burun neden kanar / Burun Kanaması Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri| Acıbadem

Burun Neden Kanar

burun neden kanar

ENT Tıp Merkezi KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanlarından Op. Dr. Hamdi Yakut hasta ve yakınlarında paniğe yol açan burun kanamaları hakkında bilgi verdi.
 
Burun kanama nedenlerini iki başlık altında sınıflandırabiliriz.
     1)Burun kaynaklı kanamalar
     2)Burun dışı nedenlere bağlı kanamalar.

Burun Kaynaklı Kanama Nedenleri

     a) Ortam havasının sıcak ve kuru olduğu durumda burun mukozası kurur ve kabuklanır. Bu gibi durumlarda hastalar burun temizliği yaparken burun mukozasına zarar vererek kanamaya yol açabilir.
      b) Burun enfeksiyon ve alerjik hastalıklarında mukozalar ödemli ve kanlanması arttığı için kanama olabilir.
      c) Burun taravmalarında ve yabancı cisimlerinde.
      d) Burunda kemik eğriliği, poliplerde.
      e) Burun tümörlerinde.
      f) Burun damar gelişiminde doğumsal bozukluklar.
      g) Uzun süre kortizonlu burun spreylerinin kullanılması.

Burun Dışı Kanama Nedenleri
      a) Kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, ateroskleroz, diabet, kalp yetmezliği.
      b) Kronik akciğer, karaciğer ve böbrek hastalıklarında.
      c) Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, doğumsal pıhtılaşma faktör eksiklikleri.
      d)  Lösemi.
      e)  Ortam basınç değişiklikleri.
      f)   Bazı bağırsak parazitlerinin burunda kaşıntı yapması sonucu.

Burun Kanaması Olan Hastaya Tedavi Yaklaşımı
Sağlık kuruluşuna başvurmadan hasta ve yakınları tarafından yapılacak ilk müdahale ile ciddi problemlere bağlı olmayan kanamalar kontrol edilebilir. Bu işlem öncesi hasta oturur pozisyona getirilir. Burun içinde olabilecek pıhtıların temizlenmesi için sümkürtülür varsa serum fizyolojikle burun içi yıkanır. Elimizin baş ve işaret parmaklarıyla burun kanatlarımıza hafif canımız yanacak şiddette bastırılıp dk. beklenir. Bu işlem ilk hamlede başarılı olmazsa bir kez daha tekrarlanır. Kanama durmuşsa hastaya istirahat etmesi ağır egzersizden kaçınıp, hafif sulu gıdalar alması önerilir. Kanaması bu şekilde durmayan hastaların en yakın sağlık kuruluşunda kulak burun boğaz hekimine başvurması uygundur.
    
Kontrol edilemeyen burun kanamalarında KBB uzmanı tarafından öncelikle kanama kontrol altına alınmaya çalışılır. Kanama durduktan sonra hasta sorgulanarak muayene edilir ve bazı testler yapılarak kanama nedeni bulunmaya çalışılır. Gerekli durumlarda diğer tıbbi branşlardan konsültasyon istenebilir. KBB uzmanının kanamayı durdurmak için alacağı önlemler; kanama noktasını bulup koterize etmek gibi basit işlem olabileceği gibi, burun içine tampon koymak veya çok daha ileri müdahaleler olan kanamayı yapan damarın embolizasyonu veya cerrahi yolla bağlanmasına kadar bir seri müdahaleyi gerektirebilir.

Burun Kanaması: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Burun Kanaması Nedir?

Burun kanaması, tıbbi olarak “epistaksis” olarak adlandırılır. Burun kanaması, bir kişinin burnunun içindeki dokudan kan kaybıdır. İki tür burun kanaması vardır. Bunlar ön burun kanaması ve arka burun kanamasıdır. Fakat arka burun kanaması fazla görülmese de tıbbi müdahale gerektirir. Ön burun kanamalarının büyük kısmı burun boşluğunun girişinde gerçekleşir. Çünkü ön burun aşırı sıcağa ve soğuğa, yüksek ve düşük neme maruz kalır ve kolayca travmatize olur. Burun kanaması çeşitleri şunlardır:

Burun Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Burun kanamalarına burun mukozasındaki kan damarlarının yırtılması neden olur. Bazı durumlarda, altta yatan sağlık koşulları ve daha az yaygın olan olaylar burun kanamasına neden olabilir. Burun kanamalarının yaygın nedenleri şunlardır:

Burun kanaması, buruna giren yabancı bir cisimden kaynaklanıyorsa, kanamaya ek olarak ağrı veya kaşıntı, bir burun deliğinden kokulu akıntı ve ağız kokusu da olabilir. Eğer kanamaya saman nezlesi neden oluyorsa, burun kaşıntısı, hapşırma ve gözlerde kaşıntı da kanamaya eşlik funduszeue.info kanamaları dış etki olmaksızın da meydana gelebilir. Örneğin, burun içinde mukus salgılayan bir doku olan mukoza zarı kuruduğunda, kabuklandığında veya çatladığında kanamaya neden olur. Kanama bozukluğu olan kişilerde olduğu kadar pıhtılaşma önleyici ilaç kullanan kişilerde de burun kanamalarına sık rastlanır.

Burun Kanaması Tedavisi

Kanama burnun ön kısmında gerçekleşiyorsa bazı uygulamalar kanamanın kısa sürede durmasına yardımcı olabilir. Özellikle çocuklarda kan görünce başlayan ağlama, durumu zorlaştırabilir ve kanamanın artmasına neden olabilir. Bu nedenle öncelikle kanama olan çocuğun sakinleştirilmesi gerekir. Çocuk ya da yetişkin farketmeksizin kanama durumunda dik oturmak önemlidir. Dik oturma pozisyonundayken baş hafifçe öne doğru eğilerek kanın geriye akmasının önüne geçilmelidir. Fakat eğer kanama bir süre sonra durmuyorsa ya da durduktan sonra tekrar ediyorsa bu tıbbi müdahale gerektiren bir durum olabilir.

Eğer kanama burnun arka kısmında ise ya da tekrarlayan bir kanama varsa tıbbi müdahale için gerekebilir. Fakat tedavi için öncelikle sorunun burun içinde nerede kaynaklığının teşhis edilmesi gereklidir. Burun kanamaları genellikle belirtilere bakılarak teşhis edilir. Doktor burun kanamasının nedenlerini belirlemeye çalışmak için bazı sorular sorar ve kısa bir muayene yapar. Bunun için öncelikle fiziksel olarak burun içerisi incelenir. Eğer gerekli görülürse endoskopi, tomografi ya da röntgen ile burun içi görüntülenebilir. Bunlar dışında eğer başka bir hastalık sonucunda burun kanaması geliştiğinden şüphe ediliyorsa kan tahlilleri istenebilir. Sık sık burun kanaması varsa veya belirli risk faktörleri varsa, doktor daha fazla araştırma yapmak isteyebilir. Kan testleri dışında kişinin bir kulak burun boğaz uzmanına yönlendirilmesini uygun görebilirler.

Teşhis sonrası eğer bir kan damarının yırtılması nedeniyle kanama varsa koterizasyon adı verilen bir uygulama ile damar ısıtılır ve yakılır. Bu şekilde damarın açık kısmı kapanmış olur. Aynı zamanda ciddi olmayan durumlarda burun içine tampon uygulaması ile kanama durdurulabilir.

Hangi Durumda Sağlık Kurumuna Başvurmalı?

Çoğu burun kanaması genellikle hafiftir ve uzun sürmez. Biraz sabır ve baskıyla, hemen hemen tüm komplike olmayan ön burun kanamaları durdurulur. Doktor bakımı gerektiren nadir görülen burun kanamaları bile genellikle koterizasyon, tamponlama veya diğer seçeneklerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Burun kanaması dışında, tekrarlayan enfeksiyonlar ve morarma gibi belirtiler varsa, bu durum bir kan hastalığından kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle en kısa sürede bir doktora kontrol ettirilmesi gerekir. Fakat aşırı kanaması olan, birden fazla tıbbi sorunu olan veya pıhtılaşma önleyici ilaçlar alan bazı kişilerin burun kanaması tedavisi için hastaneye yatırmaları gerekebilir. Aşağıdaki durumlarda acil tıbbi yardım alınması önerilir:

Burun kanaması rahatsız edici olabilir ama genellikle endişelenecek bir şey değildir. Bununla birlikte, doktorlar kanamalara neden olan altta yatan bir tıbbi durum olup olmadığını araştıracağından, sık veya alışılmadık derecede ağır burun kanaması mutlaka doktora gösterilmelidir.

Burun kanamasını ilk yardım önlemleri kullanarak durmuyorsa acil servise gitmek gerekir. Ayrıca, burundan kan sızmaya devam ederse, özellikle de sürekli burun tıkanıklığı veya kötü kokulu bir burun akıntısı varsa, sağlık kurumuyla tekrar iletişime geçilmelidir. Yaşlı insanlarda, özellikle sigara içenlerde, bunlar burun ya da sinüslerdeki bir tümörün belirtileri olabilir. Küçük bir çocukta bunlar, burun deliğine yabancı bir cismin takıldığının işaretleri olabilir. Bu nedenle burun kanaması dikkat edilmesi gereken tıbbi bir durumdur.

2 yaşından küçük bir çocuğun burun kanaması varsa, düzenli olarak burun kanaması yaşıyorsanız, kalp çarpıntısı oluştuysa, nefes darlığı ve soluk cilt gibi kansızlık belirtileriniz varsa, kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsanız ya da burun kanamanız 10 ila 15 dakikadan uzun sürdüyse, kanama aşırı fazla ise, hastanın kusmasına neden olacak kadar büyük miktarda kan yutuyorsanız, kafanıza bir darbe aldıktan sonra başlayan kanama varsa en kısa sürede acil müdahale için bir sağlık kurumuna başvurmalısınız.

Burun Kanaması Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Burun kanaması sıkça rastlanan bir durumdur. Kanamalar endişe verici olsa da çoğu olayda korkulacak bir durum bulunmamaktadır. Kılcal damarların hassas olması ve hasar görmesi ile oluşan ön burun kanamalarında basitçe yapılabilecek müdahaleler ile kanamayı durdurmak mümkündür. Ancak kimi zaman da burun kanamaları ciddi rahatsızlıkların da göstergesi olabilmektedir. Burun kanaması nedir, neden oluşur ve burun kanaması ilk yardım nasıl olmalıdır gibi merak edilen tüm soruların cevaplarına bu makaleden ulaşabilirsiniz.

Burun Kanaması Nedir?

Burun, yüzeysel damarlardan oluşan bir organdır. Çevresinde kas dokusu bulunmayan bu damarlar farklı sebepler ile de kanayabilmektedir. Mevsimsel, darbe, yabancı cisim, hızlı sümkürmek gibi nedenler ile burun kanayabileceği gibi kimi zamanda bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir.

Burun kanamaları ön burun ve arka burun kanaması olarak ikiye ayrılmaktadır. Burnu besleyen damarların burun deliğine yaklaşık 1 cm uzakta olması sebebiyle lokal sebeplerden oluşan kanamalar ön burun kanamaları olarak adlandırılır. Ön burun kanaması tedavisi genellikle basit müdahaleler ile yapılabilir. Ancak burnun arkasında bulunan ve burnu besleyen damarlarda gelen kanamalar ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilmektedir. Arka burun kanaması, burundan olabileceği gibi genze ve boğaza da akabilmektedir. Bu sebeple de arka burnun kanamaları, ön burun kanamalarına göre daha zor tedavi edilebilmektedir.

Epistaksis olarak da adlandırılan burun kanaması toplumun yaklaşık %60’ında görülmektedir. Bu yüzdeyi oluşturanlar ise genellikle çocuklar ve yaşlılardır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre burun kanaması kadınlara göre erkeklerde daha sık görülmektedir.

Burun Kanaması Nedenleri

Ön veya arka burun kanaması nedenleri farklı olabilmektedir. Bu nedenler sistemik rahatsızlıklar olabileceği gibi lokal olaylardan da oluşabilmektedir.

Lokal Nedenler:

•Buruna ya da yüze gelen darbeler

•Burun kırıkları

•Yabancı cisimlerin buruna sokulması

•Burun karıştırma

•Kemik eğriliği

•Üst solunum yolu enfeksiyonları

•Sinüzit

•Alerjik durumlar

•İlaç kullanımı (kortizonlu burun spreyleri, burun içini kurutan, kan inceltici)

•Güçlü bir şekilde burun silme

•Kimyasal maddelere maruz kalma

•Kuvvetli sümkürme

•Kuru hava

Sistemik Nedenler:

•Kalp ve damar hastalıkları

•Tansiyon

•Şeker hastalığı

•Pıhtılaşma bozuklukları

•K vitamini eksikliği

•Karaciğer hastalıkları

•Sinüs, geniz ve burun kanserleri

•Alkol kullanımı

•Gebelik

•Hormonal nedenler

Çocuklarda Burun Kanaması Nedenleri

Çocuklarda meydana gelen burun kanaması ebeveynleri oldukça tedirgin eden bir durumdur. Genellikle 2 ila 10 yaş arasındaki çocuklarda görülen burun kanaması genellikle korkutucu değildir. Çocukların burnunu sertçe karıştırması, yabancı bir cismi burnuna sokması burun içi mukozasının tahriş olmasına yola açar. Soğuk ve kuru havalarda kılcal damarların çatlaması, üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında oluşan burun akıntısı da çocuklarda burun kanaması sebepleri arasında bulunmaktadır.

Çocukları da korkutan burun kanamasının önüne geçmek için öncelikle burnun nasıl temizlenmesi gerektiği öğretilmelidir. Tırnakların kısa tutulması çocukların burnunu kanatmaması için dikkat edilecek bir önlemken aynı zamanda ebeveynler de temizlik konusunda çocuklarına yardımcı olmalıdır. Evlerdeki kuru havayı ortadan kaldırmak, tuzlu steril su ile burnu nemli tutmak da yapılabilecek çocuklarda burun kanaması riskini ortadan kaldırabilmektedir.

Hamilelikte Burun Kanaması

Hamilelikte durduk yere burun kanaması oldukça sık rastlanan bir olaydır. Anne adaylarını bu durum korkutsa da endişe edecek bir durum bulunmamaktadır. Gebeliğin özellikle ilerleyen zamanlarında anne ve bebek sağlığı için kan miktarında artış olmaktadır. Bu artış ile de burun mukozası içindeki damarlara basınç uygulanır ve kanama meydana gelir. Burun kanaması nedenleri arasındaki lokal olaylar da burun kanamasını tetikleyebilmektedir.

Hamilelik sırasında yaşanan burun kanamasının ne anne ne de bebek sağlığına bir zararı bulunmamaktadır. Az miktarda gelen kanamalar basit yöntemler ile durdurulabilmektedir.

Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Ön burun kanamalarında basit müdahaleler ile kanamayı durdurmak mümkündür. Ani burun kanaması yaşayan kişilerin öncelikle sakin olması gerekmektedir. Telaş yapmadan dik pozisyonda oturup başın biraz öne eğilmesi kan yutulmaması için önemlidir. Ağızda kan varsa tükürülmeli ve burun deliklerine işaret parmaklar ile 10 dakika baskı yapılmalıdır. 10 dakikadan önce baskı işlemi bırakılmamalıdır. Bu uygulama sadece iki taraf değil tek taraflı burun kanaması olaylarında da yapılmalıdır.

Kanama durduktan sonra tekrarlamaması için tuzlu su içeren spreyler ile burun temizlenmelidir. Burnu temizlerken güç uygulamamalı, şiddetli hapşırma ve sümkürme hareketleri yapılmamalıdır. Bir süre ağır aktivitelerde bulunmamak ve sıcak su ile banyo yapmamak da tekrar kanamasını önlemek açısından önemlidir.

Eğer kanama durmuyor ve tekrar ediyorsa, sadece burunda değil başka yerlerde de kanama meydana geliyorsa, kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa, hafif darbelerde bile morarma oluşuyorsa, fenalaşma ya da bayılma hissi varsa, nefes almada zorluk çekiliyorsa, yüksek ateş veya döküntü görülüyorsa, karaciğer, hemofili gibi sistemik hastalık varsa, kan kanseri tedavisi görülüyorsa geç kalmadan KBB doktoruna başvurmak gerekmektedir. Yapılacak olan gerekli kan sayımları, tomografi taraması, endoskopi, röntgen gibi tanı yöntemleri uygulanarak kanamanın kaynağı bulunabilmektedir. İlaç kullanılan kişilerin de ilaçları kanama sebebine bağlı olarak değiştirilebilmektedir.

Gece Burun Kanaması

Uykuda burun kanaması gün içerisinde oluşan burun kanamaları kadar endişe verici olabilmektedir. Ancak bu durum da yine lokal nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Kullanılan ilaçlar, oda havasının kuru olması, pıhtılaşma gibi sorunlar kanamaya neden olabilmektedir. Kanama fark edildiği zaman basit tampon yöntemleri uygulanabilir. Ancak sık sık devam ediyorsa ve genze kaçan kanamalar mevcutsa doktora gitmek gerekmektedir.

-

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası