi önemli hale gelmesi, bu kişilerde kullanımını daha özgür kılmaktadır.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere

Hareket ve Antrenman Bilimleri Uzmanı

Ebubekir Çiftci

Kaynaklar

1.   funduszeue.info?gclid=Cj0KCQiA64GRBhCZARIsAHOLriKKYxtTPD97GFXvtag_wdiSJQ3aWaY0IeUoE-_bKm-ji56jSnFYaAqF6EALw_wcB

2.   Judith L Flanagan,corresponding, Peter A Simmons, Joseph Vehige, Mark DP Willcox, and Qian Garrett, Role of carnitine in disease. Nutr Metab (Lond). ; 7:

3.   Masato Inazu, Teruhiko Matsumiya. [Physiological functions of carnitine and carnitine transporters in the central nervous system]. Nihon Shinkei Seishin Yakurigaku Zasshi . Jun;28(3)

4.   Daniel W Foster, The role of the carnitine system in human metabolism. Ann N Y Acad Sci . Nov;

5.   Alison Steiber, Janos Kerner, Charles L Hoppel. Carnitine: a nutritional, biosynthetic, and functional perspective. Mol Aspects Med . Oct-Dec ;25()

6.   Jolanta Pekala, Bozena Patkowska-Sokoła, Robert Bodkowski, Dorota Jamroz, Piotr Nowakowski, Stanisław Lochyński, Tadeusz Librowski. L-carnitine--metabolic functions and meaning in humans life. Curr Drug Metab . Sep;12(7)

7.   K A Lombard, A L Olson, S E Nelson, C J Rebouche. Carnitine status of lactoovovegetarians and strict vegetarian adults and children. Am J Clin Nutr . Aug;50(2)

8.   A A Spasov, I N Iezhitsa, M S Kravchenko, V B Pisarev, G L Snigur. Effects of L-, D-, and DL-carnitine on morphometric parameters of skeletal muscle and exercise performance of laboratory animals receiving carnitine-deficient diet. Bull Exp Biol Med . Oct;(4)

9.   C J Rebouche. Effect of dietary carnitine isomers and gamma-butyrobetaine on L-carnitine biosynthesis and metabolism in the rat. J Nutr . Oct;(10)

 Giovanna Traina. The neurobiology of acetyl-L-carnitine. Front Biosci (Landmark Ed) . Jun 1;21(7)

 Richard J Bloomer, Lesley C Tschume, Webb A Smith. Glycine propionyl-L-carnitine modulates lipid peroxidation and nitric oxide in human subjects. Int J Vitam Nutr Res . May;79(3)

 Richard J Bloomer, Webb A Smith, Kelsey H Fisher-Wellman. Glycine propionyl-L-carnitine increases plasma nitrate/nitrite in resistance trained men. J Int Soc Sports Nutr . Dec 3;

 Klaus Eder 1, Juliane Felgner, Karin Becker, Holger Kluge. Free and total carnitine concentrations in pig plasma after oral ingestion of various L-carnitine compounds. Int J Vitam Nutr Res . Jan;75(1)

 S W Trappe, D L Costill, B Goodpaster, M D Vukovich, W J Fink. The effects of L-carnitine supplementation on performance during interval swimming. Int J Sports Med . May;15(4)

 Barry A Spiering, William J Kraemer, Jakob L Vingren, Disa L Hatfield, Maren S Fragala, Jen-Yu Ho, Carl M Maresh, Jeffrey M Anderson, Jeff S Volek. Responses of criterion variables to different supplemental doses of L-carnitine L-tartrate. J Strength Cond Res . Feb;21(1)

 Allan M Evans, Gianfranco Fornasini. Pharmacokinetics of L-carnitine. Clin Pharmacokinet . ;42(11)

 E P Brass. Pharmacokinetic considerations for the therapeutic use of carnitine in hemodialysis patients. Clin Ther . Mar-Apr ;17(2); discussion

 Charles J Rebouche. Kinetics, pharmacokinetics, and regulation of L-carnitine and acetyl-L-carnitine metabolism. Ann N Y Acad Sci . Nov;

 R G Villani, J Gannon, M Self, P A Rich. L-Carnitine supplementation combined with aerobic training does not promote weight loss in moderately obese women. Int J Sport Nutr Exerc Metab . Jun;10(2)

 Corinna Brandsch, Klaus Eder. Effect of L-carnitine on weight loss and body composition of rats fed a hypocaloric diet. Ann Nutr Metab . ;46(5)

 S A Melton, M J Keenan, C E Stanciu, M Hegsted, E M Zablah-Pimentel, C E O'Neil, P Gaynor, A Schaffhauser, K Owen, R D Prisby, L L LaMotte, J M Fernandez. L-carnitine supplementation does not promote weight loss in ovariectomized rats despite endurance exercise. Int J Vitam Nutr Res . Mar;75(2)

 Sharon A Center, Karen L Warner, John F Randolph, Gregory D Sunvold, Jason R Vickers. Influence of dietary supplementation with (L)-carnitine on metabolic rate, fatty acid oxidation, body condition, and weight loss in overweight cats. Am J Vet Res . Jul;73(7)

 Elizabeth M Broad 1, Ronald J Maughan, Stuart D R Galloway. Effects of four weeks L-carnitine L-tartrate ingestion on substrate utilization during prolonged exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab . Dec;15(6)

 Mansooreh Samimi,Mehri Jamilian,Faraneh Afshar Ebrahimi,Maryam Rahimi,Banafsheh Tajbakhsh,Zatollah Asemi. Oral carnitine supplementation reduces body weight and insulin resistance in women with polycystic ovary syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clinical Endocrinology.

 Derosa G, Maffioli P, Salvadeo SA, Ferrari I, Gravina A, Mereu R, et al. Effects of combination of sibutramine and L-carnitine compared with sibutramine monotherapy on inflammatory parameters in diabetic patients. Metabol: clin exp ;e9.

 M Pooyandjoo, M Nouhi, S Shab-Bidar, K Djafarian, A Olyaeemanesh. The effect of (L-)carnitine on weight loss in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Obes Rev . Oct;17(10)

 Nasir Talenezhad, Mohammad Mohammadi, Nahid Ramezani-Jolfaie, Hassan Mozaffari-Khosravi, Amin Salehi-Abargouei. Effects of l-carnitine supplementation on weight loss and body composition: A systematic review and meta-analysis of 37 randomized controlled clinical trials with dose-response analysis. Clin Nutr ESPEN . Jun;

 Moein Askarpour, Amir Hadi, Maryam Miraghajani, Michael E Symonds, Ali Sheikhi, Ehsan Ghaedi. Beneficial effects of l-carnitine supplementation for weight management in overweight and obese adults: An updated systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res . Jan;

 R.A. Koeth, Z. Wang, B.S. Levison, J.A. Buffa, E. Org, B.T. Sheehy, E.B. Britt, X. Fu, Y. Wu, L. Li, J.D. Smith, J.A. DiDonato, J. Chen, H. Li, G.D. Wu, J.D. Lewis, M. Warrier, J.M. Brown, R.M. Krauss, W.H. Tang, F.D. Bushman, A.J. Lusis, S.L. Hazen, Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis, Nat Med 19(5) ()

 W.H. Tang, Z. Wang, B.S. Levison, R.A. Koeth, E.B. Britt, X. Fu, Y. Wu, S.L. Hazen, Intestinal microbial metabolism of phosphatidylcholine and cardiovascular risk, The New England journal of medicine (17) ()

 ] H.D. Vallance, A. Koochin, J. Branov, A. Rosen-Heath, T. Bosdet, Z. Wang, S.L. Hazen, G. Horvath, Marked elevation in plasma trimethylamine-N-oxide (TMAO) in patients with mitochondrial disorders treated with oral l-carnitine, Molecular genetics and metabolism reports 15 ()

 John N Hathcock, Andrew Shao. Risk assessment for carnitine. Regul Toxicol Pharmacol . Oct;46(1)

 M R Rubin, J S Volek, A L Gómez, N A Ratamess, D N French, M J Sharman, W J Kraemer. Safety measures of L-carnitine L-tartrate supplementation in healthy men. J Strength Cond Res . Nov;15(4)

  funduszeue.info

 C J Rebouche. Carnitine function and requirements during the life cycle. FASEB J . Dec;6(15)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası