oğul otu faydaları ve zararları / Rezene Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Hazırlanır? - Acıbadem Hayat

Oğul Otu Faydaları Ve Zararları

oğul otu faydaları ve zararları

Melisa Çayının Faydaları Nelerdir? Sindirim Sorunlarına Karşı Melisa Çayı

Yabani olarak Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yetişen melisa, limona benzer bir kokuya sahiptir ve yaz aylarının sonuna doğru küçük beyaz çiçekler açar. Bilinen diğer adları; mavi balsam, bal bitkisi, oğulotu ve tatlı balsamdır. Melisanın genel kullanımı kurutulmuş yapraklardan hazırlanan çaydır ancak kapsül, krem, yağ formlarında bulunabilir. Melisa çayının faydalarını sıralayacak olursak:

  • Melisa bitkisi sinirsel kökenli çarpıntılarda, hafif depresyon, sıkıntı ve streste rahatlatıcı rol oynar.
  • Antiseptik (mikrop kırıcı) özelliği bulunmaktadır.
  • Vücudu kuvvetlendirerek bitkinlik ve halsizlikleri giderir.
  • Spazm çözücüdür.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Karın-mide ağrısı ve ishalin tedavisine yardımcı olur.
  • Bağırsak gazlarını giderir.
  • Cildi güneşin zararlı ışınlarından korur.
  • Melisa bitkisinin yaprakları ve tomurcukları, içerdikleri madensel tuzlar ve yağlar sayesinde cildi tazeler, yaşlanmasını geciktirir ve ince kırışıklıkları giderir.
  • Hafızayı güçlendirir.

 Yemeği fazla  kaçırdıysanız melisa çayı size iyi gelecektir...


Melissa Otu Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Melissa, Limonotu, Ogul Otu Faydaları ve Zararları

Akdeniz iklimine sahip ülkelerde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir Akdeniz ülkeleri ve K.Amerika’da ,İspanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kültürü yapılır.Tedavi alanında kullanılmak üzere yetiştirilir. Yayıldığı ülkeler; Fransa, Bulgaristan, Almanya, Romanya’dır. Ülkemizde ise İstanbul, Bursa, Ege ve Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişmektedir. 3-5 metre yükseklikte soluk sarı veya beyazımtırak çiçekli,yaprakları ince ve yumuşak tüylü kenarları dişlidir.Yaprakları uzun olanları da vardır.Limon gibi kokan çok yıllık otsu bir bitkidir.Çiçeklerin tepe kısmı,yaprakları kurutularak kullanılır. Yağıda çıkarılır.Yapraklar çiçeklenmeden önce toplanır.Çünkü,kendine özgü limon kokusunun önemli bölümünü çiçek açtıktan sonra yitirir.İnce kıyılır.Gölgede kurutulur. Kokusu olmayan türleri tedavi amaçlı kullanılmaz. Eski çağlardan beri sinirleri yatıştırıcı etkisi olduğu bilinen oğul otunun, karın-mide ağrısı, yatıştırıcı etkisi olduğu söylenir.
 

Halk arasında "limon nanesi" limon otu olarak bilinen, literatürdeki adı ise "melissa" olan oğul otunun, stresten mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın tedavisinde oldukça etkili olduğu ve kokusundan dolayı rahatlatıcı özelliği bulunduğu bilinir. Oğul otundan, kokulu bir bitki olduğu için kozmetik sanayisinde de yaygın olarak faydalanılır.Faydalanma yönleri, daha çok Avrupa’da bilinir. Az miktarlarda özel yemeklerde kullanılır.Yapılan araştırmalar, oğul otunun 20. Yüzyıl’ın hastalığı olan stres ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini gösteriyor.

 

Melisa hangi rahatsızlıklara iyi geliyor?

  1. Beyin, Kalp, Rahim ve Sindirim sistemi üzerinde koruyucu kuvvetlendirici,
  2. Spazm çözücü,
  3. Ruhsal ve Fiziksel sakinleştirici,
  4. Hazmı kolaylaştırıcı,
  5. Bağırsak gazlarını giderici,
  6. Terlemeyi önleyici,
  7. Bağırsak parazitlerini düşürücü,
  8. Sinir krizleri,
  9. Depresyon,
  10. Kulak çınlaması
  11. Baygınlık,
  12. Baş dönmesi,
  13. Kansızlık,
  14. Yara iyileştirici,
  15. Mikrop öldürücü,
  16. Aşırı gerginliğin getirmiş olduğu sinir krizlerinde,
  17. Depresif huzursuzluklara,
  18. İstem dışı kasılmalara,
  19. Hafıza zayıflığını giderici etkilere sahiptir.


 

Ayrıca;Yağlı,yıpranmış, cansız, ve güçsüz saç losyonlarında, ağız hijyen ürünlerinde, yağlı ciltler için temizleme maskelerinde, yaşlanmış ve yıpranmış ciltler için yenileyici kremlerde, hassas cilt losyonlarında kullanılır.


 

Melisanın kullanım şekillerinden bazıları da şöyledir;

  • Birer demet kaynatılarak suyu vücuda sürülürse ter kokusunu keser.
  • Tazesi toplanıp dövülerek suyu çıkarılır.1 çorba kaşığı içilirse derhal tesirini gösterir
  • Ezilerek yapılan lapası yaraların , böcek ısırıklarının iyileştirilmesinde etkilidir. Meme bezleri tıkanıklıklarında yapraklarıyla kompres önerilir.
  • Baş dönmelerine, adet dönemi, migren, mide, bağırsak, romatizma, ağrılarına çay olarak içilirse faydalı olacaktır. 1 bardak kaynayan suya 1 tatlı kaşığı çiçeklerin tepe kısmından konur. 10 dakika bekletilir günde 3 kere 1 çay bardağı içilir.
  • 4 bardak beyaz şaraba 20 gr bitkinin tümünden konur. 3 dakika kaynatılır. 3-4 dakika bekletilir. Süzülür. Günde 1 kere 1 fincan içilir.

 

 

Yaprakları çorba salata ve deniz ürünlerine koku vermek için kullanılır.

Melisa suyu 33 derecelik 3 litre şaraba -500 gr oğulotu yaprakları ve çiçekleri-16 gr kurutulmuş melekotu kökü-125 gr limon suyu konup şişenin ağzı kapatılır. Her gün bir kere çalkalamak suretiyle 9 gün serin bir yerde bekletilir. Sonra tülbentten süzülür. Şişe içindeki posa da tülbentle sıkılır.
 

Şişeye doldurulan suya -200 gr kişniş -40gr çekilmiş ceviz-4 gr seylan tarçını-2 gr dane karanfil konup şişenin ağzı kapatılır.Her gün 1 kere çalkalanmak suretiyle 8 gün bekletilir, ince tülbentten süzülür. Suyuna 350 gr arı su ilave edilir. 24 saat bekletilir. Süzülür renkli şişelere doldurulur. Ağızları kapatılır. Gerektiği zaman hazım zorluğu spazm çözücü olarak 1 tatlı kaşığı içilir. Haricen yaralara sürülür. Romatizma için friksiyon yapılır.

 

Zona hastalığı için; 1 çay kaşığı zeytinyağına 5 damla oğul otu eterli yağı karıştırılır, ağrılı bölgelere hafif masajla yapılır. Rahatlatıcı özelliği vardır.Eterli yağın (içinde citrale ve citronellal maddeleri bulunması dolayısıyla) sinir sistemi yatıştıra bilme özelliği vardır.


Cilt için; Melisa yaprakları ve tomurcukları madensel tuzlar içerirler. Bir tas kaynamış suya, bir avuç melisa konur, 10 dakika kadar yüz buhara tutulur, buhardan sonra melisa ile yapılmış yüz toniği ile yüz yıkanır. Tonik için bir su bardağı kaynar suya, bir çorba kaşığı melisa konur üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika tutulur, ateşten alınır, 20 dakika demlenir sonra süzülür. Tonik hazırlanmıştır. Bu bakımı yapmadan önce yüz iyi cins zeytinyağı veya defne sabunu ile köpürtülüp yüze masaj yapılarak yıkanır. Bu formül her türlü cilt için uygun ve etkilidir. İnce kırışıklıkları giderir yaşlanmayı önler.

 

Safrakesesi kaynaklı mide rahatsızlıklarında; 1 çay kaşığı Oğulotu, papatya ,nane aynı oranda karıştırılır. 1 bardak kaynar suya atılır. 5 dakika kaynatılıp demlendirilir. Yemeklerden önce 1 fincan içilir. Günde 2 kere

 

Uykusuzluk için;10 gr. Oğulotu(melisa), Fesleğen, Şerbetçi otu, civanperçemi, Nane, Kedi otu, Rezene, Ayva yaprağı, Ihlamur Bitkileri karıştırılır. 2 Bardak suyu kaynatın. Yaptığınız karışımdan 1 tatlı kaşığı atın 2-3 dakika kaynatın 5 dakika demleyin. Günde sabah, akşam 1 çay fincanı sabah akşam için. (Taze yapılan çaylar tercih ediliyor hekimlerimiz tarafından) İsterseniz bitkilerin hepsinin karışımını 3 litre kaynayan suya atın. 2-3 bardak kalıncaya kadar kaynatın. Soğuduktan sonra süzülerek temiz bir şişeye koyun. Bir çay bardağı suya, sabah-akşam yemeklerden 1 saat önce 20′şer damla damlatın için. Vücudun normal uyku düzenine kavuşmasına yardımcı olur.

 

Nefes Darlığı;20 gr. Oğulotu (melisa), Hatmi, Anason, Civanperçemi, Karabaş otu, Rezene, Andiz kökü, Papatya, Ihlamur karıştırılır. Kullanılacağı zaman 1 su bardağı kaynayan suya 1 tatlı kaşığı atılır. 2-3 dakika kaynatılır. 5 dakika dinlendirilir. Sabah, akşam 1 çay bardağı içilir. (Taze olarak yapılması önerilir.) İstenirse bitkiler 24 su bardağı su ile beş dakika kaynatılıp 10-15 dakika demlenmeye bırakılır. Süzüldükten sonra buzdolabına konulur. Bal ile tatlandırılarak sabah akşam yemeklerden yarım saat önce bir çay bardağı içilir. Bu uygulama aksatılmadan iki ay uygulanırsa, hastanın nefes yollarının açılmasına büyük katkı sağlar

 

Bağırsak Gazları;Bir çay kaşığı Oğulotu, Papatya, Rezene, Biberiye, Anason karıştırılır. 1 litre kaynatılmış suya bitkilerin tamamı konulup, yirmi dakika demlenmeye bırakılır. Sabah-akşam balla tatlandırılıp birer çay bardağı içilir. Yirmi-otuz gün muntazam devam edilirse, bağırsak gazlarının yok olmasına yardımcı olur.

Görseller

  • Melissa Otu Faydaları ve Zararları Nelerdir?
  • Melissa Otu Faydaları ve Zararları Nelerdir?
  • Melissa Otu Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Konu Etiketleri

melisa çayının faydalarımelisa yağımelisa otu ve melisa otunun faydalarımelissa officinalislimon otumelisa otu nedir?melisa otu faydaları nelerdir?

Oğul otu nedir? Oğul otunun faydaları nelerdir? Oğul otu ne işe yarar, nasıl tüketilir?

Oğul otu, limon otu veya limon melisa otu olarak bilinir. Geleneksel tıpta, ruhun ilacı olarak isimlendirilir. Yüzyıllar boyunca, ruhsal iyileşme amacıyla kullanılmıştır. Sağlık açısından oldukça faydalı olan Oğul otu, bilimsel olarak araştırılmaya devam ediliyor.

Oğul otu nedir?

Naneyle aynı aileden olan oğul otu, 70 ile 150 santim arasında uzunluklara sahiptir. Çiçekleri beyaz rengi sahip olan bitkinin gövde kısmı yeşildir. Yunanca bal anlamına gelen bitkinin, Oğul Otu olarak isimlendirilmesi ise bal arılarının iyileştirerek oğul verebilmelerini sağlamasından geliyor.

Isırgan otuna benzerliğiyle dikkat çeken Oğul Otu, en az 20 derece sıcaklıkta yetişebiliyor. Dolayısıyla bu sıcaklı üzerinde olan iklimlerde yetişme olanağı bulunuyor. Oğul Otunun, saymakla bitmeyen birçok faydası bulunuyor.

Oğul otunun faydaları nelerdir?

Oğul otu, insan sağlığına faydalı bitkiler arasında en üst sıralarda bulunuyor. Sağladığı faydaların çokluğu, üzerinde halen bilimsel çalışmalar yapılmasını sağlayabiliyor. Oğul Otu faydaları;

- Alternatif tıpta, yüzyıllar boyunca sinirlerin yatıştırılması için kullanılmıştır. Eski dönemlerde, psikolojik rahatsızlığı bulunan kişilerde kullanılmıştır. İçeriğindeki maddeler sayesinde, sinirleri yatıştırıcı özelliği bulunur.

- Dönemsel olarak yaşanabilen stres ve depresyon sorunlarında Oğul Otu kullanılıyor. Yatıştırıcı özelliğinin yanında, rahatlatıcı faydaları bulunuyor.

- Devamlı olarak yaşanan yorgunluk sorununun ortadan kalkmasını sağlayarak, genel sağlığın iyileşmesini olanak tanıyor.

- Uyku düzenini iyileştiren Oğul otu, kaygıların fazla olan kişilerde rahatsızlık giderici olarak kullanılabiliyor.

- Düzenli şekilde tüketildiğinde, kilo almayı engelleme etkisi yapabilir.

- Sindirim sisteminin bütün organlarını kolayca çalışmasına ortam sağlar. Yemek borusu, mide ve bağırsaklarda genel temizlik yapar. Mide ve bağırsakların tembelleşmesini önler. Sindirimi önemli ölçüde kolaylaştırıcı etki yapar.

- Midede birikebilecek gazları gidericidir. Mideyi rahatlatmanın yanında, hazımsızlık giderici etkisi vardır.

- Spor yapanlarda ter atmayı kolaylaştırıcı özelliği bulunur. Baş ağrılarını engelleyici özelliktedir.

- Kış mevsiminde daha çok ortaya çıkan ateşte, düşürücü etkileri bulunur. Aynı zamanda grip ve soğuk algınlıklarına karşı vücudu dirençli hale getirir.

- Oğul otu kanı temizlediğinden, kalp spazmının önüne geçer. Tansiyonun yüksek çıkmasının önüne geçer. Felç ve inme gibi rahatsızlıkların yaşanmasına karşı set oluşturur.

- Astım rahatsızlığından önemli etkileri bulunur. Nefes darlığı yaşayan insanlarda, akciğerde rahatlama sağlar. Göğüs bölümünü yumuşatabilme etkileri bulunur.

Oğul otu ne işe yarar?

Oğul otu, insan sağlığına faydalı bitkiler gurubunda bulunur. Uzmanların tavsiyelerine göre birçok alanda işe yarayabilen bitki, temel uykusuzluk problemlerini, kronik kaygıyı ve halsizliği ortadan kaldırıcı etkilere de sahiptir.

Zayıflamaya yardımcı olur

Oğul Otu bitkisinin içerisinde bulunan bazı moleküllerin yağ yakma özelliği bulunur. Yağ yakma özelliği bulunan Oğul Otu, zayıflama konusunda azımsanmayacak kadar yarar sağlayabiliyor.

Vücuda mineral ve vitamin sağlar

Oğul Otu içerisinde yer alan vitamin ve mineraller, vücudun daha dinç olabilmesini sağlayabilir. Bu anlamda sorunların büyük bölümünü çözücü etkisi bulunur.

Oğul otu ne için kullanılır?

Oğul Otunun kullanım alanları oldukça fazladır. Sorunlardan kurtulmaya yönelik etkileri bulunan bitkinin, ağrı kesici etkisinin yanında, esnetme özellikleri bulunuyor.

Beynin gelişimi için kullanılabiliyor

Oğul Otu içerisinde Rozmarinik Asit bulunur. Bu madde sayesinde, beynin gelişimi daha hızlı şekilde olabilir. Bu madde beynin daha kolay şekilde öğrenmesini sağlayabiliyor.

Migren için kullanılabilir

Uzmanlara göre Oğul Otu, rahatsızlık verici bir hastalık olan migrenle savaşabilme kapasitesine sahiptir. Migrenle mücadele etmeye yönelik Oğul Otu uzmanlar tarafından bazı kişilere tavsiye edilebiliyor.

Oğul otu nasıl tüketilir?

Oğul Otu, dünyada yetişen diğer bitkilerin çoğunluğu gibi kaynatılarak tüketilen bitkiler arasında yer alıyor. Bitkinin kurutulan yapraklarıyla Oğul Otu çayı hazırlanışı;

- İlk olarak ihtiyacınıza göre (yarım litre olabilir) kaynatmanız gerekiyor.

- Su kaynadıktan sonra altını kapatın ve içerisine 10 gram kadar Oğul Otu ekleyin.

- 10 -15 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Sonrasında Oğul Otu çayı içilmeye hazır hale geliyor. Bitkinin kullanım şekli böyledir.

Oğul Otunun Faydaları Nelerdir? Oğul Otu Neye İyi Gelir, Hangi Hastalıklara Faydası Vardır?

Yüzyıllardır tıbbi tedavilerde kullanılmasıyla anılan oğul otu bitkisinin yapraklarına dokunulduğunda rahatlatıcı bir koku yayılıyor. Akdeniz ve Asya'da birkaç türde yetiştirilen oğul otunun boyu 30 cm ila 90 cm arasında değişiyor. Oğul otu, tüketildiğinde sakinleştirici bir etkisi olması nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor.

OĞUL OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Pek çok rahatsızlığa iyi gelmesiyle dikkat çeken oğul otunun çeşitli faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Uykusuzluk, stres gibi olumsuz durumları önlüyor. Sakinleştirici etkisiyle stresi azaltıyor ve uykusuzluk sorununu çözüyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Uçuk tedavisinde kullanılıyor.
  • Anti-viral ve anti-bakteriyel görev görüyor.
  • Baş ve karın ağrısına karşı iyi geliyor.
  • Östrojen hormonu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olması sayesinde regl düzensizliğine iyi geliyor. Bunun yanı sıra regl ağrısının da azalmasını sağlıyor.
  • Antioksidan özelliği ile kilo vermeyi önleyen toksinleri kolaylıkla dışarı atıyor. Oğul otu bu özelliği ile kilo vermeye yardımcı oluyor.
  • Oğul otu ile hazırlanan kür ile göz tansiyonu tedavisinde kullanılıyor.
  • Bağırsaklardaki hareketi arttırarak metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor.
  • Sindirim sistemi için faydalı olarak biliniyor. Kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı oluyor.
  • Kalp sağlığını destekliyor ve kalp spazmı geçirme ihtimalinin düşmesini sağlıyor.
  • Ateş düşürücü etkisi bulunuyor.

OĞUL OTU NE İŞE YARAR?

Uzun yıllardan beri alternatif tıp alanında sıklıkla karşımıza çıkan oğul otu, genellikle psikolojik rahatsızlığı bulunan bireylerde sakinleştirici ve rahatlatıcı olarak kullanılıyor. Ayrıca yorgunluk sorununu ortadan kaldırarak, genel sağlık durumunun iyileştirilmesini sağlıyor.

Stresi önlemesi sayesinde uyku problemlerini de engelleyen oğul otu, düzenli bir şekilde tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcı oluyor. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak mide ve bağırsaklarda genel temizlik yapıyor. Midede birikebilecek gazları da gideriyor. Oğul otu aynı zamanda astım rahatsızlığı yaşayan bireylere de yardımcı oluyor.

Akciğerlerde rahatlama sağlayarak göğüs bölümünü yumuşatıyor. İnsan sağlığına etkileri bununla da sınırlı kalmayan oğul otu, kalp spazmını da önlüyor. Yüksek tansiyonun önüne geçerek felç ve inme gibi durumların da yaşanmasını engelliyor. Sporculara da fayda sağlayan oğul otu, ter atmayı da kolaylaştırıyor.

OĞUL OTU BOY UZATIR MI?

Oğul otu doğru kullanıldığında boy uzamasına yardımcı olabiliyor. Bunun için evde hızlıca bir kür hazırlayabilirsiniz. Üstelik tek ihtiyacınız oğul otu ve su. Kaynamış suyun içerisine oğul otu atarak 5 dakika beklemeniz gerekiyor.

Ardından oğul otunu süzebilirsiniz. Ilıdıktan sonra içerek tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinden yaklaşık olarak 2 saat önce haftada bir gün içmelisiniz. Düzenli kullanım için her zaman aynı gün içmeye özen göstermelisiniz.

OĞUL OTU NASIL KULLANILIR?

Oğul otunun kremi, kapsülü, yağı ve çayı bulunuyor. İstediğiniz formda kullanabileceğiniz oğul otunun kullanımları da türüne göre değişiklik gösteriyor. Örneğin dudağınızda uçuk çıktığında oğul otu kremini kullanabilirsiniz.

Vücuttaki yaralar için ise oğul otu yağını masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Çay formunda ise çeşitli rahatsızlıklar, göz tansiyonu gibi durumlar için oğul otunu kullanabilirsiniz. Aç karnına günde 2 ya da 3 kere oğul otu çayını içebilirsiniz.

OĞUL OTU ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Oğul otu çayını kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Yarım litre kaynatılmış suyun içerisine 1,5 çay kaşığı kurumuş oğul otu ekleyerek 10 dakika boyunca demlemeye bırakabilirsiniz. Çay ılıdıktan sonra süzerek içebilirsiniz.

İsteğinize uygun olarak bal katarak çayınızı tatlandırabilirsiniz. Sahip olunan rahatsızlığa göre çayın tüketim şekli ve zamanı değişiklik gösteriyor. Bu nedenle doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır