kompresör nedir çeşitleri nelerdir / Kompresör Çeşitleri - HVAC Global

Kompresör Nedir Çeşitleri Nelerdir

kompresör nedir çeşitleri nelerdir

Kompres&#;r Nedir Ve Ne İşe Yarar? Kompres&#;r &#;eşitleri Hakkında Bilgi

Haberin Devamı

Kompresör, gazları ve havayı büyük bir basınçla sıkıştıran motorla çalışan bir makinedir. Daha bir tanımla ise, atmosferden elde edilen alınan havayı sıkıştırarak basıncın artmasını sağlayan bir alettir. Kompresör pnömatik çalışma sistemi ile basınçlı havanın gerekli olduğu ortamlara hava desteği sağlamak için kullanılan motorla çalışan bir makine çeşididir.

Kompresör Nedir?

Kompresörler itici güç olarak genellikle dizel, elektrikli ya da benzinli motor gibi enerjileri kullanarak mekanik enerjiyi basınç enerjisine dönüştürmeyi amaçlayan bir makinadır. Kompresör, hava basıncını arttırmak ve bir gaz sıvısını sıkıştırmak için pek çok uygulamada kullanılır.

Kompresör Ne İşe Yarar?

Kompresörler, havayı ve gazı sıkıştırmaya sağlayan motorlu bir makinadır. Hava Kompresörü ile sıkıştırılan hava günlük hayatta pek çok farklı alanda kullanılır. Günlük hayatta arabaların lastiklerini şişiren alet de hava kompresörüdür. Bu kompresörlerin çalışma sistemi ise, pnömatiktir.

Haberin Devamı

Kompresörlerin boyutları farklı farklıdır. Mekanik hareket gereken her yerde kompresörler kullanılabilir. Kompresörden elde edilen enerji ile makine çalıştırmak, teorik olarak elektrikli makine çalıştırmaktan daha pahalı ve zor bir dönüşümü ifade eder. Ama elektriğin istenilen yüksek voltajla elde edilemediği ya da yetersiz voltaj elde edilmesi sonucunda işletmelerde kompresör kullanımına ihtiyaç duyulan gücü üretmeye yardımcı olur.

Kompresörler küçük işletmelerden büyük işletmelere kadar pek çok alanda kullanılır. Küçük işletmelere ise, lastik değişimi yaptırdığınız lastikçilerin lastiklere hava basmak için kullandığı makineler örnek verilebilir. Aynı zamanda büyük şirketlerde de boyama fırınlarında çalışan robotlar ve tabancalar da kompresör havasından güç alarak çalışır.

Kompresör Çeşitleri Hakkında Bilgi

Kompresörler pozitif deplasmanlı kompresörler ve dinamik kompresörler olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar ise;

Dinamik tip kompresör: Dinamik tip kompresörler de kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlar ise; Santrifüj Kompresör ve Eksenel Kompresördür.

Haberin Devamı

Pozitif Deplasman Tipi kompresör: Pozitif deplasman tip kompresör de ikiye ayrılır. Bunlar ise, Döner Kompresör ve Pistonlu (Pistonlu) Kompresördür.

Kompresörler, sahip oldukları mekanik aksamlar ile gazları sıkıştırarak basınçlandırılmasını sağlayan makinelerdir.Isıtma-soğutma ekipmanları, klima sistemleri, endüstriyel tesisler gibi oldukça yaygın kullanımı vardır. Bu nedenle farklı ihtiyaçlar için birçok kompresör çeşidi tasarlanmış ve geliştirilmeye devam edilmektedir. Kompresör çeşitleri tasarımına, çalışma prensibine ve kullanılan sıkıştırma mekanizmalarına göre sınıflandırılmıştır. Bu çeşitlerden bazılarını incelemeye çalışalım.


Tasarımına Göre Kompresörler



Hermetik Kompresörler

Hermetik kompresörler, motor ve basıncı sağlayan mekanizmanın aynı gövdede yer aldığı kompresör çeşididir. Kompresör gövdesi iki yuvarlak veya silindir parçanın kaynaklanması ile elde edilir. Böylece herhangi bir bağlantı noktasından yağ sızıntısı yaşanmaz. Fakat kompresör gövdesi açılamadığı için onarım yapılamaz ve ürün değişimine gidilir. Hermetik kompresörler kendi içerisinde farklı çalışma prensipleri ve malzemelerine göre çeşitlere ayrılabilir. Buzdolabı, su sebili, derin dondurucu ve klima gibi günlük yaşamamızda kullandığımız soğutma çevrimi ile çalışan eşyalarda yaygın olarak tercih edilir. Çevrimde kullanılan soğutucu akışkanı yüksek basınca sıkıştırır.

Yarı Hermetik Kompresörler

Yarı hermetik kompresörler, hermetik kompresörlerden farklı olarak gövde içerisine erişilebilen ve tamiri yapılabilen kompresörlerdir. Yüksek sıcaklıklarda bağlantı noktalarında yağ sızıntısı görülebilmektedir. Fakat çok yaygın görülen bir durum değildir. Onarımı yapılabildiği için uygun sistem seçimlerinde tasarruf yapılmasını sağlar. Bakım imkanı olduğundan dolayı hermetik kompresörlere göre daha uzun ömürlüdür. Fakat yatırım maliyeti hermetik kompresöre göre daha yüksektir. 

Açık Tip Kompresörler

Açık tip kompresörlerde basıncı sağlayan kısım ile hareketi sağlayan motor ayrı olarak bulunabilir. Bu yüzden motorun elektrikli olmasına gerek yoktur. Dizel motorlar veya hidrolik sistemler ile de hareket sağlanabilmektedir. Motor ile bağlantı aynı şafta montaj veya kayış ile sağlanabilir. Açık tip kompresörlerin en büyük dezavantajı sızıntı sorunudur. Özellikle uzun yıllar kullanılmış kompresörlerde aşınmış bağlantılardan kaçaklar oluşabilmektedir. Periyodik bakımları yapılarak kullanılması önerilmektedir.


Çalışma Prensibine Göre Kompresörler

Kompresörler, çalışma prensiplerine göre ikiye ayrılır. Bunlar dinamik kompresörler ve pozitif deplasmanlı kompresörlerdir. Pozitif deplasmanlı kompresörler gazın sıkıştırılabilme özelliğinden yararlanırken, dinamik kompresörlerde hava akımındaki değişimden yararlanılır. Yazımızda bu ayrıma girmeden bazı kompresör çeşitlerini incelemeye çalışacağız.

Vidalı Kompresörler

Vidalı kompresörler, kullanılacak olan gazı sıkıştırmak için birbiri ile uyumlu çalışan vida çiftinden yararlanır. Vida çifti daha bombeli tasarıma sahip erkek ve daha sivri yapıda olan dişi vidadan oluşur. Vida diş sayıları birbirinden farklı olabilir. Hesaplama olarak klasik dişli sistemlerinden farklıdır. Düzenli ve yüksek miktarlarda basınçlı hava sağlayabilir. Sessiz ve titreşimi azdır. Fakat vidaların işlenmesinde yüksek üretim kabiliyeti gerektirdiğinden maliyetli olabilmektedir. Düşük kapasite basınçlı hava üretimi için tercih edilmez. Yağlı vidalı kompresör ve yağsız vidalı kompresör olmak üzere iki çeşittir. Sıkıştırılan havanın geri kaçma oranı düşüktür. En verimli kompresör çeşitlerindendir.



Pistonlu Kompresörler

Pistonlu kompresörler, motordan gelen dönme hareketini piston yardımıyla basınçlı gas elde edilmesini sağlayan kompresörlerdir. Bir kademli, iki kademeli veya çok kademeli olarak tasarlanabilmektedir. Giriş valfiyle gelen havanın piston ile sıkıştırılarak çıkış valfinden çıkması prensibine dayanır. Sıkıştırma esnasında giriş valfi kapanmakta çıkış valfi ise açılmaktadır. Döngünün devam etmesiyle basınçlı hava elde edilir. Küçük işletmelerden endüstriyel üretim tesislerine kadar yaygın kullanılan kompresör çeşitlerindendir. 




Santrifüj Kompresörler

Santrifüj kompresörler, motor şaftına bağlı kanatlı yapıları sayesinde havayı yüksek hızlara çıkarıp difüzörde basınçlı hale getirilmesini sağlayan kompresörlerdir. Dinamik kompresör çeşitlerindendir. Hava ihtiyacına göre kanatçıklı yapılar arttırılır veya azaltılır. Debi ve basınç kontrolü sağlanabilmektedir. Büyük çapta ve düzenli basınçlı hava ihtiyacında kullanılabilir. Çalışma prensibi santrifüj pompalara benzemektedir. Santrifüj pompalar ile ilgili yazımızdan benzer bilgilere ayrıntılı şekilde ulaşabilirsiniz.

>> Santrifüj Pompa Nedir? Nasıl Çalışır?

Eksenel Akımlı Kompresörler

Eksenel akımlı kompresörler, dinamik kompresör çeşitlerindendir. Bir sıra dönen, bir sıra duran kanatlı yapı dizisinden meydana gelir. Birinci kısımda hızlandırılan hava ikinci kısımda duran pervane ile yönlendirilir ve diğer hareketli yapıya aktarılır. Böylece düzenli ve yüksek basınçta hava elde edilmiş olur. Enerji üretim tesislerinde türbinler ile beraber kullanılır. Diğer dinamik kompresörlerde olduğu gibi kompresör içerisindeki hız değişimlerinden etkilenir. Rotor ve kanat hızlarının ayarlanmasıyla basınçlı hava kontrolü sağlanabilir.



Scroll Kompresörler

Scroll kompresörler, içerisindeki gazı basınçlı hale getirmek için biri sabit, diğeri hareketli olan 2 adet spiralli yapıyı kullanan kompresörlerdir. Rotor ile hareketi sağlanan spiral, eksantrik şekilde çalışır ve sabit spiral ile arasında kalan havayı basınçlandırır. Basit bir tasarımda olduğundan ve hafif olduğundan dolayı düşük kapasiteli işlerde yaygın olarak kullanılan kompresör çeşitlerindendir. Hava girişi spiral parçalara yan yüzeyden girmekte, hava çıkışı ise spirale dik olarak yukarı yüzeyden gerçekleşmektedir. 

Paletli Kompresör

Paletli kompresörler, yuvarlak bir gövdeden ve merkez ile eş olmayacak şekilde montajlanan paletli yapıdan oluşmaktadır. Atmosfer basıncıyla giren hava paletler ile gövde arasında kalan hacmin küçülmesiyle sıkışır ve çıkış noktasından basınçlı halde çıkar. Çoğu kompresörde olduğu gibi, paletli pompalar ile benzer çalışma prensibine sahiptir. Paletli yapıya dönme hareketi elektrik motoru ile verilir. Kullanımı ve teknolojisi eskiye dayanan kompresör çeşitlerinden biridir.


Share:

Kompres&#;r nedir ve &#;eşitleri nelerdir?

Atmosferden aldığı havayı sıkıştırarak basıncını arttıran makinalara hava kompresörü denir. Kompresörler, hava basıncını arttırmakta kullanılan yöntem bakımından pozitif deplasmanlı ve dinamik olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Pozitif deplasmanlı kompresörler, havanın belli bir hacim içinde sıkıştırılmasıyla basıncın arttırılması ilkesine dayanır. Bu sıkıştırma, silindir içinde pistonun yer değiştirmesiyle ya da çeşitli şekillerdeki gövde ve içindeki rotor veya rotorların dönmesiyle gerçekleşir. Bu gruptaki kompresörler piston, silindir, rotor ve gövde şekillerine veya adetlerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Dinamik kompresörler ise havanın türbinler yardımıyla yüksek hızlara getirilmesi ve daha sonra hızının düşürülerek basınç elde edilmesi prensibiyle çalışır. Genel olarak işletmelerde pozitif deplasmanlı kompresörler kullanılmaktadır. Çok yüksek (yaklaşık m³/dk ve üstü) ve sabit hava debisi ihtiyaçlarında ise dinamik kompresörler tercih edilmektedir.

İşletmelerin çoğunda çeşitli tiplerde pozitif deplasmanlı kompresörler bulunmaktadır. Bunların çoğu yakın zamana kadar pistonlu tip kompresörlerdi. Fakat pistonlu kompresörler hem gürültülü çalışırlar hem de yüksek hava debisi üretebilmesi için çok büyük boyutlarda imal edilmesi gerekmektedir. Gelişen teknolojiyle birlikte hem kompresörün verimi açısından hem de çalışma prensibi açısından vidalı kompresörler daha çok tercih edilmiş ve yaygınlaşmıştır. Vidalı kompresörlerin kullanımı daha kolay, bakım maliyetleri daha ucuz olup verimleri pistonlu kompresörler göre daha yüksektir. Ayrıca vidalı kompresörlerde üretilen havanın kalitesi, pistonlu kompresörlere göre daha yüksektir (havanın sıcaklığı ve içinde bulunan partikül miktarına göre).

 

Özen Kompresör
 

► Kompresörü satın aldığınız markanın sizlere sunduğu imkânlara dikkat etmelisiniz. Markanın size sunduğu satış sonrası destek, bakım desteği, nakliye imkânları ve garantisini iyi öğrenmeniz gerekiyor. Kompresörleri uzun ömürlü kullanabilmeniz için dönemsel olarak düzenli bakımlarını yaptırmanız ve kullanım talimatlarını eksiksiz uygulamanız gerekiyor.

► İşinize uygun kompresör seçiminden bahsetmiştik. Kompresörü aldıktan sonra kullanıma başladığınızda size ne kadar bir hava basıncının lazım olduğunu hesaplayıp buna uygun hava kompresörünü satın alabilirsiniz. Doğru hava basıncının seçerken kullanacağınız ek aletlerin ihtiyacı olan havayı ve havanın geçtiği hatlarda ortaya çıkan basınç kayıplarını da hesaplamalısınız.

► Havanın geçtiği kanalların kontrolü sağlanmalıdır. Havanın en az kayıpla dışarıya çıkmasını sağlamak için bu çok önemlidir.

► Kompresörün kurulacağı alanın iyi seçilmesi lazım. Daha önce sizlere kompresörün hava kalitesi kurulduğu atmosferdeki yağ, toz, nem ve partiküle bağlı olduğunu söylemiştik. Kurulacak olan havadaki bu saydığımız maddelerin az bulunması hava kalitesinin daha iyi olmasını ve kompresörün ömrünün daha uzun olmasını sağlar. Bir kompresör odasının bulunması bu durumu destekleyerek kompresörünüzün uzun ömürlü olmasına yardımcı olur.

► Satın alacağınız hava kompresörünü iyi bir ön araştırma yapmakta fayda var. Bunu nasıl yapabilirsiniz açıklayalım; forum, kullanıcı yorumu, inceleme videoları ve teknik özelliklerini iyi bir şekilde araştırmalısınız. Eğer aklınızda birden fazla model varsa onları da birbiriyle karşılaştırıp iyi olanı seçebilirsiniz.



 


Hava kompresörleri kullanım alanı, çalışma prensibi gibi koşullarla kendi içinde ayrılmaktadır. Kısaca sizlere açıklayalım.
 

Pistonlu Kompresörler


Pistonlu kompresörlerin içinde bulunan pistonun ileri geri hareket etmesiyle hava sıkışır ve dışarıya çıkar.
 

Vidalı Kompresörler


Vidalı hava kompresörlerinde sıkıştırma işlemi vida bloğunda rotorların karşılıklı hareketi sonucu olmaktadır.
 

Merkezkaç Kompresörler


Merkezkaç kompresörlerde daire şeklinde olan bir alanın içinde hava tutulur. Dönme hızıyla merkezkaç kuvvetlenir ve sıkıştırma işlemi gerçekleşir.

 

Eksenel Akımlı Kompresörler


Eksenel akımlı kompresörlerin çalışma sisteminde kompresör içinde bulunan hava, dönme eksenine paralel olarak devreye girer ve helisel şekilde ilerler.

 

Dönel Pozitif Yer Değiştirmeli Kompresörler


Bu kompresör çeşidinde hava dış merkezi pompaların içine az miktarda alınır ve sıkıştırma yapılır. Bu kompresörler özellikle doğalgaz endüstrisinde tercih edilir.


Jet Kompresörler


İki çeşit jet kompresör bulunmaktadır. Bunlar; hidrolik kompresörler ile gaz ve buhar kompresörleridir. Jet kompresörler, havanın ve yakıtın yandığı yanma odalarına yüksek basınçlı hava kaynağı sağlar. Bu sayede elde edilen yüksek enerji içeren gaz akışı türbini döndürerek kompresörün çalışmasını sağlar.



 

Hava kompresörleri büyük ve küçük işletmelerde kullanılır. Hava kompresörleri otomotiv, kimya ve petrokimya, tekstil, gıda, enerji, sağlık ve cam endüstrisi gibi basınçlı hava ihtiyacının olduğu her alanda kullanılmaktadır.

Sizde işletmenizde işlerinizi hem kolaylaştırmak hem yüksek verim elde edip giderlerinizden tasarruf sağlamak istiyorsanız basınçlı hava kompresörlerini tercih edebilirsiniz. İşletmenizin ihtiyaçlarına uygun özelliklerde basınçlı hava kompresörünü bulmak için ise yukarıda sizin için hazırladığımız kompresör satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat etmelisiniz. Bu sayede sizin ve işletmeniz için en uygun kompresörü satın alabilirsiniz.


Özen Kompresör
, üretim ve tedarik ağı sayesinde ihtiyacınıza en uygun kompresörü tespit ediyor ve işletmenizin verimliliğini artırmanızda destek oluyor. Vidalı hava kompresörleri; güvenilirlikleri, düşük bakım gereksinimleri ve verimlilikleri ile tüm endüstriyel uygulamalar için ideal seçenektir. Aralarından seçim yapabileceğiniz ve sürekli büyüyen ürün yelpazesi ile basınçlı hava ihtiyaçlarınızı "Özen Kompresör"denkarşılanacağından emin olabilirsiniz.


Kaynak:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası