toplumsal değer nedir / Toplumsal Değer Ne Demek? Toplumsal Değer Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? - NTV Haber

Toplumsal Değer Nedir

toplumsal değer nedir

Toplumsal Değer Ne Demek? Toplumsal Değer Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Toplumsal Değer Ne Demek? Toplumsal Değer Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir?

Cevap: Toplumun Her Katman&#x; Taraf&#x;ndan Benimsenen Ve Savunulan Değer

Toplumsal Değer Kelimesi Nasıl Yazılır? Toplumsal Değer Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir?

Cevap: Toplumsal Değer

Toplumsal Değer kelimesi ile Google aramalarda en çok sorulan sorular şunlardır: Toplumsal Değer ne demek? Toplumsal Değer kelimesi nasıl yazılır? Toplumsal Değer kökeni nedir? Toplumsal Değer kelimesinin cümle içerisinde kullanımı



TOPLUMSAL DEĞERLERİMİZ

Bir toplumda belli şartlara bağlı olmaksızın arzu edilen, faydalı görülen ve beğenilen şeyleri gösteren ölçütler, “toplumsal değerler”olarak kabul edilir. Toplumsal değerler, toplum üyeleri tarafından paylaşılan iyi, doğru, güzel ölçülerdir. “Yardımseverlik, işbirliği yapma duygusu, ahlâklı olma, büyüklere saygı, edepli ve iffetli olmak"vb. değerler, toplumsal değerlerden bazılarıdır. Bu değerler, iyi ve geçimli bir sosyal hayatı sağlar; insan ilişkilerini(beşeri münasebetler) düzenlemeye yönelik çok önemli işlev görür. Toplumsal değerlerin korunması ve geliştirilmesine ait olan tüm ölçüler, toplumsal değerlerden kabul edilir. Bu değerler izafi olup, toplumdan topluma değişiklik gösterir. Yani bir toplum için “güzel”olan bir değer, başka bir toplum için güzel olmayabilir. Buna göre, değerler toplumdan topluma değişiklik gösterir ve bundan dolayı da toplumsal değerler “milli ve manevi değerler”olarak kabul edilir.
Toplumsal değerler manevi değerler olup, bu değerleri ortaya koyan kıymet hükümlerinin genellikle dinler tarafından getirilmiş olduğu sosyoloji biliminin kabul ettiği önemli bir husustur. Çünkü yukarıda sözü edilen değerlerle, insan hakları, eşitlik, demokrasi, adalet, hürriyet kavramları ve bunları hedef tutan değer hükümleri, dini mahiyette olmak üzere ortaya konulmuşlardır. Sosyolojik gerçekler, özellikle İslam’ın getirdiği kıymet hükümleri ile çatışmaz. Pek çok değer hükmü,  hem İslâm köklüdür, hem de modern sosyolojinin görüşlerine tam manası ile uygundur(1).
Sözü edilen toplumsal değerler önce ailede verilir. Yeni doğan bir bebek, beşikte başlayan bir eğitim serüvenine girer ve ilk olarak annesinden öğrendiği değerlerle tanışarak hayata başlar. Daha sonra bu değerler, bireylere, “okul” denilen kurumla verilir. Okulun en önemli işlevlerinden biri, yetişmekte olan bireylere, ait oldukları toplumun değerlerini kazandırmaktır. Toplumsal değerlerin en önemli özelliği, ait oldukları toplumun gerçek tercihlerini göstermesidir. Bundan dolayı okul, toplumsal değerleri genç nesillere kazandırabilecek bir konum ile toplumun hizmetine sunulmalıdır. Çünkü toplumsal değerlerin yeni nesillere kazandırılması, bir milletin devamı için zorunluluk olup,  bu iş milletlerin en önemli davalarından biri olarak değerlendirilmektedir. Toplumların önemli davalarından en önemlisi “eğitim davası”dır. Eğitim davası, milletlerin geleceklerini garanti altına alma davasıdır. Eğer milletler gelecekte de millet olarak yaşamak istiyorlarsa, toplumdaki milli ve manevi değerleri okul denilen kurumlarda yeni nesillere tanıtmak, benimsetmek ve hayatlarının bir parçası haline getirmek zorundadırlar. Okullar sadece akademik kazanımlarla kendini sorumlu tutuyorsa, burada önemli bir sorun var demektir. Okulların en önemli amaçlarından biri, yetişmekte olan bireylerin kişilik ve karakter sahibi insanlar olarak yetişmelerine yardımcı olmaktır.
O zaman sorulması gereken birkaç soru: Okullarımızda hangi değerleri yetişmekte olan çocuk ve gençlerimize kazandırabiliyoruz? “Kazanımlarımız”içerisinde bu değerler, ne kadar önemli bir yer tutmaktadır? Yoksa “kazanımlarımız”sadece “akademik başarıya”mı dönüktür? Yetiştirdiğimiz çocuk ve gençlerin “uğruna canını verecek”hangi değerleri vardır? Eğer yetiştirdiğimiz çocuk ve gençler, sadece kendilerini düşünüyor ve “altta kalanın canı çıksın”inancında ise, bu durumdan okullarımızın hiç mi sorumluluğu yoktur? Bütün yöneticilerle öğretmenler bu sorular üzerine düşünüp, sağlıklı cevaplar bulmaya çalışmalıdır. Net cevaplar bulamıyorsak, o zaman okulları yeniden kurgulamak zorunda olduğumuz ortaya çıkıyor demektir!..
(1) Amiran KURTKAN. Türk Milletinin Manevi Değerleri. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi,
 

Toplumsal Değer ve Normlar

Toplumsal değerler, bir toplum ya da gruptaki, istenir ve doğru olana ilişkin ideal ilkeleri tanımlayan özgürlük ve eşitlik gibi prensiplerdir. Değerler davranış kuralları sağladıkları gibi çatışma da yaratabilirler. Örnek olarak kürtaja ilişkin tartışmalar temelde değerlere ilişkin tartışmalardır (Andersen ve Taylor, 63).

Değerler davranışların kültürel belirleyicileridirler ve bir kültürün mensuplarından beklenilen davranışları, hangi davranışlardan kaçınılacağını tanımlarlar. Değerlerdeki farklılıklar davranışlardaki farklılıklar olarak yansır.

Değerler norm ve kuralları da kapsamaktadır, hangi normun kabul edilip edilmeyeceğine değerler aracılığıyla karar verilir (Reisinger ve Turner, 79). Değerler ilkeleri, normlar ise bu ilkelerin özel durumlarda uygulanışını belirten özel kurallardır.

Değerler pek çok normun doğuşuna neden olabilirler (içli, ).

DEĞERLER ve NORMLAR

NORMLAR

Normlar ödül ceza sistemiyle ortaya çıkan ve bireylerin davranışlarına etki eden kültürel kurallardır (Johnson, ; Milovanovic, 6).

Kurallar toplum için gerekliliktir. Normların olmadığı bir toplumda kaos oluşacaktır. Norm, yaptırımı olan kurallar sistemidir. Bireyler tutum ve davranışlarının sınırlarını belirleyen bu kurallar sayesinde diğer bireylerin de hangi durumda nasıl davranacağını öngörebilirler.

Paylaşılmış kültürel beklentiler olarak sosyal normlar, insanların bir toplumda bir arada yaşamalarını sağlarlar (Dönmezer, ; İçli, ; Newman ve O&#;Brien, 71; Andersen ve Taylor, ). Örnek olarak aile ilişkileri, siyasal yapı, üretim ve tüketim faaliyetleri ve trafik kuralları belirli normlara göre yürür. Bireyler normları toplumsallaşma sürecinde öğrenirler.

Normlara uyulmadığında toplumsal yaptırım söz konusu olur. Yaptırımın ölçüsü normun ciddiyetiyle orantılıdır. Toplumsal cezayla karşılaştığını gören birey tutum ve davranışlarını ona göre düzenler. Ödül ve ceza resmi ya da gayri resmi olabilir.

Birisini öldüren kişinin mahkemede hukuk kurallarına göre ceza alması resmi bir cezalandırma iken aynı kişinin toplumdan dışlanması, ayıplanması, iş verilmemesi ise gayri resmi cezalandırmadır.

Normların ödüllendirilmesi de söz konusudur. Çocukların sosyal normları öğrenmeleri durumunda büyükleri tarafından övülmeleri, belirli hediyeler almaları buna örnektir (içli, ; Andersen ve Taylor, ).

Her toplum normatif bir düzen geliştirir. Normlar belirli sosyal sistemler içerisinde işlerler ve bütün toplumsal grupların kendilerine özgü normları vardır. Normların toplumsal yapının bir parçası haline gelmesi için toplumu oluşturan üyeler tarafından içselleştirilmeleri gereklidir.

Normlar, ödüller ve cezalar aracılığıyla uygun davranışın sürekliliğini sağlamaya çalışır. Sosyal normlara itaati sağlamak için bunlardan sapmaları önlemeye çalışan esasların bütününe sosyal kontrol adı verilir.

Normlar uygulandıkları bireylere göre farklı nitelik gösterebilir çünkü kişilerin normları içselleştirme durumları farklıdır. Toplumun temel ihtiyaçları etrafında toplumlar bazı toplumsal norm sistemleri geliştirirler bunlara &#;kurumlar&#; adı verilir. Böylece din, eğitim, aile hayatı etrafında birer normlar sistemi oluşur ve bunlar din, eğitim, aile kurumu adını alırlar (Dönmezer, ).

DEĞERLER

Değerler, kişilerin düşünce, tutum ve davranışlarında birer ölçüt olarak ortaya çıkarlar ve toplumsal yaşamın vazgeçilmez bir ögesini oluştururlar. Değerler, bir gruba ya da topluma mensup olanların uymak durumunda oldukları veya dikkate almaları beklenen genelleşmiş ahlaki inançlar olarak kavramlaştırılabilir.

Örneğin adam öldürmenin, hırsızlık yapmanın ve tembelliğin yanlış ve kötü; insan hayatına değer vermenin, dürüstlüğün ve çalışkanlığın doğru ve iyi olduğuna inanmamızı sağlayan etken, sosyalleşme sürecinde edindiğimiz değerlerdir.

Bir toplumun ya da grubun yaşamında her şey, değerlere göre algılanır ve kavranır. Kişiler, içinde yaşadıkları toplumların veya grupların değerlerini benimseyerek bunları düşünce, tutum ve davranışlarında birer ölçüt olarak kullanırlar. Böylece daha iyi, daha doğru, daha uygun, daha güzel, daha önemli ve daha adil gibi genel yargılara ulaşma imkânı bulurlar.

Bununla beraber, idealize edilmiş temel ve soyut ilkeler ya da standartlar halindeki değerler ancak normlar bağlamında somutlaşırlar veya normlar yoluyla etkinlik kazanırlar. Çünkü daha genel ve soyut nitelikte olan değerlere karşılık; normlar, yaptırım güçleriyle toplumsal yaşamın belirgin bir ögesini oluştururlar.

Bir toplumun varlığını sürdürebilmesi, kişiler veya gruplar arasındaki ilişkileri ve etkileşimleri sağlayabilecek, koruyabilecek normlar ya da kurallar yaratmasına bağlıdır. Kişiler, bilinçli veya bilinçsiz şekilde uyguladıkları bu kurallar sayesinde, nasıl davranmaları gerektiğini öğrenirler ve diğer kimselerin de belirli bir durumda nasıl bir tutum ve davranış göstereceklerini tahmin edebilirler. Bu ise toplumsal yaşamın belli bir düzen içinde akıp gitmesini mümkün kılar.

Ancak toplumsal yaşamdaki tüm davranışların, ortak davranış kuralları olan normlara her zaman tam bir uyum hâlinde gerçekleştikleri de söylenemez. Bununla birlikte, normların ait oldukları sosyal ve kültürel sistem içinde bir değer taşımaları; hem onlara uyulması gerektiği yönünde bir inancın bulunmasıyla hem de çoğunluk tarafından onlara uyulmasıyla mümkün olabilir.

İlgili konular:

Tweetle

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası