modemi ethernet çoklayıcı olarak kullanma / ADSL Modem Router Hepsi-bir-Arada Sorun Giderme Kılavuzu | TP-Link Türkiye

Modemi Ethernet Çoklayıcı Olarak Kullanma

modemi ethernet çoklayıcı olarak kullanma

Splitter Nedir, Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Teknolojinin ve internetin artık hayatımızdan birer parça işlevi gördüğü bu dönemde, hayat akışımızı kolaylaştıran pek çok ayrıcalık ile karşılaşıyoruz. Bu ayrıcalıklardan birisi de hiç şüphesiz ki splitter'dır. Splitter'ı daha önce hiç duymadıysanız ve "Splitter nedir?" sorusuna bir cevap arıyorsanız, tam olarak doğru yerdesiniz! Gelin şimdi birlikte Splitter'ı kapsamlı bir şekilde inceleyelim.

 

Splitter Nedir?

Splitter, veri ve ses arasındaki akışın gerçekleşmesinde filtre işlevi gören bir mekanizmaya sahiptir. Splitter sözlükte, "frekans ayırıcı" olarak da geçmektedir. Telefonda yapılan görüşmeler ile internet bağlantısını birbirlerinden farklı kılmak ve bu sebeple de yayılan sinyallerin birbirlerini etkilemesi amacı ile kullanılmaktadır. Splitter kullanılmadığı anlarda sinyaller birbirlerine karışacağından dolayı telefonda yapacağınız görüşmeler düzgün bir biçimde gerçekleşemeyeceği gibi aynı zamanda internet bağlantınız ile ilgili de bağlantı sorunları yaşayabilirsiniz.

Splitter genel olarak iki ayrı gruba ayrılır. Bunlar; analog ve elektronik olarak gruplandırılmaktadır. Elektronik splitter'ın içinde elektronik bir mekanizma bulunduğundan dolayı fazlaca gelişmiş bir filtre sistemine sahiptir. Frekans ayrımını kusursuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan ise bu sisteme sahip olan elektronik cihazlardır. Analog splitter ise sadece filtre görevini yerine getirmektedir ve içinde kondansatör isimli bir elektronik işlemci yer almaktadır. Eğer ki sizin de sisteminizde splitter bulunmuyor ise telefonla görüşme yaptığınız sırada birtakım cızırtılar duyabilirsiniz. Bunun yanında da telefonunuz meşgule düşebilmektedir. Aynı zamanda internet bağlantınızla ilgili de zaman zaman kopmalar meydana gelebilir. Böylece internetinizden tam anlamıyla yararlanamayabilirsiniz. Devamlı olarak internet hızınızda yavaşlamalar da meydana gelebilir.

Dikdörtgen şeklindeki bir kutuyu andıran splitter, oldukça küçük bir boyuttadır. Splitter'ın üstünde çeşitli girişler yer almaktadır. Öte yandan cihaz, hem telefon bağlantılarınızın kesilmemesini hem de kesintisiz bir internet deneyiminden yararlanabilmeniz adına oldukça önemli bir işleve sahiptir. Splitter bağlantısını yapmak oldukça basit bir işlem ile gerçekleştirilmektedir. Bu konuda detaylı bilgi sahibi olmasanız bile bu kurulumu kolay bir şekilde yapabilmeniz mümkündür.

 

Splitter Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Splitter kullanmanız, hem telefon hem de internet üzerinden işlemlerinizi kusursuz ve kesintisiz bir şekilde gerçekleştirebilmeniz adına oldukça önemli bir işleve sahiptir. Splitter bağlantısı, oldukça basit ve uğraştırıcı olmayan bir işlem ile gerçekleştirilmektedir. İlk olarak evinize ya da ofisinize gelen sabit telefon hattını, Line girişine yerleştirmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında ise splitter'ın çıkışında yer alan Phone çıkışına sabit telefonunuzu bağlamanız gerekmektedir. Bu işlemden sonra ise kutunun üstünde "Modem" yazılı girişe kısa boyuttaki telefon kablosunun ucunu takmanız gerekmektedir. ADSL yazan kısmın çıkışını da modeminize bağlayarak kolay bir şekilde splitter bağlantınızı kurabilirsiniz. Bu işlem neticesinde, teknolojik aletlerle iletişim kurduğunuzda herhangi bir problem yaşamamış olursunuz.

Tüm bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra modeminizin üstünde yer alan ADSL ışığının yanması gerekmektedir. Bu ışık modeminizin özelliğine ve modeline göre DSL ya da LINK adı ile de ifade edilebilmektedir. ADSL Splitter ve VDSL Splitter arasında kutunun üzerinde bulunan yazı dışında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Kısaca bu iki splitter'ın teknik açıdan birbirlerinden hiçbir farkı yoktur. İki splitter da aynı işlevi yerine getirmektedir. Oldukça kolay ve basit bir donanıma sahip olan splitter sistemi bozulduğu zamanlarda telefonunuzun ve internetinizin kusurlu bir şekilde çalışmasına veya hiç çalışmamasına sebebiyet verebilir. VDSL teknolojisindeki en belirgin fark, bant genişliklerinin yüksek olması ve bu sebeple de daha fazla hız sağlanmasıdır.

Basit bir şekilde özetlemek gerekir ise; santrallerden fiber optik kablolarınız evinizin çevresindeki optik ağ ünitelerine gelen veriler ile dönüştürülerek bakır kablo yoluyla yakın mesafelere Mbps'e kadar ulaşabilen hızlı internet kullanımını sağlar. ADSL sistemden VDSL'e geçmek istediğinizde kullanmakta olduğunuz modemin VDSL sisteme uygun olması gerektiğini de unutmamalısınız. Öte yandan splitter fiyatları, büyük ölçüde üretildiği madde ve materyale bağlı olarak çeşitlilik gösterebilmektedir. Fakat genel anlamı ile oldukça uygun fiyatlara satın alınabilmektedir.


Yüksek Kapsama Alanı ile Kusursuz Sinyal İletimi WRT'de!
Dark, RangeMAX gücü ile kablosuz dünyanızı genişletecek tüm kablolu ve kablosuz bağlantı senaryolarına uygun yeni erişim noktası WRT'yi sunar. Çift 5 dBi antene ve Mbps veri transfer hızına sahip WRT internete yüksek veri transfer hızı ve maksimum çekim kalitesiyle bağlanmanızı sağlar. 4 port ethernet desteği ile kablolu bağlantıya ihtiyaç duyan cihazlarınızı kolayca internete kavuşturabilirsiniz. Bir ağ uzmanı olmanıza gerek yok, WRT'nin basit türkçe arayüzü kablosuz bağlantınızı birkaç adımda RangeMAX seviyesine çıkaracak!

Kablolu Internet Bağlantısına Kablosuz Erişin
Dark WRT kablolu ADSL ve Uydunet modemleri kablosuz paylaştırmak için hazır olarak gelmektedir. Modeminiz ile WRT arasında kablolu bağlantıyı kurup doğrudan kullanmaya başlayabilirsiniz. Bilgisayarların yanısıra tablet, telefon uydu alıcı, konsol veya akıllı TV'ler ile de uyumludur.

Kablosuz Bağlantınızı Daha Uzağa Taşıyın!
Dark WRT'nin diğer bir özelliği ise mevcut kablosuz bağlantınızın alanını genişletebilmesidir. WDS desteği sayesinde kablosuz ağınıza daha geniş alanlarda erişme imkanını yakalayabilirsiniz. Sihirbazdan "Tekrarlayıcı" modunu seçin ve çevredeki ağları taratın, tekrarlamak istediğiniz ağı seçin, şifresini girin ve köşe bucak demeden kablosuz internetin özgürlüğünü tadın.

Kablosuz İnternetiniz ile Kablolu Ağ Girişli Ürünlerinizi Buluşturun
Ağ destekli yazıcı, televizyon, uydu alıcı gibi pek çok ürünün sadece kablolu bağlantısı bulunmaktadır. Bu cihazların özel kablosuz bağlantı aparatları ise pahalıdır. Dark WRT, mevcut kablosuz ağınızı kabloluya dönüştürme özelliği sayesinde uydu alıcı, akıllı TV, masaüstü PC gibi kablolu bağlantı yapmanız gereken cihazlarınıza interneti uygun fiyata ulaştırır. Arayüzdeki sihirbazdan "İstemci" modunu seçerek bu özelliği aktif hale getirebilirsiniz. 

4X Ethernet Portuyla Maksimum Bağlantı
Dark WRT; medya player, oyun konsolu ve smart TV'ler gibi kablolu internet altyapısına sahip cihazlarda internetin aynı anda kullanılabilmesi için 4 adet yüksek hızlı 10/ Mbps ethernet portuna sahiptir. Eğer 4X ethernet portu yeterli gelmiyorsa bir switch yardımıyla çoğaltabilir ve daha fazla sayıda cihaz bağlamak için gerekli altyapıyı oluşturabilirsiniz.

Çift 5dBi Anten ve WiFi-N Mbps Bağlantı ile Daha Hızlı Veri Transferi
En iyi kalitede kablosuz ağ yapılandırması için gerekli çift 5 dBi antene sahip RangeMAX WRT ile her zaman yüksek çekim gücü sorun olmaktan çıkıyor. Güncel kablosuz iletişim teknolojisi olan n standardına sahip Dark RangeMAX WRT'nin çift anteni ve Mbit hızı ile standart yönlendiricilere göre daha yüksek transfer hızı ve daha fazla kapsama alanı elde edeceksiniz.

n Mbit ile Yüksek Bant Genişliğinden Faydalanın
RangeMAX WRT, n kablosuz standardıyla internet bağlantı hızınızdan tam olarak faydalanabilmeniz için g ağlarına göre 2 kata kadar daha geniş kapsama alanı ve 4 kata kadar daha yüksek hız sunar. Yüksek bant genişliği ile internet üzerinden takılmadan ve atlamadan HD video izleyebilir, online oyun oynayabilirsiniz.

Türkçe ve Kolay Kullanımlı Yeni Arayüz
Dark WRT geliştirilmiş 4 ana erişim modu ile kolayca kablolu/kablosuz internet bağlantısına erişmeniz için türkçe olarak tasarlanmıştır. Erişim Noktası, Yönlendirici, Tekrarlayıcı ve İstemci modlarıyla tüm bağlantı senaryolarına uygun bağlantınızı yapılandırabilir, Mbps hızında yüksek hızlı Wireless-N internetin tadını çıkarabilirsiniz.

Çoklu AP Desteği
Dark WRT pek çok erişim noktası ve yönlendiriciden farklı olarak internet bağlantınızı birden çok kablosuz ağ grubu ile dağıtmanızı sağlar. İsterseniz WRT ile  bu ağlara farklı şifreler tanımlayabilir ya da internete çıkışlarını engelleyebilirsiniz.

WPS Butonu ile Hızlı Kurulum
Karmaşık şifreleme işlemleri ile uğraşmadan çok daha güvenli kablosuz ağ bağlantısı yapabilmenin anahtarı olan WPS sistemi Dark WRT tarafından desteklenmektedir. WRT arkasındaki WPS butonunu aktif hale getirerek WPS uyumlu kablosuz ağ adaptör, farklı Access Point veya Routerlar ile kolayca kablosuz ağ kurabilirsiniz.

Duvara da Asılabilir
Masada, konsol üzerinde kullanabileceğiniz gibi çift yönlü asma imkanı ile WRT'yi duvara da sabitleyebilirsiniz. İki noktadan vidalama imkanı ile duvara sıkıca tutturabilirsiniz.

Durum Gösterge LED'leri
WRT'de güç bağlantısı, WiFi, WAN ve LAN ethernet bağlantılarının durumunu gösteren yeşil LED ışıklar bulunmaktadır. Gerektiğinde bağlantıya müdahale etmek ve durumu izlemek için ideal yeşil LED ışıklar ön bölümde konumlandırılmıştır. 

Beyaz-Gri Mat Tasarım
Dark WRT, beyaz ve grinin buluştuğu pürüzsüz mat bir tasarımı hedef almıştır. Bulunduğu ortama değer katan tasarımıyla Dark WRT yeni ağ bağlantınızın adı olacak.

Teknik Özellikler

  • Kablosuz Bağlantı Standardı: Mbit b/g/n
  • Kanal Aralığı: kanal
  • Frekans Aralığı: MHz (Avrupa)
  • Ağ Korumaları: WEP, WPA, WPA-PSK, WPA2, WPA2-PSK
  • WPS ile Hızlı Kurulum: Var
  • Ethernet Portu: 4 Adet
  • Kablolu Bağlantı Standardı: 10/Mbps
  • Anten: 2x5dBi Çift Anten
  • Kablolu İnterneti Kablosuza Dönüştürme: Var
  • Kablosuz İnterneti Kabloluya Dönüştürme: Var
  • Kablosuz İnternet Mesafesini Artırma: Var
  • Ürün Kodu: DK-NT-WRT

Uygunluk Beyanı (Decleration of Conformity)
Akortek Bilişim'in tescilli markası olan Dark olarak, bu beyanname ile bizim yegane sorumluluğumuzda olan DK-NT-WRT ürününün aşağıda beyan edilen direktiflerin diğer ilgili gereklilikleri olan asıl gerekliliklere uygunluk sağladığını beyan ederiz.

R&TTE Direktifi       /5/EC

Detaylı dokümantasyonlar için aşağıdaki linkleri takip ediniz.
Uygunluk Beyanı
CE

Diğer Beyanlar
Akortek Bilişim'in tescilli markası olan Dark olarak, bu beyanname ile bizim yegane sorumluluğumuzda olan DK-NT-WRT ürününün;

AEEE Yönetmeliğine;

uygunluk sağladığını beyan ederiz.

Güncel Kullanım Kılavuzu
Dark WRT kablosuz yönlendiricinin güncel kullanım kılavuzunu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

Kullanım kılavuzu


Ethernet Splitter

İnternet kullanımı hepimizin hayatının en önemli konularından biri. Bugün herkes günlük hayatında dilediği her noktada internete erişmeyi oldukça önemsemektedir. Bu durumda da internet hızı ve kalitesini arttıracak ek donanımlara olan ilgi de gittikçe artıyor. Bu ek donanımlardan biri de Ethernet Splitter adı verilen ürünler. Ethernet splitter nedir ve nasıl kullanılır konusundaki tüm detaylar içeriğimizde.

 

Splitter Nedir?

 

İnternet hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biri. Bu nedenle internet bağlantı kalitesi herkes için oldukça önemli. İnternet bağlantı kalitesinin bu kadar önemli olması nedeniyle de teknoloji, internet kullanıcılarına birçok kolaylaştırıcı seçenek sunuyor. Bu seçeneklerden biri de Splitterlar. En kısa tanımı ile splitter veri ve ses akışının gerçekleşmesinde filtre görevi gören mekanizmaya sahip frekans ayırıcılardır. Telefon görüşmeleri ve internet bağlantı sinyallerinin birbirini etkilememesi amacıyla kullanılırlar. Analog ve elektronik olarak iki gruba ayrılmaktadırlar. Elektronik splitterlar çok daha gelişmiş bir mekanizmaya sahip olduklarından kusursuz bir frekans ayırma işlevi görürler. Analog splitterlar ise, elektronik olanlara oranla sadece filtre görevi görürler ve bu nedenle telefon görüşmeleri sırasında parazitlerle karşılaşmanıza neden olabilirler. Splitterlar ile benzer mekanizma ile çalışan ancak farklı bir göreve sahip olan Ethernet Splitter en kısa tanımı ile ethernet kablo çoğaltıcı olarak bilinmektedir. Peki ethernet splitter nedir ve ne işe yarar diyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

 

Ethernet Splitter Nedir?

 

Özellikle evde internet kullanan kişiler genellikle WiFi ya da ethernet kablosu ile internete bağlanmaktadır. Daha hızlı bir internet kullanmak isteyen kişiler WiFi modemleri olsa bile ethernet kablosu aracılığı ile internete bağlanmayı tercih ediyorlar. Genellikle ADSL modemlerde en fazla dört adet ethernet kablo girişi bulunmaktadır. Daha fazla cihazı modeme kablo ile bağlamak için gerekli olan cihaz ise ethernet splitter yani kablo çoğaltıcılardır. Ethernet çoklayıcı olarak da tanımlayabileceğimiz bu cihazlar daha fazla cihazın bir modeme bağlanmasını sağlamak için ucuz ve iyi bir çözüm sunuyor gibi gözükseler de internet hızının yavaşlamasına neden olurlar. Ethernet kablo çoğaltıcı üç ethernet bağlantı noktasına sahiptir. Kablo başına maksimum iki cihaz ile sınırlıdır. Daha fazla cihaz ile ethernet kablosu kullanmak için ise farklı modem port çoğaltıcı seçenekleri mevcut. Ethernet anahtarı ve ethernet hub isimleri verilen bu farklı modem ethernet çoğaltıcı seçenekleri ile daha fazla cihazı kablolu internet ile kullanmak mümkün. Burada önemli olan nokta internet bağlantısı için tam olarak neye ihtiyacınız olduğunuzu doğru şekilde tespit etmeniz. Modeminize kaç cihaz bağlamak istediğiniz konusunda ping hızınız önem kazanır. Ayrıca sahip olduğunuz internetin fiber ya da ADSL olup olmadığı gibi kriterleri belirleyerek nasıl bir çoğaltıcıya ihtiyacınız olduğunu daha doğru şekilde belirleyebilirsiniz. Böylece daha ekonomik seçenekler ile daha yüksek verim elde edebilirsiniz.

 

İnternet altyapısının olmadığı mekanlarda ise kablolu ya da kablosuz ağ kullanmanız mümkün değil. Bu gibi ortamlarda ise internete bağlanmak için en uygun seçenek taşınabilir internet aboneliği sağlamak olacaktır.

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur

ADSL Modem Router Hepsi-bir-Arada Sorun Giderme Kılavuzu

Bu makale, modem router’ın kurulumunda başarısız olursanız, sorunlarını nasıl aşacağınız anlatılacaktır. Aşağıdaki akış diyagramında sorun giderme adımlarının tamamı gösterilmektedir.

 

Fiziksel Bağlantı :

 

·         ADSL telefon hattını modem yönlendiricisinin ADSL / LINE portuna bağlayın;

·         Bir bilgisayarı LAN bağlantı noktalarından birine (sarı) Ethernet kablosuyla bağlayın;;

·         Güç adaptörünü modeme takın ve açın.

     Dikkat: Telefonunuzu da bağlamak için bir splitter kullanırsanız, aşağıdakileri kontrol edin:

 

Işık Durumu:

 

Modem yönlendiricisinin ön panelindeki ışıkları kontrol edin, normalde aşağıdaki ışıkların olması gerekir:

  1.  Power (Güç) ışığı sabit olmalıdır;
  2.  ADSL ışığı sabit olmalıdır;
  3.  ADSL ışığı yanıp sönüyorsa veya kapalıysa:
    a) Splitter’ı kaldırın, telefon hattını doğrudan modeme bağlayın,
    b) ADSL hattının kapalı kalması durumunda, hattı kontrol etmek için ISP ile iletişime geçin.  
  4. Bir bilgisayar takıldığında ilgili LAN ışığı aktif veya yanıp sönmelidir.
  5. Kablosuz bir modem yönlendiricisi ise, kablosuz sinyal lambası varsayılan olarak yanıp sönmelidir.

 

Kurulum:

 

Kurulumdan önce, Internet Servis Sağlayıcınız tarafından sağlanan kullanıcı adı, şifre, bağlantı türü, VPI / VCI numarasının doğru olduğundan emin olun. Bilgilerden emin değilseniz, öncelikle bunları iki kez kontrol etmek için ISP'nize başvurun.

 

Modem yönlendiricisini kurmanın iki yolu vardır: Yöntem 1, CD ile Kolay Kurulum Asistanını çalıştırmaktır; Yöntem 2, web yönetimi sayfasından Hızlı Kurulum / Hızlı Başlat'ı çalıştırmaktır.

 

Yöntem 1 için:

Normalde, pakette Windows bilgisayar için uygun olan bir mini disk olmalıdır. Eğer CD'ye sahip değilseniz, yazılımı indirmek için funduszeue.info adresini ziyaret edebilirsiniz;

Bir MAC OS bilgisayarınız veya yazılımı destekleyemeyen bir bilgisayarınız varsa, lütfen Yöntem 2'i deneyiniz.

 

Yöntem 2 için:

Aşağıda, yukarıdaki akış çizelgesindeki Not 1'in ayrıntıları verilmiştir:

 

Belirti 1 - Web arayüzüne giriş yapın, Hızlı Kurulum / Başlat'ı çalıştırın.

 

Bu modellerden birine sahipseniz (Durum 1): TD, TD, TDT, TD-WG, TD-WNB, TD-WN,TD-WN,TD-WND, TD-WNB, TD-WND, TD-WN

 

Lütfen yardım için şu talimatları uygulayın:

  1. Bağlantı türü PPPoA için, bkz. SSS 
  2. Bağlantı türü PPPoE için, bkz. SSS 
  3. Bağlantı türü IPoE veya Dinamik IP için SSS 
  4. Bağlantı türü IPoA veya Statik IP için, bkz.  SSS 

 

      Bu modellerden birine sahipseniz (Durum 2): TD-WN ,TD-WND, TD-WND, TD-WN, TD, TD, TD-WNB, TD-WG, TD-WG, TD-W V3

 

Lütfen yardım için şu talimatları uygulayın:

  1. Bağlantı türü PPPoA için, bkz.  SSS
  2. Bağlantı türü PPPoE için, bkz.  SSS
  3. Bağlantı türü IPoE veya Dinamik IP için, bkz. SSS
  4. Bağlantı türü IPoA veya Statik IP için, bkz. SSS 

 

Belirti 2 - WAN Durumunu Kontrol Edin

 

Durum hala Down / PPP Down / Authentication Failure ise, internet henüz başarıyla kurulmadığı anlamına gelir.

 

Bu modellerden birine sahipseniz (Durum 1):TD, TD, TDT, TD-WG, TD-WNB, TD-WN,TD-WN,TD-WND, TD-WNB, TD-WND, TD-WN

Web yönetimi sayfasından Durum menüsüne tıklayın, WAN bölümünde Down görünür.

 

Bu modellerden birine sahipseniz (Case 2): TD-WN ,TD-WND, TD-WND, TD-WN, TDTDTD-WNB, TD-WG, TD-WG, TD-W V3

Web yönetimi sayfasından Aygıt Bilgisi (Device Info) -> WAN bölümüne tıklayın, Kimlik Doğrulama Hatası (Authentication Failure) veya PPP Down görünür.

 

Belirti 3 – ISP’nizden bilgileri teyit edin, tekrar Hızlı Kurulumu/Başlat’ı Çalıştırın

 

  1. Internet servis sağlayıcısı ile görüşerek kullanıcı adı (username), şifre (password), bağlantı türü (conection type), VPI / VCI numarası gibi bilgileri doğrulayın.
     
  2. Kullanıcı adı (username)nın ve parola (password)nın doğru yazıldığından emin olun.
  • Kullanıcı adı (username) ve şifre (password) her ikisi de büyük / küçük harfe duyarlıdır;
     
  • Kullanıcı adı (username)nız bir e-posta adresine benziyorsa, lütfen @funduszeue.info de dahil olmak üzere tüm e-posta adresini girin.
     
  • O harfli veya 0 rakamı içeriyorsa dikkatli olun. O harfini 0 ile karıştırmayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası