dövme yaptıran kişi neden kan veremez / Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi - Tanı ve Tedavi Birimlerimiz

Dövme Yaptıran Kişi Neden Kan Veremez

dövme yaptıran kişi neden kan veremez

Kimler Kan Verebilir?

Kan bağışı yalnızca Kızılay Kan Bağış Merkezlerinde yapılmaktadır. Hastane transfüzyon merkezlerinde ancak özel durumlarda Kızılay kan merkezlerinin yetkilendirmesi neticesinde kan bağışı kabul edilebilir. Kimler kan verebilir sorusuna doğru cevap bulmak oldukça önemlidir. Özellikle kan bağışçısı sorgulama formunun doğru ve eksiksiz doldurulması oldukça önemlidir. Kan bağışçısı olabilmenin bazı koşulları vardır. Bu koşulları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • 19 yaşından gün almış olmak
  • 65 yaşından gün almamış olmak (ilk kez kan bağışı yapacaklar için 61 yaşından gün almamalı)
  • Vücut ağırlığının 50 kg’dan fazla olması
  • Vücut sıcaklığının 37,5 C altında olması
  • Bağışçı Sorgulama Formu’ndaki soruları doğru cevaplamış ve uygun bulunmuş kişiler
  • Torba kan alımı öncesi yapılan testlerde; Hemoglobin düzeyinin Kadın; g/dl, Erkek; g/dl olması, Trombosit sayısının /mm3 den büyük olması durumunda kan bağışı gerçekleşebilir.
  • Hipertansiyon hastalarında ilaç kullanımı varsa ve kan basıncı kabul edilebilir, sınırlardaysa kan alımı yapılır.
  • Hafif ağrı kesici kullanımı, vitamin kullanımı, antidepresan kullanımı kan bağışı için engel teşkil etmemektedir.

Bağış aralığı ortalama olarak; erkek olan bağışçılarda 90 gün, kadın bağışçılarda ise gün olarak belirtilmiştir. Zaruri durumlardaysa bu süre, kan merkezi doktoru tarafından düzenlenebilmektedir.

Kan bağışı işleminden önce, yoğun olmasa bile karın tok olmalı bilhassa yağlı besinler tüketilmemelidir. Bol sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Bağışçı, fazla yorgun veya uykusuz olmamalıdır. 12 saat evveline kadar alkol almaması gerekir. Nabız, kan basıncı ve beden sıcaklığı belirlenmiş olan uygun aralıkta olmasına özen gösterilmelidir.

Kan bağışı işlemi sonrası ise; bol sıvı alınmalı, en az 1 saat sigara içilmemelidir, kan alımı yapılan kolla ağır yük kaldırılmamalı ve o gün ağır işler ve aktiviteler yapılmamalıdır.

Kimler Kan Veremez?

Kan bağışçısı olamama sebepleri çok çeşitlidir. Pek çok etken kan bağışına engel olabilmektedir. Bazı kişiler, bir ömür kan bağışında bulunamaz. Kimler kan veremez sorusunun yanıtı şu şekildedir;

  • Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıklar geçirmiş olanlar
  • Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına neden olan otoimmün hastalıklara sahip olanlar
  • Kanama eğilimine sahip olanlar
  • Aspirin kullanımı (Aferez Trombosit konsantresi hazırlamak için alındığında kabul edilmez)
  • Aşı yaptıran kişiler 4 hafta bağışçı olamaz.
  • Akupunktur, botoks, dövme, takı için cilt deldirme, saç ekimi veya estetik gibi uygulamaları yaptıranlar 1 yıl boyunca kan bağışçısı olamazlar.
  • Tüm cerrahi işlemler sonrası 1 yıl bağışçı olunamaz.
  • Kanser hastaları ve kemoterapi alanlar
  • Kronik kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, geçirilmiş Myokard enfarktüsü ve/ veya stent takılanlar
  • Kronik karaciğer yetmezliği bulunanlar
  • Damar yolundan insan kaynaklı (büyüme hormonu, pıhtılaşma faktörleri, insülin vs) ilaç kullananlar bağışçı olamazlar.
  • Düşük geçirmiş kadınlar 9 ay kan bağışı yapamaz.
  • Gebelik esnasında ve gebelik sonrası 9 ay bağışçı olamazlar.
  • Diş tedavisi çekim, dolgu, kanal tedavisi gibi uygulamalarda en az 7 gün bağışçı olamazlar.
  • Alkol alımı sonrası en az 12 saat kan bağışı yapılamaz.

Kan Bağışçısı Olabilme Koşulları

Kan bağışı yaparak bir canı kurtarmak bazı durumlar için mümkündür ancak kan bağışçısı olmak her koşulda mümkün değildir. Kan bağışı; gönüllü ve sağlıklı bir bağışçıdan kan ve kan ürünlerini elde etmek amacı ile kan merkezleri tarafından kan alınması işlemi olarak belirtilir. ‘Bağışçı Bilgilendirme ve Onam Formu’ ile ‘Bağışçı Sorgulama Formu’ okunduktan sonra sorular cevaplanarak form doldurulur. Bağışa engel bir durum söz konu değilse hekimin onayı ve kontrolünden sonra bağış kabul edilir.

Kan bağışçısı olabilme koşulları;19 yaşından gün almak, herhangi bir kronik hastalığı ve bulaşıcı bir hastalık taşımamak oldukça önemlidir. Kan bağışı yaklaşık 10 dakika süren bir işlemdir. İşlem sırasında yaklaşık ml kan alınır. Bunun ile birlikte kan bağışı işlemi öncesinde hastanın aç olmaması, kendini kan verebilecek kadar iyi hissetmesi, yorgun ve uykusuz olmaması gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi: 03 Mart

Yayınlama Tarihi: 10 Şubat

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Son bir yılda estetik ya da dövme yaptırmış olmak kan vermeye engel

Depremin ardından kurtarma çalışmalarına destek olan vatandaşlar, kan bağışında da bulunuyor. Kan bağışının sadece Kızılay Kan Bağış merkezlerinde yapıldığını belirten Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Tıbbi Biyokimya Uzmanı Dr. Öğr.Üyesi İlknur Bozkurt, kan bağışçısı olabilmek için 19 yaşından gün almak, herhangi bir kronik hastalığı ve bulaşıcı bir hastalığı bulunmamak şartlarına sahip olunması gerektiğini belirtti.

Dr. Bozkurt, kan bağışı işlemi öncesinde gerekli formların eksiksiz doldurulmasının hayati önem taşıdığını vurgulayarak, kişinin ayrıca aç olmaması, kendini kan verebilecek kadar iyi hissetmesi, yorgun ve uykusuz olmaması gerektiğini de söyledi.

10 dakikalık işlemde mililitre kan alınıyor: Dr. Bozkurt, kan bağışının yaklaşık 10 dakika süren bir işlem olduğunu belirterek işlem esnasında yaklaşık mililitre kan alındığını kaydetti. Dr. Bozkurt, kan bağışının kabul edilmeyeceği şartları ise şöyle sıraladı:

“Kronik Hepatit B, Hepatit C hastalığı, Hepatit B taşıyıcılığı, Anti HIV pozitifliği gibi bulaşıcı hastalıklar, Aspirin kullanımı (Aferez Trombosit konsantresi hazırlamak için alındığında kabul edilmez), antibiyotik kullananlar (en az 48 saat), aşı uygulaması (4 hafta bağışçı olamazlar), akupunktur, botoks, dövme, takı için cilt deldirme, saç ekimi veya estetik müdahaleler gibi uygulamaları yaptıranlar 1 yıl boyunca kan bağışçısı olamazlar. Tüm cerrahi işlemler sonrası 1 yıl bağışçı olunamaz.”

Kızılay'a kan bağışı nasıl yapılır?

Pek çoğumuz başımıza bir şey gelmediğinde sağlığı önemsemeyiz. Halbuki sağlık, en çok değer vermemiz, en çok dikkat etmemiz gereken şey olmalı. Peki kendimiz için bunu düşünüyorken bir başkası için de düşünüyor muyuz? Bir başkasının hayatını kurtarmanın önemini hiç düşündünüz mü? Kan bağışı yaparak bir canı kurtarmak bazı durumlar için mümkün olabiliyor. Ancak kan bağışçısı olmak her koşulda mümkün olmuyor. Kan bağışı yapmak istiyorsanız bazı testlerden geçmeniz ve kan bağışı şartlarına sahip olmanız gerekiyor.


Kan bağışı hakkında

Kan bağışı; gönüllü ve sağlıklı bir bağışçıdan kan ve kan ürünlerini elde etmek amacıyla kan merkezleri tarafından kan alınması işlemidir. ‘Bağışçı Bilgilendirme ve Onam Formu’ ile ‘Bağışçı Sorgulama Formu’ okunduktan sonra sorular yanıtlanır ve imzalanır. Bağışçı olmaya engel bir durum yoksa; kan sayımı, kan grubu ve seroloji testleri için 2 tüp kan örneği alınır. Bu örneklerden; Anti-HIV, Anti –HCV, HBsAg ve sifiliz testleri çalışılır. Test sonuçları uygun ise kan alma işlemi gerçekleştirilir. 

Kızılay'a kan bağışı nasıl yapılır?

Kan alımı için uygun damar belirlenir ve antiseptik bir solüsyonla cilt temizliği yapılır. Sterilite şartlarını bozmamak kaydıyla damara girilir. Damara girişle birlikte kan torbası dolmaya başlar. Otomatik kan alma cihazı yardımıyla torba içindeki solüsyon ile kanın karışması sağlanır. Kan alma işlemi dakika sürer.

Kan vermek için şartlar

Kan vermek için şartlar ise şöyle sıralanıyor;

  • 19 yaşından gün almış,
  • 66 yaşından gün almamış,
  • İlk kez kan bağışında bulunacaklar için 61 yaşından gün almamış,
  • 1 yıl içerisinde ameliyat olmamış, dövme, akupunktur, piercing yaptırmamış,
  • 50 kilonun üzerinde,
  • Bulaşıcı hastalığı olmayan,
  • Kendini kan verebilecek kadar iyi hisseden,
  • Bağışçı Sorgulama Formu’ndaki soruları doğru cevaplamış ve uygun bulunmuş kişiler, kan bağışçısı olabilir.

Eğer yukarıda sayılan kan verme şartlarına sahip değilseniz kan bağışı yapamıyorsunuz.

Kan sayımı, bağış öncesi testler arasında yer alır ve kişinin bağışlayacak düzeyde kanı olup olmadığının bir işareti olarak değerlendirilir. ‘Bağışçı Bilgilendirme ve Onam Formu kan merkezinden temin edebilir, hangi durumların önemli olduğu konusunda merkezden bilgi edinebilirsiniz. Çünkü uygun olmayan kişilerin bağışlayacağı kan ürünleri, hem bağışçı hem de hasta için ciddi riskler taşır. Düzenli veya sürekli ilaç kullanımı, tanı konulmuş mevcut ya da geçirilmiş bir hastalık varsa ilgili personele mutlaka bildirilmelidir. Bağış öncesi yapılacak testler yalnızca birkaç hastalığın göstergesi olduğundan istenen bilgileri tam ve doğru şekilde vermeniz önemli.

Öncesi ve sonrasına dikkat!

Bağış aralığı ortalama; erkek bağışçılarda 90 gün, kadın bağışçılarda gündür. Özel durumlarda bu süre, kan merkezi hekimi tarafından düzenlenebilir.

Kan bağışı işlemi öncesinde, aşırı olmasa da karın tok olmalı özellikle yağlı gıdalardan kaçınmalı. Bol sıvı alınmalı. Bağışçı, aşırı yorgun ya da uykusuz olmamalı. 12 saat öncesine kadar alkol alınmamış olmalı. Nabız, kan basıncı ve vücut sıcaklığı belirlenmiş uygun aralıkta olmalı.

Kan bağışı işlemi sonrası ise; bol sıvı tüketilmeli, en az 1 saat sigara içilmemeli, 24 saat güç gerektirecek ağır işlerden (inşaat işçiliği, vinç operatörlüğü, pilotluk gibi) ve aşırı sıcak yerlerden (sauna, fırın vb) uzak durulmalı. Kan alınan kolla ağır yük kaldırılmamalı. Baygınlık hissi olursa yere düz bir şekilde uzanıp ayaklar yukarı kaldırılmalı. Kendini iyi hisseden bağışçıların normal aktivitelerine devam etmelerinde sakınca yoktur.

Reaksiyon gelişirse&#x;

Kan bağışı sırasında ve sonrasında önemli bir sorunla karşılaşılması beklenmez. Nadiren baş dönmesi, terleme, çarpıntı, bulantı-kusma, bayılma, kas spazmları, iğne giriş yerinde şişme ve morarma gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Kan merkezi personeli bu tür durumlarda gerekli müdahaleyi yapabilecek bilgi ve deneyime sahiptir. Bağışçı, kan bağışı esnasında ve sonrasında yetkili personelin tıbbi tavsiye ve yönlendirmesine uymalıdır. Daha önce kan bağışında bulunmuş ve bir reaksiyon oluşmuş ise bu durum kan merkezi personeline bildirilmeli.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası