autocad grup içine girmek / AutoCAD Blok Oluşturma, Blok Çağırma ve Blok Patlatma ~ Makine ve Teknoloji Merkezi

Autocad Grup Içine Girmek

autocad grup içine girmek

ZWCAD Güvenilir 2B&3B CAD

anasayfa

Çizimdeki blokları saymanın birkaç yöntemi

Çizimdeki blokları saymanız gerekiyorsa, ZWCAD’de bunun birçok yolu var. Şimdi bu yolları inceleyelim.

Yöntem 1: BCOUNT

Çizimlerdeki tüm blokları ya da sadece seçili gruptaki blokları saymak için BCOUNT komutunu kullanabilirsiniz:

1. BCOUNT komutunu girin.

2. Saymak istediğiniz blokları seçin veya Enter tuşuna basarak tüm blokların sayılmasını sağlayın.

3. Blok sayımı yapmak istediğiniz nesneleri seçin Enter tuşuna basarak tüm çizimde sayım yapılmasını sağlayın.

4. Her bir bloğun ismi ve kullanılma sayısı komut satırında listelenir. Tüm detayları görmek için, F2 tuşuna basarak metin penceresini açın. Bu pencerede komut satırındaki bilgilerin detaylı şekli görüntülenir.

Bu yöntem, her bir bloğun seçim setinde kullanılma sayısını da raporlar.

Yöntem 2: BLOCKSUM

BLOCKSUM komutu, blokların toplam sayısını saymaz, belirli bir katmanda kaç blok olduğunu ve bunların kaçının isimlerinin aynı olduğunu saymak için kullanılır.

BLOCKSUM komutuna ZWCAD Express menüsünden ulaşabilirsiniz:Express > Tools > Number of Blocks.

BLOCKSUM komutunu kullanmak için aşağıdaki adımları takip edin:

1. BLOCKSUM komutunu girin veya Express menüsünden seçin.

2. ‘Layer/selection Set/<All>’ şeklinde bir tercih listesi belirir. İki seçeneğiniz var, Layer veya belirli bir sayıda nesne belirtmek:

- Layer seçeneği, belirteceğiniz katmandaki blokları sayar.

- selection Set seçeneği, yapacağınız seçimde, belirteceğiniz bloğun kaç kez kullanıldığını sayar.

3.Lyazarak layer seçeneğini seçebilirsiniz, ‘Select an object on the layer or <exit>:’ ibaresi belirir. Bir blok seçin ve Enter tuşuna basın.

Komut satırında ‘[Number of] blocks on layer [layer name]’ şeklinde bir bilgi belirir.

Yöntem 3: Attribute Extraction

BCOUNT ve BLOCKSUM komutları, özellikle blok saymak için oluşturulmuş. Attribute extraction (Öznitelik çıkarma) işlemi sırasında da blokları sayabilirsiniz. AttExt, bloklardaki öznitelik değerleri ve X,Y koordinatları gibi bilgilerin tümünü çıkarır, blok sayısı bilgisi de buna dahil. Sonuç BlockSum komutunun sonucuna benzer, blok isimlerini ve kaç kez kullanıldıklarını listeler.

Yöntem 4: QSELECT

ZWCAD'in hızlı seçme  özelliği, dolaylı yoldan blok saymak için de kullanılabilir. QSELECT komutunu blok sayma işlemi için kullanmanın yolu:

1. QSELECT komutunu girin.

2. Açılan iletişim kutusunda seçenekleri aşağıdaki gibi düzenleyin:

Object type=Block Reference
Color=Bylayer (Tüm blokların renk değerlerinin ByLayer olarak ayarlanmış olduğunu varsayıyoruz.)

3. OK düğmesine tıklayın. Tüm seçili blokların vurgulandığını göreceksiniz. Komut satırında “X item(s) selected” şeklinde bir ibare görünecek, böylece çizimde kaç blok olduğunu bileceğiz.

AUTOCAD BLOCK DÜZENLEME



Şekil 1

Çizim sırasında dkdörtgenimizin tam ortasına bir çember çizdiğimizi zannediyoruz. Aslında düşündüğümüz gibi değilmiş bunu da kırmızı dikdörtgenimizi kırmızı çizgelere ortaladığımız zaman fark ediyoruz. Telaşa gerek yok. Bloğumuzun refedit komutu ileaçarak işe başlıyoruz.

Nesnemizi seçtiktensonra seçilen bloğun ismi ve bir öngörüntüsü ekranda çıkacaktır. Daha sonra “ok” butonuna tıklayıp bloğu düzenlemek üzere açarız.

Şekil 3

Bloğumuzu açınca artık içerisindeki nesneleri seçebildiğimiz bir serbestlik oluşacaktır. Şekil4 den de görüldüğü gibi istediğimiz nesneyi diğer nesnelerin konumuna göre düzenleyebiliriz.

Şekil 4

AutoCAD çizimini içeri aktardıktan ve varsayılan ayarları kabul ettikten sonra, AutoCAD dosyası sayfada kilitlenir. Bunun amacı, çizimi taşımaya, yeniden boyutlandırmaya ve silmeye karşı korumaktır. Dosyayı seçmeniz veya taşımanız gerekiyorsa, kilidini açabilirsiniz.

  1. Zaten seçili durumda olabilecek herhangi bir şeyin seçimini kaldırmak için diyagramda boş bir alana tıklayın.

  2. İmlecinizi AutoCAD çiziminin dış kenarı üzerine getirin ve imleciniz şu simgeye dönüşene kadar bekleyin:
    Taşı simgesinin gösterildiği ok imleci

  3. Sağ tıklayın ve ardından CAD Çizim Nesnesi > Özellikler’e tıklayın.

  4. Boyutu ve konumu kilitle ve Silinmeye karşı kilitle onay kutularına tıklayarak bunların seçimini kaldırın.

Ayrıca bkz.

Visio’da AutoCAD çizimleriyle çalışmaya giriş

AutoCAD çizimini dönüştürme

AutoCAD katman özelliklerini değiştirme

AutoCAD çizimini kırpma

Sketchup&#;ta En Sık Karşılaşılan Sorunların Çözüm Yöntemleri

SketchUp; başta mimari olmak üzere inşaat, mekanik, iç dizayn, film ve video oyunları gibi geniş kullanım alanlarına sahip bir üç boyutlu (3D) modelleme programıdır. Karmaşık olmayan basit arayüzü sayesinde program oldukça kolay ve işlevsel kullanıma sahiptir. Kullanma ve öğrenme kolaylığıyla birlikte geniş kitlelere yayılarak popüler hale gelmiştir. Sketchup kullanıcılarının en sık karşılaştıkları hataları ve çözümlerini inceleyelim.

monash.pwup Kapanmayan Yüzeyler

Sketchup programında çizim yaparken yüzeylerin bir türlü kapanmaması yeni başlayan kullanıcıların başına gelen klasik bir durumdur. End pointten end pointe veya çizilmiş çizgi üzerine bir çizgi daha
ekleme yaptığımızda doğal olarak o yüzeyin kapanması beklenmektedir. Ancak çizime zoom yaptığımızda yani yeterince yaklaştığımızda çizgiler arasında kalan boşlukları, çizgi içinde kalan ve çizgiye dik gelen milimetrik noktalar yüzünden yüzey oluşamadığını görürüz. Bunu saptamak için çizimi incelemek zordur ve vakit kaybına yol açar.

Bu sorunu genel olarak bir cad dosyası import ettiğimizde görürüz. Manuel olarak bunu çözmek zahmetli olduğundan yüzeyleri kapatmak için bir plugin kullanabilirsiniz. Kullanmanız gereken pluginin adı &#;Sketchup Edge Tools&#; .

Plugini yükledikten sonra Sketchup view portunuzda görünmesi için view > toolbars &#;tan açabilirsiniz. Plugin üzerinde soldan ikinci düğmeye bastığınızda program yüzeyin kapanmasını engelleyen sorunlu bölgeleri yuvarlak içine alarak size gösterecektir. Belirlenen daire içine alınmış alanlara tıkladığınızda, plugin bunu otomatik olarak kapatmaktadır. Böylelikle çizime zoom yapmanıza gerek kalmadan sorunsuz şekilde yüzey oluşturabilirsiniz.

2. İmport Edilmiş Autocad  Çiziminde Çizgilerinin Eksen Dışında Havada Durması 

Bu durum Sketchup programı üzerine bir Autocad dwg dosyası import eden kullanıcıların sıklıkla karşılaştıkları bir sorundur. Bazen Sketchup programına aktardığınız dwg dosyası parçaları farklı yüksekliklerde çalışma ekranına görüntülenir. Bu sorunu çözmek için herhangi bir ek program kullanmanıza gerek yoktur, sorunu Sketchup içerisinde çözebilirsiniz.

Bu sorunla karşılaştığınızda yapmanız gereken, Autocad dosyanıza Sketchup içerisinde modelinizi Top (üst) bakış açısına getirip, export > dwg demektir. Dosyaya tekrar import > dwg yaptığınız takdirde eksenlerin hepsinin modelde 0 kotuna geldiğini göreceksiniz.

3. Zoom Yaptıkça Çizimlerin Kesilmesi

Sketchup&#; ta modelleme yaparken objelere yakınlaştığınız zaman bir ekran kesilmesi ile karşılaşmak yaşanan sorunlardan biridir. Bu soruna sebep olabilecek durumlardan ilki dwg aktarımının hatalı yapılmasıdır. Autocad&#; ten dwg dosyalarını aktardıktan sonra çizimin ufak parçaları uzay boşluğunda çok uzak bir yerde kalmış olabilir. Bu durumda esas objeye yakınlaşmakta zorluk çekersiniz. Aynı durum sahneye eklenmiş hazır objelerde de görülür. Sahneye indirdiğiniz bir obje çok uzak bir eksende duruyor olabilir.

Bu durumu çözmenin yollarından biri dosya içerisinde ufak parçaların yerini tespit edip (autocad dwg dosyası) silmektir. İkinci çözüm yolu olarak sadece model dosyasını seçip, yeni bir sketchup dosyasına aktarmaktır. Bu yöntem kesin çözüm sağlamaktadır.

4. Sketchup Hide Unhide Sorunu

Sketchup programı grup içinde görünmez yapılan nesneleri geri getirmek için aynı grup içinde unhide yapılmasını istemektedir. Görünmez nesneyi tekrar görünür hale getirmezseniz yaptığınız modelin renderını alırken objeyi göremezsiniz. Peki, çizim içerisinde birden fazla grup varsa ve hangi grubun içinde hide ettiğimizi bilmiyorsak ne yapmalıyız?

View > hidden geometry&#; e tıklayarak  görünmez yaptığınız nesnelerin çizgisel görüntülerini çıkarabilirsiniz. Sonrasında bu çizgilere tıklayarak nesneyi görünmez yaptığınız grubun içine girip edit> unhide ile tekrar görünür yapabilirsiniz.

5. Çalışılan Sahnesinin Kasılması

Yüksek poligonlu dosyalarla çalıştığınızda Sketchup sahnenizde kasmalar oluşabilir. Bu durum 3D warehouse model deposundan indirdiğiniz dosyaların büyüklüğünden kaynaklanabilir. Model ve tefrişleri sahnenize büyüklüğünü kontrol etmeden eklemeniz halinde bir müddet sonra dosyanızın şiştiğini görürsünüz. Bu durum programda kasılmalara yol açarak render alınması işlemi sırasında takılmalara sebep olur.

Bunu engellemenin en iyi yolu, yüksek kaliteli ve aynı zamanda düşük boyutlu modelleri araştırmaktır. 3D warehouse üzerinden indirme yaparken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Dosya boyutuna: Dosya boyutu çok yüksek nesneler indirirseniz programda render alma süreniz ciddi ölçüde uzar.
  • Objelerin Kaliteli Modellenmiş olmasına: Hatalı modellenmiş ve detay seviyesi size uygun olmayan çalışmalardan kaçınmalısınız.
  • Grup ve Komponent çalışılmasına: Birçok kullanıcı modellerin rahat kullanılması ve ticari olarak kullanımını engellemek amacıyla nesneleri patlatarak çalışmayı yükler. Bu durumda 3D warehouse üzerinden indirdiğiniz model üzerinde uygulama yapmanız zorlaşır.
  • Kaplamalarına: İndirdiğiniz nesne ve modellerde kaplamaların düzgün çalışıldığına emin olmalısınız. Kaplamaları kendiniz atamanız hata riskini azaltacaktır.

6. Sketchup Dosyasın Açılmaması

Kullandığınız Sketchup versiyonunun alt sürüm olması halinde üst sürümle üretilmiş model ve çizimleri açamazsınız. Bu sorunu çözmek için Sketchup&#; ın en üst versiyon demo sürümünü indirip, save as yapıp kendi kullandığınız versiyona çevirebilirsiniz. Bir başka yol ise 3dwarehouse  adresine giderek modeli yüklemektir. Yükleme sonrasında size hangi formatta indirileceğini soracaktır.

7. Sketchup Ölçü Sorunu

Autocad&#; ten Sketchup&#; a aktarılan dosyalarda çiziminiz ekrana ölçeksiz olarak gelebilir. Bu durumu düzeltmek için File > import sekmesinde Options kısmında eğer ölçü ayarlarını cm olarak ayarlamalısınız.

8. Sketchup Dosyasının Silinmesi veya Kapanması

Sketchup&#; ta çizim yaparken orjinal dosyanız silinirse veya program beklenmedik şekilde kapanırsa dosyayı kurtarabilme imkanına sahipsiniz. Yapmanız gereken, programda çizime başlamadan önce program ayarlarından Window > Preferences kısmındaki General sekmesinde Create Backup (yedek oluştur) kısmını işaretlemektir. Bu sayede çizmiş olduğunuz dosya klasörüne, orjinal dosyanın yedeği oluşturulur.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır