gözleri açılmamış yavru kedi nasıl beslenir / Yavru kediler gözlerini ne zaman açarlar?» Petibom

Gözleri Açılmamış Yavru Kedi Nasıl Beslenir

gözleri açılmamış yavru kedi nasıl beslenir

Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Kediler

Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Bir yavru kedinin annesinden ayrılması için ideal dönem 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü yavru kedinin gelişimi için hayati önem taşıyan besinlerin yanı sıra, onu ilk haftalarda bulaşıcı hastalıklardan koruyacak olan antikorları da barındırır. Bu nedenle yavruları anneden erken ayırmak, onların pek çok sağlık sorununa karşı savunmasız kalmalarına yol açar. Fakat kimi zaman anne kedi öldüğü, hastalandığı, yavrularını reddettiği ya da bir nedenle onlardan ayrıldığı için yavruların bakımını üstlenmeniz gerekebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda neler yapmalısınız? 

Eğer yavru kedi 4 haftalıktan büyükse bakımı nispeten daha kolaydır. Daha küçük yavrular için mutlaka öncelikle bir sütanne bulmaya çalışmalısınız. Tanıdığınız kedi seven insanlara haber bırakın. Pek çok anne kedi, kendisinin olmayan yavruları da kabul edecektir. 

Eğer bir sütanne bulamıyorsanız, anne kedinin yerini siz dolduracaksınız demektir. Her ne kadar gerçek bir annenin yerini tutmak imkânsız olsa da, iyi bir bakımla yavruya hayatta kalma şansını vermek sizin elinizdedir.

ISINMA

Annesiz bir yavru kediyi bulduğunuz anda yapmanız gereken ilk şey, onu üşümekten kurtarmaktır. Yavru kediler yaklaşık 5 haftalık oluncaya dek kendi vücut ısılarını korumaktan acizdirler. Bu nedenle onu hemen giysilerinizin içine, sizin vücut ısınızı alabileceği bir şekilde koyun ve en kısa zamanda bizimle iletişime geçmeye çalışın. Anneden ayrı kaldığı zaman boyunca meydana gelen olumsuzlukları ancak bir veteriner hekim anlayabileceği ve doğru şekilde müdahale edebileceği için, kedi bakımında ne kadar deneyimli olursanız olun bu adımı atlamayın.

Eve döndüğünüzde yavru için evin sakin, hava akımı olmayan bir köşesinde bir yer hazırlayın. Orta büyüklükte bir karton kutunun içine birkaç kat temiz kumaş serin. Naylon, muşamba gibi malzemeler kullanmaktan kaçının. Evinizde varsa bir sıcak su torbası, yoksa bir su şişesinin içine kaynar olmayan sıcak su doldurarak ve şişeyi havluya sararak kutunun içine koyun. Yavruyu havluya sardığınız bu şişenin yanına yerleştirin. Şişenin ağzının kesinlikle su sızdırmamasına ve yavrunun sıcak şişeye doğrudan temas etmemesine özen gösterin. Şişedeki suyu sık sık kontrol edin ve soğudukça yeniden sıcak suyla doldurun. Kutunun altına ya da içine asla elektrikli battaniye gibi ısıtıcılar koymayın.

BESLENME  

Yavru henüz kendi kendine yiyemeyecek kadar küçükse, beslenmesi için biberon ve anne sütünün yerine geçen bir ürün kullanmanız gerekecektir.

Mamayı küçük miktarlar halinde bir seferlik hazırlayın ve artan kısmını yeniden kullanmayın, atın. Mama ne sıcak ne de soğuk olmalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Yavru her saatte bir beslenmelidir.

Yavruyu beslemek için kucağınıza bir havlu serin ve yavruyu bu havlunun üzerine karın üstü duracak şekilde koyun. Sırtüstü ya da yan yatırmayın; ensesinden tutarak havaya ya da arka ayakları üzerinde kaldırmayın çünkü bu pozisyonlardayken mamanın nefes borusuna, akciğerlerine kaçması ve yavrunun boğulması tehlikesi vardır. Biberonu ağzına yaklaştırdığınızda kokuyu alıp kendiliğinden memeye yapışmıyorsa parmağınızı hafifçe ön dişleri arasına sokarak, kesinlikle zorlamadan ağzını açın ve biberonun ucunu ağzına yerleştirin. Bunu yaptığınızda emmeye başlamalıdır. Eğer yavru emmiyorsa zorla içirmeye çalışmayın, derhal bize başvurun. Biberonu yere 45 derece açı yapacak şekilde tutun; bu sayede yavru emerken hava kabarcıkları oluşmaz ve hava yutmaz. İstediği kadar emmesine izin verin, bıraktığında daha fazla emmesi için onu zorlamayın. Karnı doyduğunda göbeği hafifçe şişkin yuvarlak bir şekil alacak ve emmeyi bırakacaktır.

TUVALET

Anne kedi yavrularını emzirdikten sonra onların karnını ve genital bölgelerini yalayarak tuvaletlerini yaptırır. Siz de her beslenmeden sonra aynı işlemi yapmalısınız. Bu işlem için yavruyu bir kağıt havlu üzerine sırtüstü kucağınıza yatırın. Ilık suyla hafifçe ıslatılmış bir pamukla karnından aşağıya doğru bastırmadan, yumuşak hareketlerle masaj yapın. Yavru tuvaletini yaptığında yine hafifçe ıslatılmış bir pamukla temizleyin ve güzelce kurulayın. Eğer yavruda ishal ya da kabızlık oluştuysa hiç vakit kaybetmeden bize başvurun.

PİRELER

Annesiz bir yavru kediyi en kısa zamanda veteriner hekime göstermenizin bir başka önemi de, yavruyu bir an önce pirelerden arındırmak gerekliliğidir. Pireler bir yavru kedi için son derece tehlikeli olan kansızlığa yol açmalarının yanı sıra, yine hayati tehlike anlamına gelen iç parazitleri de taşırlar. Veteriner hekiminize danışmadan yavruya HİÇBİR dış parazit ilacı uygulamayın. Yanlış ürünü kullanmanız, ya da doğru ürünü yanlış doz veya şekilde kullanmanız yavrunun zehirlenmesine yol açabilir.

 

GELİŞİM EVRELERİ

Yavru kediler birinci haftanın sonunda doğum ağırlığının iki katına ulaşırlar. Doğduklarında kapalı olan gözleri günde açılır. Başlangıçta mavi olan gözleri iki hafta sonra renk değiştirmeye başlayacak, esas göz rengi 3. ayda belli olacaktır. İki haftalık olduklarında yapışık olan kulakları açılır ve seslere tepki vermeye başlarlar. Üç haftalık olduklarında yürüme girişimleri başlayacak, 4 haftalık olduklarındaysa süt dişleri çıkmaya ve oyun oynamaya başlayacaklardır. Sağlıklı bir yavru kedi iştahlıdır, uyuduğu saatler dışında hareketlidir ve düzenli olarak tuvaletini yapar. Yavru kedinizin iştahında, hareketliliğinde olağan dışı bir durum gözlemlediğinizde (gözlerde çapaklanma, göz veya burunda akıntı, ishal ya da kabızlık, karnın içeri çökük durması, derisini tutup bıraktığınızda hemen eski haline gelmemesi, halsizlik, soluk alıp vermede güçlük gibi) vakit kaybetmeksizin bize başvurun.

YARI KATI GIDAYA GEÇİŞ

Yavru 4 haftayı doldurduğunda biberonla beslemenin yanı sıra sulandırılmış konserve yavru kedi mamasını ya da bizim tavsiyesiyle evde hazırlayacağınız bir mamayı ona verebilirsiniz. Başlangıçta biberonla beslemeye düzenli olarak devam edin fakat gün içinde ona ılık suyla karıştırdığınız mamayı da bir tabakta verin. Mamayla ilgilenmiyorsa zorlamayın. Yavru mamayı yemeye başladığında gitgide biberon öğünlerini azaltın ve bunun yerine mamasını verin. Bu dönemde yavrunun dışkısını dikkatle gözlemleyin. İshal ya da kabızlık şekillenmesi durumunda vakit kaybetmeden veterinerinize başvurun. 5. haftadan itibaren mamadaki su miktarını azaltarak doğrudan konserve mamayı vermeye başlayabilirsiniz.

 

Veteriner Hekim

Duygu BOYACI

Yavru kedilerin gözleri ne zaman açılır?

Türkiye&#;nin funduszeue.info 1 Numaralı Online Pet Shop Mağazası

funduszeue.info&#;da her zaman uygun fiyatlar!

Sizde bu değerli bilgileri önerin.

Yavru Kedi Bakımı

Yavru kedilerin gözleri ne zaman açılır?

Kulakları başlarına yaslı ve göz kapakları bir o kadar sıkı şekilde kapalıdır. Annelerinin karnında 3 ay kadar geliştikten sonra doğan yavru kedilerin gözleri kapalıdır. Eğer daha önce hiç yeni doğmuş olan yavru kedi görmediyseniz, yetişkin bir kediden daha farklı göründüğünü anlayacaksınız.

Yavru Kediler Gözlerini Ne Zaman Açarlar?

Kedi sağlıklı ise yavru bir kedinin gözlerini açması uzun bir süreyi bulmaz. Pek çok kedi 7 ila 10 gün içinde gözlerini açarken, iki haftalık olduklarında ise tamamiyle genişler. Ancak her kedi aynı değildir, kimisinin gözleri daha erken açılırken kimisinin gözleri daha geç açılabilir. Bazı durumlarda gözleri erken açılan yavrunun daha sonra tekrar kapanabilir. Her yavru kedinin gözleri maviyken, en az 8 haftalık olana kadar asıl rengi net ortaya çıkmaz.

Kaçınılması Gerekenler

Kedinizin gözleri gelişme aşamasındayken zarar verebilecek parlak ışıktan uzak tutmak ve karanlık bir odada kalmalarını sağlamak daha doğru olacaktır. Aynı zamanda kedinin temiz ve sağlıklı olması da bir o kadar önemlidir. Eğer yavru kedinizin annesi yoksa, onu yavru kedi için üretilmiş olan özel formüle sahip mama ile biberonla beslenmelidir. En dikkat etmeniz gereken konu ise hazır olmadan kedinin gözlerini açmaya kalkmamanız. Sabır göstererek, kendiliğinden gerçekleşmesine müsade edin.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru kedinizin gözleri açılmadan önce keçeye benzer bir kabuklanmaya meydana gelebilir. Dolayısıyla bakteriyel ve yaygın bir enfeksiyona yol açabilir. Gözleri kabuklanan kedinizin özel bir bakıma gereksinimi vardır. Bunun için ılık su ile nemlendirdiğiniz bir parça pamuk ile gözlerini temizleyebilirsiniz. Sıcak ve ıslak olması sayesinde kabuğu nazik şekilde silebilirsiniz. Ancak herhangi bir sabun veya kimyasal kullanmamalısınız! Kedinizin gözleri iyileşmezse mutlaka veteriner hekiminize götürmelisiniz. Bir yavrunun gözleri kabulanırsa, diğerleri de aynı şekilde kabuklanabilir. Bu bulaşmanın önüne geçmek için kullandıkları yatak takımlarını devamlı olarak değiştirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Eğer kedinizin mobilyalalara çarpıyor, merdiven inerken ya da çıkarken tökezliyor, tuvalet ve mama kabını bulmakta zorluk çekiyorsa, bu durum görme yetisinde bir problem olduğuna işaret edebilir.

Birçok yavrunun doğduktan sonra gözleri 8 günden itibaren açılırken, bazı yavruların iki haftayı buluyor. Eğer bu süreyi aşarsa, kedinizi veteriner hekiminize götürmelisiniz. Ek olarak kedinin bir gözü açık diğer göz kapalı ise derhal muayane edilmelidir.

günlükken gözlerini açmaya başlar.

Sağlıklı bir kedi gözlerini kısa sürede açabilir. Birçok kedi 7 ila 10 gün içerisinde açarken, iki haftalık olduklarında tamamen genişler.

Kedinizin gözlerini ya da kulaklarını hiçbir şekilde erken açmaya çalışmayın! Aks, takdirde kalıcı bir hasara neden olabilirsiniz. Bu dönemlerde kedinin iyi dokunma, tat ve koku alma duyusu olacaktır.

İlginizi Çekebilecek Benzer İçerikler

Gözleri açılmamış yavru kedi nasıl beslenir?

Gözleri açılmamış yavru kediler, anneleri tarafından beslenemeyen veya terk edilen kedilerdir. Bu yavruların sağlıklı büyümesi için doğru şekilde beslenmeleri gereklidir. Peki gözleri açılmamış yavru kedi nasıl beslenir? işte bu sorunun yanıtı.

İlk Adım: Yavruların Yaşı

Gözleri açılmamış yavru kedilerin yaşına göre, farklı beslenme gereksinimleri vardır. Doğru beslenme için, yavru kedilerin doğum tarihini bilmek önemlidir. Aşağıdaki tabloda, yavru kedilerin doğum tarihine göre, beslenme gereksinimleri yer almaktadır:

Yaş Beslenme Miktarı

whatsapp-imageatjpeg

İkinci Adım: Yavru Kedilerin Beslenmesi

Gözleri açılmamış yavru kediler, özel bir mama ile beslenirler. Bu mamalar, özellikle yavru kedilerin büyüme gereksinimlerine göre formüle edilmiştir. Yavru kedilerin beslenmesi için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:

*Yavru kedileri sıcak bir yere yerleştirin. Yavru kedilerin vücut ısısı, düzenli olarak kontrol edilmelidir.

*Özel bir biberon veya enjektör kullanarak, yavru kedi mamalarını beslenme gereksinimlerine göre hazırlayın.

*Yavru kedinin başını hafifçe tutun ve mamayı ağzına yerleştirin. Yavru kedinin gagasına mamayı yavaşça sıkın. Yavru kedi mama yutmak için başını kaldırmaya çalışırsa, başını destekleyin.

*Yavru kedi, mamayı bitirdiğinde, ağzını temizlemek için ıslak bir bezle silin.

*Yavru kedinin beslenme sıklığı ve miktarı, yukarıdaki tabloya göre ayarlanmalıdır.

Üçüncü Adım: Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Gözleri açılmamış yavru kedilerin sağlıklı büyümesi için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bunlar şunlardır:

Yavru kedilerin beslenmesi, doğru sıcaklıkta yapılmalıdır. Yavru kedilerin vücut ısısı °C arasında olmalıdır.

Yavru kedilerin dışkılaması gereklidir. Yavru kedilerin altını temizlemek için ıslak bir bez kullanılmalıdır.

Yavru kedilerin gözlerini, göz enfeksiyonlarından korumak için göz çevresi temizlenmelidir. Gözleri kapalıyken bile, gözlerinde biriken kirler oluşabilir.

Yavru kediler, anneleri tarafından yalanarak temizlenir. Ancak, gözleri açılmamış yavru kediler, temizliğe ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, yavru kedilerin tüylerinin arasını nemli bir bezle silin.

Dördüncü Adım: Yavru Kedilerin Büyüme Süreci

Gözleri açılmamış yavru kediler, yaklaşık gün sonra gözlerini açarlar. Daha sonra, yavaş yavaş sert mama yemeye başlarlar. hafta sonra, yavru kediler anne sütünden tamamen kesilir ve sert mama ile beslenmeye başlarlar. Bu süreçte, yavru kedilerin sağlıklı büyümesi için düzenli veteriner kontrolü önemlidir.

Beşinci Adım: Sonuç

Gözleri açılmamış yavru kedilerin doğru beslenmesi, sağlıklı büyümeleri için önemlidir. Doğru mama seçimi ve doğru beslenme programı uygulanması, yavru kedilerin sağlıklı büyümelerine yardımcı olur. Ayrıca, yavru kedilerin sıcaklık, hijyen ve sağlık gibi ihtiyaçlarına dikkat edilmesi gereklidir.

Bir yavru kedinin annesinden 8 haftal&#;k (2 ayl&#;k kedi) oldu&#;unda ayr&#;lmas&#; en ideal zamand&#;r. Anne sütü yavru kedinin hem geli&#;imi aç&#;s&#;ndan hem de ilk haftalarda onu bula&#;&#;c&#; hastal&#;klardan koruyaca&#;&#;ndan oldukça önemlidir. Bu yüzden yavrular&#; annelerinden çok erken ya&#;ta ay&#;rmak, onlar&#;n birçok sa&#;l&#;k sorununa kar&#;&#; savunmas&#;z b&#;rakmas&#;na neden olur. Ancak bazen öyle zamanlar gelir ki anne kedi ölebilir, hastalanabilir, yavrular&#;n&#; reddedebilir ya da ba&#;ka bir neden meydana gelebilir. Bu nedenle annesi taraf&#;ndan terk edilen yavru kedinin bak&#;m&#;n&#; sizin üstlenmeniz gerekebilir.

Peki günlük, haftal&#;k ya da 1 ayl&#;k farketmeksizin bebek yavru kedi bak&#;m&#;n&#; üstlenmek için haz&#;r m&#;s&#;n&#;z? E&#;er yavru kediniz 4 haftal&#;ktan büyükse, bak&#;m&#; nispeten daha kolay olaca&#;&#; için &#;ansl&#;n&#;z. E&#;er daha küçükse, öncelikle bir sütanne bulman&#;z gerekebilir. Bu konuda hüsrana u&#;rarsan&#;z, i&#; size dü&#;üyor demektir. Evde yavru kedi bak&#;m&#;n&#; çok iyi derecede yaparsan&#;z, yavruya hayatta kalma &#;ans&#; verirsiniz. Peki yavru bebek kedi bak&#;m&#; nas&#;l olmal&#;d&#;r? Yavru bebek kedi yeti&#;tirmek için gereken ipuçlar&#; nelerdir? &#;&#;te terk edilmi&#; kedi hakk&#;nda her &#;ey!

Yeni Do&#;an Yavru Kedi Bak&#;m&#; &#;çin Gerekli Malzemeler

 

Yavru Kedi Bak&#;m&#;: Yavru Bebek Kedi Nas&#;l Bak&#;l&#;r? funduszeue.info’den &#;puçlar&#;! - Resim : 1

&#; Biberon
&#; Yavru kedi formülü
&#; Is&#;t&#;c&#; yast&#;k, s&#;cak su torbas&#; ya da &#;s&#;t&#;c&#; ped
&#; Battaniye ya da yumu&#;ak havlu
&#; Biberon temizleme f&#;rças&#;
&#; Emzik ya da &#;&#;r&#;nga
&#; Ta&#;&#;ma kutusu
&#; Kedi kumu tepsisi
&#; Mama ve su kaseleri
&#; T&#;rmalama direkleri
&#; Tüy bak&#;m ekipman&#;
&#; Kedi kap&#;s&#;
&#; Oyuncaklar
&#; H&#;zl&#; aç&#;l&#;r tasma, isimlik v.b
&#; Ka&#;&#;t havlu, pamuk ve kulak pamu&#;u

Yeni Do&#;an Kedinin Vücut Is&#;s&#;

Yeni do&#;mu&#; kedinin vücut &#;s&#;s&#;n&#; kontrol etmek öncelikle yapman&#;z gereken etaplardan biridir. &#;kinci olarakta vücut &#;s&#;s&#; dü&#;ük bir kediye herhangi bir s&#;v&#; ya da yiyecek vermeyin! Genel olarak yeni do&#;an kediler, kendi vücut &#;s&#;lar&#;n&#; koruyacak düzeyde de&#;illerdir ve anne kedinin onlar&#; &#;s&#;tmas&#;na muhtaçt&#;rlar. Ancak yavru kedilerin annesiz kalmaktan ya da ba&#;ka bir rahats&#;zl&#;ktan dolay&#; vücut &#;s&#;lar&#; dü&#;ebilir. Bu nedenle ilk olarak yavru kediyi &#;s&#;t&#;n ve sürekli olarak s&#;cak kalmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n. Sürekli olarak nas&#;l s&#;cak kalmas&#;n&#; sa&#;lar&#;m diye dü&#;ünüyorsan&#;z, cevab&#; çok basit! Evdeki malzemeleri kullanarak kedinizi s&#;cak tutabilirsiniz. Yavru kediye, patilerinin tüysüz k&#;s&#;mlar&#;na ve kulaklar&#;na, dokunarak vücut &#;s&#;s&#;n&#; kontrol edin. E&#;er dokundu&#;unuz bu k&#;s&#;mlar so&#;uksa, kedinizi bir battaniye yard&#;m&#; ile &#;s&#;t&#;n. E&#;er evinizde termometre varsa, kulaktan ölçüm yaparak kedinizin ate&#;ini ölçebilirsiniz. Genellikle yavru kedilerin vücut &#;s&#;lar&#; 37 - 39 derecedir. Unutmadan, kedinizi battaniye ya da ba&#;ka bir malzeme ile sararken nefes alaca&#;&#; &#;ekilde sar&#;n.

Yeni Do&#;an Yavru Kedinin Su &#;htiyac&#;

Yavru kedinin susuz kal&#;p kalmad&#;&#;&#;n&#; iyice gözlemleyin. Bunun için kedinizin ensesindeki deriyi ba&#; ve i&#;aret parmaklar&#;n&#;z ile nazikçe tutup yukar&#; çekin. B&#;rakt&#;&#;&#;n&#;z zaman k&#;sa süre içerisinde eski halini al&#;yorsa, her &#;ey yolundad&#;r. Yavru kedilerin ense derilerinin oldukça yumu&#;ak ve bu yap&#;n&#;n elastik oldu&#;unu bilmelisiniz. E&#;er elastikli&#;ini kaybetmi&#;se ve eski haline dönmesi biraz zaman al&#;yorsa, yavru kediniz susuz kalm&#;&#;t&#;r. Öte yandan kedinize direkt olarak su vermeyin. Yavru kediler, bebeklerde de oldu&#;u gibi, belirli bir olgunlu&#;a eri&#;ine kadar su ihtiyaçlar&#;n&#; anne sütünden al&#;r. Bunun d&#;&#;&#;nda kedinize susuz kalma ya da ishal gibi durumlarda elektrolit s&#;v&#; vermeniz mümkün.

Yavru Kedinin Tüy Bak&#;m&#;

Yavru kedinizin tüy kontrolünü yaparken mutlaka kedi tara&#;&#; kullan&#;n. Kedi tara&#;&#; ile nazik bir &#;ekilde taray&#;n ve tüylerinin aras&#;n&#; kontrol edin. E&#;er kedinizi tararken tüylerinden dökülen herhangi bir &#;eye rastlarsan&#;z, bu kedinizde d&#;&#; parazit sorunu oldu&#;una i&#;arettir. Parazitler veteriner müdahalesi gerektirdi&#;i için, en yak&#;n zamanda kedinizi veterinere götürmelisiniz.

Yeni Do&#;an Kedinin Göz Sa&#;l&#;&#;&#;

Göz sa&#;l&#;&#;&#;, yavru kedi bak&#;m&#;nda önemli olan bir di&#;er k&#;s&#;md&#;r. Yavru kedinizin gözleri henüz aç&#;lmam&#;&#;sa, gözlerinin üstünde ve çevresinde toz ya da iltihaplanma gibi &#;eylerin olup olmad&#;&#;&#;n&#; kontrol edin. Kedinizin gözleri aç&#;lm&#;&#;sa da, bir ak&#;nt&#; olup olmad&#;&#;&#;na bak&#;n. Kedilerin gözleri aç&#;k haldeyken, göz bebeklerinin göz çukurunu doldurur halde olmas&#; gerekir ve iç k&#;s&#;mda olan zar yap&#;s&#; görünmez. E&#;er ters giden bir &#;eyle kar&#;&#;la&#;&#;rsan&#;z, örne&#;in göz ve göz çevresinde iltihaplanmas&#; ya da iç göz zar&#;n&#;n ortaya ç&#;kmas&#; durumunda, hemen veterinere gitmelisiniz. Göz ak&#;nt&#;lar&#; ya da iltihaplanmalar tedavi edilmedi&#;i sürece, unutmay&#;n ki körlük meydana gelebilir.

Yeni Do&#;an Yavru Kedinin Is&#;t&#;lmas&#;

Yavru kedinizi sürekli olarak s&#;cak tutman&#;z için gerekli ortam&#; haz&#;r hale getirin. Çok büyük olmas&#;na gerek olmayan bir sa&#;lam kutu ya da sepetin içerisine ev havlusu veya ona benzer bir örtü yerle&#;tirin. Kedinizin bir &#;s&#; kayna&#;&#;na ihtiyac&#; oldu&#;u için, su torbalar&#;n&#; ya da &#;s&#;t&#;c&#; pedlerini &#;s&#; kayna&#;&#; olarak kullanman&#;z mümkün. E&#;er ikisini de temin edememi&#;seniz, içi s&#;cak dolu olan bir &#;i&#;e de kullanabilirsiniz. Ancak &#;i&#;eyi s&#;k&#; kapatt&#;&#;&#;n&#;zdan ve &#;i&#;enin su s&#;zd&#;rmad&#;&#;&#;ndan emin olun. Son olarak kedinizin kutu içinde istedi&#;i vakit &#;s&#; kayna&#;&#;ndan uzakla&#;abilece&#;i bir alan b&#;rakmaya özen gösterin.

Yeni Do&#;an Yavru Kediyi Besleme

 

Yavru Kedi Bak&#;m&#;: Yavru Bebek Kedi Nas&#;l Bak&#;l&#;r? funduszeue.info’den &#;puçlar&#;! - Resim : 2

Yeni do&#;mu&#; yavru kediler, sütten kesilene kadar kat&#; g&#;daya geçmemeli. Ancak yavru kedinin annesi yoksa, anne sütü yerine geçecek bir kar&#;&#;&#;m&#; kedinize verebilirsiniz. Bunun d&#;&#;&#;nda yavru kediye direkt olarak inek sütü vermemelisiniz! Çünkü kedilerin sindirim sistemi laktozu kald&#;rabilecek bir özellikte de&#;ildir. Yavru kediler için üretilen tozla beslemeniz gerekti&#;inde biberon kullanabilirsiniz. E&#;er yavru kedinizi biberon ile besliyorsan&#;z, 2 - 3 saat arayla beslemeye özen gösterin. Ve kedinizi asla s&#;rt üstü pozisyonda tutmay&#;n!

Yavru Kediler Ne Yer?

Çok küçük kedi yavrusu günlük kedi bak&#;m&#; konusunda endi&#;e duyabilir ve özellikle onu nas&#;l besleyece&#;inizi merak ediyor olabilirsiniz. Yemek konusunda yavru kediyi sak&#;n zorlamay&#;n ve verdi&#;iniz her yeme&#;i olabildi&#;ince küçük parçalara ay&#;r&#;n. Hindi, tavuk, s&#;&#;&#;r eti ve geyik eti gibi ya&#;s&#;z etleri pi&#;mi&#; halde kedinize verebilirsiniz. Az pi&#;mi&#; ya da çi&#; etler, yavru kedinizi zehirleyebilir! Ayn&#; zamanda et d&#;&#;&#;nda kedinize marul, brokoli çiçe&#;i ve mevsim ye&#;illikleri de verebilirsiniz. Son olarak kedinizin yiyecek d&#;&#;&#;nda her zaman taze su içti&#;inden emin olun.

S&#;kça Sorulan Sorular

Yavru kediler ne s&#;kl&#;kla kaka yapar?

Yavru kedilerin normal olarak günde en az 1 - 2 kez kaka yapmas&#; ve idrar&#;n&#; ise her beslenmeden sonra atmas&#; gerekir. Ancak yavru kediniz annesinden ayr&#;ysa, her beslenmeden sonra d&#;&#;k&#;lamas&#; ve tuvalet ihtiyac&#;n&#; gidermesi için ona yard&#;m etmelisiniz. Bu nedenle kedinizi besledikten sonra, idrar&#;n&#; yapabilmesi ad&#;na yumu&#;ak ve emici bir bez ile ovalaman&#;z gerekmektedir.

Yavru kedilerin ilk gecesi evde nas&#;l bak&#;lmal&#;?

&#; &#;lk olarak yavru kedinizi rahatlatmal&#; ve stresini azaltmal&#;s&#;n&#;z. Bunun için de kendisini güvende hissetmesi ad&#;na ona özel rahat ve s&#;cak bir ortam yaratmal&#;s&#;n&#;z.
&#; Yavru kedinizin sizinle bir ba&#; kurmas&#;, yeni evine al&#;&#;mas&#; ve sizi tan&#;mas&#; için ona biraz zaman vermelisiniz. Sonras&#;nda zaten her &#;ey çok daha kolay olacak!
&#; Yeni kediniz için küçük, güvenli ve konforlu bir oda ayarlad&#;ktan veya bir alan olu&#;turduktan sonra ona ait e&#;yalar&#; da yan&#;na yerle&#;tirmeyi unutmay&#;n. Yumu&#;ak bir battaniye, kedi yata&#;&#;, kum kab&#;, mama ve su kab&#; gibi ihtiyaçlar&#;, kedinizin rahatça ula&#;abilece&#;i bir konumda oldu&#;undan emin olun.
&#; Kedinizin çevreye uyum sa&#;lamas&#; için ilk gece &#;&#;&#;&#;&#; aç&#;k b&#;rakabilir ya da bir gece lambas&#; ile bulundu&#;u alan&#; ayd&#;nlatabilirsiniz.
&#; Yavru kediniz ilk geceden a&#;larsa, bunun normal oldu&#;unu bilmelisiniz. Sonuçta annesi ve karde&#;lerinden yeni ayr&#;ld&#;&#;&#; için kendini yaln&#;z hissedebilir ve size al&#;&#;mas&#; biraz zaman alabilir. Bu nedenle kedinizi güvenli ve s&#;cak tutman&#;z büyük ölçüde önemlidir.

Yavru kedi annesinden ne zaman ayr&#;lmal&#;?

Genellikle yavru kedilerin annelerinden ayr&#;lma süresinin 2 ay oldu&#;u söylenir. Ancak ço&#;u veteriner hekimine göre ise bu süre en az 3 ay olmas&#; gerekti&#;i yönündedir. Çünkü yavru kediler 2 ayl&#;k olduklar&#;nda bile sürekli olarak annelerinin yan&#;nda olmak isterler.

Yavru kedi geli&#;im a&#;amalar&#; nelerdir?

&#; Birinci gün; i&#;itme duyusu geli&#;en yavru kedilerin kulak kanallar&#; 2. haftan&#;n sonuna kadar aç&#;k olmaz.
&#; &#;kinci gün; göbek kordonunun kal&#;nt&#;lar&#; kuruyarak dü&#;er.
&#; Üçüncü gün; gözler aç&#;lmaya ba&#;lar ve güne kadar devam eder. Tüm yavru kediler mavi gözlü olarak do&#;ar ancak daha sonra göz renkleri de&#;i&#;ebilir.
&#; 2,5 hafta; tüylerini yalamaya ba&#;larlar.
&#; 3. hafta; görme duyusu hala zay&#;ft&#;r ancak belirli &#;eyleri yorumlayabilir. &#;lk di&#;ler ise di&#; etlerini delmeye ba&#;lar.
&#; 4. hafta; görme yetene&#;i daha da güçlenir. Fiziksel becerileri de geli&#;meye ba&#;lar. Kat&#; konserve mama yemeye ba&#;lar.
&#; 4,5 hafta; yakla&#;&#;k yar&#;m kilo a&#;&#;rl&#;&#;&#;na ula&#;&#;r.
&#; 5. hafta; insanlar ve di&#;er hayvanlar ile sosyalle&#;meye ba&#;lar.
&#; 6. hafta; yakla&#;&#;k 1 kilo a&#;&#;rl&#;&#;&#;na ula&#;&#;r. Tüm di&#;leri ç&#;kar ve sütten tamamen kesilir. Konserve mama d&#;&#;&#;nda kuru mamalar da yemeye ba&#;lar.

Yavru kediler nas&#;l sevilir?

&#; Yavru kedinizi oturarak sevmeye özen gösterin.
&#; Yavru kedinizin elinizi koklamas&#;na izin verin.
&#; Yavru kedinizin çenesinin alt&#;n&#;, s&#;rt&#;n&#; ve kulaklar&#;n&#;n etraf&#;n&#; ok&#;ay&#;n.
&#; Yavru kedinizin yanaklar&#;n&#; ka&#;&#;y&#;n.
&#; Yavru kedinizin kuyru&#;unun ba&#;lad&#;&#;&#; noktay&#; sevin.
&#; Her zaman nazik olun.
&#; E&#;er kedinizin rahats&#;z oldu&#;unu fark ederseniz, onu sevmeyi b&#;rak&#;n.
&#; Kedinizi her gün belirli zamanlarda sevmeye çal&#;&#;&#;n.
&#; Nazik olduklar&#; sürece di&#;er insanlar&#;n da kedinizi sevmesine izin verin.
&#; Patilerine ve kulaklar&#;na dokunulmas&#;na al&#;&#;t&#;r&#;n.
&#; Kedinizi haftada bir taramaya özen gösterin.

Yavru kedimin evimde ilk günü ne yapmal&#;y&#;m?

&#; Yavru kedinizi eve ilk getirdi&#;iniz zaman, evin olabildi&#;ince sessiz olmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n.
&#; Kediniz ürkek, korkmu&#; ve stresli davranabilir bu gayet normaldir.
&#; Onun için özel olarak haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z oday&#; ya da alan&#; kedinize gösterin ve kendi kendine ke&#;fetmesine izin verin. Yavru kedinizin odas&#;n&#;n kap&#;s&#;n&#; hafif aral&#;k b&#;rak&#;n ki istedi&#;i gibi girip ç&#;kabilsin.
&#; Kedinin odas&#;nda mama ve su kab&#; ya da kum kab&#; gibi ihtiyac&#; olan her &#;eyin bulundu&#;undan emin olun.
&#; E&#;er yavru kediniz uyumak istiyorsa ona istedi&#;i kadar uyumas&#; için izin verin.
&#; Yavru kedinizin a&#;&#;lar&#;n&#; yapt&#;rana kadar d&#;&#;ar&#; ç&#;kmas&#;na izin vermeyin. A&#;&#;lar&#;n&#; olduktan sonra ise ilk 2 ya da 3 hafta boyunca içeride tutman&#;zda fayda var.

Terk edilmi&#; bir yavru kediye nas&#;l bak&#;l&#;r?

&#; Sokaktan al&#;nm&#;&#; ve annesi ölmü&#; yavru kedinin bak&#;m&#;n&#; üstlendi&#;inizde, ilk olarak s&#;cak ve güvenli bir ortam olu&#;turun ve bol miktarda yiyecek sa&#;lay&#;n.
&#; E&#;er anne kedi taraf&#;ndan terk edilmi&#; bir yavru kedi söz konusu ise, kendinizi ve yavru kedinizi güvende tutmaya odaklan&#;n. Bunun için de anne kedinin tamamen gitmi&#; oldu&#;undan emin olun.
&#; Kediyi ald&#;&#;&#;n&#;z zaman kaç ya&#;&#;nda oldu&#;unu hesaplay&#;n ancak bunu tahmin edemeyecek durumdaysan&#;z veterinere gidin. Hatta sadece ya&#;&#; için de&#;il, ayn&#; zamanda kedinizin kapsaml&#; muayeneye girmesi için onu veterinere götürmeniz gerekir.
&#; Yavru kedinizin ihtiyaç duyabilece&#;i her &#;eyi sat&#;n ald&#;&#;&#;n&#;zdan mutlaka emin olun.
&#; Yavru kedinizin s&#;cak olup olmad&#;&#;&#;n&#; kontrol etmeyi unutmay&#;n. Yavru kedinizin ü&#;üdü&#;ünü fark ederseniz, onu hemen &#;s&#;tmaya çal&#;&#;&#;n. Terk edilmi&#; bir yavru kediyi s&#;cak tutmak, beslemekten çok daha önemlidir diyebiliriz.
&#; Kedinizi besleyece&#;iniz zaman kulland&#;&#;&#;n&#;z mama miktar&#;n&#; yavru kedinin ya&#;&#;na ve kilosuna göre ayarlay&#;n ve onu biberon ile besleyin. Besledikten sonra da mutlaka gaz&#;n&#; ç&#;kar&#;n.
&#; Yavru kediler 3 haftal&#;k olana kadar d&#;&#;k&#;lar&#;n&#; yapmakta zorland&#;klar&#; için, ona bu konuda yard&#;m edin.
&#; Yavru kedinizi y&#;kamadan önce pire kontrolü yap&#;n ve özel kedi &#;ampuan&#; ve ürünleri ile y&#;kay&#;n.

Yavru kedimi kendime nas&#;l al&#;&#;t&#;r&#;r&#;m?

Yavru kedinizi do&#;umdan sonraki ilk üç gün çok az tutmal&#; ve dokunmal&#;s&#;n&#;z. &#;lk üç günü atlatt&#;ktan sonra, günde bir veya iki kez tutabilir ve dokunabilirsiniz. Yavru kedilerin insan kokusu ile ba&#; kurmas&#; ve etkile&#;ime girmesi 3 ila 7. haftalarda oldukça önemlidir. Üstelik bu kedinizi sosyalle&#;tirmek, çe&#;itli al&#;&#;kanl&#;klar kazand&#;rmak, kuca&#;a al&#;&#;t&#;rmak ve s&#;k s&#;k dokunmak için en ideal zaman aral&#;&#;&#;d&#;r.

Yavru kedilere hangi a&#;&#;lar yap&#;l&#;r?

&#; Lösemi a&#;&#;s&#;
&#; Bordetella a&#;&#;s&#;
&#; Karma a&#;&#;
&#; Kuduz a&#;&#;s&#;
&#; &#;ç ve d&#;&#; parazit ilaçlar&#;

Yavru kediye tuvalet e&#;itimi nas&#;l verebilirim?

 

Yavru Kedi Bak&#;m&#;: Yavru Bebek Kedi Nas&#;l Bak&#;l&#;r? funduszeue.info’den &#;puçlar&#;! - Resim : 3

&#; Öncelikle kedi tuvalet e&#;itimi verilirken, kum kab&#;, kedi kumu, kedi kumu küre&#;i, ödül mamalar&#; ve oyuncaklar gibi ihtiyac&#;n&#;z olan tüm malzemeleri sat&#;n almal&#;s&#;n&#;z.
&#; Daha sonra do&#;ru kedi kum kab&#;n&#; seçti&#;inizden emin olun. Yavru kediniz için, içerisine rahat girip ç&#;kabilece&#;i küçük bir kedi tuvalet seçimi daha do&#;ru bir tercih olacakt&#;r.
&#; Kedi kum kab&#;n&#; seçtikten sonra yine uygun kedi kumunu belirlemeniz gerekmektedir. Baz&#; kediler topaklanan kedi kumlar&#;nda rahat ederken, baz&#; kediler de topaklanmayan kedi kumlar&#;nda rahat ederler.
&#; Bu do&#;ru seçimleri yapt&#;ktan sonra ise, tuvalet kab&#;n&#; do&#;ru bir yere koydu&#;unuzdan emin olun. Tuvalet kab&#;n&#;, mama ve su kab&#;n&#;n çok yak&#;n&#;na koymay&#;n. Kolay ula&#;abilece&#;i bir yerde ve yol güzergah&#;nda olmal&#;.
&#; Yavru kediniz tuvalet e&#;itiminin henüz çok ba&#;&#;ndaysa, tuvalet temizli&#;inin en önemli unsurlardan biri oldu&#;unu bilmelisiniz. Tamamen al&#;&#;kanl&#;k kazanana kadar, tuvalet her kullan&#;mdan sonra temizlenmeli.
&#; Tüm bu i&#;lemlerden sonra öncelikle kedinizi kum kab&#; ile tan&#;&#;t&#;rmal&#; ve ke&#;fetmesine izin vermelisiniz. Tan&#;&#;ma i&#;leminden sonra kedinizi nazikçe kuma b&#;rak&#;n. &#;çgüdüsel olarak kumu patilemeye ba&#;layabilir ve hatta tuvaletini bile yapabilir. E&#;er ilk seferinde tuvaletini yapmazsa, beslenmesinin ard&#;ndan tekrardan kuma yerle&#;tirebilirsiniz.
&#; E&#;itimi s&#;ras&#;nda birkaç gün ayn&#; davran&#;&#;lar&#;, al&#;&#;mas&#; için, tekrar etmek zorunda kalabilirsiniz.
&#; Daha hakk&#;nda detayl&#; bilgileri için Petibom Yavru Tuvalet e&#;itimi yaz&#;lar&#;n&#;za göz atman&#;zda fayda var.
&#; Son olarak kediniz bu e&#;itiminde ba&#;ar&#;s&#;z olursa, onu azarlay&#;p cezaland&#;rmay&#;n! Sab&#;rl&#; olun ve yeniden deneyin. E&#;er hala i&#;ler istedi&#;iniz gibi gitmiyorsa, o zaman kedinizi veterinere götürmeyi deneyin.

Yavru kedilerde di&#; bak&#;m&#; nas&#;l olur?

&#; Yavru kedinizin di&#;lerini erken ya&#;ta f&#;rçalamaya ba&#;lamal&#;s&#;n&#;z. Çünkü ilerleyen zamanlarda bu bir rutine dönecek ve hem kediniz hem de sizin için daha kolay olacak. E&#;er kedinizin di&#;lerini günlük olarak f&#;rçalayam&#;yorsan&#;z ya da kediniz bundan ho&#;lanm&#;yorsa, en az&#;ndan haftada iki kez bak&#;m&#;n&#; yapman&#;z gerekmektedir.
&#; Bu rutinden sonra kediler için özel olarak üretilen di&#; macunu ve di&#; f&#;rças&#;n&#; sat&#;n almal&#;s&#;n&#;z. Yeti&#;kin insanlar ya da çocuklar için üretilen di&#; macunlar&#;n&#; kesinlikle kullanmamal&#;s&#;n&#;z! Ayr&#;ca tavuk ve ton bal&#;&#;&#; gibi aromalardaki di&#; macunlar&#; kedinizin daha çok ilgisini çekebilir.
&#; Di&#; bak&#;m&#;na hiç katlanamayan bir kediniz varsa, di&#; mendilleri ya da pedlerini kullanarak bak&#;m&#;n&#; gerçekle&#;tirebilirsiniz. Bunlar di&#; yüzeyindeki plak birikintilerini silme konusunda birebirdir.
&#; Kal&#;c&#; di&#;leri ç&#;kan yavru kedilerin, uygun bir çi&#;neme çubu&#;undan her gün yararlanabilmeleri mümkündür.
&#; Son olarak kedinizi y&#;l içerisinde di&#; temizli&#;i ve bak&#;m&#; için mutlaka veterinere götürmelisiniz.

Yavru kedi biberonla nas&#;l beslenir?

&#; Öncelikle kuca&#;&#;n&#;za bir havlu serin ve kediyi bu havlunun üzerin kar&#;n üstü duracak &#;ekilde yerle&#;tirin. S&#;rtüstü veya yan yat&#;rmay&#;n ya da ensesinden tutarak havaya veya arka ayaklar&#; üzerinde kald&#;rmay&#;n! Kediniz bu pozisyondayken, mama nefes borusuna ve akci&#;erlerine kaçabilir ve bo&#;ulma tehlikesi ile kar&#;&#; kar&#;&#;ya kalabilir.
&#; Biberonu a&#;z&#;na yakla&#;t&#;rd&#;&#;&#;n&#;z zaman, kokuyu al&#;p kendili&#;inden meme ucuna yap&#;&#;mas&#; gerekir. E&#;er bunu yapm&#;yorsa, parma&#;&#;n&#;z&#; hafifçe ön di&#;leri aras&#;na sokun ve biberonun ucunu a&#;z&#;na yerle&#;tirin. Ancak bunu kesinlikle zorlayarak yapmay&#;n!
&#; Bu i&#;lemin ard&#;ndan kediniz biberonu emmeye ba&#;layacakt&#;r. E&#;er emmiyorsa onu zorla içermeye çal&#;&#;may&#;n. Dilerseniz, bu konu hakk&#;nda size yard&#;mc&#; olmas&#; için veterinere gidebilirsiniz.
&#; Biberonu yere 45 derece aç&#; yapacak &#;ekilde tutun. Böylece kediniz emerken hava kabarc&#;klar&#; olu&#;mam&#;&#; ve hava yutmam&#;&#; olur.
&#; Kedinizin istedi&#;i kadar emmesini sa&#;lay&#;n ve b&#;rakt&#;&#;&#;nda tekrar emmesi için onu zorlamay&#;n. Kedinizin karn&#; doydu&#;unda, göbe&#;i hafif &#;i&#;kin yuvarlak bir &#;ekilde olur.

Annesi ölmü&#; yavru kedi nas&#;l beslenir?

&#; 1 haftal&#;k kedi için, anne kedi sütü tozu verebilece&#;iniz en iyi besindir.
&#; Burada dikkat etmeniz gereken husus ise, yavru kedinize inek sütünün verilmemesidir. Genel olarak inek sütü, ishal gibi baz&#; semptomlar&#;n görülmesine neden oldu&#;u için kedilere pek önerilmez.
&#; Öte yandan kedinize verdi&#;iniz bu süt tozunu biberon ile verebilirsiniz. Biberon ile kedinizi nas&#;l beslemeniz gerekti&#;inden bahsetmi&#;tik.
&#; E&#;er anne kedi sütü tozunu bulamazsan&#;z, o zaman kedinize keçi verebilirsiniz.
&#; Kedinizi besledikten sonra gaz&#;n&#; ç&#;karmay&#; unutmay&#;n!
&#; 1 haftal&#;k kedinizi 2 - 3 saatte bir beslemelisiniz. 4 - 5 haftal&#;k oldu&#;unda ise, kedi konserve mamalar&#; ile besleyebilirsiniz. Kedinize bal&#;k, karides, baz&#; kümes hayvanlar&#; ve daha pek çok ürünü denettirebilirsiniz.

Yavru kedi bak&#;m&#;nda hangi mamalar verilmelidir?

Yavru kediniz 4 haftay&#; doldurdu&#;u zaman, biberonun d&#;&#;&#;nda suland&#;r&#;lm&#;&#; konserve yavru kedi mamas&#;n&#; ya da evde haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z bir mamay&#; kedinize verebilirsiniz. &#;lk etapta biberon ile beslemeye düzenli olarak devam edin ancak gün içerisinde &#;l&#;k su ile kar&#;&#;t&#;rd&#;&#;&#;n&#;z mamay&#; da bir tabakta vermeyi ihmal etmeyin. E&#;er kediniz mama yemeyi tercih etmiyorsa, onu zorlamay&#;n. Yavru kediniz mama yemeye ba&#;lad&#;&#;&#;nda, biberon ile olan ö&#;ünlerini giderek azalt&#;n ve bunun yerine direkt mama vermeye ba&#;lay&#;n. Ayr&#;ca kedinizin d&#;&#;k&#;s&#;n&#; bu dönemde iyice gözlemleyin. &#;shal ya da kab&#;zl&#;k gibi hastal&#;klar&#;n görülmesi durumunda direkt veterinere gidin. 5. haftadan itibaren de mamadaki su miktar&#;n&#; azalt&#;n ve do&#;rudan konserve mamay&#; vermeye ba&#;lay&#;n. Bunlar&#;n d&#;&#;&#;nda kedinizin daha sa&#;l&#;kl&#; ya&#;amas&#; için en etkili mamalar aras&#;nda kuru mamalar&#;n yer ald&#;&#;&#;n&#; belirtelim.

Peki en iyi kedi mamalar&#; hangileridir?

&#; N&D kuru mama
&#; Pro Plan kuru mama
&#; Royal Canin kuru mama
&#; Sanabelle Senior kuru mama
&#; Proline kuru mama
&#; Acana kuru mama
&#; Felicia kuru mama

Peki en iyi yavru kedi mamalar&#; hangileridir?

&#; N&D Prime tavuk ve narl&#; tah&#;ls&#;z yavru kedi mamas&#;
&#; Royal Canin Kitten yavru kedi mamas&#;
&#; Profine dü&#;ük tah&#;ll&#; kitten tavuklu yavru kedi mamas&#;
&#; Lavital kitten somonlu yavru kedi mamas&#;
&#; Pro Choice Pro 38 kitten kuzu etli yavru kedi mamas&#;

Yavru kedinizi ne zaman k&#;s&#;rla&#;t&#;rmal&#;s&#;n&#;z?

Yavru kediler, 4 ayl&#;ktan itibaren k&#;s&#;rla&#;t&#;r&#;labilir. Bu erken olarak gözükse de, yavru kediler 4. aydan itibaren cinsel olgunlu&#;a eri&#;meye ba&#;larlar. Bu yüzden de kedinizi ne kadar erken k&#;s&#;rla&#;t&#;r&#;rsan&#;z, ona o kadar fayda sa&#;lam&#;&#; olursunuz.

Yazıyı Paylaş:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası