mux örnek sorular / 2. Sınıf Türkçe Soru Ekinin Yazımı (Mi, Mu, Mü, Mı Nasıl Yazılır) konu anlatımı

Mux Örnek Sorular

mux örnek sorular

2. Sınıf T&#;rk&#;e Soru Ekinin Yazımı (Mi, Mu, M&#;, Mı Nasıl Yazılır) konu anlatımı

Haberin Devamı

 Gördüğümüz gibi bu cümleler günlük hayatımızda kullandığımız normal cümlelerdir. Peki biz bu cümleleri nasıl soru cümlesi haline getirebiliriz? O zaman şimdi bu cümlelerin soru haline gelmiş hallerini inceleyelim.

 Ali eve gitti mi?

 Hasan bugün okula gelecek mi?

 Kedi ve köpek burada ?

 Dikkat edersek burada her cümlenin sonuna, ‘mi ve mı’ ekleri getirildi. Yani burada değişen ne oldu? Sadece, ‘mı ve mi’ eki gelerek ardından cümlenin sonuna soru işareti konmuş oldu. Şimdi diğer soru ekleri ile beraber cümle kuralım.

 Ayşe'yi gördün.

 Kitabı okudun.

 Yukarıda olduğu gibi aynı şekilde şimdi bu cümleleri soru haline getirelim.

 Ayşe'yi gördün mü?

 Kitap okudun mu?

 Burada ne yaptık? Cümleleri soru haline getirmek için, ‘gördün’ kelimesinin sonuna, ‘mü’ ekini getirdik. Aynı şekilde, ‘okudun’ kelimesinin sonuna ise, ‘mu’ ekini getirerek cümleyi soru haline getirdik.

 Kullandığımız bu soru ekleri olan, ‘mı, mi, mu, mü’ kullanımı gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken bir husus vardır. Siz de yukarıda dikkat ettiyseniz genelde bu ekler kelimeden ayrı yazılır. Yani bütün olarak yazmak yanlıştır. Şimdi buna bir örnek verelim ve konuyu daha iyi anlayalım.

 Meyve isteyen varmı?

 Meyve isteyen var mı?

 Yukarıdaki iki cümleye baktığımız zaman aynı şeyi anlatıyor. Ancak dikkat edersek birinde, ‘mı’ iki bitişik olarak yazılmış diğerinde ise ayrık olarak yazılır. Peki, burada hangi cümle doğru ve hangi cümle yanlış? Tabii ki ilk cümle yanlıştır. Çünkü cümlenin sonuna, ‘varmı’ şeklinde bitişik yazılmış. Ancak doğru olan ise, ‘var mı’ biçiminde olacaktı. Türkçede yazıma dikkat ederek soru hazırlarken mutlaka ekler ayrı yazılmalıdır. Buna dikkat etmeli ve soruyu yazarken ekleri ayrı şekilde ele almalıyız.

Haberin Devamı

 Gördüğümüz gibi bütün cümlelerdeki soru ekleri kendinden önce gelen kelimeden ayrı şekilde yazılmış durumda. Ancak soru işaretini mutlaka ayrı yazmamalı ve ekin yanında birleşik şekilde ele almalıyız. Şimdi konuda ilgili birkaç cümle üzerinden daha örnek verelim.

 Ali bahçedeki havuzda yüzüyor.

 Kedi mamasını yer.

 Bugün kar yağdı.

 Depremde evler yıkıldı.

 Bu cümleleri nasıl soru haline getireceğiz? Hemen kolay şekilde tamamlayalım.

 Ali bahçedeki havuzda yüzüyor mu?

 Kedi mamasını yer mi?

 Bugün kar yağdı mı?

 Depremde evler yıkıldı mı?

 Gördüğümüz gibi kolayca cümlenin sonuna ayrı şekilde, ‘mı, mi, mu, mü’ eklerini getirerek cümleleri soru haline getirdik. Bu şekilde siz de farklı örnekler yapabilir ve konuyu daha iyi şekilde anlayabilirsiniz. Önce cümlelerin normal hallerini yazın. Daha sonra soru haline getirin.

&#;Mi&#; Soru Ekinin Yazımı

yazım kuralları1. Bu ek geleneksel olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki sözcüğün son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına girer. Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır:

Örnek:Bu kitapların hepsini okudun mu? Sen de mi geldin? Olur mu? İnsanlık öldü mü? Yarim İstanbul&#;u mesken mi tuttun? Okuyor muyuz? Güler misin, ağlar mısın? Onunla sık sık görüşüyor musunuz? Olanları bilir miydi de?

2. Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır:

Örnek:Güzel mi güzel.
Bu testi de çözdün mü konuyu daha iyi anlarsın.
Gördün mü şimdi yaptığını!
Konuşmaya başladı mı susmaz.

 3. &#;mi&#; soru eki, hem isimlere hem de fiillere getirilen bir çekim ekidir.  &#;-mİ&#;, kendinden önceki kelimden her zaman ayrı (bir kelime gibi) yazılır:

Örnek:Gelecek miydin? (fiile)
Sen misin? (isme)
Geldi mi?, okuyor mu?, onlar mı?, özgün mü?&#;
Sen burada mısın?
Bizi duyuyor musunuz?
İzmir mi yoksa İstanbul mu daha güzel?
Ağlasam sesimi duyar mısınız mısralarımda?

4. Eklendiği kelimenin son sesine, dolayısıyla büyük ve küçük sesli uyumu kurallarına uyar:

Örnek: Salı mı?          Sen mi?           O mu?             Ölü mü?

5. Soru ekinden sonra gelen ekler kendisine bitişik yazılır.

Örnek: Seni çağıran bu çocuk muydu?

6. Soru anlamı vermediği zamanlarda da ayrı yazılır.

Örnek:Yağmur yağdı mı dışarı çıkmak isterim.
Güzel mi güzel bir evi var.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası