sesli okumanın yararları / Sobiad Atıf Dizini - Anasayfa

Sesli Okumanın Yararları

sesli okumanın yararları

Sesli kitap okumanın faydaları nelerdir? Diksiyonu d&#;zeltir mi? Kekemeliğe iyi gelir mi?

Haberin Devamı

Sesli kitap okumak kekemeliğin azalmasını ve diksiyonun da iyileşmesini sağlar. Kitabı sesli okuyan kişiler söylediklerini duyarak yanlış söylemlerini rahatlıkla düzeltebilirler.

SESLİ KİTAP OKUMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Sesli kitap okumanın konuşma üzerinde olumlu etkileri bulunur. Diksiyonu geliştiren sesli kitap okuma aynı zamanda hitap yeteneğini de artırır. Sesli kitap okumanın faydaları:

Akıcı konuşmayı sağlar. Okuduğunuzu aynı zamanda duyduğunuz için kendinizi düzeltir ve diksiyonunuzun da doğru olmasını sağlarsınız. Konuşma bozukluğu olan kişilerin mutlaka kitabı sesli okumaları gerekir. Bu sayede vurgu ve tonlamalara da dikkat edebilirsiniz.

Motivasyon sağlar. Yüksek sesle kitap okuyanların hitabet yetenekleri güçleneceği için motivasyonları da artar. Özellikle kitap okurken dikkati çabuk dağılan biriyseniz sesli okuma yaparak dış etkenlerden daha az etkilenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kelime dağarcığını geliştirir. Anadilde olan kelimeleri daha fazla öğrenebilir ve bu sayede kelime dağarcığınız gelişir. Yeni kelimeler öğrenerek bu sayede yeni cümleler kurar ve daha etkileyici konuşma gerçekleştirebilirsiniz.

Anlama ve kavrama yeteneği kazandırır. Duygu ve düşünceleri nasıl aktarmanız gerektiğini anlayarak okunan ve söylenen cümleleri daha iyi anlamanız sağlanır.

Ses tonunu geliştirir. Sesli okuma yaparak hangi kelime ve cümleleri hangi ses tonu ile söylemek gerektiğini öğrenirsiniz. Burgu ve tonlama ile ses tonu da oturur.

Unutkanlığa iyi gelir ve duygusal zekayı güçlendirir. Sesli okuma beyin kaslarını geliştirdiğinden zihnin daha güçlü olmasını sağlar. Ses ve duygu ayarlamasını yaptığınız için sesli okuma ile duygu akışını da güçlendirebilirsiniz.

DİKSİYONU DÜZELTİR Mİ?

Kitap okumanın bilinmeyen birçok etkisi bulunur. Yalnızca zihinsel beceriler için faydalı gibi görülse de kişilerin kendilerini daha iyi ifade etmeleri için de kitap okumaları gerekir. Özellikle diksiyonun düzelmesi için sesli kitap okumak önemlidir. Diksiyonu geliştirmek için en etkili yöntem kitabı sesli okumaktır. Sesli kitap okurken cümleleri duyarsınız ve yanlış söylemleri ve tonlamaları da düzeltme fırsatına sahip olursunuz. Kelimelerin okunması, vurgular ve nefes kontrolü ile diksiyonu zamanla düzeltebilirsiniz. Zamanınızın çok kısa bir anını sesli kitap okumaya ayırarak diksiyonunuzu düzeltebilir, daha akıcı ve doğru konuşabilirsiniz. Nefes kontrolü de sağlanacağı için sesli kitap okumak diksiyon geliştirmek için önemlidir.

KEKEMELİĞE İYİ GELİR Mİ?

Sesli kitap okumak kekemelik tedavisinde kullanılan ve sıkça uzmanlarca tercih edilen bir yöntemdir. Kişiler sesli kitap okuyarak egzersiz yapabilir ve kekemelik şikayetlerini de büyük ölçüde iyileştirirler. Okuma egzersizleri sayesinde kişiler kendi konuşma bozukluklarını daha iyi fark eder. Bu farkındalık da hata yapmayı engeller ve daha doğru konuşmayı sağlar.

Kekemelik sorunu çeken kişiler genelde çevrelerinden çekinerek konuştukları için konuşmalarını geliştirme konusunda sorun yaşayabilirler. Bu nedenle kekeme kişilerin yalnız oldukları ortamda sesli kitap okuyarak hatalarını fark etmeleri ve böylelikle daha hızlı kendilerini müdahale etmeleri mümkündür. Günden güne okuma hızı ve kelime telaffuzlarında düzelme gözlemlenir.

Konuşurken yaşanan duraksamaları sesli kitap okuyarak çözebilir ve kekemelik sorununun de büyük ölçüde önüne geçebilirsiniz. Bu esnada yanınıza birini alarak hatalarınızı size söylemesini de isteyebilirsiniz. Böylece daha hızlı bir sonuç alma şansı bulunabilir. Ayrıca kekemelik terapilerine ya da konuşma seanslarına katılarak da kekemeliğin önüne geçebilirsiniz.

Sesli okumanın 8 faydası

Sesli okuma yapmanın en önemli kısmı, okunulan şeyi duymaktır. Kişinin kendi sesine alışması için sesli kitap okuması tavsiye edilir.

1. Akıcı konuşmayı sağlar

Sesli okuma yapmak akıcı konuşma konusunda büyük fayda sağlar. Eğer konuşma bozukluğu yaşıyorsan sesli kitap okumayı deneyebilirsin. Okuduğunu duyduğun için diksiyon konusunda da ilerleme kaydedeceksin.

2. Odaklanmayı kolaylaştırır

Sesli okuma yaparken, kitaba odaklanmak daha kolay olacaktır. Sesli okuduğunda, zihin ve ses arasındaki bağlantı en verimli şekilde kullanılmış olur. Ve odaklanma kalitesi artar.

3. Kelime dağarcığını geliştirir

Sesli okuma, bilmediğin kelimeleri öğrenme ve telafuz etme konusunda da faydalı olacaktır. Ayrıca yeni öğrendiğin kelimelerle dilin de zenginleşecek.

4. Hayal gücünü geliştirir

Sesli kitap okurken, kitaba tam odaklanacağın için kendini yazarla veya kitaptaki karakterlerle sohbet ediyor gibi hissedebilirsin. Bu da kitabı daha iyi kavramaya ve hayal gücünle tahminler yaparak kitaptan daha fazla keyif almana neden olacak.

5. Sesi doğru kullanmayı öğretir

Sesli okumak, ses tonunu ayarlamana yardımcı olur. Konuşma sırasında, vurgu yapman gereken yerleri öğrenirsin. Okurken, konuşurken ses tonunu yükseltmek ve alçaltmak cümleye kattığın duyguyu değiştirecek.

7. Nefesi kontrol etmeye yardımcı olur

Konuşma sırasında nefesini ayarlayamıyorsan, sesli okuma yapmak etkili olacaktır. Nefesini kontrol edemezsen iyi bir konuşma yapamazsın. Konuşma sırasında tıkanmak, yorulmak gibi olumsuzluklar yaşamamak için sesli okuma yapabilirsin.

8. Bilgi birikimini artırır

Kitaplar bilgi aktardığı için, sesli okuduğunda öğrendiğin yeni bilgiler hafızanda yer edecek. Beyin kasların çalışacağı için zihnini güçlendirir. Bilgi birikimin gelişeceği için kitaptan öğrendiğin bilgileri konuşma yaparken alıntılayabilirsin.

 

Kitap okumanƒ±n faydalarƒ±, okumayƒ± ilk √∂ƒürendiƒüimiz yƒ±llarƒ±ndan beri bizlere en √ßok s√∂ylenen ≈üeylerden. Haksƒ±z da deƒüiller aslƒ±nda, kitap okumanƒ±n faydasƒ± saymakla bitmez. Peki ya kitabƒ± sesli bir ≈üekilde okursak, nasƒ±l faydalar elde ederiz? Gelin bu yazƒ±mƒ±zda sesli kitap okumanƒ±n 5 b√ºy√ºk faydasƒ±ndan bahsedelim.

1. Akıcı Konuşmanızı Sağlar

Sesli kitap okumak, akıcı konuşma konusunda size büyük faydalar sağlayacaktır. Okuduğunuzu duyduğunuz için zamanla diksiyonunuzda da ilerleme kaydedeceksiniz. Eğer konuşma bozukluğunuz varsa sesli kitap okuyarak bunu yenebilirsiniz. Bu sayede hem kitap okuyup hem de kendinizi geliştirirsiniz.

 

2. Odaklanmanızı Kolaylaştırır

Sesli kitap okurken, dikkati dağıtan şeyleri bir kenara bırakıp eldeki göreve odaklanmak daha kolay olacaktır.

Zihnimizi kaslara benzetecek olursak, tƒ±pkƒ± kaslar gibi zihnimiz de onu √ßalƒ±≈ütƒ±rdƒ±ƒüƒ±mƒ±z zaman daha da g√º√ßlenecektir. Sesli kitap okunduƒüunda, zihin ve ses arasƒ±ndaki baƒülantƒ± tam ve verimli bir ≈üekilde kullanƒ±lmƒ±≈ü olur. Bu sayede odaklanma kalitesi de artar. 

 

 

3. Kelime Dağarcığınızı Geliştirir

Yabancƒ± dilde ya da ana dilinizde nasƒ±l telafuz edileceƒüini bilmediƒüiniz bir kelime ile kar≈üƒ±la≈ütƒ±ƒüƒ±nƒ±z oldu mu? Sesli kitap okumak bir bakƒ±ma da, bilmediƒüiniz kelimeleri √∂ƒürenme, alƒ±≈üma ve telafuz etme s√ºrecidir. Bu s√ºre√ß i√ßerisinde yeni kelimeler √∂ƒürenip g√ºnl√ºk hayatƒ±nƒ±za katmak dilinizin zenginle≈ümesini de saƒülayacaktƒ±r. 

 

 

4. Kavrama Hızınızı Olumlu Etkiler

Sesli kitap okumanƒ±n en b√ºy√ºk olumlu etkisi kavrama hƒ±zƒ±nƒ± y√ºkseltiyor olmasƒ±dƒ±r belki de. Kitap okurken, bir yazƒ±yƒ± g√∂rd√ºƒü√ºm√ºzde kƒ±sa bir s√ºrede anlamlandƒ±rƒ±rƒ±z. G√∂rd√ºkten sonra sesli bir ≈üekilde okumak daha iyi kavramamƒ±zƒ± ve anlamamƒ±zƒ± saƒülar. 

 

 

5. Hayal Gücünüzün Gelişmesini Sağlar

Sesli bir ≈üekilde kitap okurken kendinizi yazarla veya kitabƒ±n karakterleriyle sohbet ediyor gibi hissedebilirsiniz. Bu da hikayenin i√ßine daha kolay girmenizi, hayal g√ºc√ºn√ºz√º kullanarak yeni tahminler yapmanƒ±zƒ± ve bir kitaptan daha fazla zevk almanƒ±zƒ± saƒülayacaktƒ±r. 

 

√ñzg√ºn ƒ∞√ßerik: Bu i√ßerik, √ñƒürenci Kariyer yazarlarƒ±ndan Serap AKIN tarafƒ±ndan olu≈üturulmu≈ütur. 

Sesli okumak mı? Sessiz okumak mı? Sesli okumanın okumaya etkileri konusunda bilgi sahibi olarak bu soruya kendin cevap bulabilirsin. Sesli okuma dendiği zaman aklına tam olarak ne geliyor? Kitaplar söz konusu olduğu zaman hepimizin diyemesem bile çoğumuzun aklına satırları okurken kelimeleri sesli bir biçimde okumak geldiğinden eminim.

Bu davranış genel olarak insanların büyük bir bölümünde vardır. Peki bu davranış ne kadar doğrudur? Kitapları sesli olarak mı okumalıyız yoksa sessiz olarak mı? Aslında bunun çok net bir cevabı yok. Daha doğrusu kesinlikle şu şekilde olmalı diyebileceğimiz bir cevabı yok.

Sesli okuma nedir?

Sesli okuma nedir? Öncelikle bu soruyu basit bir şekilde cevaplayalım. Sesli okuma, elimizdeki bir metni okumaya çalışırken kelimeleri sesli olarak telaffuz etmemiz demektir. Bununla birlikte bazılarımız kelimeleri sesli olarak dile getirmesek bile dudaklarını hareket ettirerek kitabı okuyabiliriz. Bu okuma tekniği de sesli okuma kapsamına girebilir.

Bu okuma tekniğini bizler okumayı öğrenmeye başladığımız ilk yıllarda ediniriz. Genel olarak telkinler sonucu okuduklarımızı yüksek sesle dile getirdiğimiz için zaman içerisinde alışkanlığa dönüşür. Çocukluğumuza dönüp hatırlayacak olursak, okumayı söktüğümüz günlerde başlıca yaptığımız davranış tanıdıklarımıza bir şeyleri sesli olarak okumaktır.

Başlangıçta bir tür okumayı ispat etme olarak gözüken bu davranış, zaman içerisinde bizimle birlikte yolculuk eden bir okuma tekniği haline dönüşür. Sonraki zamanlarda ise okumaya pozitif veya negatif etki olarak yansır. Bunlar tamamen duruma, daha doğrusu amaca göre değişiklik gösterirler.

Odaklanmayı keskinleştirir

Yüksek sesle okurken, dikkatini dağıtan şeyler olmadan tüm enerjini eldeki göreve dahil etmenin daha kolay hale geleceğini göreceksin. Stephanie Ciccarelli&#;nin dediği gibi bu odaklanma sırasında zihinsel becerilerinin geliştiğinin farkında dahi olmayacaksın.

Biraz düşünecek olursak zihin kaslara benzer. Onu çalıştırdığın zaman ona güç kazandırmış olursun. Yüksek sesle okuduğunda, zihnin ve sesin arasındaki bağlantıyı tam olarak kullanmış olursun. Bu da daha fazla odaklanma ve tutarlılık ile sonuçlanır.

Okuma hızını etkiler

Bunun ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum. Hatta bunu sana soru olarak yöneltmeyi daha uygun buluyorum. Gerçekten sesli okumanın okuma hızını yükselteceğine inanıyor musun? Böyle bir şey olduğunu düşünüyor musun?

Bazılarına göre insanların okuma hızı konuşma hızlarından daha düşüktür. Bunun bir getirisi olarak ise bu insanlar, kişinin okurken kelimeleri seslendirmesini yani konuşmasını okuma hızını yükselten bir etken olarak görürler.

Bunun doğruluk payının ne olduğunu gerçekten bilmiyorum. Zaman zaman sesli okuma gerçekleştiren birisi olarak buna hiç dikkat etmedim. Daha doğrusu böyle bir pozitif etkinin peşinde olmadım. Sesli okuma gerçekleştirirken hedefim daima aşağıda bahsedeceğim diğer pozitif etkiden faydalanmaktı.

Okuma hızına olumsuz etki

Sesli okumanın olumsuz etkileri konusunda kolayca dile getirilebilecek bir kavram vardır: Sesli okuma okuma hızını düşürmektedir. Yukarıda yer alan pozitif etkinin aksine bazı insanlar, kişinin bir dakika içerisinde okuyabileceği kelime sayısının sesli okuma tekniği kullanılması durumunda daha az olacağını savunurlar.

Biraz vakit ayırıp düşündüğün zaman bunun doğru olabileceğine kanaat getirebilirsin. Bana göre bunun doğruluk payının olması mümkündür. Ancak sonuçlar kişiden kişiye ve okunan metnin diline göre değişiklik gösterebilir.

Neden böyle düşünüyorum? En yakından tanıdığımız iki dili yan yana koyalım. Birisi ana dilimiz Türkçe, diğeri ise artık bir nevi öğrenmek zorunda olduğumuz İngilizce. Bu iki dilin kelimelerini okuma konusunda farklı senaryolarla karşılaşırız.

Türkçe bir kelimeyi okurken kelimeyi olduğu gibi telaffuz ederiz, harf değişiklikleri veya harf düşmeleri yapmayız. İngilizce kelimeleri telaffuz ederken ise durum tam tersidir. Özet geçmek gerekirse; sesli okumanın okuma hızını düşüreceği yönündeki temel düşünce belirli bir süre içerisinde okunan kelime miktarındaki azalışla ilgilidir.

Kavramayı iyileştirir

Sesli okumanın okumaya etkileri arasında pozitif olarak sunabileceğim en büyük etki budur. Sesli okurken okuduklarımızı daha iyi kavrarız. Ben bunun son derece doğru olduğunu düşünüyorum. Zaman zaman kendim de anlatılanları daha iyi anlamak için okuduğum kaynaktaki belirli kısımları sesli bir biçimde okumaya çalışıyorum.

Nitekim, sesli okumanın okunanları kavrama konusunda etkili olduğunu düşünenler benimle aynı fikirdeler. Onlara göre sesli okurken kelimeleri aslında iki kez okumuş oluruz. Birincisi gözle takip ederken kelimeyi görme anımız, diğeri ise onu sesli bir biçimde dile getirdiğimizde duyum anımız. Sonuç olarak onu daha iyi kavrama şansı elde etmiş oluruz.

Kelime bilgisini artırır

Kitap okurken nasıl telaffuz edeceğini bilmediğin bir kelimeyle hiç karşılaştın mı? Sesli okuma tanıdık olmayan kelimelere aşina olmana yardımcı olabilir. Bağlam içerisinde olduğu sürece bir şeyleri yüksek sesle söylemek çok güçlü bir şey yapmak demektir.

Kafanın içinden okurken sadece dahili olarak kelimeleri duyarsın. Kelimelerin etkisi o çok özel deneyim sırasında senaryoyu veya diğer kelimeleri yorumlama şeklinle sınırlı olur. Onları yüksek sesle okumayı seçersen, kelimelerde daha derin anlam katmanları bulabilirsin. Çünkü konuştuğun zaman onları bir anlamda canlandırmış olursun.

Egzersiz yapmayı sağlar

İnsanlar konuştukları zaman genellikle işleme sürecinde sesimizden daha fazlasını dahil ederler. Aslında çoğumuz, kültüre bağlı bir şekilde bir noktaya varmak için konuşurken vücudumuzun tamamını kullanırız. Fiziksel ifade, söylediklerimize ek olur veya söylediklerimizi destekler. Böylece sesinizin daha ilgi çekici olması mümkün hale gelir.

Yüksek sesle okumak eğlenceli bir iştir. Sadece eğlence için dahi sesi okuma yapmak mümkün olabilir. Hayal gücünü genişletme ve sesinde gizlenmiş olan yetenekleri keşfetme fırsatları arıyorsan, sevdiğin birine yüksek sesle bir çocuk kitabı okuyabilirsin. Hatta çocuk kitabı olması şart değildir, istediğin hemen hemen her şeyi okuyabilirsin.

Meydan okumana yardımcı olur

Yüksek sesle okuduğun zaman donuk kalmak bir seçenek değildir. Sesinin tamamını kullanman gerekir. Kelimelerin tam olarak duyulmasını sağlamak için ekstra çaba göstermelisin. Kelimeler arasındaki aralığı daha iyi bir şekilde ayarlayarak okuma hızını etkileyebilecek ve tonlama konusunda kendini geliştirme şansı elde edeceksin.

Nasıl ses çıkardığını merak ediyorsan, kendini kaydetmeyi ve sonra ses kaydını dinlemeyi denemelisin. Sesinin ne kadar akıcı, aydınlatıcı ve yüksek tonda olduğunu bu şekilde anlayabilirsin. Böylece hikayenin bir parçası olmaya çalıştığında tonunun değişeceğini daha yakından görmüş olacaksın.

Dinleme ve okuma becerilerini geliştirir

Yüksek sesle okumak, okuduğun ve duyduğun şeylerin farkında olman konusunda sana fazlasıyla yardımcı olur. Bununla birlikte okuduğun dilin dil bilgisi ve cümle yapısı gibi konularını daha yakından tanımlamayı sağlar. Yüksek sesle okumak, söylenenlere ilişkin yorumunu şekillendirmek için işe yarar.

Daha üretken, daha verimli ve daha zengin bir biçimde okuma deneyimi yaşayabilirsin. Sesli okuma yaparak edebi ufkunu genişletmeyi başarabilirsin. Ayrıca yazılı kelimeyi yorumlamanın birçok yolunu deneyebilirsin. Daha sonra bulgularını sözlü ifade yoluyla iletmeye çalışabilirsin.

Umarım bu yazı sesli okumanın okumaya etkilerini anlama konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek veya sormak istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilirsin. Ayrıca, yazımı beğendiysen onu arkadaşlarınla paylaşabilir misin?

Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası