alerji testi hangi bölümden yapılır / Alerji testi nasıl yapılır? Alerji testi hangi bölümde yapılır?

Alerji Testi Hangi Bölümden Yapılır

alerji testi hangi bölümden yapılır

Alerjiye hangi doktor/bölüm bakar?

Alerji, bir kişinin çoğu insan için zararsız olan maddelere tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bu maddeler alerjenler olarak bilinir ve toz akarları, evcil hayvanlar, polen, böcekler, keneler, küfler, gıdalar ve bazı ilaçlarda bulunur. Peki, alerjiye hangi doktor/bölüm bakar? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 09:56 - 06 Ağustos 2020 Güncellenme:

Alerjiye hangi doktor/bölüm bakar?

Hapşırık, burun akıntısı, burun, boğaz, damak, kulak kaşıntısı, gözlerde sulanma, kaşınma, cilt döküntüsü gibi belirtileri olan alerjiye hangi doktor/bölüm bakar? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.

ALERJİ NEDİR?

Bağışıklık sisteminiz ev tozu, akarları, polenler, küf mantarları, bakteriler, ev hayvanlarının tüyleri, bazı proteinler, böcek zehirleri gibi yabancı bir maddeye veya çoğu insanda reaksiyona neden olmayan bir yiyeceğe tepki verdiğinde alerjiler ortaya çıkar. Bu durum burunda olursa alerjik rinit, akciğerlerde olursa alerjik astım, gözlerde olursa alerjik konjoktivit, ciltte olursa da alerjik dermatit olarak adlandırılır.

Foto: shutterstock

Bağışıklık sisteminiz antikor olarak bilinen maddeler üretir. Alerjiniz olduğunda, bağışıklık sisteminiz belirli bir alerjeni zararlı olmasa bile zararlı olarak tanımlayan antikorlar üretir. Alerjenle temas ettiğinizde, bağışıklık sisteminizin reaksiyonu cildinizi, sinüslerinizi, hava yollarınızı veya sindirim sisteminizi etkileyebilir.

Alerjilerin şiddeti kişiden kişiye değişir ve küçük bir tahrişten potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir acil durum olan anafilaksiye kadar değişebilir Çoğu alerji tedavi edilemezken, tedaviler alerji belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir.

ALERJİYE HANGİ DOKTOR/BÖLÜM BAKAR?

Alerji tedavisine geç kalınması ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir. Kaşıntı eğer ciddi boyutlarda şiddetliyse, mutlaka bir uzmana gidilmelidir. Alerji için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurulmalıdır.

Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl tedavi edilir?İlginizi ÇekebilirAlerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl tedavi edilir?Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?İlginizi ÇekebilirÇocuklarda alerji belirtileri nelerdir?Anne ya da babasında alerji olan çocuklar risk altındaİlginizi ÇekebilirAnne ya da babasında alerji olan çocuklar risk altında

annebitkiÇocukdoktorgenetik

Alerjiler İçin Hangi Bölüme Gidilir? Cilt, Mevsimsel, Bahar Alerjieri İçin Hangi Doktordan Randevu Alınmalıdır?

Rinit, deride kaşıntı, midede rahatsızlık gibi sık rastlanan ve hayat kalitesini etkileyen pek çok rahatsızlığın altında alerjiler bulunmaktadır. Kişiden kişiye reaksiyonlar değişmektedir ve kimi zaman alerji teşhisi konmaksızın hayat sürdürülebilir.

Alerji Nedir?

Alerji, en basit tanımı ile vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye karşı gösterdiği bir reaksiyondur. Bu yabancı maddelere alerjen adı verilir. Alerjenler kimi zaman dokunma, kimi zaman soluma, kimi zaman da tatma duyularıyla reaksiyona neden olurlar.

Alerji, hastalık olarak değerlendirilmemektedir. Ancak, kalıtsal bir rahatsızlıktır. Dünyada kimi alerjilerin bazı coğrafyalarda daha fazla görüldüğü araştırılmalarla ortaya çıkarılmıştır. Deniz kenarında yaşayan açık tenli insanlar güneşe karşı alerjiye daha eğilimlidir. Akdeniz toplumları süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoza daha duyarlıdır. Ayrıca, genel olarak tüm alerjik problemlere gelişmiş ülkelerde daha sık rastlanmaktadır.

Alerjik reaksiyona sebep olan maddelerin çoğu organiktir. Kimi insanlarda hiçbir etki yaratmayan bu maddeler kimileri için ciddi anlamda sorun çıkarmaktadır. Stresli ve hızlı yaşam koşulları, çeşitli gıdalar ve katkı maddeleri, hava kirliliği, polenler ve yoğun çalışma saatleri alerjilerin artışında önemli faktörlerdir.

En Sık Rastlanan Alerjenler Hangileridir?

Dünyada en yaygın gözlenen alerjen bahar aylarında artan polenlerdir. Bunun dışında ev tozu, evcil hayvan tüyleri de sık rastlanan alerjenler arasındadır. Süt ve soya gıdasal alerjenlerin başında gelmektedir.

Ek olarak arı sokmaları veya imitasyon takı kullanımı da deride alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Alerjiler İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Alerjiler çeşitli olduğu için, gidilmesi gereken bölüm ve doktor da alerji türüne göre değişmektedir.

Temel olarak alerjik reaksiyonun yaşandığı organ veya bölgeye göre bu konuda net bir şekilde karar verilebilir.

Göz nezlesi olarak da bilinen göz akıntısı problemi için göz doktoruna gitmek gerekir. Böcek alerjisi, kurdeşen veya egzama gibi cilt sorunları için dermatologlara başvurulmalıdır.

Mevsimsel, Bahar Alerjileri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bahar alerjileri farklı şekillerde reaksiyonlara neden olabilir. Semptomların başında burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, baş ağrısı, sık olarak hapşırma dürtüsü ve yorgunluk gelmektedir. Vücuda türlü şekillerde etki eden bahar alerjileri tedavi edilmediğinde günlük hayatı ciddi anlamda zorlaştırabilir.

Bahar alerjilerinin teşhisi ve tedavisi için, erişkinler dahiliye veya immünoloji doktorlarına başvurabilir.

Çocuklar için benzer şekilde çocuk hastalıkları veya çocuk immünoloji doktorlarına gitmek gerekir.

Doktorlar, kimi zaman hap kimi zaman aşı tedavisi önererek rahatsızlığa çözüm sunmaktadır.

Alerji testi nasıl yapılır

Alerji Çeşitleri

Alerji belirtileri, alerjinin çeşidine göre farklılık gösterir. Genel olarak burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, öksürük, boğazda gıcık, hapşırma, kaşınma ve burun akıntısı alerji belirtileridir.

Alerjik Rinit: Yaz gribi, bahar nezlesi ya da saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, polenler, ev tozları, bazı besin maddeleri, hayvan tüyleri ve kimyasal maddeler nedeniyle oluşabilir. Burun akıntısı, hapşırma, kuru öksürük, boğaz kaşıntısı, tıkanıklık ve burun kaşıntısı alerjik rinit belirtisidir.

Alerjik Astım: Genetik yatkınlığın söz konusu olduğu alerjik astım, alerjen maddelere karşı akciğer bronşlarının gösterdiği bir tepkidir ve solunum yolu alerjileri arasında yer alır.  Göğüste sıkışma, nefes darlığı ve kuru öksürük belirtilerine sahip olan hastalık, küf mantarı, hamam böceği, polen, ev tozu ve hayvan tüyleri nedeniyle oluşur.

Alerjik Konjonktivit: Gözün beyaz kısmını çevreleyen ve  konjonktiva olarak bilinen zarın alerjen maddelere karşı gösterdiği tepkiye alerjik konjonktivit denir. Gözde sulanma, yanma ve kaşıntı gibi belirtilere sahiptir.

Üritiker:  Kaşıntı, kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren üritiker ilaç alerjileri; yumurta, domates, kuruyemiş, inek sütü ve hazır gıda katkı maddelerinin yanı sıra ev tozları, polen gibi alerjen maddeler ve böcek ısırmaları nedeniyle de oluşabilir. Besinler içerisinde yer alan proteinlere karşı vücudun gösterdiği tepki olan gıda alerjileri ise ishal, mide ağrısı, kaşıntı ve döküntü gibi belirtiler verir.

Atopik Dermatit:  6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir egzama türü olan atopik dermatit, tedavi edilmediğinde alerjik rinit ve astım hastalığına dönüşebilir.

Anaflaksi: Arının soktuğu bölgede oluşan şişme ve ağrılar arı alerjileri olarak bilinir. Bu alerji nefes almada zorluk ve bilinç kaybına neden olabilir. Tehlikeli bir alerji türü olan anaflaksi ölümcül olabilir.

Alerji Testleri

Alerjiye neden olan alerjen maddeler kan tahlili ya da cilt testleri ile belirlenir.

Prick Testi: Cilt üzerine uygulanan bu alerji testi ile 20 ile 30 çeşit alerjen madde tespit edilebilir. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Solusyon olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılır. Yaklaşık 30 dakika sonra kızarıklık oluşturan madde alerjen madde olarak kabul edilir.

Patch Testi:  Egzama hastalığına neden olan alerjik maddelerin tespitinde kullanılan bir testtir. Bir bant üstüne kimyasal maddeler dökülür ve bu bant hastanın sırtına yapıştırılarak 2 gün beklenir.  Kızarıklığın olduğu bölgeler alerjen maddenin tespitini sağlar.

Kan Testi:  Alerji testi türleri arasında en etkili test olan kan testi ile kandaki IgE antikoru oranı ölçülür Alerjik hastalarda bu oran normal kişilerin 10 katı kadardır.

Alerji Testi İçin Hangi Doktora Gidilir? Alerji Testi Hangi Bölüm Bakar?

Bu bölümler dahilinde gerçekleşen testlerin neticesinde, probleme bağlı olarak farklı bölümlere yönlendirme yapılabilir. Cildin değişik bölümlerinde yaşanabilecek olası sorunlara karşı, alerjik reaksiyonlar için ilgili tedavi yöntemleri ele alınır.

Alerji Testi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Alerjik reaksiyonlar cildin farklı noktalarında ortaya çıkar. Özellikle kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlar ile beraber belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtileri daha iyi anlamak için alerji testi konusunda dermatoloji bölümüne gidilir.

Cildiye olarak da bilinen bu bölüm üzerinden doktor kontrolünde gerekli testler uygulanır. Özellikle cildin değişik noktalarında meydana gelmiş alerjilere karşı, çok fazla tahriş gerçekleştirmeden erken vakitte doktora gitmek gerekir.

Alerji Testi Hangi Bölüm Bakar?

Alerji testleri cildin farklı bölümlerinde meydana gelen reaksiyonlara karşı teşhis amaçlı öne çıkar. Bu teşhisin yapılabilmesi için öncelikle dermatoloji bölümüne gidilir. Sonuç ortaya çıkarıldıktan sonra gerek görüldüğü takdirde farklı bölümlere yönlendirme yapılabilir. Ancak genel olarak cildiye bölümü üzerinden probleme karşı tedavi yöntemleri ele alınır. Yapılan değişik testler neticesinde cildin farklı bölümlerinde ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara karşı çözüm yöntemleri değerlendirilir.

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerji testleri öncelikle dermatoloji bölümü kapsamında doktor kontrolünde ele alınır. Cilt Üzerine uygulanan bu test neticesinde 20 ya da 30 kadar alerjen madde tespit edilebilir. Bu konuda alerji problemi olan hastanın ilgili bölüm üzerinden derisi çizilir. Solüsyon şeklinde hazırlanmış olan madde bu noktaya damlatılır. Yaklaşık olarak 30 dakika neticesinde kızarıklık meydana geldiği zaman, bunun alerjen madde üzerinden tespiti gerçekleşir. Böylece probleme karşı ilgili tedavi yöntemleri ele alınır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası