diastasis nedir / Diastasis Rekti Nedir? Türleri, Sonuçları ve Tedavisiyle Diastasis Rekti Hastalığı - Aktüel Bilgi

Diastasis Nedir

diastasis nedir

Diastasis Recti (Karın Kası Ayrılması) Nedir?

Diastasis recti, midenin orta hattından başlayıp aşağıya doğru inen ve six pack olarak da bilinen kasların kısmen veya tamamen ayrılmasıdır. Diastasis recti en çok hamilelik döneminde görülür. Bunun nedeni, genişleyen rahmin karındaki kasları iyice germesidir. Ayrıca kişilerin kapasitesinden fazla ağırlık kaldırması veya aşırı karın egzersizleri yapması da karın kasının ayrılmasına neden olabilmektedir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelerin neredeyse %60’ında görülen diastasis recti ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.

Diastasis Recti Nedir?

Diastasis recti çok fazla bilinmese de aslında birçok kişinin farkında olmadan sahip olduğu bir sağlık problemidir. Kelime anlamı olarak diastasis ayrılma, recti ise karın kası anlamına gelir. Buradan da anlaşılacağı üzere distasis recti, midenin orta hattından başlayıp aşağı doğru inen kasların iki yana doğru açılıp kısmen veya tamamen ayrılmasıdır.

Karın kası ayrılması genellikle hamilelik döneminde görülür. Zira büyüyen rahim buradaki kasları iyice gerdiği için diastasis recti gelişme olasılığı yükselir. Ancak bu rahatsızlık yalnızca hamilelik dönemine özgü değildir. Erkeklerde, hatta yenidoğan bebeklerde bile nadir de olsa oluşabilir. Ayrıca kapasitenin üzerinde ağırlık kaldırmak veya aşırı karın egzersizi yapmak da karın kası ayrılmasına neden olabilmektedir.

Diastasis Recti Neden Olur?

Diastasis recti genellikle karın içi basıncın artması nedeniyle oluşur. Hamilelik döneminde büyüyen rahmin karın kaslarına baskı uygulaması veya fazla ağır eşyalar kaldırmak, karın içi basıncı artırarak kasların ayrılmasına zemin hazırlar.

Karın kası ayrılmasının olası nedenleri şu şekildedir:

  • Gebelikte rahmin karın kaslarına baskı uygulaması,
  • Hamilelikte artan hormonların kasları çevreleyen bağları gevşetmesi,
  • Hamilelikte kilo kontrolü sağlayamamak, fazla kilo almak,
  • Vücudun kapasitesinden fazla ağırlık kaldırmak,
  • Yanlış veya aşırı karın egzersizleri yapmak.

Diastasis Recti Belirtileri Nelerdir?

Doğumdan sonra karın kasının belli bir miktar ayrılması birçok kadında görülebilir. Ancak bu açıklık ileri boyuttaysa aşağıdaki semptomların ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır.

Karın kası ayrılmasının en sık karşılaşılan belirtileri şunlardır:

  • Hamilelik öncesi kiloya dönülmesine rağmen karnın bir türlü toparlanmaması,
  • Özellikle yemek yedikten sonra karnın bombe yapacak şekilde dışarıya doğru çıkması,
  • Doğumdan sonra tüm vücudun toparlanmasına rağmen alt karında toparlanma olmaması,
  • Karında aşırı şişkinlik,
  • Bel ve sırt ağrıları,
  • Kabızlık,
  • Kötü duruş.

Diastasis Recti (Karın Kası Ayrılması) Nedir?

Diastasis Recti Kimlerde Daha Sık Görülür?

Diastasis recti için bazı risk grupları bulunmaktadır. Bunlar;

  • Hamilelik sayısı fazla olan kadınlar,
  • Gebeliğinde aşırı kilo almış kadınlar,
  • Çoğul gebelik yaşayanlar,
  • İri bebek doğuranlar,
  • Vücut kitle indeksi yüksek olanlar,
  • Sürekli ağır karın egzersizi yapanlar,
  • Sık sık kilo alıp verenler,
  • Karın kasları henüz gelişmemiş olan yenidoğan bebekler ve
  • Genetik yatkınlığı bulunanlar.

Doğumdan Sonra Göbek Sarması Nasıl Önlenir?

Diastasis Recti Nasıl Tedavi Edilir?

Kişinin yaşam kalitesini etkileyebilen diastasis recti hafif, orta veya şiddetli olabilir. Ayrılmanın şiddetine göre hekim bir tedavi planı oluşturacaktır. Eğer hafif bir ayrılma varsa vücudun doğumdan sonra toparlanma süreci tamamlandığında basit egzersizlerle karın kasları yeniden kuvvetlendirilebilir. Ancak orta veya şiddetli karın kası ayrılmalarında vücudun kendisini tek başına onarması mümkün olmayabilir. Bu nedenle fizyoterapi uygulamaları veya cerrahi operasyon gündeme gelebilir. Bu noktada hekimin önerilerine uymak son derece önemlidir. Zira bilinçsiz bir şekilde yapılan egzersizler kasların daha da zorlanmasına ve zarar görmesine neden olabilmektedir.

Diastasis Recti Ameliyatı

Günlük hayatı etkileyecek şikâyetleri olan veya kozmetik açıdan görüntüden rahatsız olanlar için diastazis recti ameliyatı gündeme gelebilir. Ameliyat geleneksel, laparoskopik veya endoskopik teknikle yapılabilir. Geleneksel tekniğin iyileşme süresi diğer yöntemlere göre biraz daha yavaştır. Ayrıca her cerrahi operasyonda olduğu gibi bu ameliyatlarda da enfeksiyon, ağrı, sinir hasarı ve yara bölgesinde açılma gibi çeşitli riskler bulunur.

Diastasis Recti Egzersizleri

Hafif karın kası ayrılması için çeşitli egzersizler faydalı olabilir. Bu egzersizlerin amacı çekirdeği kuvvetlendirmektedir. Ancak yapılacak olan egzersizler mutlaka bir fizyoterapist tarafından belirlenmelidir. Aksi halde yıpranan karın kası daha da zorlanarak zarar görebilmektedir.

Diastasis rectisi olan kişilerin karın kaslarını daha da yoracak mekik, şınav veya ön plank gibi egzersizlerden kesinlikle kaçınması gerekir. Bunun yerine yüzme veya yoga gibi sporlardan faydalanılabilir. Ya da fizyoterapist eşliğinde özel antrenmanlar hazırlanabilir.

Kaynak 1, 2

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Rektus diyastazı

Sağ ve sol düz karın kaslarının birbirinden ayrılması durumunda rektus diyastazı oluşur. Bu genellikle gebelik sırasında olur ve daha sonra kendi kendine geçer. Özel egzersizlerle rektus diyastazını önleyebilir ve tedavi edebilirsiniz.

Bir bakışta

  • Rektus diyastazında sağ ve sol düz karın kasları birbirinden ayrılır.
  • Kasların ayrılması, karın orta hattındaki bir şişkinlik olarak dışarıdan görülebilir.
  • En yaygın tetikleyiciler gebelik veya aşırı kilolu (obez) olmaktır.
  • Doktorlar etkilenen bölgeyi elle muayene ederek rektus diyastazını teşhis edebilir.
  • Tedavi için genellikle fizyoterapi veya kilo vermek düşünülür. Cerrahi müdahale genellikle gerekli değildir.

Not: Bu yazıdaki bilgiler bir doktor muayenesinin yerini tutamaz ve kişinin kendi kendine teşhis yapabilmesi veya tedavi etmesi için kullanılmamalıdır.

Rektus diyastazı nedir?

Doktorlar, sağ ve sol düz karın kasları birbirinden çok uzak olduğunda rektus diyastazından bahseder. 

İki karın kası arasındaki alana "linea alba" denir ve bu normalde bir ila iki santimetre genişliğindedir. Karın kasları arasındaki bağlantı üzerindeki baskı arttıkça - genellikle gebelik veya aşırı kilo nedeniyle - linea alba genişler ve bir boşluk oluşur. Bu boşluk elle hissedilebilir. Kasların birbirinden uzaklaşması, dar, dikey bir şişkinlik olarak dışarıdan görülebilir. 

Gebeliğin neden olduğu rektus diyastazı genellikle kendi kendine düzelir. Doğum sonrası yenileme jimnastiği bu durumda yardımcı olabilir.

Rektus diyastazının semptomları nelerdir?

Karın ortasında dar, dikey bir şişkinlik, rektus diyastazının tipik belirtisidir. 

Her zaman şikayetlere neden olmaz. Ancak etkilenen karın bölgesinde, pelviste ve kalçada hafif ağrı olabilir. Fiziksel aktivite de kısıtlanabilir.

Rektus diyastazı nasıl ortaya çıkar?

Rektus diyastazı sağ ve sol karın kasları, onları birbirine bağlayan bağ dokusu dikişinden ayrıldığında oluşur. Bu genellikle gebelik sırasında olur.

Rektus diyastazı çok nadiren doğuştandır. Genellikle karın içindeki artan basınç, rektus diyastazını tetikler. Bu, örneğin gebelik sırasında veya aşırı kiloluysanız (obezite) olur. 

Karın ameliyatı da karın kaslarını zayıflatabilir ve rektus diyastazına yol açabilir.

Rektus diyastazını tetikleyen faktörler nelerdir?

Gebelik sırasında risk artmasına rağmen, tüm gebe kadınlarda rektus diyastazı gelişmez. İkiz gebeliklerde veya çok büyük bir çocuk bekleyen zayıf gebe kadınlarda rektus diyastazı daha sık görülür. Birkaç gebelik geçirmek ve önceki sezaryen doğumlar da daha sık görülmesine neden olur.

Gebelik sırasında ağır cisimlerin kaldırılması da rektus diyastazı olasılığını artırır.

Gebelikten bağımsız olarak hem kısa sürede büyük bir kilo artışı hem de büyük bir kilo kaybı rektus diyastazını tetikleyebilir. Rektus diyastazı karın içi ameliyatlarından sonra daha sık görülür.

Rektus diyastazı nasıl önlenir?

Gebelik sırasında yapılacak düzenli egzersizler karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı olarak rektus diyastazını etkili bir şekilde önleyebilir.

Bu egzersizleri deneyimli fizyoterapistler veya ebeler eşlinde yapmak en iyisidir.

Rektus diyastazı nasıl teşhis edilir?

Rektus diyastazını aile hekimi veya jinekolog basit bir fizik muayene ile teşhis edebilir. Doktor düz karın kasları arasındaki alanı elle muayene eder. 

Belirli koşullar altında, örneğin çok kiloluysanız, rektus diyastazını net bir şekilde teşhis etmek için ultrason veya bilgisayarlı tomografi (BT) gerekli olabilir. 

Önemli bilgi: Rektus diyastazı genellikle zararsız olup tedavi gerektirmese de, bir doktor tarafından muayene edilmesi mantıklıdır. Doktor, bazen ameliyat gerektiren bir fıtık olup olmadığını da tespit edebilir.

Rektus diyastazı nasıl tedavi edilir?

Gebeliğin neden olduğu rektus diyastazı genellikle kendi kendine düzelir. Gebelik sırasında ve sonrasında karın kası egzersizleri iyileşmeye yardımcı olur. Ebeler ve fizyoterapistler uygun egzersizleri gösterip doğru yapılıp yapılmadığını kontrol edebilir.

Gebelik sırasında oluşmayan rektus diyastazı için kilo verme ve fizik tedavi genellikle yardımcı olacaktır. Gövde ve karın kaslarının güçlendirilmesi, dayanıklılık ve denge egzersizi özellikle yararlıdır.

Bu önlemler başarısız olursa, şiddetli şikayetler veya çok belirgin bir rektus diyastazı olması durumunda cerrahi müdahale düşünülebilir. 

Önemli bilgi: Rektus diyastazı kozmetik bir sorun olarak kabul edilir. Bu nedenle cerrahi müdahale tıbbi gereklilik olarak görülmez. Bu nedenle yasal sağlık sigortaları genellikle masrafları karşılamaz.

Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen (Sağlık Hizmetlerinde Kalite ve Verimlilik Enstitüsü) (IQWiG) ile birlikte hazırlanmıştır.

Tarih:

Diastazis rekti nedir?

Diastazis rekti (diastasis recti abdominis, DRA), karnın ortasında birleşen ve ‘six pack’ veya ‘baklava’ olarak bilinen rektus abdominis isimli kasların ayrılmasını ifade eden medikal bir terimdir. Hamilelik sürecinde bebekle birlikte büyüyen ve genişleyen rahim, karın kaslarının da gerilmesine neden olur. Karnın orta hattında uzanan lifli yapı olan Linea Alba’nın fazlaca gerilmesi, diastazis rekti’nin temel sebebidir.


Karın kaslarının ayrılması sorunu sadece hamile kadınlarda değil, bebeklerde ve erkeklerde de görülebilmektedir. Bebeklerde genellikle Line Alba içerisindeki anormal lif dizilimi nedeniyle doğuştan bir bozukluk olarak ortaya çıkar. Erkeklerde ise ileri yaş, önemli kilo değişimleri veya karın kaslarındaki basınçta aşırı artışlara neden olan ağırlık kaldırma ve / veya kalıtsal kas güçsüzlüğü gibi nedenler karın kaslarının ayrılmasına neden olabilmektedir. Ancak DRA en yaygın olarak yeni doğum yapmış kadınlarda görülür.


Hamilelikte bebeğin gelişimi ile birlikte büyüyen rahim, rektus abdominis kaslarının bağlanma açısını değiştirirken uzamasına neden olur. Aynı zamanda hamilelikte kasların ve eklemlerin değişimlere uyum sağlamasına yardımcı olması için salgılanan relaksin hormonu, bağ dokularının yapılarında da değişimleri tetikler. Linea Alba dokusunda hormonal değişimlere bağlı gerilmeler ve karında haftalar ilerledikçe artan gerginlik, rectus abdominis kaslarının da ayrılmasına neden olabilir. Özellikle fazla kilo, hamilelikte obezite, çoğul gebelikler de hamilelikte karın kaslarının olumsuz etkilenmesinin yaygın nedenleri arasındadır.





Yanlış egzersiz ve karnı zorlayacak çeşitli hareketler, karın kaslarının deforme olmasının en belirgin sebeplerindendir. Ancak bir uzmanın yönlendirmesi ile yapılacak doğru egzersizler, diastazis recti belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.


Eğer doğumdan sonra diastazis recti yaşıyorsanız, öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızdan sizi yönlendirmesini isteyebilir veya bir fizyoterapiste danışabilirsiniz. Alanında uzman bir fizyoterapist, size uygun olan egzersizleri ve karın toparlayıcı korse kullanmanızı önerebilir. Burada önemli olan, karın kasları ayrılmasının herkeste farklı şekillerde ilerleyebileceğinin bilinmesi ve kişiye özel bir tedavi için doğru uzmanla çalışılmasıdır.


Bunların yanı sıra, diastazis recti belirtilerini hafifletmek için;

  • Doğumdan sonra ağır eşyalar kaldırmamak ve bebeği taşırken karnı zorlamamaya dikkat etmek,

  • Karın kaslarının ani gerilmesini sağlayan hareketlerden kaçınmak,

  • Ağır egzersizler yapmamak,

  • Özellikle karın nefesi içeren nefes egzerizleri yaparak karın içi dokuların güçlenmesini desteklemek,

  • Doktorunuzun da önerisi ile diastazis recti konusunu bilen ve buna göre yönlendirme yapabilen bir pilates eğitmeni ile çalışmak faydalı olabilir.


Referanslar:

"Abdominal Separation (Diastasis Recti)". Şuradan alındı: https://www.webmd.com/baby/guide/abdominal-separation-diastasis-recti#1

"Diastasis recti abdominis". Şuradan alındı: https://www.physio-pedia.com/Diastasis_recti_abdominis




nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır