gözün puslu görmesi / Sağ Ve Sol Gözde Bulanık Görme İle Baş Ağrısı Neden Olur? - Sağlık Haberleri

Gözün Puslu Görmesi

gözün puslu görmesi

Bulanık Görme Nedenleri Nelerdir?

Bulanık Görme Nedenleri Nelerdir?

Bulanık Görme Nedenleri Nelerdir?
Bulanık görme ile ilgili birincil nedenler, miyopluk, hipermetropluk ve astigmat- veya presbiyopi (yakını iyi görememe) gibi göz hastalıklarıdır. Bunların dışında bulanık görme, potansiyel olarak görme tehlikesi olan bir göz hastalığı veya nörolojik bozukluk da dahil olmak üzere daha ciddi sorunların bir belirtisi de olabilir.

Nesnelerin net olarak görülemediği veya “puslu” göründüğü durum ise genellikle bulanık görme ile karıştırılır. Puslu görme genellikle katarakt gibi belirli görme durumunun bir belirtisidir, ancak bulanık ve puslu görüş her ikisi de ciddi bir göz probleminin belirtileri olabilir.

Devam eden bulanık görme, ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir ve bu durum devam ettiğinde hemen bir doktora görünmeniz gerekir. Göz doktorları, muayene esnasında bulanık görüşünüzün boyutunu ölçebilir, belirli göz testi testleri ve kapsamlı bir göz taraması ile nedenini belirleyebilir.

Bulanık Görme Hangi Durumlarda Oluşabilir?
Miyop: Tek gözde veya her iki gözde bulanık görmenin bir belirtisi olan miyopluk, şaşılık, göz yorgunluğu ve baş ağrıları ile birlikte olabilir. Miyopluk en yaygın göz hastalıklarındandır ve belli mesafedeki nesnelerin bulanıklaşmasına neden olur.

Hipermetrop: Hipermetropluktan gelen bulanık görme, uzaktaki nesnelerin net bir şekilde görülebildiği, ancak gözlerinizin yakın nesnelere düzgün bir şekilde odaklanamadığı veya beklenmeyen göz yorgunluğuna neden olur. Şiddetli hipermetropluk durumlarında, uzaktaki nesneler bile bulanık görünebilir.
Astigmat: Tüm mesafelerde bulanık görme genellikle astigmatın bir belirtisidir. Bir tür kırılma hatası olan astigmat genellikle düzensiz şekilli bir korneadan kaynaklanır.

Astigmat ile nesneler, gözlemlenen nesnenin, gören kişinin gözüne ne kadar uzak olduğuna bakılmaksızın, net görüş sağlamak için retina üzerinde tek bir odak noktasına gelemediği için bulanık görme oluşur.

Presbiyopi: 40 yaşın üzerindeyseniz ve bir gazete ya da başka bir küçük yazı okurken yazıları bulanık görüyorsanız bu durum presbiyopinin başlangıcından kaynaklanıyor olabilir. Presbiyopinin belirtileri, hipermetrop ile benzerdir bulanık görme, okuma sırasında göz yorgunluğu). Presbiyopi, görme kaybından ziyade göz içindeki merceğin sertleşmesi nedeniyle yakın nesnelere odaklanma yeteneğinin kaybedilmesidir.

Kronik Göz Kuruluğu: Kuru göz sendromu gözlerinizi bulanık bir görüş de dâhil olmak üzere çeşitli şekillerde etkileyebilir. Yapay gözyaşları (kayganlaştırıcı göz damlaları) yardımcı olabilirken, daha aşırı kuru gözlerin, gözün kaygan ve sağlıklı kalmasını sağlamak için reçeteli ilaçlara tedaviye ihtiyacı olabilir.

Gebelik: Hamilelik sırasında bulanık görme yaygındır ve bazen buna çift görme (diplopi) eşlik eder. Hormonal değişiklikler, kornealarınızın şeklini ve kalınlığını değiştirerek görüşünüzün bulanıklaşmasına neden olabilir. Kuru gözler de hamile kadınlarda yaygındır ve bulanık görmeye neden olabilir. Gebelikte sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biri olan görme bozukluğunu her zaman doktorunuza bildirmelisiniz. Bulanık görme her zaman ciddi olmasa da, bazı durumlarda gestasyonel diyabetin veya yüksek tansiyonun bir göstergesi olabilir.

Kaynak: Aktüelbilgiler


Etiketler; #göz sağlığı #gözler #görmek #bulanık görmek #bulanık görme nedenleri?


İlgili Galeriler

Presbiyopi (Yakın G&#;rme Bozukluğu)

Vücudumuz ilerleyen yaşla beraber çeşitli değişikliklere uğrar. Aynı zamanda, vücut dokuları ve organlarda da belirli ölçüde fonksiyon kaybı görülür. Gözde yer alan dokular, fonksiyon kaybının en çok görüldüğü dokulardan biridir. İleri yaşla beraber gözlerde çeşitli kırma kusuru sorunları görülebilir. Bu sorunların başında ise presbiyopi gelir.

Presbiyopi (Yakın Görme Bozukluğu) Nedir?

Presbiyopi; ileri yaşla beraber gözün yakında bulunan nesnelere karşı kırma yeteneğinin zayıflamasına bağlı olarak yakın görme bozukluğunun ortaya çıkmasını ifade eder. İleri yaştaki kişilerde presbiyopi görülmesi durumunda, bu kişiler uzağı rahatça görebilse de yakını görmede sorun yaşamaya başlar.

Presbiyopi, genellikle diğer bir göz kırma kusuru olan hipermetropi ile karıştırılır. Yakını görememe anlamına gelen hipermetropi hastalığında, göz anatomisinin bozulmasına bağlı olarak retinaya ulaşması gereken görüntünün yanlış odaklanması söz konusudur. Ancak, presbiyopi hastalığındaki asıl sorun yaşla beraber kırıcılık özelliğini yitiren göz merceğidir. Ayrıca, hipermetropi erken yaşta çeşitli hastalıklarla beraber ortaya çıkabilirken, presbiyopi vücudun doğal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır.

Presbiyopi (Yakın Görme Bozukluğu) Nasıl Ortaya Çıkar?

Sağlıklı kişilerde, aydınlatmanın yeterli olduğu ortamlarda cisimlerden yansıyan ışınlar gözbebeği içerisinden öncelikle kornea, daha sonrasında da göz merceğinde (lens) kırılarak göz retinasına düşer. Göz, cismin uzaklığı ve ortam aydınlığına bağlı olarak çeşitli kaslar yardımıyla göz bebeği ve göz merceğini ayarlar ve cismin görüntüsünü en net görüntüyü elde edecek şekilde retinaya odaklamaya çalışır. Bu sayede, uzaktaki bir cisimden yakındaki bir cisme bakıldığında, göz dokuları gerekli ayarlamaları yaparak görüntünün bulanıklaşmasını ve bozulmasını engeller.

Ancak, yaşla beraber göz merceği, kırıcılık özelliğini yitirmeye başlar. Bunun sonucunda da normalde retinaya ulaşması gereken cisim görüntüsü, retinanın arkasına düşer. Bu da kişinin yakından baktığı cismi bulanık olarak algılamasına ve yakın görmenin bozulmasına neden olur. Cismin normal olarak algılanabilmesi için cisim görüntüsünün tekrar retina üzerine odaklanması gerekir. Bunun için de genellikle ince kenarlı gözlük merceklerinden yararlanılır.

Presbiyopi (Yakın Görme Bozukluğu) Neden Olur?

Vücuttaki eklemler, iskelet sistemi, sinir sistemi gibi göz dokuları da yaşlanmanın etkisiyle değişime uğrar ve doku özelliklerinin bir kısmı yitirilir. Bunun sonucunda, göz fonksiyonlarının gittikçe zayıflayacağı söylenebilir. Bununla birlikte, presbiyopi gelişim sürecini etkileyen ve hızlandıran birtakım ek risk faktörleri de bulunur. Bu anlamda, presbiyopinin ortaya çıkmasına neden olan etmenler şu şekilde sıralanabilir:

•40 yaş ve üzeri kişiler

•Kadın cinsiyet

•Dengesiz ve sağlıksız beslenme

•Anemi (kansızlık) görülen kişiler

•Kalp-damar hastalığı olan kişiler

•Diyabet hastaları

•Hipermetropi öyküsü olan kişiler

•Multiple skleroz, myastenia gravis gibi sinir sistemi veya kas-iskelet sisteminde görülen otoimmün hastalıklar

•Gözde travma oluşumu

•Göz hastalığı öyküsü bulunan veya göz içi cerrahi işlem geçiren kişiler

•Damar yetmezliği ve/veya kan dolaşımı sorunu olan kişiler

•Alkol kullanımı

•Antidepresan, diüretik ve antihistaminikler gibi bazı ilaçların yan etkileri

•Dekompresyon hastalığı (Vurgun hastalığı)

Yukarıda belirtilen risk faktörlerinin etkisiyle 40 yaşından önce ortaya çıkan presbiyopi, prematüre presbiyopi olarak adlandırılır.

Presbiyopi Belirtileri Nelerdir?

Presbiyopi yaşla beraber gelişen bir sağlık sorunu olduğundan, belirtiler ilk olarak hafif seyretse de zamanla giderek şiddetlenir. Genellikle aşağıdaki belirtilerin görüldüğü durumlarda presbiyopiden şüphelenilir:

•Okuma veya yakından bakma gerektiren bir iş sonrası göz yorgunluğu veya baş ağrısı

•Küçük yazıları/harfleri okumada güçlük

•Okuma veya yakından bakma sırasında bulanık görme

•Yakından bakma gerektiren işlerde zorlanma

•Okuma veya yakından bakma gerektiren işlerde daha fazla aydınlatmaya ihtiyaç duyma

•Okuma sırasında net görmek için bir kol uzaklıkta okuma ihtiyacı

•Şaşılık

Presbiyopi (Yakın Görme Bozukluğu) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Şu anda kullanılan tedavi yöntemleriyle presbiyopinin kesin tedavisinin sağlanması mümkün değildir. Bununla birlikte, belirtilerin hafifletilmesi ve hayat kalitesinin artırılmasını hedefleyen tedavi yöntemlerinin başarıyla uygulandığı söylenebilir. Kişide görülen presbiyopi şikayetlerinin şiddetine ve hayat tarzına bağlı olarak en uygun tedavi yönteminin seçilmesi büyük önem taşır.

Presbiyopi rahatsızlığına yönelik tedavi yaklaşımları şu şekilde özetlenebilir:

•En yaygın başvurulan yöntem, numaralı gözlük kullanımıdır. Bu anlamda, öncelikle uzman bir doktor tarafından yapılacak ayrıntılı fizik muayene sonrasında presbiyopi teşhisi konmalı ve göze uygun ölçüde bir gözlük reçetesi hazırlanmalıdır.

•Kişinin kullanım tarzına göre monofokal, bifokal veya trifokal gözlük tercih edilebilir. Yine doktor onayı alınarak kontakt lens de kullanılabilir.

•Monofokal gözlüklerde sadece yakın görmeye odaklı ince kenarlı mercekler kullanılır. Bu nedenle, hastanın sadece yakın görüş problemi olduğu durumlarda bu gözlükler tercih edilir. Monofokal gözlükler genellikle sadece presbiyopi rahatsızlığı olan ve başka herhangi bir göz hastalığı bulunmayan hastaların tercih ettiği bir gözlük çeşididir.

•Bifokal gözlüklerde, gözlük camları yakını ve uzağı görmeye yönelik olarak tasarlanmıştır. Kişi, yakını görme ihtiyacı duyduğunda gözlük merceğinin alt kısmını kullanırken, normal görüş alanı uzağı görmeye yönelik tasarlanır. Özellikle hem uzağı görme hem de presbiyopi rahatsızlığı olan kişilerin tercih ettiği bir gözlük çeşididir.

•Trifokal gözlüklerde ise yakın, orta ve uzak mesafeye göre üç ayrı görme alanına uygun mercekler kullanılır. Bu sayede, her mesafe için optimal görüş elde edilebilir.

•Presbiyopi yaşla beraber daha da şiddetlenebileceği için kullanılan gözlüklerin numaralarının düzenli aralıklarla kontrol edilmesi ve gerekli görülen durumlarda gözlük numaralarının güncellenmesi gerekir.

•Presbiyopi tedavisinde, gözlük kullanımının yanı sıra cerrahi yöntemlere de başvurulabilir. Bu anlamda, korneanın kırıcılığının ayarlanarak göz merceği fonksiyonunun düzeltilmesini hedefleyen kondaktif keratoplasti ameliyatı; lazer kullanılarak yakın görme sorununun düzeltildiği lazer destekli in-situ keratomileusis (LASİK) yöntemi ve göz merceğinin intraoküler lensle değiştirilmesi gibi cerrahi yöntemler tercih edilebilir.

Presbiyopinin Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?

Presbiyopi rahatsızlığının gelişiminin yavaşlatılması için kişi, hayat tarzında birtakım değişiklikler yapabilir. Bu durum, aynı zamanda erken yaşta presbiyopi vakalarının da önüne geçebilir. Presbiyopi rahatsızlığının önlenmesi için başvurulan yöntemler şu şekildedir:

•Yüksek tansiyon, diyabet gibi kronik sağlık problemleri kontrol altına alınmalıdır.

•Yaz aylarında ve genel olarak güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanımına özen gösterilmelidir.

•Gözün dış etkenlere açık olduğu ve göze travmatik hasar verebilecek aktiviteler yapılmadan önce göz koruyucu gözlük/siperlik takılmalıdır.

•Antioksidan, A vitamini ve C vitamini bakımından zengin besinler tüketilmeli ve sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır.

•Başka göz hastalıklarının olduğu durumlarda doğru numaralı gözlük veya lensler kullanılmalıdır.

•Işığın yetersiz olduğu durumlarda kitap okuma gibi yakından bakma gerektiren aktiviteler yapılmamalıdır.

Bu görme sorunu, bir ya da iki gözü etkileyebilen görüş bakımından keskinlikte sorun yaşanmasına ve görme duyusunun kullanılması esnasında karaltılar oluşmasına yol açan bir sorundur.

Bu gibi sorunlara, renk algılamada donukluk ve genellikle ışıklar etrafında haleler parlaması gibi belirtiler eşlik edebilir. Bulutlu görme göz akıntısı veya göz gerginliği gibi basit ve zararsız nedenlerden kaynaklanabilir ya da göze alınan travma gibi ciddi nedenlerden kaynaklanabilir. Bulanık görme yaşa bağlı olarak gözün yaşlanması sonucu ortaya çıkabilir.

Bulanık Görme Nedenleri:

  • Miyop
  • Katarakt
  • Göz Tansiyonu
  • Yüksek Tansiyon
  • Şeker Hastalığı
  • Düşük Kan Şekeri
  • Mini Felç
  • Beyin Anevrizması
  • Bazı Otoimmun Hastalıklar
  • Bazı İlaç Tedavileri
  • Kansızlık, Migren, Kornea ülseri, Göz nezlesi (konjonktivit), Papila ödemi, Alkol zehirlenmesi, Keratakonus, Astigmat görüş kırılım sorunu, Kronik göz kuruluğu, Hamilelik gibi diğer nedenler

 

Uzağı g&#;rememe veya bulanık g&#;rme hastalığı nedir? Uzağı g&#;rememe neden olur, nasıl tedavi edilir?

Haberin Devamı

Uzağı Görememe Neden Olur?

 Miyopluk kusuru genellikle gözün oval oluşundan kaynaklanır. Bu sayede göz merceğinin uzaktaki cisimlerden gelen ışınları retina üzerinde odaklaştırmaya yetecek kadar şeklini değiştiremez. Nadir de olsa miyopinin oluşma nedeni göz merceğinin ya da korneanın şeklinde bir yaşanan bir değişikliktir.

 Neredeyse bütün miyoplarda vücudun büyümesi ile birlikte artan basit miyop görülür. Miyop artsa da bu normal büyümenin sonucu olarak ortaya çıkar. Ergenlik çağındaki bir çocuğun vücudu büyüdükçe gözün uzunluğunda da değişim meydana gelir. Bunun sonucunda 6 ayda bir yeni gözlük gerekir. Bu aynı büyüyen ayaklara uygun daha büyük bir ayakkabı almaya benzer.

 Miyop, bir kaç yıl içinde hızlı bir şekilde ilerler. Daha sonra daha az değişir. Yirmili yaşlarda ortaya çıkan erişkin tipi miyop da vardır. Bu çeşidinde ise, genellikle yaş arasında çok az bir değişiklik olur.

Uzağı Görememe Nasıl Tedavi Edilir?

 Uzağı göremeyen kişilerin tedavisi için uzak mesafeleri daha net görebilmesi için içbükey (konkav) mercekli gözlük ya da kontakt lens kullanılması gerekebilir. Ama gözlük ve lens sadece daha net görmeniz için geçici bir çözüm sunar.

Haberin Devamı

 Miyop tedavisi, yani kalıcı olarak uzağı görme kusurunun ortadan kaldırılması ise ancak lazer tedavisi ile mümkün olabilir.

Miyop Belirtileri Nelerdir?

 Yetişkinlerde görülen başlıca miyop belirtileri ise şunlardır:

Net bir şekilde uzağı görebilmek için göz kapaklarını kısma ya da kısmen kapatma ihtiyacı hissetme

Uzakta bulunan nesneleri bulanık görme

Araç kullanırken ve özellikle de geceleri görme zorluğu çekme

Göz yorgunluğu ve buna bağlı olarak hissedilen şiddetli baş ağrısı

Miyop genellikle erken çocukluk döneminde tespit edilen bir göz kusurudur. Uzakta bulunan nesneleri görme sorununu olan bir çocukta ise, şu belirtiler görülebilir:

Uzakta bulunan nesnelerden haberi yokmuş gibi davranmak

Haberin Devamı

Televizyona, sınıfın önüne ya da film ekranına daha yakın bir yerde oturma ihtiyacı hissetmek

Okulda tahtada yazılan yazıları okumakta zorluk çekmek

Gözleri sık sık ovalama ihtiyacı hissetmek

Aşırı göz kırpmak

Gözlerde inatçı bir şaşılık olması

Miyop ile İlişkili Göz Problemleri

 Uzun göz küresinde yer alan dokular gerilip incelerek daha farklı göz sorunlarının oluşumuna da zemin hazırlar. Uzağı görme sorunu olan kişilerde görülen ikincil göz problemleri ise şunlardır;

Göz tembelliği

Katarakt

Şaşılık

Glokom

Retina dekolmanı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası