mütala nasıl yazılır / Mütalaa Doğru Yazımı Nedir? TDK ile Mütalaa Kelimesinin Doğru Yazılışı! - Habertürk

Mütala Nasıl Yazılır

mütala nasıl yazılır

M&#;talaa Ne Demek? Tdk'da M&#;taalada Bulunmak Ve M&#;talaa Etmek Ne Demektir?

Mütalaa kelimesinin kökenine bakıldığında Arapça bir kelime olduğu ortaya çıkmaktadır. Böylece dilimize Arapçadan girmiş bir kelimedir. Kelimenin anlamı kısaca etüt olarak geçmektedir.

Mütalaa Nedir?

Dilimizde bulunan kelimelerin anlamları ve doğru yazılışları Türk Dil Kurumunda bulunmaktadır. Mütalaa kelimesinin anlamını da Türk Dil Kurumu sözlüklerinden bulmak mümkündür. Mütalaa kelimesinin anlamı ise sözlüklerde birkaç farklı biçimde açıklanmıştır. Mütalaa kelimesinin sözlük anlamı ve cümle içerisinde örnekleri aşağıda sizlere belirtilmiştir.

- Etüt
- Herhangi bir konu üzerinde ayrıntılı olarak düşünme ile oluşan görüş ve yorum.
- Herhangi bir konuda ayrıntılı olarak düşünme.
- Senin mütalaa içinde olman benim sürekli ilerleme ve araştırma gayretimi etkiliyor.

TDK'da Mütalaada Bulunmak ve Mütalaa Etmek Ne Demektir?

Türk Dil Kurumu mütalaa kelimesi ile ilgili birçok anlamı belirtmiştir. Bunlardan biri mütalaa da bulunmak, diğeri ise mütalaa etmek deyimleridir. Deyimlerin sözlük anlamları ve cümle içerisindeki örnekleri şöyledir:

Mütalaa da bulunmak: Görüş veya düşünceyi ileri sürmek.

Haberin Devamı

- Toplantıda herkes birer mütalaada bulundu.

Mütalaa Etmek: Okumak, üzerine düşünmek ve iyice incelemek.

- Bu konuyu daha sonra mütalaa ederiz.

Suç anlamına gelen ve bir tarafın mağduriyetine sebep olan tüm konular hakkında iddianame yazılır. Bir durum, bir olay veya bir yaşantı karşısında iddianame hazırlanması demek, suçla ilgili yeterli veri var demektir. İddianame ile savcılığın sunmuş olduğu veriler ışığında bir yargılama süreci başlayacaktır. Türk ceza kanununda esas adı verilen konudur. Savcının iddianamesi, suça konu olan bir şüphe olduğunu ortaya koyar. İşte tam bu noktada iddianame ve mütalaa arasında fark var mı sorusu ortaya çıkar. Mütalaa ise suçun kesinliğini araştıran ve ortaya çıkaran beyandır. Mahkeme safahatlarından olan bu iki tabir suçun varlığı, yokluğu ve kesinliğiyle ilgili olan iki sıfattır.

İddianame Nedir?

iddianame, ortaya çıkarılan veya bir şikayet sonrasında suç unsuru oluşturacak bir durumun yazıya geçirilmiş halidir. Bu durumu kısaca şöyle özetlemek mümkündür.

İddianame hazırlanması için;

  • Bir suç unsurunun bulunması,
  • Bu suç unsurunun şikayete konu olması veya olmaması,
  • Gerekli mercilere ulaşan bu konunun savcılığa intikal etmesi,
  • Savcının bu unsura ilişkin yazılı beyan oluşturması yani iddianame hazırlaması sürecini oluşturur.

İddianame bir şikayete tabi olacak konunun, suç unsuru oluşturmaya yakın ya da müsait olması anlamına gelir. İddianame bir şüphe oluşması sonrası yazılan bir belgedir.

İddianame ve Mütalaa Arasında Fark Nedir?

İddianame ve Mütalaa Arasında Fark Nedir?

Mütalaa Nedir?

Mütalaa için söylenecek olan ilk tanım savcının kesin görüşüdür. Mütalaa iddianame hazırlandıktan ve konu farklı birimler tarafından araştırıldıktan sonra, savcının bu delilleri inceleyerek vermiş olduğu karardır. Savcı esas hakkındaki mütalaasını belirtirken tüm dava dosyasında ortaya çıkan delilleri ve işlenen verileri değerlendirdikten sonra mütalaasını bildirir. Savcı bu işlemi karar aşamasında yapar.

İddianame Yazılmasını Gerektiren Durumlar Nelerdir?

İddianame yazılması için ortada suç veya suç unsuru olması gerekir. Ancak her iddianameden mahkemeye sevk edilme durumu çıkmaz. Bazı davalarda ise KYOK yani Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair karar çıkabilir. KYOK ortada yargılama yapmak için geçerli veri yok veya yargılama yapmak için geçerli suç yok anlamına gelir. İddianame ise suçla ilgili birçok şüphe var anlamı taşır. İddianame savcı tarafından geçerli bir şüphe olması durumunda yazılır ve mahkemeye sevk olunur.

Bu aşamadan sonra yargılama süreci başlar. Mahkeme hakimi iddianamede konu edilen suç unsurunun bulunup bulunmadığını değerlendirecek ve şüpheliye bu anlamda kanunlar nezdince ceza belirleyecektir. Mahkeme hakimi bu işlemi yaparken birçok kurumla yazışma yapar, ifadeler alır, şüpheli beyanına danışır ve hatta bilirkişiden de bilgi edinir. Bütün bu toplanan verilerin tek amacı iddianamede belirtilen suçun ve suçlunun ortaya çıkarılmasıdır.

Mütalaadaki Bilgiler Kararı Etkiler

Mahkemenin yapmış olduğu araştırma ve belgelendirme işlemleri sonrasında savcı mütalaasını belirtir. Savcı davanın tensiplerini, kararlarını, ara kararlarını ve soruşturma evraklarının tamamını inceler ve daha sonra mütalaasını bildirir. Mütalaa demek kesin düşünce, kesin görüş veya kesin fikir demektir.

İddianame İle Mütalaayı Birbirinden Ayıran Nokta

Türk Hukuk sisteminde ve dünya hukuk sistemlerinde iddianame ve mütalaa arasında fark aynıdır. İddianame bir şüpheyi ifade ederken, mütalaa kesin görüşü ifade eder. Şüphe ile ortaya çıkan durumun çözümü için mütalaaya ihtiyaç duyulur. İddianame kelimesi iddia etmek tümcesinden gelir. Yani henüz ortada kesin bir şey yoktur. Yalnızca suç oluşumuna müsait olan durumlar daha yoğundur. Bu sebeple esas hakkında mahkemeye sevk olunur. Savcı mütalaası ile ise son nokta konulur. Mütalaa demek savcının konuyla ilgili olan kesin düşüncesi demektir. Mütalaa davayı beraatle bitireceği gibi ceza ile de bitirebilir ancak iddianamede ise suç kesinlik kazanmamıştır.

ETİKETLER: İddianame, Mütalaa

Mütalaa nasıl yazılır? TDK güncel yazım kılavuzuna göre mütalaa mı, mütala mı?

Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de ‘mütalaa’dır. Mütalaa mı, mütala mı? Nasıl yazılır? TDK'ya göre anlamı ve doğru kullanımı ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde

funduszeue.info

Yayınlanma:

Mütalaa nasıl yazılır? TDK güncel yazım kılavuzuna göre mütalaa mı, mütala mı?

Türk Dil Kurumu’nun online yazım kılavuzu, çevrimiçi ortamda kelime sorgulama imkanı vermektedir. Türkçe’de bazı kelimelerin anlamları ve yazılış biçimleri sık sık bu sözlük üzerinde sorgulanmaktadır. TDK’nın güncel yazım kılavuzunda sık sık aranan bu kelimelerden biri de ‘mütalaa'dır.

MÜTALAA NE DEMEK:

1- Etüt.

2- Herhangi bir konu üzerinde ayrıntılı düşünme ile oluşan görüş ve yorum.

3- Herhangi bir konu üzerinde ayrıntılı bir biçimde düşünme.

MÜTALAA NASIL YAZILIR?

Bu kelimenin “mütalaa mı, mütala mı” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı mütalaa şeklinde olmalıdır.

mütala (Yanlış kullanım)
mütalaa (Doğru kullanım)

Cümle içinde kullanımı:

“Sanık hakkında savcılık mütalaası açıklandı.”

Hafriyat nasıl yazılır? TDK güncel yazım kılavuzuna göre hafriyat mı, harfiyat mı?İlginizi ÇekebilirHafriyat nasıl yazılır? TDK güncel yazım kılavuzuna göre hafriyat mı, harfiyat mı?

SanatTÜRKÇE

Mütalaa Ne Demek? TDK’ya Göre Mütalaa Sözlük Anlamı Nedir?

Mütalaa kelimesi ne anlama geliyor? Türk Dili, tarih boyunca ilişki kurduğu medeniyetlerin (ülkelerin) dillerinden kelimeleri kendi bünyesine katmış ve bu sayede çok zengin bir dil oluşturmuştur. Hal böyle olunca, Türkçe ’de gündelik hayatta karşımıza çıkan bazı sözcüklerin anlamına bilemeyebiliyor, ilginç bulabiliyoruz. Son zamanlarda anlamı merak edilen kelimelerden olan mütalaa ne demek? TDK’ye göre mütalaa sözcüğü ne anlama geliyor? Mütalaa kelimesinin kökeni ne mütalaa kelimesinin kaç anlamı var, TDK'ye göre anlamı nedir?

MÜTALAA KELİMESİ NE DEMEK? MÜTALAA KELİMESİ TDK ANLAMI

Mütalaa kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır.
Mütalaa kelimesi Arapça kökenlidir.
TDK’ye göre mütalaa kelimesi ise şu anlama gelmektedir:

- Etüt
- Herhangi bir konu üzerinde ayrıntılı düşünme ile oluşan görüş ve yorum
- Herhangi bir konu üzerinde ayrıntılı bir biçimde düşünme

MÜTALAA KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ

- Mütalaada önüne biyoloji kitabını açmış, iki satır okuyor, beş satır dalga geçiyordu.
- Kolordu kumandanlarının fikir ve mütalaalarını bilmek bence pek faydalı idi.

MÜTALAA KELİMESİ KULLANILAN ATASÖZÜ VE DEYİMLER

- mütalaada bulunmak
- mütalaa etmek
- mütalaa yürütmek

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası