birinin evli olup olmadığını nasıl öğrenebilirim / görüştüğüm erkeğim evli olup olmadığını nasıl anlarım :/ | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Birinin Evli Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilirim

birinin evli olup olmadığını nasıl öğrenebilirim

görüştüğüm erkeğim evli olup olmadığını nasıl anlarım :/

geçen yıl biri ile tanıştım, uzun bir süre mesajlaştık konuştuk sonra buluştuk dışarıda da görüştük. 5 ay kadar flört kıvamında gitti. Ama çok içiçe girmedik.. Yani ailelerimizden çok az konuştuk yada arkadaşlarımızdan. Babasının işini , 1 kız kardeşi bir yeğeni olduğunu ve eniştesi ile beraber çalıştığını biliyorum. İsimlerini bilmiyorum, onlarla neler yapar nerelere gider, arkadaşları kimler neler yaparlar bilmiyorum. Düşündüm de hep yüzeysel, ve o günümüzden konuştuk, muhabbet ettik..

Görüştüğümüz süre içerisinde bende oda hafta içi akşam lara kadar çalıştığımız için, hafta içi çok çok nadir görüştük, ama funduszeue.info pazar günlerini hep beraber geçirdik. 5 ay boyunca neredeyse hep.
Sadece kez kuzeni cumartesi buluşmalarımızda bize katıldı. Başka kimsesiyle tanışmadım, yada o benimkilerle.

Esas içime kuşku düşüren şey ise; evini gördüm .. Ailesi ile yaşıyor normalde ama ayrı bir evi daha var.. O evde eşyalar tamtakır uyumlu düzgün. Fakat sürekli oturulmadığı belli çünkü özel eşya yoktu ortalarda ve buzdolabı da bomboştu.
Bana yazları o evde kaldığını kışları ailesiyle kaldığını söyledi. :/
Bende evimde tek yaşıyorum bu şehirde ama benim evim eksik gedik, ihtiyacımı gören eşyalarım var sadece o kadar.
Onda köşe lambasından tutunda, iki tane su sebiline, balkonunda ki oturma takımına, ikili kahve makinesine kadar aile evi gibiydi.
Ve temizdi
Ama sıkça da konuşuyor görüşüyorduk.. idare edilemez sanki bu şekilde..
Sizce nereden anlarım öyle bir şeyin varlığını yada yokluğunu??

(tüm bunları sormamın nedeni ise, geçen yıl bir türlü bir adım öteye gidemediğimiz için konuşmama kararı aldım ve kesmiştim görüşmeyi, 3 ay görüşmedim, ama ara ara yazdı, neden böyle oldu ne düşünüyosun tekrar barışalım gibisinden değil ama, hiç birşey yok gibi naber napıyosun havadan sudan şeyler yazdı.. Başlarda kararlı cevap vermiyordum, monolog devam ediyordu ama son 3 haftadır falan cevap veriyorum, hoşlanıyordum zaten çok :/ ama devam etmeli miyim emin değilim, fikirlerinizi merak ediyorum)

 

Willkommen auf den Seiten des Auswärtigen Amts

Genel Bilgiler

Alman vatandaşısınız ve Türk vatandaşı partnerinizle Türkiye´de evlenmek mi istiyorsunuz? Türk vatandaşı olarak nişanlınızla Almanya´da evlenmek istiyorsunuz, fakat ne tür belgelerin gerekli olduğunu bilmiyor musunuz? Türkiye´de veya Almanya´da evlendiniz ve boşanmak mı istiyorsunuz?

O zaman doğru yerdesiniz. Sayfanın devamında Türkiye´de ve Almanya´da evlenme ve boşanma hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Başkaca sorularınız olursa da size memnuniyetle yardımcı olmak isteriz.

Sizin için yetkili dış temsilciliğimize nasıl ulaşacağınızı Ulaşılabillirlik ve Çalışma Saatleri başlığı altında bulabilir, Konsolosluk bölümünden randevu alabilisiniz:

Ulaşabilirlik ve Çalışma Saatleri
Randevu Sistemi 

Yurtdışı nüfus olaylarından sorumlu nüfus idaresi olarak sıkça Almanya´da yaşamayan Almanların veya eşit haklara sahip kişilerin Almanya dışında meydana gelen nüfus olaylarıyla (doğum, ölüm ve evlenme gibi) ilgili işlem yapmaktadır. I nolu Nüfus İdaresi´nin web sayfasında geniş kapsamlı bilgiye ulaşabilir ve en yaygın nüfus olaylarına ilişkin başvuru formlarını indirebilirsiniz. Bu bağlamda çok kapsamlı bilgi bulabileceğiniz Berlin I nolu Nüfus İdaresi´nin web sayfasına da dikkatinizi çekmek isteriz:

Info

Ayrıca T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü´nün (NVİ) web sayfasından da evlenme, boşanma ve yabancı boşanma kararlarının Türkiye´de tanıma ve tenfizine ilişkin Türkçe dilinde ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir: NİV

Evlilik ve Birlikte Yaşam

1. Almanya'da Evlenme
Almanya`da sadece evlendirme memurları nikah kıyabilir. İlaveten dini bir nikah da mümkündür.

Evlenecek olan kişilerden hiç biri Alman vatandaşı değilse istisnai olarak, ikisinden birinin vatandaşı olduğu devletin hükümeti tarafından yetkilendirilmiş kişi de (örn. yabancı ülkenin konsolosluk memuru) ilgili devletin hukukuna göre belirlenmiş usul ve yöntemle nikahı kıyabilir.

Info

Alman evlendirme memurluğunda nikah kıydırabilmek için, evlenmek istediğinizi öncesinde nüfus idaresine bildirmeniz gerekmekte.

Info

Yetkili evlendirme memurluğu, ikamet ettiginiz yerin bağlı olduğu evlendirme memurudur. Evlenecek kişiler birden fazla veya birbirinden farklı ikamet yerlerine sahipler ise, evlendirme memurluğunu kendileri tercih edebilirler. Evlenme ehliyetine ilişkin gerekli inceleme yapıldıktan sonra, gerekli evrak nikah işleminin yapılacağı evlendirme memurluğuna gönderilir.

Info

Şayet nişanlılardan hiç birinin de Almanya´da resmî ikameti yoksa, nikah işleminin yapılacağı evlendirme memurluğuna evlenme başvurusu yapılmalı. Almanya´da herhangi bir evlendirme memurluğu tercih edilebilir.

Evlenme başvurusunda bulunabilmek için gerekli belgeler (Berlin I No´lu Nüfus İdaresi´nden alınan bilgiler)
Aşağıda belirtili belgeler rutin olarak olağan durumlarda istenen belgelerdir. Duruma göre ilgili evlendirme memurluğu ilave belge isteyebilir. Emin değilseniz, lütfen doğrudan evlendirme memurluğunuzu arayınız.

Genellikle nişanlılardan ayrı ayrı aşağıdaki belgeler istenmekte:

  • Diğer nişanlıya ait bilgileri de içeren eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış evlenme bildirimine katılım belgesi (diğer nişanlı adına da evlenme başvurusunda bulunabilmek için yetki belgesi)
  • Doğum kaydının tasdikli sureti veya Türkiye doğumlu ise, uluslararası doğum kayıt örneği (Formül A)
  • Pasaportların tasdikli fotokopileri (yalnızca kimlik bilgilerinin ve düzenleyen makamın yazılı olduğu sayfalar) ve varsa vatandaşlık belgesi (örn. vatandaşlığa alınma belgesi, vatandaşlık belgesi)
  • Nişanlılardan biri daha evvel bir evlilik yapmış ise, önceki evliliğine veya evliliklerine dair belgeler (Formül B)
  • Nişanlılardan biri daha evvel bir evlilik yapmış ise, önceki evliliğinin veya evliliklerinin sonlandırıldığına dair belgeler (örn. ölüm belgesi veya boşanma kararı, tercümeli ve kesinleşme şerhi ile birilkte ibraz edilmeli)
  • Nişanlılardan biri daha evvel bir evlilik yapmış ve boşanmış ise: Yetkili Alman Eyalet Adalet Dairesi`nden alınan yabancı boşanma kararına ilişkin tanıma belgesi
  • İkamet veya yerleşim belgesi
  • Şayet daha önce Almanya`da ikamet ettiniz ve artık orada yaşamıyorsanız, ikametinizi iptal ettirdiğinize dair belge
  • Halihazırda ortak çocuğunuz varsa: tüm ortak çocuklarınıza ait doğum kayıt örnekleri
  • Türk uyruklu nişanlı için Türkiye`deki nüfus müdürlüğünden alınmış evlenme ehliyet belgesi

Yabancı dildeki belgeler (Almanca olmayan) tercümeleriyle birlikte ibraz edilmelidir.

Info

Önemli: Nikahda ilgililerden biri, yani evlenecek veya tanıklık edeceklerden herhangi bir, Almanca bilmiyorsa, tercüman bulundurulması zorunludur. Tercüman masraflarını evlenen çift karşılar.

Info

Almanya´da evlenmek üzere Almanya´ya giriş yapmak isteyen Türk uyrukluların, öncesinde vize almaları gerekmekte. Sıkça Sorulan Sorularımız size vize ve randevu konusunda yardımcı olacaktır:
Sıkça Sorulan Sorular             

2. Türkiye'de Evlenme

Türkiye´de bir nikâh memuru huzurunda gerçekleştirdiğiniz evliliğiniz Almanya´da herhangi bir işlem gerektirmeksizin tanınmaktadır. Sonradan tescil işlemi yaptırma zorunluluğunuz bulunmamakta, fakat yine de Türkiye´deki evliliğinizi Almanya´daki evlenme kütüğüne tescil ettirmenizde fayda olabilir. Böylece bir Alman evlenme belgeniz olur ve yabancı memleketten alınan evlenme belgenizin Almanya´da olası işlemlerde geçerli olabilmesi için tercümesini veya tasdikini yaptırma zorunluluğunu ortadan kaldırmış olursunuz.

Evliliğinizi Almanya´da evlenme kütüğüne tescil ettirmek isterseniz lütfen aşağıdaki bilgi notunu ve talep formunu dikkate alınız. Tescil işleminin yapılabilmesi için ikamet ettiğiniz yere bakan yetkili dış temsilciliğimizin konsolosluk biriminin randevu sisteminden fotokopi ve/veya imza tasdiki kategorisinden randevu alınız.

Info

Almanya´nın Türkiye´deki temsilciliklerinde görevli bir memur huzurunda evlilik yapılması mümkün değildir.

Info

Türk Medeni Kanunu´na göre yapılan resmi evlilikler Almanya´da tanınmaktadır. İmam nikahları tanınmamaktadır.

Info

Belediyelere bağlı evlendirme memurluğunda görevli evlendirme memurunun yanı sıra Türkiye´de nüfüs idaresi müdürleri de nikah kıymaya yetkilidirler. Eşlerden birinin yabancı uyruklu olması halinde, tarihinden beri, nikahın muhtarlar tarafından kıyılması mümkün değildir.

Bir Alman uyruklu ile Türk uyruklunun Türkiye´de evlenmek istemeleri halinde, Türkiye´deki evlendirme memurlukları Alman uyruklu nişanlıdan tarihli evlenme ehliyet belgesinin düzenlenmesine ilişkin sözleşmeye göre hazırlanmış uluslararası bir evlenme ehliyet belgesinin ibraz edilmesini talep etmektedirler. Konuya ilişkin 'Evlenme Ehliyet Belgesi' başlıklı sayfamızdan bilgi edinebilir, başvuru formunu buradan indirebilirsiniz: Başvuru Formu

Türkiye´de Yapılacak Evlilikle İlgili Bilgi
Evlilikle ilgili ayrıntılı bilgiler mutlaka nikahın kıyılacağı evlendirme memurluğundan öğrenilmelidir.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı´ndan alınan bilgiye göre, Türkiye`de bir evlendirme memurluğunda evlenmek isteyen yabancı uyrukluların yetkili evlendirme memurluğuna aşağıda belirtili belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu belgeler bir Türkle evlenmek isteyen yabancılar için de geçerlidir.

  • T.C. nüfus cüzdanı (sadece Türk uyruklular için)
  • Nüfus cüzdanı örneği-resimli (sadece Türk uyruklular için)
  • Nüfus kayıt örneği (sadece Türk uyruklular için)
  • Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu
  • 5 (beş) adet vesikalık resim (renkli ve altı aydan eski olmamalı)
  • Yabancı uruklu kişinin memleketindeki yasalara göre evlenmesinde engel olmadığını belgeleyen evlenme ehliyet belgesi (yabancı uyruklular için-bkz. yukarıdaki açıklamalar)
  • Pasaport (yabancı uruklular için geçerli), noter onaylı tercümesiyle birlikte
  • Ayrıca yabancı uyruklunun Türkçe bilmemesi durumunda nikah sırasında yeminli tercümanın hazır bulundurulması gerekmektedir

Vatandaşlık Hakkında Bilgi
Alman Vatandaşlık Kanunu´na göre evlilik yoluyla Alman vatandaşlığı ne kazanılır ne de kaybedilir.

sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu´nun maddesi aşağıdaki gibidir: „Bir Türk vatandaşı ile evlenme, kendiliğinden Türk vatandaşlığını bahşetmez. Ancak, bir Türk vatandaşı ile evlenme nedeniyle Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılar, en az üç yıldan beri evli olmaları, fiilen birlikte yaşamaları ve evliliğin devamı kaydıyla, yurt içinde en büyük mülki idare amirliklerine, yurt dışında ise Türk konsolosluklarına yazılı olarak başvuruda bulunabilirler. Başvuru üzerine İçişleri Bakanlığınca yapılacak inceleme ve soruşturma sonucunda, aranan şartları taşıdıkları anlaşılan kişiler, bu durumun tespitine ilişkin karar tarihinden itibaren Türk vatandaşlığını kazanırlar.”

Info

Dikkat! Alman Vatandaşlık Kanunu´nun 25/1 maddesine göre, başvurmak suretiyle yabancı bir ülke vatandaşlığını, örneğin Türk vatandaşlığını, kazanan bir Alman kendiliğinden Alman vatandaşlığını kaybeder.

Yanızca yabancı ülke vatandaşlığına geçmeden önce, Alman vatandaşlığınızın korunmasına ilişkin izin alınmış olması durumunda Alman vatandaşlığını kaybetmezsiniz. Bununla ilgili ayrıntıları “vatandaşlık işleri” başlığı altında bulabilirsiniz.

T.C. Evlilik Cüzdanı ve Evlenme Kayıt Örneği
Türkiye´de nikah kıyıldıktan hemen sonra evlendirme memuru tarafından uluslararası geçerli bir „Aile Cüzdanı“ verilir. Fakat bu aile cüzdanı Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından tanınmamaktadır.

Evliliğinizi belgeleyebilmek için tedbiren bir kaç adet uluslararası geçerli bir evlenme kayıt örneği - Formül B tanzim ettirmeniz gerekir. Evliliğiniz nüfus kayıtlarına işlendikten sonra herhangi bir nüfus müdürlüğünden bu evlenme kayıt örneğini temin edebilirsiniz. Bu belge Almanya´nın da taraf olduğu „Nüfus kayıtlarından çok dilli örneklerin çıkarılmasına ilişkin tarihli Sözleşme“ temelinde düzenlenmektedir.

Türkiye`deki evliliğinizin soyadı hukuku bakımından etkileri için lütfen 'Soyadı Beyanı' başlığına bakınız: Soyadı Beyanı

Doğum

Türkiye’de dünyaya gelen çocuğunuz için bir Alman doğum belgesi almak istiyorsanız, çocuğunuzun doğumunu Almanya´da da tescil ettirebilirsiniz.

Info

ÖNEMLİ: Alman doğum kütüğüne sonradan tescil işlemi zorunlu değildir. Türkiye’den alınan “Uluslararası Doğum Kayıt Örneği – Formül A“ Almanya’da tercümesi ve Apostili olmadan kabul edilmektedir. Çocuğunuz için yapacağınız pasaport başvurusu için de Alman doğum kayıt örneğine veya doğum bildirimine ihtiyacınız olmayacaktır.

Eğer bir doğum bildiriminde bulunmak istiyorsanız, bunu Almanya´nın Türkiye´deki bir dış temsilciliği nezdinde yapabilir ve Almanya´daki yetkili nüfus idaresine gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Doğum kütüğündeki tescil işleminden sonra Türk doğum kayıt örneğinin dışında bir de Alman doğum kayıt örneği tanzim edilebilecektir. Bunun için çocuğunuzun başvuru tarihinde Alman vatandaşlığına sahip olması şarttır. Başvuruda bulunmak için belli bir süre yoktur.

Doğum bildirimi için aşağıda belirtilen belgeler gereklidir:

  • Anne baba ve çocuğa ait kimlik belgeleri ve pasaportlar (hem Alman hem diğer ülke kimlik ve pasaportları)
  • İcabında anne babanın ve çocuğun Türkiye için ikamet tezkeresi veya Mavi Kartı
  • Çocuğa ait „Uluslararası Doğum Kayıt Örneği - Formül A“
  • Anne babaya ait doğum belgeleri (doğum/lar Türkiye´de gerçekleşmiş ise „Uluslararası Doğum Kayıt Örneği - Formül A“; Almanya´daki doğumlarda ise Alman doğum belgesi)
  • Eğer anne veya babadan biri Alman vatandaşlığını sonradan kazandıysa, vatandaşlığa alınma belgesi (Einbürgerungsurkunde)
  • Anne ve babadan birisi Almanya’da ikamet ediyorsa: Almanya´ya ait ikamet belgesi (Meldebescheinigung) veya ikamet iptal belgesi (Abmeldebescheinigung)
  • Şayet Türk vatandaşlığına sahipseniz veya daha önce Türk vatandaşı idiyseniz, lütfen Türk nüfus kütüğünden alınan yeni tarihli “Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğini” ibraz ediniz.

Evli anne babalarda:

  • Evlenme belgesi (evlilik Türkiye’de gerçekleşmiş ise „Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği” Formül B)

Evliliğin sona ermiş olması halinde:

  • Ölüm belgesi veya kesinleşme şerhi ile birlikte boşanma kararı ve icabında mahkeme tarafından verilen tanıma ve tenfiz kararı 

Nikahlı olmayan anne baba için:

  • Anneye ait doğum belgesi (doğum Türkiye’de gerçekleştiyse „Uluslararası Doğum Kayıt Örneği” Formül A; Almanya’da doğanlarda ise Alman doğum belgesi)
  • İcabında babanın babalığı tanıdığına dair belge ve babanın doğum belgesi
  • İcabında çocuk için verilen velayet beyanı
  • İcabında kardeşlere ait doğum belgesi

İstisnai durumlarda sizden başka belgelerin de istenebileceğini anlayışla karşılamanız rica olunur.

Info

Doğum bildirimi esnasında gerekli olan imza tasdiki için 56,00 Euro harç alınacaktır. Ayrıca fotokopi tasdiki için belge başına en fazla 29,00 Euro tutarında ilave harç alınması gerekebilir. Randevuya gelirken lütfen talep edilen belgelerin asıllarını da beraberinizde getiriniz. Şayet aynı anda soyadı beyanı da verilecekse 24,00 Euro da bu işlem için harç alınacaktır (doğum bildirimi ile soyadı beyanı toplam tutar 80,00 Euro). Almanya’daki yetkili nüfus idaresi çocuğun doğumunu kütüğe işledikten sonra, talep edilen belgeye göre bir harç almaktadır. Harç tutarı ilgili eyalet yasasına göre farklılık gösterebilir.

Bu bilgi notundaki tüm bilgiler, metnin hazırlandığı tarihte Türkiye´deki dış temsilciliklerimizin sahip olduğu bilgileri ve değerlendirmelerini yansıtmaktadır. Özellikle zamanla meydana gelebilecek değişiklikler göz önünde bulundurulduğunda, bu bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğu konusunda sorumluluk üstlenilmemektedir.

Boşanma

Türkiye´de, Türk Medeni Kanunu´nun maddesine göre şiddetli geçimsizlik nedeniyle çok hızlı bir şekilde anlaşmalı boşanma sağlanabilir. Çoğu zaman dava açılma tarihi ile karar tarihi arasındaki süre bir kaç günü geçmez. Bunun ön koşulu olarak elbette öncesinde her türlü ihtilafın çözülmüş olması gerekir. Taraflar temyize gitmezlerse, karar hemen kesinleşmektedir. Aksi halde temyize gitme süresi tebligatın yapıldığı tarihten itibaren işler. Tarafların avukatlarının olması durumunda şahsen duruşmaya katılmalarına gerek yoktur.

Almanya için Türk boşanma kararının tanıma ve tenfizi

Info

Bir Alman vatandaşına ait yurt dışında alınan bir boşanma kararı, evliliğin iptali veya butlan kararı, Almanya´daki Eyalet Adalet Makamı tarafından Aile Davaları ve Çekişmesiz Yargı İşleri Muhakeme Usulü Kanunu´nun (FamFG) maddesine göre söz konusu kararın tanınması için gerekli şartların var olduğunun tespit edilmesinden sonra Almanya´da geçerlilik kazanmaktadır. Boşanma kararı aynı zamanda reşit olmayan bir çocuğun velayetini de düzenliyorsa, yine bununla ilgili hüküm de ancak kararın resmi olarak tanınmasından sonra Almanya´da hukuken geçerli olabilecektir. 

Info

Davanın tarihinden sonra (AB´ye yeni katılan ülkelerde tarihi esas alınır) açılmış olması şartıyla AB ülke mahkemeleri veya makamları tarafından verilen kararlar bu uygulamanın dışındadır (Danimarka hariç). Dava eğer ´den önce açılmış ise (AB´ye yeni üye ülkelerde ´ten önce) / sayılı AB-Yönetmeliği´nin maddesine göre veya / sayılı AB-Yönetmeliği´nin maddesine göre (Ek IV) mahkeme veya ilgili makam tarafından gerekli belge verilmiş ise, yine tanıma şartı aranmaz. 

Aile davasında yurt dışında alınmış bir kararın tanınması için, boşanmış olan eşlerden birinin ikamet ettiği federal eyaletteki Yüksek Eyalet Mahkemesi´ne veya ilgili adli makama başvuruda bulunması gerekir. Bununla ilgili adreslere Berlin Adalet Senatosu´nun internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Eşlerden hiç biri de Almanya´da ikamet etmiyorsa, başvuru Salzburger Str. 21/25, D Berlin adresindeki Berlin Adalet Senatosu´na yapılmalıdır. 

Eksiksiz doldurulmuş başvuru formuna aşağıdaki belgeler eklenmelidir:

  • Yurt dışında alınan kararın tam sureti veya tasdikli fotokopisi (veriliyorsa kesinleşme şerhi) ve mümkünse suç unsurları, gerekçeli karar ve apostil tasdik şerhi ile birlikte
  • Boşanmış olan evliliğe dair evlenme kayıt örneği
  • Vatandaşlığın belgelenmesi (ör. Eşlere ait tasdikli pasaport fotokopileri)
  • Tüm belgelerin yeminli bir tercüman tarafından yapılmış onaylı tercümeleri, sadece İngilizce belgelerin tercümesi gerekli değildir
  • Başvuru sahibinin gelirine ilişkin belge
  • Şayet bir vekil tarafından başvuruda bulunuluyorsa, vekaletname
  • Tanıma davası harca tabiidir ve zaman alan bir süreçtir. Harçlar ve diğer bilgilere Berlin Adalet Senatosu´nun internet sayfasından ulaşabilirsiniz (bkz. sayfanın sağ tarafı).

Info

Bilgi: Pasaport fotokopisinin tasdiki için Almanya´nın Türkiye´deki dış temsilciliklerine başvurabilirsiniz. Bir adet pasaport fotokopisinin tasdiki için en fazla 29,00 Euro´ya kadar harç alınır.

Eyalet Adalet Makamının bir karara ilişkin yaptığı tanınabilir olup olmadığına dair tespit Almanya´daki bütün mahkeme ve idari makamlar için bağlayıcıdır. Yabancı boşanma kararının tanınması ile birlikte, karar Alman hukukuna göre de, yabancı mahkeme kararının kesinleşme tarihi itibariyle, geriye dönük geçerlilik kazanmış olur.

Türkiye için Alman boşanma kararının tanıma ve tenfizi
Bu konuya ilişkin yasal mevzuat değişmiştir. Güncel bilgilere Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) sayfasından ulaşabilirsiniz: YTB

Doğum, Evlenme ve Ölüm Belgesi

Doğum Kayıt Örneği
Yukarıda Doğum başlığı altında bilgi mevcuttur.

T.C. Evlilik Cüzdanı ve Evlenme Kayıt Örneği
Türkiye´de nikah kıyıldıktan hemen sonra evlendirme memuru tarafından uluslararası geçerli bir „Aile Cüzdanı“ verilir. Bu aile cüzdanı tarihli CIEC Anlaşması temelinde düzenlenmektedir. Fakat bu aile cüzdanı Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından tanınmamaktadır, zira Almanya Federal Cumhuriyeti bu anlaşmaya taraf olmamıştır.

Evliliğinizi belgeleyebilmek için tedbiren bir kaç adet uluslararası geçerli bir evlenme kayıt örneği - Formül B tanzim ettirmeniz gerekir. Evliliğiniz nüfus kayıtlarına işlendikten sonra herhangi bir nüfus müdürlüğünden bu evlenme kayıt örneğini temin edebilirsiniz. Bu belge Almanya´nın da taraf olduğu „Nüfus kayıtlarından çok dilli örneklerin çıkarılmasına ilişkin tarihli Sözleşme“ temelinde düzenlenmektedir.

Ölüm Kayıt Örneği
Uluslararası Ölüm Kayıt Örneği – Formül C bağlı bulunduğunuz Nufüs Müdürlüğünden temin edebilirsiniz. Bu belge Almanya´nın da taraf olduğu „Nüfus kayıtlarından çok dilli örneklerin çıkarılmasına ilişkin tarihli Sözleşme“ temelinde düzenlenmektedir.

Ayrıca Tasdik başlıklı bölümüne göz atmanızı tavsiye ederiz: Tasdik İşlemleri

Belge Temini

Almanya´nın Türkiye´deki dış temsilcilikleri esasen özel şahıslar adına nüfus kayıt örneği veya herhangi bir mahkeme kararı (Alman veya Türk mahkeme kararı fark etmez) temin etmez.

1. Türk Nüfus Kayıt Örnekleri

En önemli Türk nüfus kayıt örnekleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Uluslararası Doğum Kayıt Örneği – Formül A
  • Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği – Formül B
  • Uluslararası Ölüm Kayıt Örneği – Formül C
  • Nüfus Kayıt Örneği
  • Aile Cüzdanı

Anılan örneklere ilişkin açıklama:

Info

Belgeler: Yukarıda sıralanan ilk üç belge, tarihli Milletlerarası Ahvali Şahsiye Komisyonu´nun Çok Dilde Nüfus Kayıt Örnekleri Verilmesine İlişkin Sözleşmesi temelinde düzenlenen belgelerdir ve Almanya´da tercümesiz ve Apostil Tasdik Şerhi de olmaksızın geçerlidir. Hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Almanya Federal Cumhuriyeti anılan sözleşmeye taraftır.

Info

4. Belge: Nüfus Kayıt Örneklerinin ise Almanya´da tanınması için yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş ve Apostil Tasdiki (bkz. aşağıda) yapılmış olması gerekir.

Info

5. Belge: ´ten beri Türkiye için tarihli Ahvali Şahsiye Komisyonu Sözleşmesi geçerlidir. Buna göre nikah memuru tarafından hemen nikahtan sonra evliliğin belgelenmesi amacıyla Aile Cüzdanı verilmektedir. Almanya Federal Cumhuriyeti bu sözleşmeyi henüz imzalamamıştır, bu nedenle Aile Cüzdanının Almanya´da tanınması için yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş ve Apostil Tasdiki (bkz. aşağıda) yapılmış olması gerekir.

2. Nüfus Kayıt Örneklerinin Temini

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre yurt dışında yaşayan Türkler veya Türk vatandaşlığından çıkıp Alman vatandaşlığına geçmiş olanlar, bulundukları ülkedeki Türkiye´nin dış temsilciliği aracılığı ile şahsen nüfus kayıt örneklerini temin etmelidirler. Almanya´nın dış temsilciliklerine kişisel verilerin gizliliği nedeniyle nüfus kayıt örneği veya Türk vatandaşlarının nüfus olaylarına dair herhangi bir bilgi verilmemektedir.

İhtiyaç duyulan nüfus kayıt örneği Türkiye´de herhangi bir nüfus müdürlüğünden alınabilmekte. Nüfus müdürlüklerince aşağıda sıralanan kişilerin başvuruda bulunmaları halinde belge düzenlenmektedir:

  • Kişinin kendisi
  • Eşi
  • Velisi
  • Vasisi
  • Çocukları, torunları veya anne-babası, büyük anne-babası
  • Vekalet sahibi temsilcisi (örn. Türk avukatlar)

(İlgili mevzuat: tarihli sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu´nun maddesinin 1/g fıkrası. Şayet bir avukat görevlendirmek istiyorsanız, bu web sayfamızda temsilciliklerimiz tarafından oluşturulan Almanca ve İngilizce bilen avukatlar listesini bulabilirsiniz:

3. Türk Mahkeme Kararlarının Temini

Türkiye´deki herhangi bir mahkeme kararının Almanya´nın dış temsilcilikleri tarafından temin edilmesi mümkün değildir. İlgili kişinin bizzat kendisi veya Türkiye´de vekalet verdiği bir kişi tarafından (örn. avukatı) temin edilir. Almanya´daki bir yargılama süreci ile ilgili ihtiyaç duyulan Türkiye´deki mahkeme kararına Alman adli makamlarının adli yardımlaşma talebi vasıtasıyla ulaşılması mümkün olabilmektedir. Bu hususta ayrıntılı bilgiye davanın görülmekte olduğu mahkemeden ulaşabilirsiniz.

4. Türkiye´de Apostil Tasdik Şerhinin Temini

Türkiye´den aldığınız ve Alman makamlara ibraz edeceğiniz resmi belgelere (istisnalar için bkz. aşağıda) Apostil Tasdik Şerhi (bu tasdik şerhi büyükçe bir kaşe formatındadır) uygulanması gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında ´ten beri yürürlükte olan „Yabancı Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Hakkında Lahey Sözleşmesi“ bu uygulamanın hukuki zeminini oluşturmaktadır.

Apostil için yetkili Türk makamından bu tasdik şerhini temin edebilirsiniz.

Sözleşme kapsamında resmi belge olarak kabul edilen belgeler şunlardır:

  • Mahkeme veya adli makam evrakı,
  • idari makam evrakı ve
  • noter belgeleri (noter onaylı imza, tercüme ve fotokopi tasdikleri de dahil).

Belgenin doğruluğunu tasdik eden anılan sözleşmeye uygun Apostil Tasdik Şerhi Türkiye´de aşağıdaki makamlar tarafından verilir:

İdari makam evrakı ve noterden alınan belgeler için

Belgenin düzenlendiği yerdeki kaymakamlık veya bazı durumlarda valilikten Apostil alınır.

Mahkeme evrakı için

  • Ağır Ceza Mahkemesi Kuruluşu bulunan merkezlerdeki Adalet Komisyonu Başkanı
  • Adliye Encümeni Başkanı veya Ağır Ceza Mahkmelerinin bulunmadığı yerlerde, o yerin bağlı bulunduğu yerdeki Adalet Komisyonu Başkanlıkları

Info

Önemli uyarı: Apostil temini konusunda Almanya´nın Türkiye´deki dış temsilciliklerinin yardımcı olması mümkün değildir. Bu tasdik şerhini şahsen veya vekalet verdiğiniz bir kişi aracılığı ile temin edebilirsiniz.

Aşağıdaki durumlarda belgenin tasdiki veya Apostili gerekmemektedir:

Çok Dilde Nüfus Kayıt Örnekleri Verilmesine İlişkin tarihli Sözleşme temelinde düzenlenen uluslararası geçerli belgeler. Yani;

  • Doğum Kayıt Örneği (Formül A),
  • Evlenme Kayıt Örneği (Formül B) ve
  • Ölüm Kayıt Örneği (Formül C),
  • Evlenme Ehliyet Belgeleri Verilmesine İlişkin tarihli Sözleşme temelinde hazırlanan uluslararası geçerli evlenme ehliyet belgeleri,
  • Türkiye´nin diplomatik veya konsüler temsilciliklerince verilen belgeler.

5. Alman Nüfus Belgesi, Mahkeme Kararı ve Apostil Tasdik Şerhi Temini

Almanya´nın Türkiye´deki dış temsilcilikleri Almanya´dan nüfus kayıt örneği, ikamet belgesi, mahkeme kararı veya Apostil temini konusunda yardımcı olamazlar.

Bu konuda lütfen aşağıda belirtili yerlere müracaat ediniz:

  • Nüfus kayıt örnekleri ile ilgili olarak doğrudan Almanya´daki yetkili nüfus idaresine
  • İkamet belgesi için doğrudan Almanya´daki ikamet işlerinden sorumlu daireye
  • Mahkeme kararı için doğrudan yetkili mahkemeye.
  • Apostille ilgili ise doğrudan Almanya´daki yetkili makama müracaat edilmesi gerekir. Hangi makama müracaat etmeniz gerektiğini ise tasdik ettirmeniz gereken belgeyi düzenleyen makamdan öğrenebilirsiniz.

6. Suriye Nüfus Belgelerinin Tasdikine İlişkin Bilgi

Esasen Suriye´den alınan nüfus kayıt örnekleri ancak tasdik şerhi varsa Almanya makamları tarafından kabul edilmektedir. Fakat Almanya´nın Türkiye´deki dış temsilciliklerinin Suriye´den alınan belgeleri sadece buradaki aile birleşimi işlemi kapsamında tasdik edebileceğini dikkate alınız. Başkaca Suriye'den alınan belge tasdiki işleminiz varsa, lütfen Almanya'ın Beyrut Büyükelçiliğine müracaat ediniz: Almanya Federal Cumhuriyeti Beyrut Büyükelçiliği

  Ahd Durak Hukuk  

Haydar KURT

Nüfus Müdürü

 

Tel:    14 43
E- Posta   İ[email protected]
Fax:    14 43
Adres:   Gazidede Mah. Garaj Sok Hükümet Konağı Zemin Kat: Ilgaz /ÇANKIRI
Web Sitesi
funduszeue.info

 

 

 

 

Nüfus Müdürlüğü Faaliyet Alanları

 

Nüfus Hizmetleri:

        Nüfus Hizmetleri;İçişlerine bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Nüfus Hizmetleri kişinin doğumundan ölümüne kadar geçen süre içerisinde hukuki sonuç doğuran her türlü nüfus olayları nüfus aile kütüklerine işlenmektedir. İstatistiki bilgiler tutulmakta ve bu istatistiki bilgiler devletimizin ve halkımızın hizmetine sunulmaktadır.

        Bugün 81 il ve buna bağlı ilçelerde bilgi-işlem ortamında on-line olarak yürütülen bu hizmetler vatandaşlarımızın daha kısa süre içerisinde nüfus hizmetlerinden yararlanmasını sağlamaktadır.

 

Doğum 

Evlilik içinde doğan çocuklar, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışında doğan çocuklar anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ve bildirilen baba adıyla; tanınan veya babalığına hükmedilen çocuklar baba hanesi baba soyadı ile tescil edilirler. 

 

Bildirim Zorunluluğu ve Süresi

Sağ olarak dünyaya gelen her çocuğun, doğumdan itibaren Türkiye'de otuz gün içinde olayın olduğu yerin veya herhangi bir nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise altmış gün içinde dış temsilciliğe bildirilmesi zorunludur.

 

Bildirim Şekli

Doğum bildirimi, doğumu gösteren resmî belgeye dayanarak yapılabileceği gibi sözlü beyana dayalı olarak da yapılabilir. Yurt dışındaki doğum bildirimleri, yabancı makamlardan alınmış resmî belge veya raporun dış temsilciliğe verilmesi veya doğumla ilgili resmi belge veya raporların aslı ile Türkçe’ye tercüme edilmiş örneklerinin, ilgililerin nüfus kaydını içeren kimlik bilgileri veya aile kütüklerinde kayıtlı oldukları yeri gösteren belgeleri ve çocuğa konulan adın belirtildiği dilekçe ile birlikte posta ile ilçe nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklerimize gönderilmesi suretiyle yapılabilir.

 

Bildirim Yükümlülüğü 

Bildirim; veli (ana, baba), vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde ise, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılabilir. 

 

Doğumevlerinde, hastanelerde, ceza ve tevkif evlerinde, vapur, tren, uçak gibi genel yolcu taşıtlarında olan doğumların yazdırılması ödevi de yukarıda belirtilen kişilere aittir. 

 

15 yaşını dolduran küçük kendi isteği ve velisinin rızası ile mahkemece ergin kılındığı takdirde kendisi, ergin kılınmadığı takdirde atanacak kayyım tarafından çocuğun bildirimi yapılır. Ancak; annenin ergin olmaması ve çocuğun da kanuni süresi içinde bildirilmemiş olması halinde, çocuğu yanında bulunduran yakınları veya köy ya da mahalle muhtarı annenin 

kızlık hanesine tescil edilmek üzere bildirimde bulunur. 

 

Resmi vekiller, çocuğun adının da belirtildiği özel vekillik belgesi ibraz etmek suretiyle, müvekkilleri adına bildirimde bulunabilirler. 

 

Yetiştirme yurtları, bakımevleri ve benzeri yerlerin sorumluları, buralarda bulunanların aile reisleri ve kişiler yanlarında çalıştırdıkları ya da barındırdıkları küçük veya erginlerden aile kütüklerine kayıtlı olmayanların tescillerini sağlamak için ilçe nüfus müdürlüklerine beyanda bulunmak ve gerekli işlemleri yapmakla görevlidirler. 

 

İlçe nüfus müdürlükleri, aile kütüklerine tescil edilmemiş bir yaşından büyük çocukların varlığını haber aldıkları takdirde, çocukların ana, baba veya vasilerini, bunların bulunmaması halinde, ikinci dereceye kadar hısımlarını veya çocukları yanlarında bulunduranları ya da muhtarları doğum bildiriminde bulunmak üzere beyana davet etmeye yetkilidirler. 

 

Doğum Tutanaklarının Düzenlenmesi 

İlçe nüfus müdürlüklerine doğum olaylarına ait bildirim yapıldığında, memur tarafından üç örnek doğum tutanağı düzenlenir. Bildirimde bulunanın adı, soyadı, doğum tarihi ve adresi ilgili alanlara yazıldıktan sonra, doğum tutanağı bildirimde bulunana okunur. Bir yanlışlık olmadığı takdirde bildirimde bulunan ve tutanağı düzenleyen memur ile onaylayan nüfus şefi veya ilçe nüfus müdürü tarafından doğum tutanakları imza edilir. 

 

Doğum tutanakları üzerinde silinti ve kazıntı yapılmaz, yanlışlık halinde yeniden düzenlenir. 

 

Doğumun Aile Kütüğüne Tescili 

Altı yaşından küçük çocukların tescili 

Bir aylıktan büyük, altı yaşından küçük (72 ay) çocukların tescili için yapılan bildirimlerde, memur doğum tutanağını düzenler ve ayrı bir kağıda beyanda bulunanın bildirim süresini geciktirmesi konusunda savunmasını alarak imzalatır. 

 

Altı yaşından büyük, on sekiz yaşından küçük çocukların tescili 

Altı yaşından büyük (72 ay + 1 gün) ve on sekiz yaşından küçük ( ay) çocuklara ait bildirim yapılırken yaş tespiti için çocuğun bildirim yapılan nüfus idaresine getirilmesi zorunludur. Memur çocuğu gördükten sonra yaş tespit formu düzenler. Form, nüfus memuru, şef veya nüfus müdürü tarafından imzalanarak sağlık ocağına gönderilir. Yaş tespit formunda belirlenen yaşa göre doğum tutanağı düzenlenerek açıklamalar bölümüne gerekli bilgiler yazılır. 

 

Süresi İçinde Bildirilmeyen Doğumlar 

Kanuni süreyi geçirdikten sonra bildirilen altı yaşını bitirmemiş olan çocukların doğum tarihinin tespitinde beyan esas alınır. Çocuk altı yaşını doldurmuş ise nüfus müdürlüğüne getirilerek resmî sağlık kuruluşunca yaşının tespit edilmesi sağlanır. Doğuma ait resmî belge ibraz edilmesi halinde, yaş tespitine gerek kalmaz. 

 

Bulunmuş Çocukların ve Zihinsel Özürlülerin Tescili 

Yaşının küçüklüğü nedeniyle kendisini ifade edemeyen bulunmuş çocukların nüfus kütüklerine kaydedilmesi, kolluk görevlileri veya ilgili kurumların bu durumu belirten tutanaklarına veya ilgililerin beyanlarına dayanılarak bulundukları yerin nüfus müdürlüğünce yapılır. 

Zihinsel özürlü olup da bulunmuş onsekiz yaşından büyük kişileri, mahkemece tayin edilecek olan kayyımları bildirmekle yükümlüdür. Bildirimin tam teşekküllü devlet hastahanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile nüfus müdürlüğüne yapılması zorunludur. 

Bu kişiler hakkında düzenlenen tutanaklarda doğum tarihi, adı ve soyadı ile ana ve baba adı belirtilmemiş ise; nüfus müdürlüğünce ad ve soyad ile ana ve baba adı verilir. Doğum tarihi belirlenmemişse resmî sağlık kuruluşunca tespit edilmesi sağlanır. 

 

Aile kütüğüne tescil edilmeden ölen çocukların tescili 

Sağ olarak doğmuş ancak nüfus kütüğüne tescil edilmeden ölen çocuklara ait ölüm tutanakları nüfus idarelerince kabul edilir. Ölüm tutanağındaki bilgilere dayanılarak doğum tutanağı tutulur ve her iki tutanak sırası ile aile kütüğüne geçirilir. 

Ölü doğmuş olan çocuklara ait bildirim kabul edilmez.

 

Bildirilen Çocukların Vatandaşlığının Belirlenmesine İlişkin Esaslar 

Türk Babadan Olan Çocuklar Evlilik içinde Türk babadan olan çocuklar doğumlarından başlayarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanırlar. Bu çocuklar usulüne uygun olarak düzenlenen doğum tutanaklarına dayanılarak baba hanesine tescil edilirler. Çocuğun yurt dışında doğması veya anasının yabancı bir devlet vatandaşı olması çocuğun Türk vatandaşı olmasına engel olmaz. Evlilik dışında Türk babadan ve yabancı anadan doğan çocuk;

1. Babanın ana ile evlenmesi sonucunda; Medeni Kanunun nci maddesine göre kendiliğinden,

2. Ananın veya çocuğun istemesi üzerine; Medeni Kanunun inci maddesi uyarınca mahkemece soybağının belirlenmesi ile,

3. Medeni Kanununun inci maddesi uyarınca tanınması halinde soy bağının kurulması sonucunda babasına bağlı olarak doğumdan itibaren Türk vatandaşı olur usulüne göre doğum tutanağı düzenlenerek babasının kayıtlı olduğu idari birime baba soyadıyla tescil edilir. Annesi ile arasında soybağına ilişkin bağ kurulur gerekli açıklama yapılır.

Türk Anadan Doğan Çocuklar 

Türkiye içinde veya dışında Türk anadan doğan çocuklar doğumlarından başlayarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanırlar. Bu çocuklardan evlilik içinde doğanlar usulüne uygun olarak düzenlenen doğum tutanaklarına dayanılarak ananın evlilik hanesine, evlilik dışında doğanlar ise analarının bekarlık hanesine tescil edilirler.

 

Yurt Dışındaki Doğumlar

Doğum tutanaklarının düzenlenmesi 

Doğum bildiriminin yabancı makamlardan alınmış belgeye dayalı olması halinde üç örnek doğum tutanağı düzenlenir. Tutanağa, “ den verilen tarih ve sayılı belgeye dayanılarak düzenlenmiştir.” açıklaması yapılır. Bildirimde bulunana ait alan doldurulur, imzası alınır, dış temsilciliğimizce de imza edilir ve mühürlenir. 

Bildirimi yapanın bulunduğu yerde dış temsilciliğimiz yok ise; doğumla ilgili resmi belge veya raporların aslı ile Türkçe’ye tercüme edilmiş örnekleri, ilgililerin kimlik bilgilerini içeren ve nüfusta kayıtlı oldukları yeri gösteren belgeler, çocuğa konan adın belirtildiği dilekçeye eklenerek, posta ile en yakın dış temsilciliğimize gönderilmek suretiyle bildirim yapılabilir. Bu takdirde doğum tutanağında bildirimi yapanın imzası aranmaz. 

Bildirimin beyan yoluyla yapılması halinde, doğum bildirimi tutanaklara geçirilir ve doğum tutanakları bildirimi yapan ile görevliler tarafından imzalanır. 

 

Doğumun aile kütüğüne tescili 

Doğum tutanağının dış temsilciliklerce tescil edilmek üzere ilgili nüfus müdürlüğüne gönderilmesi halinde, doğum tutanağına dayanılarak aile kütüğüne tescil edilir.

Yurt dışındaki doğum olaylarının Türkiye’de bildirilmesi 

Yurt dışındaki doğum olaylarının, oturulan yerde veya bu yer yakınında Türkiye’nin dış temsilciliğinin bulunmaması veya herhangi bir nedenle bildirilememesi halinde; o yerin kişisel durum işlerini yürütmekle görevli makamlarca verilmiş olan doğum belgesinin aslı ve Türkçe’ye tercüme edilmiş örneği bulunulan yer nüfus müdürlüğüne verilmek suretiyle bildirim yapılabilir. 

Yabancı makamlarca verilen belge, taraf olduğumuz uluslararası bir sözleşme uyarınca çok dilde düzenlenmiş bir belge ise ayrıca Türkçe’ye tercüme edilmesine gerek olmaksızın nüfus müdürlüğünce işleme alınarak doğum tutanağının aile kütüğüne tescil edilmesi için gerekli işlemler yapılır. 

İlgilinin herhangi bir belge ibraz edememesi halinde, beyanı esas alınarak doğum tutanağı düzenlenir.

 Tanıma

Tanımanın Şartları

 Tanıma; babanın, nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa yazılı başvurarak resmi senette ya da vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. 

Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gerekir. 

 

Başka bir erkek ile soybağı bulunan çocuk, bu bağ geçersiz kılınmadıkça ve ananın kimliği tespit edilmedikçe tanınamaz. 

 

Başka bir erkek ile soybağı bulunan ve anasının kimliği bilinmeyen çocuklar için tanıma senedi düzenlenmez. Bu şekilde düzenlenmiş olarak gönderilen tanıma senetleri nüfus müdürlüklerince kayda alınarak, tescil işlemi yapılmadan durum Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirilir ve mahkeme kararına göre işlem tesis edilir.

 Bildirim Yükümlülüğü

 Beyanda bulunulan nüfus memuru, sulh hâkimi, noter veya vasiyetnameyi açan hâkim, tanımayı babanın ve çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus memurluklarına bildirir. 

Çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus memurluğu da tanımayı çocuğa, anasına, çocuk vesayet altında ise vesayet makamına bildirir.

 

 

Tanımanın Tesciline İlişkin Esaslar

 Tanınan çocuk henüz aile kütüklerinde kayıtlı değilse;

1. Doğum formu düzenlenmek suretiyle çocuk babasının soyadı ile baba hanesine tescil edilerek, ana ve çocuk arasında bağ kurulur.

2. Babanın yabancı uyruklu olması halinde, anasının kayıtlı bulunduğu idari birimin sonuna baba soyadı ile tescil edilerek, ana ve çocuk arasında bağ kurulur.

Tanınan çocuk anasının bekarlık hanesinde kayıtlı ise,

1. Bu hanedeki kaydı kapatılarak, baba soyadı ile babasının hanesine tescil edilir.

2. Baba yabancı uyruklu ise, anasının kayıtlı bulunduğu idari birimin sonuna baba soyadı ile kaydı taşınır, ana ve çocuk arasında bağ kurulur.

Tanınan evli kadın ise, koca hanesindeki kaydına tanıma olayı işlenerek babası ile arasında bağ kurulur. Evliliğin herhangi bir nedenle son bulması halinde baba soyadı ile tanıyan babasının hanesine döner.

 

Tanınan evli erkek ise, kendisi ile eşi ve varsa ergin olmayan çocuklarının kaydı tanıyan babasının hanesine baba soyadı ile; tanıyan baba yabancı uyruklu ise, anasının kayıtlı bulunduğu idari birimin sonuna baba soyadı ile kayıtları taşınır. Anası ile arasında bağ kurulur. 

 

Yabancı kadından evlilik dışında doğan ve Türk vatandaşı erkek tarafından tanınan 18 yaşından büyüklerin tescili Bakanlıkça verilen talimata göre gerçekleştirilir.

Tanımanın Tescili

 Bildirim yükümlülüğü bulunan makamlarca gönderilen tanıma senedi veya mahkeme kararları ya da tanımaya ilişkin vasiyetname (ölüme bağlı tasarruf) bu Yönergenin nci maddesinde belirtilen şekilde aile kütüklerine işlenir. Tanıma senedi veya mahkeme kararı ya da tanımaya ilişkin vasiyetnamenin bir örneği, bilgisayardan alınan tanıma veya tanımanın iptali formu ile birleştirilerek diğer kişisel durum değişiklikleri özel kütüğüne, ikinci örneği ise yine bilgi işlem ortamından alınan tanıma veya tanımanın iptali formu ile birleştirilerek, arşivlenmek üzere Genel Müdürlüğe gönderilecek olan diğer kişisel durum değişiklikleri özel kütüğüne takılır.

Tanınan çocuğa ilişkin tescil işlemleri, bu Yönergenin "Doğum" bölümünde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda gerçekleştirilir.

sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerince tanınan ancak henüz tanınması aile kütüklerine tescil edilmemiş erkek, evli ve çocukları varsa, kendisi ile eşi ve çocuklarının nüfus kayıtları, kayıt taşınmada kullanılan form ve diğer kişisel durum değişiklikleri özel kütüğünden sıra numarası verilmiş olarak bilgi işlem ortamından alınan tanıma/tanımanın iptali formu, mahkeme kararı ile birleştirilerek, diğer kişisel durum değişiklikleri özel kütüğüne takılır.

Nüfus kaydının bulunduğu nüfus müdürlüğü gün sonu listesinde belirtilen tanıma bilgilerini ilgili kişinin/kişilerin kağıt ortamındaki kaydına işler. Bu işlemden sonra gün sonu listesi tescili yapan memur tarafından imzalanıp, nüfus müdürü tarafından onaylandıktan sonra gün sonu listesi dosyasına takılır.

Tanımanın İptali

 Tanımanın İptali; çocuk ile tanıyan arasında tanıma nedeniyle kurulan soybağının mahkemece kaldırılmasıdır.

 Tanımanın İptalini Gerektiren Haller ve Dava Açma Yetkisi, Hak Düşürücü Süre

Tanımanın İptalini Gerektiren Haller 

 

Tanıyan, yanılma, aldatma veya korkutma sebebiyle tanımanın iptalini dava edebilir. 

Dava Açma Yetkisi ve İspat Yükümlülüğü 

 

Tanıyanın Dava Açma Yetkisi ve Yükümlülüğü 

İptal davası anaya ve çocuğa karşı açılır. 

İlgililerin Dava Hakkı 

Ana, çocuk ve çocuğun ölümü halinde altsoyu, Cumhuriyet savcısı, Hazine ve diğer ilgililer tanımanın iptalini dava edebilirler. 

 

Dava tanıyana, tanıyan ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. 

Davacı, tanıyanın baba olmadığını ispatla yükümlüdür. 

Ana veya çocuk tarafından tanıyanın baba olmadığı iddiasıyla açılan iptal davasında ispat yükü tanıyanın, gebe kalma döneminde ana ile cinsel ilişkide bulunduğuna ilişkin inandırıcı kanıtları göstermesinden sonra doğar. 

Hak düşürücü süre 

Tanıyanın dava hakkı, iptal sebebinin öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl ve her halde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer. 

İlgililerin dava hakkı, davacının tanımayı ve tanıyanın çocuğun babası olamayacağını öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her halde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer. 

Çocuğun dava hakkı, ergin olmasından başlayarak bir yıl geçmekle düşer. 

Yukarıdaki süreler geçtiği halde gecikmeyi haklı kılan sebep varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir.

Tanımanın İptalinin Tesciline İlişkin Esaslar

1. Tanınması iptal edilen, anasının bekarlık hanesinde kayıtlı ise tanımanın iptaline ilişkin mahkeme kararı tanınanın ve tanıyan babanın kaydına işlenir.

2. Tanınması iptal edilen, tanıyan babasının hanesinde kayıtlı ise baba hanesindeki kaydı kapatılarak anasının bekarlık hanesine anasının bekarlık soyadı ile taşınır.

3. Evli kadının tanınmasının iptal edilmesi halinde; kendisi ile anasının bekarlık ve tanıyan babasının kayıtlarına tanımanın iptali işlenir.

4. Tanınması iptal edilen evli erkek, baba hanesinde kayıtlı ise baba hanesindeki kaydı kapatılarak eşi ve varsa çocukları ile birlikte anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ile taşınır. Anasının ve tanıyan babasının kayıtlarına tanımanın iptali tescil edilir.

5. Türk babadan ve yabancı anadan doğan çocuğun tanıması iptal edilmiş ise; baba hanesindeki kaydı kapatılır.

6. Türk babadan ve aile kütüklerine tescil edilmemiş (saklı nüfus) kadından doğan çocuğun tanınması iptal edilmiş ise:

• Tanınan çocuğun anasının vatandaşlıkdurumu düzgün olmayan kişiler kütüğünde kayıtlı ve saklı nüfus işlemlerinin sürdürülmesi halinde; tanımanın iptali kararı aile kütüklerine tescil edilerek, çocuğun tanıma nedeniyle kazanmış olduğu Türk vatandaşlığını muhafaza edip etmeyeceğinin incelenmesi amacıyla, tanınan çocuk ile tanıyan babaya ait nüfus kayıt örnekleri ile tanımanın iptaline ilişkin mahkeme kararının bir örneği Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça verilecek talimat doğrultusunda işlem yapılır.

• Tanınan çocuğun anasının saklıdan aile kütüklerine tescil edilmiş olması halinde, baba hanesindeki kaydı kapatılarak anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ile taşınır.

Soybağına İlişkin Esaslar

Soybağı

Soybağı; çocuğun soyadının, vatandaşlığının ve aile kütüklerinde yazılacağı yerin belirlenmesinde esas alınır. 

Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur. 

Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hakimin hükmü ile kurulur. 

Soybağı ayrıca evlat edinme yoluyla da kurulur. 

Evlilik dışında doğan çocuk ana ve babasının birbiriyle evlenmesi halinde soybağı kendiliğinden düzelir.

Evlilik İçinde Doğan Çocuklar

Evlilik içinde veya her hangi bir nedenle evliliğin sona ermesinden başlayarak gün içinde doğan çocuklar babanın soyadını alır ve aile kütüklerinde babalarının hanesine yazılırlar. 

Çocuk evliliğin sona ermesinden başlayarak gün içinde doğmuş ve ana da bu arada yeniden evlenmiş olursa, ikinci evlilikteki koca baba sayılır. Bu karine çürütülürse ilk evlilikteki koca baba sayılır.

Evlilik Dışında Doğan Çocuklar

Evlilik dışında veya evliliğin sona ermesinden itibaren günden sonra doğan veya baba tarafından mahkeme kararı ile reddedilen çocuk; anasının bekarlık hanesine, anasının soyadı ve onun bildireceği baba adı ile tescil edilir. 

Anası boşanarak bekarlık hanesine dönmüş ise çocuk, anasının kayıtlı bulunduğu haneye anasının soyadıyla, ancak anası önceki evliliğinden çift soyadı taşıyorsa anasının bekarlık soyadıyla tescil edilir. 

Anası halen bir başkası ile evliyse, evlilik öncesi başka erkekten olan çocuğu anasının bekarlık hanesine, bekarlık soyadı ve anasının bildireceği baba adı ile tescil edilir. 

Evlilik dışında Türk babadan ve yabancı anadan doğan çocuk; 

1. Babanın ana ile evlenmesi sonucunda; Türk Medeni Kanununun nci maddesine göre kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tâbi olacağından Türk vatandaşı olur ve baba hanesine tescil edilir. 

2. Ananın veya çocuğun istemesi üzerine; Türk Medeni Kanununun inci maddesi uyarınca mahkemece soybağının belirlenmesi ya daTürk Medeni Kanununun inci maddesi uyarınca tanınması halinde, soybağının kurulması sonucunda babasına bağlı olarak doğumundan itibaren Türk vatandaşı olur. Bu durumda babasının hanesine baba soyadıyla tescil edilir.

Evlilik İle Soybağının Kurulmasında Usul ve Yapılacak İşlem

 Eşler, evlilik dışında doğmuş olan ortak çocuklarını, evlenme sırasında ya da evlendikten sonra, yerleşim yerlerindeki veya evlenmenin yapıldığı yerdeki nüfus memuruna bildirmek zorundadır. 

Ana ve babanın birbirleriyle evlenmesi ile soybağı düzelen çocuklar daha önce aile kütüklerine tescil edilmiş iseler, ana ve baba tarafından evlenme ile soybağının kurulmasına ilişkin bildirim formu doldurulup imzalanarak yerleşim yeri nüfus müdürlüğüne verilir. 

Evlilik dışında doğmuş olan ortak çocuklarını, evlenme sırasında veya evlenmeden sonra bildirmeden önce eşlerden birinin ölümü halinde, sağ kalan eşin mahkemeden alacağı tespit kararına dayanılarak işlem yapılır.

 Soybağının Kurulması

 Babalık Karnesi

Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.

Çocuk, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün içinde doğmuş ve ana da bu arada yeniden evlenmiş olursa, ikinci evlilikteki koca baba sayılır. Bu karine çürütülürse ilk evlilikteki koca baba sayılır.

Babalığa Hüküm

Babalığa hüküm; Türk Medeni Kanununun inci maddesi uyarınca çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesidir.

Babalığa Hüküm, Soybağının Kurulması Kararlarının Tescili

Çocuk daha önce anasının hanesinde kayıtlı ise başka bir belge veya ana ve babanın beyanı aranmaksızın mahkeme kararına dayanılarak çocuğun kaydı baba soyadı ile baba hanesine taşınır.

Çocuk kayıtlı değil ise, bu Yönergenin “Doğum” bölümünde belirtildiği şekilde doğum tutanağı düzenlenerek baba hanesine, baba soyadıyla tescil edilir. Çocuk ile ana arasında gerekli soybağı kurulur.

Çocuğun babasının Türk, anasının yabancı uyruklu olduğunun mahkeme kararında belirtilmesi durumunda çocuk onsekiz yaşından küçük ise baba hanesine baba soyadı ile tescil edilir. Anasının Türk, babasının yabancı uyruklu olduğunun mahkeme kararında belirtilmesi durumunda, anasının kayıtlı bulunduğu idari birimin sonuna baba soyadı ile tescil edilir.

Çocuk onsekiz yaşından büyük ve nüfusa kayıtlı değil ise babalığa hüküm kararı Bakanlığa gönderilerek vatandaşlık durumunun tespiti istenir ve Bakanlığın kararına göre işlem yapılır. Bakanlıkça tescil kararı verilmiş ise babanın hanesine doğumdan tescil edilir. Babanın yabancı olması halinde, anasının kayıtlı bulunduğu idari birimin son hanesinden sonraki haneye tescil edilir ve ana hanesi ile aralarında bağ kurulur.

 Soybağının Reddi

 Tanımı 

Soybağının reddi, mahkeme kararı ile babalık karinesinin ortadan kaldırılmasıdır. 

 

Soybağının reddi davası, koca tarafından ana ve çocuğa karşı açılabileceği gibi, çocuk tarafından da, ana ve kocaya karşı açılabilir.

Soybağının Reddi Kararının Tesciline İlişkin Esaslar

Mahkeme kararı ile soybağı reddedilen çocuk, baba hanesindeki kaydına açıklama yapılarak nüfus kaydı kapatılır ve anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ile taşınır.

 Soybağı reddedilen çocuğun anasının bekarlık hanesinin tespit edilememesi halinde; kayıtlı bulunduğu hanedeki nüfus kaydı kapatılır ve kayıtlı bulunduğu idari birimin sonuna yeni bir aile sıra numarası altında anasının soyadı ile kaydı taşınır. Soybağı reddedilen ergin ise, kendisinin bildireceği ve mülki idare amirinin uygun göreceği soyadına göre soyadı alanı tamamlanır. Çocuk ergin değilse, çocuğun vesayet altına alınabilmesi için, Türk Medeni Kanununun üncü maddesi gereğince durum yetkili vesayet makamına bildirilir. Çocuğun soyadındaki eksiklik vesayet makamınca bildirilen ve mülki idare amirince onaylanan soyadına göre tamamlanır.

Soybağı reddedilen çocuğun anasının yabancı uyruklu olduğunun mahkeme kararında belirtilmesi veya anasının yabancı uyruklu olması nedeniyle aile kütüklerinde kayıtlı olmaması ya da ana ve babasının yabancı uyruklu olduğunun belirlenmesi halinde; soybağı reddedilen çocuğun çıkartılacak aile nüfus kayıt örneği ile mahkeme kararının tasdikli bir sureti vatandaşlık incelemesi yapılmak üzere Bakanlığa gönderilir, Bakanlıkça verilecek karara göre işlem yapılır.

Soybağı reddedilen çocuğun anasının Türk, babasının yabancı uyruklu olduğunun mahkeme kararında belirtilmesi veya babasının yabancı uyruklu olması nedeniyle aile kütüklerinde kayıtlı olmaması halinde; soybağı reddedilen çocuk anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ile tescil edilir.

Çocuk anasının bekarlık hanesine tescil edilmiş ve babası ile arasında soybağı kurulmuş ise, soybağının reddine ilişkin açıklamalar çocuğun ve babasının kaydına yapılarak daha önce kurulmuş olan soybağı kaldırılır.

Evlat Edinme

 Evlat Edinme Şartları

Evlat Edinme Şartları 

Evlat edinme; evlatlık ile evlat edinen arasında, mahkeme kararıyla soybağı kurulmasını sağlayan bir kişisel hal olayıdır. 

 

Evlat edinmenin şartları aşağıda gösterilmiştir: 

 

A-Küçüklerin birlikte evlat edinilmesi ; 

• Yalnızca eşler birlikte evlat edinebilirler. Evli olmayanlar birlikte evlat edinemezler. 

• Eşlerin en az beş yıldan beri evli olmaları veya otuz yaşını doldurmuş bulunmaları gerekir. 

• Eşlerden birinin, en az iki yıldan beri evli olması veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması durumunda diğer eşin çocuğunu evlat edinebilir. 

 

B-Küçüklerin tek başına evlat edinilmesi;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası