börülce / Börülce - Vikipedi

Börülce

börülce

Kuru ve Taze Börülce Nasıl Saklanır?

Baklagiller familyasına ait bir besin olan börülce, taze ve kuru olmak üzere ikiye ayrılır. Karnıkara ismiyle de bilinen börülcenin anavatanı Güney Asya, Hindistan ve Afrika'dır. Sıcak iklim sebzesi olan börülce, A vitamini bakımından zengindir. Bağırsakların düzenli çalışmasını destekler ve kilo vermeye yardımcı olur. Bu yüzden diyet listelerinde tüketimi de mevcuttur.


Taze Börülce Nasıl Saklanır?

  1. Taze börülce, sebze raflarında maksimum 1 haftaya kadar muhafaza edilebilir. Ancak şoklama işlemi yapılırsa, derin dondurucuda uzun süre saklamak mümkündür.
  2. Öncelikle börülceyi güzelce ayıklayın ve temizleyin.
  3. Bu esnada tencerede su kaynatın. Kaynar suyun içerisine doğradığınız börülceleri aktarın ve 3 dakika kaynatın.
  4. Tencerenin yanına buzlu su kasesi koyun. Kaynayan börülceleri hızlı bir şekilde çıkartarak buzlu suyun içerisine alın. 
  5. 2 dakika buzlu suda tuttuktan sonra kevgir yardımıyla suyunu süzerek çıkartın ve kurumaları için bekleyin.
  6. Kuruyan börülceleri tek seferde kullanacağınız porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine paylaştırın.
  7. Poşetin havasını alıp ağzını bağlayın. Börülceleri bu şekilde buzluğa atın.
  8. Şoklama yapılmış taze börülceleri, derin dondurucuda 10 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Faydaları

Kuru börülce çok iyi bir potasyum kaynağı. Bu küçücük besin tanelerinin içinde bebeğinizi büyütüp güçlendirecek mucizeler gizli. Bağışıklık sitemini güçlendiriyor, kansızlığa iyi geliyor. Kötü kolesterolü düşürüyor. Kan şekeri oranını koruyor. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağladığı için kabızlığa iyi geliyor. Göz sağlığı için de birebir. İçerdiği manganez sayesinde bağ dokuları, kemiklerin gelişimine ve büyümesine önemli bir katkı sağlıyor.  
 
Bazı kültürlerde, gaz yapmasından endişelenildiği için bebeklere kuru börülce verme konusuna tedirgin yaklaşılıyor. Bazı kültürler için ise bebek beslenmesinde ise vazgeçilmezler arasında.
 
Börülce yemeği lif açısından da zengin olduğu için sindirim sistemi için de faydalı besinler arasında.

Börülce tarifi arıyorsanız yanıtı basit, kuru börülce yemeklerinin yapması en kolayı börülce salatası. Börülceleri haşladıktan sonra salatalık gibi çocuğunuzun sevdiği taze sebzelerle karıştırın, zeytinyağı ve limon sosuyla sunun. Elleriyle yemesine izin verebilirsiniz. Minik gurmeniz buna bayılacak. Daha küçük bebeklere (8. aydan itibaren) uygun börülceli püre tarifi için tıklayın.
 
Aklınızda bulunsun
 
Kuru börülcenin gaz yapmasını engellemek için ihtiyacınız kadar börülceyi suda ıslatın. Daha sonra bu suyu döküp börülceleri yıkayıp tekrar suda bekletin. Sonra börülceleri yıkayıp pişirin.
 
Bir diğer yöntem de kuru börülceleri suda beklettikten sonra suyu süzüp, börülceleri yıkayıp 10 dakika kadar pişirmek. Sonra bu pişirme suyunu da dökmekte fayda var. Üzerine yeni su ekleyip tekrar pişirin.

Annelere not: İçindeki çinko hamilelik döneminde fetüsün gelişimi için iyi bir katkı sağlıyor, Adet dönemlerinde kansızlık oluşmasını engelliyor. Beyaz akıntıyı önlediği söyleniyor. Hücrelerin yenilenmesini ve hücre hasarlarının onarlmasını sağlıyor. Yaraların hızlı iyileşmesinde etkisi var.
 
100 gram börülcede;
 
A vitamini 15 IU
C vitamini 0.4 mg
K vitamini 1.7 mcg
B6 vitamini 0.1 mg
Folat 208 mcg
Kalsiyum 24 mg
Demir 2.5 mg
Magnezyum 53 mg
Fosfor 156 mg
Potasyum 278 mg
Sodyum 4 mg
Çinko 1. 3 mg
Manganez 0.5 mg
Selenyum 2.5 mcg

Börülcenin Faydaları Nelerdir? Börülce Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir?

Börülcenin Faydaları Nelerdir?

Oldukça faydalı bir besin olan börülce aynı zamanda oldukça da lezzetlidir. Sindirim sistemine iyi gelen bir besin olan börülce kilo vermeye de yardımcı olur. Fazla kilolarını vermek isteyen kişiler düzenli bir şekilde börülce tüketebilirler. Özellikle haftada iki kere taze börülce yemeği tüketmek pek çok sindirim rahatsızlıklarını da ortadan kaldıracaktır. Özellikle yaz aylarında sıkça tüketilen börülceler diyabet rahatsızlıkları ile mücadelede önemlidir. Börülce sağlıklı bir cilde kavuşmaya yardımcı olur. Aynı zamanda bu besin kan dolaşımını da düzenler. Yeşil sebzelerde bulunan lifli yapısı önemlidir.

Börülce Ne İşe Yarar?

Börülce günlük yaşamda çok sık kullanılan bir besindir. Özellikle Ege mutfağında kullanılan börülcelerin pek çok farklı pişirme yöntemi bulunur. Aynı zamanda Ege mutfağında börülceler zeytinyağlı ve domatesli olarak yemek yapılır. Bunun yanı sıra taze börülceden turşu da yapılabilir. Bu turşu ise yazın yemeklerin yanında oldukça lezzetli olacaktır. Yaz aylarında genellikle zeytinyağlı taze börülce yemekleri yapılıyor. Kış aylarında ise bakliyat olarak börülceler en çok salatalarda kullanılıyor. Gerek taze börülceler gerek ise bakliyat olan kuru börülcelerden en lezzetli yemekler yapılabiliyor.

Börülce Neye İyi Gelir?

Börülcenin pek çok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Özellikle de börülceler kolesterol hastalarında kolesterolü hızlı bir şekilde düşürüyor. Aynı zamanda börülceler düzenli tüketildiğinde vücuttaki şeker dengesini de koruyor. A vitamini deposu olarak bilinen börülceler hem taze hem de kuru olarak tüketilebiliyor. Börülceler aynı zamanda ciddi bir protein kaynağıdır. Protein eksikliği börülce tüketerek de dengelenebilir. Demir eksikliği olanların mutlaka börülce tüketmesi gerekir. Çünkü börülceler demir eksikliği anemisine iyi gelmektedir. Özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında sık sık tüketilen börülceler çinko, B9 ve potasyum deposu olarak biliniyor.

Çocuklar İçin Börülce Tüketiminin Önemi Nedir?

Büyüme çağındaki çocuklar için börülce tüketimi çok önemlidir. Türkiye genelinde ciddi şekilde demir anemisi eksikliği yaşanıyor. O nedenle kansızlığa iyi gelen börülce tüketimi de çok önem taşıyor. Özelikle büyüme çağındaki çocuklar, emziren anneler ve regl olmaya başlayan kızlar doğru beslenmedikleri zaman demir eksikliği yaşayabiliyorlar. Aynı zamanda sinirlilik ve sürekli stresin en önemli nedenlerinden bir tanesi de demir eksikliğidir. Bu nedenle çocukların büyüme çağından itibaren gerek taze gerekse bakliyat olarak börülce tüketmeleri çok önemlidir.

Börülcenin Yetişme Özellikleri Nelerdir?

Börülcenin yetişme özelliklerini iyi bilmek gerekir. Baklagiller familyasından olan börülce fasulyeye oldukça benzer bir özellik taşır. Börülce, fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Bu börülceler iyi gelişmiş bir köke sahip olurlar. Tek yıllık otsu bir bitki olan börülcelerin pek çok farklı tüketim şekli vardır. Bunun yanı sıra börülceler yapısı itibari ile taze fasulyeye çok benzer. Bazen taze fasulye ile de karıştırılabilir. Tek özelliği taze fasulyeden daha ince ve şişkin bir yapısı bulunmaktadır. Börülcelerin yaprakları üç yaprakçıktan oluşuyor. Bu yaprakçıklar ile bileşik yaprak şeklinde görünüyor. Börülce genellikle nemli toprakta yetişiyor. Ege mutfağında kullanılıyor.

Börülceleri tüketmek için en önemli sebep şunlardır;

- Börülceler sindirim sistemini düzenler. Aynı zamanda bağırsak sağlığını koruyarak kabızlığı giderir.
- Yüksek lifli olan börülceler ise tokluk hissi sağlayarak kilo vermeye yardımcı olur.
- Börülcelerin antioksidan yapısı nedeni ile kanseri de önler.
- Düzenli olarak börülce tüketimi vücuttaki hücrelerin de yenilenmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda içeriğinde bulunan çinko sayesinde yaralar da kolay ve hızlı bir şekilde iyileşir.
- Vücutta protein sentezleyen börülce besinlerden enerji üretilmesine neden olur.
- Börülcede bulunan yüksek potasyum vücuttaki su ve mineral dengesini de korur.
- Büyüme çağındaki çocuklarda börülce tüketimi kemik gelişimine önemli bir fayda sağlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası