bebeklerde bronşitin belirtileri / Akut Bronşit Nedir? Bronşit Belirtileri Nelerdir? | Bionorica

Bebeklerde Bronşitin Belirtileri

bebeklerde bronşitin belirtileri

Bronşların iltihaplanması sonucunda gelişen hastalığa bronşit denir. Bronşlarda mukoza üretiminin artması, enfeksiyon hastalıklarının görülmesi, sigara, astım ve çeşitli alerjilerinin ortaya çıkması bronşite yol açabilir. Akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılan bu hastalık, mevsim geçişlerinde ya da kış aylarında kendini belli eder. Akut bronşit çok çabuk tedavi edilirken, kronik bronşit daha zor bir tedavi süreci gerektirebilir. Peki bronşit nedir? Bronşit belirtileri nelerdir? ve Bronşit nasıl geçer? gibi soruların yanıtı için Avicenna Hastanesi olarak ele aldığımız bu yazıyı okumaya devam edin…

Bronşit Nedir?

Solunan hava, önce soluk borusundan geçerek akciğerlere kadar iner. Akciğerlerde soluk borusu ikiye ayrılır ve buradaki bronşların farklı nedenlerden dolayı iltihaplanması sonucunda bronşit meydana gelir. Mevsim geçişlerine, hastanın diğer sağlık sorunlarına ve yaşına göre değişkenlik gösteren bu rahatsızlık, bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Öksürük ve balgam en çok karşılaşılan belirtileri arasında yer alırken, ilerleyen kronik bronşitte ise nefes darlığı yaygın olarak görülür. Öksürük ve enfekte olmuş kişiye ait eşyalara temas edildiği takdirde, karşıdaki kişiye de bulaşma riski oldukça yüksektir.

Türleri

Akut Bronşit

Akut bronşit nedir diye merak edenlere, çoğunlukla 2 yaş altı çocuklarda görüldüğünü ve alt solunum yollarının en yaygın olarak meydana gelen hastalıklarından biri olduğunu söyleyelim. Bu rahatsızlığa, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yol açan viral patojenler neden olur. Bu rahatsızlığa neden olan etken tedavi edildiği zaman, ortalama 10 gün içerisinde kişide iyileşme görülür.

Kronik Bronşit

Uzun bir zamandan beri sigara içen bireylerde, KOAH gelişiminden önce ilk olarak kronik bronşit meydana gelir. Kış aylarında en az 3 ay boyunca devam eden öksürük ve balgam, kroniğin en yaygın belirtileri arasındadır. Yaşam boyu süren ve enfeksiyona bağlı olmayan bu rahatsızlık, bulaşıcı değildir. Hayati önem taşıdığından dolayı erken teşhis edilerek, tedavi uygulanması şarttır. Ancak akuttaki gibi tedavi kısa sürmeyebilir.

Çocuklarda Bronşit

En çok 2 yaşından küçük çocuklarda ortaya çıkan bu hastalık, şiddetli nefes darlıklarına sebep olabilir ve hastanede tedavi gerektirebilir. Çocuklardaki bronşların çapı, erişkinlere göre daha dardır ve bu nedenle hava yolları virüs nedeniyle çok kolay bir şekilde tıkanır. Bundan dolayı da akciğerlere hava girmesi zorlaşır. Sigaraya maruz kalan, anne sütü almamış, prematüre doğan, doğuştan kalp ve akciğer sorunu olan çocukların bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Aynı zamanda kreş gibi kalabalık ortamlarda bulunan çocuklarda bronşit olma olasılığı daha fazladır.

Nedenleri

  • Akut bronşit nedenleri: Virüsler ve bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon hastalıklar, mikoplazma türü bakteriler, fiziksel veya kimyasal ajanların solunması, sigara ve diğer tütün ürünlerin kullanımı, sigara kullanılan ortama maruz kalma, çeşitli alerjiler ve zayıf bağışıklık sistemi gibi etkenler neden olur.
  • Kronik bronşit nedenleri: Sigara içmek, hava kirliliği, toz ya da endüstriyel kimyasallar ile temas halinde bulunmak, solunum yolları hastalıkları ve gastroöozofageal reflü hastalığı gibi etkenler neden olur.

Bronşit Belirtileri

Akut belirtileri;

  • Kuru öksürük ve balgam
  • Göğüs bölgesinde yanma ve ağrı
  • Hafif ateş ve titreme
  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Sinüs tıkanıklığı
  • Halsizlik
  • Nefes darlığı
  • Hırıltılı solunum

Kronik belirtileri;

  • Ayak bileklerinde şişkinlik
  • Soğuk havalarda, sigara dumanına maruz kalınan ortamlarda, egzersiz esnasında artan ve giderek kötüleşen öksürük,
  • Kilo kaybı
  • Kaslarda güç kaybı
  • Geceleri artan öksürük ve tıkanıklık gibi semptomlar bronşit belirtileri arasında yer alır.

Bronşit Tanısı

İlk olarak hastanın öyküsü dinlenir, şikayetleri sorgulanır ve fizik muayene yapılır. Ayrıca akciğer sesleri dinlendiği zaman, ön tanı da konulabilir. Ancak kesin tanı için balgam örneği, akciğer filmi, bilgisayarlı tomografi ve solunum fonksiyon testleri gibi tetkikleri uygulamak gerekebilir.

Bronşit Tedavisi

Tedaviden önce ilk olarak bu hastalığa neden olan etkenin belirlenmesi gerekmektedir. Bakteriyel olmayan bir nedenden dolayı meydana gelmişse, antibiyotik yeterli gelmeyecektir. Antibiyotikler, balgam örneğinde herhangi bir bakteri tespit edildiği zaman reçete edilir. Öte yandan akut için daha çok dinlenmek önemlidir. Bol sıvı tüketiminin dışında belirtileri en aza indirmek için bazı ilaçlar da kullanılabilir. Kronik durumlarda ise, hastanın şikayetine göre yine ilaç tedavisi uygulanır. Ancak KOAH hastalığı gibi kronik olarak meydana gelen durumlarda uygulanacak tedavi, hastanın ve hastalığın duruma göre değişebilir.

Bronşite Ne İyi Gelir?

Bronşit nasıl geçer veya bronşite ne iyi gelir gibi sorular, çoğu kişi tarafından merak edilip araştırılıyor. Bu hastalık evde yapılan yöntemler ile tamamen geçmediği gibi, doktora gidilmediği sürece de herhangi bir iyileşme göstermeyebilir. Ancak bazı yöntemler sayesinde iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

  • Gün içerisinde bol su içmek
  • Sigara ya da diğer tütün ürünlerini bırakmak
  • Tozlu, kirli, dumanlı, nemsiz ve havasız ortamlardan uzak kalmak
  • Beslenme düzenine özen göstermek
  • Ortamı düzenli olarak havalandırmak ve ideal nem oranını korumak
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek
  • Elleri aralıklarla yıkamak ve dezenfektan kullanmak gibi yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Bronşit ve Zatürre Arasındaki Fark

İki hastalıkta da ateş, öksürük, halsizlik ve göğüste ağrı gibi belirtiler görülür. Bazı zamanlar bronşit, zatürrenin evrelerinden biri olarak meydana gelir. Bu benzerlik dışında iki hastalığın hem koşulu hem de durumları farklıdır. Bronşit bronş tüplerine bağlı olurken, zatürre alveollerde ya da akciğerlerdeki hava keselerinde ortaya çıkar. Zatürre belirtileri daha kötüdür ve yaşlı insanlar ya da diğer savunmasız kişiler için hayati risk taşır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Akut, kronik bronşite dönüşür mü?

Hastalığa erkenden müdahale edilmediği sürece akuttan kroniğe dönüşebilir.

Astım bronşit arasındaki ilişki nasıldır?

Astım da bir nevi bronşit türüdür. Astımda ortaya çıkan inflamasyon mikrobik değildir ve alerjenlere, çeşitli toz, duman ya da kimyasallara bağlı olarak meydana gelir.

Bronşit bulaşıcı mıdır?

Mikroorganizmalara ve diğer nedenlere bağlı olanlar bulaşıcı değildir. Ancak virüslere bağlı olarak gelişirse, bulaşıcılığı daha fazladır.

 

Avicenna Hastanesi Göğüs Hastalıkları Doktorları

Bebeklerde bronşit belirtileri ve tedavisi…

Bronşit küçük çocuklarda ve bebeklerde sık görülen bir akciğer enfeksiyonudur. Akciğerin küçük hava yollarında (bronşiyallerde) iltihap ve tıkanıklığa neden olur. Şimdi, bebeklerde bronşit belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenlere bir göz atalım…

funduszeue.info

Yayınlanma: - 03 Temmuz Güncellenme:

Bebeklerde bronşit belirtileri ve tedavisi…

Bronşit; akciğerlerdeki nefes kanallarındaki bronşiyallere, virüslerin bulaşması sonucu oluşur. Bu virüslerin bulaşması sonucunda bronşçuklarda şişme ve iltihap meydana gelir. Ve bunun sonucunda nefes yollarında biriken mukus sonucunda havanın akciğerlere girişi ve çıkışı zorlaşır. Peki, bebeklerde bronşit belirtileri nelerdir? Bronşit tedavisi hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz…

BRONŞİT HAKKINDA

Bronşit; akciğerlerdeki nefes kanallarındaki bronşiyallere, virüslerin bulaşması sonucu oluşur. Bu virüslerin bulaşması sonucunda bronşçuklarda şişme ve iltihap meydana gelir. Ve bunun sonucunda nefes yollarında biriken mukus sonucunda havanın akciğerlere girişi ve çıkışı zorlaşır.

Bronşit, hemen hemen her zaman viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Çoğu durumda bronşite Respiratuar Sinsisyal Virüs (RSV) neden olmaktadır. RSV çok yaygın bir virüstür ve neredeyse tüm çocuklar 2 yaşına geldiğinde bulaşır. Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde, RSV öksürüğe veya soğuk algınlığına neden olabilir, ancak küçük çocuklarda bronşite neden olabilir. Tipik olarak, bronşit için en sık kış aylarında görülür.

BEBEKLERDE BRONŞİT BELİRTİLERİ

Bronşit soğuk algınlığı semptomlarına benzer semptomlarla başlar, ancak öksürme, hırıltılı nefes alma ve bazen nefes almada zorlanır. Bronşit semptomları bir ay ile birkaç gün veya haftalarca sürebilir.

İlk birkaç gün, bronşiyolit belirti ve bulguları soğuk algınlığına benzer. Bunlar:

Burun akması
Tıkalı burun
Öksürük
Hafif ateş
Nefes almada güçlük
İştahsızlık
Halsizlik
Nefes alırken hırıltı
Bu belirtilerin dışında bir çok bebek de kulak enfeksiyonu geçirir (otitis media).

BEBEKLERDE BRONŞİT TEDAVİSİ

Çoğu bronşit vakası hafiftir ve özel bir tıbbi tedaviye gerek yoktur. Antibiyotikler yardımcı olamaz çünkü bronşit bir virüsten kaynaklanır. Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir.

Doktorlar, çocuğun hava yollarını açmasına yardımcı olmak için ilaç verebilir.

Nefes almada zorluk çeken, susuz kalmış veya çok yorgun görünen bebekler bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Ciddi semptomları olanların hastaneye yatırılması, yakından izlenmesi ve sıvı ve nemlendirilmiş oksijen verilmesi gerekebilir.

Nadiren, çok ağır vakalarda, bebek iyileşene kadar nefes almasına yardımcı olması için bebek solunum aygıtına bağlanır.

Bebeklerde zeka gelişimi için beslenme önerileriİlginizi ÇekebilirBebeklerde zeka gelişimi için beslenme önerileriBebeklerde uyku düzeni ne zaman başlar?İlginizi ÇekebilirBebeklerde uyku düzeni ne zaman başlar?

Bebekdoktorhamilehamileliksoğuk algınlığı

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir? Çocuklarda bronşit belirtileri nelerdir? Bronşit nasıl tedavi edilir?

Sıklıkla 2 yaşından küçük çocuklarda görülen bronşit, hastanede kontrol altına alınması gereken nefes darlıklarına neden olabilir.

Çocuklardaki bronşların çapı yetişkinlere göre daha dar olduğu için, hava yolları virüslerin etkisi ile daha kolay tıkanır ve bu da akciğerlere hava girmesini zorlaştırır.

Prematüre doğan, doğuştan kalp ve akciğer sorunu olan, sigara dumanına sıklıkla maruz kalan ve anne sütü almamış çocukların bronşite yakalanma oranı diğer çocuklara göre daha fazladır.

Çocuklarda bronşite yakalanma riskini yükselten bir diğer faktör ise kreş gibi kalabalık ortamlardır.

Çocukluk çağında sık görülen ve akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa neden olan bronşit, özellikle kış mevsiminde ortaya çıkar. 

ÇOCUKLARDA BRONŞİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bronşit belirtileri, nedenlerinde olduğu gibi akut ve kronikte türlerinde farklıdır. Bazı semptomlar her iki türde de görülse de, kronik bronşitte ortaya çıkan belirtiler daha ağır olabilir.

Çocuklarda bronşit genellikle kendini balgamlı bir öksürük ile belli eder, aynı zamanda sümük akması ve burun tıkanması da gözlemlenebilir.

Diğer belirti ve semptomlardan bazıları şunlardır:

–Boğaz ağrısı

–Yorgunluk

–Titreme

–Hafif baş ağrısı

–Hafif ateş

–Öğürme veya kusma

–Göğüste hafif sıkışma, hafif ağrı hissi

–Vücutta ağrılar

–Hırıltılı nefes

–Nefes almada zorlanma.

ÇOCUKLARI BRONŞİTTEN KORUMANIN YOLLARI

-Ev ortamının sık sık havalandırılması, çocukların soluduğu havanın temizlenmesi çok önemlidir.

-Çocukların yanında parfüm ve deodorant gibi kimyasal maddelerin kullanımı minimum düzeye indirilmelidir.

-Hastalığın salgın yaptığı dönemlerde, çocukları kreş gibi ortamlardan uzak tutmalıdır.

-Çocuğun sigara dumanına maruziyetine kesinlikle izin verilmemelidir.

-Grip hastası aile büyüklerinin, bebeklerden ve çocuklardan mümkün olduğunca uzak durması bronşiolite karşı koruyucudur. Bu gibi durumlarda, hasta kişiler ev içerisinde koruyucu maske kullanmalıdır.

-Genel hijyen kurallarına uyulmalı ve ev düzenli olarak temizlenmelidir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerden uzak durmak için, özellikle çocukların kapalı mekanlarda uzun süre kalması engellenmelidir.

-Anne sütü ile beslenme desteklenmelidir. Bebeklerin özellikle ilk 6 ay anne sütü almalarına dikkat edilmelidir.

-Aile bireylerinin, bronşiolite ve bulaş yollarına karşı bilinçlendirilmesi, gerekli önlemleri almaları sağlanmalıdır.

-Çocukların bol sıvı alması, günlük taze sebze ve meyve tüketmeleri sağlanmalıdır. Çocukluk çağından itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına yardım edilmelidir.

ÇOCUKLARDA BRONŞİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Akut bronşit herhangi bir tedavi uygulamadan 2 hafta içinde düzelmektedir. Bazı durumlarda doktor bazı ilaçlar önerebilir.

Antibiotikler: Bronşit genellikle virüslerle olur. Bu nedenle antibiyotiğin faydası olmadığı için tavsiye edilmez. Bununla birlikte bakteriyel mikrop şüphesi varsa antibiotik verilebilir.

Öksürük şurupları: Öksürük şurupları akciğerlerde biriken balgamın dışarı çıkmasını engelledikleri için çok tavsiye edilmez. Öksürmek balgam çıkarmak için faydalıdır. Ancak öksürük gece uykusunu bozuyorsa öksürük şurupları kısa süreli verilebilir.

Diğer ilaçlar: Eğer alerji, astım veya reflü gibi sorunlar varsa bu sorunlara yönelik doktor ilaçlar verebilir.

Eğer çocukta kronik bronşit varsa akciğer fonksiyonlarını artırmak için solunum eksersiz tedavileri gündeme gelebilir. Kronik bronşit nedenine göre tedavi modeli değişebilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası