teog puanından yüzdelik dilim hesaplama / One moment, please...

Teog Puanından Yüzdelik Dilim Hesaplama

teog puanından yüzdelik dilim hesaplama

LGS Puan Hesaplama 2023 -(SON 4 YIL)

LGS Nedir?

“LGS nedir, LGS kaçıncı sınıf öğrencileri içindir?” soruları, LGS’ye hazırlanan öğrencilerin ve velilerinin merak ettikleri sorulardan bazılarıdır.

LGS yani Liselere Geçiş Sınavı, ülkemizde 2017 – 2018 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanmaya başlanan ilköğretimden ortaöğretime geçiş sınavıdır.

LGS, tüm Türkiye’de aynı gün ve saatte yapılır. Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) hazırlanan öğrenciler, sınavda aldıkları puanlara uygun olarak tercih ettikleri liselere yerleşirler ve öğrenim hayatlarına devam ederler. LGS’ye özellikle Fen Lisesi ve Anadolu Lisesine geçiş yapmak isteyen öğrenciler katılırlar.

LGS’ye hazırlanmak için uygun dönem ve zamanlar vardır. Öğrenci, bilgi ve yeteneklerine göre sınavdan bir yıl önce de LGS’ye hazırlanmaya başlayabilir ya da 2. dönemden itibaren çalışmalarını hızlandırabilir.

Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) Eski İsimleri Nelerdir?

  • 1997-2003 Liselere Geçiş Sınavı (LGS)
  • 2003-2007 Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS)
  • 2007-2013 Seviye Belirleme Sınavı (SBS)
  • 2013-2017 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG)
  • 2017-2023 Liselere Geçiş Sınavı (LGS)

Liselere Geçiş Sınavı (LGS), geçmişten günümüze kadar birçok kez isim değişikliği yaşamıştır. Sistem değişikliklerinde sınavın da ismi değiştirilmiştir.

LGS’ye hazırlık aşamasında mutlaka gireceğiniz yılın sınav sisteminde bir değişiklik olup olmadığını öğrenmeli ve buna uygun şekilde sınav hazırlığı yapmalısınız.

TEOG Yüzdelik Dilim Hesaplama

TEOG Yüzdelik Dilim Hesaplama

 

Eğitimin temelleri atılan anasınıfından bu yana öğrenilen tüm bilgilerin devamlılığı ve akışı sonucunda kariyerini şekillendiren öğrenci, “geçiş sınavları” aşamalarında büyük bir kırılım yaşamaktadır. Çünkü bu kırılımlar ile belirlenen eğitim kurumları, öğrencinin kazanımlarında önemli etkiye sahiptir. İyi bir lise eğitimi, iyi bir üniversite kazanmayı, iyi bir üniversitede, iyi bir kariyer elde edebilmeyi sağlamaktadır.

 

İşte bu saydığımız nedenlerle doğru okul tercihi çok önemlidir. Orta okul seviyesindeki öğrencinin 8. Sınıfta gireceği çeşitli oturumlarla gerçekleştirilen TEOG sınavına hazırlıkta, okuduğu okulun oldukça önemli katkısının olacağını tahmin etmek mümkün. Bu noktaya kadar TEOG’a hazırlanmanın ne denli kritik olduğunu açıkladık. Bu noktadan sonra ise TEOG sınavına girdikten sonra ortaya çıkan manzarayı ele alacağız.

 

TEOG'da Doğru Tercih, Doğru Hesaplamayla Olur

 

TEOG’da öğrenciler tercihlerini yaparken alınan puana ve nete göre değil, elde edilen yüzdelik dilime göre tercih yapmalıdır. Hesaplama işlemini yaparken ise yüzdelik dilimi belli olan öğrenci bu dilimin +5/-5 perdesinde yer alan liselerden tercihini oluşturmalıdır.

 

 

Sınavlar gerçekleştirildikten sonra MEB tarafından gerçekleştirilen TEOG puan hesaplama işleminin yapılmasından sonra duyurulan teog sonuçları neticesinde yüzdelik dilim de yine kurumun yayınladığı sonuç belgesinde yer almaktadır. Öğrenciler sonuçlarını öğrendikten sonra gerek konu ile ilgili velilerinden ve bu alanda deneyimli olan öğretim elemanlarından yardım talep etmelidir.

 

Lise eğitimini kaliteli bir eğitim kurumunda alan öğrenci, üniversiteye hazırlıkta dil becerisini geliştirebilecek, temel yeteneklerini şekillendirebilecek ve ilgili olduğu branşı belirleyerek, eğitiminin o yönde ağırlık kazanmasını sağlayacaktır. Bu sayede de üniversite sınavında istediği başarıyı elde ettikten sonra, kendi ilgi alanı ile alakalı akademik eğitim veren bölüm ve üniversiteyi tercih edip kariyerini şekillendirecektir.

 

 

TEOG sınavı ile beraber başlayan bu maceralı yolda, çocuğunuzun sınavlar ile standardize edilemeyeceğini, onun kendi dünyasında başarılı olduğunu ve kendisinden önemli olmadığını ona iyi bir dille anlatmalı ve geleceğe dilediği gibi hazırlanmasını sağlarken ona güven vermeyi ihmal etmemelisiniz

Anahtar Kelimelerteog yüzde hesaplama teog yüzdelik dilim hesaplama teog sınavı

Yüzdelik dilim nedir, ne demek? Yüzdelik dilim hesaplama

Haberin Devamı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş YEP yüzdelik dilimleri açıklandı. TEOG puanlarının açıklanmasının ardından öğrenciler şimdi yüzdelik dilim hesaplama işleminin nasıl yapılacağı sorusunun cevabını arıyorlar. İşte yüzdelik dilim hesaplama hakkında faydalı bilgiler!

 Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan “2017 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu”na göre, 8’inci sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri, YEP yüzdelik dilim önceliği, tercih önceliği, okul kontenjanı esasına göre yapılacak. Tercih süreciyle ilgili detayları araştıran öğrencilerin merak ettiği bir diğer konu da yüzdelik dilimin ne anlama geldiği oldu. Peki, yüzdelik dilim nedir?

Yüzdelik Dilim Nedir ?

Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye’de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir. Örneğin Türkiye genelinde % 8 giren bir öğrenci 1 300 000 (Teog sınavına giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104 000. olmuştur. Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.

Haberin Devamı

NASIL HESAPLANIR?

yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Sınav sonuç belgesinde il ve ülke geneli yüzdelik dilim açıklanır. İl genelinde açıklanan yüzdelik dilim öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puanla o ilde sınava giren tüm öğrenciler içerisindeki başarı sıralamasını gösterir. Türkiye geneli yüzdelik dilimi ise öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puanla tüm ülkede sınava giren tüm öğrenciler içerisinde ülke genelindeki başarı sıralamasını gösterir



TEOG'da Sınava giren bir öğrencinin yüzdelik dilimi şu şekilde hesaplanır. Öğrenci kaçıncı olduysa bu sayı 100 ile çarpılır. Çıkan sonuç, sınava giren öğrenci sayısına bölünür. Örneğin 2000 kişinin girdiği bir sınavda 360. olan bir öğrencinin yüzdelik dilimini hesaplayalım.

360.100=36000

36000:2000=18

2000 kişinin girdiği sınavda 360. olan öğrencinin yüzdelik dilimi 18’dir.

Önemli Not:Puan ile yüzdelik dilim hesaplanmaz!

TEOG'DA KAÇINCI OLDUĞUNUZU HESAPLAYIN

Yüzdelik dilim, öğrencilere girdikleri sınavda kaçıncı oldukları bilgisini de kaba taslak verir. Ülke genelinde yapılan TEOG sınavlarına yaklaşık 1.200.000 öğrenci girdi. Yüzdelik dilimi 35,7 olan bir öğrencinin sıralamasını kaba taslak hesaplayalım;

35,7 x 1.200.000=42.840.000 (Yüzdelik dilim ile sınava giren öğrenci sayısı çarpılıyor)

42.840.000:100=428.400 (Çıkan sonucu 100’e bölüyoruz)

Sonuç olarak 1milyon 200bin öğrencinin girdiği sınavda yüzdelik dilimi 35,7 olan bir öğrenci yaklaşık olarak 428.400 üncü olmuştur.

Öğrencilerimizin puanları ve yüzdelik dilimleri Haziran 2018 itibariyle www.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde yer alan e-Okul veli bilgilendirme sayfasında yayımlanmaya başlamıştır. Başvurularını yapan öğrencilerimiz de güncellenen yüzdelik dilimleri dikkate alarak, tercihlerini gözden geçirip yenileyebileceklerdir."

*** TEOG 2017 YEP Puanları Açıkalandı Öğrenmek için Tıklayınız

MEB TEOG Yüzdelik Dilimlere Ulaşmak için Tıklayınız

TEOG Lise Tercih Robotu İndirmek için Tıklayınız

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır