kader duayla degisirmi / Kader değişir mi, dua kaderi değiştirir mi? Hz. Ömer'in kader duası

Kader Duayla Degisirmi

kader duayla degisirmi

Dua ile kader değişir mi? Dua ile evleneceğim kişiyi değiştirebilir miyim?

İnsan kaderini bilmediğine göre, mübah ve meşru olan her şeyi ister. Bu isteği ister kaderinde olsun, isterse olmasın. Bizi bizden daha iyi bilen, bizi bizden daha çok düşünen, kaderimizi, geçmişimizi, geleceğimizi bilen, bizim için hayırlı olanı bizden daha güzel takdir eden Cenab-ı Hak, arzu ettiğimiz, dualarımızı istediğimiz taleplerimizin en iyisi, en güzeli, en faydalısıyla verecektir.

Biz hastayız, muhtacız, bizi yoktan var eden Yüce Allah hastanın derdini bilen doktor misali bizim istek ve arzularımızı ihtiyacımıza göre verir. Bazan zenginlik isteyenimiz olur, Cenab-ı Hak onun varlık sebebiyle azacağını bildiği için vermez, fakat ona sağlam bir iman, ailevî bir huzur, sağlıklı bir vücut verir; birçok musibet ve belalardan muhafaza eder. Demek ki, duaya cevap verilmiş, fakat en layıkı ihsan edilmiştir.

Dua kaderi nasıl değiştirir?

Bu hususta Sevgili Peygamerimiz (a.s.m.) şöyle buyururlar:

“Kaderi ancak dua geri çevirir. Ömrü ancak iyilikler arttırır. Kişi ancak işlemiş olduğu günah sebebiyle rızıktan mahrum kalır.”

Bir başka hadiste ise aynı mesele şöyle ifade edilir:

“İhtiyat ve dikkat etmek Allah’ın takdir ettiği şeye fayda vermez. Ancak dua, inen ve inmeyen musibetlere fayda verir. Belâ iner, fakat onu dua karşılar ve kıyamete kadar ona karşı durur.”(et-Tergîb ve’t-Terhîb, II/)

Duanın kaderi değiştirmesi, diğer bir ifade ile çevirmesi şöyle açıklanmaktadır:

Burada değişen kader değil, kazadır. Kader bir şey hakkında verilen karar, kaza da o şeyin uygulanmasıdır. Yani bir insan içten, samimi olarak bir dua eder, Cenab-ı Hak mükâfat olarak o kimsenin başına gelebilecek bir belâyı kaldırır. Burada değişen kader değil, kaderin uygulamadan geri çevrilmesidir.

Meseleyi soruya getirecek olursak, şunlar söylenebilir:

Diyelim ki, nişanlınızın veya beyinizin dinî yaşantısında birtakım hatalar ve eksiklikler var. Namaz kılmıyor, içki içiyor, kumar oynuyor, evine yuvasına ihmalkâr davranıyorsa; onun bu mânevî musibetten kurtulması için dua edersiniz; inşaallah ihlâslı duanız onu bu halden kurtarır. Bu arada fiilî dua dediğimiz, bizzat ilgilenme, konuşma, dilinizin döndüğü kadarıyla anlatmayı da ihmal etmezsiniz. Bu arada anlattıklarınızı, onda görmek istediklerinizi de kendiniz bizzat tatbik eder, yaşarsınız; halinizle, davranışlarınızla ona örnek olursunuz. İmrenilecek, taklit edilecek bir tavır sergilersiniz.

(Mehmed PAKSU, Aileye Özel Fetvalar)

Dua ederek kader değişir mi?

Dua ederek kader değişir mi?

cavraşım
Dua kaderi değiştirir mi?


Cevap: Dua ederek kader değişir mi?

@hmet
Ettiğimiz dua kaderi değiştirir mi?
Kader ile her şey belli ise, değişmeyecekse neden dua ediyoruz peki?

"dua ile kader değişir mi?"

Konu hakkında iki hadis
"Kaderi ancak dua geri çevirir. Ömrü ancak iyilikler arttırır. Kişi ancak işlemiş olduğu günah sebebiyle rızıktan mahrum kalır."

"İhtiyat (ölçülü davranmak) ve dikkat etmek Allah&#;ın takdir ettiği şeye fayda vermez. Ancak dua, inen ve inmeyen musibetlere fayda verir. Belâ iner, fakat onu dua karşılar ve kıyamete kadar da ona karşı durur."

Burada değişen kader değil, kazadır. Kader bir şey hakkında verilen karardır, kaza da o şeyin uygulanmasıdır. Yani bir insan içten bir dua eder, Yüce Allah bir ödül olarak o kişinin başına gelebilecek olumsuz bir olayı kaldırır. Burada değişen kader değil, kaderin uygulamadan geri çevrilmesidir.


Cevap: Dua ederek kader değişir mi?

cavraşım
Allah razı olsun


Cevap: Dua ederek kader değişir mi?

@hmet
cavraşım kardeş ne anladığını iki cümle ile yazar mısın


cavraşım
yazında duanın kaderi değiştirebileceği anlamını çıkardım


@hmet
yorum için teşekkür ederim.
sadece konulara dua etmek yeterli değildir.
azıcık yorum bile çok şey katar


cavraşım
< Kader Değişir mi?

Kader değişir mi? Bu soru, bir çok insanın cevabını vermekte zorlandığı bir sorudur.
Zira "Kader değişir dese; Kader; Allah&#;ın ilminin bir unvanı olduğundan, "kaderin değişmesi" demek; Allah&#;ın ilminde bir artma veya eksilme manasına geleceğinden mümkün değildir.
Mesela, Allah onun öleceğini bilirken ve öyle takdir etmişken, o kimse ölmese, yani kaderi değişse, bu takdirde Allahın ilminde bir değişiklik olmuş, Allah&#;ın bildiği bir şey gerçekleşmemiş, bilmediği bir şey gerçekleşmiş olur ki, bu da Allah&#;ın ilim sıfatında bir artma ve eksilmeyi netice verir, bunun ise Allah hakkında düşünülmesi doğru değildir.
Demek kaderin değişmesi, Allah&#;ın bildiği şeyin kaza edilmemesi yani yaratılmaması, ve bilmediği bir şeyin meydana gelmesi manasına gelir ki, bu mümkün değildir.
O halde kaderin değişmeyeceğine, Allah&#;ın bilgisine muhalif bir şeyin olamayacağına itikat etmemiz gerekir.

>
peki yukarıda ki yazı tersini söylemiyor mu?


@hmet
Hadisleri yanlış yorumlarlar hepsi bu
Allah dilediğini dilediği kadar değiştirir.


cavraşım
sitede bir yöneticilik göreviniz var mı?
varsaki eğer zor durumda kalacaksınız
çünkü yukarıda paylaştığım yazı mumsema hocanın yazsıydı


Şema
Zor bir soru
Anlatılması zor
Anlaşılması zor

Kısaca, değişen ve değişmeyen şeklinde iki durum sözkonusu
Cepten ekleyemiyorum sonra inşAllah


musab
< sitede bir yöneticilik göreviniz var mı?
varsaki eğer zor durumda kalacaksınız
çünkü yukarıda paylaştığım yazı mumsema hocanın yazsıydı >

Kimse zor durumunda kalmaz merak seafoodplus.info Hoca olsun başka hocalar olsun her görüşümüz tutmayabilir,önemli olan saygı çerçevesinde konuyu delillerle ispatlayabilmek.


Kayıtsız Üye
Değerli seafoodplus.info insanin dua ile ömrü uzayacagida Allah ezelden biliyor.


kader değişir mi, duayla kader değişir mi, dua kaderi değiştirir mi

Bu kategoride yer alan Almanyada yaşıyorum en doğru nerden yada kimden dinimi sıfırdan öğrenebilirim ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Sual: Dua ile kader değişir mi? (Allah yazdıysa bozsun) deyimindeki mana nedir? Dua etmeyi dilemek de kaderden mi? Kaderin ömrü nereye kadardır? Ezeli mi, yoksa ebedi mi? Kaderin de bir kaderi var mı?
CEVAP
Önce kaza ve kader ile çeşitlerini bilmek gerekir.
Kader, Allahü teâlânın, olacak şeyleri ezelde bilmesidir. Kaza, kaderde bulunan şeyleri, zamanı gelince yaratmasıdır. Yani kader, maaş bordrosu gibidir. Kaza ise, bu maaşın dağıtılmasıdır. Allahü teâlâ, herkesin ne yapacağını, nerede nasıl öleceğini bilir. Buna, kader, kısmet, baht, nasip, talih, yazgı, alınyazısı deniyor.

Bir film tekrar tekrar gösterilse, bunu önceden seyretmiş biri, ikinci, üçüncü defa seyrederken, (Baş rolde oynayan oyuncu, attan düşüp ölecek) dese, o dediği için mi filmdeki oyuncu ölüyor, yoksa, söyleyen daha önce seyrettiği için mi biliyor?

Allahü teâlâ da insanların başlarına ne geleceğini bildiği için, bunları levh-i mahfuza yazmıştır. Bir âyet meali şöyledir:
(Allah her canlının durduğu yeri ve sonunda bırakılacağı mekânı bilir. Hepsi açık bir kitapta [levh-i mahfuzda]dır.) [Hud 6]

Kaderin değişeni de, değişmeyeni de vardır. Mesela değişmeyen ecele, ecel-i müsemma denir. Bir âyet-i kerime meali şöyledir:
(Ecel bir an gecikmez ve vaktinden önce de gelmez.) [Araf34]

İnsanın işine göre, ömrü ve rızkı değişebilir. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah, dilediğini siler, dilediğini değiştirmez. Ümm-ül-kitab [levh-i mahfuz] Ondadır.) [Ra’d 39]

Ümm-ül kitap,ezeli olan kelam-ı İlahinin yazılı olduğu kitaptır. Melekler, bunu anlayamaz. Zamanlı değildir. Allah’tan başka, kimse bilmez. Hiç yok olmaz. Levh-i mahfuzda değişiklik olur. Bunu melekler görür. İnsanın, işine göre, ömrü ve rızkı değişir. İyiler kötü, kötüler iyi olarak değiştirilebilir. Bir başka âyet meali de şöyledir:
(Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması elbette kitapta yazılıdır.) [Fatır 11]

Değişebilen kaza kadere kaza-i muallak denir. Bir kimse, iyi amel yapıp duası kabul olursa, o kaza değişebilir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Kaza-i muallakı hiçbir şey değiştirmez. Yalnız dua değiştirir.) [Hakim]

(Kader, tedbirle, sakınmakla değişmez. Ama kabul olan dua, bela gelirken korur.) [Taberani]

(Sıla-i rahm ömrü uzatır.) [Taberani]

Kaderin levh-i mahfuzda yazılması kazadır. Bir kimseye takdir edilen bela, kaza-i muallak ise, o kimsenin dua etmesi de takdir edilmişse, dua eder, kabul olunca belayı önler. Duanın belayı önlemesi de kaza ve kaderdendir. Şemsiye yağmura siper olduğu gibi, dua da belaya siper olur.

Ecel-i müsemma değişmez ama; Ecel-i kaza değişebilir. Bir örnek: İki kişi, Hazret-i Davud’a birbirini şikayet etti. Azrail aleyhisselam gelip, (Bu iki kişiden birinin eceline bir hafta kaldı. İkincisinin ömrü de, bir hafta önce bitmişti; ama ölmedi) dedi. Hazret-i Davud, hayret edip sebebini sorunca cevaben dedi ki:
(İkincisinin bir akrabası vardı. Buna dargın idi. Bu gidip onun gönlünü aldı. Bunun için Allahü teâlâ, bunun ömrünü 20 yıl uzattı.) [Levh-i Mahfuz ve Ümm-ül-kitab risalesi]

İnsanın kaderi değişebilir mi?
Sual: Bir kimsenin, yaptığı ameller ve tercihlere göre kaderi değişebilir mi, iyiyken kötü ve kötüyken iyi olabilir mi?

Cevap: Konu ile alakalı olarak Ahmed ibni Kemâl paşa hazretleri, “Levh-il-mahfûz ve Ümm-ül-kitâb” risâlesinde buyuruyor ki:
“Ra’d sûresindeki, (Allahü teâlâ, dilediğini siler. Dilediğini değiştirmez. Ümm-ül-kitâb, Ondadır) mealindeki âyet-i kerimede, levh-i mahfûz bildirilmektedir. Ümm-i kitâb, ezelî olan kelâm-ı ilâhînin ismidir. Melekler, bunu anlayamaz. Zamanlı değildir. Yani burada zaman yazılı değildir. Allahü teâlâdan başka, kimse bilmez. Hiç yok olmaz. Levh-i mahfûzda ise, değişiklik olur. Bunu melekler görür. İnsanın, işine göre, ömrü ve rızkı değişir. İyiler kötü, kötüler iyi olarak değiştirilebilir. Böylece birine ölümüne yakın, iyi işler yaptırıp, son nefeste iman ile gönderir. Bir başkasına kötü amel işletip, imansız gönderir. Bunun için, Resulullah efendimiz, her zaman, (Allahümme, yâ mukallibelkulûb, sebbit kalbî, alâ dînik) duasını okurdu ki, “Ey büyük Allahım! Kalpleri iyiden kötüye, kötüden iyiye çeviren, ancak sensin. Kalbimi, dininde sâbit kıl, yani dininden döndürme, ayırma!” demektir. Eshab-ı kiram bunu işitince; “Ya Resûlallah, siz de, dönmekten korkuyor musun?” dediklerinde; (Mekr-i ilâhîden, beni kim temin eder?) buyurdu. Çünkü hadis-i kudsîde; (İnsanların kalbi Rahmânın kudretindedir. Kalpleri, dilediği gibi çevirir) buyurulmuştur. Yani Celâl ve Cemâl sıfatları ile, kötüye ve iyiye çevirir.”

İnsanın ömrü değişebilir mi?
Sual: Bir insanın, yapacağı dua veya vereceği sadaka sebebi ile ömrü kısalabilir veya uzayabilir mi, bir de gelecek olan dertler, belalar, sadaka veya dua ile önlenebilir mi?

Cevap: Konu ile alakalı olarak İmâm-ı Gazâlî hazretleri, İhyâ-ül'ulûm kitabında buyuruyor ki:
“Kazâ-i mu'allak, Levh-i mahfuzda yazılıdır. Eğer o kimse, iyi amel yapıp, duası kabul olursa, o kaza değişir.” Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez. Fakat kabul olan dua, o bela gelirken korur.)

Duanın belayı def etmesi de, kaza ve kaderdendir. Kalkan, oka siper olduğu gibi, su, yerden otun yetişmesine ve havanın oksijen gazı, canlının hücrelerindeki gıda maddelerini yakıp hararet meydana gelmesine sebep olduğu gibi, dua da, Allahü teâlânın merhametinin gelmesine sebeptir. Bir hadis-i şerifte;
(Kazâ-i mu'allakı, hiçbir şey değiştiremez. Yalnız dua değiştirir ve ömrü, yalnız, ihsan, iyilik arttırır) buyuruldu. Allahü teâlânın takdirinin yani kaderin, Levh-i mahfuzda yazılması kazadır. Bir kimseye takdir edilen bela, kazâ-i mu'allak ise, yani o kimsenin dua etmesi de, takdir edilmiş ise, dua eder, kabul olunca, belayı önler. Ecel-i kazâyı da, iyilik etmek geciktirir. Fakat, Ecel-i müsemmâ değişmez. Ecel-i kazâ denilen, mesela, bir kimse, eğer iyi iş yapar, yahut sadaka verir, hac ederse ömrü altmış sene; bunları yapmazsa kırk sene diye takdir edilmesi gibidir. Vakit tamam olunca, eceli bir an gecikmez. Birinin üç gün ömrü kalmış iken akrabasını, Allah rızası için ziyaret etmesi ile, ömrü otuz sene uzar. Otuz yıl ömrü olan kimse de, akrabasını terk ettiği için, ömrü üç güne iner.

Davud aleyhisselamın yanına iki kişi gelip, birbirinden şikâyet ederler. Dinleyip karar verip giderken, Azrail aleyhisselam gelip;
- Bu iki kişiden, birincisinin eceline bir hafta kaldı. İkincisinin ömrü de, bir hafta önce bitmişti, fakat ölmedi dedi. Davud aleyhisselam şaşıp, sebebini sorunca;
- İkincisinin bir akrabası vardı. Buna dargındı. Bu gidip, onun gönlünü aldı. Bundan dolayı, Allahü teâlâ, buna yirmi yıl ömür takdir buyurdu dedi.

Tefsîr-i Hâzinde deniyor ki:
“Takdir, ezelde Levh-i mahfûzda yazılmıştır. Sonradan bir şey yazılmaz. Levh-i mahfûzda olacak değişiklikler ve ömürlerin artması, kısalması, ezelde yazılmıştır. Buna kazâ-i mu'allak denir. Allahü teâlânın kaderi, yani ezelde ilmi nasıl ise, Levh-i mahfûzdaki değişiklikler, ona uygun olur. Hazret-i Ömer yaralanınca, Ka'bül-ahbâr hazretleri;
“Hazret-i Ömer daha yaşamak isteseydi, dua ederdi. Zira onun duası elbette kabul olur” dedi. Oradakiler;
-Nasıl böyle söylüyorsun, Allahü teâlâ mealen; (Ecel, bir an gecikmez ve vaktinden önce gelmez) buyurdu, dediklerinde;
-Evet, ecel hazır olduğu vakit gecikmez. Ecel hasıl olmadan önce, sadaka, dua ve amel-i salih ile, ömür uzar. Zira Fâtır sûresinde mealen; (Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması hep yazılıdır) buyurulmaktadır dedi.

Eski Eserler

el Cevab: Allah Teala alemin yoktan yaratıcısıdır. Bu yaratma bir benzerden değil emsali olmayan bir yaratmadır.
Allah Teala başkasından olmayan, sonradan kazanılmayan; ezeli ve ebedi hayat sahibidir.
Allah Teala her şeyi bilir. Bilgisi sonradan olma değil sonradan kazanılma değildir. Eşyayı olmadan önce olacağı zaman ve olduktan sonra, o şeyin hakikatıyla bilir. Bilgisinde bir değişiklik olmaz.

İnsanla alakalı olarak sorduğunuz sorunun buna göre cevabı şudur.
İnsanın dünya hayatının ne zaman başlayacağı, bu hayatın ne kadar süreceği, neler olacağı ile ilgili bilgiler ''ela yalem men halaka ve huvel latif el habir '' (Mülk 14) yaratan yarattığını hiç bilmez mi! O her şeyin kunhuna nufuz eden ve her şeyden hakkıyla haberdar olandır'' ayetinde haber verildiği üzere Allah tarafından bilinir.
Allah’ın bilgisi açısından durum budur ve Allah’ın ilmi değişmez. İlmindeki detay içerik ve netice de değişmez.
Levhi mahfuzda kaleme yazması emredilen; mahlukatın kaderleri ve bunların ne zaman gerçekleşecekleri ile ilgili bilgiler hakkında; bakış açısı boyutuyla farklı nitelemeler söz konusudur.
-Dua kazayı (başa gelecek belayı ) uzaklaştırır, hadisi.
-Sıla-i rahim ömrü uzatır, hadisi.
-Yemhullahu ma yeşa ve yusbit ve indehu ummul kitab (ra'd 39) (Allah dilediği hakkında dilediği bazı kader yazgısını dilediği şekilde değiştirir) ayeti gibi nasların manaları bazılarına problem olmuştur.
Kulların amelleri açısından salih ameller, kabul edilme sıfatını taşıyan dualar, başa gelecek belaları def eder… hadisleri, kaderde yazılmış imtihanların dua ile kuldan kaldırılacağını, başa gelecek belanınsa dua ile bertaraf edileceğini ifade eder.
Ecel açısından durum şudur;
Allah’ın takdir ettiği, ecelin değişmesi söz konusu değildir.
Allah’ın ilmi açısından değil de levhi mahfuza yazılmış, meleklerin bakıp mahlukatla alakalı tasarruflarda esas aldıkları kaza kader bilgileri açısından ise bazı ilim adamları yukarda ki ayet ve hadisler e bakarak şu anlatımı geliştirmişlerdir.

1- Allah’ın bilgisinde ecel tekdir. O her şeyi daha yaratmadan nasıl biliyorsa olduğunda nasıl olacağını hakkıyla bilir. İlmi değişmez.
2- Levhi mahfuz da yazılı olan başa geleceklere karşı kulun dua ederek, sadaka vererek, sıla-i rahim de bulunarak belaları def etmeye çalışması durumunda bu amellerine karşılık imtihan sebebi olarak kendisine yazılan bela ondan kaldırılır, eceli Allah’ın emri üzerine daha da uzatılır yazılıdır. Kim bu fiilleri yaparsa bela ondan kaldırılır; kim yapmazsa kaldırılmaz.
Kim sıla-i rahim yaparsa eceli XX senedir kim yapmazsa X- senedir olan hüküm melekler tarafından tatbik edilir.
İşte bu izaha ait kavramlar sizin sorduğunuz kavramlardır.
Eceli müsemma, eceli nihai, eceli mübrem, eceli kaza, umarım ifade edebilmişimdir.

el Cevab: Yazdıklarımı okumamış gibisiniz.
Allah’ın ilmi açısından kader değişmez. Allah Teala kullarının ne yapacaklarını bilir.
Levhi mahfuzda yazılı kader bilgisi meleklerin tasarruflarında esas aldıkları bilgidir. Dua, sadaka, salih ameller, sıla-i rahim sebebiyle bazı belalar kaldırılır. Ömür uzatılır ya da bereketlendirilir.
En doğrusunu Allah bilir.

  • husbands who cheat why do married men cheat on their wives dating for married men
  • reasons married men cheat my wife cheated on me with my father want my wife to cheat
  • read here cheat wifes unfaithful wives
  • married men affairs why are women unfaithful my boyfriend cheated on me with a guy
  • abortion pills over the counter seafoodplus.info when is it to late to get an abortion
  • amoxicillin amoxicillin amoxicillin
  • lisinopril lisinopril lisinopril
  • cialis coupon cialis coupon cialis coupon
  • nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir