bebeklerde spo2 kaç olmalı / Parmak Oksimetre Bulundurmanın Önemi - DMD Aileleri

Bebeklerde Spo2 Kaç Olmalı

bebeklerde spo2 kaç olmalı

Temel olarak, nabız oksimetresi, bir kişinin kanındaki oksijenin doygunluğunu ölçmek için ağrısız, invazif olmayan bir yöntemdir.

Oksijen satürasyonu, akciğerlerin ne kadar iyi çalıştığının çok önemli bir ölçüsüdür. Hava soluduğumuzda, akciğerlerimiz oksijeni kılcal denen küçük kan damarlarına aktarır. Buna karşılık, bu kılcal damarlar oksijenden zengin kanı kalbe gönderir ve bu da onu arterlerden vücudun geri kalanına pompalar. Organlarımızın düzgün çalışması için sürekli oksijen kaynağına ihtiyacı vardır. Akciğerlerin oksijeni kana taşıma kapasitesi bozulduğunda, kandaki oksijen satürasyonu azalır ve potansiyel olarak organlarımızı tehlikeye atar. Bir nabız oksimetresi, oksijen satürasyonundaki bu düşüşü hızla tespit ederek, insanları tıbbi müdahale ihtiyacı konusunda uyarabilir.

Daha önce tıbbi bir prosedür için fiziksel bir muayene olduysanız veya bir doktora gittiyseniz, kan oksijen satürasyonunuzu bir nabız oksimetresi ile ölçmüş olabilir.

Cihaz deri, doku ve kandan geçen ışık yayar. İkinci bir sensör, doku ve kan tarafından emilmeden parmaktan geçen ışık miktarını algılar ve ölçer. Cihaz, bu ölçümü kullanarak kandaki oksijen satürasyonunu hesaplar.

Klinik ortamlarda, aşağıdaki durumlarda rutin olarak kullanılırlar:

- Anestezi sırasında da dahil olmak üzere ameliyat öncesi, sırasında ve sonrasında hastaları izlemek için

- Solunum ve akciğer fonksiyonunu azaltabilecek bazı ilaçlar kullanan hastaları izlemek için

- KOAH, astım, akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS), anemi, zatürre, akciğer kanseri, kalp durması ve kalp yetmezliği dahil olmak üzere kan oksijen seviyelerinde azalmaya neden olabilecek durumları olan kişilerin akciğer fonksiyonunu değerlendirmek için

- Uyku apnesi gibi uyku bozukluğu olan bireyleri değerlendirmek için kullanılır.

Deniz seviyesinde sağlıklı bir insan için% 95 ile% arası dinlenme oksijen satürasyonu seviyesi normal kabul edilir. Daha yüksek rakımlarda, oksijen satürasyon seviyeleri biraz daha düşük olabilir. İnsanlar, oksijen satürasyonu okumaları % 92'nin altına düşerse, vücut dokularına yeterli oksijenin ulaşmadığı bir durum olan hipoksinin bir işareti olabileceğinden, bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.

Çoğu nabız oksimetresi, gerçek kan oksijen satürasyon seviyesinin % 2 ila % 4'ü arasında doğrudur. Bu, nabız oksimetresi okumasının arteriyel kandaki gerçek oksijen seviyesinden % 2 ila % 4 daha yüksek veya daha düşük olabileceği anlamına gelir.

Bir dizi faktör, nabız oksimetresinin çalışmasını veya doğruluğunu bozabilir. Cihazın temasının kaybolması, cihazın yaydığı kırmızı ve kızılötesi ışığı engelleyebilir. Aşırı hareket , titreme veya diğer hareketler de hatalı okumalara neden olabilir.

Sat&#;rasyon nedir ve nasıl &#;l&#;&#;l&#;r? Sat&#;rasyon ka&#; olmalı

Haberin Devamı

Satürasyon sıvı ya da gaz halindeki maddelerin, başka bir maddeyi kendi yapısına dahil etme oranı olarak tabir edilir.

Satürasyon Nedir ve Nasıl Ölçülür?

 Satürasyon maddelerin başka maddeyi maksimum seviyede emme oranı olarak kabul edilir. Kısaca bir maddenin doyma oranı yani doygunluğudur. Satürasyon özellikle belirli hastalıkların teşhisinde laboratuvarda kullanılan önemli bir değerdir. Kandaki oksijen doygunluğunu ölçmeye ve gerekirse hastada uygun tedaviye başlanmasında satürasyon değeri etkilidir. Çocuklarda son derece önemli bir değer olan kandaki satürasyon değerinin dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekir.

 Sağlıklı bir çocukta akciğerden geçen kan hücrelerinin birçoğu oksijenle yüklü veya oksijene doymuş halde olmalıdır. Fakat çocukta herhangi bir kalp hastalığı bulunuyorsa bu kan hücreleri oksijene doygun olmaz. Kandaki oksijen miktarının düşük olması hipoksemi ya da siyanoz olarak adlandırılır. Normal insanlarda oksijen doygunluğu % seviyesindedir. Bu seviye %95'in altında olduğunda hipoksemi ortaya çıkar. Hipoksemi hastada endişe verici etki gösteren bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Satürasyon Kaç Olmalı?

 Oksijen doygunluğunun izlenmesi kandaki oksijen miktarını ölçmede etkilidir. Vücudun ihtiyacı olan oksijeni alıp almaması bu sayede belirlenir. Özellikle çocuklarda oluşabilecek hastalıkların önüne geçilmede bu değer öne çıkar. Vücut tarafından solunan oksijenin ne kadar iyi kullanıldığını ölçmede de yine satürasyon önemlidir.

 Kandaki oksijen satürasyonunun % aralığından fazla ya da az olması çeşitli hastalıklara sebep olur. Bu değerin altında olan satürasyon durumlarında hasta vücudu için gerekli oksijeni hava yoluyla alamaz. Bu nedenle solunum cihazına bağlanamsı ve ventilatörlerden yararlanması gerekir. Bu şekilde ihtiyacı olan oksijeni vücuda sağlayan hastaların kandaki satürasyon değeri sürekli olarak takip edilmesi ve tedavi buna göre şekillendirilmelidir. Oksijen tedavisi uygulanırken hastaya ventilatöre bağlı bir yüz maskesi takılır ve maskeden burun yoluyla oksijen vücuda gelir. Bu sayede gerekli olan oksijen hastaya verilmiş olur.

Oksijen Satürasyonu Nedir SpO2 Nedir Normal Değerleri Nasıldır

Satürasyon doygunluk demektir, kandaki oksijen düzeyini gösteren tıbbi bir terimdir.Oksijen satürasyonu, kan dolaşımınızdaki oksijen miktarını ifade eder. Oksijen satürasyonunun diğer isimleri SPO2 ve oksijen doygunluğudur.

Kandaki oksijen oranı belli bir seviyenin altına düşerse çeşitli sağlık problemleri baş gösterir. Oksijen satürasyonunun ideal aralığı yetişkin bireyler için % arasındadır. Oksijen satürasyon düzeyinin %90'dan düşük olması hâlinde göğüs hastalıkları uzmanı kişiye ek oksijen reçete edecektir.

Satürasyon seviyesi sağlıklı bir bireyde % arasındadır. Bu oranın azalması düşük satürasyon olarak adlandırılır.

Yaşlı insanlardaki oksijen satürasyon seviyesi genç yaştaki insanlardan daha düşüktür. Mesela 70 yaşını geçmiş bir kişide oksijen satürasyon seviyesi ortalama %95 civarındadır. Bu, o yaştaki bir kişi için normaldir.

Oksijen Satürasyonu (SPO2, Oksijen Doygunluğu) Nedir Nasıl Ölçülür?

Oksijen satürasyonu (sO2), kandaki oksijen yüzdesini ifade eder.

Oksijen doygunluğu veya oksijen satürasyonu kısaca SpO2 diye bilinir. Kanda oksijen doygunluğuna ulaşan hemoglobin miktarını ifade eder. Kırmızı kan hücrelerinde yer alan proteine hemoglobin adı verilir. Kırmızı kan hücreleri rengini bu proteinden alır. Öte yandan hemoglobin kanda protein ve oksijen taşımakla görevlidir. Bir insanda SpO2 yani oksijen doygunluğu % arasında ise bu, normal kabul edilir. Oksijen satürasyonu kanda oksijen taşınması ve akciğerlerin fonksiyonel kapasitesi ile doğrudan ilişkilidir.

Oksijen satürasyonu ölçümü iki yöntemle yapılır: Nabız oksimetresi ve AKG testi .

Oksijen Satürasyonu (SPO2, Oksijen Doygunluğu) Düşüklüğü Nedir Neden Olur?

Oksijen satürasyonu seviyesinin %90'nın altına düşmesine Oksijen satürasyonu düşüklüğü denir.

Havada bulunan oksijen miktarının azalması, kandaki oksijen oranını da azaltır. Bunun yanı sıra dolaşım veya solunum sisteminde ortaya çıkan rahatsızlıklar da (örneğin kan pıhtılaşması , pulmoner emboli, kalp yetmezliği, anemi, kırmızı kan hücrelerinin eksikliği) düşük oksijen satürasyonuna sebebiyet verir.

Kardiyovasküler hastalıklar, akciğer sorunları, obezite, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, amfizem, uyku apnesi ve doğumsal kalp hastalığı da oksijen satürasyonu seviyesinin düşmesini tetikler.

Oksijen satürasyonu düşüklüğü, demir eksikliği anemisi gibi daha farklı durumlardan kaynaklanabilir .

KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) da oksijen satürasyonu neden düşer? sorusunun bir başka cevabıdır.

Bebeklerde de oksijen satürasyonu düşüklüğüne rastlanabilir. Bebeğin bulunduğu ortamda sigara içildiği zaman veya bebeğe anne sütü verilmediğinde kanındaki oksijen satürasyonu düşer.

Oksijen satürasyonu seviyesi konuşurken doğal olarak da azalabilir. Bu fizyolojik bir olaydır.

Kalp rahatsızlıkları da buna neden olabilir.

Bronşit, amfizem, astım ve benzeri akciğer hastalıkları oksijen satürasyonunda azalma yapabilir.

Yüksek rakımda (çoğunlukla metreden yüksekte) kan satürasyonu düşebilir.

Kişinin solunum yollarının kısmen ya da tamamen tıkanması

Yüksek rakımlı yerlerde havadaki oksijen miktarı normalden daha azdır. Bu bölgelerde yaşayanların kan satürasyonu daha düşük olabilir.

Diğer Nedenleri:

  1. Anemi
  2. ARDS (Akut solunum sıkıntısı sendromu)
  3. Astım
  4. Çocuklarda doğuştan kalp kusurları
  5. Yetişkinlerde doğuştan kalp hastalığı
  6. Amfizem
  7. İnterstisyel akciğer hastalığı
  8. Solunumu baskılayan bazı narkotikler ve anestetikler gibi ilaçlar
  9. Zatürre
  10. Pnömotoraks (akciğer çökmesi)
  11. Akciğer ödemi (akciğerlerde aşırı sıvı)
  12. Pulmoner embolizm (akciğerdeki bir arterde kan pıhtısı)
  13. Pulmoner fibroz (yaralı ve hasar görmüş akciğerler)
  14. Uyku apnesi
  15. Nefes almayı yavaşlatan sorunlar, güçlü ağrı kesiciler
  16. Uyku sırasında solunum bozukluğu (Uyku apnesi)
  17. Akciğer dokusunda iltihaplanma (pulmoner fibrozis vb.)
  18. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)
  19. Anfizem
  20. Zatürre
  21. Pnömotoraks
  22. Akut solunum sendromu (ARDS)
  23. Pulmoner embolizm
  24. Pulmoner fibroz

Oksijen Satürasyonu (SPO2, Oksijen Doygunluğu)Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

  1. Baş ağrısı
  2. Nefes darlığı
  3. Göğüs ağrısı
  4. Terleme
  5. Ciltte morarma
  6. Hızlı kalp atışı
  7. Aşırı yorgunluk ve halsizlik
  8. Zihin bulanıklığı
  9. Hızlı nabız
  10. Öksürme
  11. Hırıltılı solunum
  12. Cilt, tırnak ve dudaklarda mavimsi renk

Oksijen Satürasyonu (SPO2, Oksijen Doygunluğu)Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Oksijen satürasyonu düşüklüğünün giderilmesi için, önce buna neyin sebep olduğu tespit edilir. Ardından bu doğrultuda bir tedavi planı oluşturularak kandaki oksijen oranı yükseltilmeye çalışılır. Tedavide ilaçlardan yararlanılır. Oksijenin akciğerlere çekilmesini sağlayan bir nefes cihazı yardımıyla uygulanır. Ağır vakalarda oksijen tedavisine gerek duyulabilir.

Oksijen satürasyonunu normal seviyeye getirmek amacıyla, kendi kendinize yapabileceğiniz şeyler de vardır. Kırmızı biber, yaban mersini, enginar, pancar ve çilek gibi bolca antioksidan ihtiva eden besinler tüketilmelidir. Düzenli spor ve nefes egzersizleri yapılmalıdır.

Oksijen Satürasyonu (SPO2, Oksijen Doygunluğu)Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

  1. Akciğerdeki ve beyindeki damarlarda daralma
  2. Nabızın ve nefesin yavaşlaması
  3. Baş ağrısı
  4. Kan hacminin azalması
  5. Dispne (Nefes darlığı)
  6. Konvülsiyonlar
  7. Yüzde kızarıklık

SPO2, tıp dünyasında oksijen satürasyonu olarak ta bilinir ve hemoglobinin oksijen doygunluğunu ifade eder. SPO2 yüksekliği, düşüklüğü, çocuklarda ve bebeklerde spo2 kaç olmalıdır, nasıl yükseltilir gibi soruların cevaplarını yazımızın devamında sizlerle paylaşacağız. Kanda belirli miktarlarda hemoblobin bulunur. Hemoglobinlerin temel görevlerinden bir tanesi akciğerlerden gelen oksijenin, vücudun diğer bölümlerine ulaştırılarak fizyolojik işlevlerin kusursuz bir biçimde yerine getirilmesini sağlamaktır.Şimdi spo2 nedir konusuna değinelim.

SPO2 Nedir?

Oksijen satürasyonu olarak ta adlandırılan SPO2, oksijenleri vücudun diğer bölümlerine taşıyan hemoglobinlerin oksijen taşımayan hemoglobinlere göre oranını ifade etmektedir.

Hemoglobin kana kırmızı rengini veren temel bir yapıdır.

Oksijen satürasyonunun ne olduğu ne işe yaradığını tam manasıyla kavrayabilmek için öncelikle vücutta oksijen ve hemoglobinin ilişkisini kavramak gereklidir. Oksijen, dışarıdan burun yoluyla alınan havanın içinde belirli oranlarda mevcut olarak akciğerlere gelir. Akciğerlerde toplanan hemoglobinlere kirli hava bağlıdır. Tüm vücutta oksijenin kullanılmasından sonra kalan havaları hemoglobin bağlayarak akciğere getirir ve buradan yine burun yoluyla dışarı atılması için serbest bırakır. Bir yandan kirli havayı serbest bırakırken diğer yandan oksijeni bağlayarak tekrar vücuda dağıtmak üzere yola çıkar.  Bu şekilde vücudun her yerin oksijeni ulaştırarak fizyolojik tepkimelerin sorunsuz olarak işlemesini sağlar.

spo2 nedir

Eğer hemoglobinlerin bu taşıma mekanizmalarında bir takım sorunlar oluşursa vücutta oksijen satürasyonu ya da SPO2 ciddi şekilde düşüşe geçer. Bu çok tehlikeli bir durumdur ve derhal müdahale edilmesini gerektirir.

Vücudumuz SPO2 Seviyelerini Nasıl Korur?

BU noktada öncelikle hipoksi adı verilen vücudun yeterli miktarda oksijenlenememesi durumundan bahsedelim.

[su_note note_color=&#;#3dbcc6&#; text_color=&#;#ffffff&#; radius=&#;10&#;]Hipoksi kanda bulunan oksijen seviyelerinin normal seviyenin altına düşmesi anlamına gelir. Bir çok çeşidi vardır.[/su_note]

Vücudumuz oksijen satürasyonunu  belirli bir değerde tutabilmek için düzenli olarak nefes alıp vermektedir. Bu seviyeyi korumanın en temel yolu budur. Kandaki oksijen satürasyonu düştüğü zaman vücudumuz refleks olarak nefes alıp vermeyi hızlandırarak oksijen transferini artırmaya çalışır.

Vücudun oksijen ihtiyacı yük kaldırma, koşu yapma gibi ağır işlemler yapıldığı zaman üst seviyelere çıkar. Çok aşırıya kaçılmadığı sürece vücudumuz bir şekilde bu oksijen ihtiyacını giderecek ve uyum sağlayacaktır.

SPO2 Nasıl Ölçülür?

Kandaki oksijen satürasyonunun ölçülmesi ve test edilmesi bazen hayati önem taşıyor olabilir. Oksijen satürasyonunun ölçmenin birkaç yolu vardır. Bunlar invaziv ve non invaziv olmak üzere 2 çeşittir. İnvaziv işlemler vücuda zarar verirken non invaziiv işlemler zarar vermezler.

[su_note note_color=&#;#ba9e3f&#; text_color=&#;#ffffff&#; radius=&#;10&#;]SPO2 (Oksijen Satürasyonu), Pulse Oksimetre adı verilen cihazla non invaziv bir şekilde kolayca ölçülebilmektedir.[/su_note]

Temel olarak el parmaklarının pulse oksimetre adı verilen cihazın orta kısmına yerleştirilmesi metoduyla ölçüm sağlanır. Parmağınızı koyduktan sonra ölçüm başlayacak ve sonuçlar ekranda yazacaktır.

[su_box title=&#;Pulse Oksimetre Kandaki Oksijen Seviyesini Nasıl Ölçer?&#; style=&#;soft&#; box_color=&#;#f96&#;]Uzun yıllardır kullanılan pulse oksimetreler, temelde ışık sensörlerini kullanarak çalışmaktadır. Önceki başlıklarda da belirtmiş olduğum gibi oksijenlenmiş hemoglobin oksijensiz hemoglobine göre daha koyu renktedir ve bu fark çıplak gözle de görülebilir.Işık sensörleri bu değişimleri anlık olarak takip ederek ölçümlerini sağlamaktadır.[/su_box]

SPO2 Normal Değerleri

Vücudumuzda bulunması gereken belirli miktarlarda oksijen seviyeleri vardır. Normal değerin altına düşmesi veya normal değerlerin üstüne çıkması bazı hastalıkların ve patolojik durumların habercisi olabilmektedir.

spo2 kaç olmalıdır

[su_note note_color=&#;#b0&#; text_color=&#;#ffffff&#; radius=&#;10&#;]Sağlıklı ve normal bireyler için olması gereken SPO2 normal değeri %96 ile %99 arasındadır. [/su_note]

SPO2 değerinin yüzde 90 ın altına düşmesi hipoksi adı verilen durumu akla getirir ve müdahale edilmesi gerekn tehlikeli bir durumdur.

Bebeklerde Çocuklarda ve Yetişkinlerde Oksijen Satürasyonu

Aşağıda yaşa göre oksijen satürasyonu ya da yaşa göre SPO2 değerleri verilmiştir.

[su_table]

Prematüre85 ile 95
Ay95 ile
Ay95 ile
Ay95 ile
Yaş96 ile
Yaş96 ile
6 Yaş Üzeri96 ile

[/su_table]

SPO2 Düşüklüğü

Oksijen satürasyonunda düşüklük, çok ihtimalli ve oldukça geniş bir konudur. Kandaki oksijen mktarının yüzde 90&#;ın altına düşmesi manasına gelir. Hiposki ya da hipoksemi durumlarında oksijen satürasyonunda düşüklük söz konusudur.

[su_box title=&#;SPO2&#;nin Düştüğünü Nasıl Anlarım?&#; style=&#;soft&#; box_color=&#;#3f&#;]

[su_list]

[/su_list]

[/su_box]

[su_box title=&#;Oksijen Satürasyonu (SPO2) Neden Düşer?&#; style=&#;soft&#; box_color=&#;#4f&#;]

[su_list]

[/su_list]

[/su_box]

[su_box title=&#;Hangi Durumlarda Doktora Gitmeliyim?&#; style=&#;soft&#; box_color=&#;#c63fc0&#;]

[su_list]

[/su_list]

[/su_box]

Oksijen Satürasyonu Nasıl Yükseltilir?

Oksijen satürasyonun yükseltilebilmesi için öncelikle neden düştüğü tespit edilmelidir. Bunun için hemen bir göğüs hastalıkları uzmanından randevu alarak muayene olmaya gidebilirsiniz. Hastane ortamında tespit ve tedavi edilebilecek hastalıkların dışında insanlaar spo2 yükseltmek için bir dizi önlemler alabilir. İşte oksijen satürasyonunu yükselten önlemler :

  1. Sigarayı bırakmak
  2. Pasif sigara içmekten kaçınmak
  3. Düzenli egzersiz yapılması
  4. Meyve ve sebze ağrılıklı diyet yapılması

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konunun altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Tıbbi Biyokimya

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır